Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 21:09

Η Γαλλία στο δρόμο: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις - Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι

Γράφτηκε από

Οργή και αγανάκτηση στη Γαλλία για τον Μακρόν και το συνταξιοδοτικό. Επεισόδια στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία, εξοργισμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου, κάθισαν σε σιδηροδρομικές γραμμές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια ημέρα εκατοντάδων διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία.

Συνολικά το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους ωστόσο οι Αρχές επιμένουν πως οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 1,1 εκατ.

Στο κεντρικό Παρίσι, όπου η διαδήλωση ήταν κατά βάση ειρηνική, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αφού οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και έβαλαν φωτιά σε κάδους. Ένα εστιατόριο McDonald's λεηλατήθηκε.

Μικρές ομάδες αναρχικών του λεγόμενου «Μαύρου Μπλοκ» εθεάθησαν μεταξύ των διαδηλωτών. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες αν συνεχίσει να μην υπάρχει πολιτική απάντηση από την κυβέρνηση.

Πάνω από 200 διαδηλώσεις λαμβάνουν ή έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν νωρίτερα στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι. Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι «στοχοποιήθηκε γύρω από την Place de la République» και ότι οι «επιτιθέμενοι» απωθήθηκαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων.

Affrontements chaotiques sur les Grands Boulevards. Les forces de l’ordre régulièrement encerclées doivent retraiter. #manif23mars #retraites #paris pic.twitter.com/DJtkFV3tAH

— Pierre Tremblay (@tremblay_p) March 23, 2023

Quelques minutes plus tôt, ambiance hystérique à Grands boulevards, avec jets de projectiles, gaz, feux d'artifice et charges des FDO pic.twitter.com/Nr9khauXOM

— Wladimir Garcin-Berson (@vladogb) March 23, 2023

BREAKING 🇫🇷 : Violent police charge at the head of one of the processions in #Paris #France pic.twitter.com/9EZNNBicT5

— Zaid Ahmd  (@realzaidzayn) March 23, 2023

Το αεροδρόμιο Roissy-Charles De Gaulle έξω από το Παρίσι επλήγη επίσης από τις κινητοποιήσεις.

Η αστυνομία έριξε επίσης δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών σε πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πόλεων της Νάντης και του Μπορντό. Στη Ρεν χρησιμοποίησαν κανόνια νερού. Στη δυτική πόλη Lorient, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε ότι προκλήθηκε σύντομη πυρκαγιά στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος.

Charge à la matraque très violente sur le cortège de tête. Nombreux blessés.#Paris #23mars #manif23mars #blocagetotal #grevegenerale #ReformeDesRetraites #Intersyndical #SO #BlackBloc #ToutBruler pic.twitter.com/82eaQDBKLi

— AnthoZ (@AnthoDepe) March 23, 2023

Σύμφωνα με το France 24 ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι επιθέσεις και οι ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο Λοριάν, όπου πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτίριο, είναι «απαράδεκτες» και «δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες».

«Υπάρχει πολύς θυμός»

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες των συνδικάτων κάλεσαν σε ηρεμία, αλλά ήταν οργισμένοι με τα «προκλητικά», όπως τα χαρακτήρισαν, σχόλια του Μακρόν.

FRANÇA 🇫🇷✊ Trabalhadores do maior aeroporto francês, o Charles de Gaulle, bloqueiam seu acesso no âmbito das manifestações nacionais contra a reforma previdenciária de Macron. pic.twitter.com/etFqFb1jne

— Maria P (@damadanoite14) March 23, 2023

Ο Μακρόν έσπασε τη σιωπή εβδομάδων σχετικά με τη νέα πολιτική για να πει ότι θα παραμείνει σταθερός και ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το Reuters οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην καθυστέρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

«Δεν εκπροσωπούμαστε και γι' αυτό έχουμε βαρεθεί»

Οι πολίτες εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις μέσω του κοινοβουλίου.
Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο, ο οποίος απέφυγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου. Το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

CHAOS TOTAL🚨 Bagarre pompier vs policiers / notre live est systématiquement bloqué sur Twitter. Nous diffusons sur telegram ici :

Lien https://t.co/XRv9Pzc2cr

La situation dégénère Rennes, Brest, Paris et partout en France #Greve23Mars #greve22mars #manif23mars #manifestation pic.twitter.com/zBhFcDQS1x

— DIRECT INFOS (@directcdm2022) March 23, 2023

«Ήρθα εδώ επειδή αντιτίθεμαι σε αυτή τη μεταρρύθμιση και πραγματικά αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει πλέον τίποτα», δήλωσε στο Reuters η Sophie Mendy, διοικητική ιατρική υπάλληλος, στη συγκέντρωση στο Παρίσι. «Δεν εκπροσωπούμαστε και γι' αυτό έχουμε βαρεθεί».

Συσσωρευμένη οργή

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο. Τα αεροπορικά δρομολόγια θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης ως στόχο αποθήκες πετρελαίου και μπλόκαραν έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.

💥🌐💥
🇫🇷 Bakhmut, ah no, it's France
💥🌐💥 pic.twitter.com/p1n2RXeVYu

— Reggie Meezer (@ReggieMeezer) March 23, 2023

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν προσελκύσει τεράστιο πλήθος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε την ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα έπαιρνε αρκετή υποστήριξη.

Τις τελευταίες επτά νύχτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ο δρόμος έχει μια νομιμοποίηση στη Γαλλία. Αν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργαζόμενος σε ψυχαγωγικό σόου Willy Mancel στη συγκέντρωση της Νάντης.
Η απώλεια μισθολογικών ημερών κατά την απεργία έχει αντίκτυπο σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες τελικά θα χάσουν τον έλεγχο.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα, αλλά θέλει να προχωρήσει.

Πόσοι διαδήλωσαν στη Γαλλία

Όπως αναφέρει το BBC είναι πάντα δύσκολο να πούμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, επειδή οι διοργανωτές -στην προκειμένη περίπτωση, τα εργατικά συνδικάτα- έχουν κάθε συμφέρον να διογκώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αρχές θέλουν να τους υποβαθμίζουν.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις αρχές του έτους, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι δύο εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου - η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός τους ήταν 1.120.000. Μια άλλη διαμαρτυρία τον Ιανουάριο προσέλκυσε έναν αριθμό κάπου στην περιοχή των 2.800.000 ανθρώπων (εκτίμηση των συνδικάτων) και 1.272.000 (εκτίμηση της κυβέρνησης).

A #Toulouse quartier Jeanne d'Arc, la manifestation a été interrompue vers 17h. pic.twitter.com/h6OVFaVzVT

— France Bleu Occitanie (@bleuoccitanie) March 23, 2023

Αλλά το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι ο αριθμός και τις δύο αυτές ημέρες ξεπεράστηκε άνετα από την προσέλευση στις 7 Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με το συνδικάτο, διαδήλωσαν τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσδιόρισε τον αριθμό εκείνη την ημέρα σε 1.280.000.

Όπως και να έχει, το μέγεθος των διαδηλώσεων του 2023 είναι αξιοσημείωτο.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, λίγες αιτίες έχουν προσελκύσει στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ποια είναι η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία - και πώς αλλάζει;

Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη - πολύ χαμηλότερη από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη από την ηλικία των 62 ετών, αλλά αυτή θα είναι μικρότερη εάν το εν λόγω άτομο δεν έχει καταβάλει τον απαιτούμενο αριθμό εισφορών.

Στην ηλικία των 67 ετών, δικαιούνται την πλήρη κρατική σύνταξη ανεξάρτητα από τις εισφορές τους.

Με τις αλλαγές του κ. Μακρόν η ηλικία που οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν κρατική σύνταξη θα αυξηθεί στα 64 έτη.

Αυτό θα γίνει σταδιακά κατά τρεις μήνες ετησίως από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2030.

Ο αριθμός των ετών που θα πρέπει κάποιος να καταβάλει εισφορές για να λάβει την πλήρη κρατική σύνταξη θα αυξηθεί από 42 σε 43 το 2027.

Τι είναι το άρθρο 49.3 και γιατί το χρησιμοποίησε ο Μακρόν;

Σύμφωνα με το SKYNEWS το άρθρο 49.3 είναι ένα μέρος του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Εισήχθη από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958 για να επιφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και να διευρύνει τις κυβερνητικές εξουσίες.

Έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 80 φορές από την καθιέρωσή του, κυρίως από τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ 28 φορές μεταξύ 1988 και 1991 υπό τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του κ. Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Μάρτιο του 2020, αλλά απέτυχε όταν ξέσπασε η πανδημία COVID.

Η νυν πρωθυπουργός του Γάλλου προέδρου, Ελιζαμπετ Μπορν, ανακοίνωσε τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές στις 10 Ιανουαρίου.

800000 manifestants à Paris.
C’est un raz de marée 🔥✊
🎥@tvyefr#manif23mars #greve23mars #manifestation pic.twitter.com/PKsmDX0mVl

— Marcel (@realmarcel1) March 23, 2023

Λίγα λεπτά πριν από την ψήφισή τους στην Εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν με το άρθρο 49.3 αντ' αυτού, προκαλώντας οργή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα En Marche της ίδιας και του κ. Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις περσινές εκλογές και δεν είχαν καμία εγγύηση ότι θα το περάσουν, παρά το γεγονός ότι πέρασε στη Γερουσία.

Η προσπάθεια του 2020 να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη αποτύχει και είχε οδηγήσει στις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της Γαλλίας.

Ποιο είναι το επιχείρημα του Μακρόν;

Το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας επιβάρυνε επί μακρόν την οικονομία και το εργατικό δυναμικό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 113,4% του ΑΕΠ - περισσότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (100,2%), τη Γερμανία (66,6%) και παρόμοιο με τις οικονομίες που αγωνίζονται, όπως η Ισπανία (115,6%) και η Πορτογαλία (120,1%).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Υπάρχουν μόνο 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο στη Γαλλία, από 2,1 το 2000.

«Αυτή είναι η εμβληματική πολιτική του Μακρόν», λέει στο Sky News ο David S Bell, ομότιμος καθηγητής γαλλικής κυβέρνησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Θέλει να την προωθήσει πριν αποχωρήσει στο τέλος αυτής της θητείας. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μια άμεση κρίση - είναι μια μελλοντική επιβάρυνση που βασίζεται σε οικονομικές προβλέψεις. Είναι το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική, που είναι να εστιάζει στα άμεσα, φλέγοντα ζητήματα. Το επιχείρημά του είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος των Γάλλων, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά», τόνισε.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται [το έλλειμμα]», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED BADRA

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 20:40

Σχετικά Άρθρα

  • Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης
    Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης

    Η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Παρά τους μνημονιακούς νόμους που έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη νέα αύξηση που αναμένεται να δρομολογηθεί μετά το 2027 9 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ένα σημαντικό ποσοστό των ασφαλισμένων εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 60 ετών.

    Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (στοιχεία 2023) η μέση ηλικία των πολιτών ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη γήρατος να είναι τα 58,6 έτη, με μικρή διαφοροποίηση για τους άνδρες (58,9 έτη) σε σχέση με τις γυναίκες (58,2 έτη).

    Η βασική αιτία

    Ο βασικός λόγος είναι ότι στην ηλικία άνω των 50 δυσκολεύονται να βρουν δουλειά μην έχοντας άλλη εναλλακτική, συνταξιοδοτούνται ακόμα και με μειωμένη σύνταξη σε ποσοστό 11.6%.

    Ενας δείκτης που επιβεβαιώνει τη δυσκολία εύρεσης εργασίας είναι ότι το 23.9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη, δηλαδή πριν να συμπληρώσει τις γενικές προϋποθέσεις για σύνταξη στο 67ο έτος με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών.

    Αυτό έχει ως συνέπεια το 25% των πολιτών άνω των 50 δηλαδή ένας στους 4, να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ακόμα και με μειωμένη σύνταξη και να βιοπορίζεται υποχρεωτικά με την προανοιακή σύνταξη των 400 ευρώ.

    Ένα ποσοστό μάλιστα των πολιτών που βρίσκουν κλειστή την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ άνω των 30.000 ευρώ.

    Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και εξακολουθούν να εργάζονται αποτελούν το 1,8% του συνόλου των απασχολουμένων αν και το εν λόγω ποσοστό τα τελευταία δύο έτη έχει σημειώσει αύξηση και θα καταγραφεί σε επόμενη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

    Μετά τα 60 έτη, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών, και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

    Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

    Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι κατά μέσο όρο τα 63 έτη ενώ τα επόμενα χρόνια, με την ωρίμανση του νόμου του 2015, η ηλικία αυτή να αυξηθεί κι άλλο.

    Αλλωστε σε τρία χρόνια θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής .

    Το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι το 2027 με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει ,όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

    Η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα στο «απυρόβλητο» καθώς μετά από την πίεση της τρόικα αυξήθηκαν κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010.

    Επιπλέον με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ένα ακόμα επιχείρημα για να μην ανοίξει η συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ μαζί με τη Γαλλία ( 67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία ( 67 και 64).

    Ωστόσο η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68. 5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63.5.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία
    ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία

    Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Συγκεκριμένα, νέα εκτίμηση με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 8 Οκτωβρίου από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προοπτικών του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, υποβιβάζουν στα 37,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα την παραγωγή κρασιού.

    Η νέα εκτίμηση είναι πολύ κάτω από τα 40 έως 43 εκατομμύρια hl κρασιών που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και τα 39,3 εκατομμύρια hl που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτυχία πρόβλεψης αρκετή για να τροφοδοτήσει την κριτική από τη βιομηχανία κρασιού, σχετικά με εκτιμήσεις που συχνά δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις σοδειές, με την πρόβλεψη να είναι πολύ υψηλή όταν πέφτουν οι αποδόσεις και το αντίστροφο. «Η σοδειά του 2024 θα είναι κατά 22% χαμηλότερη από πέρυσι και 15% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2023» διευκρινίζει το υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι η σοδειά «θα ισοδυναμεί με τη χαμηλή παραγωγή του 2021, που επλήγη από παγετό» και έπεσε στα 37,46 εκατομμύρια hl. Έτσι, ο τρύγος του 2024 πλησιάζει επικίνδυνα στο ιστορικό χαμηλό του 2017, στα 36,78 εκατομμύρια hl.

    Περιηγούμενοι στους γαλλικούς αμπελώνες, η πρόβλεψη συγκομιδής απαριθμεί τα κλιματικά φαινόμενα: παγετός, μείωση ανθοφορίας, περονόσπορος, χαλάζι, ωίδιο, ξηρασία… «που έπληξαν χωρίς εξαίρεση ιδιαίτερα όμως τη Bourgogne και το Beaujolais (-35%) και την Champagne (-33%), καθώς και τους αμπελώνες που προορίζονται για την παραγωγή eaux-de-vie (αποστάγματα) που είχαν εξαιρετική συγκομιδή το 2023 (-31% για το κονιάκ)», περιγράφει η υπουργική αξιολόγηση, ενώ η Jura δείχνει -75% , η Val de Loire -30%, η Provence και η Vallée du Rhone -16%, το Bordeaux -14%, το Languedoc-Roussillon -13%, η Αλσατία -13%, η Κορσική -13%, η Savoie -5%…

    Αβεβαιότητα τιμών

    Η εκτίμηση της παραγωγής παραμένει δύσκολη, αλλά και η προβολή των τιμών δεν είναι λιγότερο δύσκολη. Αν πριν από μερικά χρόνια μια πτώση της παραγωγής είχε άμεσο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές του χύμα κρασιού, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς η αποκατανάλωση επιβαρύνει τις πωλήσεις. Ο αμπελώνας αναμένει αυξήσεις στις τιμές του κρασιού για να αντισταθμίσει εν μέρει το άλμα στο κόστος παραγωγής του και τη μείωση των αποδόσεών του.

    Στους αμπελώνες του Νότου, «φθάνουν οι πρώτες προσφορές από μεσίτες και εμπόρους, με τις τιμές χαμηλά, όπως στο τέλος της τελευταίας αμπελοοινικής περιόδου» τονίζει ο Ludovic Roux, ο πρόεδρος των Vignerons Coopérators d’Occitanie: «Θα έχουμε μια από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία, γύρω στη συγκομιδή του 2021 και αυτό είναι καταστροφικό. Με τόσο μικρή σοδειά, είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε με χαμηλές τιμές. Λέμε στοπ σε εμπόρους και μεσίτες που συμμετέχουν στον θάνατο του επαγγέλματος».

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Εταιρειών Οίνου (UEVM), ο έμπορος Ζαν Κλοντ Μας απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ενάρετη και κερδοφόρα στρατηγική παραγωγής. Αυτό απαιτεί καλοσυντηρημένους αμπελώνες, με κόστος παραγωγής, που να επιτρέπει να μπορούμε να εμπορευόμαστε [τα κρασιά] πιο αποτελεσματικά και σε αντάλλαγμα να δίνουμε καθοδήγηση στην παραγωγή για την παραγωγή των κρασιών που απαιτούνται μακροπρόθεσμα. Αλλά να λέμε σήμερα ότι θα αλλάξουμε τιμές… Είναι πολύ επισφαλές να ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή».

    «Η ελεύθερη αγορά είναι πολύ βίαιη, λόγω της απουσίας συνεργασίας. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η κρίση δεν λυπάται κανένα σήμερα και ο ανταγωνισμός πουλάει φθηνά από Χιλή και Αυστραλία, ενώ το τοπικό εμπόριο δεν έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό», αναφέρει ο έμπορος κρασιών Gerard Bertrand.

    Η αντίθεση αυτή, επικρατεί και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες και θυμίζει κάτι που μοιάζει όχι με πόλεμο, αλλά με αγώνα επιβίωσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
    Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών - Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Η καταιγίδα Κερκ, η οποία έπληξε χθες τη δυτική Ευρώπη, άφησε πίσω της τουλάχιστον έναν νεκρό στη νότια Γαλλία και περισσότερους από 67.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης Enedis και μετέδωσε το BFM TV.
    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και ένας ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε η νομαρχία του Ερό.
    Επειτα από έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσεων στο Παρίσι η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί "όλες τις κρατικές υπηρεσίες" και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. "Αυτά τα επεισόδια θα έχουν επαναληπτική τάση. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται σε ξεκάθαρη μορφή στην καθημερινή μας ζωή", πρόσθεσε.

    Οι αρχές έθεσαν τον νομό Σεν-ε-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, σε "κόκκινο συναγερμό" για τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς από τις βροχοπτώσεις φούσκωσε ο ποταμός Γκραν Μορέν, ένας παραπόταμος του Σηκουάνα, που διαπλέει τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Αλλοι 29 από τους νομούς της χώρας τέθηκαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι.
    Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας ανέφερε περισσότερα από 1.300 περιστατικά στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα περιελάμβαναν πτώσεις δέντρων στα βόρεια της χώρας.

    Το Πόρτο, η μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια, επλήγη περισσότερο καθώς εκεί ξεριζώθηκαν 400 δέντρα.

    Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και προκλήθηκαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες κοντά στο Μπαρτσέλος, επίσης στα βόρεια της χώρας.
    Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδρότησης της χώρας, από την καταιγίδα προκλήθηκε διακοπή ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

    Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έχουν προβλέψει ανέμους που θα κινούνται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις και για τον λόγο αυτό έθεσαν τις παράκτιες περιοχές σε "κίτρινο συναγερμό" καθώς τα κύματα έφθαναν σε ύψος επτά μέτρων.

    Και στην Ισπανία οι αρχές έθεσαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προειδοποιώντας για ανέμους με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα στο πριγκιπάτο των Αστουριών.

    Στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά, δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις λάσπης και πεσμένα δέντρα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TERESA SUAREZ
  • Γαλλία: Εκριζώνει 30.000 εκτάρια αμπελιού προς 4.000 ευρώ/εκτάριο
    Γαλλία: Εκριζώνει 30.000 εκτάρια αμπελιού προς 4.000 ευρώ/εκτάριο

    Για τις επόμενες έξι σεζόν οι παραγωγοί της Γαλλίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν νέες άδειες φύτευσης αμπέλου

    Το πράσινο φως έδωσαν οι Βρυξέλλες, ώστε οι αμπελουργοί της Γαλλίας να μπορούν να ξεριζώσουν τα πλεονάζοντα αμπέλια τους προς 4.000 ευρώ/εκτάριο. Η διαδικασία θα ξεκινήσεις στα μέσα Οκτωβρίου 2024, ενώ η εκρίζωση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου 2025.

    Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, ανατροπών, ανυπομονησίας και απογοήτευσης, οι διατάξεις εκρίζωσης ενεργοποιούνται: «η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή εγκρίνει ένα γαλλικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη στήριξη των αμπελουργών στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας», ανακοίνωσαν σχετικά οι Βρυξέλλες στις 3 Οκτωβρίου. Λαμβάνοντας τη μορφή άμεσης ενίσχυσης 4.000 ευρώ/εκτάριο για την οριστική εκρίζωση, «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς ήταν απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους».

    Επικυρώνοντας το σημείωμα των γαλλικών αρχών της 19ης Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες επιτρέπουν να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή από τα τέλη του 2023 στον Νότο (μετά τη διαδήλωση της Narbonne, την πίεση στην εμπορική έκθεση Sitevi, τις ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Επιτροπής…).

    Το διαδικτυακό εργαλείο δήλωσης θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και θα κλείσει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το μεσημέρι

    «Είναι επίσημο! » ανακοίνωσε ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer, ο οποίος αναμένει τώρα τη δημοσίευση της οριστικοποιημένης διάταξης ώστε να ξεκινήσει η τηλεδιαδικασία για την αίτηση οριστικής εκρίζωσης.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που γνωστοποίησε η διοίκηση στο εξειδικευμένο συμβούλιο της 2ας Οκτωβρίου, και τις οποίες αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ στην ανάρτησή της, το διαδικτυακό εργαλείο δήλωσης θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και θα κλείσει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το μεσημέρι. Η προθεσμία είναι σύντομη για να κοινοποιηθεί η βοήθεια στους υποψηφίους πριν από την προθεσμία της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με τη διάταξη για την Ουκρανία. Οι εργασίες εκρίζωσης πρέπει να ολοκληρωθούν την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025. Φανταζόμαστε γρήγορες πληρωμές για τους επιλεγμένους αμπελουργούς.

    Εξαιρούνται τα αμπέλια σε αγρανάπαυση

    Οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν αριθμό Siret και Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) για να ζητήσουν εκρίζωση, οι εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να επιλέξουν τα αγροτεμάχια του χαρτοφυλακίου τους που επιθυμούν να εκριζώσουν, χωρίς κριτήρια για το χρώμα ή την ηλικία των αμπελιών. Οι αμπελουργοί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εκρίζωση ολόκληρης της επιφάνειας των εκμεταλλεύσεών τους, αξιοποιώντας τη βοήθεια από την εκρίζωση στο τέλος της καριέρας, ως μέρος του κοινωνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της αποκατανάλωσης (ιδιαίτερα στα κόκκινα κρασιά).

    Εάν κάποιοι αναρωτιούνται εάν η εκρίζωση πρέπει να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη ή τον αγρότη ενός αγροτεμαχίου, η διοίκηση απαντά ότι αυτό εξαρτάται από την επιλογή του χειριστή, δηλαδή του κατόχου αριθμού CVI. Γνωρίζοντας ότι το πνεύμα του γαλλικού αιτήματος και της ευρωπαϊκής επικύρωσης, αποκλείονται τα αμπέλια σε αγρανάπαυση: «λέγεται ότι πρόκειται για τα αμπέλια υπό παραγωγή. Στόχος είναι η μείωση του δυναμικού παραγωγής. Θα υπάρξει ένα σχέδιο ελέγχου για την επαλήθευση της ακρίβειας της δήλωσης», διευκρινίζει ο Jérôme Despey.

    «Θα πρέπει να ξεριζώσουμε γρήγορα όλα τα αμπέλια που το απαιτούν»

    Μυστήριο παραμένει ο όγκος των αιτημάτων για εκρίζωση (έρευνα υπολογίζει τις δυνητικά ενδιαφερόμενες περιοχές σε 15.400 εκτάρια, ενώ ο κλάδος υπολογίζει σε 100.000 εκτάρια τα πλεονάζοντα αμπέλια). Από αυτό εξαρτάται η συνολική ή μη απορρόφηση των 120 εκατ. € ( δηλαδή 30.000 εκτάρια), γνωρίζοντας ότι το ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 20% (στα 150 εκατ. ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί στην αρχή του έτους ο προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau).

    «Σε περίπτωση υπέρβασης, ο πρώτος αγώνας που θα κάνω με την οινοποιία θα είναι να αναζητήσω πρόσθετες πιστώσεις για να αποφύγω έναν σταθεροποιητικό συντελεστή», εξηγεί ο Jérôme Despey, σημειώνοντας ότι εάν η ανάγκη υπερβεί την επέκταση στα 150 εκατομμύρια ευρώ (δηλ. 37.500 ha), «θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση για νέους εθνικούς πόρους».

    Οροφή στα 70 εκτάρια

    Η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας τηλε-εκρίζωσης από τη FranceAgriMer περιλαμβάνει κατ’ αρχήν μηχανισμό σταθεροποιητικού συντελεστή. Ο κλάδος επιθυμεί οι αμπελουργοί που θέλουν να ξεριζώσουν όλα τα αμπέλια τους να εξαιρεθούν από αυτή τη μείωση ανάλογα με τα αιτήματα, ώστε όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (και να αποφύγουν εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια, αφού η διαχείριση των χέρσων εκτάσεων παραμένει προβληματική). Χωρίς να υπόκεινται σε minimum, το μπόνους οριστικής εκρίζωσης περιορίζεται ωστόσο σε 280.000 € ανά εκμετάλλευση, σύμφωνα με το σύστημα ενίσχυσης της Ουκρανίας. Αυτό καλύπτει αιτήματα μέχρι 70 εκτάρια, ακόμη και για την εκρίζωση ολόκληρου του αμπελώνα του αιτούντος.

    Οι διατάξεις θα περιλαμβάνουν επίσης καθεστώς κυρώσεων, ώστε να αποφεύγονται τα διογκωμένα αιτήματα. Είτε πρόκειται για ολική είτε μερική εκρίζωση του αμπελώνα, εάν δεν εκριζωθεί το 80% των εγκεκριμένων εκτάσεων, οι παραβάτες θα χάσουν όλο το όφελος της ενίσχυσης και δεν θα μπορούν πλέον να ζητούν ενίσχυση αναδιάρθρωσης για 6 περιόδους. «Ο στόχος δεν είναι να αυξηθεί τεχνητά ο φάκελος, αλλά όσοι θέλουν να εκριζώσουν μπορούν να το κάνουν», καταλήγει ο Jérôme Despey.

    Πηγή: In.gr
  • Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024
    Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024

    Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να κατατεθούν το 2024, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των συστημάτων Ήλιος και Άτλας, τον Ιούλιο κατατέθηκαν πάνω από 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί «ρεκόρ» για φέτος.

    Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

    Ιανουάριος – Ιούλιος 2024: 117.650 αιτήσεις
    Ιουλιος 2024:

    • 16,5%, (3.001 αιτήσεις) από Ιούνιο 2024
    • 9,89% (1.803 αιτήσεις) από Ιούλιο του 2023.

    Σύστημα «ΉΛΙΟΣ»

    • Ο μέσος όρος για τον ιδιωτικό τομέα:

    -> 770,05 ευρώ για κύρια και

    -> 196,94 για επικουρική

    • Εξι στις δέκα κύριες συντάξεις γήρατος είναι κάτω των 1.000 ευρώ
    • 318.355 συντάξεις σε σύνολο 2.498.434 κάτω και από τα 500 ευρώ
    • Για το Δημόσιο, η μέση σύνταξη είναι 1.127,98 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Χωρίς Εμπαπέ οι κλήσεις του Ντεσάμπ για τα ματς με Ισραήλ και Βέλγιο
    Γαλλία: Χωρίς Εμπαπέ οι κλήσεις του Ντεσάμπ για τα ματς με Ισραήλ και Βέλγιο

    Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν συμπεριλήφθηκε στις κλήσεις του Ντιντιέ Ντεσάμπ για τους αγώνες της Εθνικής Γαλλίας με Ισραήλ και Βέλγιο για το Nations League.

    Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κιλιάν Εμπαπέ έμεινε εκτός των κλήσεων του Ντιντιέ Ντεσάμπ για τα επερχόμενα παιχνίδια της Εθνικής Γαλλίας απέναντι σε Ισραήλ (10/10) και Βέλγιο (14/10) για το Nations League.

    Ο 25χρονος αστέρας των μερένχες τραυματίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης με την Αλαβές και έμεινε εκτός από το ντέρμπι με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν ότι ο Εμπαπέ θα έμενε εκτός για τρεις εβδομάδες, τελικά εκείνος ήρθε από τον πάγκο στην ήττα της Ρεάλ από τη Λιλ την Τετάρτη (2/10).

    Από την άλλη μεριά, στην αποστολή της Γαλλίας συμπεριλήφθηκε ξανά ο Κρίστοφερ Ενκουνκού για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023.

    Αναλυτικά η αποστολή: Αρεολά, Μενιάν, Σάμπα, Κλάους, Ντιν, Γουέσλι Φοφανά, Ερναντές, Κονατέ, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Καμαβινγκά, Γιουσούφ Φοφανά, Γκεντουζί, Κονέ, Τσουαμενί, Ζαϊρ-Εμερί, Μπαρκολά, Ντεμπελέ, Κόλο-Μουανί, Ενκουνκού, Ολίσε, Τουράμ.

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN LANGSDON

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ