Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 1 Κιλό υγράλατος μπακαλιάρος
Για το κουρκούτι:
- 300 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 100 γρ ψιλό σιμιγδάλι
- 350 γρ μπύρα
- 130 γρ νερό
- 1 κτγ αλάτι
- 2 κτγ μπέικεν πάουντερ
Για το πανάρισμα:
- Αλεύρι
Για το Τηγανισμα:
- 1 1/2 λιτρο Ηλιελαιο
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από τα κόκκαλα και την πέτσα
- Τον κόβουμε σε ίσα κομμάτια και σε ένα μεγάλη γάστρα ή λεκάνη με ένα τρυπητό μέσα τον τοποθετούμε μέσα στο τρυπητό και το γεμίζουμε το ταψί με νερό να σκεπάζει καλά τον μπακαλιάρο
- Κάθε 4-5 ώρες πετάμε το νερό και γεμίζουμε με καθαρό (για να μπορέσει να φύγει η αλμύρα από το ψάρι), αυτό το κάνουμε για 24 ώρες
- Μετά από 24 ώρες βγάζουμε τα κομμάτια και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε χαρτί Κουζίνας (το κάνουμε αυτό για 10 λεπτά περίπου μέχρι να χει στεγνώσει τελείως το ψάρι)
- Πρέπει να ναι στεγνό για να μπορέσει να παναριστεί σωστά με το αλεύρι και να κολλήσει επάνω το κουρκούτι
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 350 γρ μπύρα , 100 γρ ψιλό σιμιγδάλι , 130 γρ νερό , 2 κτγ μπέικεν, 1 κτγ αλάτι, 300 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός
- Παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα πανάρουμε μέσα σε ένα πυρέξ με μπόλικο αλεύρι τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει και να έρθει σε θερμοκρασία 160-170 c
- Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι με την βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού (τα κομμάτια τα τηγανίζουμε κάθε φορά δύο δύο και κοιτάμε να ναι περίπου το ίδιο μέγεθος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα)
- Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το ρίχνουμε πολύ σιγά μέσα στο καυτό λάδι
- Αφού τηγανιστούν και πάρουν ένα ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί
- Το ίδιο κάνουμε με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του μπακαλιάρου
Μόλις τα τηγανίσουμε όλα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε και τα σερβίρουμε με σκορδαλιά , με πατάτες τηγανιτές και με ότι άλλο μας αρέσει . Το ιδανικότερο κουρκούτι για έναν λαχταριστό και τραγανό μπακαλιάρο
Καλή σας επιτυχία!!
Πηγή: live-kitchen.gr