Ακόμα και στην εποχή της ενεργειακής κρίσης - τώρα που η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας “ανακάλυψε” τους υδρογονάνθρακες της χώρας - ο εμπαιγμός με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων συνεχίζεται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να “βάλουν χέρι στο Αιγαίο” με έτοιμα γεωτρύπανα, η Ελλάδα δείχνει ένα “φιλολογικό ενδιαφέρον.
Χθες στο Open και στην εκπομπή “Τώρα Μαζί” ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδοτηση του κοιτάσματος στο Κατάκολο και έριξε το “μπαλάκι” στην εταιρία για το αν προχωρήσει η επενδυτική απόφαση.
Ωστόσο πηγές αναφέρουν, πως η Energean δεν έχει λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση που περιμένει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το ίδιο ανέφερε και δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το Σάββατο. Ότι στην Energean περιμένουν ακόμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τα τέλη του 2019. Για το ίδιο θέμα με επιστολή του και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών. Δηλαδή, το θέμα είναι στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης εδώ και τρία χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα...
Τι δήλωσε ο Σκρέκας
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας για το κοίτασμα του Κατακόλου σημείωσε ότι «… στην περίπτωση του Κατακόλου έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολογείται αυτή την στιγμή από την εταιρεία η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική γεώτρηση - είναι η ίδια που έχει και το πεδίο των Ιωαννίνων - η Energean, μια ελληνική εταιρία που κάνει εξορύξεις στο πεδίο του Ισραήλ. Αξιολογεί τη δυνατότητα και το κοίτασμα και το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση να προχωρήσει στην γεώτρηση”. Επίσης ανέφερε πως τα έσοδα του κράτους στην περίπτωση του κοιτάσματος στο Κατάκολο θα ανέλθουν στο 60%.
Απαντώντας δε σε επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου Ευλαμπίας Ρέβη για το θέμα των καθυστερήσεων της γραφειοκρατίας ο κ. Σκρέκας κυνικά απάντησε πως η χρονοκαθυστέρηση είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Το κοίτασμα του Κατακόλου
Η Energean έχει κινητοποιηθεί από το 2012 για το κοίτασμα του Κατακόλου ποιο εντατικά και εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει ξεκινήσει η γεώτρηση.
Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα - πέραν του Πρίνου - άνοιξε ξανά εν μέσω κρίσης και μνημονίων από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και παρέμεινε στην επιφάνεια ως “σανίδα σωτηρίας” στο ελληνικό χρέος για αρκετά χρόνια. Τώρα επανήλθε ως “σανίδα σωτηρίας” μέσα στην ενεργειακή κρίση για να υποδηλώσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα κομβικά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ενέργειας.
Το 2016 η εταιρία υπέβαλε Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.
Με βάση τη συμφωνία:
- Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης τότε δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16
Το κοίτασμα του Κατάκολου βρίσκεται 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου του Κατάκολου, σε βάθος θάλασσας περίπου 250 μέτρα. Εντοπίσθηκε το 1982 από την κρατική ΔΕΠ και η ανακάλυψη και η επιβεβαίωσή του έγινε με τρεις θαλάσσιες γεωτρήσεις.
Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Energean γεωλόγος δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου ήταν ο άνθρωπος που το 1982 ασχολήθηκε στη ΔΕΠ τότε με το κοίτασμα του Κατακόλου, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές του. Αργότερα ως στέλεχος της Energean ζωντάνεψε το ενδιαφέρον για το εν λόγω κοίτασμα το οποίο “τρέχει” τα τελευταία χρόνια έχοντας πλέον την ευθύνη τον τεχνικό συντονισμό των projects και του χαρτοφυλακίου της εταιρίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Πρίνου, των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη Δυτική Ελλάδα, των projects του Κατακόλου και άλλων
Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (30% αποληψιμότητα από τα 35-40 εκατ. βαρέλια που είναι η συνολική εκτίμηση). Επίσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό το κοίτασμα εκτιμάται πως έχει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ηλεία είναι γνωστή από το 1939 οπότε και ξεκίνησε γεωτρήσεις στην παραλία του Κατακόλου ο Ελληνοαμερικάνος με καταγωγή από την Ηλεία Ουίλιαμ Χέλης. πέρασαν 40 χρόνια για να επιβεβαιωθεί το κοίτασμα και έχουν περάσει άλλα 40, για να φτάσουμε να περιμένουμε μια περιβαλλοντική άδεια…