Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 13:51

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής - Διακόπηκε για αύριο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ - Διαφωνίες στο ΕΛΚ για τους χειρισμούς Μέρκελ - Έξαλλος ο Μακρόν με τις «ατέρμονες συζητήσεις του κλαμπ» - Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Παράταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί (ώρα Βρυξελλών, 12 ώρα Ελλάδος) έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να καταφέρουν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν και θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος τόσο για τον διάδοχο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όσο και αυτών του Ντόναλντ Τουσκ, της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Μάριο Ντράγκι.
Την αναβολή ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γράφοντας: «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11».
Οι «27» ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια καταρχήν συμφωνία για τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παράτασης, υπήρχαν πληροφορίες που υποστήριζαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στον Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν και το βασικό πρόβλημα αποτελούσαν τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις υπόλοιπες θέσεις.

Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία που είχε επιτευχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου και η οποία αποτελούσε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, προέβλεπε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τοποθετείται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις, ήτοι του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερικής πολιτική και Άμυνα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτελούν αντικείμενα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «27» (σ.σ ο πρόεδρος της Κύπρου δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για ιατρικούς λόγους και εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ).

Ωστόσο η άτυπη αυτή συμφωνία δεν βρήκε υποστήριξη στις Βρυξέλλες καθώς εκτός από μια σημαντική μερίδα κρατών – μελών που διαφώνησαν με την επιλογή του Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, υπήρξε ένας μικρής έκτασης εμφύλιος πόλεμος ακόμα και μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλα και σημαίνοντα στελέχη του ΕΛΚ διαφώνησαν ανοικτά με τις παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις δύο μικρότερων πολιτικών ομάδων. «Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, είναι δύο μικρές πολιτικές ομάδες, η μία μικρότερη από την άλλη και δεν γίνεται να μας επιβάλουν τις θέσεις τους», υπογράμμισε στις Βρυξέλλες κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ (κεντροδεξιά).
Η συμβιβαστική λίστα που τέθηκε επί τάπητος στις Βρυξέλλες προβλέπει την ακόλουθη διανομή των κορυφαίων αξιωμάτων στην ΕΕ:
- Ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης, Φρανς Τίμερμανς αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν.
-Πρώτη αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής γίνεται η Φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Δανία).
- Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
- Ο Φιλελεύθερος Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναλαμβάνει επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
- Ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέρκελ: Είναι περίπλοκο, αλλά ελπίζουμε πως είναι εφικτό

«Πιστεύω ότι αφού κοιμηθούμε, θα είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε και πάλι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τα ανώτατα αξιώματα στα κορυφαία όργανα της Ε.Ε.

«Νομίζω ότι είναι περίπλοκο, αλλά συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι είναι εφικτό. Θέλουμε να επιτύχουμε έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης... Πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά πόσον οι προτάσεις έχουν επίσης πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για μένα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό οι κορυφαίοι υποψήφιοι να φέρουν επίσης ευθύνη στο μέλλον», υποστήριξε η Μέρκελ.

«Είχα προβλέψει το δύσκολο πόκερ, ειδικά για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως υπάρχουν δύο εναλλακτικές.

Το χρονικό της αναβολής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου στις 20.00 ώρα Βρυξελλών την Κυριακή διακόπηκε τα μεσάνυχτα ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ να ξεκινήσει μια σειρά διμερών επαφών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περίπου στις 05.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος – 04.15 ώρα κεντρικής Ευρώπης) της Δευτέρας.

Στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε εκ νέου με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με σκοπό να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να μην χρειαστεί μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα μέσα του Ιουλίου. Μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάνστεθ και τον Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκίνησε νέο γύρο διμερών επαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Στις 9 το πρωί ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανήρτησε μια φωτογραφία με το πρόγευμα στο οποίο παρακάθονται τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως μερικά λεπτά νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε είχε πει στους δημοσιογράφους πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία» προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές αν οι ηγέτες θα τα καταφέρουν.

Διαφωνίες στο ΕΛΚ με την Μέρκελ και την «συμφωνία της Οσάκα»

Το γεγονός ότι στη σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ότι θα στηρίξει την επιλογή του σοσιαλιστή Τίμερμανς, έφερε τα πάνω - κάτω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα στελέχη του θεωρούν ότι το συγκεκριμένο αξίωμα θα πρέπει να περάσει στα χέρια του EΛΚ καθώς στις ευρωεκλογές έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Για το αξίωμα του επικεφαλής, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, θεωρείται ένα συμβιβαστικό πρόσωπο ενώ το όνομα του κορυφαίου υποψηφίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ακούγεται τώρα έντονα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πολιτικός Σβεν Γκίγκολντ από το Κόμμα των Πρασίνων έσπευσε να δηλώσει στην εφημερίδα «Bild» ότι η γαλλογερμανική διαμάχη για τα ανώτατα αξιώματα οδηγεί την Ε.Ε σε ανικανότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να διερευνήσει συμβιβαστικές λύσεις βλέποντας το αδιέξοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν έπεσαν στο... τραπέζι κι άλλα ονόματα, όπως της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ και του Γάλλου διαπραγματευτή της E.Ε για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου.

«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη. Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 15:28

Σχετικά Άρθρα

  • Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης
    Το μεταναστευτικό στο «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συνεδριάζει με «βαριά» ατζέντα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης

    Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μεταναστευτικό κύμα και δεύτερον σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα αυστηρότερο πλαίσιο.

    To μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση υπογραμμίζει η Αθήνα σε μια εποχή που παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία προχώρησε σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρώμης και Τιράνων μετανάστες μεταφέρονται σε δομές στην Αλβανία (η συμφωνία ισχύει για μία περίοδο πέντε ετών)

    Από την πλευρά της η Πολωνία θα ζητήσει να επικυρωθεί η απόφαση της για να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Λευκορωσία. Η συζήτηση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς Ολλανδία και Ουγγαρία θέλουν εξαίρεση από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

    Ουσιαστικά μια σειρά χωρών φαίνεται ότι προχωράνε σε μια σκληρότερη γραμμή, με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

    Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

    Από την Αθήνα εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα αναγνωρίζεται πως μέσα σε ένα ταραγμένο σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά χρειάζεται αυξημένη προσοχή. «Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα έχει 80%, μέσα σε βάθος πενταετίας, μείωση των διαμενόντων στη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι φυλάει τα σύνορά της, είναι πολύ σημαντικό ότι οι θέσεις της γίνονται θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, να είμαστε ήσυχοι, είναι πολλές οι προκλήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως επεσήμανε «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, υπάρχει μεγάλη πίεση, αλλά υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση».

    Με αφορμή τα σενάρια που έχουν υπάρξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δε θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί».

    Κομβική η συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό

    Να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θέλει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά. Όπως έχει αναφέρει κ. Παναγιώτοπουλος υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών.

    Να σημειωθεί εδώ πως τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως επεσήμανε αναμένεται να προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2024 πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

    Κλείδωσε συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

    Κρίσιμη ημερομηνία για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θεωρείται η 8η Νοεμβρίου, καθώς θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. «Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του.

    Ειδικότερα όπως εξήγησε, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Προσέθεσε επίσης «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Άρα στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».

    Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν βέβαια αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την επισήμανση των λιπασμάτων
    Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την επισήμανση των λιπασμάτων

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον Κανονισμό για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    Ο κανονισμός που εγκρίθηκε προωθεί τη χρήση ψηφιακών ετικετών στα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι φυσικές ετικέτες όπου είναι απαραίτητες. Βελτιώνει επίσης την αναγνωσιμότητα των ετικετών και απλουστεύει τις υποχρεώσεις επισήμανσης των προμηθευτών.

    Ετικέτες κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή

    Με τον κανονισμό επικαιροποιείται ο υφιστάμενος σχετικά με τις ετικέτες των λιπασμάτων. Προωθείται η χρήση της ψηφιακής επισήμανσης με στόχο τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τους παραγωγούς. Οι ψηφιακές ετικέτες θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά. Επίσης, ο κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες θα διατίθενται και με φυσικά μέσα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ή των ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες. Θα προταθούν επίσης ψηφιακές ετικέτες για προϊόντα που πωλούνται χύδην, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαραίτητες πληροφορίες αναρτώνται και σε φυσική μορφή σε ορατή θέση στο σημείο πώλησης. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να επικαιροποιεί τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    Γενικές πληροφορίες

    Οι ψηφιακές ετικέτες είναι κωδικοί QR ή ραβδοκωδικοί που ανακατευθύνουν τον χρήστη σε ιστότοπο, όπου είναι αποθηκευμένες οι πληροφορίες της ετικέτας. Οι ψηφιακές λύσεις μειώνουν σημαντικά το κόστος της επισήμανσης και, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την επικαιροποίηση του περιεχομένου της. Επιπλέον, αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε ψηφιακή ετικέτα σε σύγκριση με την υλική ετικέτα, η οποία μπορεί να μην είναι ευανάγνωστη, ιδίως σε μικρές συσκευασίες. Ωστόσο, το επίπεδο του ψηφιακού γραμματισμού ποικίλλει ανά κοινωνική ομάδα και ηλικία. Ορισμένες ευάλωτες ομάδες ενδέχεται να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι ψηφιακές ετικέτες ή οι έξυπνες συσκευές.

    Η ψηφιακή επισήμανση χρησιμοποιείται ήδη στην ΕΕ για ορισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται κανόνες σχετικά με την ψηφιακή επισήμανση και άλλων προϊόντων (όπως τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και άλλα χημικά προϊόντα). Η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και κατά 4.500 ευρώ για μια ΜΜΕ, κατά μέσο όρο.

    Μέχρι σήμερα, τις απαιτήσεις για την επισήμανση των λιπασμάτων έθετε ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009. Η πρόταση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου 2024.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
    ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε νόμο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

    Το πράσινο φως για την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας έδωσε το Συμβούλιο των Υπουργών.

    Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ποινικοποιούν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο και τη βία στον κυβερνοχώρο, όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων.

    Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει πρότυπα για την προστασία των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.

    Κύρια στοιχεία

    Ο νόμος που εγκρίθηκε ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:

    • ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων
    • καταναγκαστικό γάμο
    • μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων
    • καταδίωξη στον κυβερνοχώρο
    • παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και υποκίνηση μίσους ή βίας στον κυβερνοχώρο

    Οι ποινές

    Η διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τουλάχιστον ένα έως πέντε χρόνια. Η οδηγία συνοδεύεται επίσης από εκτενή κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως η διάπραξη του αδικήματος σε βάρος παιδιού, πρώην ή νυν συζύγου ή συντρόφου ή δημόσιου εκπροσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισύρουν αυστηρότερες ποινές. Η οδηγία περιέχει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τα μέτρα βοήθειας και προστασίας που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη στα θύματα.

    Θα καταστεί ευκολότερο για τα θύματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν ένα έγκλημα. Τουλάχιστον, θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από επαγγελματίες. Όταν τα παιδιά αναφέρουν ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος με γονική μέριμνα, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του παιδιού πριν ενημερώσουν τον φερόμενο ως δράστη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι θα εισηγηθεί ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση
    Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Τι θα εισηγηθεί ο Μητσοτάκης για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

    Μία ακόμα ευκαιρία για να διατυπώσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και της κλιματικής κρίσης και την πιο γενναία χρηματοδότηση θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβουλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή (06/10) στη Γρανάδα.

    Η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, διεύρυνση της ΕΕ, και ανταγωνιστικότητα, θέματα τα οποία αποτελούνε μείζονα προβλήματα και για την ελληνική πλευρά, που ζητά πιο γενναίες αποφάσεις. Ειδκότερα η ελληνική κυβέρνηση ζητά πόρους αυξημένους τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, ως μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα επιμείνει και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ανάλογη πρόθεσή του προανήγγειλε και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την κλιματική προσαρμογή. Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εξέφρασε την αγανάκτησή του για τo ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και τόνισε πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξησή τους κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η Ελλάδα είναι οικονομικά ισχυρή, και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έδρασε με μεγάλη ταχύτητα, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά λέει «ναι» αλλά με κανόνες και βασικό κριτήριο το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Στην Ισπανία ο Μητσοτάκης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στην ατζέντα μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και οικονομία
    Στην Ισπανία ο Μητσοτάκης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στην ατζέντα μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και οικονομία

    Στη Γρανάδα μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα λάβει μέρος στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Σε μια συγκυρία που η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της, στη Σύνοδο συμμετέχουν 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

    Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (Nikol Pashinyan) και τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι (Irakli Garibashvili).

    Αύριο στην Γρανάδα θα ακολουθήσει άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Η συζήτηση των ηγετών αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε (διεύρυνση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου) και την στρατηγική ατζέντα, στην ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε και στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη Μετανάστευση.

    Το μήνυμα στις χώρες που επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για διεύρυνση της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι υπέρ ως επένδυση στο μέλλον.

    Ωστόσο, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.

    Η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία, αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Στην ατζέντα μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και οικονομία

    Προσθέτουν ωστόσο ότι προέχει η Ε.Ε. να συζητήσει για το Μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

    Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη και όχι οι διακινητές - να θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρόκειται για θέματα που πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο Πρωθυπουργός με επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των 9 ηγετών προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία, ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Στην Αρχ. Ολυμπία η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
    Στην Αρχ. Ολυμπία η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    “Η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού”, αποτέλεσε τον λόγο προκειμένου να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από 34 χώρες της Ευρώπης, ύστερα από πρόσκληση της βουλευτού Α’ Αθηνών της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή. Το θέμα αυτό απασχόλησε την συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, υπό την προεδρία της βουλευτή Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

    Τα συμπεράσματα ύστερα από την τριήμερη συνεδρίαση, είναι πολλά και σημαντικά, όπως επίσης σημαντική είναι και η προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας σε ένα ευρύ κοινό από όλη την Ευρώπη. Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επανήλθε και συζητήθηκε επίσης η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός διεθνούς βραβείου για την Αρχαία Ολυμπία.

    Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες που επελέγησαν από τη βουλευτή μεταξύ των οποίων ήταν ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κα Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά ομότιμη καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος τεχνών Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν και να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή αλλά και τα σημεία αυτά τα οποία έχουν άμεση σχέση με το κεντρικό θέμα, που ήταν το νερό.

    Όπως μάλιστα έκανε γνωστό η κα Πιπιλή, κατά την διάρκεια της διαδρομής τους προς την Αρχαία Ολυμπία, έκαναν μια στάση προκειμένου να τους παρατεθεί δείπνο, σε εστιατόριο από το οποίο μπορούσαν να θαυμάσουν την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», όπου ύστερα από παράκληση της ιδίας, οι υπεύθυνοι παρέβλεψαν τον κανονισμό και την φωταγώγησαν.

    Επιπλέον επισκέφτηκαν την λίμνη του Καϊάφα καθώς και τον μυθικό ποταμό Αλφειό, ενώ η μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας, αποτέλεσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο και το αναμνηστικό δώρο τους, αφού κάθε ένας από τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους έλαβε το γνωστό σε όλους μας πεντοχίλιαρο, μέσα σε πλεξιγκλάς πάνω στο οποίο απεικονίζεται η γέφυρα.

    «Ήταν εξαιρετική η τιμή ότι η πρότασή μου από τον Μάιο του ΄22 προς την επιτροπή πολιτισμού της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή. Το θέμα μου είναι μετά από πολλή σκέψη και έρευνα, η πολιτιστική κληρονομιά του νερού. Η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, δεύτερον γιατί εγώ έλκω την καταγωγή μου την απώτερη από την οικογένεια του πατέρα μου, από την περιοχή της νέας Φιγαλείας και από μικρό παιδί άκουγα από τους γονείς μου για την περίφημη μυθική Νέδα το ποτάμι, για τον περίφημο Αλφειό και τον έρωτά του με την Αρέθουσα αλλά ακόμα και για τον πέμπτο μύθο του Ηρακλή που ήταν ο μεγάλος ποταμός της Ηλείας , ο Πηνειός. Άρα λοιπόν, προσπάθησα να συνδυάσω μία σύγκληση της επιτροπής εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και ειδικότερα στον εκπληκτικό χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προσπάθησα να συνδυάσω ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στον πλανήτη και τον ίδιο τον άνθρωπο, ότι επηρεάζει την μυθολογία, αρχαιολογία, ιστορία, επιστήμες, τεχνικά έργα, από τον 6ο αιώνα πΧ υπήρχαν ακόμα όλα αυτά τα δείγματα, επηρέασε τρομερά τις τέχνες και επηρεάζει πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά μας με τον φόβο της έλλειψης νερού όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στις πόλεις και τον ίδιο τον άνθρωπο. Επίσης το ελληνικό κράτος θα πρέπει πια να κινητοποιηθεί έτσι ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, γιατί επέρχεται ο κίνδυνος μίας λειψυδρίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην νότιο Μεσόγειο που μας συνδέουν και οι χαρές και οι καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πιπιλή η οποία συμπλήρωσε επίσης πως:

    «Είμαι πολύ υπερήφανη που μία ελληνίδα βουλευτής κατάφερε και συγκέντρωσε εδώ από 34 χώρες της Ευρώπης μέλη της επιτροπής. Προέδρευσε επίσης Ελληνίδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, η πρόεδρος της υποεπιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης η Νίνα Κασιμάτη και μεγάλη τιμή ότι παρευρίσκεται εδώ η Ελληνίδα με εξέχουσα θέση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου».

    Παράλληλα η κα Πιπιλή αναφερόμενη στο παρασκήνιο και την προετοιμασία ενόψει της άφιξης των Ευρωπαίων Εκπροσώπων επεσήμανε ότι: «Τους είπα ότι θέλω να δούμε και την σύγχρονη Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από την περίφημη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης όπου παρακάλεσα την διοίκηση της γέφυρας και μου έκαναν το χατίρι και φωταγώγησαν ειδικά το πρώτο βράδυ που φάγαμε εκεί την γέφυρα γιατί λόγω κλιματικής κρίσης απαγορεύονται οι φωτισμοί, έπαθαν πραγματικά πολιτισμικό σοκ. Τους πήγα στον Καγιάφα, τους εξήγησα την μυθολογία, την ομορφιά, τα ιαματικά λουτρά πόσο μεγάλος θησαυρός είναι για την Ελλάδα και επειδή ήταν χάλια η κατάσταση πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα τον διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μπαλωμένο, ο οποίος κατέβηκε ο ίδιος και επέβλεψε τον όλο χώρο, όπου πραγματικά στα χάλια που ήταν πριν με αυτό που προσπάθησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η διαφορά ήταν τεράστια. Βοήθησε πολύ ο δήμαρχος Ζαχάρως, γιατί τον παρακάλεσα και δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπιδάκι άρα λοιπόν πραγματικά είδαν την πραγματική Ελλάδα, αυτοί που θέλουμε αλλά που συχνά δεν είναι.

    Παρέδωσα στους ξένους συναδέλφους ένα πολύ ωραίο δώρο που ενθουσιάστηκαν, παρακάλεσα τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος τον κ. Στουρνάρα και το Νομισματοκοπείο και μου βρήκαν με μεγάλη δυσκολία χαρτονομίσματα αυθεντικά, Πεντοχίλιαρα, τα βάλαμε με δωρεά της τράπεζας σε πλεξιγκλάς και το πήραν ως ανάμνηση γιατί με το που ήρθε το ευρώ υποχρεωτικά καταστράφηκαν όλα. Και είχαν κρατήσει κάποια για αρχείο. Είχα την ιδέα και τώρα η γέφυρα της Καρύταινας μέσα από το Πεντοχίλιαρο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη».

    Από την πλευρά της, η βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης η Νίνα Κασιμάτη σημείωσε πως: «Εγώ και ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόνισα το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση διεξάγεται στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας με όλα τα συνεπακόλουθα για την Ειρήνη, τον Ολυμπισμό, την Ελευθερία, τις ανθρώπινες αξίες, είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό για το συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και για το μήνυμα που στέλνουμε από εδώ. Τόνισα ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι το αντίθετο της βαρβαρότητας. Επειδή στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλές πολεμικές συρράξεις και οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, ήθελα να στείλω από εδώ το μήνυμα και για την απελευθέρωση της Κύπρου και για την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για το άνοιγμα του διαδρόμου από το Αζερμπαϊτζάν έτσι ώστε οι άνθρωποι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσουν να έχουν τα βασικά αγαθά και την επαφή με την Αρμενία και για την επαναφορά όλων τους κανόνες για τα πυρηνικά.
    Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που έπρεπε να βγει ως προς την κατάσταση. Από κει και ύστερα οι εργασίες μας αφορούν στην πολιτισμική κληρονομιά γενικότερα και του νερού όπου είχαμε εξέχοντες ομιλητές, ακαδημαϊκούς, όπου έδωσαν πολλές διαστάσεις σε αυτό το στοιχείο και πως αποτυπώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε και μία πρόταση προκειμένου να θεσπιστεί ένα βραβείο του συμβουλίου της Ευρώπης με το όνομα “Ολυμπία”, η Ολυμπία θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο για πολλά πράγματα και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακριβώς γιατί συμβολίζει αυτές τις αξίες που όσο περνάει ο καιρός λείπουν. Νομίζω ότι όλοι θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ο σηματοδότης των αρχών και των αξιών που πρέπει να είναι διάχυτες στην κοινωνία, για να πηγαίνουμε μπροστά με ειρήνη, συναδελφικότητα και πρόοδο».

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, στη συνέχεια σημείωσε πως: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που φιλοξενείται σε αυτόν τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και που με χαρά φιλοξενήσαμε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από 46 χώρες. Το αποτέλεσμα το οποίο βγαίνει, είναι ότι χαιρόμαστε άμεσα, διότι πολλές από τις ενέργειες που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία και στην περιοχή της Ηλείας, υιοθετούνται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ένα από αυτά είναι η διασφάλιση του master plan στην Αρχαία Ολυμπία όπως επίσης και ότι η Αρχαία Ολυμπία αρχίζει σιγά-σιγά και αναδεικνύεται σε ένα παγκόσμιο Brand name όπως το Olympia land που εφαρμόσαμε ως Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον χαιρόμαστε γιατί δίνεται έμφαση σε τομείς όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των υδάτων όπου η Δυτική Ελλάδα διακρίνεται για το πλούσιο υδάτινο αποθεματικό της και το οποίο θα πρέπει εμείς ως τοπική κοινωνία να προφυλάξουμε αλλά και να διαφυλάξουμε. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι υπήρξε μία μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης εδώ και στο μέλλον αυτές οι διοργανώσεις θα είναι σημαντικές τόσο για την Αρχαία Ολυμπία όσο και για την Δυτική Ελλάδα».

    Τέλος ο Πέτρος Βαρελίδης γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της προβολής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από αυτή την διαδικασία, ενώ συμπλήρωσε πως: «Είναι μία περιοχή με μοναδικά πλεονεκτήματα, βέβαια δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα τέτοια περιοχή αλλά είναι μία από τις περιοχές που αποτελούν πυλώνα του τι είναι η Ελλάδα σήμερα. Η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Ακρόπολη είναι από τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους που όλοι γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο.
    Επομένως, πρέπει να προβάλλεται. Από εκεί και πέρα η σημασία του νερού σε σχέση με τα μνημεία είναι προφανής, η ανθρωπότητα από την αρχή του χρόνου ήταν πάντα συνδεδεμένη με το νερό, πρέπει όμως να κοιτάμε το μέλλον πρέπει να κοιτάμε τι κάνουμε σήμερα για την διαχείριση των υδάτων και νομίζω ότι η συζήτηση που έγινε αυτές τις τρεις μέρες, μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν και ότι είναι ανούσια η συζήτηση για το παρελθόν αν δεν κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον».

    sumvoulio olympia 2

    sumvoulio olympia 3

  • Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Ώρα για τολμηρές αποφάσεις σχετικά με το φυσικό αέριο - Να πείσουμε τους πιο καχύποπτους»
    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Ώρα για τολμηρές αποφάσεις σχετικά με το φυσικό αέριο - Να πείσουμε τους πιο καχύποπτους»

    «Πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Θεωρώ ότι μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

    Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισ. μόνο το 2022 -ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. Είναι εξάλλου κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση»

    «Στη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις»

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε «πως οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF. Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF».

    Υπογράμμισε πως «ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα».

    «Ελπίζω η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να λήξει»

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την παραίτηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας. «Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της (Liz Truss). Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει» είπε.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ουκρανία - Σαρλ Μισέλ: Εγκλήματα πολέμου διαπράττει η Ρωσία - Το βλέμμα στη συνεδρίαση της G7
    Ουκρανία - Σαρλ Μισέλ: Εγκλήματα πολέμου διαπράττει η Ρωσία - Το βλέμμα στη συνεδρίαση της G7

    Ο εφιάλτης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων επέστρεψε στο Κίεβο

    Εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζει τις ρωσικές επιθέσεις που στοχεύουν αδιακρίτως πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να καταστεί υπόλογη. Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Κίεβο με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση της G7 (στις 15.00 ώρα Ελλάδας αύριο, Τρίτη), τίθεται επί τάπητος η «απάντηση» της Δύσης στο Κρεμλίνο.

    «Oι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων στην Ουκρανία υποδεικνύουν την απελπισία του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις είναι εγκλήματα πολέμου. [Είμαστε] προσηλωμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να καταστήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς. Θα το συζητήσουμε αυτό με τους εταίρους μας στην G7» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Εν μέσω του μπαράζ βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχαν αμφότεροι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο Μακρόν διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Σε δηλώσεις του ακολούθως ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου μετά «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων», επισημαίνοντας ότι θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για την εξέταση της κατάστασης.

    Το Βερολίνο «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, δήλωσε ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ, έπειτα από τη συνομιλία των Όλαφ Σολτς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Κατά τη συνομιλία, ο κ. Σολτς ενημερώθηκε για την κατάσταση, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας και διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι το Βερολίνο «θα κάνει το παν προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια», κυρίως για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η Γερμανίδα υπουργός 'Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, την ίδια στιγμή δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στον λαό της Ουκρανίας το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας Iris-T SLM».

    Οι νέες επιθέσεις «δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παραδοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα αμυντικά όπλα», υπογράμμισε.

    O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία, και υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή της στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται»

    «Πρόκειται για βάρβαρες και άνανδρες επιθέσεις σε αμιγώς πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων, με στόχο αθώους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά και στο σχολείο το πρωί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

    «Με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία στοχεύει να κάνει το μέγιστο κακό. Η στόχευση αδιακρίτως αμάχων απαγορεύεται σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο συνεργός της -το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία- καθώς και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι και εμπλέκονται σε αυτά και άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.

    Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η ΕΕ είδε πώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία -η οποία είναι θύμα, όχι επιτιθέμενος- ότι φέρεται πως σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας. «Τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες είναι εντελώς απαράδεκτες», τονίζεται.

    Όσον αφορά στην ανακοίνωση Λουκασένκο για ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής δύναμης με τη Ρωσία, η ΕΕ προέτρεψε τις αρχές του Μινσκ να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη «σε αυτό το βάναυσο, παράνομο εγχείρημα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως να επιτρέπουν το έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως σημείο εξαπόλυσης επιθέσεων κατά Ουκρανών αμάχων».

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε εξίσου πως «οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν,

    «H EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

    «Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

    Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις

    Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

    «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω του Twitter.

    «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειαστεί».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ STEPHANIE LECOCQ POOL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο