Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 11:37

Ελαιοτριβεία Αχαΐας: Επέλαση ξένων για το λάδι ανεβάζοντας τις τιμές

Γράφτηκε από

Στην Αχαΐα, η παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να ξεπεράσει τους 6.000 τόνους, με την ποιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν τα Ελαιοτριβεία της Αχαΐας, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ελαιοπαραγωγής.

Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές αρκούντως ικανοποιητικές για όλη την αλυσίδα παραγωγής, με εξαίρεση όμως τους καταναλωτές, που καλούνται να πληρώσουν «χρυσό» το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Στην Αχαΐα, η παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένη και μπορεί να ξεπεράσει τους 6.000 τόνους, με την ποιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις κατά τόπους ακραίες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Δυτική Αχαΐα, Νίκος Πανίτσας, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», πως λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστη φέτος η παραγωγή ελαιοκάρπου στην Ισπανία, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές στη συγκεκριμένη χώρα όπως και στην Ιταλία, γι’ αυτό μεγαλέμποροι βρίσκονται ήδη στην περιοχή κλείνοντας συμφωνίες. Οι τιμές χονδρικής στο ελαιοτριβείο κυμαίνονται φέτος από 4,30 έως και 4,60 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τον κ. Πανίτσα, οι τιμές αυτές είναι σημαντικά περιορισμένες, λόγω του έντονου ανταγωνισμού και δεν καλύπτουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στα μεταφορικά κόστη που πληρώνει μια επιχείρηση. Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου βρίσκεται σήμερα στο 50% και έχει καθυστερήσει σημαντικά, λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών. Αυτή η καθυστέρηση, όπως είπε ο κ. Πανίτσας, ενδέχεται να απειλήσει την εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου της Αχαΐας.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Καλλιθέα Πατρών, Νίκος Γιαννακόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι η ποιότητα του ελαιολάδου φετινής παραγωγής, κυμαίνεται σε οξύτητα στα 4/10 με 6/10, δηλ. πολύ κοντά στο έξτρα παρθένο. Ωστόσο, και αυτός τόνισε ότι στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα δάκου, που ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. Κι αυτός τόνισε ότι οι τιμές φέτος είναι αυξημένες, λόγω των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο εργατικό κόστος, όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τα μεγάλα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε χθες την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη χορήγηση της επιχορήγησης, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές της 26ης, 28ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Αχαΐας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδίας και Λακωνίας. Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 200.000 ευρώ.

Πηγή: Pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 11:04

Σχετικά Άρθρα

  • Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 
    Ζακυνθινό λάδι:  Μολυσμένο από φυτοφάρμακα 

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η παραγωγή ελαιόλαδου στη Ζάκυνθο, μετά τους πολύ αυστηρούς ελέγχους οι οποίοι κατέδειξαν ως «μολυσμένα» πολλά Ζακυνθινά λάδια.

    Η υπόθεση αφορούσε περσινή παραγωγή και η εμπορικότητα τους μειώθηκε δραστικά, αφού κάποια πουλήθηκαν 2- 3 ευρώ το κιλό για βιομηχανική χρήση και κάποια άλλα, για μη βρώση, σε χαμηλή τιμή.

    Ο επιστημονικός τρόπος εντοπισμού φυτοφαρμάκων, καυσαερίων από βενζινοκίνητα πριόνια, καψίματος στο ελαιοτριβίο κλπ, μπήκε πλέον στην καθημερινότητα μας.

    Οι κανόνες είναι αυστηροί, τα εργαστήρια εντοπίζουν με ακρίβεια και οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον από την αγορά, αλλά από την ποιότητα του ελαιόλαδου.

    Μεγάλοι χαμένοι οι λιτρουβάρηδες, αφού, ο τρόπος πληρωμής τους από τον παραγωγό, ανέκαθεν γίνεται με παρακράτηση ποσότητας λαδιού.

    Οι συγκεντρώσεις πολυποικιλίας από διάφορους μικροπαραγωγούς και το ανακάτεμα ποσοτήτων σε δεξαμενές ελλοχεύουν κίνδυνο να «μολυνθεί» η συνολική ποσότητα, από κάποιους μη ασυνείδητα προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις των καιρών.

    Κοινώς, ένας μικροπαραγωγός που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ραντίζοντας το λάδι θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή, κινδυνεύει να μολύνει μεγαλύτερη ποσότητα στην ίδια δεξαμενή. Εννοείται ότι και το δικό του λάδι θα μείνει αδιάθετο ή τελικά θα το πουλήσει για βιομηχανική χρήση.

    Και τώρα τι κάνουμε;

    Πριν από δύο χρόνια η υπόθεση αυτή ταλαιπώρησε την μεγαλοπαραγωγό περιοχή της Μεσσηνίας. Ολόκληρη χρονιά τινάχτηκε στον αέρα, ώστε μετά από δύο χρόνια, οι παραγωγοί κατάλαβαν πως το έργο πρέπει να παιχτεί με άλλους κανόνες.

    Έτσι σήμερα, μπορεί η τιμή να είναι καλή ή να γίνει ακόμη καλύτερη, αλλά αυτό αφορά προϊόν με ποιότητα, καθαρό από φάρμακα και όχι καμένο στα ελαιοτριβεία.

    Από πέρσι και ειδικά φέτος, η υπόθεση έρχεται και στη Ζάκυνθο ώστε να δημιουργήσει κανόνες προστασίας του προϊόντος και του τελικού καταναλωτή.

    Ρυθμιστής αυτονόητα θα είναι ο ενδιάμεσος, που είτε είναι έμπορος, είτε το ελαιοτριβείο.

    Με τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο το λάδι έχει πλέον ταυτότητα που διαμορφώνει καθοριστικά την τιμή του.

    Ουδείς έμπορος, εισαγωγέας, πελάτης της επισιτιστικής βιομηχανίας, θα αγοράζει λάδι χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Αυτό είναι πλέον «νόμος».

    Και οι μικροπαραγωγοί;

    Εδώ οι απόψεις είναι διττές… δεδομένου του κόστους της εργαστηριακής ανάλυσης που αγγίζει τα 150 ευρώ. Ένας μικροπαραγωγός δεν μπορεί να διαθέσει το παραπάνω ποσό για μια μικρή παραγωγή.

    Έτσι το ρίσκο αναλαμβάνει εκείνος που συγκεντρώνει το λάδι και το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνέψει να μολύνει τις δεξαμενές του με αγνώστου μητρώου ακατάλληλη μικροποσότητα!

    Τι θα πρέπει να γίνει χθες

    Ο παραγωγός πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων στο λάδι ανιχνεύεται άμεσα. Άρα δεν μπορεί κανείς να ραντίζει αλόγιστα και κυρίως με απαγορευμένα, από χρόνια, φάρμακα παραεισαγωγής από βαλκανικές χώρες.

    Ακόμη και αν ραντιζει ο γειτονάς του, πλέον ανιχνεύεται.

    Ο εργαστηριακός έλεγχος, εντοπίζει ακόμη και το είδος του φυτοφάρμακου που χρησιμοποιήθηκε.

    Πηγαίνουμε σε μια νέα εποχή που όσο πιο καθαρό είναι το προϊόν τόσο καλύτερη θα είναι η τιμή του.

    Η λογική της μεγαλύτερης ποσότητας ανά τσουβάλι, με «κάψιμο» στο ελαιοτριβείο, επίσης περνάει στο παρελθόν, αφού το λάδι που θα πιάνει τιμή είναι εκείνο που παράγεται με ψυχρότερη διαδικασία…

    Οι καρκίνοι και το μυαλό μας…

    Είναι δεδομένο ότι οι ντόπιοι, έχουμε μια περίεργη «σοβινιστική εξάρτηση» με το Ζακυνθινό λάδι μας (!) και παντού ακούς ότι «λάδι σαν το Ζακυνθινό» δεν υπάρχει…

    Εσφαλμένη εντύπωση, αφού η εργαστηριακή πραγματικότητα άλλο έχει δείξει.

    Το φρέσκο «νιό λάδι» του Οκτώβρη και του Νοέμβρη μπορεί να έχει αρώματα, αλλά αποδεδειγμένα, έχουμε καταναλώσει στα σπίτια μας μεγάλες ποσότητες φουλ στο φυτοφάρμακο…

    Ειδικοί εντόπισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με κυριολεκτικά αλόγιστα ραντίσματα γίνεται στην περιοχή από Αλυκές προς Πλάνο.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται παντού…

    Τα φυτοφάρμακα είναι καρκινογόνα και ένας θεός ξέρει τι κατανάλωση έχει γίνει… και πιθανόν συνεχίζει να γίνεται…

    Χαρακτηριστική η πληροφορία που κυκλοφορεί στους κύκλους των Ζακυνθινών ελαιοτριβείων, για την περίπτωση παραγωγού, που μια σημαντική του ποσότητα βρέθηκε πλήρως μολυσμένη. Του προτάθηκε να το δώσει για βιομηχανική χρήση, αλλά ο τετραπέρατος συμπολίτης, δεν κουράστηκε να το μεταφέρει από μεγάλη δεξαμενή σε πολλές δεκάδες «λάτες», ώστε να το δώσει από χέρι σε χέρι και από στόμα σε στόμα (ειδικά μέσα στο καλοκαίρι) ως γνήσιο εξαιρετικά παρθένο Ζακυνθινό ελαιόλαδο που ανασταίνει και πεθαμένους… Και τα κατάφερε…

    Τώρα ποιος το έφαγε, αυτό ποσώς τον ενδιαφέρει αφού δεν ζημιώθηκε η τσέπη του…
    Κοινώς έγκλημα!!!

    Τα πράγματα δεν είναι απλά ή είναι πολύ απλά!

    Σήμερα η λύση είναι η πειθαρχεία στις οδηγίες που υπάρχουν παντού ακόμη και σε ειδικά φυλλάδια που μοιράζονται και ο τρόπος είναι ένας.

    Καμία επαφή με χημικά, χρήση οικολογικών παγιδών για το δάκο, όχι στα καύσιμα από δίχρονα πριόνια που καίνε βενζίνη με λάδι… Όχι στα φυτοφάρμακα του γείτονα…

    Καλύτερα μικρότερη ποσότητα μαζεμένη στην ώρα της και υψηλότερη τιμή ποιοτικού προϊόντος…

    Και να μην το καταλάβουμε «γιατί είμαστε κακοί χωριάτες», θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά… και στην τσέπη μας και στην υγεία μας…

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών
    Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών

    Στη μιάμιση τα ξημερώματα της Πέμπτης έδρασαν οι άγνωστοι που έβαλαν στο “στόχαστρο” το ΑΤΜ στον παλιό εθνικό δρόμο των Σελιανιτίκων.

    Ανατίναξαν το μηχάνημα κι άρπαξαν άγνωστο προς το παρόν αριθμό χρημάτων και διέφυγαν. Στο μεταξύ όμως ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και περιπολικό εντόπισε τους ύποπτους και με το όχημα τους και ακολούθησε καταδίωξη. Δεν έγινε όμως εφικτή η σύλληψή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες εγκατέλειψαν και το όχημα με το οποίο διέφυγαν αλλά ακόμα και χρήματα που άρπαξαν μέσα από το ΑΤΜ που ανατίναξαν σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή των Σελιανιτίκων.

    Εντός του οχήματος οι αστυνομικοί βρήκαν το χρηματικό ποσό των 30 με 35.000 ευρώ περίπου ενώ διαπιστώθηκε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Πεντέλης και έφερε πάνω πινακίδες που είχαν κλαπεί χθες από την περιοχή της Ελευσίνας.

    Οι διαρρήκτες κατάφεραν να ξεφύγουν, φαίνεται όμως ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν με άλλο μέσο και εγκαταλείποντας το όχημα άφησαν και τα χρήματα που είχαν αρπάξει ή μέρος αυτών!

    Οι έρευνες συνεχίζονται.

    Πηγή: Aigiovoice.gr - Tempo24.news

  • Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Τροχαίο με δυο τραυματίες συνέβη σήμερα το πρωί στην Πούντας - Καλαβρύτων στο ύψος της Κερνίτσας.
    Ι.Χ. επιβατικό εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μάντρα με αποτέλεσμα το τραυματισμό των δυο επιβατών.
    Στο σημείο έσπευσαν δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μετάφεραν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Αιγίου.
  • Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
    Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

    Σε διαθεσιμότητα με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνασιάρχης που κατηγορείται από μαθήτρια για σεξουαλική παρενόχληση εν ώρα μαθήματος. Τι υποστηρίζει ο ίδιος.

    Εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση καταγγελίας μαθήτριας κατά του διευθυντή του σχολείου, όπου φοιτά, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Πελοποννήσου», εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Η απόφαση για τον Γυμνασιάρχη των Σαγεΐκων προέκυψε κατ΄ εντολήν του υπουργείου Παιδείας και όχι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας , πηγές της οποίας πάντως την επιβεβαίωσαν, στην «Π».

    Στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι γονείς της 14χρονης μαθήτριας έκαναν καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας για «σεξουαλική παρενόχληση» από τον γυμνασιάρχη. Βάσει αυτής, ο εκπαιδευτικός, κατά τη διάρκεια του μαθήματος στις 13 και 16 Σεπτεμβρίου, «προέβη σε χειρονομίες και εκφράσεις σε βάρος της κόρης τους». Η μαθήτρια και οι γονείς όχι μόνο ανέφεραν το περιστατικό στην Αστυνομία, αλλά κατέθεσαν και μήνυση κατά του διευθυντή της σχολικής μονάδας.

    Ο καθηγητής συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πατρών κι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος.

    Εδώ και λίγες μέρες ο -προς συνταξιοδότηση- καθηγητής τελεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να προκύψει εξέλιξη από πλευράς δικαιοσύνης και να υπάρξει καταδίκη ή και αθώωσή του αν καταπέσει η καταγγελία της μαθήτριας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π», ο γυμνασιάρχης αρνείται τις κατηγορίες για «σεξουαλική παρενόχληση» υποστηρίζοντας πως πρόκειται… «για παρεξήγηση»!

    Πηγή: Pelop.gr
  • Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς
    Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκε δασοκομάντο ο οποίος επιχειρούσε για κατάσβεση φωτιάς στο Πετρωτό Αχαΐας.

    Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Ο πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο κινητοποιήθηκαν νωρίτερα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ηςΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10.30 στο Πετρωτό στη θέση Αγία Παρασκευή, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

    Στην συγκεκριμένη περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά και την προηγούμενη εβδομάδα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φωτιά τώρα στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα
    Φωτιά τώρα στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

    Η φωτιά καίει τώρα σε δασική έκταση - Στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και την προηγούμενη εβδομάδα

    Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Πετρωτού Αχαΐας.
    Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ηςΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.
    Επί τόπου μεταβαίνει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά
    Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά

    Νέα δεδομένα στο θρίλερ που αφορά και την Αμαλιάδα. Εντοπίσθηκε στο δεύτερο παιδί της 24χρονης Ειρήνης που πέθανε το 2023. Ιατροί το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Ένα σημαντικό εύρημα που φέρεται να έχει εντοπισθεί σε οφθαλομολογικό έλεγχο, σε ένα από τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μ. δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τους αλλεπάλληλους θανάτους πέντε παιδιών την περίοδο 2014-2024 στην Αμαλιάδα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

    Στον έλεγχο που υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο δεύτερο παιδί της 24χρονης (τότε ήταν ενός μηνός) το οποίο ένα μήνα αργότερα έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, εντοπίσθηκε αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή του άτυχου μωρού.

    Κάτι που αποδίδεται κυρίως στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού» (Shaken baby syndrome) που είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν ανοίγει νέος κύκλος σημαντικών και πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις αιτίες θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους, αλλά ίσως και ορισμένων ακόμη από τα άλλα τέσσερα παιδιά που έχασαν την ζωή τους και τα οποία «συνδέονταν» με την 24χρονη.

    Στις 18 Αυγούστου 2023 λοιπόν η Ειρήνη (σσ η οποία είχε χάσει ήδη το πρώτο παιδί της το 2021 με τον θάνατο του να αποδίδεται σε «διάμεση πνευμονίτιδα») απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος που παρουσίαζε επιληπτικά επεισόδια πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» όπου και νοσηλευόταν για ένα μήνα.

    Είχε μεταφερθεί εκεί από το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» της Πατρας στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής.

    Απροσδιόριστη αιτία στο θάνατο του βρέφους στην Αμαλιάδα

    Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστη που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Από την έρευνα ακόμη της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι όταν έχασε την ζωή του το δύο μηνών βρέφος ήταν στον ίδιο θάλαμο του «Παίδων» τουλάχιστον 2-3 ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία μία κοινωνική λειτουργός.

    Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είχε εντοπισθεί στο άτυχο κοριτσάκι αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Ένα τέτοιο εύρημα κυρίως σε ενήλικες συνδέεται με «αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», «διαβητική αμφιβληστροπάθεια με νεοαγγείωση», «απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς», «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με αιμορραγία», από «πρόκληση τραύματος» κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ιατροί, οι προαναφερόμενες αιτίες είναι απίθανες για ένα βρέφος ενός μηνός.

    Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

    Όμως όπως προκύπτει από περαιτέρω ανάλυση ιατρικών δεδομένων «οι αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς αποδίδεται στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Όπως σημειώνεται αυτό συμβαίνει συνήθως «όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

    Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια».

    Σημειώνεται ότι κι η ίδια η 24χρονη είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι οι γιατροί στο Καραμανδανειο είδαν αιμάτωμα στα μάτια του μωρού και ζήτησαν να μεταφερθεί επειγόντως στο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο της υπόθεσης δεν έχουν ενταχθεί καταθέσεις των γιατρών κι άλλα έγγραφα από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

    Πηγή: in.gr

  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ