Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 13:58

Στα σκαριά συνεταιρισμός από εκτροφείς Μαύρου Χοίρου για ανάδειξη της ποιοτικής του υπεροχής

Γράφτηκε από

Στην ίδρυση Πανελλήνιου Συνεταιρισµού προχωρούν οι εκτροφείς του αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου, σε µια απόπειρα να καλύψει ο κλάδος το κενό εκπροσώπησης στα κέντρα των αποφάσεων και ταυτόχρονα να αναδείξει την ταυτότητα και τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που παράγει, ώστε να αποκτήσει προστιθέµενη αξία και να απολαµβάνει καλύτερο εισόδηµα και ο παραγωγός.

Οι «ζυµώσεις» µεταξύ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας έχουν φτάσει σε στάδιο ωρίµανσης και τουλάχιστον 18 εκτροφείς από σχεδόν όλη την Ελλάδα, µε ισάριθµες εκµεταλλεύσεις δυναµικότητας περίπου 1.800 χοιροµητερών, έχουν συµφωνήσει να συγκροτήσουν τον ιδρυτικό «πυρήνα» του υπό σύσταση συνεργατικού σχήµατος.

«Υπάρχουν άλλοι εννέα συνάδελφοι εκτροφείς ελληνικού αυτόχθονα µαύρου χοίρου, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να µετάσχουν στον Πανελλήνιο Συνεταιρισµό, αλλά πιθανότατα θα ενταχθούν σε µια επόµενη φάση», αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Γιωρούδης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ο οποίος διαθέτει µονάδα µε 200 χοιροµητέρες και είναι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήµατος.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 53 εκτροφές αυτόχθονα µαύρου χοίρου, µε δυναµικότητα 3.582 χοιροµητέρες, που σηµαίνει ότι ο συνεταιρισµός από τα πρώτα του βήµατα θα εκπροσωπεί πάνω από το 50% του δυναµικού των γεννητόρων του είδους στη χώρα.

Ως προς τις διαδικαστικές ενέργειες που έχουν δροµολογηθεί, ήδη έχει συνταχθεί το καταστατικό ίδρυσης του Συνεταιρισµού και κατατέθηκε και στο Ειρηνοδικείο Πολυγύρου και πλέον αναµένεται η αναγνώρισή του και από το τοπικό Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, ώστε στη συνέχεια να οριστεί το πρώτο προσωρινό πενταµελές ∆.Σ., να εκδοθεί ο ΑΦΜ µε έδρα στον Πολύγυρο και να οριστούν αρχαιρεσίες, ώστε να εκλεγεί η πρώτη διοίκηση, η οποία θα έχει 5ετή διάρκεια.

Σε ανοικτή συνέλευση που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, µε συµµετοχή των ιδρυτικών µελών, δόθηκε το τελικό σήµα στον νοµικό που συµβουλεύει τους εκτροφείς, να προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις για τον καταµερισµό, ανάλογα µε τον αριθµό χοιροµητερών του καθενός, του αρχικού µετοχικού κεφαλαίου της οργάνωσης που, εκτός απροόπτου, θα είναι στα 150.000 ευρώ.

∆ιαδικασίες για γενετική ταυτοποίηση του είδους και κατόπιν ενέργειες πιστοποίησης της φυλής κατά ΠΟΠ

Προς ώρας το κρέας του ελληνικού αυτόχθονα µαύρου χοίρου πωλείται κυρίως χονδρική σε τιµές 5,70 και 6,50 ευρώ, µε το 50% και πλέον του ετήσιου τζίρου λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και µέχρι την Καθαρά ∆ευτέρα. «Φέτος έχουµε άνοδο ζήτησης έως και 60%. Ωστόσο, µε τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές ίσα που µας µένουν 50 λεπτά στο κιλό ως κέρδος, γι’ αυτό θέλουµε να πάµε στη µικρή συσκευασία και να αυξήσουµε το κέρδος µας κατά περίπου 1–1,5 ευρώ ακόµη», λέει ο Γιώργος Γιωρούδης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η γενετική ταυτοποίηση και η πιστοποίηση του είδους λέει ο Γιώργος Βατζιάς, επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής του ΑΠΘ και τεχνικός σύµβουλος του υπό σύσταση Πανελλήνιου Συνεταιρισµού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου, ενώ πιθανότατα θα δροµολογηθεί και η πιστοποίηση της φυλής κατά ΠΟΠ.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 13:16

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών
    Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών

    Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ εκτρεφόμενος χοίρος μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα

    Ο «ένας από τους πέντε χοίρους» σε αγρόκτημα «μολύνθηκε από τον H5N1», γεγονός που διαπιστώνεται «για πρώτη φορά» στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

    «Τα ζώα δεν προορίζονταν προς πώληση στον τομέα των τροφίμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με χοιρινό κρέας».

    Ο χοίρος που διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από την ασθένεια δεν παρουσίαζε συμπτώματα, αλλά υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά στο αγρόκτημα, όπου εκτρέφονται επίσης πτηνά και άλλα ζώα.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.

    Οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία

    Άλλοι δύο χοίροι διαπιστώθηκε πως είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη δύο. Όλοι οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού στις αγελάδες.

    Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από τη νόσο. Ο λόγος είναι πως η ευρεία κυκλοφορία του θα διευκόλυνε τη μετάλλαξη του ιού και θα καθιστούσε πιθανή την εμφάνιση στελέχους του ικανού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πάντως η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που εντοπίστηκε στα πτηνά του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε «καμιά μεταβολή του ιού» που θα άφηνε να εννοηθεί πως έγινε ευκολότερη «η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», καθησύχασε το δελτίο Τύπου του USDA.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023
    Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλώνουν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA.

    Συγκεκριμένα, για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά δύο χρόνια.

    Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

    Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ.

    Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα παραδώσει μια επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Δράση 5.1.2.: Τροποποίηση της απόφασης – Τι ισχύει για τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης
    Δράση 5.1.2.: Τροποποίηση της απόφασης – Τι ισχύει για τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος ενίσχυσης

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020».

    Επιλέξιμες Δαπάνες – Ύψος Ενίσχυσης

    1. Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποιητική απόφαση επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

    α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.

    β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.

    γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.

    δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.

    ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.

    στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών.

    Σκοπός των ως άνω ενεργειών είναι η αποτροπή εισαγωγής της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην εκμετάλλευση, αλλά και της πρόληψης της διασποράς της εντός της εκμετάλλευσης και σε άλλες εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων ειδών. Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα πραγματοποίησης των ως άνω δαπανών θα κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση το ήδη υπάρχον σύστημα βιοασφάλειας που εφαρμόζεται σε κάθε χοιροτροφική εκμετάλλευση για την οποία υποβάλλεται αίτηση στήριξης, όπως θα τεκμηριώνεται από τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά (τοπογραφικά σχέδια/κατόψεις της εκμετάλλευσης, πιστοποιήσεις βιοασφάλειας, κλπ).

    2. Δεν ενισχύονται:

    α) δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης, όπως δαπάνες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης, δαπάνες συντήρησης, αγοράς εφοδίων,

    β) δαπάνες που αποσβένονται εντός του έτους,

    γ) ΦΠΑ εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος και λοιπές δημοσιονομικές δαπάνες,

    δ) δαπάνες αγοράς γης οποιασδήποτε νομικής ή άλλης μορφής (πχ αγροτεμάχιο, οικόπεδο, γήπεδο κλπ), κτιρίων, εγκαταστάσεων, μεταχειρισμένου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού,

    ε) τόκοι χρέους,

    στ) δαπάνες που υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης, με εξαίρεση τις γενικές δαπάνες,

    ζ) γενικές δαπάνες που υλοποιούνται πριν την 1/1/2014,

    η) δαπάνες που αφορούν αιτήματα τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης και υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης,

    θ) δαπάνες απλής αντικατάστασης και

    ι) δαπάνες απόσβεσης κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Καν. (ΕΕ) 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Για τους δικαιούχους που ενισχύονται, το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών το οποίο υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσών.

    Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της στήριξης προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και της δημόσιας δαπάνης και καλύπτεται από τον δικαιούχο με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό, εφ’ όσον είναι απαραίτητο.

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.'

    Πηγή: Etheas.gr

  • Χοιροτροφία: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την καλή μεταχείριση χοίρων
    Χοιροτροφία: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για την καλή μεταχείριση χοίρων

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

    Έως τις 4 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη των υποψήφιων χοιροτρόφων στο υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», προϋπολογισμού 28,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τροποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η πρόσκληση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο https://welfare-pigs.opekepe.gr.

    Ο κύριος στόχος του υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή, αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

    Η δράση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής

    Οι δεσμεύσεις

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν και οι οποίες είναι:

    • Αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων
    • Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές
    • Τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού
    • Χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά)

    Η ενίσχυση για:

    • Χοιρομητέρες: έως 54,5 ευρώ/ζώο/έτος
    • Λοιπά χοιρινά: έως 7,5 ευρώ/ζώο/έτος

    Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ/έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

    Πηγή: In.gr
  • 28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»
    28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»

    Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν την έκδοση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (αριθ. 3994/8-11-2023, ΑΔΑ: 6ΔΙ94653ΠΓ-ΟΞ6) προϋπολογισμού 28,5 εκατομμυρίων €.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η πρόσκληση απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά,στον ιστότοποhttps://welfare-pigs.opekepe.grστο διάστημα από 13/11/2023 έως 27/11/2023.

    Ο κύριος στόχος του υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην Ελληνική εκτροφή, αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν και οι οποίες είναι:

    • Αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμόχοιρομητέρων
    • Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές
    • Τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού
    • Χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά)

    Η ενίσχυση για:

    • Χοιρομητέρες: έως 54,5 €/ζώο/έτος
    • Λοιπά χοιρινά: έως 7,5 €/ζώο/έτος

    Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 €/έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

    Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς απευθύνεται σε έναν δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, ως κύριο συστατικό της βιωσιμότητας της εκτροφής, προτρέποντας τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέραν των υποχρεωτικών από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. Επιπρόσθετα το μέτρο έχει ως απώτερο στόχο την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων - που σήμερα απουσιάζουν - τα οποία απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό ως προς τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων.

    Η πρόσκληση καθώς και η 3992/07.11.2023 εγκύκλιος «Καθορισμός τεχνικών λεπτομερειών υλοποίησης των δεσμεύσεων και υπόδειγμα του Σχεδίου Ευζωίας της εκμετάλλευσης για το Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ΑΔΑ: ΨΝΡΧ4653ΠΓ-3ΒΓ),βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤwww.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr

    Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

    http://agrotikianaptixi.gr/el/content/ypometro-141-kali-metaheirisi-ton-hoiron-enstavlismenis-ektofis

    https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/PROGRAMATA_AGRO_ANAPTIJH/2021/prosklhsh3994_081123_metro14.pdf

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χοίροι: Συναγερμός με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης – «Χτύπησε» εκμεταλλεύσεις
    Χοίροι: Συναγερμός με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης – «Χτύπησε» εκμεταλλεύσεις

    Να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος, ζητούν οι χοιροτρόφοι - Εκκρεμεί ακόμα η έγκριση του προγράμματος βιοασφάλειας

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης, από τον Απρίλιο 2023 έως και σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα τέσσερις νέες εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ειδικότερα, οι τρεις εστίες εντοπίστηκαν στην ΠΕ Σερρών και αφορούν σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικών εκμεταλλεύσεων καθώς και σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίων εκτροφών και η τέταρτη, η πλέον πρόσφατη εστία, επιβεβαιώθηκε στις 22/06/2023 στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, και αφορά σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίας εκτροφής.

    Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί σοβαρή απειλή με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους, η οποία – όπως όλα δείχνουν – εκτός από τα κρούσματα στους οικόσιτους χοίρους, είναι ανεξέλεγκτη και στα αγριογούρουνα.

    Υπενθυμίζεται, ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

    Ωστόσο, αποτελεί σοβαρή απειλή με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

    «Η ασθένεια είναι μια σπίθα σε ξερά χόρτα»

    «Αυτή την περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος άλλη μία πρόκληση. Αυτή της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», λέει στο in.gr ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιάννης Μπούρας, τονίζοντας ότι με βάση την εξάπλωση της νόσου φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά και δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ασθένεια. «Η νόσος αυτή είναι μία σπίθα σε ξερά χόρτα. Αν πάρει φωτιά τότε δεν σταματά με τίποτε», λέει χαρακτηριστικά.

    «Πριν δύο χρόνια όταν είχαν ξανά κρούσματα αφρικανικής πανώλης, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και να την εξαφανίσουμε. Δυστυχώς ξαναήρθε στα τέλη του 2022. Χρειάζονται να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αναχαίτιση της νόσου γιατί αλλιώς θα καταστραφεί ολόκληρος ο κλάδος της χοιροτροφίας, θα ισοπεδωθεί», μας λέει ο κ. Μπούρας.

    Μάλιστα, τονίζει ότι ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι ούτε έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων για τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τον έλεγχο, τον περιορισμό αλλά την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. «Ελπίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει το πρόγραμμα», μας λέει ο πρόεδρος.

    Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων

    Η αφρικανική πανώλη είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, οπότε είναι φανερό πως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την συστηματική χοιροτροφία και την Αγροτική Οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, το οποίο ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    Πώς μεταδίδεται

    Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων μολυσμένων ζώων, με μηχανικούς μεταφορείς όπως τσιμπούρια, με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα).

    Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν δεξαμενή του ιού στη φύση και οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα αντιθέτως παραμένει εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

    Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

    Μέτρα στις εντατικές εκμεταλλεύσεις

    Είναι επιτακτική και άκρως απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας τόσο στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις όσο και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων χοίρων.

    Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοασφάλειας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή άσκοπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου και από χώρες (π.χ Βουλγαρία) όπου η νόσος ενδημεί καθώς και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροϊόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.

    Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων

    Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους.

    Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εκτροφή ζώων χωρίς δήλωση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισύρει βαριές κυρώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιζωοτιών που απειλούν την συστηματική κτηνοτροφία της χώρας μας.

    Επιπλέον αυτών στις συστηματικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει:

    • Να υπάρχει ισχυρή περίφραξη περιμετρικά της χοιροτροφικής εκμετάλλευσης.
    • Να καθορισθούν καθαρές και μη καθαρές περιοχές για το προσωπικό ανάλογα µε τη τυπολογία και τα χαρακτηριστικά των εκµεταλλεύσεων.
    • Να υπάρχουν διαδικασίες για την απολύµανση οχηµάτων, υλικών και κανόνων υγιεινής του προσωπικού.
    • Απαγορεύεται η διατήρηση χοίρων στα σπίτια των εργαζοµένων ή η ενασχόλησή τους µε τη θήρα.
    • Να διασφαλίζεται ο σωστός διαχωρισµός των θαλάμων παραγωγής
    • Να υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πτωµάτων ζώων/ζωικών υποπροϊόντων καθώς και συστήµατα απεντόµωσης/µυοκτονίας.
    • Με ευθύνη του κατόχου/υπευθύνου της εκµετάλλευσης, να υπάρχει διαρκής ενηµέρωση όλων των εργαζοµένων της εκµετάλλευσης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και εκπαιδεύσεις αναφορικά µε τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται.

    Πηγή: In.gr

  • Πανώλη των χοίρων: Ο εντοπισμός κρούσματος συνεπάγεται θανάτωση του κοπαδιού - Πώς έφτασε στην Ευρώπη ο ιός
    Πανώλη των χοίρων: Ο εντοπισμός κρούσματος συνεπάγεται θανάτωση του κοπαδιού - Πώς έφτασε στην Ευρώπη ο ιός

    Απόλυτη οικονομική καταστροφή σημαίνει για τον κτηνοτρόφο ο εντοπισμός ακόμα και ενός θετικού κρούσματος πανώλης των χοίρων στο κοπάδι του, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα γουρούνια του και να τεθεί εκτός αγοράς τουλάχιστον για ένα χρόνο, παίρνοντας, παράλληλα, από την Πολιτεία ως αποζημίωση μόνο ένα ποσοστό της συνολικής αξίας των ζωντανών του.

    Την ίδια στιγμή μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί και για την κτηνοτροφική οικονομία ολόκληρης της χώρας ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων πανώλης των χοίρων, αφού μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία χώρες που εισάγουν χοιρινό κρέας από την Ελλάδα και να τις σταματήσουν.

    Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κρήτας σημειώνοντας ότι η πανώλη των χοίρων είναι ένα ιογενές νόσημα, που προσβάλει μόνο τα γουρούνια και τα αγριογούρουνα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή σε άλλο ζώο.

    «Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως μεταδοτικό και πολύ ανθεκτικό ιό, ο οποίος προσβάλει μόνο τους χοίρους και τα αγριογούρουνα και δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων. Εκτός από τους συνήθεις τρόπους μετάδοσης του ιού, όπως το να πατήσει κάποιος άνθρωπος ή ζώο κόπρανα μολυσμένου χοίρου και να μεταφέρει τον ιό σε άλλη περιοχή, μπορεί να μεταδοθεί και με κατεψυγμένο χοιρινό κρέας μολυσμένου ζώου. Για παράδειγμα, να αγοράσει ένας Έλληνας από κάποιος μέρος της Βουλγαρίας σαλάμι ή καπνιστό κρέας, τα οποία να έχουν τον ιό, να τα φέρει στην Ελλάδα και να τα καταναλώσει. Τα σκουπίδια που θα πετάξει, μπορεί να τα ανακατέψει ένα αγριογούρουνο, να φάει το μολυσμένο κρέας και έτσι να μεταδώσει τον ιό σε διάφορες περιοχές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κρήτας.

    Καταστρέφεται ολόκληρη η εκτροφή

    Κατά τον ίδιο, σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα πανώλης των χοίρων σε ένα εκτρεφόμενο ζώο, θα πρέπει να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι. Όπως λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, ολόκληρη η εκτροφή θα μεταφερθεί σε μία τάφρο, όπου θα θανατωθεί και στη συνέχεια θα απολυμανθεί ο χώρος. Απαγορεύεται να γίνει σε σφαγεία η θανάτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλα σημεία.

    «Για το χοιροπαραγωγό είναι μεγάλο πρόβλημα ο εντοπισμός ακόμη και ενός θετικού κρούσματος, αφού θα πρέπει να χάσει ολόκληρη την εκτροφή του. Θα πάρει κάποια αποζημίωση, αλλά αυτή θα είναι μόνο ένα ποσοστό της συνολικής αξίας της εκτροφής του. Και μόνο ότι θα βγει τουλάχιστον για ένα έτος εκτός παραγωγής, ουσιαστικά τον οδηγεί στην καταστροφή. Σήμερα η ελληνική χοιροτροφία καλύπτει το 40% των αναγκών που έχει η χώρα μας. Κάνουμε και εξαγωγές χοιρινού κράτος, εκ των οποίων ένα 10% διοχετεύεται στην Αλβανία. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η γειτονική μας χώρα, να βρει ως… πάτημα τον εντοπισμό κάποιων κρουσμάτων πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα και να σταματήσει τις εισαγωγές από εμάς. Αυτό θα σήμαινε μία μεγάλη οικονομική ζημιά για την ελληνική χοιροτροφία», αναφέρει ο κ. Κρήτας.

    Πώς έφτασε ο ιός στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του Κτηνιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ο ιός της πανώλης των χοίρων δεν εμφανίζεται συχνά στην Ελλάδα. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στους χοίρους της Αφρικής και στην Ευρώπη έφτασε το 2007, όταν ένα πλοίο που μετέφερε απορρίμματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε και μολυσμένο κρέας, έδεσε σε λιμάνι της Γεωργίας. Από εκεί εξαπλώθηκε αρχικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Σήμερα πρόβλημα με την πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και άλλες χώρες κυρίως νότου.

    Στη βαριά της μορφή η πανώλη των χοίρων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, αιμορραγίες, μέχρι και θάνατο στο ζώο. Υπάρχουν και ηπιότερες μορφές του ιού, οι οποίες, ωστόσο, δημιουργούν προβλήματα στην αναπαραγωγή του ζώου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων
    Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων

    Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

    Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα:

    1. Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
    2. Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
    3. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
    4. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
    5. Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
    6. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
    7. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ