Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 18:57

Μία νέα ασθένεια που απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας της Ελλάδας

Γράφτηκε από τον

Πρόκειται για το ιό της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Δ/νση Προστασίας Προστασίας Φυτικής Φυτικής Παραγωγής Παραγωγής, το Εργαστήριο Εργαστήριο Ιολογίας - Μπενάκειο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο για τον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης των Καρπών Τομάτας.

Ιστορικό

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) αναφέρθηκε πρώτη φορά στο Ισραήλ το 2014. Έκτοτε, διαπιστώθηκε στην Ιορδανία, Γερμανία, Ιταλία, Καλιφόρνια των Η.Π.Α, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και το Μεξικό. Πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2019) διαπιστώθηκε και στην Ελλάδα (Κρήτη) σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας.

Πρόκειται για νεοφανή και αναδυόμενο επιβλαβή οργανισμό καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας (Solanum lycopersicum) και της πιπεριάς (Capsicum spp.) Ιδιαίτερη ευαισθησία στον ToBRFV παρουσιάζουν οι ποικιλίες τομάτας οι οποίες διαθέτουν γονίδια ανθεκτικότητας για άλλους ιούς του γένους Tobamovirus (TMV και ToMV).

Αίτιο

Ο ιός ToBRFV ανήκει στο γένος Tobamovirus το οποίο περιλαμβάνει γνωστούς ιούς όπως είναι ο ιός του μωσαϊκού του καπνού (TMV) και ο ιός του μωσαϊκού της τομάτας (ToMV). Ο ToBRFV μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες των εργαζομένων (μολυσμένα εργαλεία, ρούχα προσωπικού), με μολυσμένο φυτωριακό υλικό και πιθανόν με το σπόρο.

Έχουν επίσης σημειωθεί και μεταδόσεις μέσω εντόμων που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση σε υπό κάλυψη καλλιέργειες (μεταφορά γύρης με βομβίνους - Bombus terrestris).
Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, το οποίο, κυρίως αν παραμείνουν σε αυτό μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να διατηρηθεί μολυσμένο τουλάχιστον για έξι (6) μήνες.

Στις υπό κάλυψη καλλιέργειες, η μόλυνση μπορεί να προέλθει από ιικά σωματίδια που διατηρούνται, χάρη στην αξιοσημείωτη αντοχή τους επί των διαφόρων κατασκευών, από τις οποίες περνάνε με διάφορους τρόπους στα φυτά. Στη συνέχεια, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί με τις καλλιεργητικές εργασίες (δέσιμο, ξεβλάστημα, συλλογή κλπ).

Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, όπως επίσης παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα ανωτέρω συμπτώματα καθιστούν τους καρπούς της τομάτας μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση.

Η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 30 έως 70%. Στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρινίσματα και μωσαϊκό. Οι καρποί της πιπεριάς εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.

Δείτε αναλυτικά το Φυλλάδιο ΕΔΩ

Πηγή: Neapaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 01:41

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Άφθονοι οι ιοί πάνω στην οδοντόβουρτσα και την κεφαλή του ντους
    Έρευνα: Άφθονοι οι ιοί πάνω στην οδοντόβουρτσα και την κεφαλή του ντους

    Άφθονοι οι ιοί πάνω στις οδοντόβουρτσες αλλά και στην κεφαλή των ντους, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μικροβιολόγους του Πανεπιστημίου Northwestern και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes».

    Ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές η εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών πάνω σε αυτά τα δύο αντικείμενα τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι, όπως αλλιώς ονομάζονται.

    Αν και η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι' αυτούς, οι φάγοι συγκέντρωσαν πρόσφατα την προσοχή για πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

    Οι προηγουμένως άγνωστοι ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελέσουν μια δεξαμενή υλικών για τη διερεύνηση αυτών των εφαρμογών.

    Στα δείγματα που πήραν, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους από 600 διαφορετικούς ιούς.

    «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα και πολλούς άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να τη βρούμε.

    Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

    Οι ερευνητές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που ζει μέσα στα μπάνια μας.

    «Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα μας αρρωστήσει. Όσο περισσότερο τους επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντίσταση ή να γίνουν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα», καταλήγει η Έρικα Χάρτμαν.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού
    Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού

    Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία εξετάζει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών από τον παραμορφωτικό ιό στα πυρηνόκαρπα

    Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η εξάπλωση του καταστροφικού ιού που παραμορφώνει τους καρπούς στα πυρηνόκαρπα και ειδικά των ροδάκινων και των νεκταρινιών, ενώ άγνωστη παραμένει η εξέλιξή του.

    Ήδη ο ιός έχει «χτυπήσει» εφτά νομούς, με την καλλιέργεια πυρηνόκαρπων να δέχεται μεγάλο πλήγμα, ενώ οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δηλώσεις που υπέβαλαν παραγωγοί, οι οποίοι εντόπισαν προσβολές στα δέντρα τους, προκύπτει ότι μέχρι 2 Σεπτεμβρίου του 2024 δηλώθηκαν σχεδόν 5.000 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων με μερική ή ολική ζημιά από 1.762 παραγωγούς σε επτά νομούς της χώρας.

    Για πρώτη φορά ο ιός της παραμόρφωση παρουσιάστηκε το 2021 σε 10 στρέμματα ροδάκινων σε κτήματα στην περιοχή των Αμπελιών των Γιαννιτσών, ενώ τρία χρόνια μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 27.000 στρέμματα

    Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στην Πέλλα, όπου 640 παραγωγοί έχουν δηλώσει ζημιές σε 11.000 στρέμματα με πυρηνόκαρπα. Λαβωμένες όμως από τον ιό είναι επίσης, η Ημαθία, η Πιερία, το Κιλκίς, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

    Η ασθένεια αυτή που «χτυπά» τις βιομηχανικές και τις επιτραπέζιες ποικιλίες της ροδακινιάς, αλλά και άλλα πυρηνόκαρπα, όπως είναι τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, έχει ως κύριο σύμπτωμά της την παραμόρφωση των καρπών. Παράλληλα, παρατηρείται καρπόπτωση, φυλλόπτωση και τη μείωση της βλάστησης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνεται παραγωγή, αλλά να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να μειώνεται η αξία του.

    Για πρώτη φορά ο ιός της παραμόρφωση παρουσιάστηκε το 2021 σε 10 στρέμματα ροδάκινων σε κτήματα στην περιοχή των Αμπελιών των Γιαννιτσών, ενώ τρία χρόνια μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 27.000 στρέμματα.

    Το πρόβλημα της παραμόρφωσης πυρηνόκαρπων στη Βουλή

    Μέχρι στιγμή, το πρόβλημα των παραμορφωμένων καρπών αντιμετωπίζεται με την μη συγκομιδή τους και την παραμονή τους στο χωράφι, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε αρχικά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

    Μάλιστα, καθώς στη γεωργική πρακτική δεν υπάρχει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση των ιώσεων, τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι ως επί το πλείστον προληπτικά και εφαρμόζονται τόσο στις μητρικές φυτείες όσο και στους οπωρώνες.

    Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, «ήδη είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Μπενακείου Ιδρύματος και περιμένουμε τα πορίσματά τους».

    Ειδικά όσον αφορά το Μπενάκειο, όπως επισήμανε ο κ. Σταμενίτης, διεξάγει μια συνολική και ενδελεχή έρευνα με δείγματα από διάφορους νομούς, η οποία έχει τρεις άξονες, το ιολογικό, το ετερολογικό, μη παρασιτικών ασθενειών για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τελευταία λόγω κλιματικής κρίσης. «Από την έρευνα, λοιπόν, θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ιολογία της ασθένειας, αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Αναμένουμε τα οριστικά πορίσματα από τις δύο έρευνες, τα οποία υπολογίζεται ότι θα τα έχουμε περίπου σε ένα χρόνο», επισήμανε.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών με στόχο των περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και τρίτον, στη διερεύνηση και εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

    Ποια μέτρα εξετάζονται για τους παραγωγούς πυρηνόκαρπων

    Για τη στήριξη των παραγωγών, το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «διερευνούμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου, ώστε» να έχουμε έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών».

    Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρεμβάσεις 5-372/2.5, από την οποία δίνεται η δυνατότητα πλήρους ανασύστασης του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου, εφόσον η καταστροφή οφείλεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα και 5-373/2.1, με την οποία δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο βελτίωσης για ανασύσταση δενδρώνα σχετικώς με το καταστατικό αίτημα.

    «Η συγκεκριμένη ενέργεια θα προχωρήσει στηριζόμενη στα συμπεράσματα του Μπενακείου και της Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας του Υπουργείου», σημείωσε.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια
    Εξαπλώνεται ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα – Χτύπησε 70 αγροτεμάχια

    Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο με ροδάκινα, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του

    Σε πάνω από 3.300 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία έχει εντοπιστεί η ασθένεια της παραμόρφωσης των καρπών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ).

    Στις 3 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, ήδη 148 παραγωγοί έχουν καταθέσει δήλωση για 570 αγροτεμάχια σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ τα στρέμματα που στο σύνολό τους εμφανίζουν παραμόρφωση ανέρχονται συνολικά και στις δύο περιοχές στα 3.308,40.

    Τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν

    Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

    «Αφού γίνει η καταγραφή τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζωθούν και θα καταστραφούν, ενώ θα επιδιωχθεί να ευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία», επισημαίνει η Διεπαγγελματική.

    Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί για τη μη μετάδοση του ιού και για να προστατευθεί γενικώς η ροδακινοκαλλιέργεια.

    Η διαδικασία

    Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα σε κάποιο αγροτεμάχιο, καλούνται να προχωρήσουν σε δήλωσή του. Η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

    Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών. Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

    Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

    Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

    Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί.

    Πηγή: In.gr
  • Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης
    Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης

    «Οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης για τα παθογόνα που εντοπίστηκαν στον πάγο της Γροιλανδίας.

    Μέσα στο χιόνι και στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ανακαλύφθηκε ένας μυστηριώδης γιγαντιαίος ιός. Εκεί έχουν εντοπιστεί και φύκια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι ιοί - για τους οποίους γνωρίζουμε σχετικά λίγα - έχουν βρεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μάλιστα θεωρείται ότι, μολύνοντας τα μικροφύκη, οι γιγάντιοι ιοί μπορεί να λειτουργούν ως ένα είδος «μυστικού όπλου» για την ελαχιστοποίηση του λιωσίματος των πάγων.

    Οι ιοί δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του IFL Science, αλλά δίπλα στους συνηθισμένους ιούς σας, που έχουν μέγεθος 20-200 νανόμετρα, είναι συγκριτικά τεράστιοι. Οι γιγάντιοι ιοί μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 2,5 μικρόμετρα, δηλαδή 2.500 νανόμετρα, καθιστώντας τους έτσι έως και 125 φορές μεγαλύτερους από τους κανονικούς ιούς και μεγαλύτερους από τα περισσότερα βακτήρια. Έχουν, επίσης, τεράστια γονιδιώματα, που περιέχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

    Προηγουμένως, γιγάντιοι ιοί έχουν βρεθεί σε όλα τα είδη των περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας, του εδάφους, ακόμη και στον άνθρωπο. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που βρέθηκαν σε πάγο και χιόνι που βρίθει φυκιών. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη, πιστεύει ότι αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ανάπτυξης των φυκιών και, κατά συνέπεια, στη διαφύλαξη του πάγου.

    Ποιος ο ρόλος των ιών στη διατήρηση του πάγου

    Όταν τα φυκιά της Αρκτικής αναπτύσσονται κατά την άνοιξη, σκουραίνουν μεγάλες εκτάσεις του στρώματος πάγου, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά του να αντανακλά το ηλιακό φως, επομένως επιταχύνεται το λιώσιμο του. Αυτό είναι άσχημο για το περιβάλλον, γι' αυτό και οι γιγάντιοι ιοί που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στη Γροιλανδία, θα ήταν μια τέτοια ευλογία για την προστασία των πάγων, αν μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικός έλεγχος της φυκιών, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές.

    «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι ως ένας τρόπος ανακούφισης από το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την ανάπτυξη των φυκιών», δήλωσε η Λάουρα Περίνι από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άαρχους, προσθέτοντας: «Πόσο συγκεκριμένοι είναι και πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν, δεν γνωρίζουμε ακόμη αλλά, με την περαιτέρω διερεύνησή τους, ελπίζουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα».

    Τι έδειξε η έρευνα για τους ιούς στη Γροιλανδία

    Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από μια ποικιλία ενδιαιτημάτων χιονιού και πάγου στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας πριν τα αναλύσει για DNA και αναζητήσει συγκεκριμένα γονίδια-δείκτες γιγαντιαίων ιών. Σχεδόν σε όλα τα δείγματα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiome, βρήκαν αλληλουχίες που ταιριάζουν με γνωστούς γιγαντιαίους ιούς.

    Για να βεβαιωθούν ότι τα ευρήματά τους προέρχονταν από ενεργούς ιούς και όχι από προ πολλού πεθαμένα μικρόβια, οι ερευνητές εξήγαγαν επίσης αγγελιοφόρο RNA ή mRNA - ένα μονόκλωνο μόριο που περιέχει τις οδηγίες από το DNA που κατευθύνουν τα κύτταρα να φτιάξουν μια πρωτεΐνη - από τα δείγματα. «Στο ολικό mRNA που αλληλουχήθηκε από τα δείγματα, βρήκαμε τους ίδιους δείκτες όπως και στο ολικό DNA, οπότε ξέρουμε ότι έχουν μεταγραφεί», εξήγησε η Λάουρα Περίνι, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί στον πάγο».

    Οι συνηθισμένοι ιοί δεν είναι ικανοί να μεταγράφουν δίκλωνο DNA σε μονόκλωνο mRNA. Αντ' αυτού, έχουν ελεύθερα αιωρούμενα σκέλη RNA στα κύτταρά τους, τα οποία ενεργοποιούνται όταν ο ιός μολύνει τον ξενιστή του και κάνει χρήση του μηχανισμού του. Εντούτοις, οι γιγαντιαίοι ιοί είναι διαφορετικοί, καθώς είναι σε θέση να επιδιορθώνουν, να αντιγράφουν, να μεταγράφουν και να μεταφράζουν το DNA χωρίς τη βοήθεια ενός ξενιστή - αν και δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

    Πάντως, όσον αφορά στους γιγαντιαίους ιούς, υπάρχουν πολλά άλλα άγνωστα στοιχεία. Τι μολύνουν αυτά τα μυστηριώδη μικρόβια, για παράδειγμα; «Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μολύνουν πρωτόζωα, ενώ άλλοι επιτίθενται στα φύκη του χιονιού, απλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα», σημείωσε η Λάουρα Περίνι. Με περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, η ίδια ελπίζει πως μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα παθογόνα και τον πιθανό ρόλο τους στην προστασία του πάγου από το επιταχυνόμενο λιώσιμό του.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ίος: Μαθητές τραυματίστηκαν σε πλοίο - Έπεσαν από κυλιόμενες σκάλες, μια 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας
    Ίος: Μαθητές τραυματίστηκαν σε πλοίο - Έπεσαν από κυλιόμενες σκάλες, μια 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

    Τουλάχιστον έξι μαθητές τραυματίστηκαν σε σχολική εκδρομή στην Ίο, κατά τη διάρκεια αποβίβασης από το πλοίο στο λιμάνι του νησιού.

    Ειδικότερα, συνολικά έξι μαθητές τραυματίστηκαν κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Ίου από το πλοίο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» καθώς όπως έγινε γνωστό έπεσαν υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, από τις κυλιόμενες σκάλες του πλοίου.

    Ανάμεσά τους μία 14χρονη, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι μαθητές πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή από τη Σαντορίνη στην Ίο.

    Ίος: Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον τραυματισμό των μαθητών

    «Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ίου, από εκπαιδευτικούς Γυμνασίου σχολείου της Θήρας που πραγματοποιούσε ημερήσια εκδρομή από την Θήρα στην Ίο, για περιστατικό ελαφρών τραυματισμών έξι μαθητών επιβαινόντων εντός του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» Ν.Π. 10638. Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Θήρα.

    Συγκεκριμένα, οι τραυματισμοί των έξι μαθητών προκλήθηκαν από πτώση στις κυλιόμενες σκάλες κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ίου, ενώ μία 14χρονη εξ’ αυτών μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ’ όπου και εξήλθε αυθημερόν. Οι μαθητές, μετά το πέρας της εκδρομής τους στην Ίο, επιβιβάστηκαν σε έτερο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Θήρα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ίου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Καμπανάκι κινδύνου - Οι παγωμένοι ιοί της Σιβηρίας μπορεί να προκαλέσουν νέα πανδημία
    Καμπανάκι κινδύνου - Οι παγωμένοι ιοί της Σιβηρίας μπορεί να προκαλέσουν νέα πανδημία

    Αντιμέτωπη με μία νέα απειλή είναι η ανθρωπότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι δεν αποκλείουν να γίνει η απαρχή μιας ακόμη πανδημίας.

    «Αρχαίοι ιοί που έχουν παγώσει στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής θα μπορούσαν μια μέρα να απελευθερωθούν από την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και να εξαπολύσουν μια μεγάλη επιδημία», υποστηρίζουν σύμφωνα με τον Guardian.

    Στελέχη αυτών των μικροβίων Μαθουσάλας - ή ιών ζόμπι, όπως είναι επίσης γνωστοί - έχουν ήδη απομονωθεί από ερευνητές στη Σιβηρία οι οποίοι φοβούνται ότι μια νέα παγκόσμια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να πυροδοτηθεί - όχι από μια ασθένεια νέα για την επιστήμη, αλλά από μια ασθένεια από το μακρινό παρελθόν.

    Γι' αυτό το λόγο , οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ένα δίκτυο παρακολούθησης της Αρκτικής που θα εντοπίζει τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας που προκαλείται από αρχαίους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, θα είναι υπεύθυνοι ώστε οι μολυσμένοι άνθρωποι να μπαίνουν σε καραντίνα και να έχουν εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένα ξέσπασμα της επιδημίας και να αποτραπεί η έξοδος των μολυσμένων ανθρώπων από την περιοχή.

    «Προς το παρόν, οι αναλύσεις των απειλών πανδημίας επικεντρώνονται σε ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νότιες περιοχές και στη συνέχεια να εξαπλωθούν βόρεια», δήλωσε ο γενετιστής Ζαν Μισέλ Κλαβερί του Πανεπιστημίου Ε Μαρσέιγ. «Αντίθετα, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί σε ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον μακρινό βορρά και στη συνέχεια να ταξιδέψει νότια - και αυτό είναι μια παράλειψη, πιστεύω. Υπάρχουν ιοί εκεί πάνω που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τον άνθρωπο και να ξεκινήσουν μια νέα επιδημία ασθένειας».

    Την άποψη αυτή υποστήριξε η ιολόγος Μάριον Κόοπμανς του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ. «Δεν ξέρουμε τι ιοί βρίσκονται εκεί έξω στον μόνιμο παγετό, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ικανός να προκαλέσει ένα ξέσπασμα ασθένειας - ας πούμε μιας αρχαίας μορφής πολιομυελίτιδας. Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».

    Το 2014, ο Κλαβερί ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που απομόνωσε ζωντανούς ιούς στη Σιβηρία και έδειξε ότι μπορούσαν ακόμη να μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς - παρόλο που είχαν θαφτεί στο μόνιμο στρώμα πάγου για χιλιάδες χρόνια. Περαιτέρω έρευνα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών διαφορετικών ιικών στελεχών από επτά διαφορετικές τοποθεσίες στη Σιβηρία και έδειξε ότι αυτά μπορούσαν να μολύνουν κύτταρα που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό. Ένα δείγμα του ιού ήταν ηλικίας 48.500 ετών.

    Οι ιοί που απομονώσαμε ήταν σε θέση να μολύνουν μόνο αμοιβάδες και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τον άνθρωπο], δήλωσε ο Κλαβερί. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι ιοί -που σήμερα είναι παγωμένοι στον μόνιμο πάγο- δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

    Το μόνιμα παγωμένο έδαφος καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου και αποτελείται από χώμα που έχει διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ορισμένα στρώματα έχουν παραμείνει παγωμένα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

    «Το κρίσιμο σημείο σχετικά με τομόνιμα παγωμένο έδαφος είναι ότι είναι κρύο, σκοτεινό και δεν έχει οξυγόνο, πράγμα που είναι ιδανικό για τη διατήρηση βιολογικού υλικού», δήλωσε ο Κλαβερί στον Observer την περασμένη εβδομάδα. «Θα μπορούσατε να βάλετε ένα γιαούρτι σε μόνιμο παγετό και μπορεί να εξακολουθεί να είναι βρώσιμο 50.000 χρόνια αργότερα».

    Όμως το μόνιμο στρώμα πάγου στον κόσμο αλλάζει. Τα ανώτερα στρώματα των κύριων αποθεμάτων του πλανήτη - στον Καναδά, τη Σιβηρία και την Αλάσκα - λιώνουν, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα την Αρκτική. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η περιοχή θερμαίνεται αρκετές φορές ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

    Ωστόσο, δεν είναι το άμεσο λιώσιμο του μόνιμου πάγου που αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο. «Ο κίνδυνος προέρχεται από μια άλλη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη: την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής. Αυτό επιτρέπει την αύξηση της ναυτιλίας, της κυκλοφορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Σιβηρία. Σχεδιάζονται τεράστιες επιχειρήσεις εξόρυξης, οι οποίες θα ανοίξουν τεράστιες τρύπες στο βαθύ μόνιμο πάγο για να εξάγουν πετρέλαιο και μεταλλεύματα.

    «Αυτές οι εργασίες θα απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών που εξακολουθούν να ευδοκιμούν εκεί. Οι ανθρακωρύχοι θα περπατήσουν και θα αναπνεύσουν τους ιούς. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ολέθριες», προσθέτει.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμο στρώμα πάγου - στα βαθύτερα επίπεδά του - μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών και έτσι θα είναι πολύ παλαιότεροι από το δικό μας είδος, το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

    «Αντιμετωπίζουμε πλέον μια απτή απειλή και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Είναι τόσο απλό», καταλήγουν.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by James Padolsey on Unsplash

  • Ανακάλυψαν άγνωστο ιό στο βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού - Σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων
    Ανακάλυψαν άγνωστο ιό στο βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού - Σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων

    Η τάφρος των Μαριάνα, το βαθύτερο σημείο της Γης, κατεβαίνει σχεδόν 11.000 μέτρα στο χαμηλότερο σημείο της στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Εκεί οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν άγνωστο ιό.

    Ειδικότερα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Microbiology Spectrum, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρουν την ανακάλυψη ενός νέου ιού που απομονώθηκε από ιζήματα που ανασύρθηκαν από βάθος 8.900 μέτρων.

    Η ανακάλυψη έρχεται να πιστοποιήσει πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς και τους βυθούς του πλανήτη.

    Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται από τον Αμερικανικό Σύλλογο για την Μικροβιολογία και αναφέρει ότι ο νέος ιός δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους.

    Τι είναι ο νέος ιός

    Είναι ένας ιός γνωστός ως «βακτηριοφάγος», δηλαδή τρέφεται με βακτήρια που ανήκουν στην κατηγορία των Halomas. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ιό – «ρυθμιστή» που μπορεί να δώσει νέα στοιχεία για το πώς οι ιοί καταφέρνουν να εξελίσσονται και να επιβιώνουν σε τόσο εχθρικά περιβάλλοντα.

    Στα βάθη των ωκεανών υπάρχει τεράστια πίεση και χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ελάχιστοι οργανισμοί μπορούσαν να ζουν εκεί.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός κατάφερε να επιβιώσει εξαιτίας του τρόπου που προσβάλλει άλλα μικρόβια. Πιο συγκεκριμένα δεν τα καταστρέφει. Τα μολύνει και μετά αναπαράγεται μέσα στο μικρόβιο. «Με βάση την καλύτερη γνώση που μπορούμε να έχουμε αυτός είναι ο πρώτος βακτηριοφάγος σε αυτά τα βάθη του παγκόσμιου ωκεανού που γίνεται γνωστός», είπε η επικεφαλής της έρευνας, ιολόγος στο Ωκεανογραφικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, Μιν Γουάνγκ.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Τι συμβαίνει με την τιμή της ντομάτας - Γιατί αυξάνεται
    Τι συμβαίνει με την τιμή της ντομάτας - Γιατί αυξάνεται

    Την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή τόσο της εγχώριας όσο και της εισαγόμενης ντομάτας στην ελληνική αγορά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας οι εγχώριες ντομάτες πωλούνταν (επικρατούσα τιμή) στη χονδρική αγορά 0,90 ευρώ το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου έφτασαν το 1,40 ευρώ ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου το 1,50 ευρώ το κιλό. Η αντίστοιχη επικρατούσα τιμή πέρσι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήταν στο 1 ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγόμενες, η τιμή τους στις 12 Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στο 1,30 ευρώ το κιλό έναντι 1 ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα και στο 1,60 ευρώ στις 19 Σεπτεμβρίου.

    «Οι τιμές έχουν ανέβει σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν παρατηρούνται ωστόσο οι τεράστιες αποκλίσεις που βλέπουμε στην ελληνική αγορά» επισημαίνει στο CNN Greeece ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

    Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «οι παρούσες συνθήκες δεν δικαιολογούν την υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε κάποιες αγορές της χώρας». Ουσιαστικά δηλαδή αν και οι αυξήσεις μπορούν να αποδοθούν στη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη καθώς και στη μειωμένη φετινή παραγωγή, εντούτοις οι υπέρογκες ανατιμήσεις, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

    Η πορεία των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, σε ορισμένους τύπους ντομάτας και βάσει των στοιχείων της ΕΕ, οι τιμές υποχώρησαν τον Αύγουστο έναντι των υψηλών τιμών του Ιουλίου ωστόσο τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε νέα αύξηση ακόμη και κατά 50%. Η μέση τιμή του προϊόντος ήταν πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας εδώ και αρκετό καιρό και αυξήθηκε περαιτέρω και την 37η εβδομάδα του έτους. Σε αυτό συνέβαλε πέραν της μειωμένη παραγωγής, η διακοπή της τροφοδοσίας από το Μαρόκο που αποτελεί πλέον τον πρώτο προμηθευτή των ευρωπαϊκών αγορών, λόγω του σεισμού που έπληξε τη χώρα.

    Στην Ελλάδα όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ντομάτας από την εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτεται, λόγω του τουρισμού της χώρας ωστόσο για τη φετινή χρονιά πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

    Οι επιπτώσεις μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

    Ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας (που χρησιμοποιείται ωμή στη σαλάτα) στην περιοχή της Θεσσαλίας, φτάνει σε μία κανονική χρονιά περί τους 20.000 τόνους όταν η συνολική παραγωγή της χώρας ανέρχεται στους 450.000 τόνους.

    Μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ο ίδιος εξηγεί πως εκείνο που κατά κύριο λόγο διαταράχθηκε είναι η δυνατότητα για τον εφοδιασμό των αγορών στη χώρα, εξαιτίας της δυσκολίας στις μεταφορές

    Θα παραμείνουν οι υψηλές τιμές;

    Ο κ. Πολυχρονάκης εκτιμά ότι ομαλοποίηση της αγοράς αναμένεται προς το δεύτερο 15ημέρο του Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας πάντως πως οι τιμές αναμένονται μεν χαμηλότερες σε σχέση την τρέχουσα περίοδο, ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

    Σημειώνεται τέλος ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά από 1 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5.082 τόνους (έναντι 1.602 τόνων το 2022) εκ των οποίων από Τουρκία 3.400 τόνοι. Αντίθετα, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ