Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 19:47

Λήψη ΠΟΠ για συγκεκριμένες ποικιλίες μελιού ζήτησαν οι παραγωγοί

Γράφτηκε από

Τα μείζονα θεσμικά θέματα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων μελισσοκόμων, συζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και προώθησης του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Κεδίκογλου για τη σταθερή συνεργασία τους και την ανταπόκρισή του στα αιτήματα του κλάδου, ανέλυσαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής, η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις μελιών. Επιπλέον, εξετάστηκε και η διαδικασία λήψης ΠΟΠ για συγκεκριμένες ποικιλίες.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρου Ντουντουνάκη, του κ. Δημήτρη Καλογρίδη από το Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών και της κας. Σοφίας Σπεντζάρη, στελέχους της Διαχειριστικής Αρχής ΥΠΑΑΤ.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος, κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας, κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας, κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των μελισσοκόμων και ζήτησε την άμεση επανάληψη της συνάντησης.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 10:17

Σχετικά Άρθρα

  • Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους
    Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

    Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

    Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

    Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

    Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

    Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

    Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

    «Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

    Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

    Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

    Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

    «Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

    Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

    Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

    Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

    «Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

    «Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

    Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων
    Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων

    «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η μελισσοκομία δέχεται ισχυρό πλήγμα», αναφέρουν ειδικοί.

    Δύσκολη είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση της παραγωγής, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Επιπλέον, το φαινόμενων των παράνομωντυποποιήσεων μελιού δεν είναι μονάχα ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτήν, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού. Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο γίνεται πράξη η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο.

    Ακόμη, ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή 12.325.000 περίπου ευρώ ετησίως.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: Προστατεύοντας την Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) σε 114 προϊόντα
    Ευρωπαϊκή Ένωση: Προστατεύοντας την Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) σε 114 προϊόντα

    Μοναδικά ελληνικά προϊόντα, όπως η Μαστίχα Χίου, το Φυστίκι Αιγίνης, ο Κρόκος Κοζάνης, το Μανούρι, η Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου, τα Ξερά Σύκα Κύμης και η Φακή Εγκλουβής, συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

    Καθένα τους είναι ένας ξεχωριστός θησαυρός που αντικατοπτρίζει τα πλούσια εδάφη και την πολιτιστική πολυμορφία της Ελλάδας! Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κατοχυρώνοντας συγκεκριμένα προϊόντα ως ΠΟΠ, αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας τους και στην προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

    Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ αναδεικνύει τα μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά ορισμένων ελληνικών προϊόντων και εξασφαλίζει τη διάσωση και την επαρκή παραγωγή τους, με τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής, ενισχύοντας το εισόδημα μικρών παραγωγών και συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας.

    Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύψτε και δοκιμάστε τα 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.

    Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    (Για να περιηγηθείτε στη βάση δεδομένων με τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, επιλέξτε από την κορυφή της σελίδας τη γλώσσα ελληνικά και στη συνέχεια στο πεδίο «Χώρα», επιλέξτε την Ελλάδα και πατήστε «Αναζήτηση»).

    • Ανατολική Μακεδονία & Θράκη – Κασέρι
    • Αττική – Φυστίκι Αιγίνης
    • Βόρειο Αιγαίο – Μαστίχα Χίου
    • Δυτική Ελλάδα – Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
    • Δυτική Μακεδονία – Κρόκος Κοζάνης
    • Ήπειρος – Μετσοβόνε
    • Θεσσαλία – Κρασιά Ραψάνης
    • Ιόνια Νησιά – Φακή Εγκλουβής
    • Κεντρική Μακεδονία – Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής
    • Κρήτη – Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης
    • Νότιο Αιγαίο – Τοματάκι Σαντορίνης
    • Πελοπόννησος – Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου
    • Στερεά Ελλάδα – Ξερά Σύκα Κύμης'

    Πηγή: Etheas.gr - Φωτογραφία από DanaTentis από το Pixabay

  • Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες
    Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

    Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

    «Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

    Οι μέλισσες λιμοκτονούν

    Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

    «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

    Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

    Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

    Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

    Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

    SOS για το μέλι «Σίθων»

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

    Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

    «Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

    Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

    Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

    «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού
    Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού

    Μια κουταλιά μέλι δεν απογειώνει μόνο τη γεύση του γιαουρτιού, αλλά και τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος

    Είτε ως επιλογή πρωινού είτε βραδινού, το γιαούρτι με μέλι αποτελεί κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας. Συνδυάζοντας τις λίγες θερμίδες με την αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης, αυτό το «πάντρεμα» γλυκού και αλμυρού οδηγεί σε γρήγορο κορεσμό και κλείνει ιδανικά ένα γεύμα σε μια ελληνική ταβέρνα. Εκτός από νόστιμη επιλογή, θεωρείται και φυσικό βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως διαπίστωσε νεότερη διπλή μελέτη.

    «Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε το συνδυασμό γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα» αναφέρει σχετικά η Δρ Hannah Holscher, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, τμήμα του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ιλινόις και συγγραφέας των δύο μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition.

    Το ελληνικό γιαούρτι, συγκεκριμένα, περιέχει προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες προβιοτικών. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών έχει αποδειχθεί ήδη ότι προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, ενώ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική ικανότητα.

    «Τα ένζυμα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιοποικιλότητα των μικροβίων. Αυτό είναι σπουδαίο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια. Θέλαμε να εξετάσουμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο» εξηγεί η Δρ Holscher.

    Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδικής, φαγόπυρου, τριφυλλιού και από άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

    Όπως παρατήρησαν, για τα υγρά του σάλιου και του στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας μελιού και των χειρισμών ελέγχου με γιαούρτι αναμεμειγμένο με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι -ιδιαίτερα η ποικιλία τριφυλλιού- βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

    Θέλοντας να επικυρώσουν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στη συνέχεια μια κλινική μελέτη με 66 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και συμπλήρωσαν δοκιμασίες που αξιολογούσαν τη διάθεση, τη νόηση και τη συνολική ευεξία τους.

    «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός του μελιού με το γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, οπότε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν όντως σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε η Δρ Holscher. Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο χρόνο της εντερικής διέλευσης, στη συχνότητα κινήσεων του εντέρου ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις της διάθεσης και της γνωστικής ικανότητας. Η Δρ Holscher δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

    Σε μια επόμενη μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε και την κατανάλωση ενός τρίτου συνδυασμού, του γιαουρτιού με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρχαν επιπτώσεις στα μέτρα υγείας.

    Σημασία, βέβαια, έχει και να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα του μελιού: «Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών» πρότεινε η Δρ Holscher.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μέλι: Σαφέστεροι κανόνες για την προέλευση και τη σύνθεση
    Μέλι: Σαφέστεροι κανόνες για την προέλευση και τη σύνθεση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη δημιουργία της πλατφόρμας για το μέλι με σκοπό τη συγκέντρωση της βέλτιστης διαθέσιμης εμπειρογνωσίας σχετικά με τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού.

    Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επικουρεί την Επιτροπή στην εναρμόνιση των μεθόδων ανίχνευσης της νοθείας στο μέλι και στον εντοπισμό του προϊόντος μέχρι τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα συγκομιδής. Οι νέοι κοινοί κανόνες για τη σύνθεση και την επισήμανση του μελιού θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές, αυξάνοντας τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και περιορίζοντας τις αθέμιτες πρακτικές.

    Από τα μέσα του 2026, όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η οδηγία, οι χώρες προέλευσης στα μείγματα μελιού θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά με το ποσοστιαίο μερίδιο κάθε καταγωγής. Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να απαιτούν ποσοστά για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια μόνο όταν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μείγματος.

    Η αναθεωρημένη οδηγία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να θεσπίσει, εντός 4 ετών, τους κανόνες σχετικά με τις εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση της νόθευσης του μελιού με ζάχαρη και, εντός 5 ετών, τις μεθόδους ανίχνευσης της προέλευσης του μελιού και τα κριτήρια για να εξακριβωθεί ότι το μέλι δεν υπερθερμαίνεται και η γύρη δεν αφαιρείται όταν πωλείται στον τελικό καταναλωτή. Για να στηρίξει την Επιτροπή στο έργο αυτό με τη βέλτιστη διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη, οι νέοι κανόνες απαιτούν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για το μέλι.

    Η επικείμενη πλατφόρμα για το μέλι, η οποία θα αποτελείται έως 90 μέλη, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει δεδομένα για μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας του μελιού και να παράσχει συστάσεις για ενωσιακή ιχνηλασιμότητα, κριτήρια σύνθεσης και δυνατότητα σύστασης ενωσιακού εργαστηρίου αναφοράς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού, η κοινωνία των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες σε προσωπική βάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενθαρρύνονται να υποβάλουν την αίτησή τους.

    Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου. Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας για να διοριστούν.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο του 2024, υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, όλα τα σχετικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας διάταξης και των πρακτικών) θα δημοσιεύονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων. Η πλατφόρμα μελιού δημιουργείται για αρχική διάρκεια πέντε ετών.

    Παράλληλα με τις εργασίες αυτές, η Επιτροπή και το Κοινό Κέντρο Ερευνών εργάζονται για την καθιέρωση επικυρωμένων αναλυτικών μεθόδων για την ανίχνευση της νόθευσης του μελιού με ζάχαρη.

    Στήριξη των μελισσοκόμων της ΕΕ

    Οι αποικίες μελισσών είναι απαραίτητες για τη γεωργία και το περιβάλλον. Εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης, ενώ η μελισσοκομία συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αποδόσεις και μελισσοκομικές πρακτικές. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.

    Από το 2023 έως το 2027, 610 εκατομμύρια ευρώ από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια θα στηρίξουν τον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ. Αυτό θα καλύψει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις για την καταπολέμηση των ασθενειών των κυψελών, τη συμβολή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ανανέωση των κυψελών και την αύξηση του αριθμού τους. Θα υποστηριχθούν επίσης οικονομικά δραστηριότητες προώθησης, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατάρτιση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις χτυπούν το ελληνικό μέλι
    Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις χτυπούν το ελληνικό μέλι

    Το φαινόμενων των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Δύσκολη αναμένεται να είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, μιας και ο κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή.
    Παράλληλα, τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού από χώρες όπως η Κίνα και η Ουκρανία, που διατίθενται προς πώληση σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα ελληνικά, έχουν κάνει πολλούς μελισσοκόμους να «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», ζητώντας από την πολιτεία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.
    «Η ελληνική αγορά έχει "βουλιάξει" από τα "ελληνοποιημένα" μέλια, με αποτέλεσμα τα ελληνικά μέλια να έχουν υποτιμηθεί» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κώστας Λεονταράκης.
    Προβλήματα έχουν προκαλέσει και οι εισαγωγές ουκρανικού μελιού σύμφωνα με τον ίδιο, το οποίο εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς.

    Τα ελληνικά μέλια, αν και ποιοτικά, συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα με τον ίδιο να σημειώνει ότι «υπάρχουν νομοθετικά κενά. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να "ρίξουν" πρόστιμα εκεί που πρέπει».

    Πάντως το φαινόμενων των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτή εμπειρογνώμονες από όλη την Ε.Ε. θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπιστεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού.

    Η κλιματική αλλαγή

    Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα είναι αυτοί που έχουν βιώσει από «πρώτο χέρι» τα αποτελέσματα της, όπως φάνηκε και από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού αλλά και από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

    «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί ένας ζωντανός οργανισμός όπως είναι η μέλισσα, μιας και η ίδια δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις μεγάλες και απότομες αλλαγές του κλίματος και των θερμοκρασιών» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ.

    Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για τον μελισσοκόμο. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους επαγγελματίες του κλάδου στη νησιωτική χώρα. «Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές σε όλα τα νησιά της χώρας όπου υπάρχει μελισσοκομία αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται για περιοχές όπου είναι κυρίως θυμαρότοποι, το οποίο θυμάρι πλέον δεν υπάρχει» σημείωσε.

    Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι των νησιών δεν έχουν το πλεονέκτημα να «βοσκήσουν» τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές, μιας και η πρόσβαση σε νέους τόπους, είναι πιο δύσκολη έως αδύνατη.

    Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, προκαλούν στις μέλισσες «λιμοκτονία». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από χαμηλή συγκομιδή μελιού, να υπάρχει και απώλεια ζωικού κεφαλαίου. «Θα ξεκινήσουμε την πιστοποίηση αυτών των καταστροφών πανελλαδικά. Θέλουμε η πολιτεία να μας ακούσει και να μας βοηθήσει με κάποια έκτακτη στήριξη» ανέφερε.

    Μειωμένο έως και 60% το εισόδημα

    Οι καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες του περασμένου έτους, είχαν ως αποτέλεσμα το εισόδημα των μελισσοκόμων να υποστεί μείωση έως και 60%» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ.

    Και πρόσθεσε «με τη ξηρασία που επικρατεί ήδη, υπολογίζουμε ότι το εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και 80%». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη τη φετινή χρονιά αναμένεται να εκλείψει το θυμαρίσιο μέλι από την αγορά, ενώ ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για το πευκόμελο. «Θυμαρίσιο μέλι δε θα υπάρχει. Η περίοδος αυτή με τον καύσωνα είναι κρίσιμο, ενώ υπάρχει ρίσκο να μην εμφανιστεί και πευκόμελο» είπε χαρακτηριστικά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurostat: Πόσο μέλι εισήγαγε η ΕΕ το 2023 – Οι κύριες χώρες προέλευσης
     Eurostat: Πόσο μέλι εισήγαγε η ΕΕ το 2023 – Οι κύριες χώρες προέλευσης

    Η ΕΕ εισήγαγε μέλι αξίας 359,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2023

    Στους 163.700 τόνους ανέρχονται οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός ΕΕ , αξίας 359,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2023. Ταυτόχρονα, μόλις 24.900 τόνοι εξήχθησαν από τα μέλη της ΕΕ εκτός ΕΕ, αξίας 146 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σύγκριση με το 2013, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20% (από 136.300 σε 163.700 τόνους) και οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14% (από 21.700 σε 24.900 τόνους).

    Οι εξαγωγές έφτασαν τους 24.900 τόνους, αξίας 146 εκατ. ευρώ

    Κίνα για εισαγωγές, Ηνωμένο Βασίλειο για εξαγωγές

    Το 2023, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός ΕΕ προέρχονταν κυρίως από την Κίνα (60.200 τόνοι, ή το 37% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός ΕΕ), ακολουθούμενες από την Ουκρανία (45.800 τόνοι, 28%), την Αργεντινή (20.400 τόνοι , 12%), το Μεξικό (10.700 τόνοι, 7%) και την Κούβα (4.700 τόνοι, 3%).

    Το Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκε ως ο κύριος εξαγωγικός εταίρος το 2023, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών μελιού της ΕΕ (4.300 τόνοι, ή 17% του συνόλου των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ). Ακολουθούν στενά η Σαουδική Αραβία (3.500 τόνοι, 14%), η Ελβετία (3.400 τόνοι, 13%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (3.300 τόνοι, 13%) και η Ιαπωνία (2.500 τόνοι, 10%).

    Γερμανία – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού

    Το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού της ΕΕ εντός της ΕΕ, εισάγοντας 41.000 τόνους μελιού από χώρες εκτός ΕΕ, ή το 25% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ. Το Βέλγιο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας (31.400 τόνοι, 19%), μπροστά από την Πολωνία (23.300 τόνοι, 14%), την Ισπανία (15.700 τόνους, 10%) και τη Γαλλία (7.700 τόνους, 5%).

    Η Ισπανία πρωτοστάτησε ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, στέλνοντας 7.100 τόνους μελιού σε χώρες εκτός ΕΕ, ή το 29% του συνόλου των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ. Ακολούθησε η Γερμανία με 5.500 τόνους (22% του συνόλου των εξαγωγών), μπροστά από τη Ρουμανία (1.700 τόνοι, 7%), την Ουγγαρία (1.600 τόνους, 6%) και την Ελλάδα (1.500 τόνους, 6%).

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ