Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 20:08

Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν: «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση - Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε»

Γράφτηκε από
Ad Slot

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων από τη συντριβή του Fokker 100 στο Αλμάτι - Σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνική βλάβη αποδίδεται το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 54 - Αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων υποσχέθηκε η κυβέρνηση του Καζακστάν - Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών στο Καζακστάν για την εύρεση των αιτίων, που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία και είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 54.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air με 93 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι κι αφού πρώτα έχασε ύψος, προσέκρουσε σε ένα φράχτη και στη συνέχεια κατέληξε σε ένα διώροφο κτήριο.

Breaking: A Bek Air plane carrying around 100 people has crashed shortly after takeoff in Kazakhstan. pic.twitter.com/TxlLPrZ0sG

— PM Breaking News (@PMBreakingNews) 27 Δεκεμβρίου 2019
Από τα θύματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο «έφυγαν» την ώρα που δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και άλλοι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο. Από τους 54 επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Ανάμεσά τους, βρίσκονται πέντε παιδιά και τρία βρέφη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών να μεταφέρουν ένα βρέφος, με ασφάλεια, στο νοσοκομείο

Δυο οι πιθανοί λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ρομάν Σκλιάρ, υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι για το δυστύχημα: το ανθρώπινο λάθος ή η τεχνική βλάβη. Επιπλέον, ανέφερε πως η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου σημείωσαν πως δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ «έτρεξε» άμεσα η επιχείρηση διάσωσης στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι καλυμένο από χιόνι. Ακόμη, ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Αλμάτι αμέσως μετά το δυστύχημα, σημείωσε πως υπήρχε πυκνή ομίχλη σην περιοχή.


Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες επιζώντων

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων του δυστυχήματος, με έναν εξ αυτών να δηλώνει πως το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. «Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», ανέφερε στο Associated Press.
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο επιζών θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο.

Μια γυναίκα που κατάφερε να επιζήσει, ανέφερε ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» πριν το αεροπλάνο ξεκινήσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ηταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».


Στο Αλμάτι, πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 8.000 λίρες την καθεμιά.


Ημέρα εθνικού πένθους η αυριανή

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι.

«Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου 2019 ημέρα εθνικού πένθους εξαιτίας των θανάτων των επιβατών του αεροσκάφους», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Καζακστάν.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 18:49

Σχετικά Άρθρα

  • Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Περισυνελέγησαν οι νεκροί - Εξετάζονται τα δύο μαύρα κουτιά
    Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Περισυνελέγησαν οι νεκροί - Εξετάζονται τα δύο μαύρα κουτιά

    Οι βραζιλιάνικες αρχές ανέκτησαν χθες Σάββατο τα πτώματα των 62 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας κοντά στο Σαν Πάουλο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν την ανάλυση του περιεχομένου των λεγόμενων μαύρων κουτιών του αεροσκάφους για να εξακριβωθούν τα αίτια.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη προχθές Παρασκευή στη Βινιέντου, πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σαν Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

    Μετά την απότομη απώλεια ύψους και την ανεξέλεγκτη περιδίνησή του που κατέγραψαν σε βίντεο κάτοικοι, το αεροσκάφος συνετρίβη σε χώρο με βλάστηση, στο εξωτερικό συγκροτήματος κατοικιών.

    «Συνολικά, 62 πτώματα (34 ανδρών και 28 γυναικών) ανακτήθηκαν και διακομίστηκαν στο νεκροτομείο ενόψει της αναγνώρισής τους και της παράδοσής τους στις οικογένειές τους», ενημέρωσε η πολιτειακή κυβέρνηση.

    Δύο από τα πτώματα, αυτά του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, αναγνωρίστηκαν ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βινιέντου, τον Ντάριου Πασέκου.

    Το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA) διενεργεί έρευνα και πλέον οι ειδικοί του άρχισαν να αναλύουν το περιεχόμενο των δυο μαύρων κουτιών (του καταγραφέα δεδομένων πτήσεις και του αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου).

    Αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα «εντός εκτιμώμενης προθεσμίας 30 ημερών προκαταρκτικό πόρισμα» για τα αίτια του δυστυχήματος, ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία.

    Δεκάδες πυροσβέστες, διασώστες και αστυνομικοί εργάστηκαν χθες στο πεδίο για να ανασύρουν τα θύματα.

    Αν και δεν τραυματίστηκε ουδείς στο συγκρότημα κατοικιών Recanto Florido, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, το σοκ είναι τεράστιο.

    ΄Το δυστύχημα προκάλεσε «πανικό», το αίσθημα στους ενοίκους πως ήταν «ανίσχυροι», ήταν «πολύ λυπηρό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χομπέρτα Ενρίκε, πρόεδρος της ένωσης των ενοίκων.

    Οι ένοικοι «τρομοκρατήθηκαν, υπέστησαν ψυχολογικό τραύμα», πρόσθεσε.

    Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το «τραγικό δυστύχημα».

    Το αεροσκάφος, που είχε κατασκευάσει η γαλλοϊταλική ATR, μετέφερε 58 επιβάτες και είχε τετραμελές πλήρωμα, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα Voepass.

    Σχεδόν όλα τα θύματα έφεραν έγγραφα ταυτότητας που έχουν εκδοθεί στη Βραζιλία, πάντα σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, ωστόσο ανάμεσά τους υπήρχαν γυναίκα με διπλή υπηκοότητα, βραζιλιάνικη και πορτογαλική, και οικογένεια τριών υπηκόων της Βενεζουέλας.

    Εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια) προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους, στη Σαν Πάουλου. Συνετρίβη στις 13:25 (τοπική ώρα· 19:25 ώρα Ελλάδας) στη Βινιέντου.

    Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε ο εξειδικευμένος ιστότοπος flightradar24, το αεροσκάφος πετούσε για σχεδόν μια ώρα σε ύψος 17.000 ποδών (5.180 μέτρων). Στις 13:21 άρχισε να χάνει ύψος και το επόμενο λεπτό έπεσε απότομα ως τα 4.100 πόδια (1.250 μέτρα).

    Η βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία ανέφερε πως «η απώλεια της επαφής με τα ραντάρ διαπιστώθηκε στις 13:22», κι ότι το πλήρωμα «δεν ανέφερε πως αντιμετώπιζε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ούτε «δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες».

    Ειδικοί του CENIPA αναλύουν το περιεχόμενο των μαύρων κουτιών, με το ενδιαφέρον στραμμένο στις συνομιλίες στο πιλοτήριο και στα δεδομένα πτήσης τις στιγμές προτού το αεροσκάφος αρχίσει τη μοιραία κάθοδό του, ανέφερε ο υποπτέραρχος Μαρσέλου Μορένου, ο επικεφαλής του κέντρου.

    Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται να «μας δείξουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού συμβάντος», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας, το αεροσκάφος συμμορφωνόταν προς όλους τους ισχύοντες κανονισμούς.

    Το ATR72-500 είχε τεθεί σε υπηρεσία αρχικά το 2010.

    Είχε υποβληθεί σε εργασίες «συνηθισμένης συντήρησης» το βράδυ της Πέμπτης κι αναχώρησε από τη Χιμπεϊράου Πρέτου, πόλη της πολιτείας Σαν Πάουλου όπου βρίσκεται η έδρα της Voepass, «χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα», διαβεβαίωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας, ο Μαρσέλ Μόουρα.

    Ειδικοί κάνουν την υπόθεση ότι το δυστύχημα ενδέχεται να προκάλεσε ο σχηματισμός πάγου στα φτερά του δικινητήριου σκάφους turboprop.

    Ο κ. Μόουρα αναγνώρισε πως το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος όπου ο συγκεκριμένος τύπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να σχηματιστεί πάγος στα φτερά. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για παγετό την Παρασκευή, πάντως σε επίπεδο «αποδεκτό για την πτήση», πρόσθεσε.

    Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

    Η κατασκευάστρια του αεροσκάφους, θυγατρική της Airbus και της ιταλικής Leonardo, διαβεβαίωσε ότι ειδικοί της θα υποστηρίξουν «την έρευνα που διενεργείται».

    Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία έπειτα από 17 χρόνια.

    Το 2009, Airbus A330-230 της Air France, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ρίο ντε Ζανέιρο προς το Παρίσι, εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό με 228 επιβαίνοντες, σε περιοχή όπου καταγράφονται αναταράξεις.

    Δύο χρόνια νωρίτερα, Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.

    Πηγή: cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε
    Φωτιά στην Ύδρα – Ολιγάρχης από Καζακστάν: Οι ελληνικές αρχές δεν μας εμπόδισαν να φύγουμε

    Απάντηση δίνει ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ολιχάρχης από το Καζακστάν, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία αναφορικά με τη φωτιά στην Ύδρα. Σημειώνεται πως ο Αμπουλγκαζίν ήταν αυτός που οργάνωσε το ταξίδι με τη θαλαμηγό, η οποία καταγράφηκε σε φωτογραφία να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η φωτιά στο νησί.

    Ο επιχειρηματίας, εκ των πλουσιότερων στο Καζακστάν, σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές δεν τον εμπόδισαν να φύγει από την Ελλάδα, και σημείωσε πως πριν αποχωρήσει δεν «του πρόσαψε κάποιος κάτι». Ο Αμπουλγκαζίν έκανε τη δήλωση στην έκδοση του Forbes στο Καζακστάν.

    Αναλυτικά η δήλωσή του:

    «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

    Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα τη θαλαμηγό Persephoni I για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 τις 22 Ιουνίου 2024 για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για μένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

    Ήταν εντελώς έκπληξη για εμάς που πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες που ακολούθησαν στον Τύπο κατά την επιστροφή μας, και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που θεσπίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

    Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

    Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φωτιά στην Ύδρα: Δίωξη σε βάρος της παρέας που επέβαινε στη θαλαμηγό
    Φωτιά στην Ύδρα: Δίωξη σε βάρος της παρέας που επέβαινε στη θαλαμηγό

    Εξελίξεις σημειώνονται στο ζήτημα της μεγάλης φωτιάς στην Ύδρας, με φόντο τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών και τις αντιδράσεις γιατί επετράπη στους επιβαίνοντες του σκάφους, υπηκοότητας Καζακστάν να αποχωρήσουν από τη χώρα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες ,η εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη στην παρέα απο το Καζακστάν που επέβαινε στο σκάφος, για ηθική αυτουργία, πλην των δύο ανήλικων.

    Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα υπολείμματα από τις κροτίδες

    Σε ντοκουμέντα που φέρνει στη δημοσιότητα το MEGA φαίνονται τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι κροτίδες κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτοψίας.

    Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, είναι νεαροί που επέβαιναν στη θαλαμηγό να έριξαν τις κροτίδεςόσο βρίσκονταν στον όρμο και έπειτα το σκάφος Tender να μετέβη στο σημείο για να κατασβήσει τη φωτιά.

    Τα υπολείμματά επιβεβαιώνουν τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που υποστήριξαν ότι άκουσαν πολλούς κρότους χωρίς να δουν πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από την θαλαμηγό.

    Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί Λιμενικού και Πυροσβεστικής

    Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι χειρισμοί των αξιωματικών του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς έχει διαπιστωθεί σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών.

    Άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τις έρευνες μιλώντας στο ethnos.gr, έθεσαν το ερώτημα «πώς γίνεται το Λιμενικό όταν είχε πάει στο σημείο να μην έχει εντοπίσει κανένα στοιχείο ενώ υπήρχαν υπολείμματα στην περιοχή;».

    Οι αξιωματικοί ελέγχονται για τυχόν παραλείψεις που είχαν ως συνέπειά οι Καζακσταοί που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό φύγουν χωρίς καν να εξεταστούν από τις αρχές.

    Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος

    Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι της για τη φωτιά.

    Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

    Τι υποστήριξε ο καπετάνιος

    Ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.

    «Αρνούμαι με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε σχέση οποιουδήποτε εκ των επιβαινόντων και του πληρώματος επί του πλοίου, την πλοιαρχία του οποίου έχω, με τη διερευνώμενη πράξη και αναφέρομαι σε όσα από την πρώτη στιγμή λεπτομερειακώς κατέθεσα προανακριτικά. Εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», ανέφερε στην απολογία του ο καπετάνιος της θαλαμηγού.

    «Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος ελάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος», συμπλήρωσε.

    Ο καπετάνιος υποστήριξε πως οι Καζακστανοί που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό δεν έφυγαν νωρίτερα. «Η αναχώρησή τους από τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε εξαρχής, προγραμματιστεί και ουδόλως τροποποιήθηκε το αρχικώς καθορισμένο πρόγραμμά τους. Η κίνηση της θαλαμηγού υπήρξε σύμφωνη απολύτως με το πρόγραμμα αναχώρησης».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες
    Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες

    Μια ομάδα από τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το Καζακστάν, ύστερα από απουσία περίπου 200 ετών.

    Τα επτά άλογα, τέσσερις φοράδες από το Βερολίνο, ένας επιβήτορας και δύο ακόμα φοράδες από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στη χώρα της κεντρικής Ασίας με μεταγωγικό αεροπλάνο της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας.

    Τα άγρια άλογα, γνωστά ως άλογα Przewalski, κάποτε περιπλανιόντουσαν στα απέραντα λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας, όπου πιστεύεται ότι τα άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

    Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ίππευαν και άρμεγαν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες καταγραφές εξημέρωσης στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού των ζώων για το κρέας τους, καθώς και η κατασκευή δρόμων, η οποία κατακερμάτισε τον πληθυσμό τους, οδήγησε τα άλογα κοντά στην εξαφάνιση τη δεκαετία του 1960, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Ο Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας, δήλωσε: «Πρόκειται για τα μόνα εναπομείναντα άγρια άλογα στον κόσμο. Τα Μάστανγκ της Αμερικής είναι εξημερωμένα άλογα που έγιναν άγρια».

    Τα άλογα που επανεισάγονται στο Καζακστάν προέρχονται από δύο ομάδες που επέζησαν στους ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

    Τι σημαίνει η επιστροφή τους

    Η επιστροφή των αλόγων από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Mašek.

    «Τα άλογα διασπείρουν σπόρους με την κοπριά τους και όταν σκάβουν τα φυτά, βοηθούν το νερό να φτάσει στο έδαφος. Λιπαίνουν επίσης τη στέπα με την κοπριά τους».

    «Για μένα», είπε, «ο στόχος ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου δεν είναι μόνο η προστασία και η αναπαραγωγή ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και η επιστροφή τους στην άγρια φύση, όπου ανήκουν».

    Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, Miroslav Bobek, δήλωσε ότι η άφιξη των αλόγων ήταν «σχεδόν ένα θαύμα», δεδομένης της σχετικά σύντομης προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν τον περασμένο μήνα.

    «Αυτή είναι η αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου στην ιστορία του τελευταίου άγριου αλόγου στον πλανήτη», ανέφερε.

    Το 2011, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας συμμετείχε σε μια επανεισαγωγή αλόγων Przewalski στη Μογγολία. Το έργο, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν εννέα πτήσεις αλόγων, συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν ο πληθυσμός σταθεροποιήθηκε. Τώρα υπάρχουν περίπου 1.500 από τα άγρια άλογα στη Μογγολία.

    Ο Mašek δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν συνολικά 40 άλογα στο κεντρικό Καζακστάν τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη: 43 επιβάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται – Παράλυτη μια Βρετανίδα
    Πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη: 43 επιβάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται – Παράλυτη μια Βρετανίδα

    Είκοσι δύο ασθενείς έφεραν τραύματα στην σπονδυλική τους στήλη και έξι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

    Σαράντα τρεις από τους επιβαίνοντες της πτήσης Λονδίνο – Σιγκαπούρη της Singapore Airlines που έχασε απότομα ύψος κατά τη διάρκεια ισχυρών αναταράξεων, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Μπανγκόκ τέσσερις ημέρες μετά το δυστύχημα, ανακοίνωσε σήμερα νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.

    Οι 43 επιβάτες νοσηλεύονται σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της Μπανγκόκ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Samitivej Srinakarin.

    Στο Samitivej Srinakarin, όπου βρίσκονται 34 από τους ασθενείς, οι επτά νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας —τρεις Αυστραλοί, δύο Μαλαισιανοί, ένας Βρετανός και ένας Νεοζηλανδός— αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ανάμεσα στους άλλους 27 ασθενείς που επέβαιναν στην πτήση και νοσηλεύονται σε αυτό το νοσοκομείο περιλαμβάνονται οκτώ Βρετανοί, έξι Αυστραλοί, πέντε Μαλαισιανοί και δύο Φιλιππινέζοι, προσθέτει η ανακοίνωση.

    ΄Ενας 73χρονος βρετανός επιβάτης έχασε τη ζωή του πιθανόν από ανακοπή

    Δύο άτομα πήραν εξιτήριο από το Samitivej Srinakarin, ενώ άλλα δύο από το νοσοκομείο Samitivej Sukhumvit μεταφέρθηκαν στο Samitivej Srinakarin, για να βρίσκονται μαζί με συγγενείς τους που νοσηλεύονται, σημειώνεται.

    Την Πέμπτη, ο διευθυντής του Samitivej Srinakarin είπε στους δημοσιογράφους ότι 22 ασθενείς έφεραν τραύματα στην σπονδυλική τους στήλη και έξι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά κανενός δεν απειλείται η ζωή του.

    Είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω

    Η καθηγήτρια χορού Kerry Jordan υπέστη έναν «τραυματισμό που άλλαξε τη ζωή της», αφού εκτινάχθηκε στο ταβάνι του αεροσκάφους τη στιγμή των αναταράξεων.

    Η Jordan νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Samittivej Srinakarin, όπου αναμένεται να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες, αφού υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

    Ο 59χρονος σύζυγός της Keith Davis δήλωσε μιλώντας στην Daily Mail ότι η γυναίκα του «δεν είναι σε καλή κατάσταση» και είπε ότι το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος, με αποτέλεσμα η Jordan να εκτοξευτεί ψηλά και να καταλήξει στον διάδρομο, όπου και παρέμεινε μέχρι να προσγειωθούν αναγκαστικά στην Μπανγκόκ.

    «Μόλις φτάσαμε στο νοσοκομείο μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο» είπε ο Davis.

    Περιγράφοντας τη σκηνή του χάους και του τρόμου, ο Davis είπε: «Απλώς πέσαμε σε μια τεράστια τρύπα και κάναμε ελεύθερη πτώση και φυσικά καταλήξαμε στο ταβάνι».

    «Πήγα με το κεφάλι μπροστά. Ήμασταν στο κέντρο… δυστυχώς για την Kerry χτύπησε στις καμπίνες αποσκευών. Αντί να προσγειωθεί πίσω στο κάθισμά της, έπεσε πλατιά στο διάδρομο και από εκείνη τη στιγμή δεν κουνήθηκε. Εκεί παρέμεινε για το υπόλοιπο της πτήσης. Ήταν τρομακτικό. Θυμάμαι ότι έσκυψα από πάνω της και ανέπνεε. Μπορούσε να επικοινωνήσει, ήταν πολύ αδύναμη», θυμάται.

    Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-300ER, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χίθροου, και κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη, προσγειώθηκε τελικά στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.΄Ενας 73χρονος Βρετανός επιβάτης έχασε τη ζωή του πιθανόν από ανακοπή.

    Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος.

    Πηγή: in.gr

  • Ρωσία: Ανεβαίνει επικίνδυνα το ύψος των υδάτων - Σε συναγερμό και το Καζακστάν
    Ρωσία: Ανεβαίνει επικίνδυνα το ύψος των υδάτων - Σε συναγερμό και το Καζακστάν

    Στο έλεος των πλημμυρών παραμένει η Ρωσία ενώ πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ουράλη που περνά και από το Καζακστάν.

    Το χωριό Καμίνσκογιε στην περιοχή Κουργκάν της Ρωσίας εκκενώθηκε την Παρασκευής(12/4), αφού η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 1,4 μέτρα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βαντίμ Σούμκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

    Το Καμίνσκογιε είναι ένας οικισμός κατά μήκος του ποταμού Τομπόλ, ο οποίος διαρρέει επίσης το περιφερειακό κέντρο Κουργκάν, μια πόλη 300.000 κατοίκων. Ο Σούμκοφ δήλωσε ότι ο κατακλυσμός θα μπορούσε να φτάσει στο Kurgan τις επόμενες ημέρες.

    «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η πλημμυρική πεδιάδα απλώνεται ευρέως και το έδαφος απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο νερό στο δρόμο του», είπε, προσθέτοντας ότι ένα φράγμα ενισχύεται στο Κουργκάν.

    Στην πόλη Όρενμπουργκ στον ποταμό Ουράλη, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον αντιδήμαρχο Αλεξέι Κουντίνοφ.

    Ο ίδιος είπε ότι ο κατακλυσμός αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του την Παρασκευή και να αρχίσει να υποχωρεί σε δύο ημέρες.

    Ολόκληρες περιοχές της πόλης είναι κάτω από το νερό και ο Ουράλης ανέβηκε γρήγορα στα 10,87 μέτρα, πολύ πάνω από το επίπεδο που θεωρούνταν ασφαλές από τις τοπικές αρχές.

    Οι πλημμύρες έχουν πλήξει περισσότερο τα Ουράλια της Ρωσίας και το βόρειο Καζακστάν, αν και τα νερά ανεβαίνουν επίσης στα νότια τμήματα της Δυτικής Σιβηρίας, της μεγαλύτερης λεκάνης υδρογονανθράκων στον κόσμο, και σε ορισμένα μέρη κοντά στον Βόλγα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • Χάος από τις πλημμύρες σε Ρωσία και Καζακστάν - Μεγάλες καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι
    Χάος από τις πλημμύρες σε Ρωσία και Καζακστάν - Μεγάλες καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι

    Οι ορμητικοί χείμαρροι σε Ρωσία και Καζακστάν προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή αλλά και από το λιώσιμο των πάγων.

    Από πλημμύρες μαστίζονται τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία και το Καζακστάν, κατά μήκος του ποταμού Ουράλη. Οι καταστροφές να είναι τεράστιες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως το φαινόμενο θα κορυφωθεί εκ νέου την Πέμπτη.

    Στο Καζακστάν πάνω από 97.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ στην Όρενμπουργκ, στα νότια Ουράλια, στη Ρωσία, οι αρχές υπογραμμίζουν πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Το Όρσκ, πλέον πληγείσα ως τώρα πόλη, στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο, μετά τη ρήξη ενός φράγματος.

    «Μην χάνετε χρόνο», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης καλώντας τους κατοίκους πολλών συνοικιών της πόλης να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Συνολικά, 62 κοινότητες και 4.400 κατοικίες βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Οι ορμητικοί χείμαρροι προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή αλλά και από το λιώσιμο των πάγων λόγω της ξαφνικής αύξησης της θερμοκρασίας.

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζακστάν Βλαντίμιρ Πούτιν και Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία και «συμφώνησαν να δώσουν εντολή για να ενεργοποιήσουν» το σχέδιο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης, αλλά και για να συνεργαστούν για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

    Συνολικά, 62 κοινότητες και 4.400 κατοικίες βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT

  • Κίνα- Καζακστάν: Περίπου 50 τραυματίες στις δύο χώρες από τον ισχυρό σεισμό των 7 βαθμών
    Κίνα- Καζακστάν: Περίπου 50 τραυματίες στις δύο χώρες από τον ισχυρό σεισμό των 7 βαθμών

    Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Καζακστάν και την Κίνα μετά τον σεισμό των 7 βαθμών που σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και έγινε αισθητός και στο γειτονικό Κιργιστάν.

    Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (20:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας) στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ακσού, και είχε εστιακό βάθος 27 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Στην Κίνα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ανάρτηση των αρχών της επαρχίας Άκτσι, ενώ 47 κτίρια κατέρρευσαν σε όλη τη χώρα και 78 υπέστησαν υλικές ζημιές.

    Στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πάνω από 27 ρήγματα, «44 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια για διάφορους τραυματισμούς», επεσήμανε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οκτώ εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν κατοίκους του Αλμάτι να έχουν βγει στους δρόμους τη νύκτα μετά τον σεισμό, παρά το ψύχος, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου.

    Σήμερα το πρωί η σεισμολογική υπηρεσία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 5,2 και 5,3 βαθμών, σημειώθηκαν περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) στην ίδια περιοχή και έγιναν αισθητοί στο Αλμάτι.

    Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, αλλά τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

    Η καζακική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγιεφ θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη το Αλμάτι, διευκρίνισε ωστόσο ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

    Μετασεισμοί

    Στο Κιργιστάν το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από τον σεισμό, παρά το γεγονός ότι οι δονήσεις ήταν «ιδιαίτερα ισχυρές». Στην πρωτεύουσα Μπισκέκ οι κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

    Λίγο αργότερα στην περιοχή καταγράφηκαν τρεις μετασεισμοί μεγέθους 5,5 , 5,1 και 5 βαθμών, πρόσθεσε το USGS.

    Ο σεισμός σημειώθηκε μία ημέρα έπειτα από κατολίσθηση στη νοτιοδυτική Κίνα, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

    Εξάλλου τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός στη βορειοδυτική Κίνα, στην επαρχία Γκανσού, από τον οποίο σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Αυτός ο σεισμός ήταν ο φονικότερος στην Κίνα από το 2014, όταν περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Γιουνάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA/ MAN SUER

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch