Life & Style

Ψυχολόγος του Harvard αποκάλυψε τις 5 τοξικές φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι σε πρόβλημα

Ψυχολόγος του Harvard αποκάλυψε τις 5 τοξικές φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι σε πρόβλημα

Αν τις έχετε πει ή ακούσει, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά το τι συμβαίνει.

ΗDr. Cortney S. Warren, ψυχολόγος με ειδίκευση στις σχέσεις ζευγαριών και τους γάμους έχει εκπαιδευτεί στην Ιατρική Σχολή του Harvard και έχει γράψει πάνω από 50 σχετικά άρθρα, καθώς και ένα βιβλίο για τις σχέσεις. Η ίδια λέει πως κάθε γάμος και σχέση «παίρνει την κατηφόρα» όταν οι σύντροφοι μιλούν μεταξύ τους με απαξίωση.

«Η περιφρόνηση είναι επικίνδυνη γιατί όχι μόνο επιτίθεται στον χαρακτήρα ενός ατόμου, αλλά δίνει μια θέση υπεροχής του άλλου απέναντί του. Όταν επικοινωνούμε με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συμπεριφερόμαστε με ασέβεια, να κοροϊδεύουμε ή να σαρκαζόμαστε και να χρησιμοποιούμε περιφρονητική γλώσσα του σώματος, για παράδειγμα γουρλώνουμε τα μάτια ή κουνάμε το κεφάλι υποτιμητικά».

Τοξικές φράσεις που μπορούν σταδιακά να καταστρέψουν τη σχέση σας

Η ειδικός τονίζει πως αν ακούσετε κάποια από τις παρακάτω φράσεις από τον σύντροφό σας ή πείτε εσείς μία, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τι συμβαίνει, καθώς η σχέση σας είναι σε πρόβλημα.

«Δεν μου αξίζεις»

Η γλώσσα που εκφράζει περιφρόνηση μεταδίδει στον παραλήπτη πως αξίζει λιγότερο από τον πομπό, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή του.

Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να πει: «Είσαι τυχερή που γύρισα να σε κοιτάξω». Αντί αυτού μπορείτε να είστε ξεκάθαροι, ειλικρινείς και ήρεμοι στην κουβέντα σας και να πείτε κάτι που να μοιάζει κάπως έτσι: «Δυσκολεύομαι να μας κάνω εικόνα ως ζευγάρι αυτή την περίοδο» ή «Νιώθω ότι δεν είσαι αρκετή για εμένα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψω με τον εαυτό μου».

«Είσαι αξιολύπητος/η»

Οι χαρακτηρισμοί, ειδικά οι αρνητικοί, δείχνουν μη εκτίμηση της πολυπλοκότητας ενός ανθρώπου και συσσώρευση της δυσαρέσκειάς μας σε μία, συγκεκριμένη και, συνήθως, σπάνια συμπεριφορά. Αντί να χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς, μπορεί να πείτε με απλά λόγια τι σας ενόχλησε στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα αντί να πείτε: «Είσαι αξιολύπητος», πείτε: «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκες τη συγκεκριμένη κατάσταση».

«Κάνεις σαν τρελός/η»

Η γλώσσα που παραποιεί την πραγματικότητα, με σκοπό να δημιουργήσει αμφιβολίες στον άλλο για τη συμπεριφορά του, ονομάζεται “gaslighting” και υπονοεί το πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα αυτός που μιλά.

Σε μια έντονη στιγμή, για παράδειγμα, μπορεί να πείτε στον σύντροφό σας: «Το πρόβλημα είναι όλο στο κεφάλι σου. Παραλογίζεσαι και κάνεις σαν τρελός». Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε να εκφραστείτε με ηρεμία και να εξηγήσετε τι δεν σας αρέσει στη συμπεριφορά του συντρόφου σας με έναν εποικοδομητικό τρόπο. Πείτε για παράδειγμα: «Θεωρώ ότι η αντίδρασή σου στην κατάσταση, κάνει τα πράγματα χειρότερα».

«Σε μισώ»

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε σε μια έντονη και αρνητικά φορτισμένη στιγμή και αντικατοπτρίζουν το τι νιώθουμε εκείνη ακριβώς την ώρα, αλλά όχι τα συναισθήματά μας για έναν άνθρωπο εν γένει, μπορεί να γίνουν καταστροφικές. Δημιουργούν ανασφάλειες, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι ήρεμα στη σχέση μας. Αντί να είστε τόσο ευθείς και απόλυτοι, προσπαθήστε να πάρετε μία ανάσα, πριν πείτε κάτι που δεν πιστεύετε. Πείτε κάτι που θα σας βοηθήσει να μην καταστρέψετε τη σχέση σας και συνεχίστε τη συζήτηση αργότερα: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μιλήσω καθαρά ούτε να βρίσκομαι δίπλα σου».

«Τελειώσαμε»

Όπως ακριβώς το «σε μισώ», έτσι και οι φράσεις που λέτε την ώρα ενός καβγά και υπονοούν ότι η σχέση σας τελείωσε ή ότι θέλετε να χωρίσετε, δημιουργούν ανασφάλειες και αστάθεια στη σχέση σας. Έπειτα από αυτό, μπορεί ο σύντροφός σας να δυσκολεύεται να σε εμπιστευτεί και να νιώθει πως η σχέση σας κρέμεται από μια κλωστή. Είναι προτιμότερο να τις αποφεύγετε εντελώς.

Πώς επικοινωνούν τα ζευγάρια σε υγιείς σχέσεις

Η ειδικός συνεχίζει προτείνοντας τρόπους επικοινωνίας που έχουν βοηθήσει πολύ ζευγάρια με τα οποία συνεργάστηκε και τα οποία έχτισαν υγιείς και ήρεμες σχέσεις:

  • Χρησιμοποιείστε το «εγώ»: Μιλήστε για τις εμπειρίες σας. Αντί να εστιάζετε στο τι κάνει ο άλλος και να τονίζετε τα λάθη και τα ελαττώματά του, μιλήστε για το πώς νιώθετε εσείς, τι αντιλαμβάνεστε από μία κατάσταση ή τι παρατηρείτε στη σχέση.
  • Πείτε «ευχαριστώ»: Μιλήστε για εκείνα που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να νιώθετε όμορφα στη σχέση ή εκτιμάτε στον σύντροφό σας, όσο πιο συχνά μπορείτε. Θα νιώσετε έτσι πιο κοντά ο ένας στον άλλο.
  • Αναλάβετε τις ευθύνες σας: Ζητήστε συγγνώμη για τις άβολες στιγμές που δημιουργήσατε ή τις στιγμές που δεν ήσασταν ο καλύτερος εαυτός σας. Πάρτε το μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί για να δείξετε πως προσπαθείτε να βελτιωθείτε και παλεύετε για τη σχέση σας.

Πηγή: marieclaire.gr

Photo by Eric Ward on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup