Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 19:55

Γιώργος Δεληκωνσταντής: Εκτός Αναπτυξιακού η χρηματοδότηση νέων μονάδων πτηνοτροφίας

Γράφτηκε από

Ξεκίνησε, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Όμως με έκπληξη οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ανακάλυψαν ότι στην σχετική πρόσκληση μένει εκτός η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων μονάδων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση και όταν ανακοινώθηκε η σχετική πρόσκληση για επενδύσεις αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου, είδαμε ότι η δημιουργία νέων μονάδων μένει εκτός χρηματοδότησης. Επιλέξιμες είναι μόνο επενδύσεις για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων (χρηματοδότηση 40%). Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτή την απόφαση.

Αυτή την περίοδο πολλές παλιές μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν γιατί δεν είναι παραγωγικές. Εμείς δεν διαφωνούμε για χρηματοδότηση επένδυσης με στόχο την αναβάθμιση της μονάδας. Είναι γνωστό όμως ότι παλιές εγκαταστάσεις, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι εφικτό να αναβαθμιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι χρειάζονται οι πτηνοτροφικές μονάδες για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέφερε ότι «για να επιβιώσει μια πτηνοτροφική μονάδα κρεατοπαραγωγής στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαθέτει πρώτα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Για 90.000 κοτόπουλα πριν λίγα χρόνια ήθελες κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, σήμερα θες πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει η μονάδα να διαθέτει σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για να μπορεί να απασχολεί λιγότερους εργάτες γης».

Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε. «ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκτροφές. Όμως θα πρέπει να αυξηθεί η επιλέξιμη ισχύ γιατί με αυτό που ισχύει σήμερα το φωτοβολταϊκό δίνει ενέργεια μόλις για μια πομώνα.

Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Κάθε πουλί από 10 λεπτά που χρειαζόταν πέρσι έχει αυξηθεί φέτος στα 19 λεπτά. Το γκάζι (υγραέριο) από 0,88 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι έχει φτάσει φέτος στα 1,02 ευρώ και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,22 ευρώ. Τα πέλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πουχρησιμοποιούμε στην πτηνοτροφία από 0,16 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 0,30 ευρώ.

Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις που να διαθέτουν καλή μόνωση και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τον συμψηφισμό του ρεύματος που θα γίνει θα καλύψουμε το κόστος ψύξης των ανεμιστήρων το καλοκαίρι. Επίσης με τα ηλεκτρικά κανόνια (αερόθερμα) που ήδη χρησιμοποιούν στην Ολλανδία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης».

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 19:35

Σχετικά Άρθρα

  • Αποδίδονται στις Περιφέρειες τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους παρελθόντων ετών
    Αποδίδονται στις Περιφέρειες τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους παρελθόντων ετών

    Αναμένεται να συνεχιστούν τα επενδυτικά έργα.

    Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας με τους Υπουργούς Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για θέματα ανάπτυξης, εμπορίου, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων

    Η ατζέντα της σύσκεψης περιλάμβανε θέματα εμπορίου, το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως και των επενδύσεων.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά την ανακοίνωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ότι επιτέλους ξεμπλοκάρονται και αποδίδονται στις Περιφέρειες τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους παρελθόντων ετών, για να μπορέσουν αυτά τα ποσά να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα.

    Επίσης, συζητήσαμε και για το πρόβλημα της ακρίβειας, όπου διαβεβαιώσαμε τον Υπουργό ότι οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται και σε αυτό το ζήτημα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Κράτους συνολικά, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή του.

    Είναι προφανές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ήδη αυτούς τους μήνες, έχουν φανεί τα αποτελέσματα, αλλά θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά.

    Σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινά, η συνεργασία των Περιφερειών της χώρας με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική κι ακόμα πιο παραγωγική.

    Άλλωστε η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στη σημερινή σύσκεψη δεν ήταν τυχαία, καθώς οι Περιφέρειες για να μπορέσουν να αποδώσουν, να δημιουργήσουν και τελικά να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, εξειδικευμένο, που θα συμβάλλει στους ελέγχους που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα».

    «Άμεσα αποδίδονται στις Περιφέρειες 27 εκατ. Ευρώ»

    Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, τον Πρόεδρό της, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Δύο είναι τα βασικά θέματα της συνεργασίας Περιφερειών και Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Το πρώτο είναι ότι ζητήσαμε -και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα γίνει ακόμα περισσότερο πράξη- τη συνδρομή των υπηρεσιών των Περιφερειών στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια.

    Στη μάχη για να μειωθεί το κόστος ζωής και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στην από κοινού προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με την οποία αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων και σε μια σειρά από περίπου ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε όλοι μαζί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

    Δεύτερον, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη από κοινού να υπηρετήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πιο δυναμικό, με πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με καινοτομία, με πολύ περισσότερες εξαγωγές και με μεγάλη ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας.

    Η συνεργασία μας φυσικά θα συνεχιστεί. Ανακοινώσαμε μάλιστα ότι οι Περιφέρειες αύριο θα πάρουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ, που είναι υπόλοιπο από την εφαρμογή παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων, προκειμένου να συνεχιστούν τα επενδυτικά σχέδια αρκετών εκατοντάδων επιχειρήσεων»

    Πηγή: in.gr

  • Ενισχύσεις επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης - Παρατείνονται οι αιτήσεις
    Ενισχύσεις επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης - Παρατείνονται οι αιτήσεις

    Έως τις 29 Δεκεμβρίου παρατείνεται η δυνατότητα κατάθεσης για τις αιτήσεις στα καθεστώτα ενίσχυσης επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

    Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» και την 2η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

    Υπενθυμίζεται ότι σκοπός είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

    Σημειώνεται ότι, επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η προκήρυξη των καθεστώτων, με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσης στην αρμόδια υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει – Σχέδιο δράσης τριών σημείων
    Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει – Σχέδιο δράσης τριών σημείων

    Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στα πτηνοτροφεία

    Χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πτηνοτροφία δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

    Η έκθεση με τίτλο «Γρίπη των πτηνών: Μόνο μείζονες μεταρρυθμίσεις στα αγροκτήματα μπορούν να το βάλουν τέλος», την οποία υπογράφει η Compassion in world farming, δείχνει ότι, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, τα άγρια ​​πτηνά είναι συνήθως θύματα της ασθένειας και όχι της αιτίας, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται λόγω της αύξησης της εργοστασιακής εκτροφής.

    Σχέδιο δράσης

    Υποστηριζόμενη από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης τριών σημείων που περιλαμβάνει:

    • Μαζικό εμβολιασμό κοπαδιών για επιβράδυνση της εξάπλωσης
    • Ριζική διάρθρωση της βιομηχανίας πουλερικών
    • Η αλλαγή του τρόπου της εργοστασιακής εκτροφής των χοίρων.

    Μάλιστα, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλους σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καλώντας τους να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο δράσης χωρίς καθυστέρηση.

    Η εξάπλωση

    Δεκάδες χιλιάδες άγρια ​​πτηνά αναφέρονται ότι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι εκατομμύρια.

    Μέχρι πρόσφατα, η γρίπη των πτηνών που κυκλοφορούσε στα άγρια ​​πτηνά γενικά τους προκαλούσε μικρή ζημιά. Όμως, όταν ο ιός εισέρχεται σε υπερπλήρεις εργοστασιακές εγκαταστάσεις πουλερικών – που συχνά μεταφέρονται με μολυσμένα παπούτσια, ρούχα ή εξοπλισμό των εργαζομένων – μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη Υψηλής Παθογόνος Γρίπη των Πτηνών (HPAI).

    Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα εργοστασιακά αγροκτήματα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της νόσου, καθώς παρέχουν στους ιούς μια συνεχή παροχή ξενιστών – επιτρέποντας την ταχεία εξάπλωση των λοιμώξεων – και για την εμφάνιση εξαιρετικά επιβλαβών νέων στελεχών.

    Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει ή θανατωθεί παγκοσμίως λόγω της γρίπης των πτηνών από το 2021. Πολλά ήταν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής) περιορισμένα σε φάρμες εργοστασίων όπου είναι στριμωγμένα κοντά σε τεράστια υπόστεγα ή όρνιθες αυγοπαραγωγής που ζουν περιορισμένες σε κλουβιά μεγέθους περίπου ενός φύλλου χαρτιού Α4.

    Ωρολογιακή βόμβα

    Ο συγγραφέας της έκθεσης και ο επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής, Peter Stevenson, είπε: «Η γρίπη των πτηνών είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει. Αν δεν ξυπνήσουμε και λάβουμε επείγουσα δράση για να τερματίσουμε την εργοστασιακή γεωργία, απλά δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την ταχεία εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο ή να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής ανθρώπινης πανδημίας».

    «Το να στριμώχνουμε ζώα μαζί σε εργοστασιακές φάρμες όχι μόνο είναι εντελώς απάνθρωπο, αλλά δημιουργεί το τέλειο μέρος για τη γρίπη των πτηνών και άλλους ιούς να εξαπλωθούν και να μεταλλαχθούν σε πιο επικίνδυνα στελέχη», επισήμανε.

    Πηγή: In.gr
  • Πτηνοτροφία: Εγγραφές στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων
    Πτηνοτροφία: Εγγραφές στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων

    Εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, μετά την εννεάμηνη παράταση που χορηγήθηκε, η προθεσμία εγγραφής στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

    Η εγγραφή αφορά τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεοπαραγωγής, ωοπαραγωγής πλην ορνίθων (π.χ. ορτύκια), αναπαραγωγής, απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτα και εκτροφής πτερωτών θηραμάτων για εμπλουτισμό του φυσικού αποθέματος.

    Υπενθυμίζουμε ότι για τις εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια η προθεσμία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Οι κυρώσεις

    Όσοι από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων δε συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών που δεν έχουν εγγραφεί ή επικαιροποιηθεί (ωοτόκες όρνιθες) εμπρόθεσμα τα στοιχεία τους στο μητρώο, θα ισχύουν τα ακόλουθα:

    α) Θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, όπου απαιτείται, τα αναγκαία διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης.

    β) Δε θα καταχωρίζονται στο σύστημα TRACES και θα διαγράφονται οι ήδη καταχωρισμένες εκμεταλλεύσεις, όταν φέρουν μη επικαιροποιημένο κωδικό αριθμό βάσει της ανωτέρω απόφασης.

    γ) Δε θα λαμβάνουν αποζημιώσεις σε ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων (θανάτωση, καταστροφή προϊόντων κ.λπ.) για τον έλεγχο και την εκρίζωση νοσημάτων, όπως ενδεικτικά η γρίπη των πτηνών και η σαλμονέλωση.

    δ) Θα αποκλείονται από τυχόν οικονομικές ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, όταν η καταχώρισή τους στο μητρώο είναι προαπαιτούμενο.

    Πηγή: In.gr

  • Αναπτυξιακός Νόμος: Ένταξη επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς τομέα
    Αναπτυξιακός Νόμος: Ένταξη επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς τομέα

    Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού.

    Τα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης, μπορεί να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό (θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας), με ή χωρίς μετεγκατάσταση, υφιστάμενης μονάδας, υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4887/2022 και της απόφασης προκήρυξης του εκάστοτε καθεστώτος ενίσχυσης του εν λόγω νόμου. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού η μονάδα μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά της, εφόσον αυτό δεν αντίκειται σε συγκεκριμένες κάθε φορά εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις και έχει εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προς τούτο αδειοδοτήσεις.

    Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση.

    Με το επενδυτικό σχέδιο επιδιώκεται τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους στόχους:

    α. η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής,

    β. η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των συνθηκών υγιεινής ή των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων,

    γ. η δημιουργία και βελτίωση υποδομής που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.

    Στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4887/2022, δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 44 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αρ. 2022/2472 της επιτροπής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:

    α. Στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη – ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. – υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.),

    β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στον ν. 4056/2012 (Α’ 52).

    Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε:

    α) Βοοτροφικές μονάδες.

    β) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.

    γ) Χοιροτροφικές μονάδες.

    δ) Μονάδες μονόπλων.

    ε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

    στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).

    ζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.

    η) Σηροτροφικές μονάδες.

    θ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

    ι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.

    ια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:

    1. εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
    2. εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
    3. συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
    4. πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

    Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%. Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

    Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων της περ. α, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις.

    Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

    Επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου είναι:

    α. Οι δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4887/2022, με εξαίρεση τις δαπάνες των παρ.: αβ, αε, βα

    β. οι δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 της οικείας προκήρυξης.

    Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες σχετίζονται με:

    α. Την αγορά δικαιωμάτων ενίσχυσης,

    β. την αγορά και τη φύτευση μονοετών φυτών,

    γ. τις εργασίες αποστράγγισης,

    δ. την αγορά ζώων,

    ε. ενσυρμάτωση ή καλωδίωση για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας»,

    στ. τις επενδύσεις με σκοπό τη συμμόρφωση με τα ισχύοντα ενωσιακά πρότυπα,

    ζ. το κεφάλαιο κίνησης,

    η. τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μέτρων της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 17 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) υπ’ αρ. 1305/2013 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.

    Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πτηνοτροφία: Εκπνέει η προθεσμία για εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο
    Πτηνοτροφία: Εκπνέει η προθεσμία για εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο

    Ποιες κατηγορίες αφορά

    Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 λήγει και η παράταση της υποχρέωσης εγγραφής των πτηνοτροφείων στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

    Σύμφωνα με την Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ, η προθεσμία εγγραφής λήγει για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεοπαραγωγής, ωοπαραγωγής πλην ορνίθων (π.χ. ορτύκια), αναπαραγωγής, απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτα και εκτροφής πτερωτών θηραμάτων για εμπλουτισμό του φυσικού αποθέματος.

    Υπενθυμίζεται ότι για τις εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια η προθεσμία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Όταν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων δε συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών που δεν έχουν εγγραφεί ή επικαιροποιηθεί (ωοτόκες όρνιθες) εμπρόθεσμα τα στοιχεία τους στο μητρώο, θα ισχύουν τα ακόλουθα:

    α) Θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, όπου απαιτείται, τα αναγκαία διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης.

    β) Δε θα καταχωρίζονται στο σύστημα TRACES και θα διαγράφονται οι ήδη καταχωρισμένες εκμεταλλεύσεις, όταν φέρουν μη επικαιροποιημένο κωδικό αριθμό.

    γ) Δε θα λαμβάνουν αποζημιώσεις σε ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων (θανάτωση, καταστροφή προϊόντων κ.λπ.) για τον έλεγχο και την εκρίζωση νοσημάτων, όπως ενδεικτικά η γρίπη των πτηνών και η σαλμονέλωση.

    δ) Θα αποκλείονται από τυχόν οικονομικές ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, όταν η καταχώρισή τους στο μητρώο είναι προαπαιτούμενο.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε, όπως ενημερώσετε άμεσα τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν συμμορφωθεί έως σήμερα, προκειμένου να προβούν στην υποβολή της σχετικής αίτησης εγγραφής ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

    Πηγή: In.gr

  • Πτηνοτροφία: Η ακτινογραφία των εκτροφών πουλερικών κρεατοπαραγωγής
    Πτηνοτροφία: Η ακτινογραφία των εκτροφών πουλερικών κρεατοπαραγωγής

    Η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 ανήλθε στους 283 χιλιάδες τόνους

    Ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία, η οποία και χαρακτηρίζεται από έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς καθετοποίηση.

    Βάσει των καταχωρημένων στοιχείων στην εφαρμογή «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στην οποία καταγράφονται οι πραγματοποιηθείσες σφαγές στα εγκεκριμένα σφαγεία, το 2021 οδηγήθηκαν για σφαγή περίπου 138 εκατ. ορνίθια κρεοπαραγωγής αποδίδοντας περίπου 260 χιλιάδες τόνους κρέατος. Τα ορνίθια αυτά εκτράφηκαν σε 1.117 πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων το 98,5% δηλαδή περίπου οι 279 χιλιάδες τόνοι αφορά σε κρέας ορνίθων. Από αυτούς περίπου οι 271 χιλιάδες τόνοι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος ορνιθίων διοχετεύεται στην αγορά από μόλις 10 επιχειρήσεις και παράγεται από αυτές και τους συνεργαζόμενους με αυτές παραγωγούς.

    Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν για εκτροφή περίπου 153 εκατομμύρια νεοσσοί ορνιθίων κρεοπαραγωγής.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής, χωροταξικά ο κύριος όγκος της παραγωγής του κρέατος ορνιθίων από συστηματικές εκτροφές βρίσκεται στις περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες παράγεται το 53%, το 22,8% και το 18,7% αντίστοιχα (εκτιμήσεις 2022).

    Η χωροταξική κατανομή της παραγωγής κρέατος ορνιθίων από συστηματικές εκτροφές βάσει εκτιμήσεων για το 2022 παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

    Προγράμματα – Επιδοτήσεις

    Η πτηνοτροφία γενικά και κατ’ επέκταση και η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία έχει ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα τόσο στο πλαίσιο του Επενδυτικός Νόμος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όσο και στο «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στο ΠΑΑ η πτηνοτροφία ενισχύεται στο πλαίσιο των εξής μέτρων:

    • Υπομέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας».
    • Υπομέτρο 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις του ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης)».
    • Υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν».
    • Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».
    • Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
    • Μέτρο 9. «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας».

    Το σύνολο σχεδόν των μέτρων του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022» συνεχίζουν να υφίστανται ως παρεμβάσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλέξιμες δράσεις και δαπάνες καθώς και τους περιορισμούς που θέτει κάθε πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανατρέξει στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και στους κατά περίπτωση φορείς εφαρμογής του προγράμματος.

    Τα κρίσιμα σημεία στην εκτροφή

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής του ΥπΑΑΤ, κατά την διάρκεια της εκτροφής των πουλερικών ο εκτροφέας πέρα των άλλων θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

    • Ποιότητα ζωικού κεφαλαίου: Οι νεοσσοί θα πρέπει να είναι ομοιόμορφοι, ζωηροί και εμβολιασμένοι με τα απαιτούμενα εμβόλια, προερχόμενοι από αξιόπιστο προμηθευτή.
    • Εμβολιασμοί: Πρέπει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι κατά περίπτωση εμβολιασμοί στον ενδεδειγμένο χρόνο, με τον ενδεδειγμένο τρόπο και συχνότητα. Τα χρησιμοποιούμενα εμβόλια πρέπει να έχουν αποθηκευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός να έχει ελεγχθεί και απολυμανθεί.
    • Διατροφή: Οι χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας από υγειονομικής άποψης και η σύνθεση του φυράματος ισορροπημένη και σύμφωνη με τις ανάγκες των πτηνών σε θρεπτικά συστατικά.
    • Συνθήκες εκτροφής: Οι συνθήκες που επικρατούν στο θάλαμο εκτροφής (φωτισμός, αερισμός, υγρασία) θα πρέπει να είναι αυτές που εξασφαλίζουν την βέλτιστη έκπτυξη των γενετικών χαρακτηριστικών των πτηνών σύμφωνα με τον οδηγό εκτροφής του υβριδίου.
    • Εξοπλισμός πτηνοτροφείου: Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός (ταΐστρες, ποτίστρες, ανεμιστήρες, σύστημα φωτισμού, συστήματα υδρόψυξης κλπ) θα πρέπει να είναι επαρκής σε αριθμό, να διατηρείται καθαρός και να λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του.
    • Τήρηση μέτρων υγιεινής: Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (μυοκτονίες, απολυμάνσεις, απεντομώσεις, αποφυγή σημείων μολύνσεων – στάσιμα νερά κ.λπ.) στο χώρο εκτροφής, παρασκευής ζωοτροφών και γενικά σε όλους τους χώρους της εκμετάλλευσης.
    • Τήρηση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών.
    • Ημερήσια απομάκρυνση απωλειών.
    • Επιθεωρήσεις: Τόσο το ζωικό κεφάλαιο όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα πρέπει να επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί α) σπατάλη τροφών λόγω μη σωστής λειτουργίας του συστήματος ταΐσματος, β) έλλειψη νερού ή διαρροές λόγω μη σωστής λειτουργίας της τροφοδοσίας του πτηνοτροφείου με νερό και γ) να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως μολυσματικές ασθενειών.
    • Τήρηση μητρώων – ιστορικού εκτροφής.
    • Τήρηση μητρώου φαρμακευτικής αγωγής.
    • Εφαρμογή των απαιτούμενων αυτοελέγχων στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ελέγχου της σαλμονέλωσης.

    Σημειώνεται ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζει την εκτροφή ορνιθίων κρεοπαραγωγής (μικρή διάρκεια εκτροφής, μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης κλπ) θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης (εμβολιασμοί, επιθεωρήσεις) και στα θέματα υγιεινής (χώρων, α’ υλών).

    Σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε «αστοχία» ή αργοπορία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξη των πουλερικών, στη βιωσιμότητα τους, στο συντελεστή μετατρεψιμότητας της τροφής, κλπ με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματα της εκτροφής.

    Πηγή: In.gr

  • ΥπΑΑΤ: Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων
    ΥπΑΑΤ: Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων

    «Με τροπολογία που ψηφίστηκε Προχθες από τη Βουλή, επιλύεται οριστικά κατόπιν ενεργειών του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά, το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Ολομέλεια της Βουλής στις 11.04.2023 νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται: «Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

    Η συγκεκριμένη τροπολογία συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας.

    Ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ