Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 17:46

Συμπύρηνο ροδάκινο: Τι αναμένεται για τη φετινή παραγωγή – Η περίπτωση του βερίκοκου

Γράφτηκε από

Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31-33 λεπτά/κιλό στην πρώτη κλάση και 15-25 λεπτά τη δεύτερη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά την αναμενόμενη μειωμένη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, «δεν ανησυχούμε τόσο για τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, όσο για την ποιότητα του προϊόντος, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία».

Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Αν και ακόμη απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε 350.000 με 400.000 τόνους, μειωμένη σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, καλύπτονται οι ανάγκες των βιομηχανιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να…παγιωθεί.

«Ήδη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρει κανείς εργατικά χέρια και πλέον η εκτέλεση τριών βαρδιών στα εργοστάσια έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «εύχομαι να διαψευστώ, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ενδεχομένως δεν θα καταφέρουν όλες οι βιομηχανίες να δουλέψουν τρεις βάρδιες», επισημαίνει.

«Κάποιες ημέρες, κάποια εργοστάσια ίσως και να κάνουν και τις τρεις βάρδιες, αλλά οι συνολικές βάρδιες μεταποίησης που θα γίνουν φέτος, θα είναι λιγότερες αυτών που γίνονταν παραδοσιακά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση του βερίκοκου

Στα 50 λεπτά/κιλό στο χωράφι για την πρώτη ποιότητα και στα 25-30 λεπτά το κιλό για τη δεύτερη ποιότητα στο χωράφι, πληρώνονται και φέτος οι παραγωγοί βερίκοκου σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, να σημειώνει ότι η φετινή παραγωγή του καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έως και 40%. Συνήθως μεταποιούνται 40.000-45.000 τόνοι βερικόκου σε κομπόστα, χυμό και κατάψυξη.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια, σήμερα λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία, που παράγουν και χυμό ροδάκινου, καθώς και τέσσερα με πέντε ακόμη εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «αν και είναι λιγότερες αριθμητικά σήμερα οι βιομηχανίες, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά».

Στον κλάδο της κονσερβοποιίας απασχολούνται 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, «τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα».

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 11:32

Σχετικά Άρθρα

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Πάνω από 26.500 στρέμματα παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα σε περιοχές της Ελλάδας
    Πάνω από 26.500 στρέμματα παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα σε περιοχές της Ελλάδας

    Στην Πέλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα - Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών

    Σε 26.730,2 ανέρχονται τελικά τα στρέμματα στους νομούς Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας, όπου συνολικά 1.778 καλλιεργητές εντόπισαν παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα και το δήλωσαν ενυπόγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε και «έτρεξε» η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), όπως επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκλεισε και τα τελικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους βουλευτές και στους εκπροσώπους των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.
    Από τα συνολικά 5.094 αγροτεμάχια όπου έχουν εντοπιστεί παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, στα 3.150, που αντιστοιχούν σε 16.500 στρέμματα η παραμόρφωση που εντοπίστηκε φτάνει στο 100%, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία, με βάση τα οποία, προκύπτει ότι τα 1.400 περίπου αγροτεμάχια από το σύνολό τους, είναι ηλικίας 12 ετών και πάνω.
    Στην Πέλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα - Ακολουθούν Ημαθία και Λάρισα

    Από την ανάλυση των στοιχείων που δηλώθηκαν για παραμορφώσεις σε στρέμματα όπου καλλιεργούνται πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα), προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Πέλλας, όπου 1.304 παραγωγοί δήλωσαν ότι εντόπισαν αλλοιώσεις σε 20.809 στρέμματα, ήτοι 3.830 αγροτεμάχια.
    Ακολουθεί ο νομός Ημαθίας, όπου 429 καλλιεργητές δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε 5.233,8 στρέμματα, ήτοι 1.160 αγροτεμάχια και ακολουθεί αυτός της Λάρισας με τα αντίστοιχα νούμερα να διαμορφώνονται σε 17 παραγωγούς, 287 στρ. και 37 αγροτεμάχια.

    Στο νομό Κιλκίς, τα τελικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε και «έτρεξε» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ, εμφανίζουν 12 καλλιεργητές που δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφώσεις σε πυρηνόκαρπα σε 184,5 στρέμματα, ήτοι 26 αγροτεμάχια. Στον νομό Θεσσαλονίκη οκτώ παραγωγοί δήλωσαν 113,6 στρ. ήτοι 21 αγροτεμάχια.

    Στο Νομό Πιερίας, τέσσερις καλλιεργητές δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφώσεις σε 43,4 στρ., ήτοι 11 αγροτεμάχια, σε αυτόν της Φλώρινας τρεις παραγωγοί σε 52 στρ. ήτοι επτά αγροτεμάχια και Τρικάλων ένας σε 6,5 στρ., ήτοι δύο αγροτεμάχια.

    Σε εξέλιξη οι επιστημονικές αναλύσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ιολογικές αναλύσεις που «τρέχουν» επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. «Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) είναι σε ισχύ μέχρι και τον Δεκέμβριο και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων από τα πρώτα δείγματα που έχουν ληφθεί», επισημαίνει η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε τις ισχυρές εκείνες ενδείξεις σχετικά με το τι προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα. Εύχομαι να οδηγηθούμε στο αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση. Εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε», τονίζει.

    Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αναλύσεις πραγματοποιεί και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο - του οποίου οι οδηγίες ισχύουν ακόμη. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

    Δηλώνοντας έντονα προβληματισμένος με τις εξελίξεις για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης και μεταφέροντας την έντονη ανησυχία όλων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Γιαννακάκης εκφράζει την ελπίδα και ευχή να βρεθεί σύντομα το αίτιο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αντιμετώπισή του.

    Σε σχετική ερώτηση απαντά ότι οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.

    Το ιστορικό της προσβολής

    Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελιές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά και αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά, τα τελικά στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «μιλούν» για πολλαπλάσια έκταση, ήτοι 26.730,2 στρέμματα. «Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλήγμα στην καλλιέργεια και στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών», επισημαίνει.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες
    Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

    Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

    «Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

    Οι μέλισσες λιμοκτονούν

    Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

    «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

    Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

    Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

    Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

    Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

    SOS για το μέλι «Σίθων»

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

    Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

    «Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

    Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

    Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

    «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Παραμορφωμένα ροδάκινα στην Πέλλα: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς για τον ιό
    Παραμορφωμένα ροδάκινα στην Πέλλα: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς για τον ιό

    Τα παραμορφωμένα ροδάκινα στην κεντρική Μακεδονία λαμβάνουν, πια, μορφή επιδημίας καθώς το φαινόμενο φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου.

    Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών του αγροτικού συνεταιρισμού Πέλλας, Χρήστος Τσατσαράκης, από τα Γιαννιτσά.

    «Πάνω από 10.000 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα»

    Ο παραγωγός τόνισε ότι, «δυστυχώς εδώ και 2 – 3 χρόνια κυκλοφορεί ένας ιός ο οποίος έχει καταστρέψει τα ροδάκινα και είναι μη εμπορεύσιμα και για χυμοποίηση και για κομπόστα. Η καταστροφή στην περιοχή μας είναι τεράστια». Ο κ. Τσαρτσαράκης σημείωσε πως, όλα ξεκίνησαν «το 2021, είχε ξεκινήσει από ένα χωράφι 10 στρεμμάτων στην περιοχή μας. Ξαφνικά την επόμενη χρονιά πήγαμε στα 200 – 300, το 2023 πήγαμε στα 1.00 στρέμματα και φέτος έχουν ανέβει πάνω από 10.000 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα».

    Πρόσθεσε πως, «εννοείται πως δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδά μας, ήδη έχουν εγκαταλειφθεί πολλά χωράφια με παραμορφωμένα ροδάκινα, δεν συγκομίζονται καν, δε συζητάμε για να μαζευτούνε γιατί είναι μη εμπορεύσιμα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Στα 6.500 ήδη τα στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια - Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
    Στα 6.500 ήδη τα στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια - Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

    Μεγαλύτερο και πιο σοβαρό ακόμη και από τις πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις καταγράφεται το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών στον κάμπο της Μακεδονίας -και όχι μόνο.

    Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, ήδη ανέρχονται σε 6.500 τα στρέμματα όπου εντοπίζεται το φαινόμενο, με το 80% αυτών να αφορούν στον νομό Πέλλας και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία.

    Ο κ. Γιαννακάκης εκφράζει την αγωνία του για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι το παραπάνω νούμερο είναι ανησυχητικά υψηλό, ιδίως με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καταχωρήσεις οι καλλιεργητές της ποικιλίας Andros, η οποία και αντιπροσωπεύει το 35% με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής. Εκτιμά, δε, πως «στο επόμενο 10ήμερο θα έχουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα».

    Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΔΟΠ, με στόχο την καταχώρηση σε αυτήν των δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης των καρπών τους, άνοιξε στις 20 Ιουνίου 2024 και η διαδικασία γίνεται μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, οι οποίοι αφού αποκτήσουν τον σχετικό κλειδάριθμο, τους επιτρέπεται να εισέρχονται στο σύστημα και να προχωρούν στη διαδικασία.

    Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο κ. Γιαννακάκης σημειώνει ότι οι αγρότες που έχουν διαπιστώσει το εν λόγω πρόβλημα στα αγροτεμάχιά τους, θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ, στο οποίο έχουν υποβάλει την δήλωση ΟΣΔΕ του 2023, και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου, στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών.

    Επ' αυτού του εντύπου, σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου, όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα. Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

    Στη συνέχεια, το έντυπο θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό, ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί. Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής, θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

    Στο μεταξύ, αφού γίνει η καταγραφή, τα προσβεβλημένα δέντρα θα εκριζώνονται και θα καταστρέφονται, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννκάκης, θα επιδιωχθεί η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

    Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό το θέμα με την παραμόρφωση των ροδάκινων και νεκταρινιών, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

    Επισημαίνει, δε, ότι οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα, ενώ τονίζει με έμφαση πως «δεν απειλείται η δημόσια υγεία».

    Το ιστορικό της προσβολής στα ροδάκινα και οι ενέργειες που προωθούνται

    Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελειές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά, αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά «το νούμερο των 6.500 στρεμμάτων που αφορά και σε άλλες περιοχές εκτός των δύο προαναφερόμενων, μας διαψεύδει κατηγορηματικά και μας προβληματίζει έντονα, τόσο εμάς τους παραγωγούς και μεταποιητές, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο των πυρηνόκαρπων», τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.

    Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών, επιχειρούν να λύσουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα μέσα Ιουνίου, η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα, «εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε».

    Όπως είχε πει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), «εμείς θα "τρέξουμε αποκλειστικά και μόνο ιολογικές αναλύσεις» κι εφόσον προσδιοριστεί το αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση στα πυρηνόκαρπα, τότε «θα μπορέσουν να προγραμματιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του, όπως και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν και την καταπολέμησή του».

    Τονίζεται ότι, με επείγουσα ανακοίνωσή της, η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι «όλοι οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωσή του πριν από τη λήξη της συγκομιδής κάθε ποικιλίας», ενώ γνωστοποιεί ότι οι έλεγχοι των αγροκτημάτων από την πλευρά της πολιτείας υπολογίζονται να ξεκινήσουν γρήγορα μετά τις 20 Αυγούστου.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΕΔΟΠ – Παραμορφωτική ασθένεια στα ροδάκινα: Μετά τις 20 Αυγούστου οι αυτοψίες στα αγροκτήματα
    ΕΔΟΠ – Παραμορφωτική ασθένεια στα ροδάκινα: Μετά τις 20 Αυγούστου οι αυτοψίες στα αγροκτήματα

    Συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει τα προβλήματα της ασθένειας παραμόρφωσης των καρπών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ειδικά για αυτό τον σκοπό δημιούργησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων.

    Όλοι οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη δήλωσή του, πριν από τη λήξη της συγκομιδής κάθε ποικιλίας.

    Όπως αναφέρει η ΕΔΟΠ σε σχετική ανακοίνωσή της, οι έλεγχοι των αγροκτημάτων από πλευράς της Πολιτείας θα ξεκινήσουν γρήγορα και συγκεκριμένα μετά τις 20 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

    Πηγή: Εtheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ