Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 17:42

Αφρικανική Πανώλη: Nέα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους

Γράφτηκε από

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2022 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε μία πρωτογενής εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους στην Βουλγαρία στην περιοχή Blagoevgrad σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αφορά σε μία οικόσιτη εκτροφή που αριθμεί πέντε (5) χοίρους.

Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 31.12.2021 έως 28.01.2022, 2 εστίες σε οικόσιτους χοίρους και 120 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο Γενικής Επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων:

1)Την συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το Σχέδιο Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων.

2)Την εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.

3)Τον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4) Την εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.

5)Την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

6)Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Πηγή: Νeapaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 13:44

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών
    Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών

    Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ εκτρεφόμενος χοίρος μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα

    Ο «ένας από τους πέντε χοίρους» σε αγρόκτημα «μολύνθηκε από τον H5N1», γεγονός που διαπιστώνεται «για πρώτη φορά» στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

    «Τα ζώα δεν προορίζονταν προς πώληση στον τομέα των τροφίμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με χοιρινό κρέας».

    Ο χοίρος που διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από την ασθένεια δεν παρουσίαζε συμπτώματα, αλλά υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά στο αγρόκτημα, όπου εκτρέφονται επίσης πτηνά και άλλα ζώα.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.

    Οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία

    Άλλοι δύο χοίροι διαπιστώθηκε πως είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη δύο. Όλοι οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού στις αγελάδες.

    Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από τη νόσο. Ο λόγος είναι πως η ευρεία κυκλοφορία του θα διευκόλυνε τη μετάλλαξη του ιού και θα καθιστούσε πιθανή την εμφάνιση στελέχους του ικανού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πάντως η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που εντοπίστηκε στα πτηνά του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε «καμιά μεταβολή του ιού» που θα άφηνε να εννοηθεί πως έγινε ευκολότερη «η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», καθησύχασε το δελτίο Τύπου του USDA.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα
    Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα

    Οι βουλγαρικές αρχές στήνουν ζώνες αποκλεισμού γύρω από πτηνοτροφεία που πλήττονται από γρίπη των πτηνών Η5Ν1. Ειδικοί ανησυχούν για μετάδοση στον άνθρωπο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία, εν μέσω φόβων για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό υπουργείο, η κλινική εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

    Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην πτηνοτροφία.

    Ζώνη αποκλεισμού

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τα πρώτα κρούσματα γρίπης Η5Ν1 στη Βουλγαρία καταγράφηκαν στα μέσα Οκτωβρίου σε εκτροφείο με σχεδόν 8.000 πουλερικά στο χωριό τη Μαρίτσα.

    Αυτή την εβδομάδα, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε πτηνοτροφείο του χωριού Μπολιάρσκο στην επαρχία του Γιαμπόλ, όπου 350.000 πουλερικά επρόκειτο να θανατωθούν.

    Γύρω από το πτηνοτροφείο ορίστηκε ζώνη αποκλεισμού τριών χιλιομέτρων, ενώ μια ζώνη παρακολούθησης με ακτίνα 10 χλμ καλύπτει το Γιαμπόλ και γειτονικά χωριά, ανέφερε η τοπική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

    Στο μεταξύ, ο ιός Η5Ν1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, όπου έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 27 κρούσματα σε ανθρώπους, κυρίως αγρότες.

    Ο Η5Ν1 προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών, από τίγρεις μέχρι θαλάσσιους ελέφαντες, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες ίσως δώσει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

    Πηγή: In.gr
  • Βουλγαρία: Νικητής των εκλογών το κόμμα Gerb - Αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση
    Βουλγαρία: Νικητής των εκλογών το κόμμα Gerb - Αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση

    Μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βουλγαρία, το συντηρητικό κόμμα Gerb αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής μετά την καταμέτρηση περισσότερων από το 82% των ψήφων, το Gerb συγκεντρώνει ποσοστό 26,08%.

    Το φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (CC/BD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,76%, ενώ ακολουθεί το εθνικιστικό Vazrajdane (Αναγέννηση) με 13,8%.

    Οι χθεσινές εκλογές, οι έβδομες από το 2021, προκηρύχθηκαν μετά την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

    Ο επικεφαλής του Gerb Μπόικο Μπορίσοφ ευχαρίστησε σήμερα το πρωί τους ψηφοφόρους για τη στήριξή τους και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Θα συνεργαστούμε με όλους εκτός από το Vazrajdane», επεσήμανε.

    Πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία

    Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού, όμως οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται έκτοτε στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ έχουν κάνει να κοπάσει ο άνεμος αλλαγής κατά των συντηρητικών.

    Λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στη Βουλγαρία, το οποίο ανησυχεί του ξένους επενδυτές, αναβλήθηκε η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και η ενεργειακή μετάβαση της χώρας, κάτι που προκάλεσε την καθυστέρηση της καταβολής δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

    Η κατάσταση προκάλεσε και την αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν. Εξάλλου το κόστος διοργάνωσης επτά εκλογών ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Για την Βουλγαρία ταξιδευουν σήμερα δυο αθλητές του Φιλαθλητικού στο μπαντμιντον προκειμένου να μετέχουν στο Βαλκανικό πρωτάθλημα U15 που θα διεξαχθεί στο Parvomay της γείτονος χώρας.
    Πρόκειται για τους Χαρά Πετροπούλου και Τίτο Αντύπα οι οποίοι έλαβαν την κλήση για το Εθνικό μας συγκρότημα λίγες μέρες πρίν, και μπήκαν στην αποστολή. Είναι μεγάλη τιμή για τα 2 πυργιωτόπουλα να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο εξωτερικό και μάλιστα σε ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα, παρότι ηλικιακά είναι αμφότερα μια κατηγορία πιο μικροί, κάτι που είναι ενδεικτικό της αξίας τους. Σε αυτό το τουρνουά που έχει αντικειμενικές δυσκολίες για τους 2 αθλητές του Φιλαθλητικού, στόχος είναι πρώτα από όλα η συγκομιδή εμπειριών πολύτιμων για το μέλλον αλλά και μια πιθανή διάκριση που σίγουρα θα αποτελέσει ενα "ντοπάρισμα" για την δύσκολη συνέχεια των παιδιών αυτών στο αθλημα.
    Η αποστολή στο Parvomay αποτελέιται κατόπιν των κλήσεων του Ομοσπνδιακού Βασίλη Ξάνθου από τους:
    ΑΝΤΥΠΑΣ Τίτος (Φ.Ο. Πύργου)
    ΜΠΟΥΔΟΥΡΗΣ Δημήτριος (Πλάτων Σερρών)
    ΓΙΑΛΑΜΑΣ Μιχαήλ (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αθανασία (ΡΟΥΠΕΛ Σιδηροκάστρου)
    ΚΑΠΟΥΚΡΑΝΙΔΗΣ Κωνσταντίνος (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΚΕΛΕΚΗΣ Σταύρος (Φ.Ο. ΠΕΥΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
    ΚΟΥΤΟΓΛΙΔΟΥ Βασιλική (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ Χριστίνα (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χαρά (Φ.Ο. Πύργου)
    ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ Μαρία (ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Κομοτηνής)
    ΣΑΡΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Ιωάννης (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΣΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Γαβριέλα (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    Την Παρασκευή 25/10/2024 θα πραγματοποιηθεί το ομαδικό αγώνισμα, ενώ το Σαββατοκύριακο 26-27/10/2024 το ατομικό τουρνουά.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία
    Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

    Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

    Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

    Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

    Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

    Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

    Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

    Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

    Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

    Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

    Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

    Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

    Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

    Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

    Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

    Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

    Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
    • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
    • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
    • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
    • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

    Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

    Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

    Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
    Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι πλέον επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή και από την περιοχή του Αγρινίου προς σφαγεία της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρήλθε η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιτήρησης που πραγματοποιούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφέρεια πλην των περιοχών που γειτνιάζουν με την εστία της Γαστούνης στην Π.Ε Ηλείας, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή και της περιοχής της απαγορευμένης ζώνης στην ορεινή Αχαΐα, που γειτνιάζει με την Κορινθία.
    2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.

    Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη
    Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταχώριση του ζωικού κεφαλαίου, που επλήγη από την πανώλη και έχουν απόφαση θανάτωσης.

    Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ

    «Με αφορμή τις αναγκαίες αποφάσεις θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου με στόχο την αναστολή διασποράς της πανώλης, οι παραγωγοί κατόπιν επικοινωνίας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘ.Ε.Α.Σ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση των ζώων.

    Συγκεκριμένα έχει δοθεί η οδηγία για καταχώριση αριθμού ζώων 0 (μηδέν) αν και:

    • Με βάση τις οδηγίες ΟΣΔΕ 2024, πρέπει να καταχωρείται ο αριθμός των ζώων της απογραφής της 31.12.2023 και οι μεταβολές τους να παρακολουθούνται από την κτηνιατρική βάση[1].
    • Αρκετοί κτηνοτρόφοι είχαν προβεί στην υποβολή της ΕΑΕ 2024 πριν την προσβολή των κοπαδιών τους από την πανώλη, οπότε βρίσκονται σε προβληματισμό με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού είχαν δηλώσει ορθά τα ζώα.
    • Συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός των ζώων που υπέστησαν την προσβολή και εκδόθηκε υποχρεωτική απόφαση σφαγής. Επιπλέον, σε όλες τις μελλοντικές χρήσεις και υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων θα πρέπει να φαίνεται ο αριθμός των ζώων στο σύστημα του ΟΣΔΕ 2024, ώστε να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

    [1]Συγκεκριμένα στην με αριθμ. πρωτ. 54871/12-9-2024 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τίτλο «Τροποποίηση οδηγιών υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024 αναγράφεται επί λέξη:

    1. ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ (κωδικός 0123) • Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.

    Η εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 ακολουθεί την ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή και δεν επιτρέπει τη μηδενική καταγραφή ζωϊκού κεφαλαίου.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 για έναν παραγωγό που έχει υποστεί απώλειες ζώων λόγω πανώλης, όταν ενεργοποιείται η μηδενική απογραφή και συμπληρώνεται το ζωικό κεφάλαιο (0) εμφανίζονται τα εξής μηνύματα:

    1) Δεν επιτρέπεται η καταχώριση ζωικού κεφαλαίου. Έχετε δηλώσει εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με μηδενική απογραφή. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    2 ) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Πρέπει να δηλώσετε ζώα.]

    Αφού ενεργοποιηθεί η μηδενική απογραφή και διαγραφεί το ζωικό κεφάλαιο επιλέγοντας τα αιτήματα 0123 και 0407, εμφανίζεται το παρακάτω μύνημα:

    3) Πρέπει να εισάγετε σταβλικές εγκαταστάσεις σε όλες τις ζωικές εκμεταλλεύσεις. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    4) Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του πεδίου [Παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος (kg) από 01/01] σε εκμετάλλευση που δεν έχει θηλυκά ζώα. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    5) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Ο αριθμός αιγοπροβάτων που συμπληρώνεται στο πεδίο ενίσχυσης (85.0) θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος των αιγοπροβάτων που δηλώνονται στο σύνολο των βασικών στάβλων με αιγοπρόβατα (0).]

    Επίσης, οι κτηνοτρόφοι με μηδενικό κεφάλαιο δεν θα τύχουν κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων, αφού οι ΜΜΖ με τις οποίες γίνεται η κατανομή θα έχουν τιμή μηδέν και ως εκ τούτου θα έχουν σημαντικότατο πρόβλημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους με συνεπακόλουθο τον αποκλεισμό τους από ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, μετά την καταιγίδα Daniel οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλεια ζωικού κεφαλαίου δήλωναν τον αριθμό των ζώων που είχαν κατά την προβλεπόμενη απογραφή και όχι μηδέν.

    Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία δήλωσης των παραγωγών που επλήγησαν από την πανώλη. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως θα πρέπει να καταγραφούν οι αιτήσεις, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να διεκδικήσουν ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια τους, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως η 0122 (συνδεδεμένη για το γάλα) και η 0106 (συνδεδεμένη για τα βιολογικά προϊόντα).

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ