Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 20:04

Εσοδεία 2019: Χρονιά πολύ υψηλών προσδοκιών

Γράφτηκε από τον

Την εικόνα της φετινής εσοδείας ανά την ελληνική επικράτεια καταγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Πολλές περιοχές μιλούν για την καλύτερη χρονιά των 20 τελευταίων χρονιών. Οι βροχοπτώσεις και η πολύ καλή κατανομή τους μέσα στο χρόνο εφοδίασαν αρκετά καλά τα φυτά με νερό ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή θερμή περίοδο του Ιουλίου - Αυγούστου που εφέτος ήταν χωρίς καύσωνες.

Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή ενώ ο τρυγητός ήταν γενικά πιο όψιμος από πέρσι επανερχόμενος σε κανονικούς φυσιολογικούς χρόνους ωριμότητητας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σπουδαίας ποιοτικής υπεροχής της φετινής χρονιάς, πέραν της άψογης υγείας του σταφυλιού, ήταν η πρωτοφανής για μεσογειακούς αμπελώνες ικανή οξύτητα που χαρίζει φρέσκα αρώματα, δροσερότητα, και ικανότητα παλαίωσης.

Η παραγωγή, παρότι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, παραμένει ελλειμματική για τις ανάγκες της χώρας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος της παραγωγής κατεγράφησαν στη Μακεδονία και στα νησιά του Αιγαίου με μειωμένη παραγωγή, και επιπλέον στο Αιγαίο με εξαιρετική πρωιμότητα ιδιαίτερα σε Πάρο και Σαντορίνη.

Ειδικότερα η Σαντορίνη, με σπουδαία βεβαίως ποιότητα, άγγιξε πρωτοφανή χαμηλά στην παραγωγή σταφυλιού, κρούοντας το κουδούνι συναγερμού για την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού αμπελώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Ο σωστός προγραμματισμός και οι καίριες αποφάσεις στη διαχείριση των κλιματολογικών συνθηκών συνέβαλλαν σε μειωμένη, αλλά υψηλής ποιότητας παραγωγή. Αναμένονται φρέσκα, τραγανά και αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά, ενώ τα ερυθρά διακρίνονται από έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και εξαιρετική φαινολική ωρίμαση.

ΔΡΑΜΑ

Οι καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας εξελίχθηκαν με ήπιες θερμοκρασίες και λίγες βροχές για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018, τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές. Αυτό ήταν κάτι που δεν επηρέασε τον αμπελώνα.

Την άνοιξη οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πιο ανεβασμένες και αυτό οδήγησε σε μια καλή καρπόδεση. Στη διάρκεια του καλοκαιριού τον Ιούνιο 2019 και μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2019 υπήρχαν πολλές βροχές σχεδόν καθημερινές και αυτό οδήγησε στην οψιμότητα του φετινού τρύγου. Κατά τους ίδιους μήνες υπήρχαν αρκετές χαλαζοπτώσεις οι οποίες επηρέασαν σε ένα ποσοστό τους αμπελώνες.

Υπήρξε μια μείωση στην ποσότητα της παραγωγής εξ αιτίας αυτών, γεγονός που οδήγησε σε καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτών των σταφυλιών. Η αυξημένη υγρασία διατήρησε πολύ καλά τα επίπεδα της οξύτητας.

Προβλέπεται μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές.

ΠΑΓΓΑΙΟ

Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Στη συνέχεια η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερά, με αρκετές βροχές που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών.

Η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και του τρυγητού (καλός καιρός χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή.

Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε στις 20 Αυγούστου. και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5-10% μικρότερη.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ , ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Tα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή.

ΕΠΑΝΟΜΗ

Η φετινή χρονιά κινήθηκε σε φυσιολογικούς χρόνους ωρίμασης. Χαρακτηρίστηκε από έναν κρύο χειμώνα, με μακρά περίοδο χιονιά, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες.

Κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Για τα λευκά ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου ενώ στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών.

Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμαση με αποτέλεσμα οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες.

Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι (γύρω στο 5%).

Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

ΝΑΟΥΣΑ

Ο περκασμός ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιούλη, οψιμότερα κατά 10 μέρες σε σχέση με το 2018. Ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της περιόδου περκασμός-ωρίμανση ήταν ζεστός, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Η έλλειψη ακραίων θερμοκρασιών και η διαφορά ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας βοήθησε τις ποικιλίες να διατηρήσουν την οξύτητά τους, αλλά και να ωριμάσουν φαινολικά.

Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, εξαιρετικά αρώματα και καλό χρώμα.

Εκδηλώθηκε φέτος μεγαλύτερη ζημιά από αγριογούρουνα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές σε μεμονωμένα τεμάχια. Πρόκειται για χρονιά που θα δώσει εξαιρετική ένταση χρώματος και αλκοολικούς βαθμούς 12-12.5%.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Κατά την διάρκεια του έτους οι καιρικές συνθήκες δεν παρουσίασαν ακραίες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά υπήρχε μεγάλη διάρκεια χιονοπτώσεων / χιονοκάλυψης με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετικά μικρή οψίμηση. Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος στη συνέχεια έδωσαν δυνατές και πολλές βροχές που αναπλήρωσαν τα υδατικά αποθέματα στο έδαφος.

Οι εξαιρετικές συνθήκες όμως του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, πρωίμισαν την ωρίμανση των πρώιμων ποικιλιών που τρυγήθηκαν στις ίδιες ημερομηνίες με πέρσι, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας και η ανομβρία του Σεπτέμβρη καθυστέρησαν την ωρίμανση των όψιμων ποικιλιών, οι οποίες τρυγήθηκαν οψιμότερα σε σχέση με το 2018.

Οι περισσότερες ποικιλίες του Αμυνταίου είχαν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 10-20%.
Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018.

Οι τιμές, όπως στις περισσότερες αμπελοοινικές περιοχές που παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της σταφυλοπαραγωγής έτσι και στο Αμύνταιο , σημείωσαν μία αύξηση της τάξης του 10-20%.

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΜΕΤΣΟΒΟ

Το 2018 ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος σε σχέση με το 2017, ενώ η θερμοκρασία τον Απρίλιο και το Μάϊο ήταν αισθητά πιο υψηλή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η έναρξη του βλαστικού κύκλου έγινε πρώιμα. Η παρατεταμένη κακοκαιρία όμως, που καταγράφηκε τον Ιούνιο με πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις, καθυστέρησαν την γρήγορη ανάπτυξη των πρέμνων που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Οι θερινοί μήνες κύλησαν με κανονικές θερμοκρασίες για την περιοχή, ενώ οι βροχές συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι. Ο Σεπτέμβρης ήταν αρκετά ξηρός και ζεστός μήνας με αποτέλεσμα ο τρύγος να λάβει χώρα περί τις 7-8 ημέρες πιο πρώιμα.

Γενικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 7-10 ημέρες πιο πρώιμα σε σχέση με το 2017.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης.

Τα σταφύλια ήταν υγιή, με φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη χρονιά του ήταν οι συνηθισμένες για την περιοχή. Ο χειμώνας ήταν βαρύς, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και παγετό.

Η άνοιξη ήταν όψιμη με κανονικές βροχές και θερμοκρασίες για την εποχή. Oι καιρικές συνθήκες υπήρξαν ιδανικές στον τρύγο με καλές θερμοκρασίες, χωρίς καύσωνες και δροσερές νύχτες.

Οι λευκές ποικιλίες ωρίμασαν στην κανονική περίοδο έχοντας έντονα αρώματα και καλή οξύτητα, καθώς στην έναρξη του καλοκαιριού είχαμε τις απαραίτητες βροχοπτώσεις ενώ κατά την περίοδο του περκασμού ο καιρός ήταν ξηρός, με έντονη ηλιοφάνεια και δροσερούς ανέμους τη νύχτα.

Ο καιρός κατά τους μήνες του τρυγητού, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, υπήρξε ιδανικός για την ομαλή ωρίμανση όλων των ποικιλιών και ειδικά των πιο όψιμων.

Ερυθροί οίνοι με ιδανικό αλκοόλ, ισορροπημένες οξύτητες, υψηλή συγκέντρωση ανθοκυακών και στρογγυλές τανίνες από πολύ υγιή σταφύλια με μέτριες προς χαμηλές αποδόσεις, ήταν το αποτέλεσμα του φετινού τρύγου στα Μετέωρα.

Γενικότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετική σοδειά για την ωρίμανση των ελληνικών ποικιλιών: για φρέσκα και τραγανά λευκά κρασιά και φρουτώδη και στρογγυλά ερυθρά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Την άνοιξη αρκετές βροχές. Το καλοκαίρι επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες με επίπεδα υγρασίας χαμηλά.Φυσιολογικές συνθήκες για την ωρίμανση. Ζεστός καιρός με ελάχιστες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του τρυγητού.

Παρατηρείται αύξηση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι.

Η ποιότητα των σταφυλιών είναι σαφώς ανώτερη από την περσινή. Τα σάκχαρα σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Οι τιμές αγοράς των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα, συγκεκριμένα από 40 έως 65 λεπτά/ κιλό.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΟΚΡΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο τρύγος ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με τις λευκές ξένες ποικιλίες, συνεχίσθηκε με τις ελληνικές και τελείωσε με τις ερυθρές, ακολουθώντας μία φυσιολογική ωρίμανση, μέχρι να ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή και οι συνθήκες ωρίμανσης εξελίχθηκαν ευνοϊκά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν μια πολύ καλή σύνθεση και ποιότητα κρασιών.

Για ακόμη μια χρονιά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον αυξημένο πληθυσμό των κοπαδιών πλέον, αγριόχοιρων που προκάλεσαν απώλεια μεγάλου ποσοστού της σοδειάς.

Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.

ΑΤΤΙΚΗ

Κάντζα

Ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός και με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις.

Οι σχετικά χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες του Μαρτίου και Απριλίου οδήγησαν στην οψιμότερη άνθιση των αμπελιών κατά 13 ημέρες σε σχέση με την μέση ημερομηνία άνθισης.

Σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου αλλά και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό με αποτέλεσμα τον καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό, ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή και θερμή περίοδο που ακολούθησε μέχρι τον τρυγητό, ευτυχώς χωρίς καύσωνες.

Ο τρυγητός ξεκίνησε με 10 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018.

Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα.

Οι οίνοι που παρήχθησαν είναι αρωματικοί και τυπικοί της κάθε ποικιλίας.

Ανάβυσσος

Ο χειμώνας, σχετικά ψυχρός, χαρακτηρίστηκε από αυξημένες για την περιοχή βροχοπτώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και την αρχή του καλοκαιριού. Η έκπτυξη των οφθαλμών και η ανθοφορία πραγματοποιήθηκαν σχετικά αργά δίνοντας μας ενδείξεις για μία όψιμη χρονιά.

Η εικόνα ανατράπηκε με τις ζέστες του Ιουλίου σε συνδυασμό με τους συνεχείς βοριάδες που κυριάρχησαν τον Αύγουστο, προκαλώντας σχετική επιτάχυνση και ανομοιομορφία στα τελευταία στάδια της ωρίμασης.

Ποσοτικά φέτος η παραγωγή κυμάνθηκε στα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα.

Ο φετινός τρύγος έδωσε σταφύλια υγιή με εξαιρετικό οργανοληπτικό χαρακτήρα για όλες τις ποικιλίες.

ΒΟΙΩΤΙΑ

Αρχικά ο χειμώνας ήταν φυσιολογικός με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Υπήρξαν αρκετές βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην περίοδο της άνοιξης, οι οποίες όμως δεν δημιούργησαν κάποια δυσκολία κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπήρξαν καύσωνες και το φυτό δεν στερήθηκε νερού λόγο των βροχοπτώσεων της άνοιξης.

Η φετινή χρονιά ήταν όψιμη με καθυστέρηση 7 έως 10 ημέρες, αναλόγως την ποικιλία, θυμίζοντας παλαιούς φυσιολογικούς τρύγους. Ως συνέπεια είχαμε στα λευκά μια σωστή ωρίμανση με καλές οξύτητες και σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αλκοόλ και οξύτητα. Στα ερυθρά, έχουμε εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, κρασιά με πλούσιες τανίνες και καλή δομή. Γενικά όπως στα λευκά, έχουμε πολύ καλή ισορροπία.

Αν και υπάρχει μείωση στην ποσότητα των σταφυλιών της τάξης του 10% - 15%, φαίνεται πως είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 5 ετών.

Όλα δείχνουν ότι τα φετινά κρασιά θα έχουν μεγάλη αντοχή στην παλαίωση και στην εξέλιξη στον χρόνο.

ΕΥΒΟΙΑ

Το καλοκαίρι ήταν ήπιο και ξηρό χωρίς βροχές, τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος ήταν δροσεροί μήνες. Ο περκασμός παρατηρήθηκε με καθυστέρηση 2 εβδομάδων περίπου.

Η έναρξη του τρυγητού (μέσα Αυγούστου), όσο και η συνέχειά του ολοκληρώθηκε χωρίς καθόλου βροχή.

Δεν παρατηρήθηκαν καθόλου κρούσματα από μυκητολογικές ασθένειες του αμπελιού λόγω του ξηρού καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το πολύ καθαρό σταφύλι άψογης υγιεινής.

Οι ποσότητες των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα των αποδόσεων που γνωρίζουμε.

Οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές με το 2018, χωρίς καμία διακύμανση σε κανένα σταφύλι.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το 2019, ως μια σπουδαία χρονιά για όλους τους τύπους κρασιών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΝΕΜΕΑ

Ο χειμώνας και η άνοιξη, με συνηθισμένες για την περιοχή χαμηλές θερμοκρασίες, χαρακτηρίστηκαν από συνεχείς βροχοπτώσεις οι οποίες φάνηκε ότι συντέλεσαν στην οψιμότητα που εμφάνισε η χρονιά σε όλα τα στάδια της ωρίμασης.

Η κατάσταση δεν ανατράπηκε ούτε με τη ζέστη και την ξηρασία που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες και το Σεπτέμβρη, οι οποίες όμως με τη σειρά τους εξασφάλισαν την υγιεινή του μεγαλύτερου μέρους της σταφυλοπαραγωγής ως τον τρυγητό.

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή επίπεδα με μέσο όρο τα 800 kg/στρ.

Υγιή και γευστικά σταφύλια, με χαρακτηριστικό της χρονιάς τις υψηλές οξύτητες, μας έχουν δώσει μέχρι στιγμής λευκούς νέους οίνους αρωματικούς, πλούσιους, με πολύ καλή έκφραση του ποικιλιακού χαρακτήρα.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε τη χρονιά στους ερυθρούς οίνους, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Οι νέοι οίνοι που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ζύμωσης παρουσιάζουν φρουτώδη αρώματα, καλό χρώμα, υψηλές οξύτητες και καλή φαινολική δομή.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Ο χειμώνας ήταν ψυχρός με αρκετή παγωνιά μέχρι και τον Μάρτιο και πολύ βροχερός με αποκορύφωμα τις πλημμύρες του Ιανουαρίου που καταγράφηκαν 268 mm βροχής.

Το καλοκαίρι ήταν σχετικά ζεστό και ξηρό. Η μέση θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 24°C τον Αύγουστο, ο δε ψυχρότερος Σεπτέμβριος ευνόησε με την ηλιοφάνεια και τον δροσερό καιρό, την ωρίμανση του Μοσχοφίλερου.

Ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και διεκόπη από μια βροχή στις 4/10, που καθυστέρησε μεν τον τρυγητό, εξασφάλισε όμως, χάρις στις ιδανικές συνθήκες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, την εξαιρετική ωρίμανση των σταφυλιών και την βεβαιότητα για την παραγωγή άριστων οίνων Μοσχοφίλερου.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Όψιμη χρονιά που έφερε το χρόνο τρυγητού στις ημερομηνίες του πρόσφατου παρελθόντος ξεκινώντας τέλη Αυγούστου με τις πρώιμες ποικιλίες και κλείνοντας με τον Ροδίτη των ορεινών πλαγιών στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι συνεχείς βοριάδες του καλοκαιριού επηρέασαν σημαντικά την πορεία ωρίμανσης με αποτέλεσμα στα διάφορα μικροκλίματα να έχουμε διαφοροποιήσεις στην πορεία ωρίμανσης των αμπελοτοπιών αλλά και αντίστοιχων ποικιλιών.

Το γενικό κύριο χαρακτηριστικό της εσοδείας του 2019 είναι πάντως τα απολύτως υγιή σταφύλια, η εξαιρετική ποιότητα και οι πολύ υψηλές οξύτητες που δίνουν κρασιά φρουτώδη, δροσερά και σταθερά χρώματα και ικανότητα παλαίωσης.

Ίσως η καλύτερη χρονιά όλων των τελευταίων χρόνων τόσο ποσοτικά και οπωσδήποτε ποιοτικά. Σε αυτό συνέβαλλε η καλή τροφοδοσία με νερό των φυτών την περίοδο χειμώνα ? άνοιξης, το καλοκαίρι με τους συνεχείς βοριάδες που απαγόρευσαν την ανάπτυξη ασθενειών και οδήγησαν τα φυτά στα ποιοτικά όρια στρεσαρίσματος.

ΗΛΕΙΑ

Οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε χαρακτηρίστηκαν από έναν κανονικό χειμώνα με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι σήμερα ο καιρός δεν παρουσίασε ακραία κλιματικά φαινόμενα, με θερμοκρασίες σταθερά υψηλότερες του 2018 και με δύο σύντομες εξάρσεις που, όμως, δεν έφτασαν τα όρια του καύσωνα.

Κατά την περίοδο του Τρύγου, ο οποίος φέτος ήταν κατά ένα δεκαήμερο περίπου οψιμότερος εκείνου του 2018.

Η παραγωγή για το έτος 2019 είναι αυξημένη σε σχέση με το 2018, με σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας και υψηλές οξύτητες. Οι προσβολές από περονόσπορο, ωίδιο και ευδεμίδα ήταν ελάχιστες.

Ο τρύγος του 2019 στην περιοχή του Ν. Ηλείας αναμένεται τελικά να είναι ποιοτικά πάρα πολύ καλός για όλες τις ποικιλίες.

Αναμένονται κρασιά πολύ καλής ποιότητας με ελαφρά υψηλότερους αλκοολικούς τίτλους και υψηλές οξύτητες. Τοπικές εξαιρέσεις, θετικές ή αρνητικές, δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη γενική εικόνα.

Οι τιμές των σταφυλιών αναμένονται να κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ή ελαφρά αυξημένες.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η έλλειψη σοβαρών κυμάτων καύσωνα μέχρι και το πρώτο μισό του καλοκαιρού βοήθησε ιδιαίτερα την ωρίμανση υγιών καρπών.

Κατά το δεύτερο μισό οι θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται περαιτέρω αλλά σταδιακά, με τις υψηλότερες μέσες του καλοκαιριού να σημειώνονται μέσα στον Αύγουστο.

Η ωρίμανση συνεχίστηκε με αργούς ρυθμούς και πολύ ικανοποιητικά, χωρίς απρόοπτα, γεγονός που κατέστη δυνατόν και λόγω των παρατεταμένων δροσερών μελτεμιών που ξεκίνησαν παράλληλα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του Αυγούστου και συνεχίστηκαν στη διάρκεια του τρυγητού που ξεκίνησε τέλη Αυγούστου (πολύ όψιμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές).

Προβλέπεται αύξηση της παραγωγής γύρω στο 10% σε σχέση με πέρσι και πολύ υψηλή ποιότητα στους παραγόμενους οίνους.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΑΜΟΣ

Ο τρυγητός του 2019 στη Σάμο, ξεκίνησε κανονικά στις 5 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού.

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η μέτρια σε ποσότητα (χαμηλότερη από την αναμενόμενη) σταφυλική παραγωγή και οι ικανοποιητικοί βαθμοί σακχάρων, πράγμα που ευνοεί την οινοποίηση των γλυκών οίνων.

Τα ξηρά παραγόμενα κρασιά έχουν ικανοποιητική οξύτητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα.

Γενικά, από άποψη ποιότητας, η χρονιά είναι εξαιρετική και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν ευνοϊκές σε όλο το φάσμα της καλλιέργειας. Σημειώθηκαν επίσης ικανοποιητικές χειμερινές βροχοπτώσεις και μέτριες καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Η οινική παραγωγή προδιαγράφεται ως πολύ καλή ποιοτικά και ικανή να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες αγοράς.

ΚΩΣ

Καθ? όλη την διάρκειά του τρύγου επικρατούσε ηλιοφάνεια, βόρειοι άνεμοι και κανονικές προς υψηλές θερμοκρασίες.

Η παραγωγή των αμπελώνων ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα σταφύλια είχαν κανονική ωρίμανση για τις λευκές ποικιλίες και αργή ωρίμανση για τις ερυθρές ποικιλίες.

Δεν εμφανίσθηκαν ασθένειες που να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην ποιότητα των σταφυλιών.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν στον πρωιμότερο τρύγο στην ιστορία του νησιού. Ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και αν δεν υπήρχαν κάποιοι βόρειοι άνεμοι και κάποιες δροσερές μέρες στις αρχές Ιουλίου ο τρυγητός θα μπορούσε να είναι ακόμα πρωιμότερος!

Η έλλειψη πολύ υψηλών θερμοκρασιών ευνόησε την ομαλή λειτουργία του τρύγου ενώ λόγω του στρες των φυτών παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές στην ωριμότητα ανάμεσα στις χωριά και ανομοιογένεια στην ωρίμανση. Χαρακτηριστικό είναι το πώς για κάποιες μέρες σταμάτησε ο τρυγητός καθώς τα φυτά δεν φωτοσύνθεταν για να συγκεντρώσουν σάκχαρα οδηγώντας σε μια περίοδο τρύγου ρεκόρ για το νησί, πλέον του ενός μήνα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πτώση παραγωγής για το σύνολο του νησιού. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγω για αύξηση έως 20% σε σύγκριση με το 2017 λόγω της περσινής καλής άνοιξης και της ευρωστίας των πρεμνών, η μείωση της φετινής παραγωγής, θα είναι κατά 40% μικρότερη σε σχέση με αυτή του περασμένου έτους και 55% μειωμένη από το γενικό μέσο όρο παραγωγής του νησιού.

Οι τιμές κινήθηκαν για άλλη μια χρονιά ανοδικά! Η αρχική τιμή κυμάνθηκε λόγω ανταγωνισμού, μείωση παραγωγής και υψηλής ζήτησης στα 4,5-5 ευρώ το κιλό!

ΠΑΡΟΣ

Βαρύς χειμώνας, με πάρα πολλές βροχές ενώ το καλοκαίρι ήταν ήπιο δίχως καύσωνες και με αρκετά μελτέμια. Ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα στις 5 Αυγούστου και τελείωσε στις 23 Σεπτεμβρίου. Καθ? όλη την διάρκειά του επικρατούσε ηλιοφάνεια, βόρειοι άνεμοι και κανονικές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας τις βραδινές ώρες.

Η παραγωγή των αμπελώνων ήταν μειωμένη κατά 50 έως 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κατά την περίοδο της άνθησης.

Η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και έδωσε κρασιά με υψηλούς αλκοολικούς τίτλους σε λευκές και ερυθρές ποικιλίες και υψηλές οξύτητες και πλούσιο άρωμα.

Οι τιμές των σταφυλιών αυξήθηκαν έως και 50% σε σχέση με πέρσι.

ΚΡΗΤΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Την περίοδο της ωρίμανσης επικράτησαν κανονικές θερμοκρασίες με ελάχιστες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η ποιότητα των σταφυλιών να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η ποσότητες στις λευκές ποικιλίες ήταν σε κανονικά επίπεδα, ενώ στις ερυθρές ποικιλίες ήταν μικρότερες.

Από τις πρώτες ενδείξεις, η ποιότητα στα λευκά θα είναι αρκετά καλή και στα ερυθρά εξαιρετική.

Πηγή: Neapaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 20:36

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά
    ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσθετα διοικητικά κόστη για τα κρασιά στην αγγλική αγορά

    Στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act, η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει να παρατείνει το μορατόριουμ στο φορολογικό σύστημα μετά το Brexit που αποφασίστηκε από τους προκατόχους της. Στο μεταξύ, οι μεγάλοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που ενυπάρχουν σε αυτό το σύστημα, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ.

    Τον Αύγουστο του 2023, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.

    Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ. Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

    Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση

    Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα 30 φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ. Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά».

    Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων

    Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.

    Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Παγκόσμια η κρίση στο κρασί
    Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Παγκόσμια η κρίση στο κρασί

    Κοινό ανακοινωθέν 37 υπουργών Γεωργίας και πρέσβεων σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου

    Η μείωση της κατανάλωσης κρασιού σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν τους εκπροσώπους του 75% των αμπελώνων του κόσμου, που συμμετείχαν σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, να διαμορφώσουν σχέδιο δράσης για τη… σωτηρία του αμπελοοινικού κλάδου.

    Συγκεντρώνοντας 37 από τα 50 μέλη του στο παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας στη Ντιζόν, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) διοργάνωσε για δεύτερη φορά στην αιωνόβια ιστορία του μια υπουργική διάσκεψη (η πρώτη χρονολογείται από το 1932). Στη συνάντηση που συμμετείχαν 17 υπουργοί, 5 γραμματείς και 6 πρεσβευτές στη Salle des Estates της Βουργουνδίας, η διάσκεψη υψηλού επιπέδου κατέληξε σε κοινή δήλωση για την εκατονταετηρίδα του OIV (ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924).

    «Αυτή η δήλωση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τη στήριξη της αμπελουργίας και του κρασιού σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους» ανέφερε ο John Barker, διευθυντής του OIV, σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων «έχουν λάβει υπόψη τα βασικά στοιχεία για τον κλάδο: βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή, αλλαγές στην κατανάλωση, αβέβαιο περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, ανάγκη για πολιτιστική ενίσχυση του κλάδου».

    Η κρίση είναι ορατή από την τάση «μείωσης της επιφάνειας των αμπελώνων στον κόσμο, καθώς και της ακανόνιστης, ακόμη και μειούμενης, παραγωγής τα τελευταία χρόνια»

    Οι 37 υπογράφουσες οινοπαραγωγές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) σημειώνουν πρώτα τις εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος αμπελώνας (ο OIV αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού).

    Η μείωση της κατανάλωσης του κρασιού «είναι ένα γεγονός που δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία», αλλά «επηρεάζει όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες» σχολιάζει σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Γεωργίας Annie Genevard. Στη δήλωση αναφέρεται ότι, η κρίση είναι ορατή από την τάση «μείωσης της επιφάνειας των αμπελώνων στον κόσμο, καθώς και της ακανόνιστης, ακόμη και μειούμενης, παραγωγής τα τελευταία χρόνια», με την μείωση της κατανάλωσης να εξηγείται από την «εξέλιξη των προτύπων κατανάλωσης κρασιού [με] την εξέλιξη της κοινωνίας, από το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, από τη δημογραφική εξέλιξη και την ανάπτυξη νέων τάσεων κατανάλωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, που κατευθύνουν τις προτιμήσεις τους προς νέα προϊόντα», αλλά και από την «επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου κρασιού και την εμμονή αδικαιολόγητων τεχνικών και μη δασμολογικών φραγμών που επηρεάζουν το εμπόριο σε έναν τομέα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές».

    Κλιματική αλλαγή

    Σε αυτές τις παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές τάσεις προστίθενται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που «ενισχύουν τις προκλήσεις που τίθενται» με κινδύνους «που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού», με καιρικές συνθήκες που μπορούν να τροποποιήσουν τις ποικιλίες σταφυλιών και τα χαρακτηριστικά του terroir, χωρίς να ξεχνάμε «μια πιθανή εξέλιξη της γεωγραφίας των υφιστάμενων αμπελουργικών περιοχών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» που περιλαμβάνει και την παρακμή των παραδοσιακών αμπελώνων που δεν μπορούν πλέον να παράγουν όπως κατά το παρελθόν (λόγω έλλειψης νερού) , αλλά και την εγκατάσταση νέων αμπελώνων σε πιο βόρειες περιοχές.

    Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις διαρθρωτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι υπογράφοντες ζητούν να παρασχεθούν τα μέσα για την προσαρμογή της παραγωγής στις αλλαγές της ζήτησης της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτικές συνθήκες παραγωγής και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στον καταναλωτή μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης».

    Διαφορετικός συγχρονισμός και απαντήσεις

    «Ο καθένας θα δώσει την κατάλληλη απάντηση» στους αμπελώνες του, απαντά η Γαλλίδα υπουργός Annie Genevard, επισημαίνοντας ότι «για τη Γαλλία, ο κλάδος επιθυμεί να ανταποκριθεί κυκλικά και δομικά δρώντας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικές απαντήσεις». Υπολογίζοντας ότι 100.000 εκτάρια είναι πλεονασματικά εδώ και αρκετά χρόνια, η πρώτη φάση μείωσης του παραγωγικού δυναμικού περιλαμβάνει οριστική εκρίζωση στα 4.000 ευρώ/εκτάριο που επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτηθεί από τη Γαλλία με ποσό των 120 εκατ. ευρώ για 30.000 ha. «Λιγότερο από το 4% των γαλλικών αμπελώνων» επισημαίνει η Annie Genevard, η οποία δηλώνει ότι θέλει να «πείσει τη γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει και την προσωρινή εκρίζωση».

    «Προσθέτω ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό», προσθέτει η Annie Genevard, σημειώνοντας ότι «αυτές οι εκριζώσεις, οριστικές ή προσωρινές, δεν πρέπει να μειώσουν τις μελλοντικές δυνατότητες του κλάδου».

    Σημειώνοντας την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες («η εγκατάλειψη του οικογενειακού μεσημεριανού γεύματος και δείπνου, η μειωμένη κατανάλωση ορισμένων τροφών…»), η υπουργός θέλει «να αποκαταστήσει στις νεότερες γενιές την παράδοση, τον πολιτισμό, τη γνώση και την ευχαρίστηση να μοιράζονται ένα μπουκάλι κρασί. Ένας πολιτισμός που οι πρόγονοί μας είχαν φυσικά το κρασί ως παράδοση και κουλτούρα. Είναι σημαντικό να το μαθαίνουμε», φυσικά «προσέχοντας τη διάσταση της δημόσιας υγείας».

    Μοναδική η θέση των αμπελώνων και του κρασιού

    Στη διακήρυξη κυριαρχεί η ίδια προσέγγιση για τα 37 μέλη του OIV, που θέλουν να «προωθήσουν την παγκόσμια κληρονομιά των αμπελώνων και του κρασιού και τις ιστορικές, πολιτιστικές, ανθρώπινες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές και να επιβεβαιώσουν τη μοναδική θέση των αμπελώνων και του κρασιού στην παραγωγή και την κατανάλωση χωρών.

    Όσον αφορά την ίδια την παραγωγή κρασιού, η κοινή δήλωση ζητά να υποστηριχθούν «καινοτομίες, φιλόδοξες, ανθεκτικές και βιώσιμες πολιτιστικές και οινολογικές πρακτικές που βελτιώνουν την προσαρμογή και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της βιοποικιλότητας, όπως η διατήρηση και η χρήση διαφοροποιημένων ποικιλιών αμπέλου, ο πειραματισμός με νέες ποικιλίες αμπέλου, η βιώσιμη εντατικοποίηση, οι αγροοικολογικές πρακτικές και άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις, καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και του εδάφους».

    Να σημειωθεί ότι οι 37 χώρες που υπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν είναι: Αλβανία, Γερμανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Χιλή, Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρόκο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Περού, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία, Ουκρανία και Ουρουγουάη.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα
    ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένους ελέγχους για ελληνοποιήσεις ζητούν φορείς του αμπελοοινικού τομέα

    Να ενταθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία και η παραπλάνηση του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων, ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού τομέα, δηλώνει η ΚΕΟΣΟΕ με σημερινή ανακοίνωσή της.

    Η αναμενόμενη μικρού όγκου ελληνική οινοπαραγωγή στα 1.378.706 hl (137.870 tn) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ και η κατά πάσα βεβαιότητα οριστικοποίηση χαμηλού όγκου αποθεμάτων την 31η Ιουλίου, στερούν από την αγορά σημαντικές ποσότητες οίνου, γεγονός που ήδη έχει εκκινήσει διαδικασίες εισαγωγών (ερυθρών και λευκών) οίνων, κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση.

    Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τις εισαγωγές οίνων δεν είναι μόνο, η επισήμανση με την οποία θα διατεθούν στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία (0,55 €/lt ερυθροί οίνοι και 0,63 €/lt λευκοί οίνοι), τιμές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ οφείλονται στο ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και αναβαπτίζονται ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

    Οι πρακτικές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων οίνων, παρ’ ότι δεν απαγορεύονται, επιβάλλεται από τη νομοθεσία να διατίθενται στον καταναλωτή με την επισήμανση ως οίνοι Ευρωπαϊκής Ένωσης – όταν πράγματι πρόκειται για οίνους που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος – γεγονός που αποτελεί το μόνο στοιχείο άμυνας των ελληνικών κρασιών έναντι του ανταγωνισμού.

    Οι τιμές με τις οποίες εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οι οίνοι μη ελληνικής προέλευσης, είναι κατά ανεξήγητο τρόπο ιδιαίτερα χαμηλές, αφού οι συνθήκες παραγωγής στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν ευνόησαν, όπως και στην Ελλάδα την παραγωγή οίνων σε επίπεδο κόστους παραγωγής που να αιτιολογεί τόσο χαμηλές τιμές.

    Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ένα σαφές και έντονο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στους εγχωρίως παραγόμενους οίνους, το κόστος παραγωγής των οποίων είναι φέτος σημαντικά υψηλότερο, εξαιτίας των αδυναμιών ελέγχου των συντελεστών του κόστους εισροών. Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης.

    Θα πρέπει κατά συνέπεια οι καταναλωτές, να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα ( bag in box- ασκούς), μιας και η υφιστάμενη νομοθεσία τους παρέχει σημαντικές δυνατότητες.

    Όπως προβλέπει η απόφαση για τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013), τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό. Παράλληλα, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς (σσ. ΚΕΟΣΟΕ) να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

    Οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά.

    «Να επισημάνουμε ότι οι οίνοι αυτοί αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής που έχει τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας, αφού πωλούνται στον τελικό καταναλωτή έως 15 φορές ακριβότεροι, σε σχέση με την τιμή αγοράς τους, καταστρέφοντας κατ’ ουσίαν τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ.

    Για τους λόγους που προαναφέραμε καλούμε τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, να προβούν σε ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής από την παραπληροφόρηση και την οικονομική νοθεία των προϊόντων, που καταναλώνει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις
    Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον όγκο παραγωγής κρασιού 2024 – 2025

    Ελαφρώς αυξημένη κατά 0,15% εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας (1.378.706 hl το 2024 έναντι 1.376.763 hl το 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

    «Το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ», εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επεξεργάστηκε και τα στοιχεία με τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025.

    Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ

    Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%.

    Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

    Είναι βέβαια προφανές ότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

    Οι μεταβολές

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά 37,11%παρατηρείται στις ποσότητες γλεύκης και χυμό σταφυλής.

    Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2024 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2023 είναι η ακόλουθη:

    Από το 1990 μέχρι σήμερα, παρατηρείται διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά και στην εγκατάλειψη εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επίσημα εμφανιζόμενες, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί έχουν αλλάξει ήδη καλλιέργεια, λόγω του ασύμφορου της αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. σε καλλιέργεια φράουλας στην Αχαΐα), την οποία δεν έχουν δηλώσει στο Αμπελουργικό Μητρώο.

    Αποτέλεσμα επίσης του χαμηλού όγκου οινοπαραγωγής είναι και η αύξηση, που παρατηρείται στις εισαγωγές οίνων, κυρίως από Ιταλία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

    Πηγή: In.gr
  • Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών
    Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών

    Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών. Προκειμένου ένας εγκατεστημένος στη χώρα μας οινοπαραγωγός να χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός», οφείλει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου να μην υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

    Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους. Ως αμπελοοινική περίοδος νοείται κάθε διαδοχική περίοδος 12 μηνών από την 1η Αυγούστου έως 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση οινοπαραγωγού που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή, κατά δήλωσή του, η οποία πρέπει να υπολείπεται του ως άνω ορίου.

    Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων στη Δημοκρατία της Μάλτας, η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι χιλιάδες (20.000) εκατόλιτρα κρασιού.

    Nα είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό.

    Το κριτήριο της ανεξαρτησίας από άλλον οινοπαραγωγό θεωρείται ότι δεν πληρούται όταν υφίστανται δεσμοί, του οινοποιείου ή των προσώπων που το διοικούν, με άλλα οινοποιεία ή, το εύρος των συνεργασιών του οινοποιείου με άλλα οινοποιεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι ένα άλλο οινοποιείο άμεσα ή έμμεσα δύναται να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά και την χρηματοοικονομική πολιτική του και συνεπώς, το υπό κρίση οινοποιείο δεν καθορίζει ή δύναται να μην καθορίζει κατά τρόπο αυτόνομο, ως ανταγωνιστικό προς άλλο, τη συμπεριφορά του στην αγορά.

    Προκειμένου για την εξέταση του κριτηρίου της νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας ελέγχεται:

    α) Η νομική μορφή του οινοποιείου και τα στοιχεία των μετόχων, εταίρων ή ιδιοκτητών μέχρι του τελικού φυσικού προσώπου.

    β) Η μετοχική σύνθεση και τα εταιρικά μερίδια καθώς και τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων ανάλογα με την εταιρική μορφή του οινοποιείου.

    γ) Εάν τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη διοίκηση του οινοποιείου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ή ασκούν καθήκοντα σε άλλο οινοποιείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών.

    δ) Εάν υπάρχουν συμβόλαια ή συμφωνίες του οινοποιείου για κάθε μορφής συνεργασία με τρίτους ή αδειοδότηση από τρίτους για παραγωγή ή εμφιάλωση κρασιού.

    Να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.

    Όταν δύο ή περισσότεροι μικροί οινοπαραγωγοί συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα ή τις 20.000 εκατόλιτρα, κατά περίπτωση, οι εν λόγω οινοπαραγωγοί μπορούν να θεωρούνται ως ένας και μόνος ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κλιματική αλλαγή: Λιγότερο, αλλά καλύτερο το κρασί της Ελλάδας και των Βαλκανίων
    Κλιματική αλλαγή: Λιγότερο, αλλά καλύτερο το κρασί της Ελλάδας και των Βαλκανίων

    Το κρασί κερδίζει, οι καλλιέργειες χάνουν, καθώς η Ελλάδα και τα Βαλκάνια φέτος «ψήθηκαν» στη ζέστη. Μειωμένες σοδειές, αλλά καλύτερη ποιότητα στα οινοποιήσιμα σταφύλια αναφέρουν οι οινοπαραγωγοί.

    Το κρασί των Βαλκανίων θα είναι φέτος λιγότερο αλλά και καλύτερο από ποτέ, υποστηρίζουν αμπελοκαλλιεργητές από τη Σερβία, το Κόσοβο, την Κροατία. Συνάδελφοί τους από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες τους. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια έπεσαν θύματα της κλιματικής αλλαγής, με μείωση της παραγωγής ως και 50%. Όμως η ζέστη αύξησε την περιεκτικότητα ορισμένων ποικιλιών σε σάκχαρα, οδηγώντας σε πιο ποιοτικές σοδειές.

    Ρεπορτάζ του Reuters περιγράφει εικόνες καταστροφής από αγροτική περιοχή της Βόρειας Σερβίας: Χωράφια ξεραμένα, καλλιέργειες που μαράθηκαν, φασόλια σόγιας που συρρικνώθηκαν σε μέγεθος κόκκου πιπεριού, καλαμπόκι που θρυμματίζεται. Οι πρωτόγνωροι για την περιοχή καύσωνες – με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου, ήταν σκέτη καταστροφή για τις σοδειές όλων των ειδών.

    Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι Βαλκάνιοι καλλιεργητές είναι η λειψυδρία – κάτι στο οποίο δεν ήταν διόλου συνηθισμένοι

    Η ζέστη, σε συνδυασμό με την ξηρασία, επιβάρυνε το εύθραυστο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, μείωσε τα βασικά αποθέματα νερού και οδήγησε σε πλήρως κατεστραμμένες καλλιέργειες.

    Το κρασί «νικητής στην κρίση»;

    Οι ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες δεν περιορίζονται στους θερινούς καύσωνες. Εξίσου ανησυχητικές για τους αγρότες είναι οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις αλλά και οι σταθερά υψηλότερες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που ήδη βιώνει μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης.

    «Ούτε οι προπαππούδες μας θυμούνται να έχει ξαναγίνει ο τρύγος τόσο νωρίς»

    Όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες οι οινοπαραγωγοί των Βαλκανίων επιμένουν ότι θα μπορούσαν να βγουν «νικητές», μέσα από την κρίση. Ο λόγος είναι ότι ο ζεστός καιρός έχει αυξήσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα σταφύλια τους, που ωρίμασαν μεν πιο γρήγορα, αλλά θα δώσουν πιο ποιοτικά κρασιά.

    Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι Βαλκάνιοι καλλιεργητές είναι η λειψυδρία – κάτι στο οποίο δεν ήταν διόλου συνηθισμένοι. Για παράδειγμα η Σερβία αρδεύει μόλις το 1,4% αρδεύει μόλις το 1,7% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων (έναντι 17% του διεθνούς μέσου όρου), καθώς οι συχνές βροχοπτώσεις αρκούσαν για να ποτίσουν τα χωράφια.

    Φέτος οι βροχές δεν ήρθαν όταν τις χρειάστηκαν και αναμένονται τεράστιες απώλειες στις καλλιέργειες, με σοδειές μειωμένες από 20% ως 50%, ανάλογα με την περιοχή

    Νυχτερινός τρύγος

    Ο ζεστός καιρός άλλαξε δραστικά τη συγκομιδή των σταφυλιών στα Βαλκάνια φέτος. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα σταφύλια νωρίτερα απ’ ό,τι μπορεί να θυμηθεί κανείς. Ορισμένες σοδειές θα είναι μικρότερες αλλά η ποιότητα θα είναι καλύτερη, δήλωσαν οι παραγωγοί.

    Σε αγροτικό χωριό της ανατολικής Κροατίας, η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται τη νύχτα, υπό το φως των προβολέων των τρακτέρ.

    Οι οινοπαραγωγοί προτιμούν τον… τρύγο του σεληνόφωτος, καθώς όπως λένε την μέρα κάνει υπερβολική ζέστη και η ζύμωση στα σταφύλια γίνεται υπερβολικά γρήγορα.

    Η φετινή συγκομιδή ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο και η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% λόγω της ζέστης.

    Το ίδιο συμβαίνει και στο Κόσοβο.

    «Ούτε οι προπαππούδες μας θυμούνται να έχει ξαναγίνει ο τρύγος τόσο νωρίς», δηλώνει οινοπαραγωγός στο Reuters.

    To αισιόδοξο στοιχείο μέσα σε όλη τη συμφορά είναι ότι τα σταφύλια φέτος είναι… μέλι. Οι Βαλκάνιοι οινοπαραγωγοί καυχιούνται ότι φέτος η ποιότητα του κρασιού τους θα είναι καλύτερη από ποτέ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σταφυλιού σε σάκχαρα που μετατρέπονται σε αλκοόλ

    «Όταν ψάχνετε για κρασί τα επόμενα χρόνια, ζητήστε την εσοδεία του 2024», λένε περήφανοι. Αλήθεια ή ευσεβής πόθος; Θα δείξει.

    Απώλειες 50% στις ελληνικές αμπελοκαλλιέργειες

    Εκτεταμένες καταστροφές στις αμπελοκαλλιέργειες σε όλη τη Νότια Ελλάδα λόγω ζέστης και ξηρασίας βλέπει ο Κρίτων Τσικνιάς, γεωπόνος – εκτιμητής του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων – ΕΛΓΑ.

    Οι απώλειες στις σοδειές των σταφυλιών αγγίζουν το 50% ενώ υπάρχουν και περιοχές που έχουν χάσει εντελώς τις καλλιέργειές τους μας λέει. Ο ίδιος κάνει λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα, που δεν έχει ξαναδεί στα 20 χρόνια που εργάζεται στον ΕΛΓΑ. «Βλέπαμε κάθε χρόνο ζημιές από καύσωνες, αλλά φέτος είχαμε παρατεταμένους και διαδοχικούς καύσωνες και ξηρασία. Η συγκομιδή έγινε πρώιμα, ένα μήνα νωρίτερα λόγω κλιματικής αλλαγής, κάτι που επίσης δεν έχει ξανασυμβεί, μας λέει. Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή και στο κρασί, αφού ο καύσωνας έπληξε όλες τις αμπελοκαλλιέργειες: Σταφίδα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια

    Στη Νεμέα η συγκομιδή ξεκίνησε 20 μέρες νωρίτερα, και η ποιότητα των σταφυλιών θα είναι βελτιωμένη. Όμως οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες

    Θεωρεί δεδομένο ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε αυξήσεις τιμών στα νωπά οπωροκηπευτικά, καθώς έχουν χτυπηθεί όλες οι καλλιέργειες και θα υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Το γεγονός ότι φέτος οι τιμές των φρούτων και λαχανικών στα σουπερμάρκετ ήταν μειωμένες, σε σχέση με πέρυσι, το αποδίδει εμμέσως στις αθρόες εισαγωγές, αφού η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί.

    Ωστόσο οι εισαγωγές φθηνότερων – και συνήθως λιγότερο ποιοτικών – αγροτικών προϊόντων από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες γυρνάνε μπούμερανγκ ενάντια στον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

    Η λειψυδρία ήταν το μεγάλο πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού και για τους αγρότες. «Το νερό μας τελειώνει. Έχει πέσει η στάθμη στους υδροφόρους ορίζοντες. Ακόμα και σε περιοχές που θεωρητικά δεν έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα, έχουμε ελλείψεις, αφού δεν γίνεται σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα, η έλλειψη νερού θα είναι σύντομα το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα», καταλήγει ο εμπειρογνώμονας του ΕΛΓΑ.

    Λιγότερο αλλά καλύτερο και το ελληνικό κρασί

    Μαρτυρίες Ελλήνων οινοποιών σε διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν παρόμοια εικόνα με τις χώρες των Βαλκανίων. Για παράδειγμα, στη Νεμέα η συγκομιδή ξεκίνησε επίσης 20 μέρες νωρίτερα και η ποιότητα των σταφυλιών θα είναι βελτιωμένη. Όμως οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες.

    Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή απειλεί ως και με εξαφάνιση ολόκληρες ποικιλίες σταφυλιών.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ασύρτικο της Σαντορίνης, που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, αφού φτιάχνεται από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία σταφυλιού.

    Η περσινή παραγωγή ήταν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του 2022, ενώ η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1/6 των επιπέδων του 2022. Το Ασύρτικο μπορεί να μην υπάρχει ως το 2040, φοβούνται οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί.

    Πηγή: In.gr
  • Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης
    Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης

    Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023

    Αντιμέτωπα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης, δίνοντας τη δική τους μάχη επιβίωσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων «χτύπησαν» τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου μειώνοντας την παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023 φτάνοντας στα 237,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, καθώς οι «ακραίες κλιματολογικές συνθήκες» επιβάρυναν τη συγκομιδή.

    Μεγαλύτερες απώλειες σύμφωνα με τον OIV καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ «θύματα» της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι και μοναδικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

    Ειδικότερα, η παραγωγή στην Ελλάδα έπεσε πάνω από το 1/3 το 2023, ενώ η παραγωγή από την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το 1/5, καθώς τα οινοποιεία στη νότια Ευρώπη παρουσίαζαν όλο και περισσότερο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασία και πρώιμο παγετό.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996

    Τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, όχι μόνο τη συγκομιδή ενός δεδομένου έτους αλλά και την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ασθενέστερη παραγωγή και οι πιο δύσκολες συνθήκες παραγωγής αυξάνουν το κόστος σε μια ήδη σε μεγάλο βαθμό ευαίσθητη στις τιμές καταναλωτική αγορά.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και διανομής που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του OIV.

    Μεταβαλλόμενο το τοπίο

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οινοποιεία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει τον περασμένο μήνα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την οινική πολιτική για να συζητήσει τις «προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο».

    Εκπρόσωποι της ΕΕ και φορείς της βιομηχανίας αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα, προκειμένου να χαράξουν νέα στρατηγική και κατευθύνσεις για την οινική πολιτική. Η ομάδα πρόκειται να συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές φέτος, πριν παρουσιάσει τις συστάσεις της στις αρχές του 2025.

    Στόχος είναι να παρθούν μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η οποία μόνο σε ολόκληρο το μπλοκ απασχολεί περίπου 3 εκατομμύρια άτομα και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ.

    Ποιες ποικιλίες κινδυνεύουν

    Θύμα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι σημαντικές και οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες σύμφωνα με οινοποιούς κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στη Σαντορίνη, οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή του γηγενούς σταφυλιού Ασύρτικο, κρίσιμο για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκλεκτά λευκά κρασιά του νησιού. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις τοπικών οινοποιών προβλέπουν ότι το Ασύρτικο απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το 2040.

    Η περσινή παραγωγή ήταν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του 2022, ενώ η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1/6 των επιπέδων του 2022.

    Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρεται για τη Νεμέα, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε κατά 20 ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τους οινοποιούς της περιοχής, η μείωση μυκητολογικών ασθενειών βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών, ωστόσο αναμένονται χαμηλότερες αποδόσεις συνολικά.

    Ο ασυνήθιστα σύντομος χειμώνας και η αύξηση των θερμοκρασιών, με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, μείωσαν την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, τα οποία ήταν ήδη αρκετά χαμηλά. Μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων σημειώνει το Αγιωργίτικο, την ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται στα κόκκινα κρασιά της περιοχής.

    Μάλιστα, οι οινοποιοί προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η αμπελουργία λόγω της κλιματικής αλλαγής, φυτεύουν αμπέλια σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλότερες, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία να εντοπίσουν περιοχές με καλύτερη παροχή νερού για να βοηθηθούν τα αμπέλια να αντέξουν τη ζέστη.

    «Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές λύσεις, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επόμενες αλλαγές ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε», λένε χαρακτηριστικά στο CNBC.

    Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή κρασιού και την ποιότητά του και στην Ιταλία.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένους οινοπαραγωγούς να αλλάξουν μεθόδους στην παραγωγή, προκειμένου να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό τοπίο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Antinori nel Chianti Classico, ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οινοποιούς της Ιταλίας, φυτεύει τώρα αμπέλια σε νέες κατευθύνσεις για να επωφεληθούν από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι φυτεύσεις γινόντουσαν νοτιοδυτικά, ενώ τώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν μετατεθεί βορειοανατολικά.

    Αντίστοιχα, στην Ισπανία πολλές από τις περιοχές με αμπελώνες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού. Έτσι, προκειμένου να γίνουν ολοένα και πιο αποτελεσματικές με τη χρήση του νερού, άρχισαν να χρησιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας θαμμένα συστήματα άρδευσης.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Σε κίνδυνο τα ΠΓΕ προϊόντα από την κλιματική αλλαγή
    Σε κίνδυνο τα ΠΓΕ προϊόντα από την κλιματική αλλαγή

    Σε 147 ανέρχονται τα ελληνικά κρασιά με γεωγραφική ένδειξη - Σχεδόν τα μισά προϊόντα ΠΓΕ στην Ευρώπη είναι οίνοι

    Θύμα της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να πέσει η βιομηχανία κρασιού στην Ευρώπη, καθώς απειλούνται οι οίνοι με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.

    Ειδικότερα, ένας νέος κλιματικός πονοκέφαλος απειλεί τις γεωγραφικές ενδείξεις, που έχουν κατακτήσει οι οινοπαραγωγοί στην Ευρώπη και αποτελούν εργαλείο υπεράσπισης της τέχνης τους.

    Οι νέες κλιματικές συνθήκες φαίνεται ότι αλλάζει όλα τα δεδομένα. Για πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης αυτή η αλλαγή θα είναι ανατρεπτική, καθώς αυτό που κάνει το ευρωπαϊκό κρασί μοναδικό είναι το «πάντρεμα» ενός συγκεκριμένου σταφυλιού και μιας αμπελουργικής πρακτικής με το έδαφος, το κλίμα και τα άυλα στοιχεία μιας συγκεκριμένης περιοχής.

    Σχεδόν τα μισά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρώπης αφορούν το κρασί. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την eAmbrosia 1.648 είναι τα κρασιά με γεωγραφική ένδειξη, 1.714 τρόφιμα και 264 αλκοολούχα ποτά. Το ρεκόρ με τον μεγαλύτερο αριθμό κρασιών με γεωγραφική ένδειξη ανήκει στην Ιταλία η οποία έχει 529, δεύτερη η Γαλλία με 441, τρίτη η Ελλάδα με 147 και ακολουθεί η Ισπανία με 146.

    Σε κίνδυνο τα κρασιά ΠΓΕ

    Τα αμπέλια είναι ευαίσθητα στις παραμικρές αλλαγές στο τοπίο και το κλίμα. Οι επιπλέον υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας κατά την καλλιεργητική περίοδο διαταράσσουν τη λεπτή ισορροπία στο σχηματισμό των απαιτούμενων σακχάρων και νερού στα αναπτυσσόμενα τσαμπιά.

    Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορούν να αισθανθούν τις πιο λεπτές περιβαλλοντικές επιδράσεις σε ένα μπουκάλι κρασί – αν ο χειμώνας που προηγήθηκε του τρύγου ήταν ζεστός ή κρύος, αν ο τρύγος ήταν υγρός ή ξηρός, αν τα σταφύλια καλλιεργήθηκαν σε μια πλαγιά που βλέπει προς το βορρά ή το νότο.

    Για πάνω από ένα αιώνα, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν οικοδομήσει ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση το οποίο συγκεκριμένα είδη τροφίμων και ποτών προστατεύονται βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    «Η αναγνώριση των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί βασικό εμπόδιο για κάθε χώρα που θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί αφρώδους οίνου στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν μπορούν να ονομάζουν το προϊόν τους σαμπάνια και γιατί οι Αυστραλοί και Καναδοί παραγωγοί χαρακτηρίζουν τις φιάλες τους ως “Apera”, επειδή μόνο όσοι προέρχονται από την περιοχή Jerez της Ισπανίας μπορούν να αποκαλούνται «Sherry», σημειώνεται.

    Οι προϋποθέσεις για τη θέσπιση γεωγραφικών ορίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να φαινόταν καλή ιδέα κατά τη διάρκεια του «σταθερού» κλίματος του 20ού αιώνα, αλλά στην εποχή στην οποία κινούμαστε τώρα αποτελεί κίνδυνο.

    Πολλές γεωγραφικές ενδείξεις αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη ποικιλία αμπέλου για μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, το ιταλικό κρασί Barolo, πρέπει να καλλιεργείται μόνο με σταφύλια Nebbiolo από παραγωγούς στα βουνά του Πιεμόντε.

    «Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάνει το κλίμα της βόρειας Ιταλίας να μοιάζει περισσότερο με περιοχές νοτιότερα, όπου το Nebbiolo δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, η ακαμψία της γεωγραφικής ένδειξης του Barolo κινδυνεύει να το οδηγήσει σε εξαφάνιση», σημειώνεται.

    Ποιες ποικιλίες κινδυνεύουν περισσότερο

    Ερευνητές στην Ευρώπη ανέλυσαν πρόσφατα 1.085 κρασιά με γεωγραφική ένδειξη σε όλη την ήπειρο για να βρουν ποιες κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας.

    Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά για τους αμπελουργούς, καθώς ένα τμήμα της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και έχει μικρή φυσική ικανότητα προσαρμογής.

    Έντονες μειώσεις των αποδόσεων προβλέφθηκαν για τη βόρεια Ιταλία, την κεντρική Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Μάλιστα, στη Βουργουνδία, οι περιοχές που είναι γνωστές για το σταφύλι Pinot Noir ενδέχεται να μην μπορούν να καλλιεργήσουν την ποικιλία.

    Η σαμπάνια, που παραδοσιακά θεωρείται προϊόν ενός δύσκολου περιβάλλοντος, παρασκευάζεται από τρεις μόνο ποικιλίες σταφυλιών: Pinot Noir, Chardonnay και Meunier. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν άλλες τέσσερις λιγότερο διάσημες ποικιλίες που μπορούν να προστεθούν στο χαρμάνι και μπορεί να αποτελέσουν έναν τρόπο διατήρησης των χαρακτηριστικών του κρασιού.

    «Ο πλανήτης θερμαίνεται. Αν οι Ευρωπαίοι οινοποιοί δεν θέλουν να ζήσουν την τύχη των μεσαιωνικών αγγλικών αμπελώνων, θα πρέπει να προσαρμοστούν πριν εξαφανιστούν», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ