Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 20:27

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές αγορές

Γράφτηκε από

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο τις εξελίξεις στην παγκόσμια γεωργική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσουν να το κάνουν κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά με περιφερειακές αλλαγές που συνδέονται με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και τη νέα οικονομική ευημερία, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2024-2033 του ΟΟΣΑ και του FAO αποτελεί το βασικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων. Επί δύο δεκαετίες, η έκθεση ανέλυε τις τάσεις των δημογραφικών και οικονομικών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης βασικών γεωργικών προϊόντων, προέβλεψε τις μεταβολές στις τοποθεσίες παραγωγής και κατανάλωσης και αξιολόγησε τις επακόλουθες αλλαγές στα διεθνή πρότυπα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή που αναμένεται κατά την επόμενη δεκαετία είναι ο αυξανόμενος ρόλος της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής και ο φθίνων ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα. Ενώ η Κίνα αντιπροσώπευε το 28% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης γεωργίας και αλιείας την προηγούμενη δεκαετία, το μερίδιό της στην πρόσθετη ζήτηση κατά την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να μειωθεί στο 11%, αποδιδόμενο όχι μόνο στη μείωση του πληθυσμού και την βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στη σταθεροποίηση των διατροφικών προτύπων.

Η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 31% της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης έως το 2033, λόγω του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού τους και της αυξανόμενης ευημερίας. Μεταξύ των περιοχών κυρίως χαμηλού εισοδήματος, η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικό μερίδιο της πρόσθετης παγκόσμιας κατανάλωσης (18%), κυρίως λόγω της ζήτησης τροφίμων που οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού.

Η συνολική γεωργική και αλιευτική κατανάλωση (ως τρόφιμα, ζωοτροφές, καύσιμα και άλλες βιομηχανικές πρώτες ύλες) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, με σχεδόν όλη την πρόσθετη κατανάλωση να προβλέπεται να συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η πρόσληψη θερμίδων από τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης βασικών προϊόντων, κτηνοτροφικών προϊόντων και λιπών. Η πρόσληψη θερμίδων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 4%, πολύ αργά για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για μηδενική πείνα έως το 2030.

Η αύξηση της φυτικής παραγωγής προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την αύξηση της παραγωγικότητας στην υπάρχουσα γη και όχι από την επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης, οδηγώντας σε μείωση της έντασης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της γεωργίας.

Ομοίως, σημαντικό ποσοστό της αύξησης της ζωικής και αλιευτικής παραγωγής αναμένεται επίσης να προκύψει από βελτιώσεις της παραγωγικότητας, αν και η επέκταση των κοπαδιών θα είναι επίσης συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι άμεσες εκπομπές από τη γεωργία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%.

Παρά τις αναμενόμενες αυτές βελτιώσεις της παραγωγικότητας, ιδίως στις λιγότερο παραγωγικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, προβλέπεται να συνεχιστούν σημαντικά κενά παραγωγικότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα γεωργικά εισοδήματα και την επισιτιστική ασφάλεια και αυξάνοντας τις απαιτήσεις των χωρών για εισαγωγές τροφίμων. Τα τεχνολογικά κενά, η περιορισμένη χρήση εισροών και οι φυσικές κλιματικές συνθήκες παραμένουν μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζουν τις ανισότητες στη γεωργική παραγωγικότητα.

Η εύρυθμη λειτουργία των διεθνών αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων θα παραμείνει σημαντική για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς το 20% των θερμίδων αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και τα αγροτικά μέσα διαβίωσης μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή στις αγορές και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η ζήτηση δημητριακών προβλέπεται να συνεχίσει να καθοδηγείται από τη χρήση τροφίμων, ακολουθούμενη στενά από τη χρήση ζωοτροφών. Το 2033, το 41% όλων των δημητριακών θα καταναλώνεται απευθείας από τον άνθρωπο, το 36% θα χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ενώ το υπόλοιπο θα μεταποιείται σε βιοκαύσιμα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Οι προκλήσεις όσον αφορά την απόδοση προβλέπεται να συνεχιστούν για τους ελαιούχους σπόρους, με τους μεγάλους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν αργή ανάπτυξη ή μείωση της απόδοσης, ιδίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία για το φοινικέλαιο, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά για τους κραμβόσπορους.

Το κρέας πουλερικών θα κυριαρχήσει στην ανάπτυξη του τομέα του κρέατος, κυρίως λόγω της σχετικής οικονομικής προσιτότητας και των αντιληπτών διατροφικών πλεονεκτημάτων του. Προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών πρωτεϊνών κρέατος που καταναλώνονται μέχρι το 2033. Το γάλα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, ταχύτερα από τα περισσότερα άλλα σημαντικά γεωργικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν.

Πάνω από το 85% της πρόσθετης προβλεπόμενης παραγωγής ψαριών θα προέλθει από την υδατοκαλλιέργεια, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ψαριών στο 55% έως το 2033.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 12:42

Σχετικά Άρθρα

  • Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν
    Θα αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας; 42 οικονομολόγοι απαντούν

    Η τουρκική οικονομία βαδίζει ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, με τις προοπτικές της να παραμένουν ασταθείς ακόμη. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που περιλάμβανε 42 οικονομολόγους, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί στο 3,6% το 2026, ενώ η χώρα συνεχίζει την επίπονη προσπάθεια μείωσης του υψηλού πληθωρισμού.

    Οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθύτερη επιβράδυνση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει χαλάρωση του επιτοκίου πολιτικής κατά 250 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με αναμενόμενες μειώσεις στα επιτόκια που θα φέρουν το πολιτικό επιτόκιο στο 42,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025 και στο 35% το δεύτερο τρίμηνο.

    Σημαντικές αλλαγές διαφαίνονται και στον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να το φέρνουν στο 43,5% φέτος και στο 25,2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Γιατί οι τουρκικές εταιρείες προτιμούν να επενδύουν στο εξωτερικό;

    Οι τουρκικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πιο σίγουρες αγορές. Παρά το χαμηλότερο κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης στην Τουρκία, η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μειώνει τα έξοδα αποστολής αγαθών και διευκολύνει την επέκταση.

    Το 2024, οι τουρκικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια, με 1,2 δισ. σε ακίνητα. Οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ως καθαρή επένδυση.

    Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό και των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία μειώνεται.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
    Πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

    Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στις αγορές

    Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναντ Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στην προεκλογική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο να φαίνεται ότι δεν βγαίνει απλώς αλώβητος από αυτό το περιστατικό, αλλά και ενδυναμωμένος.

    Οι εκτιμήσεις αυτές εισάγουν ένα εντελώς νέο πεδίο πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές, το οποίο αποτυπώνεται ήδη στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών ομολόγων διολισθαίνουν και το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν η επίθεση στον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη νίκη του πιο πιθανή.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αργία στην Ιαπωνία περιορίζει τις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές.

    Οι εκτιμήσεις από την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

    Εάν η απόπειρα δώσει ενισχύσει τελικά τις εκλογικές ελπίδες του Τραμπ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι λεγόμενες «συναλλαγές νίκης Τραμπ» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ισχυρότερο δολάριο και μια πιο απότομη καμπύλη απόδοσης του αμερικανικού ομολόγου. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 4% στα 60.000 δολάρια νωρίς τη Δευτέρα.

    Η επίθεση στον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη νίκη του πιο πιθανή

    Ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Σαββάτου, πάντως, δεν υπήρχε έλλειψη καταλυτών για τους επενδυτές στην Ασία, από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι την ύποπτη ιαπωνική παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος κι έναν κατακλυσμό οικονομικών δεδομένων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.

    Οι προσδοκίες για τη Fed

    Ο εκπληκτικά ήπιος πληθωρισμός των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας μπορεί να κρατήσει τον «κίνδυνο» αναμμένο εάν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα σιωπηρά επιτόκια και το δολάριο χαλαρώσουν. Οι έμποροι επιτοκίων αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης φέτος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

    Οι επενδυτές έτειναν να αντιδρούν στην προοπτική μιας νίκης του Τραμπ πιέζοντας τις αποδόσεις του Δημοσίου υψηλότερα, εν μέρει με την υπόθεση ότι οι οικονομικές του πολιτικές θα πρόσθεταν στον πληθωρισμό και το χρέος.

    Οι προτάσεις για επιβολή δασμών στις εισαγωγές θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, ενώ παράλληλα θα εξαντλήσουν τη δύναμη των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί στη μετανάστευση θα μπορούσαν να σφίξουν την αγορά εργασίας και να ασκήσουν ανοδική πίεση στους μισθούς.

    «Η συνάρτηση αντίδρασης της αγοράς σε μια προεδρία Τραμπ χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και μια απότομη κλίση της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, επομένως θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε κάποιες από αυτές την ερχόμενη εβδομάδα, εάν οι πιθανότητες εκλογής του εκτιμηθεί ότι έχουν βελτιωθεί περαιτέρω μετά από αυτό το περιστατικό» σχολιάζει στο Reuters, ο Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eastspring Investments στη Σιγκαπούρη.

    Ο κινεζικός δράκος

    Το αρνητικό ποδαρικό για την εβδομάδα, με μια σειρά από απογοητευτικά στοιχεία έγινε στην Κίνα, όπου μια φορά στα πέντε χρόνια πραγματοποιείται συγκέντρωση κορυφαίων αξιωματούχων από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου.

    Η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν 4,7% υψηλότερη από πέρυσι, έναντι προβλέψεων για 5,1%, και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν υποτονική 2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι προσδοκιών 3,3%, διατηρώντας πίεση στο Πεκίνο να να λάβει μέτρα στήριξης.

    Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών.
    Το γουάν ήταν υπό πίεση στα 7,2608 ανά δολάριο και οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας κινούνται πτωτικά.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημοσιεύσουν στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκκινήσεις κατοικιών και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας.

    Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 94% η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, από 72% μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 3,75%, εν όψει μιας άλλης μείωσης που φαίνεται πιθανόν τον Σεπτέμβριο.

    Μεταξύ των εταιρειών που αναφέρουν κέρδη αυτή την εβδομάδα είναι οι Goldman Sachs, BlackRock, Bank of America, Morgan Stanley, Netflix και Taiwan Semiconductor Manufacturing.

    Στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, ο χρυσός διατηρήθηκε στα 2.408 δολάρια η ουγγιά, λίγο πιο μακριά από το ανώτατο όριο της περασμένης εβδομάδας των 2.424 δολαρίων.

    Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή εν μέσω ενδείξεων προόδου για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς .

    Το Brent κέρδισε 8 σεντς στα 85,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 8 σεντς στα 82,29 δολάρια το βαρέλι.

    Τι δείχνει η ιστορία

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά στην ιστορία τους. Όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, το χρηματιστήριο βυθίστηκε πριν κλείσει νωρίς. Την επόμενη ημέρα, στις 31 Μαρτίου 1981, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 1% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 13,13%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    «Από μνήμης, ο Ρίγκαν ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του.» λέει στο Reuters o Νικ Φέρες επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στο Vantage Point Asset Management, στην Σιγκαπούρη. «Ο Τραμπ ήταν πάντα πιο «υποστηρικτής της αγοράς» -το βασικό ζήτημα που εξετάζουμε είναι αν η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ανεύθυνα χαλαρή και οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τον (ανανεωμένο) πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

    Πηγή: ΟΤ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAVID MAXWELL

  • Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025
    Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025

    Την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α' Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2025 ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως κατά την συμμετοχή του «στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τον οικονομικό αλφαβητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως «από τον Σεπτέμβριο του 2025, με ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α’ Λυκείου και με στοχευμένο εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές θα αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία
    Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Όταν ο William Nordhaus, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, μοντελοποίησε την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και της ατμόσφαιρας, παρουσίασε τη «damage function» (συνάρτηση ζημίας) -μια εκτίμηση της βλάβης που προκαλείται από μια επιπλέον μονάδα αύξησης της θερμοκρασίας.

    Ήταν τόσο λίγα αυτά που γνωρίζαμε για το κόστος της κλιματικής αλλαγής που το ονόμασε «terra incognita», άγνωστη γη, σε σύγκριση με την «terra infirma», ασταθές έδαφος, του κόστους της πρόληψής της. Τελικά, ένας πρόχειρος υπολογισμός του έδωσε την εκτίμηση ότι 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C. Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «εμπεριστατωμένο προαίσθημα», έγραψε το 1991.

    Το 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C

    Ένα νέο έγγραφο εργασίας αυξάνει τη ζημιά. Ο Diego Känzig του Northwestern University και ο Adrien Bilal του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποιούν παλαιότερες αλλαγές στις θερμοκρασίες που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και το El Niño, μια χρόνια αύξηση της θερμότητας που εκλύεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για να μοντελοποιήσουν την επίδραση ενός θερμότερου πλανήτη, σύμφωνα με τον Economist.

    Χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη μέση ετήσια θερμοκρασία, διαπιστώνουν ότι ένας επιπλέον 1°C αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πτώση 12% του ΑΕΠ. Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου

    Τόσο η θερμοκρασία όσο και η οικονομική ανάπτυξη είναι, στην ορολογία, «μη στάσιμες» και «αυτοσυσχετιζόμενες».

    Φανταστείτε έναν μεθυσμένο να περπατάει σπίτι. Κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά κάνει λάθος βήματα τυχαία, μερικές φορές πηγαίνοντας πολύ αριστερά και μερικές φορές πολύ δεξιά.

    Σε κάθε σημείο, η θέση του θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει αλλά από όλα αυτά τα παραπάτημα.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η θερμοκρασία είναι παρόμοια: κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση (προς τα πάνω), αλλά σε κάθε έτος το επίπεδό τους θα εξαρτηθεί από προηγούμενες αποκλίσεις. Η προσπάθεια να βρεθεί μια σχέση μεταξύ των δύο θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε ένα λάθος αποτέλεσμα.

    Πώς θα βρούμε στη σωστή απάντηση

    Η λύση είναι να εξετάσουμε τα «θερμοκρασιακά σοκ», παρατηρώντας πώς αυτά συσχετίζονται με την οικονομία.

    Ο βαθμός στον οποίο οι περιοχές αναπτύσσονται πιο αργά μετά από ένα καύσωνα δείχνει την πιθανή ζημιά από την κλιματική αλλαγή. Η χρήση βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, ωστόσο, εισάγει ένα νέο πρόβλημα: την προσαρμογή.

    Εάν μια κομητεία αντιμετωπίζει ξηρασία, μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από αλλού. Εάν ο κόσμος ως σύνολο χάσει γεωργική γη, δεν μπορεί.

    Οι κύριοι Känzig και Bilal χρησιμοποιούν ολόκληρο τον κόσμο ως πάνελ τους. Αν και αυτή η προσέγγιση λύνει το πρόβλημα της μικρής περιοχής, υποφέρει επίσης από νέα.

    Η ιστορική διακύμανση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως αυτή που προκαλείται από το Ελ Νίνιο, ήταν συνήθως μικρή – περισσότερο σαν το ένα δέκατο του βαθμού θέρμανσης, παρά τα δύο ή τα τρία που πιθανώς θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

    Είναι τελικά τα πράγματα όπως τα περιγράφουν οι επιστήμονες; Σίγουρα οι μέθοδοι έχουν τα ελαττώματά τους, ωστόσο ένα είναι σίγουρο, η κλιματική αλλαγή έχει πολύ βαρύτερο κόστος από ό,τι εκτιμούσαμε αρχικά.

    Πηγή: In.gr
  • Θαλασσινά: Οι ιχθυοκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε παραγωγή την αλιεία
    Θαλασσινά: Οι ιχθυοκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε παραγωγή την αλιεία

    H συμβατική αλιεία δίνει πλέον μικρότερη παραγωγή από ό,τι τα ιχθυοτροφεία.

    Για πρώτη φορά οι ιχθυκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε παραγωγή τη συμβατική αλιεία, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μια εξέλιξη που δημιουργεί την ελπίδα για κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών χωρίς λεηλασία των θαλασσών.

    Από τους 223,2 εκατομμύρια τόνους ψαριών, μαλακίων, φυκιών και άλλων θαλασσινών που διατέθηκαν προς πώληση το 2022, οι 130,9 εκατομμύρια τόνοι προήλθαν από ιχθυοκαλλιέργειες, δείχνει η τελευταία έκθεση του FAO.

    Αν εξαιρεθεί η παραγωγή φυκιών, τα ιχθυοτροφεία έδωσαν 94,4 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 51% της παγκόσμιας παραγωγής θαλάσσιων ζώων.

    «Τα νούμερα αυτά δείχνουν το δυναμικό των ιχθυοκαλλιεργειών να ταΐσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός γενικός διευθυντή του FAO Μανουέλ Μπαράνζ.

    «Είναι το ταχύτερο σύστημα παραγωγής τροφίμων εδώ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» επισήμανε.

    Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση θαλάσσιων ζώων αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 9,1 κιλά το 1961 στα 20,7 κιλά το 2022

    Παρόλα αυτά, μόλις 10 χώρες –Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Νορβηγία, Αίγυπτος, Χιλή- αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που σύμφωνα με τον FAO καθιστά απαραίτητες τις επενδύσεις σε άλλες χώρες, ειδικά στην Αφρική όπου οι εισαγωγές θαλασσινών ξεπερνούν την παραγωγή.

    Οι ιχθυοκαλλιέργειες συναντούν ωστόσο και αντιδράσεις, με τους επικριτές να επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές βλάβες, τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και την εισβολή ξενικών ειδών. Σύμφωνα με τον FAO, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλες νομικές ρυθμίσεις και συστηματική παρακολούθηση.

    Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση θαλάσσιων ζώων, μια βασική πηγή πρωτεΐνης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 9,1 κιλά το 1961 στα 20,7 κιλά το 2022 και προβλέπεται να συνεχίσει να ανεβαίνει.

    Στο μεταξύ η παραγωγή της συμβατικής αλιείας παραμένει σταθερή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έφτασε τους 92,3 εκατ. τόνους το 2022.

    Παρόλο που οι ποσότητες δεν αυξάνονται, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το 37,7% των ιχθυαπιθεμάτων σε όλο τον κόσμο υφίστατο υπερεκμετάλλευση το 2021, μια συνεχής αύξηση από το 1974, όταν το νούμερο περιοριζόταν σε 10%, ανέφερε ο FAO.

    «Το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» είπε ο Μπαράνζ, προσθέτοντας όμως ότι σε κάποια αποθέματα γίνεται καλή διαχείριση, όπως στους πληθυσμούς του τόνου, των οποίων το 90% εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βιώσιμα επίπεδα.

    «Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη βελτίωση την τελευταία δεκαετία» δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντή του FAO. Από τα δέκα κυριότερα θαλάσσια είδη που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, είπε, το 80% βρίσκεται σε βιώσιμα επίπεδα.

    Πηγή: In.gr

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία
    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

    Μέχρι τις 17 Ιουνίου συνεχίζουν τα ΕΠΑΛ

    Τα τελευταία μαθήματα Προσανατολισμού έδωσαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
    Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν για τις Πανελλαδικές στα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Ιστορία» πατήστε εδώ
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Φυσική» πατήστε εδώ
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Οικονομία» πατήστε εδώ
    Πηγή: Protothema.gr
  • Dreamscrolling: Η συνήθεια που μας κάνει να «ξοδεύουμε» δυόμισι ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο – Ποιοι χαζεύουν περισσότερο
    Dreamscrolling: Η συνήθεια που μας κάνει να «ξοδεύουμε» δυόμισι ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο – Ποιοι χαζεύουν περισσότερο

    Πώς μια δραστηριότητα που ενθαρρύνει τα έξοδα βοηθά τελικά τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερη οικονομική διαχείριση; Νέα έρευνα απαντά

    Σχεδόν 2,5 ώρες την ημέρα ξοδεύει ένας μέσος άνθρωπος χαζεύοντας στο διαδίκτυο αγορές που ονειρεύεται να κάνει και πράγματα που θα ήθελε μια μέρα να αποκτήσει. Σε ορισμένους, κάτι τέτοιο μοιάζει με απίστευτη σπατάλη χρόνου, αλλά ένα διόλου ευκαταφρόνητο 71% χαρακτηρίζει γόνιμο αυτό τον χρόνο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συνήθεια που τους παρακινεί να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

    Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτει μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 2 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ξοδεύουν πιο πολύ χρόνο ονειροπολώντας σχετικά με αγορές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν όταν η οικονομία είναι αβέβαιη (43%). Ο χρόνος αυτός που αφιερώνουν στο scrolling μεταφράζεται σε ετήσια βάση σε περίπου 873 ώρες ή σχεδόν 36 ημέρες κάνοντας scrolling. Η έρευνα, που διεξήχθη από την OnePoll για λογαριασμό της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower, αποκαλύπτει ότι οι μισοί εκ των ερωτηθέντων κάνουν dreamscrolling ενώ βρίσκονται στη δουλειά, αφιερώνοντας περίπου 3-4 ώρες.

    Εκείνοι που φαίνεται να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο στο dreamscrolling είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στη γενιά Ζ, αφιερώνοντας λίγο περισσότερο από 3 ώρες καθημερινά, ενώ οι boomers έχουν τη μικρότερη σχέση με αυτή τη δραστηριότητα, περνώντας περίπου 1 ώρα τη μέρα στην αναζήτηση υποθετικών αγορών. Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες, αυτή η αναζήτηση τους βοηθά να κάνουν έξυπνη διαχείριση των χρημάτων τους (56%), να αποφεύγουν τυχόν απρογραμμάτιστες αγορές και χρεώσεις (30%) και να σχεδιάζουν καλύτερα τους οικονομικούς τους στόχους (25%). Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 βλέπουν αυτού του είδους την ονειροπόληση ως επένδυση στον εαυτό τους (69%) και ως διέξοδο, για να οραματιστούν τι θέλουν από τη ζωή (67%).

    Τι αναζητούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο;

    Πολλοί είναι οι ερωτηθέντες (1 στους 5) που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ακόμη και για μεγάλες και σημαντικές αγορές, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού. Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι αναζητούν προορισμούς διακοπών (25%), προϊόντα ομορφιάς ή αυτοφροντίδας (23%) και είδη για τα κατοικίδιά τους (19%). Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που ξοδεύουν χρόνο αναζητώντας ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ (49%), gadgets και άλλα είδη τεχνολογίας (30%), διακόσμηση σπιτιού ή έπιπλα (29%).

    Περισσότεροι από τους μισούς (56%) έχουν επί του παρόντος ανοιχτές καρτέλες, παράθυρα ή ένα εκκρεμές καλάθι αγορών με προϊόντα που τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν μελλοντικά. Εκτιμάται ότι καθένας από αυτούς θα χρειαζόταν περίπου 86.593,40 δολάρια ώστε να ανταποκριθεί οικονομικά σε όλα όσα έχει αποθηκεύσει.

    Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση αγορών σήμερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια (45%), με το 56% να σχεδιάζει να αγοράσει κάτι από τη λίστα των ονείρων του πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ένα αξιόλογο 65% είναι αισιόδοξο ότι θα μπορέσει μια μέρα να αγοράσει όλα όσα βρίσκονται στη λίστα του, 1 στους 4 ωστόσο δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί οικονομικά στην πλειονότητα των αντικειμένων (23%).

    Περισσότεροι από τους μισούς (51%), επίσης, λένε ότι το να πραγματοποιήσουν τις αγορές των ονείρων τους θα τους έκανε να αισθάνονται πιο ασφαλείς οικονομικά, ενώ σχεδόν οι μισοί λένε ότι η βοήθεια ενός οικονομικού σμυβούλου θα τους βοηθούσε να επιτύχουν τους στόχους τους (47%). Άλλοι αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν: Το 34% δηλώνει ότι έχει αγοράσει λιγότερα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε δεδομένης της ηλικίας του, με τους millennials να αισθάνονται πιο έντονα απ’ όλους ότι έχουν μείνει πίσω (39%). Τέλος, η άνοδος των τιμών (54%), η αδυναμία αποταμίευσης (29%) και το αυξανόμενο χρέος (21%) είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες που κρατούν πίσω τους περισσότερους ερωτηθέντες από το να προχωρήσουν στην απόκτηση των αντικειμένων που ονειρεύονται.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ