Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 17:33

Σύκα: Ιστορικές τιμές για τα αποξηραμένα – Η νέα στρατηγική

Γράφτηκε από

Τι είπε στον ΟΤ για την πορεία των αποξηραμένων σύκων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Πρωτόγνωρες τιμές, που δεν έχουν προηγούμενο, κατάφεραν να απολαύσουν φέτος οι παραγωγοί στα αποξηραμένα σύκα, οι οποίες άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την πρώτη ποιότητα να φτάνει τα 4,60 ευρώ/κιλό και τα 4,80 ευρώ/κιλό στα βιολογικά.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΥΚΙΚΗ» με βάσει τις εμπορικές πράξεις διάθεσης των αποξηραμένων σύκων της φετινής σοδειάς, αλλά και τις συνθήκες της παραγωγής, η οποία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, καθόρισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς αποξηραμένων σύκων των παραγωγών για το 2024.

Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η ΣΥΚΙΚΗ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική προκειμένου ο παραγωγός να απολαμβάνει την καλύτερη τιμή της αγοράς. Έτσι, φέτος ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, με τις τιμές που καθορίστηκαν να είναι πάλι αυξημένες, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές.

Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες

Οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες.

Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».

Οι τιμές παραγωγού αποξηραμένων σύκων

Οι φετινές τιμές για τους παραγωγούς ξηρών σύκων είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗ, η ποιότητά Α’ καθορίστηκε στα 4,60 ευρώ/κιλό από 2,70 ευρώ/κιλό που ήταν πέρσι, η ποιότητα Β’ στα 3,60 ευρώ/κιλό (από 2,50 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ΄ στα 2,50 ευρώ/κιλό (από 1,65 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,00 ευρώ/κιλό (από 1,40 ευρώ/κιλό πέρσι).

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι οριστικές τιμές που «πιάνουν» και τα βιολογικά ξηρά σύκα, φτάνοντας φέτος τα πρώτης ποιότητας σε 4,80 ευρώ/κιλό από 3,20 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν. Αυξημένες είναι οι τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιολογικών με την ποιότητα Β’ να φτάνει στα 3,80 ευρώ/κιλό (από 2,90 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ’ στα 2,70 ευρώ/κιλό (από 2,40 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,40 ευρώ/κιλό (από 2,20 ευρώ/κιλό πέρσι).

«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα»

Μια δύσκολη χρονιά για το αποξηραμένο σύκο

Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν και η φετινή χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή.

«Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα», τονίζει στον ΟΤ, ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δέντρα: «Το σύκο είναι ευαίσθητο. Το δέντρο είναι πλατύφυλλο και χρειάζεται το νερό και την υγρασία για κάποια διαστήματα. Φέτος όμως με την ξηρασία και τους μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 45ο C, η παραγωγή μειώθηκε».

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες φυτεύσεις συκιάς σε περισσότερα στρέμματα στη νότια Πελοπόννησο, ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της καλλιέργειας: «Μόνο αν γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε θα καταφέρουμε να βγάζουμε σύκα».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ για να προσδιορίσει την κατάσταση «ότι ποσότητες έβγαζε παλιά ένα χωριό, είναι σήμερα η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία».

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος

Αλλαγές στη συγκέντρωση σύκου

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος.

Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι και πέρσι, ο ΑΣ συγκέντρωνε την παραγωγή και στη συνέχεια το… μοίραζε στους μεταποιητές.

«Φέτος όμως με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι ποσότητα συγκεντρώσαμε, την κρατήσαμε και την τυποποιήσαμε εμείς. Οπότε με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, θέσαμε έναν στόχο για τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ο στόχος αυτός με την αλλαγή της στρατηγικής μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ιστορία δεκαετιών

Έχοντας στις αποσκευές της εμπειρία δεκαετιών, η «ΣΥΚΙΚΗ» επί σειρά ετών, με αναπτυγμένο τον εμπορικό τομέα, διαχειρίζεται με επιτυχία το προϊόν, διοχετεύοντας το σύνολο στις αγορές του κόσμου.

Η «ΣΥΚΙΚΗ» ιδρύθηκε το 1953, με τα μέλη (φυσικά πρόσωπα) να είναι 419, ενώ ο συνολικός αριθμός συκοπαραγωγών των οποίων απορροφά τα σύκα τους, ξεπερνά τα 1.700 άτομα, που προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους παραπάνω νομούς.

Η συμβολή και η συνεισφορά της «ΣΥΚΙΚΗ» στην τοπική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, ενώ το… μυστικό της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, συμβαδίζει με τον σκοπό της ίδρυσής του: Η ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.

Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Πηγή: ΟΤ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 11:51

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η Μεσσηνία δεν έχει σύκα για εξαγωγές - Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω καύσωνα
    Η Μεσσηνία δεν έχει σύκα για εξαγωγές - Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω καύσωνα

    “Είναι δραματική η κατάσταση της φετινής παραγωγής, ώρα μηδέν για τα ξερά σύκα”, τόνισε στην “Ε” ο μεταποιητής - εξαγωγέας τοπικών αγροτικών προϊόντων Γιώργος Γκούμας. Και σημείωσε πως μας ζητούν σύκα στο εξωτερικό και δεν έχουμε να τους δώσουμε.

    Αναλυτικά, ο Γ. Γκούμας ανέφερε ότι “υπάρχει μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα και τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού” και παρατήρησε για το πρόβλημα της άρδευσης πως “είναι σοβαρό. Και είναι και για τις ελιές και για άλλες καλλιέργειες. Υπάρχουν νερά που δεν αξιοποιούνται, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Είχαμε επισκέψεις υπουργών και βουλευτών που υποσχέθηκαν έργα, αλλά δεν έγιναν ποτέ.

    Επεσήμανε ότι “υπάρχει υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα μας και δεν έχουμε να δώσουμε” και σημείωσε για τις επιπτώσεις στους μεταποιητές και τους παραγωγούς: “Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση; Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και την Αφρική που να απαξιώνει τον αγροτικό της πληθυσμό και τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πώς θα διαφυλάξουμε το σύκο και πώς θα το ενισχύσουμε”.

    Ο Γ. Γκούμας εξήγησε ότι “δώσαμε για τα σύκα τιμή πρωτόγνωρη, όπως και άλλοι μεταποιητές. Δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες οι τιμές, για να αποτελέσει κίνητρο για τους παραγωγούς. Γιατί γνωρίζουμε ότι είναι υπέρογκο το κοστολόγιο της αγροτικής παραγωγής, γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους παραγωγούς”.

    Ο μεσσήνιος εξαγωγέας εξέφρασε την ανησυχία του ότι “κινδυνεύει να χαθεί τελείως η συκοπαραγωγή” και στάθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που θα έχει η χώρα μας, λέγοντας: “Συνεισφέρει τα μέγιστα ο πρωτογενής τομέας και θα τον εγκαταλείψουμε; Μπορούμε να καθίσουμε παθητικά και να βλέπουμε τη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος; Θα γίνουμε μια χώρα εισαγωγών και οι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα θα φύγουν από τη δουλειά τους. Δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην περιοχή, στην περιφέρεια. Το εμπορικό ισοζύγιο ανοίγει επικίνδυνα η ψαλίδα υπέρ των εισαγωγών και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι ποιοτικά τα προϊόντα μας, έχουμε, όμως, λάθος πολιτική και διαχείριση. Το κράτος να δώσει μια κατεύθυνση και να τα στηρίζει έμπρακτα. Δεν υπάρχει χρόνος, έχει τελειώσει”.

    Ο Γ. Γκούμας μίλησε για “εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου που παρήγαγε τόνους προϊόντων και τώρα δεν μπορεί να βρει εργάτες να μαζέψει τα προϊόντα του”, ενώ σε τοπικό επίπεδο επεσήμανε με νόημα: “Συνεχίζουν τα πανηγύρια και τις γιορτές και θα φθάσουμε να κάνουμε γιορτές χωρίς προϊόντα. Θα γιορτάζουμε την καταστροφή των αγροτικών προϊόντων και των παραγωγών. Ζούμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, των παραγωγών και του πρωτογενή τομέα”.

    Τέλος, αναρωτήθηκε “που είναι η άρδευση και η αναδιάρθρωση των συκεώνων” για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Πύργος: Έφαγε 150 σύκα και… κατέληξε στο νοσοκομείο
    Πύργος: Έφαγε 150 σύκα και… κατέληξε στο νοσοκομείο

    Την αγάπη του για τα σύκα δεν την έκρυψε ποτέ, μόνο που αυτή τη φορά μάλλον το παράκανε.

    Ο λόγος για έναν άντρα που κατέληξε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, κατανάλωσε μεγάλο αριθμό σύκων.

    Συγκεκριμένα φέρεται να υποστήριξε πως κατανάλωσε 150!!! σύκα στην καθισιά του.

    Αν και ακούγεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ο άντρας επέμεινε στον αριθμό αυτό.

    Οι επιπτώσεις δε από την κατανάλωση αυτή, μάλλον - και ευτυχώς για αυτόν - δεν ήταν από τις πιο ακραίες, αφού πήγε στο ΤΕΠ με κοιλόπονο και όχι κάτι άλλο.

    Αφού του δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η συμβουλή να κρατήσει το μέτρο με τα σύκα και γενικότερα με το φαγητό, αποχώρησε από το νοσοκομείο.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/stockking

  • Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι
    Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι

    Ζητείται να αρθεί η αδικία και να χορηγηθεί χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες από «Daniel» και «Elias»

    Εκτός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έμειναν αγρότες και μελισσοκόμοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

    Συγκεκριμένα, χωρίς στήριξη έμειναν οι καλλιεργητές σύκου της Βόρειας Εύβοιας και οι μελισσοκόμοι στο δήμο Λαμιέων.

    Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων.

    Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων

    «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει», επισημαίνεται.

    Ζημιές από Daniel – Elias

    Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού αλλά και των άλλων παράγωγων προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

    «Ο δήμος Λαμιέων, είναι όμορος με τους δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας. Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν», τονίζεται στην επιστολή.

    «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων, να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας» και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • Θέλετε γλυκό; Το «βασιλικό» φρούτο που γλυκαίνει και ωφελεί
    Θέλετε γλυκό; Το «βασιλικό» φρούτο που γλυκαίνει και ωφελεί

    Όταν επιθυμούμε διακαώς ένα γλύκισμα ας εξετάσουμε πρώτα αν μπορεί να μας... καλύψει το πιο γλυκό «βασιλικό» φρούτο που συνήθως καταναλώνουμε αποξηραμένο - Δεν είναι το σύκο

    Τάταλο για τους Κερκυραίους και κουρουμάς για τους κατοίκους της Καρπάθου, ο χουρμάς, γνωστός και ως «βασιλικό φρούτο», είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στη φύση.

    Ο καρπός της χουρμαδιάς συγκεκριμένα του φοίνικα Phoenix dactylifera L, είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρα.

    Είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούς, που καλλιεργείται κυρίως στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Οι ποικιλίες χουρμάδων ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες παγκοσμίως. Μια από τις πιο κοινές ποικιλίες χουρμάδων, είναι και αυτή του βασιλικού χουρμά, γνωστός και ως «φρούτο των βασιλιάδων», που καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο. Αποκαλείται βασιλικό φρούτο επειδή παλαιότερα, η συγκεκριμένη ποικιλία χουρμάδων καταναλώνονταν κυρίως από τους βασιλείς, ως ενεργειακό σνακ, αλλά και ως αφροδισιακό!

    Η τόνωση της ενεργητικότητας που προσφέρουν οι χουρμάδες οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, γι’ αυτό και θεωρούνται το γλύκισμα της φύσης. Αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας για ζάχαρη, παρέχοντας παράλληλα οφέλη στην υγεία μας που δεν θα αποκομίζαμε από την κατανάλωση συσκευασμένων και πλούσιων σε λιπαρά γλυκισμάτων – αντιθέτως!

    Τα διατροφικά οφέλη των… βασιλικών χουρμάδων είναι πολλά. Μία μερίδα (δύο χουρμάδες) περιέχει 133 θερμίδες, κυρίως από υδατάνθρακες. Αποτελούν φυσική πηγή σακχάρων, καθώς από τα συνολικά 36 γραμμάρια υδατανθράκων, τα 32 γρ. είναι σάκχαρα, εξ ου και η γλύκα του φρούτου.

    Επιπλέον είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες – μια μερίδα καλύπτει το 11% των ημερήσιων αναγκών μας σε ίνες- αποδεικνύονται ευεργετικοί για την πέψη. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, σε διπλάσια ποσότητα από τις μπανάνες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο.

    Ακόμη είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, που καταπολεμούν την φλεγμονή, καροτενοειδή, που προάγουν την καρδιακή υγεία και φαινολικό οξύ, που έχει αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

    Όσο για την αφροδισιακή τους δράση, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, εντούτοις παραδοσιακά σε χώρες της Αφρικής, οι χουρμάδες είναι γνωστό αφροδισιακό και πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ενισχύουν το σπέρμα και τονώνουν τη λίμπιντο.

    Τους καταναλώνουμε κυρίως αποξηραμένους. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι στην κατανάλωσή τους καθώς δεν στερούνται θερμίδων. Όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν 133 θερμίδες (δυο χουρμάδες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα).

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί
    Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί

    Προστασία από τις αλλαγές και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες που τρώνε καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα

    Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες να το έχουν συσχετίσει με την προστασία των παιδικών πνευμόνων έναντι του άσθματος, την αντιγήρανση και την ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Διάφορες καταστάσεις όμως όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Για την παραπάνω περίπτωση ωστόσο και τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατασταση του μικροβιώματος. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

    Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες άνευ. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε μια σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, ένα όργανο στήριξης και προστασία της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Μειωμένη κατά περίπου 50% είναι φέτος η παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα
    Μειωμένη κατά περίπου 50% είναι φέτος η παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα

    Μειωμένη κατά περίπου 50% είναι φέτος η παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιώργος Αγγελόπουλος, διευθυντής του συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ.

    Η συγκομιδή έγινε αργά φέτος με υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 45 βαθμούς και οι βροχές στη συνέχεια αποτελείωσαν την παραγωγή μας, πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος. Ο ΕΛΓΑ θα δώσει βέβαια αποζημιώσεις αλλά το ζήτημα για εμάς είναι ότι πρέπει να καλύψουμε τις παραγγελίες μας καθώς εξάγουμε σε 20 χώρες κυρίως όμως σε Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία, τόνισε και επισήμανε ότι φέτος οι αγορές θα καλυφθούν μερικώς από εμάς.

    Ζητάμε στήριξη από την Πολιτεία για να φυτέψουμε περισσότερα δέντρα και να ισοσκελίσουμε κάπως τις απώλειες στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μεσσηνία: Αυξήσεις από 5 έως 30 λεπτά στις τιμές των σύκων
    Μεσσηνία: Αυξήσεις από 5 έως 30 λεπτά στις τιμές των σύκων

    Αυξήσεις στην τιμή των σύκων από 2,13% μέχρι 13,79% το κιλό, σε σχέση με πέρσι ανακοίνωσε χθες η ΣΥΚΙΚΗ.

    Σε απόλυτες τιμές η μεγαλύτερη αύξηση, 30 λεπτά το κιλό, δόθηκε στα σύκα ποιότητας Α΄ και Β'.

    Αναλυτικά οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες για τη φετινή παραγωγή, οι περσινές τιμές και η ποσοστιαία αύξηση της τιμής παρουσιάζονται στον πίνακα

    Ξηρά σύκα

    Ποιότητα

    Τιμή 2023

    Τιμή 2022

    % μεταβολή

    Α’

    2,7

    2,4

    12,50%

    Β΄

    2,5

    2,2

    13,64%

    Γ΄

    1,65

    1,45

    13,79%

    Δ΄

    1,4

    1,25

    12,00%

    Βιολογικά ξηρά σύκα

    Ποιότητα

    Τιμή 2023

    Τιμή 2022

    Α’

    3,2

    3,1

    3,23%

    Β΄

    2,9

    2,8

    3,57%

    Γ΄

    2,4

    2,35

    2,13%

    Δ΄

    2,2

    2,15

    2,33%

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ