Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 13:38

Ελαιόλαδο: Ελάχιστες αγοραπωλησίες και τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

Γράφτηκε από

Ευτελισμό των τιμών, αλλαγές στους κανόνες και πιέσεις στους παραγωγούς για παραλαβή ελαιολάδου από τα ελαιουργεία, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρή σύγχυση φαίνεται να επικρατεί τελευταία στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης αλλά και των άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο τα δυσεύρετα υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένα, ενώ οι τιμές που επικρατούν έπεσαν πλέον σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής ( Σχ.1)

Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έντονος αφού αδυνατούν να διαθέσουν έστω και μικρές ποσότητες για τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στους ελαιοτριβείς οι όποιοι με την άξια του προϊόντος που εισέπρατταν σαν δικαίωμα, διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης και λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

Η κατάσταση που είναι πραγματικά απελπιστική φαίνεται σαφώς και στο Δελτίο τιμών που εκδίδει ο ΣΕΔΗΚ κάθε εβδομάδα, όπου παρατηρείται ότι τελευταία στην Κρήτη από τις 19 επιχειρήσεις που έδιδαν τιμές, τελευταία δίδουν τιμές μόνο 4 και μόνο για έξτρα παρθένο καλής ποιότητας.

Αλλαγή των κανόνων της αγοράς και πιέσεις των ελαιοτριβείων

Από την άλλη πλευρά, η αγορά ελαιολάδου φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Οι επί χρόνια καθιερωμένοι κανόνες αλλάζουν η καταργούνται.

Έτσι, η συνήθης και επί χρόνια καθιερωμένη αποθήκευση του ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία και το «κόψιμο» του όταν ο παραγωγός επιθυμεί, φαίνεται ότι έληξε. Από τηλεφωνήματα που δεχόμαστε διαπιστώνεται ότι αρκετοί παραγωγοί παραπονούνται και αμφισβητούν τον ρόλο του ελαιοτριβείου να καθορίζει μονομερώς την τιμή κοψίματος. Όμως και κάποιοι ελαιοτριβείς πιέζουν τους παραγωγούς η να «κόψουν» (πωλήσουν) το προϊόν στην τιμή που αυτοί τους προτείνουν, ή να το παραλάβουν.

Αλλά και ο κανόνας που είχε σαν βάση την τιμολόγηση του προϊόντος με βάση την τιμή για ποιότητα οξύτητας 0,3ο και κλιμάκωση της τιμής λαδιών με μεγαλύτερες οξύτητες με μείωση κατά 0,03 ευρώ ανά επι πλέον γραμμή οξύτητας, φέτος άλλαξε τελείως. Η μείωση κατά 0,03 ευρώ ανά γραμμή έγινε τώρα μείωση κατά 0,05 η 0,10 η ακόμη και 0,20 ευρώ/γραμμή (όπως φαίνεται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ) βάζοντας έτσι τα υποβαθμισμένα παρθένα ουσιαστικά, κοντά στα βιομηχανικά.

Τελικά στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28-1-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3ο , κυμαίνονται στην Κρήτη μεταξύ 2,60-2,20ευρώ/κ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,50- 2,15ευρώ/κ και στην Κύπρο στα 2,30. (Πιν.1). Οι τιμές για παρθένο (οξ. 0,9-2,0 βαθμούς) κυμαίνονται από 1,18-1,50 ευρώ/κ και οι τιμές για βιομηχανικά κυμαίνονται μεταξύ 1,15-1,20ευρώ/κ

Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων της περσινής υπερπαραγωγής και της νέας φετινής μικρότερης αλλά σημαντικής καθώς και οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στην εφαρμοζόμενη εκεί ιδιωτική αποθεματοποίηση να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι τιμές για το έξτρα κυμαίνονται στα 1,85-2,82ευρώ/κ και για το απλό παρθένο και λαμπάντε στα 1,81-1,71ευρώ/κ

Όμως και στην Ιταλία συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις και τα 5,5ευρώ/κ του καλοκαιριού οι τιμές σε αρκετές πόλεις έπεσαν από 3ευρώ/κ ενώ η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χωράς έφτασε στα 3,08ευρώ/κ.

Πηγή: Sedik.gr - ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 11:35

Σχετικά Άρθρα

  • Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο
    Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο

    Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αναμένεται τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας ενώ 16 % φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία κινήθηκε στο περιθώριο των προβλέψεων της αγοράς.

    Πτώση στην τιμή του ρεύματος

    Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 112 το Σεπτέμβριο, 129 τον Αύγουστο και 135 τον Ιούλιο.

    Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα "πράσινα" τιμολόγια Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να αντανακλούν την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής. Η εξέλιξη των τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών (άνοιξη και φθινόπωρο) και την ανοδική πορεία όταν ανεβαίνει η ζήτηση (καλοκαίρι και χειμώνα). Στις περιόδους αυξημένης ζήτησης, όταν οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν για την κάλυψη του φορτίου, οι τιμές ορίζονται από τις ακριβότερες θερμικές μονάδες με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου. Αντίθετα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όταν μεγάλο μέρος του φορτίου καλύπτεται από ΑΠΕ οι τιμές υποχωρούν.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (όταν η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη από τις καθημερινές) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έπεσε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στα 44 ευρώ ενώ για 18 ώρες συνολικά η τιμή του ρεύματος κινήθηκε κοντά στο μηδέν. Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά ότι με την πάροδο του χρόνου και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών τιμών στη διάρκεια του 24ώρου θα επεκτείνεται, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ζητήματα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς που δεν έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση της ενέργειας που παράγουν με κάποιας μορφής συμβόλαια. Πίεση των τιμών της ενέργειας προς τα κάτω αναμένεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις που θα πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθούν - και από τον πολλαπλασιασμό, διεθνώς, του δυναμικού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Πού κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης

    Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης οι πρώτες μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών έδειξαν ότι η μέση τιμή στην Αττική διαμορφώθηκε κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου στο 1,165 ευρώ το λίτρο (από 1,4 ευρώ πέρυσι) και πανελλαδικά στο 1,194 ευρώ (από 1,425 ευρώ πέρυσι).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές
    Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές

    Την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης του εφέτος να διαμορφώνεται περίπου στο 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές.

    Οι εκτιμήσεις για τις τιμές

    «Ούτε την παραμονή θα ξέρουμε, αλλά υποθετικά η τιμή εκκίνησης αναμένεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/λίτρο», δήλωσε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

    Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, η κυρία Ζάγκα ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη στην Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 1,75- 1,80, ενώ το πετρέλαιο ξεκίνησε από 1,38. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες για πειραγμένες αντλίες, για νοθεία, γι’ αυτά τα δήθεν φθηνά, ενώ με το νέο νόμο υπήρξε περιστατικό που αντί να κλείνει πρατήριο καυσίμων πήγε στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη».

    «Ο δικός μας χώρος γέμισε παρεμπόριο. Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει για πειραγμένες αντλίες. Ωστόσο, το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας και ό,τι ποσοστό είχαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021 υπάρχει και τώρα. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια κι αν δω κάποιον με τιμή κάτω του 1,70, φυσικά πονηρεύομαι», πρόσθεσε, μιλώντας για πολλούς «νοικοκυραίους πρατηριούχους που αναγκάστηκαν να κλείσουν».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν
     Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

    Ελαιόλαδο: «Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

    «Ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή»

    «Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας και του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

    «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν».

    Αποκλιμάκωση

    Όπως εκτιμάται, τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Πηγή: in.gr

  • Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα
    Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα

    Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Τα μειωμένα αποθέματα τέλους της εμπορικής περιόδου 2023/24 αναμένεται να επαρκέσουν έστω και οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, αλλά και επιβραδύνοντας το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

    Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο, που δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα.

    Αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, ο Σεπτέμβριος, με τις αναμενόμενες ευεργετικές κατά τα άλλα βροχές μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη δακοπροσβολή στους ελαιώνες γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

    Οι νέες προβλέψεις

    Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) έχει ως εξής:

    • Ισπανία 1.300 – 1.500
    • Τουρκία 300 – 320
    • Ελλάδα 230 – 290 (250)
    • Τυνησία 260 – 280
    • Ιταλία 180 – 200
    • Πορτογαλία 160 – 180
    • Μαρόκο 110 – 140
    • Συρία 90 – 100
    • Λοιπές 550 – 650
    • Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200

    Η παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

    «Μετά από τρία ταραγμένα χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται -εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα», εκτιμά η 4Ε.

    Υποχώρηση των τιμών ελαιολάδου

    Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 ευρώ/κιλό – 5,5 ευρώ/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 ευρώ/κιλό – 7,5 ευρώ/κιλό

    Το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο

    Ωστόσο, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30 και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση.

    Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου, σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι’ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών.

    Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει η 4Ε.

    Πηγή: In.gr
  • Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του
    Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του

    Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η σοδειά του κακάο καταστράφηκε εντελώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ασθενειών και έλλειψης φυτοφαρμάκων, οι προοπτικές της συγκομιδής κακάο στην Αφρική βελτιώνονται.

    Η συγκομιδή κακάο του Οκτωβρίου πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και τα δέντρα φαίνεται να φέρουν άφθονους λοβούς και τα φύλλα έχουν ένα υγιές πράσινο χρώμα σε ολόκληρη τη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής.

    Οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση της τεράστιας έλλειψης προσφοράς που εκτίναξε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

    Παράλληλα με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, δόθηκαν φυτοφάρμακα για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών και έτσι αναμένεται ότι οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από την περασμένη σεζόν.

    Ωστόσο, τα ζητήματα που έχουν δυσχεράνει τη βιομηχανία δε φαίνεται να μπορούν να επιλυθούν σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των κόκκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας δεν είναι πιθανό να μειωθεί ξανά στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν.

    Ο διογκωμένος βλαστός είναι ανίατος, γεγονός που δεν αφήνει στους αγρότες άλλη επιλογή από το να κόβουν τα άρρωστα δέντρα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροκαλλιεργητές με περιορισμένους πόρους που δε γνωρίζουν ότι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

    Τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σεζόν.

    Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής της Δυτικής Αφρικής θα προέλθει κυρίως από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς η La Nina θα φέρει ευνοϊκότερες συνθήκες στην περιοχή αργότερα φέτος. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι πρώτες μετρήσεις των λοβών έδειξαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σε 2 εκατ. τόνους, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

    Αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, γιατί ο ξηρός καιρός του Ιουλίου και του Αυγούστου έχει οδηγήσει σε υγρασία του εδάφους κάτω του κανονικού και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Brandon Fox, επιχειρησιακό μετεωρολόγο της Maxar Technologies.

    Επιπλέον, οι αγρότες φοβούνται την εξάπλωση του διογκωμένου βλαστού, μιας καταστροφικής ιογενούς λοίμωξης που μειώνει την απόδοση των μολυσμένων δέντρων έως και 70%, σύμφωνα με μελέτες. Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, ειδικότερα, παλεύουν με γερασμένα δέντρα που είναι ευάλωτα σε ασθένειες.

    Σημαντικό μέρος της Δυτικής Βόρειας περιοχής της Γκάνας – του κόμβου κακάο της χώρας – έχει μολυνθεί από τον διογκωμένο βλαστό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, που επικαλείται την τοπική ρυθμιστική αρχή.

    Ο Jérémie Kan Kouassi, διευθυντής υποστήριξης της γεωργικής ανάπτυξης στο Le Conseil du Cafe – Cacao, τη ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι περίπου 200.000 εκτάρια φυτειών κακάο έχουν καταστραφεί για να σταματήσει η ασθένεια. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 εκατ. εκταρίων που έχει υπό καλλιέργεια η χώρα.

    Ωστόσο, ο Wateridge εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει μολυνθεί και άλλοι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.

    Η μόνη γνωστή θεραπεία απαιτεί να κοπούν τα μολυσμένα δέντρα και τα δέντρα γύρω από αυτά, αλλά είναι δύσκολο να πειστούν οι αγρότες για την ανάγκη καταστροφής φαινομενικά υγιών δέντρων.

    Οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών, οι οποίοι σημαίνουν ότι οι αγρότες δεν μπορούν απλώς να κόβουν δάση για να ξεκινήσουν νέες φυτείες, περιπλέκουν τις προσπάθειες μετακίνησης σε μη μολυσμένες περιοχές.

    Οι υψηλές τιμές προσελκύουν πολλούς ανθρώπους στην καλλιέργεια κακάο, σύμφωνα με τον Mufutau Abolarinwa, πρόεδρο της Ένωσης Κακάο της Νιγηρίας, ο οποίος βλέπει τη συγκομιδή του 2024 – 2025 να αποδίδει 285.000 μετρικούς τόνους σε σύγκριση με 270.000 τόνους το 2023 – 2024.

    Πηγή: newsit.gr

  • Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο
    Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να πληρώνουν ακόμα και ένα λίτρο λάδι, αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος.

    Η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με το λάδι να καταγράφει θλιβερή πρωτιά αγγίζοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.

    Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από 2 χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και 4 χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα!

    Τσιμπημένος και ο οβελίας

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», που θα περιέχει αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι ενώ στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπει και το «Καλάθι του Νονού».

    «Το πασχαλινό καλάθι φαίνεται ότι θα έχει τις ίδιες ή και καλύτερες τιμές με πέρυσι αυτή είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή!» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

    Ο οβελίας φαίνεται πάντως ότι φέτος θα είναι τσιμπημένος σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

    «Με τη σημερινή τιμή αγοράς είναι στα 13,90 €, εάν συνεχιστεί αυτό το μικρό Safari που γίνεται θα φτάσει στα 14,50 0 15 € το αρνί» ανέφερε στο OPEN, κρεοπώλης.

    Η τιμή στο κατσίκι φαίνεται να μην παρουσιάζει αύξηση, σύμφωνα με το κρεοπωλείο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eurostat: Αύξηση 50% στην τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ σε ένα χρόνο – Στην Ελλάδα ανέβηκε κατά 67%
    Eurostat: Αύξηση 50% στην τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ σε ένα χρόνο – Στην Ελλάδα ανέβηκε κατά 67%

    Αλματώδης αύξηση της τάξεως 50% καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η αύξηση αυτή καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024.

    Αναλυτικότερα η τιμή του ελαιόλαδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%).

    Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022)

    Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιόλαδου.

    Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

    Την ίδια στιγμή καταγράφηκε από την Eurostat, ότι οι μικρότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

    Πηγή: cnn.gr

  • Σε ξέφρενο ράλι ανόδου η τιμή του ελαιόλαδου: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ στο ράφι!
    Σε ξέφρενο ράλι ανόδου η τιμή του ελαιόλαδου: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ στο ράφι!

    Σε ξέφρενο ράλι ανόδου η τιμή του ελαιόλαδου: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ στο ράφι!

    Όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί από τη Λακωνία που έκλεισαν τη συμφωνία, η υψηλή τιμή του προϊόντος δικαιολογείται. Ιταλική εταιρεία αλλά και μεγάλη ελληνική που το συσκευάζει και το εξάγει, ή το διαθέτει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν οι αγοραστές. Τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ στην τιμή του προϊόντος, με τη συμφωνία να κλείνει, τότε, στα 9,25 ευρώ το λίτρο. Οι παραγωγοί εκτίμησαν στο Mega ότι, σύντομα, θα σπάσει και το νέο ρεκόρ καθώς, όπως τονίζουν, η ακαρπία αλλά και τα εργατικά χέρια που ακριβαίνουν διαρκώς, αναμένεται να φέρουν και νέες αυξήσεις. Πλέον, στη Λακωνία πωλείται το ακριβότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ, οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε Κέρκυρα, Μεσσηνία και Κρήτη, δείχνουν ότι κοντά στις ίδιες τιμές βρίσκονται μία σειρά από νομούς και περιοχές.

    Εκτόξευση των τιμών

    Οι μέση τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι, αποδεικνύει την εκτόξευση των τιμών καθώς, δύο χρόνια πριν, ήταν στα 7,70 και άρχισε να ανεβαίνει. Ξεπέρασε τα 8 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, τον περασμένο Ιούλιο τα 9 ευρώ και, λίγες μέρες πριν, έφτασε τα 14,84 ευρώ το λίτρο. Οι καταναλωτές παραμένουν σταθερά ο μεγάλος χαμένος σε αυτή την ιστορία αφού, εκτός της δυσβάστακτης ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα, καλείται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ