Οι σχέσεις ευδοκιμούν όταν και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και σέβονται ως ίσοι. Κανόνας. Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ του να είσαι υποστηρικτικός σύντροφος και του να αναλαμβάνεις χρέη γονέα μπορεί μερικές φορές να θολώνει, οδηγώντας σε μια διακριτική αλλά ισχυρή αλλαγή στη δυναμική. Υπάρχει φυσικά και η άποψη πως «Τίποτα δεν είναι τυχαίο» και πως «Όλοι παίρνουμε αυτό που ελκύουμε» και σύμφωνα με αυτή μπορεί ο σύντροφος που αναλαμβάνει τον ρόλο του φροντιστή να τον έχει επιλέξει συνειδητά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, η ανισορροπία παραμένει.
Και μια τέτοια ανισορροπία μπορεί να δημιουργήσει ένταση, να μειώσει την οικειότητα και να σε αφήσει να αισθάνεσαι υπερβολικά υπεύθυνος, ενώ ο σύντροφός σου γίνεται ολοένα και πιο εξαρτημένος. Και ναι, το να φροντίζεις το άτομο που αγαπάς είναι φυσικό και συχνά απαραίτητο, όμως η συνεχής ανάληψη του ρόλου του φροντιστή μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στη δυναμική της σχέσης που στο τέλος αφήνει και τους δύο δυσαρεστημένους.
Αν κάτι «μυρίζεσαι» αλλά δεν είναι και σίγουρο, ιδού τρία βασικά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως αναλαμβάνεις έναν γονεϊκό ρόλο στη σχέση σου και τι μπορείς να κάνεις για να επαναφέρεις την ισορροπία, αν αυτό είναι που θέλεις.
1. Είσαι πάντα σε «λειτουργία επίλυσης προβλημάτων»
Ένα σαφές σημάδι ανισορροπίας στη σχέση σου είναι όταν βρίσκεις τον εαυτό σου συνεχώς σε ετοιμότητα για να λύσεις όποιο πρόβλημα προκύψει, σε όποιον τομέα. Μπορεί να παρατηρήσεις μοτίβα όπως το να διακόπτεις τις σκέψεις του συντρόφου σου για να προσφέρεις λύσεις, να νιώθεις την ανάγκη να διαχειρίζεσαι ή να επιβλέπεις τις αποφάσεις του ή να εκνευρίζεσαι όταν δεν ακολουθεί τις συμβουλές σου.
Αυτό το μοτίβο γίνεται προβληματικό όταν σταματά να αφορά την αμοιβαία υποστήριξη και αρχίζει να μοιάζει με μια μονόπλευρη προσπάθεια να καθοδηγήσεις τον σύντροφό σου προς μια λύση. Το να «διορθώνεις» διαρκώς τα πάντα μπορεί άθελά σου να υπονομεύσει την αυτονομία του, αφήνοντάς σε συναισθηματικά εξαντλημένο και τον σύντροφό σου λιγότερο εμπλεκόμενο στις κοινές ευθύνες της σχέσης.
Αντί να «διορθώνεις» τα πάντα, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείς αν ο σύντροφός σου νιώθει ενδυναμωμένος να λύνει τα προβλήματά του, ή βασίζεται σε εσένα για να αναλάβεις τα ηνία;
2. Ο σύντροφός σου αισθάνεται υποτιμημένος ή παραγκωνισμένος
Ένα άλλο σημάδι ότι ίσως αναλαμβάνεις έναν γονεϊκό ρόλο είναι όταν ο σύντροφός σου αρχίζει να αισθάνεται πως δεν είναι ισότιμος στη σχέση, αλλά κάποιος που πρέπει να φροντίζεις, σαν να είναι παιδί, ακόμη κι αν αρχικά ήταν εκείνος που έθεσε εαυτόν σε αυτή τη τη θέση.
Αυτό συχνά προκύπτει όταν άθελά σου τον «μωροποιείς» μέσω πράξεων όπως το να παίρνεις αποφάσεις εκ μέρους του, να αμφισβητείς τις ικανότητές του ή να μιλάς με συγκαταβατικό τρόπο. Όταν ένας σύντροφος νιώθει πως τον αντιμετωπίζεις με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποσυρθεί από τη λήψη αποφάσεων ή τις δύσκολες συζητήσεις, αφήνοντάς τα όλα σε εσένα.
Για να διατηρήσεις την ισορροπία, είναι σημαντικό να σέβεσαι την αυτονομία του συντρόφου σου και να αναγνωρίζεις την ικανότητά του να συνεισφέρει εξίσου.
3. Αναλαμβάνεις εκ προοιμίου όλη τη συναισθηματική εργασία
Η συναισθηματική εργασία σε μια σχέση περιλαμβάνει την ισορροπία του να διαχειρίζεσαι τα δικά σου συναισθήματα, ενώ υποστηρίζεις τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου σου. Εάν συνεχώς νιώθεις πως εσύ διαχειρίζεσαι τα πάντα, από τη συναισθηματική ισορροπία μέχρι τις δύσκολες συζητήσεις, η δυναμική μπορεί να έχει γίνει μονόπλευρη.
Θυμήσου πως υγιείς σχέσεις ανθίζουν όταν η συναισθηματική φροντίδα είναι αμοιβαία. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας επιτρέπει και στους δύο να νιώσουν ότι εκτιμώνται και φροντίζονται. Το αντίθετο, όσο και να το αρνείσαι, αφήνει στο τέλος έναν από τους δύο εξουθενωμένο από το συναισθηματικό βάρος της σχέσης.
Πώς να επαναφέρεις την ισορροπία στη σχέση σου
1. Επανεξέτασε τα όριά σου: Ενίσχυσε τα όριά σου και εμπιστεύσου την ικανότητα του συντρόφου σου να διαχειριστεί προκλήσεις.
2. Επικοινώνησε ανοιχτά: Συζήτησε με ειλικρίνεια τους ρόλους που έχετε αναλάβει και βεβαιώσου ότι αισθάνεστε και οι δύο ίσοι στη σχέση.
3. Δώσε έμφαση στη σύνδεση: Επικεντρώσου στη συναισθηματική σύνδεση και σε κοινές εμπειρίες, αντί να διαχειρίζεσαι αποκλειστικά τα συναισθήματα του άλλου.
4. Φρόντισε τον εαυτό σου: Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί συναισθηματικά, ώστε να επιστρέψεις στη σχέση με νέα ενέργεια και προοπτική.
Πηγή: Queen.gr