Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 17:42

Πάει πίσω η συγκομιδή στα βερίκοκα, με ζημιές οι επιτραπέζιες ποικιλίες

Γράφτηκε από

Φέτος έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής βερικόκου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Ζημιές λόγω παγετού υπάρχουν σε αρκετές περιοχές και έχουν πληγεί κυρίως υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες στα επιτραπέζια. Καλή εικόνα έχουν τα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε κυρίως για μεταποίηση.

Στην Κορινθία αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι υπερπρώιμες ποικιλίες και κάποιες πρώιμες έχουν πάθει ζημιά από τον παγετό (Watercot κ.α.). Αντίθετα στα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε και για μεταποίηση έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή. Η χρονιά φέτος είναι όψιμη και η συγκομιδή θα καθυστερήσει».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «λόγω καιρικών συνθηκών πάει πίσω η συγκομιδή για τα υπερπρώιμα βερίκοκα. Άλλες χρονιές η συγκομιδή της υπερπρώιμης ποικιλίας Mogador ξεκινούσε από Απρίλιο, φέτος όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ο παγετός τα έχει επηρεάσει και θα έχουμε μείωση της παραγωγής, όπως ζημιές στην παραγωγή έχουμε και στα βερίκοκα των ποικιλιών Τύρινθα και Νύμφα, που όμως είναι μικρές ποσότητες στην περιοχή. Για τις υπόλοιπες πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων (Orange Red, Tom Cot, Watercot, Aurora κ.α.) επίσης αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Αντίθετα καλή παραγωγή αναμένουμε για τα βερίκοκα Μπεμπέκου και υπάρχει ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες μεταποίησης».

Η κ. Κατερίνα Ρουσοπούλου, από τον Α.Σ. Αχλαδοχωρίου «Ελπίδα» Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έχουμε χημιές στα επιτραπέζια βερίκοκα και έχουν γίνει οι δηλώσεις από τους παραγωγούς. Στα Μπεμπέκου έχουμε λιγότερες ζημιές και είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Πάντως οι καιρικές συνθήκες θα πάνε πίσω την συγκομιδή, που αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, υπάρχουν ζημιές σε κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων. Στις πρώιμες ποικιλίες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή από τα μέσα Μαΐου».

Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές και φέτος από παγετό οπότε αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες ανοίγουν μαζί και έχουν χτυπηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι όψιμες ποικιλίες μέχρι στιγμής είναι σε καλή κατάσταση. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών (Watercot κ.α.)».

Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «προβλήματα φέτος δεν υπάρχουν στην παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου). Λίγες ζημιές υπάρχουν στην στην Πελοπόννησο και περισσότερες στη βόρεια Ελλάδα (κυρίως Ημαθία και Πέλλα) αλλά αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι. Η συγκομιδή για τα βερίκοκα που πάνε προς μεταποίηση ξεκινά από μέσα Ιουνίου και μετά, ανάλογα την κάθε περιοχή και την κάθε ποικιλία».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «υπάρχουν ζημιές στις υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων. Ωστόσο από την μέχρι τώρα εικόνα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώιμες.

Από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές βερικόκων. Πέρσι είχαμε μείωση των εξαγωγών επειδή υπήρξαν μεγάλες ζημιές λόγω του παγετού. Οι εξαγωγές για το 2021 ανήλθαν σε 15.077 τόνους, ενώ το 2020 είχαν φτάσει στους 21.544 τόνους».

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 13:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
    Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας της συγκομιδής των κάστανων στην Ελλάδα, μια περίοδος που φέρνει ζωή και στις ορεινές περιοχές της Ηλείας που έχουν έντονη αγροτική παραγωγή.

    Ωστόσο, φέτος οι παραγωγοί κάστανου βιώνουν μία ακόμα κρίση, με τη σοδιά να απειλείται σοβαρά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία δεν επιτρέπουν στους καρπούς να ωριμάσουν και να πέσουν, γεγονός που δυσχεραίνει τη συγκομιδή.

    Σύμφωνα με τον παραγωγό κάστανων Μιλτιάδη Μπότσα από την Πέρσαινα, οι συνθήκες φέτος είναι ιδιαίτερα αντίξοες, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό συνέβη ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τη φυσιολογία των δέντρων.

    Mpotsas

    Ο κ. Μπότσας τόνισε ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στους καρπούς να πέσουν στο έδαφος, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπό αντίξοες συνθήκες. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή μας. Μέσα σε μια ημέρα με θερμοκρασίες 25-26 βαθμών, τα κάστανα ξεραίνονται και χάνουν την εμπορευσιμότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Κανονικά η συγκομιδή ξεκινάει από τις 20 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου, φέτος ξεκινήσαμε από τις 7 Οκτωβρίου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό είναι πολύ κακό, τις τελευταίες ημέρες δεν βρέχει καθόλου, δεν έχει καθόλου δροσιά για να μαλακώσουν και να πέσουν από το δέντρο και αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή την τελευταία στιγμή. Θα στεγνώσουν τα κάστανα και θα την χάσουμε» τόνισε ο κ. Μπότσας ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο από την τιμή του κάστανου όσο και από την ζήτηση που υπάρχει, ευχόμενος πάντα έστω και τώρα να βελτιωθεί ο καιρός για να σώσει ό,τι μπορεί από την παραγωγή του.

    «Εμείς τα δίνουμε σε εμπόρους και αυτοί τα εξάγουν. Τα τελευταία που έδωσα εγώ έφυγαν για Κροατία» ανέφερε.

    Παρά την καλή τιμή του προϊόντος, που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις και παραμένει σταθερή λόγω της ζήτησης, η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά.

    Όπως εξηγεί στο Gaia365.gr ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, οι περιοχές της Φολόης και του Λάλα, όπου καλλιεργούνται περίπου 550 στρέμματα καστανιών, έχουν επιδοτηθεί και στηριχθεί από το κράτος για την αντιμετώπιση ασθενειών που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τα δέντρα.

    Τα τελευταία χρόνια, οι καστανιές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εμφάνιση ασθενειών, όπως το έλκος της καστανιάς και η σφήκα, τα οποία περιορίστηκαν με βιολογικές και φυσικές μεθόδους. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, που προκαλείται από μύκητα, έγινε μέσω εμβολιασμού των δέντρων με ειδικά παρασκευάσματα, ενώ για τη σφήκα χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα, τα οποία απελευθερώθηκαν στη φύση και λειτούργησαν ως φυσικοί εχθροί του παρασίτου.

    Ωστόσο, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

    Η φαιά σήψη του κάστανου, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει την ποιότητα και την εμπορική αξία του προϊόντος. Ο μύκητας που προκαλεί τη σήψη αν και εξωτερικά το κάστανο φαίνεται υγειές, προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση. Αν και τα περιστατικά είναι μειωμένα φέτος, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας.

    Η τρέχουσα κατάσταση φανερώνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή φέρνει συχνά ακραίες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

    Οι καστανοπαραγωγοί παλεύουν καθημερινά όχι μόνο με τις κλιματικές επιπτώσεις αλλά και με ασθένειες που απειλούν τα δέντρα τους.

    Παρά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, η κλιματική αλλαγή παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για τους ίδιους, όπου ενώ βλέπουν σταθερή την ζήτηση και καλές τις τιμές του προϊόντος διακατέχονται από μεγάλο άγχος καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση, αν και η φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη, με τη μάχη για κάθε καρπό να είναι πιο απαιτητική από ποτέ.

    Kastana Foloi 2

    Kastana Foloi 3

    Kastana Foloi 4

    Kastana Foloi 5

    Kastana Foloi 6

    Kastana Foloi 7

  • Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward
    Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward

    Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward

    Ξεκίνησε και επίσημα η εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, της κύριας ποικιλίας Hayward, η συγκομιδή της οποίας άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που απαιτούνται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, το τελευταίο τετραήμερο, από 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδιο, ποικιλίας Hayward. Ταυτόχρονα, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 18/10/2024 η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, εκτιμάται ότι αφορούσαν περίπου 12.000 τόνους έναντι 10.000 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Οι εξαγωγείς αναμένουν την ανακοίνωση για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ακτινίδια, που δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές

    «Η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 για τη συγκομιδή και τη διαλογή και συσκευασίας από 15/10/24, έχοντας υποστεί τις καλλιεργητικές φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (καύσωνα, ξηρασία κ.ά) , το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και με προβλήματα εξεύρεσης των απαιτούμενων εργατών γης», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες, που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος. «Χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους», προσθέτει.

    Εν αναμονή κυρώσεων

    Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ καθώς επίσης δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ.

    «Διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παράπονα, που είδαν και άκουσαν Έλληνες επισκέπτες-εκθέτες στην Fruit Attraction, συνοδευόμενοι από τον Εμπορικό Ακόλουθο της χώρας μας, στη λαχαναγορά της Μαδρίτης, όπου και βρέθηκε κάποια χαρτοκιβώτια με ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, χωρίς καμία επωνυμία και κωδικό GR, τακτική που δυσφήμισαν το προϊόν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ο Incofruit Hellas, για ακόμη μια φορά εφιστά την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

    Ακόμη, επισημαίνει ότι η εξαγωγή ακτινιδίων Hayward, χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρίτες χώρες (χωρίς πραγματοποίηση Cold treatment 14 ημερών π.χ Ινδία) ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση», εγκυμονεί κίνδυνους να διατεθούν ακατάλληλα, προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας αλλά και να μείνει αδιάθετο μέρος της παραγωγής, καθώς θα έχει πληγεί η φήμη του.

    Πηγή: In.gr
  • Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα
    Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα

    Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εργασίας, προς του φοιτητές του νησιού, έκαναν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης. Τους ζητούν να εργαστούν το επόμενο διάστημα στο μάζεμα της ελιάς με εργόσημο και αμοιβές πάνω από 50 ευρώ την ημέρα αλλά και την απόκτηση λαδιού υψηλής ποιότητας για τα σπίτια τους σε καλύτερες τιμές από αυτές του εμπορίου.

    Η ιδέα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη, που υπάρχει στην ανεύρεση εργατών για το μάζεμα της ελιάς στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρόσκληση προς τους φοιτητές, έκανε ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.

    Ενδιαφέρον από τους φοιτητές

    Η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγών περισσότερες πληροφορίες. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι φοιτητές θα θελήσουν να εργαστούν στο μάζεμα της ελιάς αντί στις καφετέριες και στην εστίαση γενικότερα όπως συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που έχουν έως να πάρουν τα πτυχία τους.

    Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία και κουλτούρα, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από την απασχόληση της νέας γενιάς στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Σταυρακάκης συνέταξε μια επιστολή-πρόσκληση προς τους φοιτητές τονίζοντας ότι όσοι συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο και η δουλειά να μην είναι σε βάρος των σπουδών τους.

    Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης «ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου. Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Γι΄αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι. Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν «σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές». Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».

    Η επιστολή του κ. Σταυρακάκη

    ΘΕΜΑ: Εξεύρεση εργατικού προσωπικού για τη συλλογή του ελαιόκαρπου των μελών της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς «NATURA CRETICA» στο σωστό χρόνο.

    Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, χαίρετε! Επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, Οργάνωση η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της ργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος! Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους "μαζικούς" χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!

    Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την έναρξη των μαθημάτων οι φοιτητές, που θέλουν να ασχοληθούν μαζί μας, θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση η απασχόληση μαζί μας να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη! Αυτό που ζητάμε από σας είναι να δημοσιοποιήσετε αυτή μας την επιθυμία και έκκληση, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων μας.

    Η Οργάνωση Παραγωγών “Natura Cretica ”

    Η Οργάνωση έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό :

    1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από ποσοτική και ποιοτική άποψη.

    2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της

    3. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών.

    4. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.

    5. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που παράγει

    6. Να προωθήσει καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές παραγωγής, που βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και θα σέβονται το περιβάλλον.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του
    Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του

    Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η σοδειά του κακάο καταστράφηκε εντελώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ασθενειών και έλλειψης φυτοφαρμάκων, οι προοπτικές της συγκομιδής κακάο στην Αφρική βελτιώνονται.

    Η συγκομιδή κακάο του Οκτωβρίου πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και τα δέντρα φαίνεται να φέρουν άφθονους λοβούς και τα φύλλα έχουν ένα υγιές πράσινο χρώμα σε ολόκληρη τη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής.

    Οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση της τεράστιας έλλειψης προσφοράς που εκτίναξε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

    Παράλληλα με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, δόθηκαν φυτοφάρμακα για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών και έτσι αναμένεται ότι οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από την περασμένη σεζόν.

    Ωστόσο, τα ζητήματα που έχουν δυσχεράνει τη βιομηχανία δε φαίνεται να μπορούν να επιλυθούν σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των κόκκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας δεν είναι πιθανό να μειωθεί ξανά στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν.

    Ο διογκωμένος βλαστός είναι ανίατος, γεγονός που δεν αφήνει στους αγρότες άλλη επιλογή από το να κόβουν τα άρρωστα δέντρα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροκαλλιεργητές με περιορισμένους πόρους που δε γνωρίζουν ότι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

    Τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σεζόν.

    Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής της Δυτικής Αφρικής θα προέλθει κυρίως από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς η La Nina θα φέρει ευνοϊκότερες συνθήκες στην περιοχή αργότερα φέτος. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι πρώτες μετρήσεις των λοβών έδειξαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σε 2 εκατ. τόνους, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

    Αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, γιατί ο ξηρός καιρός του Ιουλίου και του Αυγούστου έχει οδηγήσει σε υγρασία του εδάφους κάτω του κανονικού και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Brandon Fox, επιχειρησιακό μετεωρολόγο της Maxar Technologies.

    Επιπλέον, οι αγρότες φοβούνται την εξάπλωση του διογκωμένου βλαστού, μιας καταστροφικής ιογενούς λοίμωξης που μειώνει την απόδοση των μολυσμένων δέντρων έως και 70%, σύμφωνα με μελέτες. Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, ειδικότερα, παλεύουν με γερασμένα δέντρα που είναι ευάλωτα σε ασθένειες.

    Σημαντικό μέρος της Δυτικής Βόρειας περιοχής της Γκάνας – του κόμβου κακάο της χώρας – έχει μολυνθεί από τον διογκωμένο βλαστό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, που επικαλείται την τοπική ρυθμιστική αρχή.

    Ο Jérémie Kan Kouassi, διευθυντής υποστήριξης της γεωργικής ανάπτυξης στο Le Conseil du Cafe – Cacao, τη ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι περίπου 200.000 εκτάρια φυτειών κακάο έχουν καταστραφεί για να σταματήσει η ασθένεια. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 εκατ. εκταρίων που έχει υπό καλλιέργεια η χώρα.

    Ωστόσο, ο Wateridge εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει μολυνθεί και άλλοι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.

    Η μόνη γνωστή θεραπεία απαιτεί να κοπούν τα μολυσμένα δέντρα και τα δέντρα γύρω από αυτά, αλλά είναι δύσκολο να πειστούν οι αγρότες για την ανάγκη καταστροφής φαινομενικά υγιών δέντρων.

    Οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών, οι οποίοι σημαίνουν ότι οι αγρότες δεν μπορούν απλώς να κόβουν δάση για να ξεκινήσουν νέες φυτείες, περιπλέκουν τις προσπάθειες μετακίνησης σε μη μολυσμένες περιοχές.

    Οι υψηλές τιμές προσελκύουν πολλούς ανθρώπους στην καλλιέργεια κακάο, σύμφωνα με τον Mufutau Abolarinwa, πρόεδρο της Ένωσης Κακάο της Νιγηρίας, ο οποίος βλέπει τη συγκομιδή του 2024 – 2025 να αποδίδει 285.000 μετρικούς τόνους σε σύγκριση με 270.000 τόνους το 2023 – 2024.

    Πηγή: newsit.gr

  • Αμπέλι: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συγκομιδής για το 2024
    Αμπέλι: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συγκομιδής για το 2024

    Οι κάτοχοι αμπελιών, των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση συγκομιδής

    Έως 15 Δεκεμβρίου 2024 υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς αμπέλου οι δηλώσεις συγκομιδής, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025.
    Αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού, οι κάτοχοι αμπελιών, των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση συγκομιδής.
    Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr/).
    Η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας
    Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία.
    Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δηλώνουν στην δήλωση συγκομιδής τους παραγωγή οίνου υποχρεώνονται στην συνέχεια να υποβάλουν στην ίδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωση παραγωγής.

    Να σημειωθεί ότι οι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής λόγω αναδιάρθρωσης ή καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων/καταστροφών (προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί αίτημα στον ΕΛΓΑ).

    Τι προβλέπεται

    Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων, μεταξύ άλλων, ισχύουν τα εξής:

    Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο, συμπληρώνεται στο πεδίο «Προορισμός» η ένδειξη «Ιδιοκατανάλωση – Συνεταιριστικό Οινοποιείο».

    Β) Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων/ομάδων παραγωγών) που επιθυμούν να παράξουν οίνο, από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων παραγωγής οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί – χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «Προορισμός» οι αμπελουργοί – οινοποιοί συμπληρώνουν την ένδειξη «Οινοποίηση από τον δηλούντα» και οι αμπελουργοί – οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση συμπληρώνουν την ένδειξη «Φασόν».
    Γ) Μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών συμπληρώνουν:

    Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «Προορισμός» την ένδειξη «Ιδία χρήση» και στο πεδίο «Προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «Οίνος».
    Όταν οδηγούν την ποσότητα τους για απόσταξη στο πεδίο «Προορισμός» την ένδειξη «Ιδία χρήση» και στο πεδίο «Προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «Απόσταξη».
    Δ) Οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός (1) στρέμματος δύνανται να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη συμπληρώνοντας στο πεδίο «Προορισμός» την ένδειξη «Απόσταξη».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βερίκοκο: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη
    Βερίκοκο: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη

    Αυξημένη κατά 2% αναμένεται φέτος η παραγωγή βερίκοκου στην Ευρώπη, σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2018-2022, δηλώνουν τα στοιχεία που κοινοποίησε η Europêche.

    Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή βερίκοκου στην Ευρώπη ανέρχονται σε 523.986 τόνους, σε παρόμοια επίπεδα με την περασμένη χρονιά. Στην Ιταλία η παραγωγή εκτιμάται σε 214.282 τόνους βερίκοκα, χωρίς να σημειώνονται σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη χρονιά, αλλά 7% μειωμένη από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης των τελευταίων ετών.

    Ταυτόχρονα, στην Ισπανία η παραγωγή βερίκοκου εκτιμάται σε 134.352 τόνους βερίκοκα (46% αυξημένη από την περασμένη σεζόν και 29% από τον μέσο όρο της πενταετίας), ενώ η Γαλλία πρόκειται να παράγει 87.852 τόνους, σημειώνοντας πτώση 29% σε σχέση με το 2023 και 13% κάτω από τον μέσο όρο, μείωση που οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Στην Ελλάδα, η παραγωγή πρόκειται να ανακάμψει αυτή τη σεζόν με πρόβλεψη 87.500 τόνων, 6% μειωμένη σε σχέση με το 2023, αλλά 13% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενώ σημειώνεται πως θα υπάρξει μια μικρή μείωση στις πιο πρώιμες ποικιλίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ελιά: Με αλγόριθμο η πρόβλεψη για τη συγκομιδή – Πώς λειτουργεί
    Ελιά: Με αλγόριθμο η πρόβλεψη για τη συγκομιδή – Πώς λειτουργεί

    Ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δεκάδες πιθανούς κλιματικούς στρεσογόνους παράγοντες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγικότητα της ελιάς

    Τη δυνατότητα πρόβλεψης της συμπεριφοράς και της παραγωγικότητας ενός ελαιώνα παρέχει αλγόριθμος, που αναπτύχθηκε με τη χρήση δεδομένων των τελευταίων 15 ετών στην Ιταλία, όπου αναλύθηκαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης της ελιάς.

    Ο αλγόριθμος αυτός, τον οποίο έχουν «κατεβάσει» σχεδόν 100 ελαιοπαραγωγοί, συγκρίνει τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της ελιάς και της συγκομιδής με τις κλιματικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δεκάδες πιθανούς κλιματικούς στρεσογόνους παράγοντες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εθνικές ή περιφερειακές διοικήσεις, τους ελαιοπαραγωγούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να προβλέψουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η επερχόμενη περίοδος και να προβούν σε γεωπονικές ή επιχειρηματικές προσαρμογές.

    Ο δημοσίως διαθέσιμος αλγόριθμος αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα 15 ετών από την Ιταλία για να συγκρίνει πώς οι συνδυασμοί κλιματικών γεγονότων θα επηρεάσουν τις επόμενες συγκομιδές

    Η νέα τεχνολογία είναι αποτέλεσμα ενός συντονισμένου έργου στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNR) και τον Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ENEA), καθώς και Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Μπέρκλεϊ.

    Η έρευνα

    «Εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ποιοι (κλιματικοί) παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς συνθήκες και επιζήμιες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή», δήλωσε στην Olive Oil Times η Arianna Di Paola, ερευνήτρια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Βιοοικονομίας του CNR, φέρνοντας ως παραδείγματα παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση του δάκου της ελιάς ή οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που μπορούν να μεταβάλουν τον κύκλο της ελιάς και να επηρεάσουν την ανθοφορία και την επικονίαση.

    Η έρευνα ανέλυσε τις συγκομιδές ελιάς σε 66 ιταλικές επαρχίες μεταξύ 2006 και 2020 για τον εντοπισμό των παραγόντων πίεσης χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποκαλύψουν πώς προέκυψαν οι χειρότερες συγκομιδές ελιάς.

    «Η κατανόηση της τρέχουσας εποχικότητας μας επιτρέπει να προβλέψουμε τι μπορούμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον», σημείωσε η Di Paola, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για εποχικές προβλέψεις αλλά για βραχυπρόθεσμα σενάρια που «θα μπορούσαν να υποστηρίξουν επενδύσεις, προληπτικά μέτρα, θεραπείες ή γεωπονικές πρακτικές».

    Η έρευνα όμως δεν σταμάτησε στον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν σε δυσμενείς συνθήκες. Αν και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα ολόκληρος ο φαινολογικός κύκλος της ελιάς, καθώς «δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τη βλαστική έναρξη της εποχής σε περιφερειακή κλίμακα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο, να χωρίσουμε απλώς τον κύκλο ζωής της ελιάς σε δίμηνες δόσεις», εξηγεί η Di Paola.

    Αναλύοντας τις μεταβλητές που επηρεάζουν την ελαιοπαραγωγή κατά τη διάρκεια των ετών και συγκεντρώνοντάς τες ανά δίμηνο, οι ερευνητές καθόρισαν έναν κατάλογο των μεταβλητών και εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με την πάροδο του χρόνου.

    Η ανάλυση παρέχει μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη ακριβείας, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τρεις φορές καλύτερη από την ανάλυση μιας μόνο μεταβλητής. Μόλις η ανάλυση ήταν έτοιμη, οι ερευνητές εξέτασαν ποιες εποχιακές κλιματικές μεταβλητές συνδέονταν συχνότερα με εξαιρετικά κακές ή υψηλής απόδοσης εποχές, απορρίπτοντας τις μεσαίες αποδόσεις.

    «Σε εποχές μεσαίας κλίμακας, οι αποδόσεις μπορεί να εξαρτώνται από μεταβλητές όπως η ανάπτυξη συγκεκριμένων γεωπονικών τεχνικών από έναν παραγωγό σε σύγκριση με έναν άλλο, ή από τον χρόνο που δαπανάται για το κλάδεμα των ελιών και πολλές άλλες μεταβλητές», τόνισε η Di Paola.

    Η σύνδεση

    Ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των κλιματικών μεταβλητών που εντοπίστηκαν από τον αλγόριθμο και του φαινομένου της μύγας του δάκου της ελιάς.

    Ο αλγόριθμος όμως δεν θα εξηγήσει γιατί θα συμβεί ένα συγκεκριμένο σενάριο. Ωστόσο, εφαρμόζοντάς τον, διαπιστώνεται ότι τα χειρότερα έτη από άποψη παραγωγικότητας και οι αναδυόμενοι κλιματικοί παράγοντες πίεσης, ήταν συνδεδεμένοι με τις προσβολές του δάκου της ελιάς.

    «Αυτό που μας λέει ο αλγόριθμος είναι κάτι σαν: εάν έχετε αυτή τη σειρά συνθηκών, ας πούμε πέντε διαφορετικές μεταβλητές σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, τότε είναι πολύ πιθανό η απόδοση της ελιάς να είναι εξαιρετικά χαμηλή», πρόσθεσε.

    Ο αλγόριθμος, ο οποίος είναι προσβάσιμος από το κοινό και μπορούν να τον κατεβάσουν και να τον ενσωματώσουν στα συστήματά τους, μπορεί να είναι χρήσιμος όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για όλο τον τομέα της ελιάς.

    «Η μέθοδος που εφαρμόσαμε μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες και τομείς», κατέληξε η Di Paola, σημειώνοντας ότι «μόλις τροφοδοτηθεί με τα απαραίτητα δεδομένα, ο αλγόριθμος μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για να κάνει τέτοιου είδους εποχικές προβλέψεις».

    Πηγή: In.gr
  • Βαμβάκι: Κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες μετά τη συγκομιδή
    Βαμβάκι: Κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες μετά τη συγκομιδή

    Στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή ώστε να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση του αριθμού των επιτυχώς διαχειμάζοντων εντόμων, πρέπει να πραγματοποιήσει ο παραγωγός βαμβακιού.

    Οι βαμβακοφυτείες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και στους παραγωγούς συστήνονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές.

    Σύμφωνα, με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από τη ΔΑΟΑ της ΜΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν στις κατάλληλες φροντίδες των βαμβακοφυτειών ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επιτυχώς διαχειμάζοντων εντόμων:

    • στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμό και θρυμματισμό των καρυδιών με στελεχοκόπτη / καταστροφέα και στη συνέχεια
    • άρωση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20 –25cm
    • σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.

    Μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν στις κατάλληλες φροντίδες των βαμβακοφυτειών

    Μετά τη συγκομιδή

    Επιπλέον, μετά τη συγκομιδή συστήνεται οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν σε σπορά ψυχανθούς/βίκου ως ενδιάμεσης χειμερινής καλλιέργειας και χλωρή λίπανση του χωραφιού την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

    Η στελεχοκοπή, ψιλοθρυματισμός των υπολειμμάτων βαμβακοφύτων και ενσωμάτωση αυτών με όργωμα επιτυγχάνει την καταστροφή μεγάλου πληθυσμού των προς διαχείμανση μορφών Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού, αφού η διαχείμανση του Πράσινου σκουληκιού γίνεται στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους και του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της “εν διάπαυση προνύμφης “ μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.

    Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνα κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του πληθυσμού των εντόμων, του πράσινου σκουληκιού, που θα διαχειμάσει.

    Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιπλέον προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του καλλιεργητή και των περιοίκων.

    Η σπορά ψυχανθούς/βίκου ως ενδιάμεσης χειμερινής καλλιέργειας συγκρατεί και αξιοποιεί στη ριζόσφαιρα της, τα μη χρησιμοποιηθέντα λιπάσματα, κυρίως άζωτο από την προηγούμενη καλλιέργεια. Η ανοιξιάτικη ενσωμάτωση της χλωρομάζας σε ελαφρά πρώιμα εδάφη ή κατά προτίμηση κοπή της χλωρομάζας για χρήση ως ζωοτροφή και ενσωμάτωση μόνο του αζωτοεμπλουτισμένου ριζικού συστήματος συμβάλει στη δομική και βιολογική γονιμότητα του εδάφους, στην πρωιμότητα της καλλιέργειας και στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητάς της.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ