Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 08:50

Πρώιμο καρπούζι στην Ηλεία: Καλή η τιμή, αλλά ο καιρός "φρενάρει" την ποιότητα

Γράφτηκε από τον

Η κλιματική αλλαγή και οι μεταβολές του καιρού συνεχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή στην Ηλεία. Μπορεί να μην υπήρξαν ακραία φαινόμενα το τελευταίο διάστημα που θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή, όπως οι χαλαζοπτώσες, όμως η καθυστέρηση στην άνοδο της θερμοκρασίας δεν βοήθησε την παραγωγή. Οι καλλιεργητές περιμένουν όμως να έχουν ακόμα καλύτερο προϊόν με τα όψιμα καρπούζια το επόμενο διάστημα.

karpouzi2

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηλείας και παραγωγός καρπουζιού Θεόδωρος Κοτσώνης, μιλώντας στο gaia365.gr τόνισε πως η χρονιά για την καλλιέργεια δεν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. “Είχαμε τις χειρότερες καιρικές συνθήκες της τελευταίας εικοσαετίας. Εγώ τουλάχιστον 40 χρόνια που είμαι παραγωγός δεν θυμάμαι πιο άσχημες καιρικές συνθήκες άλλη φορά.

Ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ο καιρός δεν ευνοούσε τα καρπούζια ξαφνικά έπιασαν απότομα οι ζέστες. Ούτε κι αυτό είναι καλό, δεν είναι καθόλου καλό. Έφεραν ένα αποτέλεσμα που έκανε όλα τα καρπούζια να «γουρμάσουν». Ποιός να προμηθευθεί όλα αυτά τα καρπούζια; Τα καρπούζια, φέτος δεν έχουν βγει ποιοτικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου. Αν το καρπούζι δεν είναι ποιοτικό ο καταναλωτής θα το πάρει μία φορά αλλά δεύτερη δεν θα υπάρξει” σημείωσε.

kotsonis

Ο Θεόδωρος Κοτσώνης

Αναφερόμενος στις τιμές τόνισε ότι ξεκίνησαν πάρα πολύ καλά, αλλά τώρα εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς άρχισε η πτώση. “Τα καρπούζια που βγήκαν όλα μαζί, δεν είναι δυνατόν να διοχετευθούν σε όλη την Ευρώπη, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα φροτηγά… δεν υπάρχουν. Όταν δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο, λογικό είναι να πέσουν και οι τιμές” επισήμανε.

karpouzi3

Μειωμένη η παραγωγή λόγω του καιρού

Ο κ. Κοτσώνης χαρακτήρισε την φετινή παραγωγή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50% λόγω των καιρικών συνθηκών. “Οι τιμές όμως αυτή τη στιγμή συγκριτικά με πέρσι είναι καλύτερες” σχολίασε. “Τι θα γίνει όμως στην πορεία δεν το γνωρίζουμε, αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών ή αν θα ακολουθήσει πτώση. Οι βαρέλες αυτή τη στιγμή συγκριτικά με πέρυσι έχουν πολύ καλύτερη τιμή, τα στρογγυλά επίσης έχουν καλύτερη τιμή αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από την κατανάλωση.
Μιλάμε πάντα για το πρώιμο καρπούζι. Τώρα κόβουμε το πρώιμο καρπούζι σε 15 μέρες το μέσο πρώιμο και το όψιμο από τον Ιούλιο και ύστερα. Στο όψιμο η παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη στις άλλες δύο κατηγορίες όμως η παραγωγή είναι απαράδεκτη” δήλωσε.

giannakopoulos

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος

Αναφερόμενος στην παραγωγή του καρπουζιού ο Νίκος Γιαννακόπουλος τόνισε πως “…αυτή τη στιγμή στο καρπούζι υπάρχει μία πτώση. Οι τιμές κυμαίνονται από 0,20 έως 0,30 € περίπου, μιλώντας για το πρώιμο καρπούζι. Συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές είναι καλές αλλά τα καρπούζια εξαιτίας των καιρικών συνθηκών έχουν αρκετά προβλήματα και δεν είναι παραγωγικά. Δηλαδή ο μέσος όρος που κυμαίνονται είναι από 2,5 τόνους έως 4, η παραγωγή τους στο στρέμμα. Αργότερα λογικά θα υπάρξουν καλύτερα καρπούζια αφού μπήκαν πιο όψιμα και θα είναι πιο βελτιωμένα και ποιοτικότερα. Τα καρπούζια αυτά προορίζονται για εξαγωγή, περίπου το 90% εξάγεται” είπε χαρακτηριστικά.

karpouzi4

Μιλώντας για τα φετινά δεδομένα, ο Βλάσης Σκλάβος σημείωσε ότι “…το καρπούζι σήμερα έχει 25 λεπτά το κιλό, αύριο μπορεί να έχει 22. Σήμερα ξεκινήσαμε να κόβουμε, μας είχε χτυπήσει ο αέρας και μείναμε 10 μέρες πίσω. Θα είχαμε τελειώσει τώρα με τα καρπούζια. Κάνουμε εξαγωγή. Συγκριτικά με πέρυσι σκεφτείτε ότι είχαμε κόψει του Αγίου Κωνσταντίνου 21/5 και φέτος κόβουμε μετά τις 10/6 λόγω αέρα και η παραγωγή είναι πολύ πιο χαμηλή. Πέρυσι βγάλαμε εννιά τόνους, ενώ φέτος από τρεις έως τέσσερις, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του αέρα. Κάθε μέρα τα καρπούζια πέφτουν, η αγορά δεν έχει καρπούζια καθόλου και κάθε μέρα η τιμή τους πέφτει, δεν το καταλαβαίνω αυτό” σχολίασε.

sklavos

Ο Βλάσης Σκλάβος

karpouzi5

karpouzi6

karpouzi7

karpouzi8

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 17:04

Σχετικά Άρθρα

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες
    Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

    Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

    «Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

    Οι μέλισσες λιμοκτονούν

    Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

    «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

    Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

    Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

    Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

    Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

    SOS για το μέλι «Σίθων»

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

    Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

    «Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

    Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

    Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

    «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας
    Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας

    Στον πρωτογενή τομέα η συγκομιδή όψιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας προχωρά με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ζήτηση τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

    Οι καιρικές συνθήκες όμως δε βοηθάνε καθώς η ανομβρία και ο καύσωνας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση. Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ένας από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους παραγωγούς καρπουζιού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού οι γεωτρήσεις τραβούν αλμυρό νερό ενώ είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τα καρπούζια με ειδικές μεμβράνες, για να μην τα καταστρέψει η ζέστη.

    Δείτε το ρεπορτάζ του Best-TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ