Μέχρι τώρα η φάση της συγκατοίκησης γνωρίζαμε πως ήταν η στιγμή που ένα ζευγάρι έπαιρνε την απόφαση να μείνει μαζί κάνοντας το επόμενο βήμα στη σχέση του.
Οι ειδικοί ωστόσο, ονομάζουν «φάση της συγκατοίκησης» την περίοδο που ένα ζευγάρι με μακροχρόνια σχέση αρχίζει να γίνεται υποτονικό, μπαίνοντας στη φάση της ρουτίνας. Σαν να είναι αντί για ζευγάρι, δύο φίλοι, δύο συμμαθητές που απλά συγκατοικούν.
Λόγοι που ένα ζευγάρι μπαίνει στη «φάση της συγκατοίκησης»
Η σύμβουλος σχέσεων Jill Dzadey πιο συγκεκριμένα λέει ότι η «φάση συγκατοίκησης» είναι μια κοινή - ενδεχομένως αναπόφευκτη - εμπειρία σε μια μακροχρόνια σχέση. Είναι η στιγμή που κάποιος νιώθει ότι η σχέση του καταλαμβάνεται περισσότερο από την καθημερινότητα, παρά από τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα.
Νομίζω ότι είναι καλό να το ονομάζεις, γιατί αν δεν το ονομάζεις, δεν το αντιλαμβάνεσαι [και] δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις τίποτα γι' αυτό.
Σύμφωνα με την Dzadey υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στη «φάση της συγκατοίκησης». Από το να είναι ετοιμάζει ένα απαιτητικό project για τη δουλειά του ο ένας από τους δύο, μέχρι το να παίρνουν όλη την ενέργεια και την προσοχή του ζευγαριού τα παιδιά ή να υπάρχει κάποιο θέμα υγείας με κάποιον συγγενή.
Αυτά τα σενάρια μπορούν συχνά συνειδητά ή ασυνείδητα να μετατοπίσουν τις προτεραιότητες και «να στερήσουν από τη σχέση τον ρομαντισμό, τη σύνδεση, τη διασκέδαση και τον αυθορμητισμό».
Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι σχέσεις αναπτύσσονται επίσης μέσα από διαφορετικές εποχές και υπάρχουν κάποιες εποχές όπου είναι πιο δύσκολο να συνδεθείς με τον σύντροφό σου.
Η κλινική διευθύντρια του North Brisbane Psychologists, Rachel Hannam λέει ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να είναι μέρος του αισθήματος αποσύνδεσης.
Εξηγεί ότι όταν υπάρχει «πολλή ρουτίνα [και] πολλή μονοτονία», ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες ευθύνες και άγχη.
Η Δρ Hannam λέει ότι αυτά τα αισθήματα δυσαρέσκειας μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη οικειότητας και επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.
Πώς να αποφύγεις ή να ξεφύγεις από τη φάση της «συγκατοίκησης»
Το να περιμένεις να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότητα δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση σύμφωνα με την Dzadey.
«Δεν βγαίνουμε έτσι απλά από τη φάση της συγκατοίκησης, πρέπει να έχουμε στόχο».
Η συνειδητή επιλογή του τρόπου με τον οποίο περνάει κάθε ζευγάρι τον ελεύθερό του χρόνο είναι σημαντική, όπως και ο προγραμματισμός τις δύσκολες περιόδους.
Τα ζευγάρια ίσως χρειαστεί να γίνουν δημιουργικά λέει η Dzadey για να δημιουργήσουν χώρο για ποιοτικό χρόνο, ο οποίος «φαίνεται διαφορετικός για όλα τα ζευγάρια». Ταυτόχρονα τονίζει ότι οι συο σύντροφοι σε μια σχέση είναι μια ομάδα και γι' αυτό η επικοινωνία ανάμεσά τους είναι ζωτικής σημασίας.
«Μπορείτε να κάνετε κάτι συμπεριφορικά, όπως να ξεκινήσετε μαζί ένα νέο χόμπι ή να κάνετε μαζί κάτι που είναι λίγο συναρπαστικό ή περιπετειώδες», λέει από την άλλη η Δρ. Hannam.
Εάν υπάρχουν καυγάδες ή δυσαρέσκεια, η Δρ Hannam συμφωνεί επίσης, ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να συζητούν τα συναισθήματά τους και να ξεδιπλώνουν τις αντιλήψεις τους αντί να επικεντρώνονται μόνο στα επιφανειακά ζητήματα.
Πηγή άρθρου: www.abc.net.au - Queen.gr