Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 20:13

ΚΕΟΣΟΕ: Πλήγμα για την αμπελουργία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τσίπουρο - τσικουδιά

Γράφτηκε από τον

Ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΕΟ) αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το τσίπουρο και της τσικουδιάς.

Πλήγμα για την ελληνική αμπελουργία, αλλά και για την κατανάλωση ελληνικών παραδοσιακών αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, αποτελεί η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καλείται το Ελληνικό Δημόσιο να προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί η φορολογική του πολιτική επί των αποσταγμάτων σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Σύμφωνα με την Ένωση «θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, να συμφωνήσουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά τους, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου.
Ταυτόχρονα η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς , όσο και του ούζου προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού, που επιβάλουν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας των προϊόντων της βιομηχανίας του «σκληρού» αλκοόλ».
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 22:40

Σχετικά Άρθρα

  • Τσίπουρο: Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού
    Τσίπουρο: Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού

    Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τους αποσταγματοποιούς

    Την θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές διεκδικεί το τσίπουρο, με τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης να θεωρούν την εξωστρέφεια μονόδρομο.

    Γι’ αυτό, 21 τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, από 13 αποσταγματοποιεία, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ), μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών του διεθνούς μάρκετινγκ αποσταγμάτων «Burgundy School of Wine & Spirits Business» που εδρεύει στη Dijon, με στόχο να βοηθήσει το τσίπουρο, να διεισδύσει με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.

    Βασισμένο στο μοντέλο συνεργασίας που έχει θεσμοθετήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των αποσταγμάτων έχει δύο πυλώνες: αφενός την έρευνα των καταναλωτικών συμπεριφορών διεθνώς ως προς το τσίπουρο (φρέσκο και παλαιωμένο) σε σχέση με αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων χωρών, με σκοπό την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εν γένει. Αφετέρου, ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, την παροχή συμβουλών εξειδικευμένου μάρκετινγκ και στρατηγικής, προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

    Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, 9 σπουδαστές του προγράμματος ΜΒΑ από 8 διαφορετικές χώρες (Καναδά, Μεξικό, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Γαλλία, Ταιβάν) παρουσίασαν την πολύμηνη μελέτη (στην οποία συμμετείχαν 13 Αγροτικοί Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις αποσταγμάτων) των σπουδαστών που εξέτασαν σε δύο ομάδες τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική φρέσκου και παλαιωμένου τσίπουρου.

    Παρέδωσαν δε στους εκπροσώπους του κάθε αποσταγματοποιείου εμπιστευτική μελέτη με ανάλυση των στοιχείων της επιχείρησης, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες προτάσεις. Ακολούθησαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής Τυρνάβου και Βόλου καθώς επίσης και γευσιγνωσία των αποσταγμάτων.

    Η ανακάλυψη του τσίπουρου

    Ο υπεύθυνος του προγράμματος Chris McIndoe είπε: «Αυτή η εκπαιδευτική αποστολή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το «Burgundy School of Wine & Spirits Business», τον ΣΕΑΟΠ και την ΕΝΑΠΑΠΕ, έρχεται στο τέλος του προγράμματος MBA για το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, ως επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης συμβουλευτικής μελέτης».

    Ο διευθυντής του Προγράμματος ΜΒΑ – οι φοιτητές του οποίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα, Jacques Thebault επισήμανε ότι «σε αυτόν, τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας μας με τους ελληνικούς φορείς του οίνου και των αποσταγμάτων, είχαμε την τεράστια χαρά και το προνόμιο να συνεργαστούμε με αρκετούς παραγωγούς κρασιού και τσίπουρου στη Θεσσαλία. Η ανακάλυψη του τσίπουρου, ιδιαίτερα, ήταν εμπνευσμένη και οι σπουδαστές μας απόλαυσαν πάρα πολύ την ευκαιρία να μελετήσουν αυτό το υπέροχο απόσταγμα και να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του για περαιτέρω ανάπτυξη στις εξαγωγικές αγορές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς για τον ενθουσιασμό, τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή τους».

    Ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims αλλά και στην Burgundy School of Wine & Spirits Business, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άψογη εκτέλεση του προγράμματος καθώς και την βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει έδαφος να καρποφορήσει ικανοποιώντας ζωτικές ανάγκες των αποσταγματοποιών της χώρας αλλά και να εμπνεύσει τους σπουδαστές του φημισμένης Σχολής της Βουργουνδίας.

    Μονόδρομος η εξωστρέφεια

    Ο πρόεδρος ΕΝΑΠΑΠΕ κ. Δημήτρης Αποστολάκης είπε: «Η εξωστρέφεια είναι, κατά την γνώμη μας, μονόδρομος για τις επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης. Το τσίπουρο και η τσικουδιά επιβάλλεται να πάρουν την θέση που τους αναλογεί στις διεθνείς αγορές και η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έγινε από την διεθνούς φήμης σχολής του Bourgoundy Wine & Spirits Business, απέδειξε ότι με στοχευμένες ενέργειες είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του σκοπού. Ήταν λοιπόν μία αρχή σε μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια την οποία οι δύο φορείς ΣΕΑΟΠ & ΕΝΑΠΑΠΕ θα εντείνουν με περεταίρω ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς».

    Τέλος ο γεν. γραμματέας ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Κατσάρος, χαιρέτησε την πρόταση ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τα μέλη του Συνδέσμου και ειδικότερα για νέες δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου να λάβουν φρέσκιες ιδέες, τεχνογνωσία και συμβουλές από ένα τόσο έγκυρο φορέα. Με βάση αυτή την πρώτη εμπειρία, ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις μέλη μας.

    Πηγή: In.gr

  • Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο
    Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο

    Θωρακισμένα και πιο ισχυρά είναι εδώ και λίγες ημέρες στις διεθνείς αγορές δυο προϊόντα που... τα ονόματά τους και μόνο θυμίζουν Ελλάδα. Ο λόγος για το ούζο και το τσίπουρο τα οποία έλαβαν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταχωρηθούν στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (WIPO), ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

    Μεγάλοι «πρωταγωνιστές» αυτής της προσπάθειας ήταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος (ΕΝΑΠΑΠΕ) αλλά και οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου το Κράτους.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, Νίκος Καλογιάννης επισημαίνει πως με τη συγκεκριμένη απόφαση τα δυο ελληνικά προϊόντα «θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στην Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη ακριβώς όπως ακριβώς προστατεύονται στην ΕΕ» ενώ «αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες».

    Από τη μεριά του ο προέδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ, Δημήτρης Αποστολάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία του κλάδου» καθώς «είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην διαδικασία ενεργά, με τη συνδρομή του εξειδικευμένου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δικηγορικού γραφείου του συμβούλου μας καθηγητή, Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθιστώντας τις Ενώσεις μας συνδικαιούχους των άνω γεωγραφικών ενδείξεων».

    Με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ το Ούζο και το Τσίπουρο αναγνωρίζονται «σε 9 εμπορικά σημαντικές για την Ελλάδα χώρες» όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, καθώς ναι μεν «τα προϊόντα αυτά προστατεύονται στα όρια της ΕΕ καθώς και στις χώρες τις οποίες η ΕΕ συνάπτει διμερείς σχέσεις» ωστόσο «η σύναψη διμερών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες και τελικά πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα προϊόντα».

    «Πολλά τα κέρδη για την ελληνική αποσταγματοποιία»

    Με το 70% περίπου των δυο προϊόντων να εξάγονται στις διεθνείς αγορές, γίνεται εύκολα αντιληπτή η βαρύτητα της εν λόγω απόφασης. «Η ισχυροποίηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντική» υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης συμπληρώνοντας ότι «η Γεωγραφική Ένδειξη ισχυροποιεί τα προϊόντα μας έναντι των όποιων ανταγωνιστικών από άλλες χώρες».

    «Η εισαγωγή των γεωγραφικών ενδείξεων “Ούζο” και “Τσίπουρο/Τσικουδιά” στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης αποδεικνύει την βούληση της ελληνικής πολιτείας και της Ε.Ε. να στηρίξει τα σημαντικά για την χώρα μας αυτά προϊόντα» είπε ο κ. Αποστολάκης καθώς όπως τόνισε «όσο πιο “ασφαλές” γίνεται το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούμε για την επίτευξη των πολυπόθητων εξαγωγών τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη του στόχου διότι πολλές εξαγωγικές προσπάθειες δεν ευόδωσαν ή δεν είχαν συνέχεια διότι οι δυσκολίες που προέκυψαν, μέσω της γραφειοκρατίας, για την εισαγωγή σε τρίτες χώρες χωρίς διμερείς σχέσεις ήταν ανυπέρβλητες».

    «Περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου»

    Ιδιαίτερα ευοίωνο φαντάζει το μέλλον του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας καθώς οι άμεσα εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν θέσει νέους στόχους. Όμως για την επίτευξη αυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ χρειάζονται να γίνουν τέσσερα βήματα.

    Αρχικά όπως λέει, θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα «υποστήριξης των εξαγωγών, με προβολή των ελληνικών αποσταγμάτων, που εξάγονται και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό». Η όλη προσπάθεια να υποστηριχθεί «από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες της χώρας μας ανά τον κόσμο», σημειώνει

    Επίσης, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ζητά την επίλυση των θεμάτων «που ουσιαστικά αφορούν ταμειακές δυσλειτουργίες και πρακτικά δυσχεραίνουν τη συμμετοχή των μικρών οικογενειακών μονάδων του κλάδου στα προγράμματα αυτά» υπογραμμίζοντας ότι «με τη συμμετοχή της Enterprise Greece ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, από κοινού με τον ΣΕΑΟΠ, τέτοια θέματα μπορούν να παρακαμφθούν».

    Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ενταχθούν τα αποστάγματα «στις δράσεις προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού».

    Την ίδρυση μια Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων ζητά από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ «παίρνοντας παραδείγματα από την επιτυχημένη πορεία αντίστοιχων κλάδων άλλων χωρών».

    Και συνεχίζει: «Το βασικό ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων προκειμένου να διατηρηθεί το ελληνικό απόσταγμα υψηλά στην ελληνική αγορά αλλά και κυρίως προκειμένου να βρει βηματισμό στις διεθνείς αγορές» υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να συμβεί εάν όλοι οι κρίκοι που απαρτίζουν την αλυσίδα της παραγωγής των αποσταγμάτων εργαστούν συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Η επιτροπή όπως επισημαίνει θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους «όλων των εμπλεκόμενων, από τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους αποσταγματοποιούς, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών προκειμένου να εξετάζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν στα προϊόντα και να λαμβάνονται άμεσα οι αντίστοιχες αποφάσεις» ενώ «θα εισηγείται στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα προβαίνει σε κατάλληλες νομοθετικές πράξεις, εφόσον κρίνεται αναγκαίο».

    Διεκδίκηση ΠΓΕ για 13 ακόμη προϊόντα

    Τέλος, όπως υποστηρίζει ο κ. Καλογιάννης «η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ» καθώς «υπάρχουν άλλες 13 Γεωγραφικές Ενδείξεις που είναι καταχωρημένες υπέρ της Ελλάδας».

    Πρόκειται για το Τσίπουρο Τυρνάβου, το Τσίπουρο Θεσσαλίας, το Ούζο Μυτιλήνης, το Κουμκουάτ Κέρκυρας, η Τσικουδιά Κρήτης, το Ούζο Πλωμαρίου, το Ούζο Καλαμάτας, το Ούζο Θράκης, το Ούζο Μακεδονίας, η Τεντούρα, η Μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου και το Τσίπουρο Μακεδονίας.

    «Θα συνεργαστούμε και πάλι όλοι οι φορείς μαζί προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που διεκδικούμε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο»
    Άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο»

    Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στην αγορά κατά το παρεμπορίου - Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 492 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 140 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 51.200 ευρώ - Τι έβγαλε η επιχείρηση στο Σχιστό χθες

    Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στην αγορά από τα μικτά κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και της δημοτικής αστυνομίας. Ως αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο του υπ. Ανάπτυξης, να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση τόσο των ελέγχων, όσο και των βεβαιωμένων παραβάσεων και των προστίμων που επιβλήθηκαν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά το χρονικό διάστημα από 27.01.2020 έως 02.02.2020 πραγματοποιήθηκαν 492 έλεγχοι (αύξηση 34% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Καβάλα. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων βεβαιώθηκαν 140 παραβάσεις (αύξηση 367% μέσα σε μία εβδομάδα!).

    Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.500 ευρώ αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περισσότερα από 1.500 είδη παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά. Επίσης επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ.

    Πρόστιμα για «χύμα τσίπουρο»

    Το ενδιαφέρον είναι πως για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα για το «χύμα τσίπουρο» που πωλούν εστιατόρια και ταβέρνες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού υψους 4.500 ευρώ, τα οποία «αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)».

    Η επιχείρηση στο Σχιστό

    Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη επιχείρηση στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό Κορυδαλλού. Ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, κατέσχεσαν και κατέστρεψαν 307 απομιμητικά είδη ένδυσης - υπόδησης, 222 τεμάχια κλεψίτυπα CDs, 10 πάγκοι με εκατοντάδες παράνομα βιομηχανικά προϊόντα, 36 κιλά λάδι αγνώστου προέλευσης και 1.115 κιλά οπωροκηπευτικά παράνομης εμπορίας και διακίνησης. Βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις του Ν.4497/2017 και του Ν. 4177/2013 για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.700 ευρώ, καθώς και 65 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

    Πηγή: Protothema.gr
  • Πρέβεζα: Μετέφεραν μεγάλες ποσότητες αδασμολόγητου τσίπουρου
    Πρέβεζα: Μετέφεραν μεγάλες ποσότητες αδασμολόγητου τσίπουρου

    Οι αστυνομικοί βρήκαν 23 φιάλες με τσίπουρο βάρους 79 κιλών και μία φιάλη κρασιού βάρους 23 κιλών

    Μπροστά σε μια υπόθεση λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών ποτών βρέθηκαν οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όταν ακινητοποίησαν για τυπικό έλεγχο ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις άνδρες στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, το απόγευμα της Τετάρτης.

    Μέσα στο όχημα, οι αστυνομικοί βρήκαν 23 φιάλες που περιείχαν τσίπουρο συνολικού βάρους 79 κιλών και 750 γραμμαρίων καθώς και μία φιάλη με κρασί βάρους 23 κιλών, χωρίς τις προβλεπόμενες ετικέτες για την αναγραφή περιεχομένου και τις ταινίες του φόρου κατανάλωσης, ενώ οι δυο Έλληνες και ένας αλλοδαπός που τα μετέφεραν δεν διέθεταν τα σχετικά παραστατικά αγοράς.

    Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν, να προσαχθούν στην Ασφάλεια και να σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ οι ποσότητες των λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τέλος το χύμα - Μόνο εμφιαλωμένο τσίπουρο στα τσιπουράδικα του Βόλου
    Τέλος το χύμα - Μόνο εμφιαλωμένο τσίπουρο στα τσιπουράδικα του Βόλου

    Πόσο θα επηρεαστεί η τσιπουροκατάνυξη στον Βόλο, από την απόφαση να μην σερβίρονται πλέον χύμα προϊόντα, χωρίς εγγύηση ποιότητας, αλλά μόνο εμφιαλωμένα, άρα και πιο ακριβά για τον καταναλωτή;

    Τα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής αποτελούν σημείο αναφοράς, αλλά και πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Οι σπουδαίοι θαλασσινοί μεζέδες, η καλή διάθεση και το εύγευστον του αλκοόλ έγιναν το "must" του τόπου. Επώνυμοι και μη συνωστίζονται στα τραπεζάκια των συνοικιακών τσιπουράδικων του Βόλου, από την περίοδο του Μεσοπολέμου και μετά, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δεκαετίες που η φήμη έφτασε στα πέρατα της οικουμένης.

    Οι "τσιπουροκατανύξεις" ήταν αυτό που έφεραν και σταδιακά επέβαλαν οι πρόσφυγες από την Σμύρνη και την Μικρασία, αμέσως μετά τη δουλειά στα καπνομάγαζα και το λιμάνι του Βόλου. Το μεζεδάκι απαραίτητο, αλλά εκείνο που κυριαρχούσε ήταν το ποτό. Τσίπουρο και μόνο τσίπουρο. Τότε, τα χρόνια τα παλιά, το τσίπουρο σερβίρονταν με τη μόστρα. Ερχόταν ο ταβερνιάρης με το μπουκάλι ανά χείρας και γέμιζε το ποτηράκι -σημερινό σφηνάκι- του πελάτη.

    Στο πέρασμα του καιρού, κοντά στη μόστρα, καθιερώθηκε και το εικοσιπεντάρι. Ήταν μικρά μπουκαλάκια μινιατούρες που χωρούσαν μόλις 25 ml, με τσίπουρο που είχαν αγοράσει οι μαγαζάτορες το φθινόπωρο κάθε χρονιάς, μετά τον τρύγο. Με το κάθε εικοσιπεντάρι σερβίρονταν, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα, και διαφορετικός μεζές.

    Όλα αυτά ήταν και είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου. Φημισμένα, μοναδικά και αξεπέραστα.

    Σήμερα όμως κάτι αλλάζει. Το χύμα τσίπουρο από αποσταγματοποιούς άγνωστους παίρνει τέλος. Η εποχή που ο καθένας πρόσφερε ό,τι ήθελε, χωρίς ελέγχους, χωρίς εγγύηση, χωρίς νόμιμους τρόπους θα ανήκει στο παρελθόν.

    Το τσιπουράκι, το ταπεινό ποτό των κάποτε φτωχών Βολιωτών και όχι μόνο, θα συνεχίσει να προσφέρεται, αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους που επιβάλλουν οι καιροί. Θα σερβίρεται τυποποιημένο, σφραγισμένο και με υπευθυνότητα από εταιρείες που θα φέρουν και την ευθύνη για το προϊόν, ενώ οι νόμιμοι φόροι θα αποδίδονται στο Κράτος.

    Αυτό αποφασίσθηκε πριν από λίγες ημέρες και άλλοι "πένθησαν" και άλλοι φώναξαν "επιτέλους".

    Οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί του τσίπουρου στον Βόλο, τον Τύρναβο, την Ραψάνη, τη Νέα Αγχίαλο θα κάνουν όπως πρέπει την δουλειά τους. Οι άλλοι, ερασιτέχνες και μη, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις σύγχρονες συνθήκες παραγωγής και υγιεινής που επιβάλλουν οι κανόνες ενός σύγχρονου Κράτους και μιας προσαρμόσιμης στο σήμερα κοινωνίας.

    Τα αμφιβόλου ποιότητας χύμα και ανώνυμα αποστάγματα, θα πρέπει να παραδώσουν τη θέση τους στα σφραγισμένα-τυποποιημένα εικοσιπενταράκια που θα αποτελούν και εγγύηση για τον καταναλωτή.

    Στον Βόλο, όπου λειτουργούν πάνω από 400 τσιπουράδικα, οι απόψεις είναι διχασμένες. Πολλοί επιθυμούν τη διατήρηση του χύμα τσίπουρου, που αποτελεί μια φθηνότερη λύση, αλλά χωρίς εγγύηση και αμφίβολη προέλευση.

    Υπάρχει και η άλλη πλευρά, των πολλών, μαγαζατόρων και επισκεπτών, που προτιμούν την ποιότητα και την εγγύηση του προϊόντος, που θα προσφερθεί μαζί με τον μεζέ.

    Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σε συνδυασμό με την απαγόρευση του καπνίσματος τα τσιπουράδικα οδηγούνται σε δύσκολη θέση. Η υποχρεωτική στροφή στο τυποποιημένο τσίπουρο το οποίο, λόγω και της υψηλής φορολόγησης του, είναι αρκετά πιο ακριβό από το χύμα, λένε ότι θα μειώσει τόσο την πελατεία, όσο και το περιθώριο κέρδους.

    Στον Βόλο το εικοσιπενταράκι χύμα τσίπουρο, μαζί με το μεζέ, κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4 ευρώ, ενώ το τυποποιημένο από 4 μέχρι και 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν φόροι περίπου στο 40% και τα υπόλοιπα διαμοιράζονται σε εμφιαλωτή, χονδρέμπορο, κάβα και χώρο εστίασης.

    Πάντως, οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και υπενθυμίζουν ότι πριν μερικούς μήνες συνελήφθησαν κάποιοι που παρασκεύαζαν τσίπουρο, σε μεγάλες ποσότητες, με χημικά και ήταν επικίνδυνο για την κατανάλωση.

    Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Δήμητρα" και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών Γιάννης Κίτσιος ανέφερε πως "η κατάσταση στη Μαγνησία, λόγω και της μεγάλης κατανάλωσης είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς να εξαιρούνται και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Με το λαθρεμπόριο γίνεται χαμός και κινδυνεύει η υγεία του κόσμου. Παρασκευάζουν τσίπουρο με νερό και χάπια, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί και δυστυχώς, δραστηριοποιούνται στην αγορά εκείνοι που συνελήφθησαν στο Στεφανοβίκειο δύο φορές μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, για λαθρεμπόριο".

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 80% της συνολικής παραγωγής τσίπουρου είναι παράνομα παραγόμενη και διατίθεται χύμα ακόμη και στις λαϊκές αγορές με πολύ χαμηλές τιμές και με αμφίβολη προέλευση και ποιότητα.

    Για το ίδιο θέμα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, πήρε θέση: "έχοντας μέλη επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διακίνηση τσίπουρου, ο Σύνδεσμός ήθελε να εκφράσει την απόλυτη στήριξη του στην απόφαση αυτή προκειμένου να προστατευθεί επιτέλους η γεωγραφική ένδειξη "τσίπουρο/τσικουδιά" από την καταστρατήγηση που υφίσταται λόγω της παράνομης χρήσης της ένδειξης για προϊόντα που δεν διασφαλίζουν την τήρηση του οικείου τεχνικού φακέλου, καθώς και να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως".

    Τις επόμενες ημέρες και κυρίως από την στιγμή που θα εφαρμοσθεί πλήρως η απαγόρευση της πώλησης και προσφοράς χύμα τσίπουρου θα διαφανεί πόσο θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση και κατά πόσο θα επηρεασθεί η τσιπουροκατάνυξη στα περίφημα τσιπουράδικα του Βόλου.

    Πηγή: News247.gr

  • Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"
    Τσίπουρο: Η

    Τσίπουρο και τσικουδιά είχαν την τιμητική τους χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με απόφαση του καλεί την Ελλάδα να διπλασίασει τον φόρο από 50% σε 100%, καθώς κρίθηκε ότι η έκπτωση φόρου, που έχει υιοθετηθεί στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, κινείται εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών.

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δημιουργείται στρέβλωση στην αγορά, ενώ τα εισαγόμενα από τα άλλα κράτη μέλη αποστάγματα υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση, ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, στα προϊόντα άλλων κρατών μελών, φόρους ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παρόμοια, τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία "αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής".

    Αύξηση έως 5 ευρώ στην φιάλη

    Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά αναμένεται να φέρει αύξηση της τάξης 4-5 ευρώ στις φιάλες των 700 ml. Οι εμφιαλωτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να οδηγήσει και στην πάταξη της διακίνησης του χύμα τσίπουρου στο εμπόριο καθώς από την στρέβλωση αυτή κινδυνεύουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις.

    Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές και στα σημεία της ζεστής αγοράς, δηλαδή τα τσιπουράδικα και τα καφενεία.

    Πηγή: News247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ