Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 19:56

ΠΟΥ: Εντοπίστηκε σε υψηλή συγκέντρωση ο ιός της γρίπης των πτηνών στο αγελαδινό γάλα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ιός τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίζεται και σε ζώα σε φάρμες - Πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές

Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 εντοπίστηκε σε πολύ υψηλές ποσότητες σε γάλα από αγελάδες που έχουν μολυνθεί, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς να είναι σαφές για πόσο μπορεί να επιζήσει.
Είναι γνωστό ότι κρούσματα σε αγελάδες εντοπίζονται τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στο Τέξας. Οι τοπικές Αρχές τονίζουν ότι τα κρούσματα δεν αποτελούν κίνδυνο για το κοινό γιατί οι φάρμες πρέπει να καταστρέφουν το γάλα από τα άρρωστα ζώα.
Η παστερίωση του γάλακτος μπορεί και αυτή να σκοτώσει τον ιό. Η κατανάλωση μόνο παστεριωμένου ή επεξεργασμένου γάλακτος του εμπορίου είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.
Ο ιός H5N1 (γρίπη των πτηνών Α) εμφανίστηκε το 1996, αλλά από το 2020 τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ ενώ καταγράφονται και σε άγρια πτηνά, ή άλλα ζώα όπως οι γάτες. Δεκάδες εκατομμύρια πτηνά σε φάρμες και πτηνοτροφεία έχουν πεθάνει ή θανατωθεί λόγω του ιού.
Φέτος τον Μάρτιο καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα σε αγελάδες και κατσίκες στις ΗΠΑ. Η Daily Mail αναφέρει ότι ήταν μία έκπληξη για τους ειδικούς γιατί θεωρούσαν ότι δεν κινδυνεύουν αυτά τα ζώα από τον συγκεκριμένο ιό.

Το συγκεκριμένο είδος γρίπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 889 κρούσματα σε ανθρώπους από τα οποία 463 κατάληξαν με τον θάνατο του ασθενή ή ποσοστό 52%.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται κιόλας δύο κρούσματα σε ανθρώπους που εμφάνισαν πάντως ήπια συμπτώματα. Η τελευταία περίπτωση μάλιστα είναι η πρώτη μετάδοσης ιού των πτηνών από την αγελάδα στον άνθρωπο. Αυτό, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, δείχνει ότι ο ιός βρήκε άλλους δρόμους για να περνά από τον έναν οργανισμό στον άλλο.

Για την ώρα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 18:58

Σχετικά Άρθρα

  • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
    ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

    «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

    «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

    Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

    Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

    Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

    Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

    Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

    Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία
    Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

    Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

    Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

    Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

    Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

    Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

    Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

    Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

    Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

    Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

    Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

    Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

    Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

    Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

    Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

    Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

    Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
    • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
    • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
    • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
    • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

    Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

    Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

    Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας
    Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών

    Πρόσφατες επιδημίες του ιού Marburg, της Mpox και του τελευταίου στελέχους της γρίπης των πτηνών (H5N1) υπενθυμίζουν έντονα την ευαλωτότητα του κόσμου σε πανδημίες. Μόνο το 2024 έχουν ήδη σημειωθεί 17 επιδημίες επικίνδυνων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε νέα επιδημία αποκαλύπτει αδυναμίες στην παγκόσμια ετοιμότητα για πρόληψη μιας νέας πανδημίας, με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προετοιμασία των υγειονομικών συστημάτων.

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών. Συγκεκριμένα, περιγράφει 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου για πανδημίες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε πέντε ξεχωριστές ομάδες: κοινωνικοί, τεχνολογικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και πολιτικοί.

    Το GPMB, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρακολουθεί τους παράγοντες κινδύνου πανδημίας και επιβλέπει την παγκόσμια ετοιμότητα. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί η παγκόσμια ευαλωτότητα σε απειλές και καλεί για μια ριζική αναπροσαρμογή της συλλογικής προσέγγισης στην προετοιμασία για πανδημίες.

    Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ και εντός των χωρών, οι ανισότητες, η εντατική κτηνοτροφία και η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από τον άνθρωπο στα ζώα είναι μερικές από τις κύριες απειλές που αναφέρονται στην έκθεση. Η έκθεση επίσης εντοπίζει νέους κινδύνους, εκτός από τους γνωστούς και διαχρονικούς. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύουν και να κοινοποιούν τα δεδομένα των παθογόνων γρήγορα και να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο, αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα εκθέτει τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες σε κινδύνους. Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι αυξημένες απειλές για τη βιοασφάλεια και η ταχεία διάδοση παραπληροφόρησης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    «Η επόμενη πανδημία δεν θα περιμένει να τελειοποιήσουμε τα συστήματά μας», δήλωσε η Joy Phumaphi, Πρόεδρος του GPMB και πρώην Υπουργός Υγείας της Μποτσουάνα. «Πρέπει να επενδύσουμε τώρα σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αντέξουμε τις προκλήσεις του αύριο».

    Η έκθεση εντοπίζει τους πολύπλοκους και αλληλεξαρτώμενους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο πανδημιών. Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι η προθυμία να εισαχθεί ευελιξία στην αντίδραση, να προστατευθεί προληπτικά η κοινωνία και να γίνουν επενδύσεις σε συνεργατικές προσπάθειες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και να ενισχύσει την ετοιμότητα.

    Για να προστατευθούν αποτελεσματικά, όλα τα έθνη πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία και να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε όλες τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες και μειονεκτικές. Το ΑΕΠ από μόνο του δεν αποτελεί μέτρο ανθεκτικότητας σε μια πανδημία.

    Η προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που καλύπτουν τις διασυνδέσεις της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας. Η έκθεση καλεί για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τομέων για την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με πανδημίες, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία ενός τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των άλλων.

    «Έχουμε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να επανεξετάσουμε την παγκόσμια ετοιμότητα: να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε μερικούς από αυτούς πιο προληπτικά, προσαρμοσμένοι σε κάθε πλαίσιο», δήλωσε η κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, επίσης Πρόεδρος του GPMB και πρώην Πρόεδρος της Κροατίας. «Η επαγρύπνηση, η προσαρμοστικότητα και η συνεργασία πρέπει να καθορίσουν την προετοιμασία μας τώρα, ώστε να είναι ενσωματωμένα στην αντίδραση».

    Η έκθεση παρέχει ένα πλαίσιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να προσαρμόσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές υγείας και να ενισχύσουν τα προστατευτικά μέτρα ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες. Τι σημαίνει αυτό; Τακτική αναθεώρηση των σχεδίων πρόληψης και αντίδρασης και ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις καταστάσεις. Η επόμενη πανδημία δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μαθήματα από αυτήν την εμπειρία πρέπει να καθοδηγούν, χωρίς να καθορίζουν, την προετοιμασία.

    Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη βελτιωμένη τεχνολογία, τις δίκαιες υγειονομικές υποδομές και την ενισχυμένη κατανόηση της δυναμικής φύσης όλων των παραγόντων κινδύνου πανδημιών. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει συλλογική ευθύνη για την πρόληψη και την αντίδραση σε ασθένειες, αντί να θεωρεί την ετοιμότητα ως δραστηριότητα σε επίπεδο μεμονωμένης χώρας ή τομέα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI

  • Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της
    Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της

    Αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην χώρα μας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την εμφάνιση νέας εστίας γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

    Αναφορικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, η απαγόρευση αυτή δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή των πουλερικών με άγρια πτηνά.

    Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

    Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, πριν από την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

    Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

    Το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ
    Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ

    Ολοκληρωμένες δράσεις ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο να εξαλειφθεί το στίγμα στην εργασία και οι παράγοντες που καθιστούν τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα προβληματικά

    Στην «ψυχική υγεία στην εργασία» είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση που συνδέει την ψυχική υγεία με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στο εργατικό δυναμικό, ο αντίκτυπος της εργασίας -θετικός ή αρνητικός- στην ψυχική υγεία είναι καθοριστικής σημασίας.

    Σε συνεργασία με πολλούς φορείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλείς και υποστηρικτικούς χώρους εργασίας, που προστατεύουν και προάγουν ενεργά την ψυχική ευεξία.

    Βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ότι η ευημερία και η εργασία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς μια ωραία συνθήκη, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας. Μια θετική εργασιακή κουλτούρα ενισχύει την ευημερία και τη σταθερότητα, ενώ οι τοξικές συνθήκες εργασίας μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία και να μειώσουν την παραγωγικότητα.

    Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται στην εργασία τους, τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι. Από την άλλη, οι κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων και του υψηλού στρες, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία, μειώνοντας την ικανοποίηση από την εργασία και την αποδοτικότητα.

    Οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολυάριθμους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, όπως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη εργασιακού ελέγχου, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια και οι ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, η έκθεση στην παρενόχληση, τις διακρίσεις και τα άκαμπτα ωράρια επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υποστηρικτικών και παραγωγικών χώρων εργασίας.

    Συνέπειες που ξεπερνούν τα άτομα

    Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, ότι οι συνέπειες ενός προβληματικού εργασιακού περιβάλλοντος επεκτείνονται πέρα από το άτομο. Η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε μειωμένη απόδοση, αυξημένες απουσίες και υψηλότερη εναλλαγή προσωπικού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο, που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

    Εργασία χωρίς αποκλεισμούς

    Το στίγμα και οι διακρίσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια ή να διατηρήσουν την εργασία τους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στην άρση αυτών των εμποδίων, προωθώντας μια κουλτούρα συμμετοχικότητας και κατανόησης στο χώρο εργασίας.

    Οι δράσεις των εργοδοτών αποτελούν κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον. Η παροχή εύλογων διευκολύνσεων, η οργάνωση υποστηρικτικών συναντήσεων, η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας και η δημιουργία ασφαλών χώρων για ανοιχτό διάλογο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση των διευθυντών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής εργασιακής κουλτούρας.

    Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία πολιτικών που προλαμβάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Επενδύοντας σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ενισχύοντας τη νομοθεσία που προστατεύει την ψυχική υγεία στην εργασία, δημιουργείται η ελπίδα για ένα βιώσιμο και υγιές εργατικό δυναμικό.

    Τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της δικής τους ψυχικής υγείας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, η αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους συναδέλφους ή επαγγελματίες υγείας και η συνεχής παρακολούθηση της ψυχικής υγείας αποτελούν κρίσιμες στρατηγικές αυτο-φροντίδας.

    Η δέσμευση του ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία μέσω των ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης του. Με την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε ευρύτερες πολιτικές υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικές πολιτικές, ο ΠΟΥ στοχεύει στη μείωση του στίγματος, την αύξηση της πρόσβασης στη φροντίδα και τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο συμμετοχικών χώρων εργασίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού προσφέρουν σαφείς συστάσεις για την προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των καταστάσεων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

    Καθίσταται, λοιπόν, ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι -κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινότητες- να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία χώρων εργασίας που προστατεύουν και προάγουν την ψυχική ευημερία. Τα ασφαλή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα όχι μόνο ενισχύουν την ατομική παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική κοινωνική ευημερία. Ας καταστήσουμε την ψυχική υγεία προτεραιότητα σήμερα για ένα υγιέστερο και πιο παραγωγικό αύριο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΠΟΥ: Επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της θέσης του αλκοόλ στην ευρωπαϊκή κοινωνία
    ΠΟΥ: Επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της θέσης του αλκοόλ στην ευρωπαϊκή κοινωνία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ στην Ευρώπη

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Redefine alcohol», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλεί τους Ερωπαίους πολίτες να αναπροσδιορίσουν την σχέση τους με το αλκοόλ μέσα από ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί.

    Σύμφωνα με επίσημες αναφορές του, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει το υψηλότερο ποσοστό αλκοολικών και την υψηλότερη πρόσληψη στον κόσμο.

    Κοπεγχάγη, 2 Οκτωβρίου 2024

    Το αλκοόλ ευθύνεται για σχεδόν 1 στους 11 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Η νέα εκστρατεία του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό το γεγονός.

    Συνδέεται με περισσότερες από 200 ασθένειες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον επτά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

    Το αλκοόλ είναι σήμερα άμεσα υπεύθυνο για το 8,8% – 1 στους 11 – των συνολικών θανάτων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Ωστόσο, παρά αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τα επιζήμια αποτελέσματα, λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

    Καθώς ο κόσμος γιορτάζει τον Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόνο το 21% των γυναικών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες γνώριζαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού – ενός κινδύνου που ξεκινά ήδη από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

    Εκστρατεία Επιμόρφωσης

    Γι’ αυτό το λόγο το Περιφερειακό Γραφείο ξεκινά μια νέα περιφερειακή εκστρατεία για να καλύψει αυτό το κενό πληροφόρησης, μοιράζοντας τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και ενθαρρύνοντας ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τις βλάβες που συχνά παραβλέπονται.

    Η εκστρατεία «Επαναπροσδιορίστε το αλκοόλ» καλεί τους Ευρωπαίους να προβληματιστούν σχετικά με τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις τους με το αλκοόλ, προτρέποντας να επανεξετάσουν το ρόλο που έχει στην καθημερινή ζωή, τις γιορτές και τις παραδόσεις.

    Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τους κρυμμένους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και στην έμπνευση για πιο υγιεινές επιλογές.

    Kοινωνικά προβλήματα

    «Πέρα από τις σωματικές του επιπτώσεις, το αλκοόλ συμβάλλει και σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα», εξηγεί ο Δρ Γκάουντεν Γκαλέα, Στρατηγικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και Διευθυντής της Ειδικής Πρωτοβουλίας για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και την Καινοτομία.

    Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει καθοριστικά στη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας

    «Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει καθοριστικά στη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, στους οδικούς τραυματισμούς και σε άλλες μορφές βλάβης που επηρεάζουν όχι μόνο τους πότες, αλλά ευρύτερα τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους.

    «Τελικά, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για την υγεία και τη συμπεριφορά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκστρατεία «Redefine alcohol» μοιράζεται τεκμηριωμένες πληροφορίες και ενθαρρύνει τα άτομα να επανεξετάσουν τις συνήθειες και τις σχέσεις τους με το αλκοόλ, ενώ παράλληλα προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις υγειονομικές αρχές να συμβάλουν στην επίτευξη μιας ευρύτερης πολιτισμικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο αυτό αντιμετωπίζεται και ρυθμίζεται στην κοινωνία».

    Αληθινές Ιστορίες

    Το Περιφερειακό Γραφείο θα μοιραστεί ισχυρές ιστορίες καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας γνώσεις από Ευρωπαίους φορείς αλλαγής που άλλαξαν τη ζωή τους επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με το αλκοόλ και συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει πλέον θέση στη ζωή τους.

    Οι ιστορίες αυτές αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη από τη μείωση ή την ολική διακοπή του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας που συνδέεται με καλύτερο ύπνο, συγκέντρωση και ενέργεια, βαθύτερους δεσμούς και σχέσεις και μεγαλύτερη εκτίμηση της ζωής συνολικά.

    «Οι ατομικές επιλογές είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε ο Δρ Γκαλέα. «Στην περιοχή μας, το αλκοόλ είναι πολύ φθηνό, πολύ διαθέσιμο και πολύ έντονα προωθούμενο. Πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα όπου οι πιο υγιεινές αποφάσεις θα είναι πιο εύκολες για όλους. Ένα προϊόν που προκαλεί τόση ζημιά όσο το αλκοόλ θα πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρότερα. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει – αλλά χρειαζόμαστε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

    Στην περιοχή μας, το αλκοόλ είναι πολύ φθηνό, πολύ διαθέσιμο και πολύ έντονα προωθούμενο

    Χάραξη πολιτικών για την υγεία

    Μέσω της συνεργασίας με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις κοινότητες και τους υπέρμαχους της υγείας, το «Redefine alcohol» προωθεί ένα περιβάλλον που διευκολύνει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλοντας σε μια ασφαλέστερη και υγιέστερη Ευρώπη.

    Η επικοινωνιακή εκστρατεία αποτελεί μέρος του έργου EVID-ACTION (Evidence into Action Alcohol Project) του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο ξεκίνησε το 2022. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποσκοπεί στη μετάφραση της έρευνας σε εφαρμόσιμες πολιτικές για τη μείωση της βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ σε 30 χώρες της Ευρώπης και συμβάλλει στους στόχους του σχεδίου «Η Ευρώπη νικά τον καρκίνο».

    Πηγή: In.gr
  • ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox
    ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

    Πρόκειται για τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε δείγματα από δερματικές βλάβες

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox στη διαδικασία Χορήγησης Εσπευσμένης Άδειας Κυκλοφορίας (Emergency Use Listing/EUL), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης σε εξετάσεις για τον ιό mpox.

    Το Alinity m MPXV, όπως είναι η επωνυμία του, είναι ένα τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε επιχρίσματα από δερματικές βλάβες. Κατασκευάστηκε από την Abbott Molecular Inc. και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα διενέργειας τεστ σε χώρες που πλήττει ο ιός mpox, όπου η ανάγκη για ταχεία και ακριβή διάγνωση έχει αυξηθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωση του mpox επιτρέπει τη γρήγορη θεραπεία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

    «Η ένταξη αυτού του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον mpox στη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διάθεση περισσότερων διαγνωστικών εργαλείων στις πληγείσες χώρες» αναφέρει στη σχετική δημοσίευση Δρ Yukiko Nakatani, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Πρόσβαση σε Φάρμακα και Υγειονομικά Προϊόντα. «Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας έχει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» πρόσθεσε.

    Μέχρι στιγμής, στον ΠΟΥ έχουν υποβληθεί τρία ακόμα αιτήματα για αξιολόγηση EUL, και οι συζητήσεις συνεχίζονται με άλλους κατασκευαστές in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (IVD) για τον mpox, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών επιλογών με εγγυημένη ποιότητα. «Αυτό θα ενθαρρύνει χώρες που δεν έχουν εγκρίνει τα ιατρικά προϊόντα μέσω των δικών τους διαδικασιών έγκρισης να προμηθευτούν τα αναγκαία τεστ μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων συνεργαζόμενων προμηθευτών» αναφέρει ο ΠΟΥ.

    Πρόκληση η παρακολούθηση του ιού στην Αφρική

    Παρά τις προσπάθειες, η περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox παραμένουν πρόβλημα στην Αφρική, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Το 2024, έχουν αναφερθεί πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη την περιοχή, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι και στη Νιγηρία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν εξεταστεί φέτος μόλις το 37% των ύποπτων κρουσμάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών
    Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών

    Είναι πιθανό τα αιλουροειδή να είχαν καταναλώσει κρέας από άρρωστο κοτόπουλο

    Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν τον περασμένο μήνα στο νότιο Βιετνάμ και τα τεστ έδειξαν ότι ήταν θετικά στη γρίπη των πτηνών, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και κρατικά μέσα ενημέρωσης.
    Δύο δείγματα από νεκρές τίγρεις στο καταφύγιο Mango Garden Resort στην επαρχία Ντονγκ Νάι ήταν θετικά στο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Είκοσι τίγρεις έχουν χάσει τη ζωή τους στο καταφύγιο αυτό από τις αρχές του περασμένου μήνα.
    Η διάδοση της πολύ παθογόνου γρίπης των πτηνών σε θηλαστικά, περιλαμβανομένων αγελάδων, σκύλων, γατών, ακόμα και δελφινιών, σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη διάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Στη γειτονική επαρχία Λονγκ Αν, 27 τίγρεις και τρία λιοντάρια πέθαναν από γρίπη των πτηνών στο πάρκο My Quynh Safari από τις 6 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις γεωργικές αρχές της επαρχίας.

    Οι τίγρεις στο Mango Garden Resort είχαν ταϊστεί με κοτόπουλο πριν πεθάνουν, ανέφερε στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο Φαν Βαν Φουκ, αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας Ντονγκ Νάι.

    «Είναι πιθανό οι τίγρεις να μολύνθηκαν από άρρωστο κοτόπουλο και οι αρχές ανιχνεύουν την πηγή του κοτόπουλου για να προσδιορίσουν την αιτία», δήλωσε ο Φαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στον ιστότοπό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά της κατανάλωσης ωμών ή όχι εντελώς μαγειρεμένων κρεάτων και αυγών από περιφέρειες όπου έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα γρίπης των πτηνών λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο