Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024 17:42

Πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ: Εργαλείο στη θωράκιση των αγροτικών προϊόντων

Γράφτηκε από

Την καλύτερη επίδοση στις αγορές καταγράφει το ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ) με εξαγωγές που φτάνουν τα 2,6 εκατ. κιλά

Ισχυρό εργαλείο στη θωράκιση των ξεχωριστών και ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί η πιστοποίησή τους ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, με στόχο την προώθησή τους στις αγορές του κόσμου.

Τα λογότυπα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα οποία φέρουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι βαρύνουσας σημασίας. Στόχος είναι να αποτελέσουν «όπλο» στην επίτευξη της προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι κρίκοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τον παραγωγό έως τη μεταποίηση – διακίνηση, καθιστώντας τα πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μια πραγματική ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους.

Αν και ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ καταγράφουν καλές έως και εξαιρετικές επιδόσεις στις αγορές έχοντας μπροστάρη στις πωλήσεις τη φέτα, δυστυχώς υπάρχουν και αυτά που οι εξαγωγές τους είναι ανύπαρκτες. Το κενό για τη μηδενική ακόμα εξαγωγική δραστηριότητα, φαίνεται να εντοπίζεται στην έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού αλλά και των συντονισμένων προωθητικών δράσεων, που θα αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Μέχρι τα τέλη του 2023, τη λίστα των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ κοσμούσαν 116 προϊόντα, ενώ μόλις πρόσφατα προστέθηκε και το τυρί Κασκαβάλ Πίνδου/ Κασκαβάλι Πίνδου στον κατάλογο των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη. Από τα 116 προϊόντα, τα 80 είναι ΠΟΠ (20 ελαιόλαδα, 22 τυριά, 19 φρούτα – λαχανικά – ξηροί καρποί, 10 επιτραπέζιες ελιές, 2 κρέατα) και τα 36 ΠΓΕ (12 ελαιόλαδα, 1 τυρί, 18 φρούτα – λαχανικά – ξηροί καρποί, 1 επιτραπέζια ελιά, 2 κρέατα).

Στη λίστα των ΠΓΕ προϊόντων πρόσφατα προστέθηκε και το τυρί Κασκαβάλ Πίνδου/ Κασκαβάλι Πίνδου

Αγροτικά προϊόντα με καλές επιδόσεις

Ναυαρχίδα στις εξαγωγές των προϊόντων ΠΟΠ αποτελεί η ελληνική φέτα, ο λεγόμενος «λευκός χρυσός» με τις ποσότητες που κατευθύνονται σε σχεδόν 70 αγορές του κόσμου να φτάνουν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα 72,4 εκατ. κιλά, ενώ περίπου 46,6 εκατ. κιλά να πωλούνται στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές αποτελούν η Γερμανία, όπου οι πωλήσεις συσκευασμένου προϊόντος φτάνουν τα 22,6 εκατ. κιλά, το Ηνωμένο Βασίλειο με πωλήσεις 9,5 εκατ. κιλά, η Ιταλία με 8,3 εκατ. κιλά, οι ΗΠΑ με 4,5 εκατ. κιλά, η Σουηδία με 3,6 εκατ. κιλά και η Ολλανδία με 1,5 εκατ. κιλά.

Ισχυρή δυναμική καταγράφει και η Κεφαλογραβιέρα / Kefalograviera, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων πραγματοποιείται στην εγχώρια αγορά, στην οποία κατευθύνονται σχεδόν 1,4 εκατ. κιλά συσκευασμένου προϊόντος και περίπου 370 χιλιάδες κιλά σε 17 χώρες.

Σημαντική παρουσία στις εξαγωγές έχουν και τα φρούτα ΠΟΠ όπως το Ακτινίδιο Πιερίας, με 5,4 εκατ. κιλά να κατευθύνονται σε 17 χώρες, με τη μεγαλύτερη αγορά να αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο απορροφά σχεδόν 2,1 εκατ. κιλά.

Επίσης, τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, με τις ποσότητες να ανέρχονται στα 2,8 εκατ. κιλά και τα Μήλα Καστοριάς, με 8,5 εκατ. κιλά. Σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σημειώνει και η Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, με πωλήσεις περίπου 4 εκατ. κιλών.

Ιδιαίτερη παρουσία όπως είναι φυσικό έχει το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, ξεχωριστά και ποιοτικά προϊόντα, που έχουν κατακτήσει τις αγορές. Χαρακτηριστικά σχεδόν 175 χιλιάδες κιλά Ελιά Καλαμάτας κατευθύνεται σε 33 χώρες και 2,4 εκατ. κιλά Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε 25 χώρες.

Στις τρεις πρώτες θέσεις με τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές καταγράφουν το ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ) με εξαγωγές που φτάνουν τα 2,6 εκατ. κιλά, το Καλαμάτα (ΠΟΠ) 2,2 εκατ. κιλά και το Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ΠΟΠ) 1,3 εκατ. κιλά.

«Λείπει το επόμενο βήμα»

Ως «θεμέλιο» για την προώθηση των προϊόντων μας χαρακτηρίζει την κατοχύρωση αυτών ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος: «Η κατοχύρωση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, θα έλεγα τα θεμέλια μιας σωστής ενέργειας για την προώθηση και κατοχύρωση των προϊόντων μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο καθώς έχουμε πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία δεν έχουν προωθηθεί καθόλου στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, έχουμε προϊόντα, τα οποία έχουν προωθηθεί στο εξωτερικό χωρίς να είναι ΠΓΕ όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι».

Για τον ίδιο αυτό που λείπει «είναι το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά την ενημέρωση και την προώθηση. Να πειστεί δηλαδή ο ξένος καταναλωτής ότι αυτό το προϊόν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αξίζει τον κόπο να βάλει το χέρι στην τσέπη και να το αγοράσει».

Σε ποια προϊόντα βρίσκονται οι ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ

Για την εμπορική προστασία ενός προϊόντος το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή και ακολουθεί ιδιαίτερη παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται οι γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με τον γεωγραφικό τόπο στον οποίο αυτά παρασκευάζονται. Ως ΠΟΠ πιστοποιούνται τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και κρασιά.

Αντίστοιχα, τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και κρασιά μπορούν να καταχωρηθούν ως ΠΓΕ, όπου δίνεται έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του προέλευση.

Πηγή: ΟΤ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024 12:04

Σχετικά Άρθρα

  • Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι – Η ακρίβεια εξακολουθεί να εξανεμίζει τον πενιχρό μισθό
    Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι – Η ακρίβεια εξακολουθεί να εξανεμίζει τον πενιχρό μισθό

    Η ακρίβεια και από το χωράφι στο ράφι πλήττει καταναλωτές και παραγωγούς που σημειώνουν ότι «πουλάμε τα προϊόντα μας σε εξευτελιστικές τιμές»

    Η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει , «εξαΰλώνοντας» τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις. Σχεδόν καθημερινά δημοσιοποιούνται στοιχεία, που τεκμηριώνουν την επιδείνωση των όρων ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

    Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία είμαστε στις τέσσερις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας. Εξάλλου από τα μνημόνια μέχρι σήμερα το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει καταβαραθρωθεί, με μείωση -28,4% – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όταν στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 18,5%.

    Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς του 2023, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της χώρας (17,4% το 2022), με τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού να αυξάνουν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2022 κατά 8,5%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 15,7%.

    Στο 3,2% ο πληθωρισμός τροφίμων – Χωρίς φρένο η ακρίβεια από το χωράφι στο ράφι

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εξάλλου, ο πληθωρισμός τροφίμων τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε και πάλι τον γενικό δείκτη (2,9%) και ανήλθε στο 3,2%.

    Μάλιστα το «καπέλο» στα καρτελάκια της λιανικής σε σχέση με τις τιμές που φεύγουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς εξακολουθεί να είναι… τεράστιο.

    Παρατηρείται το παράδοξο να υπάρχει μείωση 14,4% στις τιμές παραγωγού και αύξηση 3% στις τιμές λιανικής

    «Το πρόβλημα της ακρίβειας το αντιμετωπίζουμε όλοι», λέει στο MEGA ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της αγροτικής ομοσπονδίας ν. Λάρισας.

    «Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τα προϊόντα και δυστυχώς τα πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στο ράφι δύο και τρεις φορές ακριβότερα».

    Η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι

    Πώς καταλήγουν όμως τα προϊόντα να έχουν τόσο αυξημένες τιμές στο ράφι;

    Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναδεικνύουν το παράδοξο να υπάρχει μείωση 14,4% στις τιμές παραγωγού και αύξηση 3% στις τιμές λιανικής.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα μήλα στάρκιν που φεύγουν από τον παραγωγό με 70 λεπτά και φτάνουν στο ράφι με ελάχιστη τιμή τα 1,70 ευρώ το κιλό.

    Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, η ανάλυση των εξόδων στην πορεία της διαμόρφωσης της τιμής από την παραγωγή ως τη λιανική έχει ως εξής:

    0,70€/κιλό παραγωγός, 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής, 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία, 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο, 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων), 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας, 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων.

    Ακόμη πιο ακριβά στην πραγματικότητα – Το στάρκιν θα φτάσει στον καταναλωτή 3 ευρώ/κιλό

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεχουρίτη, πρόεδρο του ΙΝΚΑ, πάντως τα προϊόντας φτάνουν ακόμη πιο ακριβά στα ράφια.

    «Και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι παίρνουν φθηνότερες τιμές από ό,τι έπαιρναν πέρυσι και παράλληλα βλέπουμε τα προϊόντα ακριβότερα. Όταν μιλάτε για 70 λεπτά το ‘στάρκιν’ πως πουλάει ο παραγωγός, αυτό είναι η α’ ποιότητα που θα φτάσει στον καταναλωτή πάνω από 3 ευρώ. Μακάρι να έφτανε στο 1,70».

    «Εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές είναι οι μεσάζοντες. Μας λένε οι κυβερνήσεις διαδοχικά ότι έξω οι μεσάζοντες από την αγορά αλλά δυστυχώς οι μεσάζοντες ζουν και βασιλεύουν. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι «έλεγχοι στην αγορά δε γίνονται».

    Δύσκολοι καιροί για αγρότες

    «Ο αγροτικός κόσμος περνάει πολλές δυσκολίες», σημείωσε στο MEGA η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Αμύνταιου.

    Η κα Κρητικού, η οποία καλλιεργεί ροδάκινα, κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη χρονιά.

    «Ζούμε από την παραγωγή των ροδάκινων, μια χρονιά πολύ δύσκολη φέτος, με την κλιματική αλλαγή να μη μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα, δεν κρατάνε, η ποσότητα που έμεινε και δεν απορροφήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Εμείς εδώ στο χωριό είχαμε χαλαζόπτωση πράγμα που δεν έκανε ελκυστικό το προϊόν. Το 40 – 50% της παραγωγής έμεινε μέσα στα χωράφια. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλή».

    Όπως λέει η ίδια: «Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά».

    Οι ελληνοποιήσεις

    Πέρα από τα προβλήματα με τον καιρό και τα κόστη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων από τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης έχουν κοινοποιήσει το ζήτημα.

    «4.000.000 κιλά ντομάτες από την Τουρκία χωρίς κανέναν έλεγχο. Παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο φορτίο το οποίο προοριζόταν από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας, για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, επειδή δε συνοδευόταν από τα χαρτιά για τη φυτοπροστασία, την υγεία και όλα αυτά, το επέστρεψαν πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: in.gr

  • ΕΕ: Πλεονασματικό το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής
    ΕΕ: Πλεονασματικό το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στα 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024, σημειώνοντας αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 116,4 δισ. ευρώ, 1% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου και του καφέ, του τσαγιού και του κακάο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στα 82,7 δισ. ευρώ.

    Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τα 18,9 δισ. ευρώ

    Οι εξαγωγές

    Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τα 18,9 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μείωση 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 4% χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο του 2024 αξίας 116,4 δισ. ευρώ σημειώνουν ελαφρά αύξηση 1% ( +1,1 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2023.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο, αυξάνοντας κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ (+8%), κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ελιάς και του ελαιολάδου. Αυτός ο τομέας οδήγησε επίσης υψηλότερες εξαγωγές στη Βραζιλία, κατά 209 εκατ. ευρώ (+18%).

    Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 9%, (-689 εκατ. ευρώ), μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το 2023. Αυτό εξηγείται κυρίως από τις μειώσεις σε πολλά κύρια εξαγόμενα προϊόντα της ΕΕ προς την Κίνα, ιδίως χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και παρασκευάσματα δημητριακών.

    Γενικά, οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ (+58%) λόγω των υψηλών τιμών σε σύγκριση με το 2023, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης, αυξημένες κατά 146% (+435 εκατ. ευρώ).

    Οι εξαγωγές σιτηρών αυξήθηκαν κατά 8% σε όγκο σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 25,1 εκατ. τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε ένα πλαίσιο χαμηλότερων τιμών των σιτηρών. Μόνο οι εξαγωγές σιταριού αντιπροσώπευαν αύξηση 2,7 εκατομμυρίων τόνων. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές κρασιού και προϊόντων με βάση το κρασί μειώθηκαν κατά 6% σε αξία και οι εξαγωγές φυτικών ελαίων κατά 36%, τόσο λόγω χαμηλότερων τιμών όσο και όγκων.

    Οι εισαγωγές

    Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφθασαν τα 13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 12% από τον Μάιο του 2024 και μείωση 1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Οι σωρευτικές εισαγωγές για το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 82,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερές σε σύγκριση με το 2023 .

    Οι εισαγωγές από την Ακτή του Ελεφαντοστού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 951 εκατ. ευρώ (+46%), ακολουθούμενη από τη Νιγηρία (+473 εκατ. ευρώ, +132%), λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο.

    Στο μεταξύ, οι εισαγωγές από την Τυνησία υπερδιπλασιάστηκαν (+107%), κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου και των τιμών του εισαγόμενου ελαιολάδου. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν σημαντικά κατά 843 εκατ. ευρώ (-46%) λόγω μειωμένων όγκων ελαιοκράμβης και η Βραζιλία παρουσίασε μείωση 634 εκατ. ευρώ (-7%).

    Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν σημαντικά κατά 2,8 δισ. ευρώ (+27%), κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του κακάο, ενώ οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ (-18%).

    Πηγή: In.gr
  • «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα
    «Πρωτιά» τη Ελλάδας στις ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα

    Τις υψηλότερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά σημείωσαν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurostat.

    Μετά τον πληθωρισμό, που σε όλη την Ευρώπη πέφτει και στην Ελλάδα ανεβαίνει, η χώρα μας καταγράφει άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: Ενώ οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα μειώνονται, στην Ελλάδα αυξάνονται και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλα τα κράτη-μέλη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ μειώθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις. Οι μενεκροές, δηλαδή οι τιμές παραγωγού, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 3%. Αντιθέτως στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%.

    Οι δε εισροές, δηλαδή οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται για να παραχθούν τα αγροτικά προϊόντα, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές – μειώθηκαν κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, παραδέχεται η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξισορρόπηση τιμών, αλλά όχι στην Ελλάδα

    Μετά από μια περίοδο απότομης αύξησης των αγροτικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των τριών πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα των ανατιμήσεων επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών παραγωγού και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021. υπογραμίζει η Εurostat.

    Στην Ελλάδα πάλι, η αποκλιμάκωση στις τιμές ειροών είναι πολύ πιο αργή από ό, τι στην υπόλοιπη Ε.Ε, με μείωση μόλις -2,80%, που δεν είναι ικανή να εξισορροπήσει τις υπέρογκες ανατιμήσεις των προγούμενων ετών, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.

    Αντίρροπες τάσεις

    Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει αντίρροπες τάσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο (+41%) και στις πατάτες (+10%).

    Σε γενικές γραμμές, υπήρξαν ήπιες μεταβολές στις τιμές των οπωροκηπευτικών, με ανατιμήσεις 3% συνολικά για τα φρούτα και μικρή υποχώρηση -1% για τα λαχανικά.

    Εντός όμως της κατηγορίας υπήρξαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις: Για παράδειγμα οι τιμές στα λεμόνια μειώθηκαν κατά -48%, ενώ στα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα αυξήθηκαν κατά +51%. Στα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και στις τομάτες (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).

    Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).

    Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

    Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, με 60,75%, έναντι 41% στην Ε.Ε.

    Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

    Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11% η καθεμία).

    Πρώτη από το τέλος η Ελλάδα, με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών σε όλη την ΕΕ

    Το ακριβότερο ελαιόλαδο

    Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες ανατιμήσεις πανευρωπαϊκά στο ελαιόλαδο (από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), με 60,75% αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

    Αν λάβουμε υπ’όψιν ότι τα τρία προηγούμενα τρίμηνα έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις από 80% ως 97%, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές στη λιανική θα διατηρηθούν, με το επιχείρημα (ή τη δικαιολογία) ότι ακόμα διατίθεται στην αγορά το «περσινό», ακριβά αγορασμένο από τους παραγωγούς ελαιόλαδο. Βέβαια, οι παραγωγοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι πέρυσι συνέβη το αντίθετο: Το ελαιόλαδο που αγοράστηκε σε τιμές 5 ευρώ (πριν σκαρφαλώσει στα 8 και 9) πουλήθηκε μετά από διαδοχικά καπέλα ως και 15 ευρώ στη λιανική.

    Πλημμύρα ειαγωγών

    Στην Ελλάδα, ακόμα και στα αγροτικά προϊόντα που υπάρχουν μειώσεις τιμών, αυτές είναι από μικρές ως ελάχιστες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, τα ελληνικά λεμόνια είναι μόλις -1% φθηνότερα από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (και συχνά δυσεύρετα), ενώ οι τιμές στα ισπανικά υποχώρησαν κατά -58%. Οι ελληνικές τομάτες πωλήθηκαν φέτος από τον παραγωγό σχετικά φθηνότερα (-7%). Όταν όμως οι τιμές τους στην Ολλανδία και Ισπανία έχουν πέσει από -46% ως -53%, δεν είναι να απορεί κανείς που τα ράφια των σουπερμάρκετ γεμίζουν με τις ομοιόμορφες σε χρώμα και μέγεθος, αλλά αδιάφορες σε γεύση, εισαγόμενες τομάτες.

    Οι αιτίες της ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα

    Πριν ρίξουμε το ανάθεμα για τις υψηλές τιμές στον Έλληνα παραγωγό, πρέπει να εξετάσουμε τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μία από τις αιτίες που τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ακριβότερα είναι και η μειωμένη παραγωγή, καθώς ο πρωτογενής τομέας απαξιώνεται και η ύπαιθρος ερημώνει. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις αιτίες που οι σοδειές φθίνουν, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

    Για το γεγονός ότι οι αγρότες είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις πλημμύρες, τους καύσωνες και τη λειψυδρία, δε φταίει το «κακό το ριζικό μας» αλλά και ανθρωπογενείς παράγοντες, με βαρύτατες τις ευθύνες της πολιτείας.

    Όταν υπάρχει σύσταση στους γεωργούς στα νησιά να μην ποτίζουν γιατί δε φτάνει το νερό για τις πισίνες και τα ξενοδοχεία, όταν ντόπιες ποικιλίες, συχνά μοναδικές στον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση, και επελαύνουν οι μεταλλαγμένοι σπόροι, όταν οι αγρότες στη Θεσσαλία ακόμα δεν έχουν ανακάμψει από τις πληγές του Ντάνιελ, είναι αναπόφευκτο η ντόπια παραγωγή να μαραζώνει, και να πλυμμηρίζει η αγορά με εισαγωγές.

    Αν σε αυτά προσθέσουμε την υστέρηση σε υποδομές, την έλλειψη οικονομιών κλίμακας – που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με μια ορθολογική ανάπτυξη των συνεταιρισμών, τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις στρεβλώσεις στην αλυσίδα των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών ούτε για ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα.

    Πηγή: In.gr
  • Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
    Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

    Τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ

    Δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν αυξημένα επίπεδα υπολειμμάτων πολλών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ, σε εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα, καταψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Αναλυτικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε δύο προτεινόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπουν ανοχές εισαγωγής, γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων, για την κυπροκοναζόλη και τη σπειροδικλοφαίνη μέσα ή πάνω πλήθος αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, σπόροι, κρέας, συκώτι και νεφρά, καθώς και για τις ουσίες benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο) μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες.

    Επισημαίνεται πως η χρήση όλων αυτών των προαναφερθέντων φυτοφαρμάκων είναι ήδη απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής

    Τα σχετικά συνοδευτικά ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ για να διασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Επίσης, το να επιτραπούν υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής.

    Οι ψηφοφορίες

    Υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κυπροκοναζόλη (cyproconazole) και τη σπειροδικλοφαίνη (spirodiclofen) ψήφισαν 522 ευρωβουλευτές, 127 κατά και 28 απείχαν.

    Για τα benomyl (μπενομύλη), carbendazim (καρβενδαζίμη) και thiophanate‐methyl (θειοφαινικό μεθύλιο), 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

    Σημειώνεται πως χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των εν λόγω προτεινόμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της. Οι ευρωβουλευτές την καλούν να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων στο όριο προσδιορισμού (τη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg για όλες τις χρήσεις και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής.

    Πηγή: In.gr
  • Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ
    Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

    Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ με τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

    Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, στην ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων καθώς και η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών, μέσω και της προσαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

    Επικαιροποιείται το πλαίσιο που διέπει την πιστοποίηση ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

    Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ

    Ποια θέματα ρυθμίζονται

    Ειδικότερα, με τις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

    Συγκεκριμένα, στα δύο πρώτα μέρη του νομοσχεδίου:

    • Επικαιροποιείται το πλαίσιο που διέπει την πιστοποίηση ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, στα εξής κατά βάση σημεία:
    • Ανατίθενται στον «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» οι αρμοδιότητες ελέγχου με σκοπό τόσο την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με τις προδιαγραφές κάθε Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), πριν τη θέση των προϊόντων στην αγορά, όσο και την ορθή χρήση των καταχωρισμένων ονομασιών στην αγορά.
    • Προβλέπεται ότι, το κόστος των ελέγχων και των αναλύσεων σε περίπτωση δειγματοληψίας προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, δύναται να βαρύνει την ελεγχόμενη επιχείρηση (σήμερα ορίζεται ρητά ότι το σχετικό κόστος βαρύνει εξ’ολοκλήρου την ελεγχόμενη επιχείρηση). Οι δαπάνες μετακίνησης καθώς και υπερωριακής απασχόλησης, και τυχόν άλλες δαπάνες των ελεγκτών καλύπτονται από τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα (ισχύει και σήμερα).
    • Αυστηροποιούνται τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα που μπορούν να επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές όταν, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώνουν μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες της νομοθεσίας σχετικά με τις καταχωρισμένες ΠΟΠ και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων.
    • Αποτυπώνονται αναλυτικά τα κριτήρια και οι συντελεστές επιμέτρησης που λαμβάνονται υπόψη, συνδυαστικά, για την αξιολόγηση των εξεταζόμενων παραβάσεων και την επιβολή και κλιμάκωση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης.
    • Συστήνεται στο ΥπΑΑΤ τριμελής, μη αμειβόμενη, Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων στους παραβάτες των προαναφερομένων ρυθμίσεων (αντίστοιχο όργανο λειτουργεί και σήμερα)

    Επίσης, θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

    • η δυνατότητα αναγραφής μιας καταχωρισμένης ονομασίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ στον κατάλογο των συστατικών ενός τροφίμου καθώς και στην επισήμανση, στην παρουσίαση και διαφήμιση αυτού,
    • η καταχώρηση στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», από επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα με συστατικά προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τα οποία δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών.

    Ακόμη, προβλέπεται η επιβολή διοικητικών μέτρων και προστίμων, επί των αναφερομένων παραβάσεων, σε επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

    Πηγή: In.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζονται οι τιμές και η διαθεσιμότητα των προϊόντων
    Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζονται οι τιμές και η διαθεσιμότητα των προϊόντων

    Η φράση «φτερνίζεται η Αμερική και κρυολογεί η Ευρώπη» συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια αναταραχή στη Wall Street στις αγορές της Ευρώπης. Όμως, κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στην πορεία των τιμών των προϊόντων, επηρεάζοντας τις αγορές παγκοσμίως.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Σε κίνδυνο τα ΠΓΕ προϊόντα από την κλιματική αλλαγή
    Σε κίνδυνο τα ΠΓΕ προϊόντα από την κλιματική αλλαγή

    Σε 147 ανέρχονται τα ελληνικά κρασιά με γεωγραφική ένδειξη - Σχεδόν τα μισά προϊόντα ΠΓΕ στην Ευρώπη είναι οίνοι

    Θύμα της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να πέσει η βιομηχανία κρασιού στην Ευρώπη, καθώς απειλούνται οι οίνοι με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.

    Ειδικότερα, ένας νέος κλιματικός πονοκέφαλος απειλεί τις γεωγραφικές ενδείξεις, που έχουν κατακτήσει οι οινοπαραγωγοί στην Ευρώπη και αποτελούν εργαλείο υπεράσπισης της τέχνης τους.

    Οι νέες κλιματικές συνθήκες φαίνεται ότι αλλάζει όλα τα δεδομένα. Για πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης αυτή η αλλαγή θα είναι ανατρεπτική, καθώς αυτό που κάνει το ευρωπαϊκό κρασί μοναδικό είναι το «πάντρεμα» ενός συγκεκριμένου σταφυλιού και μιας αμπελουργικής πρακτικής με το έδαφος, το κλίμα και τα άυλα στοιχεία μιας συγκεκριμένης περιοχής.

    Σχεδόν τα μισά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρώπης αφορούν το κρασί. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την eAmbrosia 1.648 είναι τα κρασιά με γεωγραφική ένδειξη, 1.714 τρόφιμα και 264 αλκοολούχα ποτά. Το ρεκόρ με τον μεγαλύτερο αριθμό κρασιών με γεωγραφική ένδειξη ανήκει στην Ιταλία η οποία έχει 529, δεύτερη η Γαλλία με 441, τρίτη η Ελλάδα με 147 και ακολουθεί η Ισπανία με 146.

    Σε κίνδυνο τα κρασιά ΠΓΕ

    Τα αμπέλια είναι ευαίσθητα στις παραμικρές αλλαγές στο τοπίο και το κλίμα. Οι επιπλέον υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας κατά την καλλιεργητική περίοδο διαταράσσουν τη λεπτή ισορροπία στο σχηματισμό των απαιτούμενων σακχάρων και νερού στα αναπτυσσόμενα τσαμπιά.

    Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορούν να αισθανθούν τις πιο λεπτές περιβαλλοντικές επιδράσεις σε ένα μπουκάλι κρασί – αν ο χειμώνας που προηγήθηκε του τρύγου ήταν ζεστός ή κρύος, αν ο τρύγος ήταν υγρός ή ξηρός, αν τα σταφύλια καλλιεργήθηκαν σε μια πλαγιά που βλέπει προς το βορρά ή το νότο.

    Για πάνω από ένα αιώνα, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν οικοδομήσει ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση το οποίο συγκεκριμένα είδη τροφίμων και ποτών προστατεύονται βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    «Η αναγνώριση των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί βασικό εμπόδιο για κάθε χώρα που θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί αφρώδους οίνου στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν μπορούν να ονομάζουν το προϊόν τους σαμπάνια και γιατί οι Αυστραλοί και Καναδοί παραγωγοί χαρακτηρίζουν τις φιάλες τους ως “Apera”, επειδή μόνο όσοι προέρχονται από την περιοχή Jerez της Ισπανίας μπορούν να αποκαλούνται «Sherry», σημειώνεται.

    Οι προϋποθέσεις για τη θέσπιση γεωγραφικών ορίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να φαινόταν καλή ιδέα κατά τη διάρκεια του «σταθερού» κλίματος του 20ού αιώνα, αλλά στην εποχή στην οποία κινούμαστε τώρα αποτελεί κίνδυνο.

    Πολλές γεωγραφικές ενδείξεις αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη ποικιλία αμπέλου για μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, το ιταλικό κρασί Barolo, πρέπει να καλλιεργείται μόνο με σταφύλια Nebbiolo από παραγωγούς στα βουνά του Πιεμόντε.

    «Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάνει το κλίμα της βόρειας Ιταλίας να μοιάζει περισσότερο με περιοχές νοτιότερα, όπου το Nebbiolo δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, η ακαμψία της γεωγραφικής ένδειξης του Barolo κινδυνεύει να το οδηγήσει σε εξαφάνιση», σημειώνεται.

    Ποιες ποικιλίες κινδυνεύουν περισσότερο

    Ερευνητές στην Ευρώπη ανέλυσαν πρόσφατα 1.085 κρασιά με γεωγραφική ένδειξη σε όλη την ήπειρο για να βρουν ποιες κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας.

    Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά για τους αμπελουργούς, καθώς ένα τμήμα της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και έχει μικρή φυσική ικανότητα προσαρμογής.

    Έντονες μειώσεις των αποδόσεων προβλέφθηκαν για τη βόρεια Ιταλία, την κεντρική Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Μάλιστα, στη Βουργουνδία, οι περιοχές που είναι γνωστές για το σταφύλι Pinot Noir ενδέχεται να μην μπορούν να καλλιεργήσουν την ποικιλία.

    Η σαμπάνια, που παραδοσιακά θεωρείται προϊόν ενός δύσκολου περιβάλλοντος, παρασκευάζεται από τρεις μόνο ποικιλίες σταφυλιών: Pinot Noir, Chardonnay και Meunier. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν άλλες τέσσερις λιγότερο διάσημες ποικιλίες που μπορούν να προστεθούν στο χαρμάνι και μπορεί να αποτελέσουν έναν τρόπο διατήρησης των χαρακτηριστικών του κρασιού.

    «Ο πλανήτης θερμαίνεται. Αν οι Ευρωπαίοι οινοποιοί δεν θέλουν να ζήσουν την τύχη των μεσαιωνικών αγγλικών αμπελώνων, θα πρέπει να προσαρμοστούν πριν εξαφανιστούν», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αιτήσεις για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αιτήσεις για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού, απλούστευσης διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου και πόρων, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «i-AGRO» για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

    Το «i-AGRO» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενισχύοντας τη διαφάνεια όλων των διαδικασιών και διευκολύνοντας την απλή και αποτελεσματική καταχώρηση και διαχείριση δεδομένων, προς κέρδος χρόνου, πόρων και όφελος τόσο των επαγγελματιών, όσο και του ιδίου του Οργανισμού και του προσωπικού του.

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ (σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 261611/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, που αναλυτικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO» ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται ΕΔΩ.

    Για την ομαλή λειτουργία και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη στο email: [email protected].

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ