Η κλιματική αλλαγή και οι μεταβολές του καιρού συνεχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή στην Ηλεία. Μπορεί να μην υπήρξαν ακραία φαινόμενα το τελευταίο διάστημα που θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή, όπως οι χαλαζοπτώσες, όμως η καθυστέρηση στην άνοδο της θερμοκρασίας δεν βοήθησε την παραγωγή. Οι καλλιεργητές περιμένουν όμως να έχουν ακόμα καλύτερο προϊόν με τα όψιμα καρπούζια το επόμενο διάστημα.
Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας και παραγωγός καρπουζιού Θεόδωρος Κοτσώνης, μιλώντας στο gaia365.gr τόνισε πως η χρονιά για την καλλιέργεια δεν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. “Είχαμε τις χειρότερες καιρικές συνθήκες της τελευταίας εικοσαετίας. Εγώ τουλάχιστον 40 χρόνια που είμαι παραγωγός δεν θυμάμαι πιο άσχημες καιρικές συνθήκες άλλη φορά.
Ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ο καιρός δεν ευνοούσε τα καρπούζια ξαφνικά έπιασαν απότομα οι ζέστες. Ούτε κι αυτό είναι καλό, δεν είναι καθόλου καλό. Έφεραν ένα αποτέλεσμα που έκανε όλα τα καρπούζια να «γουρμάσουν». Ποιός να προμηθευθεί όλα αυτά τα καρπούζια; Τα καρπούζια, φέτος δεν έχουν βγει ποιοτικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου. Αν το καρπούζι δεν είναι ποιοτικό ο καταναλωτής θα το πάρει μία φορά αλλά δεύτερη δεν θα υπάρξει” σημείωσε.
Ο Θεόδωρος Κοτσώνης
Αναφερόμενος στις τιμές τόνισε ότι ξεκίνησαν πάρα πολύ καλά, αλλά τώρα εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς άρχισε η πτώση. “Τα καρπούζια που βγήκαν όλα μαζί, δεν είναι δυνατόν να διοχετευθούν σε όλη την Ευρώπη, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα φροτηγά… δεν υπάρχουν. Όταν δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο, λογικό είναι να πέσουν και οι τιμές” επισήμανε.
Μειωμένη η παραγωγή λόγω του καιρού
Ο κ. Κοτσώνης χαρακτήρισε την φετινή παραγωγή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50% λόγω των καιρικών συνθηκών. “Οι τιμές όμως αυτή τη στιγμή συγκριτικά με πέρσι είναι καλύτερες” σχολίασε. “Τι θα γίνει όμως στην πορεία δεν το γνωρίζουμε, αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών ή αν θα ακολουθήσει πτώση. Οι βαρέλες αυτή τη στιγμή συγκριτικά με πέρυσι έχουν πολύ καλύτερη τιμή, τα στρογγυλά επίσης έχουν καλύτερη τιμή αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από την κατανάλωση.
Μιλάμε πάντα για το πρώιμο καρπούζι. Τώρα κόβουμε το πρώιμο καρπούζι σε 15 μέρες το μέσο πρώιμο και το όψιμο από τον Ιούλιο και ύστερα. Στο όψιμο η παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη στις άλλες δύο κατηγορίες όμως η παραγωγή είναι απαράδεκτη” δήλωσε.
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος
Αναφερόμενος στην παραγωγή του καρπουζιού ο Νίκος Γιαννακόπουλος τόνισε πως “…αυτή τη στιγμή στο καρπούζι υπάρχει μία πτώση. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,20 έως 0,30 € περίπου, μιλώντας για το πρώιμο καρπούζι. Συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές είναι καλές αλλά τα καρπούζια εξαιτίας των καιρικών συνθηκών έχουν αρκετά προβλήματα και δεν είναι παραγωγικά. Δηλαδή ο μέσος όρος που κυμαίνονται είναι από 2,5 τόνους έως 4, η παραγωγή τους στο στρέμμα. Αργότερα λογικά θα υπάρξουν καλύτερα καρπούζια αφού μπήκαν πιο όψιμα και θα είναι πιο βελτιωμένα και ποιοτικότερα. Τα καρπούζια αυτά προορίζονται για εξαγωγή, περίπου το 90% εξάγεται” είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τα φετινά δεδομένα, ο Βλάσης Σκλάβος σημείωσε ότι “…το καρπούζι σήμερα έχει 25 λεπτά το κιλό, αύριο μπορεί να έχει 22. Σήμερα ξεκινήσαμε να κόβουμε, μας είχε χτυπήσει ο αέρας και μείναμε 10 μέρες πίσω. Θα είχαμε τελειώσει τώρα με τα καρπούζια. Κάνουμε εξαγωγή. Συγκριτικά με πέρυσι σκεφτείτε ότι είχαμε κόψει του Αγίου Κωνσταντίνου 21/5 και φέτος κόβουμε μετά τις 10/6 λόγω αέρα και η παραγωγή είναι πολύ πιο χαμηλή. Πέρυσι βγάλαμε εννιά τόνους, ενώ φέτος από τρεις έως τέσσερις, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του αέρα. Κάθε μέρα τα καρπούζια πέφτουν, η αγορά δεν έχει καρπούζια καθόλου και κάθε μέρα η τιμή τους πέφτει, δεν το καταλαβαίνω αυτό” σχολίασε.
Ο Βλάσης Σκλάβος