Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά επείγουσα δράση καθώς η κλιματική κρίση φέρνει «χείμαρρο προβλημάτων» σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Η αύξηση του ρυθμού με τον οποίο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας - ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης - απειλεί «μαζική έξοδο ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Η κλιματική κρίση προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ταχύτερα από ό,τι εδώ και 3.000 χρόνια, φέρνοντας έναν «χείμαρρο προβλημάτων» σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, από το Λονδίνο μέχρι το Λος Άντζελες και από την Μπανγκόκ μέχρι το Μπουένος Άιρες, δήλωσε την Τρίτη ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ορισμένα έθνη θα μπορούσαν να πάψουν να υπάρχουν, πνιγμένα κάτω από τα κύματα, είπε.
Σύμφωνα με τον Guardian απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι απαιτείται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φτώχεια που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των θαλασσών στις κοινότητες και η ανάπτυξη νέων διεθνών νόμων για την προστασία όσων καθίστανται άστεγοι - ακόμη και απάτριδες -. Είπε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένας πολλαπλασιαστής απειλών που, καταστρέφοντας ζωές, οικονομίες και υποδομές, έχει «δραματικές επιπτώσεις» στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Η σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ήδη αναπόφευκτη με τα σημερινά επίπεδα της παγκόσμιας θέρμανσης, αλλά οι συνέπειες της αποτυχίας αντιμετώπισης του προβλήματος είναι «αδιανόητες».
Ο Γκουτέρες δήλωσε: «Οι κοινότητες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα. Θα γινόμασταν μάρτυρες μιας μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα. Και θα βλέπαμε όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό για το γλυκό νερό, τη γη και άλλους πόρους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων δεν εξαφανίζονται επειδή εξαφανίζονται τα σπίτια τους».
Η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου αξιολογεί τη νομική κατάσταση. Το 2020, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι παράνομο για τις κυβερνήσεις να επιστρέφουν ανθρώπους σε χώρες όπου η ζωή τους μπορεί να απειληθεί από την κλιματική κρίση.
Μια νέα συλλογή δεδομένων από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) δείχνει ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει γρήγορα και ότι ο παγκόσμιος ωκεανός έχει θερμανθεί ταχύτερα τον τελευταίο αιώνα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 11.000 χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται καθώς το θερμότερο νερό διαστέλλεται και οι πάγοι και οι παγετώνες λιώνουν.
Θα υπάρξει σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θέτει κινδύνους για τις οικονομίες, τα μέσα διαβίωσης, τους οικισμούς, την υγεία, την ευημερία, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και τις πολιτιστικές αξίες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε: «Ακόμα και αν η παγκόσμια θέρμανση περιοριστεί ως εκ θαύματος στον 1,5C, θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας». Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 50 εκατοστά μέχρι το 2100 είναι πιθανή, αλλά ο WMO δήλωσε ότι θα υπάρξει μια άνοδος 2-3 μέτρων κατά τα επόμενα 2.000 χρόνια εάν η θέρμανση περιοριστεί στους 1,5C και 2-6 μέτρα εάν περιοριστεί στους 2C. Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αξιόπιστο μονοπάτι για την επίτευξη του 1,5C».
Οι σημερινοί εθνικοί στόχοι, αν επιτευχθούν, θα σήμαιναν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4C.