Στην Αχαΐα, η παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να ξεπεράσει τους 6.000 τόνους, με την ποιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν τα Ελαιοτριβεία της Αχαΐας, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ελαιοπαραγωγής.
Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές αρκούντως ικανοποιητικές για όλη την αλυσίδα παραγωγής, με εξαίρεση όμως τους καταναλωτές, που καλούνται να πληρώσουν «χρυσό» το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ.
Στην Αχαΐα, η παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να ξεπεράσει τους 6.000 τόνους, με την ποιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις κατά τόπους ακραίες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν ζημιές στον ελαιόκαρπο.
Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Δυτική Αχαΐα, Νίκος Πανίτσας, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», πως λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστη φέτος η παραγωγή ελαιοκάρπου στην Ισπανία, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές στη συγκεκριμένη χώρα όπως και στην Ιταλία, γι’ αυτό μεγαλέμποροι βρίσκονται ήδη στην περιοχή κλείνοντας συμφωνίες. Οι τιμές χονδρικής στο ελαιοτριβείο κυμαίνονται φέτος από 4,30 έως και 4,60 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τον κ. Πανίτσα, οι τιμές αυτές είναι σημαντικά περιορισμένες, λόγω του έντονου ανταγωνισμού και δεν καλύπτουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στα μεταφορικά κόστη που πληρώνει μια επιχείρηση. Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου βρίσκεται σήμερα στο 50% και έχει καθυστερήσει σημαντικά, λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών. Αυτή η καθυστέρηση, όπως είπε ο κ. Πανίτσας, ενδέχεται να απειλήσει την εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου της Αχαΐας.
Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Καλλιθέα Πατρών, Νίκος Γιαννακόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι η ποιότητα του ελαιολάδου φετινής παραγωγής, κυμαίνεται σε οξύτητα στα 4/10 με 6/10, δηλ. πολύ κοντά στο έξτρα παρθένο. Ωστόσο, και αυτός τόνισε ότι στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα δάκου, που ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. Κι αυτός τόνισε ότι οι τιμές φέτος είναι αυξημένες, λόγω των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο εργατικό κόστος, όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τα μεγάλα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε χθες την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη χορήγηση της επιχορήγησης, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές της 26ης, 28ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Αχαΐας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδίας και Λακωνίας. Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 200.000 ευρώ.
Πηγή: Pelop.gr