Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 17:33

Πτηνοτροφία: Εκπνέει η προθεσμία για εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο

Γράφτηκε από

Ποιες κατηγορίες αφορά

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 λήγει και η παράταση της υποχρέωσης εγγραφής των πτηνοτροφείων στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ, η προθεσμία εγγραφής λήγει για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεοπαραγωγής, ωοπαραγωγής πλην ορνίθων (π.χ. ορτύκια), αναπαραγωγής, απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτα και εκτροφής πτερωτών θηραμάτων για εμπλουτισμό του φυσικού αποθέματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια η προθεσμία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022.

Όταν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων δε συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών που δεν έχουν εγγραφεί ή επικαιροποιηθεί (ωοτόκες όρνιθες) εμπρόθεσμα τα στοιχεία τους στο μητρώο, θα ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, όπου απαιτείται, τα αναγκαία διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης.

β) Δε θα καταχωρίζονται στο σύστημα TRACES και θα διαγράφονται οι ήδη καταχωρισμένες εκμεταλλεύσεις, όταν φέρουν μη επικαιροποιημένο κωδικό αριθμό.

γ) Δε θα λαμβάνουν αποζημιώσεις σε ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων (θανάτωση, καταστροφή προϊόντων κ.λπ.) για τον έλεγχο και την εκρίζωση νοσημάτων, όπως ενδεικτικά η γρίπη των πτηνών και η σαλμονέλωση.

δ) Θα αποκλείονται από τυχόν οικονομικές ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, όταν η καταχώρισή τους στο μητρώο είναι προαπαιτούμενο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε, όπως ενημερώσετε άμεσα τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν συμμορφωθεί έως σήμερα, προκειμένου να προβούν στην υποβολή της σχετικής αίτησης εγγραφής ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 10:30

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει – Σχέδιο δράσης τριών σημείων
    Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει – Σχέδιο δράσης τριών σημείων

    Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στα πτηνοτροφεία

    Χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πτηνοτροφία δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

    Η έκθεση με τίτλο «Γρίπη των πτηνών: Μόνο μείζονες μεταρρυθμίσεις στα αγροκτήματα μπορούν να το βάλουν τέλος», την οποία υπογράφει η Compassion in world farming, δείχνει ότι, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, τα άγρια ​​πτηνά είναι συνήθως θύματα της ασθένειας και όχι της αιτίας, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται λόγω της αύξησης της εργοστασιακής εκτροφής.

    Σχέδιο δράσης

    Υποστηριζόμενη από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης τριών σημείων που περιλαμβάνει:

    • Μαζικό εμβολιασμό κοπαδιών για επιβράδυνση της εξάπλωσης
    • Ριζική διάρθρωση της βιομηχανίας πουλερικών
    • Η αλλαγή του τρόπου της εργοστασιακής εκτροφής των χοίρων.

    Μάλιστα, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλους σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καλώντας τους να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο δράσης χωρίς καθυστέρηση.

    Η εξάπλωση

    Δεκάδες χιλιάδες άγρια ​​πτηνά αναφέρονται ότι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι εκατομμύρια.

    Μέχρι πρόσφατα, η γρίπη των πτηνών που κυκλοφορούσε στα άγρια ​​πτηνά γενικά τους προκαλούσε μικρή ζημιά. Όμως, όταν ο ιός εισέρχεται σε υπερπλήρεις εργοστασιακές εγκαταστάσεις πουλερικών – που συχνά μεταφέρονται με μολυσμένα παπούτσια, ρούχα ή εξοπλισμό των εργαζομένων – μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη Υψηλής Παθογόνος Γρίπη των Πτηνών (HPAI).

    Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα εργοστασιακά αγροκτήματα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της νόσου, καθώς παρέχουν στους ιούς μια συνεχή παροχή ξενιστών – επιτρέποντας την ταχεία εξάπλωση των λοιμώξεων – και για την εμφάνιση εξαιρετικά επιβλαβών νέων στελεχών.

    Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει ή θανατωθεί παγκοσμίως λόγω της γρίπης των πτηνών από το 2021. Πολλά ήταν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής) περιορισμένα σε φάρμες εργοστασίων όπου είναι στριμωγμένα κοντά σε τεράστια υπόστεγα ή όρνιθες αυγοπαραγωγής που ζουν περιορισμένες σε κλουβιά μεγέθους περίπου ενός φύλλου χαρτιού Α4.

    Ωρολογιακή βόμβα

    Ο συγγραφέας της έκθεσης και ο επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής, Peter Stevenson, είπε: «Η γρίπη των πτηνών είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει. Αν δεν ξυπνήσουμε και λάβουμε επείγουσα δράση για να τερματίσουμε την εργοστασιακή γεωργία, απλά δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την ταχεία εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο ή να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής ανθρώπινης πανδημίας».

    «Το να στριμώχνουμε ζώα μαζί σε εργοστασιακές φάρμες όχι μόνο είναι εντελώς απάνθρωπο, αλλά δημιουργεί το τέλειο μέρος για τη γρίπη των πτηνών και άλλους ιούς να εξαπλωθούν και να μεταλλαχθούν σε πιο επικίνδυνα στελέχη», επισήμανε.

    Πηγή: In.gr
  • Πτηνοτροφία: Εγγραφές στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων
    Πτηνοτροφία: Εγγραφές στο ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων

    Εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, μετά την εννεάμηνη παράταση που χορηγήθηκε, η προθεσμία εγγραφής στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών.

    Η εγγραφή αφορά τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεοπαραγωγής, ωοπαραγωγής πλην ορνίθων (π.χ. ορτύκια), αναπαραγωγής, απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτα και εκτροφής πτερωτών θηραμάτων για εμπλουτισμό του φυσικού αποθέματος.

    Υπενθυμίζουμε ότι για τις εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια η προθεσμία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022.

    Οι κυρώσεις

    Όσοι από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων δε συμμορφώνονται με τις συστάσεις των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών που δεν έχουν εγγραφεί ή επικαιροποιηθεί (ωοτόκες όρνιθες) εμπρόθεσμα τα στοιχεία τους στο μητρώο, θα ισχύουν τα ακόλουθα:

    α) Θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, όπου απαιτείται, τα αναγκαία διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης.

    β) Δε θα καταχωρίζονται στο σύστημα TRACES και θα διαγράφονται οι ήδη καταχωρισμένες εκμεταλλεύσεις, όταν φέρουν μη επικαιροποιημένο κωδικό αριθμό βάσει της ανωτέρω απόφασης.

    γ) Δε θα λαμβάνουν αποζημιώσεις σε ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων (θανάτωση, καταστροφή προϊόντων κ.λπ.) για τον έλεγχο και την εκρίζωση νοσημάτων, όπως ενδεικτικά η γρίπη των πτηνών και η σαλμονέλωση.

    δ) Θα αποκλείονται από τυχόν οικονομικές ενισχύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, όταν η καταχώρισή τους στο μητρώο είναι προαπαιτούμενο.

    Πηγή: In.gr

  • Πτηνοτροφία: Η ακτινογραφία των εκτροφών πουλερικών κρεατοπαραγωγής
    Πτηνοτροφία: Η ακτινογραφία των εκτροφών πουλερικών κρεατοπαραγωγής

    Η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 ανήλθε στους 283 χιλιάδες τόνους

    Ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία, η οποία και χαρακτηρίζεται από έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς καθετοποίηση.

    Βάσει των καταχωρημένων στοιχείων στην εφαρμογή «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στην οποία καταγράφονται οι πραγματοποιηθείσες σφαγές στα εγκεκριμένα σφαγεία, το 2021 οδηγήθηκαν για σφαγή περίπου 138 εκατ. ορνίθια κρεοπαραγωγής αποδίδοντας περίπου 260 χιλιάδες τόνους κρέατος. Τα ορνίθια αυτά εκτράφηκαν σε 1.117 πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων το 98,5% δηλαδή περίπου οι 279 χιλιάδες τόνοι αφορά σε κρέας ορνίθων. Από αυτούς περίπου οι 271 χιλιάδες τόνοι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος ορνιθίων διοχετεύεται στην αγορά από μόλις 10 επιχειρήσεις και παράγεται από αυτές και τους συνεργαζόμενους με αυτές παραγωγούς.

    Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν για εκτροφή περίπου 153 εκατομμύρια νεοσσοί ορνιθίων κρεοπαραγωγής.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής, χωροταξικά ο κύριος όγκος της παραγωγής του κρέατος ορνιθίων από συστηματικές εκτροφές βρίσκεται στις περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες παράγεται το 53%, το 22,8% και το 18,7% αντίστοιχα (εκτιμήσεις 2022).

    Η χωροταξική κατανομή της παραγωγής κρέατος ορνιθίων από συστηματικές εκτροφές βάσει εκτιμήσεων για το 2022 παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

    Προγράμματα – Επιδοτήσεις

    Η πτηνοτροφία γενικά και κατ’ επέκταση και η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία έχει ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα τόσο στο πλαίσιο του Επενδυτικός Νόμος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όσο και στο «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στο ΠΑΑ η πτηνοτροφία ενισχύεται στο πλαίσιο των εξής μέτρων:

    • Υπομέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας».
    • Υπομέτρο 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις του ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης)».
    • Υπομέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν».
    • Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».
    • Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
    • Μέτρο 9. «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας».

    Το σύνολο σχεδόν των μέτρων του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022» συνεχίζουν να υφίστανται ως παρεμβάσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλέξιμες δράσεις και δαπάνες καθώς και τους περιορισμούς που θέτει κάθε πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανατρέξει στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και στους κατά περίπτωση φορείς εφαρμογής του προγράμματος.

    Τα κρίσιμα σημεία στην εκτροφή

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής του ΥπΑΑΤ, κατά την διάρκεια της εκτροφής των πουλερικών ο εκτροφέας πέρα των άλλων θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

    • Ποιότητα ζωικού κεφαλαίου: Οι νεοσσοί θα πρέπει να είναι ομοιόμορφοι, ζωηροί και εμβολιασμένοι με τα απαιτούμενα εμβόλια, προερχόμενοι από αξιόπιστο προμηθευτή.
    • Εμβολιασμοί: Πρέπει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι κατά περίπτωση εμβολιασμοί στον ενδεδειγμένο χρόνο, με τον ενδεδειγμένο τρόπο και συχνότητα. Τα χρησιμοποιούμενα εμβόλια πρέπει να έχουν αποθηκευθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός να έχει ελεγχθεί και απολυμανθεί.
    • Διατροφή: Οι χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας από υγειονομικής άποψης και η σύνθεση του φυράματος ισορροπημένη και σύμφωνη με τις ανάγκες των πτηνών σε θρεπτικά συστατικά.
    • Συνθήκες εκτροφής: Οι συνθήκες που επικρατούν στο θάλαμο εκτροφής (φωτισμός, αερισμός, υγρασία) θα πρέπει να είναι αυτές που εξασφαλίζουν την βέλτιστη έκπτυξη των γενετικών χαρακτηριστικών των πτηνών σύμφωνα με τον οδηγό εκτροφής του υβριδίου.
    • Εξοπλισμός πτηνοτροφείου: Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός (ταΐστρες, ποτίστρες, ανεμιστήρες, σύστημα φωτισμού, συστήματα υδρόψυξης κλπ) θα πρέπει να είναι επαρκής σε αριθμό, να διατηρείται καθαρός και να λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του.
    • Τήρηση μέτρων υγιεινής: Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής (μυοκτονίες, απολυμάνσεις, απεντομώσεις, αποφυγή σημείων μολύνσεων – στάσιμα νερά κ.λπ.) στο χώρο εκτροφής, παρασκευής ζωοτροφών και γενικά σε όλους τους χώρους της εκμετάλλευσης.
    • Τήρηση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών.
    • Ημερήσια απομάκρυνση απωλειών.
    • Επιθεωρήσεις: Τόσο το ζωικό κεφάλαιο όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα πρέπει να επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθεί α) σπατάλη τροφών λόγω μη σωστής λειτουργίας του συστήματος ταΐσματος, β) έλλειψη νερού ή διαρροές λόγω μη σωστής λειτουργίας της τροφοδοσίας του πτηνοτροφείου με νερό και γ) να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως μολυσματικές ασθενειών.
    • Τήρηση μητρώων – ιστορικού εκτροφής.
    • Τήρηση μητρώου φαρμακευτικής αγωγής.
    • Εφαρμογή των απαιτούμενων αυτοελέγχων στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ελέγχου της σαλμονέλωσης.

    Σημειώνεται ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζει την εκτροφή ορνιθίων κρεοπαραγωγής (μικρή διάρκεια εκτροφής, μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης κλπ) θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης (εμβολιασμοί, επιθεωρήσεις) και στα θέματα υγιεινής (χώρων, α’ υλών).

    Σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε «αστοχία» ή αργοπορία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξη των πουλερικών, στη βιωσιμότητα τους, στο συντελεστή μετατρεψιμότητας της τροφής, κλπ με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματα της εκτροφής.

    Πηγή: In.gr

  • ΥπΑΑΤ: Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων
    ΥπΑΑΤ: Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων

    «Με τροπολογία που ψηφίστηκε Προχθες από τη Βουλή, επιλύεται οριστικά κατόπιν ενεργειών του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά, το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Ολομέλεια της Βουλής στις 11.04.2023 νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται: «Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

    Η συγκεκριμένη τροπολογία συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας.

    Ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γιώργος Δεληκωνσταντής: Εκτός Αναπτυξιακού η χρηματοδότηση νέων μονάδων πτηνοτροφίας
    Γιώργος Δεληκωνσταντής: Εκτός Αναπτυξιακού η χρηματοδότηση νέων μονάδων πτηνοτροφίας

    Ξεκίνησε, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Όμως με έκπληξη οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ανακάλυψαν ότι στην σχετική πρόσκληση μένει εκτός η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων μονάδων.

    Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση και όταν ανακοινώθηκε η σχετική πρόσκληση για επενδύσεις αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου, είδαμε ότι η δημιουργία νέων μονάδων μένει εκτός χρηματοδότησης. Επιλέξιμες είναι μόνο επενδύσεις για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων (χρηματοδότηση 40%). Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτή την απόφαση.

    Αυτή την περίοδο πολλές παλιές μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν γιατί δεν είναι παραγωγικές. Εμείς δεν διαφωνούμε για χρηματοδότηση επένδυσης με στόχο την αναβάθμιση της μονάδας. Είναι γνωστό όμως ότι παλιές εγκαταστάσεις, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι εφικτό να αναβαθμιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι χρειάζονται οι πτηνοτροφικές μονάδες για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέφερε ότι «για να επιβιώσει μια πτηνοτροφική μονάδα κρεατοπαραγωγής στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαθέτει πρώτα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Για 90.000 κοτόπουλα πριν λίγα χρόνια ήθελες κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, σήμερα θες πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει η μονάδα να διαθέτει σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για να μπορεί να απασχολεί λιγότερους εργάτες γης».

    Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε. «ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκτροφές. Όμως θα πρέπει να αυξηθεί η επιλέξιμη ισχύ γιατί με αυτό που ισχύει σήμερα το φωτοβολταϊκό δίνει ενέργεια μόλις για μια πομώνα.

    Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Κάθε πουλί από 10 λεπτά που χρειαζόταν πέρσι έχει αυξηθεί φέτος στα 19 λεπτά. Το γκάζι (υγραέριο) από 0,88 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι έχει φτάσει φέτος στα 1,02 ευρώ και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,22 ευρώ. Τα πέλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πουχρησιμοποιούμε στην πτηνοτροφία από 0,16 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 0,30 ευρώ.

    Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις που να διαθέτουν καλή μόνωση και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τον συμψηφισμό του ρεύματος που θα γίνει θα καλύψουμε το κόστος ψύξης των ανεμιστήρων το καλοκαίρι. Επίσης με τα ηλεκτρικά κανόνια (αερόθερμα) που ήδη χρησιμοποιούν στην Ολλανδία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης».

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση στηρίζει τον πτηνοτροφικό κλάδο, στόχος μας η αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα
    Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση στηρίζει τον πτηνοτροφικό κλάδο, στόχος μας η αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα

    Συνάντηση με την Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.)

    Καίρια και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον πτηνοτροφικό κλάδο, έθεσαν εκπρόσωποι της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.) στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου.

    Ειδικότερα, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Δεληκωνσταντή, τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Αλεξίου, τον ταμία κ. Γιώργο Αλεξόπουλο και το μέλος κ. Απόστολο Ζιώγα, για μια σειρά από θέματα που απασχολούν συνολικά τον κλάδο της πτηνοτροφίας.

    Ενδεικτικά, αναλύθηκε η ολοκλήρωση των πληρωμών μέσω της κρατικής ενίσχυσης 2%, η επιδότηση κόστους θέρμανσης πτηνοτροφικών μονάδων για τους επικείμενους χειμερινούς μήνες, η αδειοδότηση υφιστάμενων και νέων πτηνοτροφείων και η διαφορά συντελεστή πώλησης ζώντων πουλερικών 13% έναντι αγοράς των ζωοτροφών με 6%.

    «Υποχρέωσή μου είναι, εκ της θέσης μου, να στηρίξω την πτηνοτροφία, που είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια της Ελλάδας, δηλαδή το 90% των αναγκών μας σε κοτόπουλο», τόνισε και αναφέρθηκε στο θέμα της επάρκεια. «Το δίδαγμα που έχει βγει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι να ισχύσουμε την αυτάρκεια μας, ενεργειακή και διατροφική και στη παραγωγή ζωοτροφών», είπε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων.

    Ο Κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε επίσης και στα συνεταιριστικά σχήματα που ισχυροποιούν τους παραγωγούς και στο φορολογικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου σας και του υπουργείου θα παραμείνουν ανοικτοί», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον .

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σημαντικές συζητήσεις μεταξύ ΕΔΟΠ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα φλέγοντα ζητήματα του πτηνοτροφικού κλάδου
    Σημαντικές συζητήσεις μεταξύ ΕΔΟΠ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα φλέγοντα ζητήματα του πτηνοτροφικού κλάδου

    Προτεραιότητα στο θέμα των πιστοποιήσεων των παραγωγών που παρεμποδίζονται λόγω παλαιού τύπου αδειοδοτήσεων

    Καίρια ζητήματα που απασχολούν έντονα τον πτηνοτροφικό κλάδο είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) κατά τη διάρκεια συζήτησης με στελέχη του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις 20 Ιουνίου 2022.

    Εκ μέρους της ΕΔΟΠ παραβρέθηκε ο κ. Θάνος Αγγελάκης, Πρόεδρος της ΕΔΟΠ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ενώ τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, η Αντιπρόεδρος κα Σταυρούλα Πετρή, η Διευθύντρια Πιστοποιήσεων και Προδιαγραφών κα Μαρία Σπέντζου και η Ευφροσύνη Σκαρμούτσου, Χημικός Μηχανικός MSc.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι στην προσπάθειά τους να πιστοποιηθούν από τον Οργανισμό.

    Τονίστηκε ότι αρκετοί παραγωγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε παλαιού τύπου άδειες, οι οποίες δεν συνάδουν με το ισχύον Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο και είναι πλέον ξεπερασμένες. Σημαντικός αριθμός πτηνοτρόφων έχει ξεκινήσει τη χρονοβόρο διαδικασία επέκτασης ή ανανέωσης των αδειών λειτουργίας, με αποτέλεσμα για όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία να μην είναι εφικτή η πιστοποίησή τους από τον φορέα, λόγω «έλλειψης» των απαραίτητων εγγράφων.

    Η ΕΔΟΠ, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του κλάδου στη χώρα μας, αιτήθηκε να μπορούν προσωρινά όλοι οι παραπάνω παραγωγοί να πιστοποιούνται, παρέχοντάς τους μια περίοδο προσαρμογής, έτσι ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν πλήρως με τα νέα δεδομένα περί αδειοδοτήσεων.

    Οι πρώτες αντιδράσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν θετικές και αποφασίστηκε το ζήτημα να συζητηθεί εκ νέου παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σίμου Κεδίκογλου, προκειμένου να δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της ΕΔΟΠ, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επικαιροποιήσει το υφιστάμενο και θα ορίσει με σαφήνεια τη διαδικασία των πιστοποιήσεων.

    Συζήτηση έγινε επίσης, για τα μεταποιημένα προϊόντα κοτόπουλου (παρασκευάσματα, προψημένα, σουβλάκια κ.ά.) και για το γεγονός ότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες που διαθέτουν ήδη πιστοποίηση για το νωπό κοτόπουλο και τα μέρη αυτού, να μπορούν να φέρουν και την ανάλογη πιστοποίηση για τα μεταποιημένα προϊόντα τους. Μέχρι πρότινος, τα προϊόντα αυτά -ακόμη και αν προέρχονταν στο 100% πιστοποιημένα κοτόπουλα- δεν είχαν τη δυνατότητα να φέρουν τη σήμανση Agrocert.

    Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά σε τρία ακόμη ζητήματα:

    • Στις «ελληνοποιήσεις», όπου ο κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν τόνισε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για να εγκατασταθεί στα σύνορα ομάδα ελέγχου από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με απώτερο στόχο την εξάλειψη του προβλήματος, όπως αντίστοιχα έχει γίνει και στην περίπτωση των αυγών.
    • Στην αναγκαιότητα καμπάνιας ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την πιστοποίηση Agrocert και την υπεροχή των προϊόντων που φέρουν τη σχετική σήμανση. Ο κ. Αγγελάκης δεσμεύτηκε για την αρωγή της ΕΔΟΠ προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των Μελών της είναι ήδη πιστοποιημένοι από τον φορέα.
    • Τέλος, εκφράστηκε η διάθεση συμμέτοχης της Διεπαγγελματικής σε κάθε νέο εγχείρημα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που στόχο έχει να προάγει την καινοτομία και τη διαφοροποίηση στην Ελληνική πτηνοτροφία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ασφυξία στην εγχώρια πτηνοτροφία βλέπει ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ
    Ασφυξία στην εγχώρια πτηνοτροφία βλέπει ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ

    Υπό συνθήκες κρίσης που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας. Έχοντας απορροφήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 καλείται να διαχειριστεί την αλματώδη αύξηση της ενέργειας καθώς και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παραγωγική διαδικασία του κλάδου, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ριζικά, με δεδομένη και τη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία.

    Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, Θάνος Αγγελάκης «οι διεθνείς εξελίξεις προβληματίζουν και θέτουν σε διαρκή εγρήγορση τον κλάδο της πτηνοτροφίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας». Η κρεατοπαραγωγός πτηνοτροφία καλείται να διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι βραχυπρόθεσμος και περιλαμβάνει τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής λόγω του συνδυασμού των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες παρασκευής ζωοτροφών, στην ενέργεια και στις δαπάνες μεταφοράς. Ο δεύτερος είναι μεσοπρόθεσμος, αλλά εξίσου σημαντικός, καθώς μέσα από την τρέχουσα κρίση ο κλάδος της ελληνικής πτηνοτροφίας καλείται να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά του ζητήματα και να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις όντας ενισχυμένος έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού και των πιθανών επερχόμενων κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελάκης, «έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση με τους κρατικούς φορείς με σκοπό να αντιμετωπιστούν θέματα όπως, οι αδειοδοτήσεις των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η επαναδιαπραγμάτευση επί των υφιστάμενων χρεώσεων στον κλάδο οι οποίες δεν προσφέρουν τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη».

    Ζητούμενο η επάρκεια ζωοτροφών

    Στα προβλήματα του κλάδου έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα βασικό που αφορά εκτός από το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και την μειωμένη επάρκεια αυτών. Αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων ο κ. Αγγελάκης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κόστος των ζωοτροφών πλήττει συνολικά την κτηνοτροφία, όμως δυστυχώς επηρεάζει παραπάνω τον κλάδο της πτηνοτροφίας, καθώς οι εκτροφές είναι εντατικές και δεν υπάρχει η δυνατότητα βόσκησης όπως μπορεί και συμβαίνει στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μειωμένη επάρκεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο, όμως ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τελικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν ενέργειες από πλευράς της κυβέρνησης που μπορούν να ανακουφίσουν τις συνέπειες της μειωμένης επάρκειας και της αύξησης των τιμών, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις αρχές της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι προτάσεις έχουν τεθεί και εξετάζονται.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΟΠ συμπεριλαμβάνεται τόσο η αναζήτηση πηγών προμήθειας πρώτων υλών για ζωοτροφές από τρίτες χώρες, ως βραχυπρόθεσμη λύση, όσο και η στήριξη των παραγωγών για τη σπορά ελληνικών δημητριακών, ως μεσοπρόθεσμη λύση, που θα μειώσει το βαθμό εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές. Επιπλέον, η ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εκμεταλλεύσεων του κλάδου είναι αναγκαία για την τόνωση της ρευστότητας που είναι σήμερα απαραίτητη περισσότερο από ποτέ.
    Ειδικά για το σιτάρι και το καλαμπόκι και τις λύσεις που προτείνει η ΕΔΟΠ ο κ. Αγγελάκης σημειώνει: «Όλες οι προτάσεις είναι προς συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, συζητάμε δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε και την πιθανότητα αναζήτησης πηγών προμήθειας από τρίτες χώρες - πάντοτε σε ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό πλαίσιο».

    Ανατιμήσεις φέρνει το υψηλό ενεργειακό κόστος

    Η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής πολύ πριν από την εμφάνιση του πολέμου, ενώ πλέον με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, το κόστος πιέζει σημαντικά τον κλάδο. Ο κ. Αγγελάκης ενδεικτικά αναφέρει ότι από το έτος 2020 έως το έτος 2021 το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 300%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί. «Για τους λόγους αυτούς ζητήσαμε από την κυβέρνηση να διευρύνει το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου στήριξης των επιχειρήσεων όσον αφορά την ενέργεια και να συμπεριλάβει και το υγραέριο, το οποίο αποτελεί βασική πηγή θέρμανσης των πτηνοθαλάμων» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ.

    Αναφορικά με τις ανατιμήσεις που έχουν προχωρήσει οι επιχειρήσεις, ο κ. Αγγελάκης σημειώνει ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας καλύπτει περίπου το 80% της εγχώριας ζήτησης σε προϊόντα κρέατος κοτόπουλου. Όπως εξηγεί, η σχέση μεταξύ των ελληνικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων καταναλωτών είναι στενή και στηρίζεται σε μία άτυπη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις είναι ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πλήθος εργαζομένων και αυτό προκαλεί ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, έτσι ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας. «Για τον λόγο αυτό, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%, μετά την εμφάνιση της πανδημίας, οι ανατιμήσεις που έγιναν δεν ξεπερνούν το 12%. Η φιλοσοφία μας δεν πρόκειται να αλλάξει, οπότε θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα τις αξιολογούμε και θα πράττουμε αναλόγως. Σημαντική βοήθεια σε αυτό φαίνεται ότι θα προσφέρει η πολιτεία, εφόσον αφουγκραστεί τα αιτήματα για τη λύση των προβλημάτων μας» επισημαίνει ο κ. Αγγελάκης.

    Πηγή: Αgronews.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ