Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 14:59

Άσχημα τα νέα για τους... γλυκατζήδες: Ακριβαίνει και η σοκολάτα - Οι αιτίες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν είστε... γλυκατζής, σας έχουμε άσχημα νέα: Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της σοκολάτας!

Οι υψηλότερες τιμές μπορεί μεν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές κακάο που αγωνίζονται, αλλά, μαζί με τις υψηλές τιμές άλλων βασικών συστατικών της σοκολάτας, μπορεί να μην είναι καλά νέα για τους καταναλωτές που υπολογίζουν τα χρήματα που ξοδεύουν.

Αυτή τη σεζόν, η παραγωγή κακάο δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, πιθανότατα λόγω ασθενειών στις καλλιέργειες και ισχυρών βροχοπτώσεων. Και την επόμενη σεζόν, οι μετεωρολόγοι αναμένουν άλλο ένα έλλειμμα λόγω του Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο συνήθως φέρνει θερμότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες -κάτι που δεν βοηθάει την καλλιέργεια κακάο.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση παρέμεινε υψηλή, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία, σημείωσε ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων της Rabobank που επικεντρώνεται στις αγορές κακάο και γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με το CNN.

Η προμήθεια δεν επαρκεί

Αρχικά, οι μετεωρολόγοι ανέμεναν καλή προμήθεια φέτος, δήλωσε ο Joules. Αλλά μερικούς μήνες πριν, συνειδητοποίησαν ότι η προμήθεια δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες.

«Σε σύγκριση με το έτος 2021/22, η περίοδος 2022/23 οδεύει προς έλλειμμα λόγω της μείωσης της παραγωγής», σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο για τον Απρίλιο.

Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα μπορεί να ευθύνονται οι ασθένειες των καλλιεργειών: «Αυτό που είδαμε ήταν, ενδεχομένως, περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας των διογκωμένων βλαστών», εξήγησε ο Joules. Ο ιός των διογκωμένων βλαστών του κακάο εξαπλώνεται από έντομα και χαρακτηρίζεται από διογκωμένα στελέχη, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Παρεμποδίζει την παραγωγή στις χώρες που προμηθεύουν κακάο εδώ και χρόνια. Για να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια, οι αγρότες πρέπει συχνά να ξεριζώνουν τα άρρωστα δέντρα και να φυτεύουν αντικαταστάτες. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν αυτά τα νέα δέντρα στην κορύφωση της παραγωγής, σημείωσε ο Joules.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη χαμηλότερη απόδοση, είπε, όπως η γήρανση των δέντρων που δεν παράγουν τόσο πολύ κακάο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο προμηθευτή κακάο στον κόσμο, μπορεί επίσης να καθυστερήσουν τις καλλιέργειες που συγκομίζονται την άνοιξη και το φθινόπωρο, δήλωσε ο Οργανισμός Κακάο, προσθέτοντας ότι η βροχή και η υγρασία καθιστούν πιο πιθανό οι ασθένειες των καλλιεργειών να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκομιδή.

Και πέρα από τις φετινές επιπλοκές, το Ελ Νίνιο απειλεί τη σοδειά και της επόμενης σεζόν.

Το Ελ Νίνιο επιδεινώνει τις συνθήκες

Η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσε να δει την κύρια συγκομιδή κακάο της «να πλήττεται, καθώς οι κλιματικές συνθήκες Ελ Νίνιο αναμένεται να ενισχυθούν», προειδοποιεί πρόσφατη ανάρτηση της Gro Intelligence, η οποία αναλύει γεωργικά δεδομένα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων κόκκων κακάο, ενώ η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία συνεισφέρουν μαζί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Gro Intelligence.

Η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγρότες που αγωνίζονται.

Χαρακτηριστικά, η Tony's Chocolonely, εταιρεία σοκολάτας με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία στοχεύει στη μείωση της εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού κακάο, είναι ικανοποιημένη που βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι τιμές του κακάο αυξάνονται», δήλωσε ο Pascal Baltussen, επικεφαλής των επιπτώσεων και των επιχειρήσεων της Tony's. «Οι τιμές του κακάο ήταν πάρα πολύ χαμηλές για να μπορούν οι αγρότες κακάο της Δυτικής Αφρικής να κερδίσουν ένα εισόδημα που να τους εξασφαλίζει τα προς το ζην».

Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές

Όπως και άλλες εταιρείες ζαχαροπλαστικής, η Tony's έχει πληγεί από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων όχι μόνο στο κακάο, αλλά και σε άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη. Στο σύνολό τους, οι αυξήσεις αυτές ώθησαν την εταιρεία να αυξήσει τις τιμές.

Νωρίτερα φέτος, η Tony's αύξησε τις τιμές της στις ΗΠΑ για τους λιανοπωλητές κατά περίπου 8%, η πρώτη αύξηση από την έναρξη της λειτουργίας της στην αμερικανική αγορά το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Baltussen δεν μοιράστηκε τα μελλοντικά σχέδια τιμολόγησης της εταιρείας.

Άλλες εταιρείες σοκολάτας έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Και η αύξηση του κόστους του κακάο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έρθουν και άλλες αυξήσεις τιμών.

Παράλληλα, τα συμβόλαια για το κακάο είναι μακράς διάρκειας, οπότε οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα δεν έχουν φανεί ακόμα στους αγοραστές. Ο Joules υποψιάζεται ότι οι καταναλωτές μπορεί να δουν τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους.

«Δεν νομίζω ότι ο καταναλωτής έχει δει ακόμη την πλήρη έκταση του αντίκτυπου», δήλωσε. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέες συμβάσεις, «τότε είναι που θα δούμε την πλήρη έκταση της αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές».

Οποιαδήποτε αύξηση θα έρθει επιπλέον των ήδη υψηλών τιμών σοκολάτας στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 12:45

Σχετικά Άρθρα

  • «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα
    «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023». Σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν συνταγές οι ζαχαροπλάστες.

    Είδος… πολυτελείας θα αποτελεί πλέον η σοκολάτα -και τα παράγωγά της- καθώς, σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.

    Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.

    Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις συνταγές τους

    «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»

    Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές»,

    «Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ.

    «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.

    «Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων

    «Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.

    «Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή. Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».

    Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με το δυσβάσταχτο πλέον κόστος των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, απειλεί ακόμη και με λουκέτα, τις μικρές επιχειρήσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες
     Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες

    «Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις» λέει πωλητής ζαχαροπλαστείου για την ακρίβεια που χτύπησε και τη σοκολάτα

    Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει για τα καλά και τα σοκολατοειδή καθώς οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το 130%. Οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σταθερές για τους πελάτες τους απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην πρώτη ύλη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως τα αποθέματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη σοκολάτα και τα παράγωγά της (σοκολατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν, πάστες, παγωτά, κ.λπ.) έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις.

    Επιπλέον, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος, όπως η αύξηση μισθών και τα ενοίκια, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τους εμπόρους.

    Τα αποθέματα στις σοκολατοβιομηχανίες εξαντλούνται οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

    Η αντίδραση των καταναλωτών

    Ο κ. Φάνης Παπαγιάννης, πωλητής ζαχαροπλαστείου στο Παγκράτι, μίλησε στο MEGA για την αύξηση της τιμής της σοκολάτας και των γλυκισμάτων, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

    Οι πελάτες μας προτιμούν «πιο πολύ τυλιχτά σοκολατάκια, παγωτό και παγωτίνια» είπε ο ίδιος.

    «Έχει ανέβει 130% τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη ύλη, η σοκολάτα. Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις. Καλά πάει η αγορά, αλλά προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τιμές. Καθημερινά βλέπουμε αλλαγές, και όσο γίνεται είμαστε σταθεροί», κατέληξε.

    Πηγή: in.gr

  • Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος
    Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αναμένουν οι παραγωγοί - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κόστος

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής - Πώς θα μπορούσε να «σωθεί» η σοκολάτα

    Ακριβότερη γίνεται η σοκολάτα, αλλά και το κακάο, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης στην αλυσίδα εφοδιασμού, της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης σε κτήματα κακάο, αλλά κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Γλύκος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, η αύξηση των τιμών στα προϊόντα σοκολάτας έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όποτε η τιμή της σοκολάτας κυμαινόταν από 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό, αλλά περιμένουν μια καινούργια αύξηση. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν έως πότε, ενώ παράλληλα δεν είναι διατεθειμένοι να υποβαθμίσουν τα προϊόντα τους με κατώτερης ποιότητος κακάο.
    Η κλιματική αλλαγή δυσχαιρένει την παραγωγή κακάο

    Η μείωση της παραγωγής όπως εξηγεί ο κ. Γλύκος, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν δέντρα και καρπούς. Ξηρασίες και πλημμύρες διαδεχόμενες η μια την άλλη, προκαλούν απελπισία στους καλλιεργητές και ανησυχία στις αγορές και τις βιομηχανίες. Κάποιοι έσπευσαν προκαταβολικά με συμβόλαια να πάρουν την όποια παραγωγή είχαν οι αγρότες και αυξομειώνουν τις διεθνείς τιμές.

    Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στην Δυτική Αφρική, η οποία συνεισφέρει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 11% από πέρυσι. Το κακάο καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα μέσα για να επανεπενδύσουν στην γη τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

    Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον ξηρό καιρό και το Harmattan, δηλαδή μια εποχή μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, κατά την οποία ο ομώνυμος ξερός και γεμάτος σκόνη άνεμος φυσά από την Σαχάρα πάνω από την Δυτική Αφρική στον Κόλπο της Γουινέας. Τα νέφη που φέρνουν βροχοπτώσεις μετατρέπονται σε αμμοθύελλες.

    Παγκοσμίως παράγονται σχεδόν 6 εκατ. τόνοι κακάο ετησίως. Σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από την Δυτική Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 1/3 παράγεται στην Νότια Αμερική 15% και την Ασία 12%. Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περίπου το 38% και η Γκάνα το 19%. Όποιος επισκεφτεί μια κακαοφυτεία π.χ. στην Ακτή Ελεφαντοστού διαπιστώνει ότι η γη τύποις ανήκει στους καλλιεργητές, που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ειδικά με τις βροχοπτώσεις οι οποίες προκαλούν την ασθένεια του μαύρου λοβού, έναν μύκητα που μαυρίζει και στεγνώνει τον καρπό, όπως μια μούμια. Εν τούτοις, μια πολύ γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία παίρνει σε ευτελείς τιμές τον καρπό του κακάο για να παράγει πλήθος προϊόντων σοκολάτες, ροφήματα κλπ,, τα οποία οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά.

    Μειωμένη παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς, υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Τον Μάιο του 2024, η τιμή καταναλωτή και της σοκολάτας σε σκόνη στην ΕΕ ήταν 6,3% υψηλότερη από ό,τι τον Μάιο του 2023. Την ίδια περίοδο φέτος οι τιμές ήταν γύρω στις 10.000 δολάρια ανά τόνο, σχεδόν διπλάσιο από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.

    Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην σοκολατοπαραγωγή

    Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στις περιοχές παραγωγής κακάο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κακάο για τα προς το ζην. Οι μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αστάθεια τους αγρότες αυτούς, ωθώντας τους στη φτώχεια. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων σοκολάτας είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας τη σοκολάτα μια πιο ακριβή και λιγότερο προσιτή απόλαυση για τους καταναλωτές.

    Σώζοντας την σοκολάτα

    Ενώ οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες, γίνονται προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα γεωργίας εργάζονται σε διάφορα μέτωπα:

    Ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών κακάο: Οι ερευνητές αναπαράγουν νέες ποικιλίες κακάο που είναι πιο ανθεκτικές στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τα παράσιτα. Αυτές οι νέες ποικιλίες στοχεύουν στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων και ποιότητας ακόμη και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές.

    Βελτίωση των γεωργικών πρακτικών: Η εκπαίδευση των αγροτών σχετικά με τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Τεχνικές όπως η αγροδασοπονία, όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, να παρέχουν σκιά και να δημιουργήσουν πιο σταθερό μικροκλίμα για τα κακαόδεντρα.

    Διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος: Η ενθάρρυνση των αγροτών να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους μπορεί να μειώσει την εξάρτησή τους μόνο από το κακάο. Η ενσωμάτωση άλλων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα και να μειώσει την πίεση στην παραγωγή κακάο.

    Με την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κακάο, οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση του κακάου και να διασφαλιστεί ότι η σοκολάτα θα παραμείνει μια αγαπημένη απόλαυση για τις επόμενες γενιές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • SOS για τη μαύρη σοκολάτα: Έρευνα αποκαλύπτει ότι περιέχει βαρέα μέταλλα
    SOS για τη μαύρη σοκολάτα: Έρευνα αποκαλύπτει ότι περιέχει βαρέα μέταλλα

    Νέα έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά - Ίσως όμως, το κλειδί της ισορροπίας να κρύβεται απλά στην κατανάλωση με μέτρο

    Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η βελτίωση της διάθεσης. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή πτυχή που προκαλεί ανησυχία: την παρουσία βαρέων μετάλλων σε πολλές μάρκες και τύπους προϊόντων κακάο. Αυτή η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, εξέτασε 72 προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο κατά τη διάρκεια 8 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν στη μέτρηση των επιπέδων μολύβδου και καδμίου, δύο βαρέων μετάλλων που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Βρέθηκε ότι σχεδόν το 43% των προϊόντων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια μολύβδου, ενώ το 35% υπερέβαιναν τα όρια για κάδμιο. Αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή συχνά.

    Η ανατροπή

    Μια ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη ανακάλυψη της μελέτης είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα μαύρης σοκολάτας παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου, σε σχέση με τα μη βιολογικά προϊόντα. Αυτό αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από τέτοιες επιβλαβείς ουσίες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ποιότητα του εδάφους όπου καλλιεργούνται τα κακάο και οι μέθοδοι επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων.

    Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

    Παρόλο που η κατανάλωση ενός μόνο προϊόντος μαύρης σοκολάτας δε φαίνεται να είναι επικίνδυνη, η συνολική έκθεση σε βαρέα μέταλλα από πολλαπλές πηγές τροφών μπορεί να είναι ανησυχητική. Οι ερευνητές προτείνουν οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να καταναλώνουν σοκολάτα με μέτρο, όπως και άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, για παράδειγμα μεγάλα ψάρια των ωκεανών.

    Η νέα αυτή μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή και προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ενώ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαρίσει απόλαυση και οφέλη για την υγεία, η προσοχή στις πηγές των τροφών και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πιο πικρά από σήμερα σοκολάτα και καφές - Ανατιμήσεις έως και 30%
    Πιο πικρά από σήμερα σοκολάτα και καφές - Ανατιμήσεις έως και 30%

    Νέες αυξήσεις στις τιμές – Οικονομική λύση ο καφές από κριθάρι

    Νέες ανατιμήσεις από σήμερα στην αγορά καθώς ακριβότερα έως και 30% πωλούνται σοκολάτες, σοκολατοειδή και καφές. Οι ανατιμήσεις αφορούν συνολικά 120 κωδικούς ωστόσο, όπως όλα δείχνουν όλες σχεδόν οι βιομηχανίες τροφίμων που παράγουν προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις.
    Στη λίστα των προϊόντων περιλαμβάνονται πολλά τα οποία περιέχουν κακάο. Αναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις αναμένεται να γίνουν στις κουβερτούρες, οι οποίες φτάνουν το 26% και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.
    «Απαγορευμένη» από σήμερα και η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων καταναλωτών, ο καφές καθώς σταδιακά από σήμερα τίθενται σε ισχύ ανατιμήσεις της τάξεως του 15% με 20%, στην τιμή του τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.
    Οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα περάσουν και στη λιανική, καθώς οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ.
    Μάλιστα η λιανική τιμή του καφέ στα καφεκοπτεία αυξάνεται σταδιακά στα 21 ευρώ με 23 ευρώ το κιλό από 19 ευρώ με 20 ευρώ το κιλό που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος αυτή δεν θα συμπαρασύρει μόνο τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

    Λόγω λειψυδρίας στο Βιετνάμ αυξήθηκε η τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta: από 2.689 $/τόνος στα 4.500 $/ τόνος +67%).

    Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica (2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τις υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας).

    Παραδείγματα με τις εκτιμήσεις στις τιμές του καφέ

    · Γαλλικός από 1,80 με 1,90 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,16 με 2,30 ευρώ

    · Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες) από 1,70 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ

    · Ελληνικός από 1,80 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,20 ευρώ

    · Φρέντο εσπρέσο από 2 με 2,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,40 με 2,60 ευρώ

    · Φρέντο καπουτσίνο από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ

    · Καπουτσίνο (διπλό) από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ
    Η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 έως και 18%. Αντίστοιχα, η τιμή του καφέ κατέγραψε αύξηση έως 20%, ενώ του ελαιόλαδου σημείωσε αύξηση έως 7,5%.
    Εναλλακτική λύση στην αύξηση της τιμής του παραδοσιακού καφέ, είναι ο συνθετικός καφές, φτιαγμένος από μείγμα:

    – Ρεβιθιών (0,84€/ 100 γρ.)

    – Κριθάρι (0,65€/ 100 γρ.)

    – Στιγμιαίος από κριθάρι και σίκαλη: 2,70€/100 γρ.

    Συνθετικός καφές υπάρχει επίσης από μείγματα αρακά και χουρμάδων.

    «Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο και στον καφέ», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

    Πηγή: Mega - Protothema.gr
  • Η άγνωστη ιστορία των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών
    σε Plus +
    Η άγνωστη ιστορία των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών

    Τα αυγά πάντα συμβόλιζαν την αναγέννηση, καθιστώντας τα ως ιδανικά σύμβολα για να τιμήσουν την ιστορία της ανάστασης του Ιησού καθώς και τον ερχομό της άνοιξης.

    Πολλές από τις πασχαλινές παραδόσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων μας αφράτων τσουρεκιών και του αρνιού της Κυριακής του Πάσχα- προέρχονται από μεσαιωνικές χριστιανικές ή ακόμη και παλαιότερες παγανιστικές δοξασίες. Τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, ωστόσο, προέρχονται από μια πιο σύγχρονη παράδοση.

    Τα αυγά κότας τρώγονται το Πάσχα εδώ και αιώνες. Τα αυγά πάντα συμβόλιζαν την αναγέννηση και την ανανέωση, καθιστώντας τα ιδανικά για να τιμήσουν την ιστορία της ανάστασης του Ιησού καθώς και την άφιξη της άνοιξης.

    Αν και σήμερα τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, στον Μεσαίωνα απαγορευόταν να καταναλωθούν μαζί με το κρέας και γαλακτοκομικά. Οι σεφ του Μεσαίωνα συχνά έβρισκαν εκπληκτικούς τρόπους για να το παρακάμψουν αυτό, φτιάχνοντας ακόμη και ψεύτικα αυγά για να τα αντικαταστήσουν.

    Για το Πάσχα – μια περίοδο εορτασμού – τα αυγά και το κρέας, όπως το αρνί -επίσης σύμβολο της αναγέννησης-, επέστρεφαν στο τραπέζι.

    Ακόμα και όταν τα αυγά επιτρέπονταν στα νηστίσιμα γεύματα, διατηρούσαν μια ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό γλέντι. Ο συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής του 17ου αιώνα John Murrell συνιστούσε «αυγά με πράσινη σάλτσα», ένα είδος πέστο φτιαγμένο με φύλλα σορέλ.

    Σε όλη την Ευρώπη, τα αυγά δίνονταν επίσης ως δεκάτη (ένα είδος ετήσιου ενοικίου) στην τοπική εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή. Ίσως από αυτό να προέρχεται η ιδέα του να προσφέρουμε τα αυγά ως δώρο. Η πρακτική αυτή εξαφανίστηκε σε πολλές προτεσταντικές περιοχές μετά τη Μεταρρύθμιση, αλλά ορισμένα αγγλικά χωριά διατήρησαν την παράδοση μέχρι τον 19ο αιώνα.

    Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να διακοσμούν τα αυγά τους, αλλά οι έρευνες υποστηρίζουν ότι το έθιμο ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ έδωσε στους αυλικούς του αυγά τυλιγμένα σε φύλλα χρυσού.

    Λίγους αιώνες αργότερα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έβαφαν τα αυγά τους σε διάφορα χρώματα. Συνήθως επέλεγαν το κίτρινο, χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιού, ή το κόκκινο, χρησιμοποιώντας ρίζες παντζαριών. Τα κόκκινα αυγά πιστεύεται ότι συμβόλιζαν το αίμα του Χριστού. Ένας συγγραφέας του 17ου αιώνα πρότεινε ότι η πρακτική αυτή έφτανε μέχρι τους πρώτους χριστιανούς στη Μεσοποταμία, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

    Στην Αγγλία, ο πιο δημοφιλής τρόπος διακόσμησης ήταν με πέταλα, τα οποία δημιουργούσαν πολύχρωμα αποτυπώματα. Το Μουσείο Wordsworth στη Lake District διαθέτει μια συλλογή από αυγά που φτιάχτηκαν για τα παιδιά του ποιητή από τη δεκαετία του 1870.

    Από τα βαμμένα αυγά στα αυγά σοκολάτας

    Παρόλο που η διακόσμηση των αυγών με σχέδια εξακολουθεί να είναι μια συνηθισμένη πασχαλινή δραστηριότητα, στις μέρες μας τα αυγά συνδέονται πιο συχνά με τη σοκολάτα. Αλλά πότε επήλθε αυτή η μεταβολή;

    Όταν η σοκολάτα έφτασε στη Βρετανία τον 17ο αιώνα, αποτελούσε μια συναρπαστική αλλά παράλληλα πολύ ακριβή καινοτομία. Το 1669, ο κόμης του Σάντουιτς πλήρωσε 227 λίρες – το ισοδύναμο περίπου 37.000 Ευρώ σήμερα – για μια συνταγή σοκολάτας από τον βασιλιά Κάρολο Β’.

    Σήμερα η σοκολάτα θεωρείται στερεό τρόφιμο, αλλά τότε ήταν πάντα μόνο σε υγρή μορφή σαν ποτό και συνήθως ήταν καρυκευμένη με πιπέρι τσίλι σύμφωνα με τις παραδόσεις των Αζτέκων και των Μάγια. Για τους Άγγλους, αυτό το νέο εξωτικό ποτό δεν έμοιαζε με τίποτα που είχαν συναντήσει μέχρι τότε. Ένας συγγραφέας το ονόμασε «αμερικανικό νέκταρ»: ένα ποτό για τους θεούς.

    Σύντομα η σοκολάτα έγινε ένα ποτό της μόδας για την αριστοκρατία, που συχνά χαριζόταν ως δώρο χάρη στο υψηλό κύρος της, μια παράδοση που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Την απολάμβαναν επίσης στα νεοσύστατα καφέ γύρω από το Λονδίνο. Ο καφές και το τσάι είχαν επίσης μόλις εισαχθεί στην Αγγλία, και τα τρία ποτά άλλαζαν γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί αλληλεπιδρούσαν κοινωνικά μεταξύ τους.

    Οι καθολικοί θεολόγοι συνέδεσαν μεν τη σοκολάτα με το Πάσχα εκείνη την εποχή, αλλά από την ανησυχία ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα ερχόταν σε αντίθεση με τις πρακτικές νηστείας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μετά από έντονη συζήτηση, συμφωνήθηκε ότι η σοκολάτα που παρασκευάζεται με νερό θα μπορούσε να είναι αποδεκτή κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τουλάχιστον το Πάσχα – μια εποχή γιορτής και εορτασμού – η σοκολάτα ήταν μια χαρά.

    Η σοκολάτα παρέμεινε ακριβή μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η Fry’s (που σήμερα ανήκει στην Cadbury) κατασκεύασε τις πρώτες πλάκες στερεάς σοκολάτας το 1847, φέρνοντας επανάσταση στο εμπόριο σοκολάτας.

    Για τους Βικτωριανούς, η σοκολάτα ήταν πολύ πιο προσιτή, αλλά εξακολουθούσε να είναι κάτι σαν απόλαυση. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1873, η Fry’s δημιούργησε το πρώτο πασχαλινό σοκολατένιο αυγό ως πολυτελές κέρασμα, συγχωνεύοντας τις δύο παραδόσεις των πασχαλινών δώρων.

    Τα σοκολατένια αυγά έγιναν mainstream τη δεκαετία του 1960

    Ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτά τα σοκολατένια αυγά θεωρούνταν ένα ιδιαίτερο δώρο και πολλοί άνθρωποι τα θεωρούσαν τόσο πολύτιμα που δεν τα έτρωγαν ποτέ. Μια γυναίκα στην Ουαλία φύλαγε ένα αυγό από το 1951 για 70 χρόνια και ένα μουσείο στο Torquay αγόρασε πρόσφατα ένα αυγό που είχε φυλαχτεί από το 1924.

    Μόνο στις δεκαετίες του 1960 και 1970 τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να προσφέρουν σοκολατένια αυγά σε φθηνότερη τιμή, ελπίζοντας να επωφεληθούν από την πασχαλινή παράδοση.

    Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη παραγωγή σοκολάτας και την έλλειψη αυγών λόγω της γρίπης των πτηνών, οι μελλοντικοί εορτασμοί του Πάσχα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικοί. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να μας δείξουν τα πασχαλινά αυγά, αυτό είναι η προσαρμοστικότητα της παράδοσης.

    Πηγή: www.olafaq.gr - iEidiseis.gr

  • Ο πικρός «πόλεμος» της σοκολάτας - Εκτοξεύτηκε σε ιστορικό ρεκόρ η τιμή του κακάο
    Ο πικρός «πόλεμος» της σοκολάτας - Εκτοξεύτηκε σε ιστορικό ρεκόρ η τιμή του κακάο

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο ξεπέρασαν τα 11.000 δολάρια με φόντο την κρίση στην σοκολάτα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο κατέγραψαν νέο ιστορικό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια ανά τόνο. Η παγκόσμια κρίση στη σοκολάτα οδηγεί σε «πικρά» διαδοχικά ρεκόρ της τιμής της γλυκιάς απόλαυσης.

    Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν έως και 11% στο υψηλό ρεκόρ των 11.126 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Λονδίνο σημείωσε επίσης άνοδο σχεδόν 11%. Η αγορά παρακολουθεί τα δεδομένα επεξεργασίας του κακάο, τις λεγόμενες αλέσεις – που το μετατρέπουν βούτυρο και σκόνη για χρήση στα γλυκίσματα – προσπαθώντας να καταλάβει πότε το ράλι των τιμών θα αρχίσει να πλήττει τη ζήτηση και πόσο δύσκολο γίνεται για τους σκολατοποιούς να προμηθευτούν τους πολύτιμους πλέον κόκκους.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η επεξεργασία στην Ευρώπη περιορίστηκε μόλις κατά περίπου 2% στην Ευρώπη και μειώθηκαν επίσης οριακά στην Ασία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η δε επεξεργασία στη Βόρεια Αμερική σημείωσε αύξηση σχεδόν 4%. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως τα στοιχεία για την άλεση αποτελούν μια «ένδειξη ότι προς το παρόν η ζήτηση αντέχει παρά την τρέχουσα τιμολόγηση». «Η καταστροφή της ζήτησης θα έρθει, αλλά σαφώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι περίμενε η αγορά», υπογραμμίζει ο Πολ Τζουλς, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

    Υπενθυμίζεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι οι παγκόσμιες αλέσεις θα μειωθούν κατά σχεδόν 5% αυτή τη σεζόν, λόγω της πτώσης κατά 7% στην αφρικανική μεταποίηση. Η σοβαρή έλλειψη κακάο και η επακόλουθη εκτόξευση των τιμών, σημειώνει το Bloomberg, ανάγκασε ορισμένους μεταποιητές να σταματήσουν την παραγωγή για κάποιο διάστημα ή να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά για να αποκτήσουν κόκκους από μικροκαλλιεργητές ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες.

    Ο ρυθμός των αλέσεων θα μπορούσε «να παραμείνει υποτονικός μέχρι το 2025» καθώς τα ισχυρά στοιχεία του πρώτου τριμήνου υποδηλώνουν ότι οι μεταποιητές θα πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα των κόκκων σε υψηλότερες τιμές, τόνισαν αναλυτές του Bloomberg Intelligence και εκτίμησαν πως η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει επίσης υπό πίεση καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του κακάο θα διαχέονται στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

    Screenshot_2024-04-19_172919_a96de.png

    Παιχνίδια κερδοσκοπίας - Από το πετρέλαιο στο κακάο

    Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά κακάο είναι και τα φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας, καθώς τα περιθώρια κέρδους από βραχυπρόθεσμες επενδύσεις προσελκύουν ακόμη και ισχυρούς «παίκτες», όπως για παράδειγμα τον Pierre Andurand, έναν διαχειριστή hedge fund που είναι γνωστός για τις επενδύσεις του στο πετρέλαιο.

    Όπως τονίζει το Bloomberg, «κερδοσκόποι παίκτες μπαίνουν και φεύγουν πολύ πιο γρήγορα, κάτι που θα ενισχύσει την αναταραχή και τις βίαιες κινήσεις της αγοράς».

    Οι αγορές εμπορευμάτων είναι γνωστές για την αστάθειά τους, αλλά η ταχύτητα και η σοβαρότητα του ράλι στο κακάο έχει ξαφνιάσει ακόμη και έμπειρους παράγοντες, προκαλώντας ένα χάος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της καλλιέργειας, από τους ταλαιπωρημένους αγρότες της Δυτικής Αφρικής έως τους Ευρωπαίους μεταποιητές και τους παραγωγούς σοκολάτας στις ΗΠΑ.

    Η Citigroup Inc. βλέπει τις τιμές να σκαρφαλώνουν έως και τα 12.500 δολάρια τους επόμενους μήνες. Η Andurand έχει προβλέψει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα σπάσουν τα $20.000 φέτος. Το γεγονός πως στο κερδοσκοπικό παιχνίδι έχουν εμπλακεί από τις αρχές Μαρτίου και hedge fund του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για «πικρές» μέρες στην αγορά των γλυκών.

    Στην Ακτή Ελεφαντοστού καισ τη Γκάνα, δύο χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των παγκόσμιων προμηθειών κακάο, αναμένεται διψήφια μείωση της παραγωγής. Η έλλειψη είναι τόσο σοβαρή που και οι δύο χώρες προχωρούν σε κυλιόμενες συμβάσεις για μελλοντικές συγκομιδές.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) προβλέπει ότι η παραγωγή θα ακολουθήσει τη ζήτηση κατά 374.000 μετρικούς τόνους τη σεζόν 2023-2024, το τρίτο συνεχόμενο έλλειμμα. Η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Barry Callebaut AG βλέπει έλλειμμα 500.000 τόνων, ίσο με περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς, και η εταιρεία βλέπει άλλο έλλειμμα το επόμενο έτος.

    Η κατάρρευση των καλλιεργητών σε Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα

    Για δεκαετίες, οι αγρότες στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν το κακάο και ο πληθωρισμός επέφερε συντριπτικό πλήγμα. Οι τιμές που προσφέρονται στους καλλιεργητές καθορίζονται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, οι οποίες κλειδώνουν τις πωλήσεις ένα χρόνο νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές αμείβονται πολύ λιγότερο από τις τιμές που ορίζονται στη διεθνή αγορά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές προσφοράς και ζήτησης.

    Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησαν τις αμοιβές για τους αγρότες αλλά ακόμη δεν έχει φανεί εάν αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και την ενίσχυση της προσφοράς. Εξάλλου, λίγοι παραγωγοί έχουν πρόσβαση σε άρδευση ή σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στις καιρικές συνθήκες και ακόμη λιγότεροι διαθέτουν χρήματα για να επενδύσουν σε λιπάσματα και άλλα χημικά φυτών μετά την άνοδο των τιμών τα τελευταία χρόνια.

    «Γνωρίζω τόσους πολλούς αγρότες που εγκαταλείπουν τον τομέα του κακάο: εγκαταλείπουν τις φάρμες κακάο τους και πηγαίνουν σε φυτείες καουτσούκ - άλλοι πηγαίνουν σε φυτείες καρύδας», ανέφερε στο Bloomberg ένας αγρότης από τη Γκάνα, υπογραμμίζοντας επίσης πως οι παράνομες εξορύξεις μικρής κλίμακας, ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα, έχει προκαλέσει σοβαρή μόλυνση των υδάτινων συστημάτων.

    Οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο του ράλι. Η μητρική της σοκαλατοβιομηχανίας Godiva, η Pladis Foods με έδρα το Λονδίνο, εργάζεται πάνω στη νέα τιμολόγηση, σημειώνοντας πως αναμένονται ποσοστιαίες αυξήσεις παγκοσμίως κατά μέσο όρο σε «υψηλά μονοψήφια».

    Ο «πυρετός του κακάο»

    Εν τω μεταξύ με την αύξηση των τιμών, οι καλλιεργητές σε χώρες όπως το Καμερούν, τη Νιγηρία, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία, επιδιώκουν να επωφεληθούν αυξάνοντας την παραγωγή τους. «Με αυτήν την τιμή του κακάο, ο πυρετός έχει αρχίσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cargill Inc. στη Νότια Αμερική. Πάντως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να βγει στην αγορά οποιαδήποτε νέα παραγωγή.

    Τα κακαόδεντρα μπορεί να χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να αποδίδουν και τότε μπορεί να είναι πια πολύ αργά για ορισμένους να ανακάμψουν. «Πολλοί από τους μικρότερους παίκτες στην αγορά της σοκολατοποιίας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το μέλλον τους. Φοβούνται πως μπορεί απλώς να εξαφανιστούν», τονίζουν αναλυτές του χώρου.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • «Πικρή» η σοκολάτα: Αύξηση έως και 49,6% - Σύγκριση στις τιμές 2023 και 2024
    «Πικρή» η σοκολάτα: Αύξηση έως και 49,6% - Σύγκριση στις τιμές 2023 και 2024

    Μόνο το 2024 η τιμή στο κακάο έχει αυξηθεί κατά 129%. Οι τιμές στα σοκολατένια αυγά.

    Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει η σοκολάτα, λόγω του πρωτοφανούς ράλι στο κακάο, το οποίο την Τρίτη (26/3) ξεπέρασε ακόμα και τον χαλκό, με τιμή που ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μόνο το 2024 η τιμή στο κακάο έχει αυξηθεί κατά 129%.

    Αίτια για τις εξωφρενικές τιμές είναι οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των δέντρων, οι οποίες προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στα κακαόδεντρα της Δ. Αφρικής και συγκεκριμένα σε Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, χώρες που αποτελούν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.

    Σοκολάτα: Σύγκριση στις τιμές 2023 και 2024

    Μάρτιος 2023 Μάρτιος 2024 Αύξηση
    Σοκολάτα 100γρ. 1,10 ευρώ 1,57 ευρώ 42,7%

    Σοκολάτα υγείας με φρούτα και στέβια 90 γρ.

    1,27 ευρώ 1,90 ευρώ 49,6%
    Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς 100 γρ. 1,59 ευρώ 2,15 ευρώ 35,2%
    Σε ποια γλυκίσματα έρχονται αυξήσεις
    • Ρόφημα σοκολάτας,
    • Σοκολατούχο γάλα,
    • Γλυκά σοκολάτας (πάστες, τούρτες, κεικ, μπισκότα κ.ά.),
    • Σοκολατένια πασχαλινά αυγά,
    • Πασχαλινά τσουρέκια με σοκολάτα
    Η αύξηση στο κακάο φέρνει «αλμυρά» πασχαλινά αυγά - Σύγκριση στις τιμές 2023 και 2024

    Αρκετά πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν φέτος οι νονοί και οι νονές, καθώς η αυξημένη τιμή στο κακάο δεν αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα πασχαλινά αυγά.

    • Σοκολατένιο αυγό σε ζαχαροπλαστείο (220 γρ.)

    2023: 17 – 25€

    2024: 19,50 – 28,80€

    • Σοκολατένιο αυγό σε σούπερ μάρκετ (220 γρ.)

    2023: 4,10€ – 14,98€ (με δώρο)

    2024: 4,70 – 17,20€

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch