Με μειωμένους ρυθμούς διεξάγεται το τελευταίο διάστημα το εμπόριο ελαιολάδου σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Μείωση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ την περίοδο 2021/2022 αν και οι αδασμολόγητες εισαγωγές από Τυνησία ανήλθαν στους 54.221 τόνους. Μειωμένες εμφανίζονται για την ίδια περίοδο και οι εξαγωγές της ΕΕ (ποσοστό -12,6%).
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι μέσες τιμές Ιανουαρίου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία κυμάνθηκαν στα 3,36 ευρώ το κιλό, στην Ιταλία στα 4,14 ευρώ και στην Ελλάδα στα 3,33 ευρώ. Τα ελαιόλαδα λαμπάντε έχουν μέση τιμή στην Ισπανία στα 2,98 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία στα 2,54 ευρώ.
«Παγωμένη» παραμένει τον τελευταίο μήνα και η ελληνική αγορά ελαιολάδου, ενώ οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι γιατί αυτή την περίοδο έχουν αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου αυτή την εποχή. Οι όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται στο έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 3,35 έως 3,40 ευρώ το κιλό και αφορούν ελαιόλαδα που πάνε προς Ισπανία. Στην εγχώρια αγορά πηγαίνουν φτηνότερα ελαιόλαδα από άλλες περιοχές.
Αν συνεχιστεί η ξηρασία που έχει πλήξει το τελευταίο διάστημα την Ισπανία και φανεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη νέα παραγωγή ελαιολάδου της χώρας (2022) τότε μπορεί να επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα που ξεκίνησε η τρέχουσα φετινή εμπορική περίοδος. Δηλαδή μιλάμε για τιμές παραγωγού γύρω στα 3,60 έως 3,70 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει μια στασιμότητα στην αγορά ελαιολάδου. Μέσα στον Μάρτιο περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ελαιοποίηση στην Ισπανία και θα δούμε το ύψος των τελικών αποθεμάτων της χώρας. Από τον Απρίλιο θα δούμε αν θα ζεσταθεί η αγορά.
Πάντως η φετινή ποσότητα ελαιολάδου στη Μεσσηνία ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων. Προβλήματα αναμένεται να έχουμε και στην επόμενη παραγωγή γιατί λόγω υψηλού κόστους δεν έγιναν οι απαραίτητες λιπάνσεις και θα υπάρξουν χαμηλές αποδόσεις».
Μειωμένο ενδιαφέρον στην αγορά έχουμε και στην Κρήτη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «στο διαγωνισμό, που έγινε στις 17/2/2022, είχαμε μια προσφορά για τιμή 3,38 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Η προσφορά αφορούσε ποσότητα55 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,17% και 0,16% και δεν ικανοποίησε τα μέλη του συνεταιρισμού με αποτέλεμα να τον κηρύξουμε άγονο.
Περιμένουμε τώρα γύρω στο Πάσχα να δούμε πως θα «ζεσταθεί» ξανά η αγορά. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από παραγωγούς και ελαιουργεία για αυτή την εικόνα της αγοράς. Είμαστε σε μια εποχή που τρέχουν τα έξοδα καλλιέργειας από την πλευρά των παραγωγών».
Στο μεταξύ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών Καντάνου - Σελίνου, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για τη διάθεση του ελαιολάδου, προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό 28 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 1,4% και αναζητά προσφορές μέχρι τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου 2022).
Πηγή: Agrotypos.gr