Περιβάλλον

H Γερμανία εγκαταλείπει τον άνθρακα το αργότερο έως το 2038

H Γερμανία εγκαταλείπει τον άνθρακα το αργότερο έως το 2038

«Ναι» από το υπουργικό συμβούλιο στο νόμο που προβλέπει συγκεκριμένες ημερομηνίες και σχέδιο εξόδου από τον λιθάνθρακα – Προβλέπονται αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις ενέργειας που παράγεται με άνθρακα και εργαζομένους

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαιρετήσει το αργότερο μέχρι το 2038 την ενέργεια που προκαλεί ζημίες στο κλίμα, αποζημιώνοντας με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις ενέργειας που παράγεται από άνθρακα, αλλά και τους εργαζόμενούς τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον νόμο σήμερα Τετάρτη με συγκεκριμένες ημερομηνίες λήξης για τους λιγνιτικούς κλιβάνους και ένα σχέδιο εξόδου για τον λιθάνθρακα. Στόχος είναι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το συγκριτικά φιλικό προς το κλίμα φυσικό αέριο χωρίς να προκαλεί δυσκολίες στις περιφέρειες και τους εργαζόμενους. Η απόφαση λαμβάνεται ένα χρόνο μετά τις συστάσεις της Επιτροπής άνθρακα με εκπροσώπους της οικονομίας, της επιστήμης και περιβαλλοντικών ομάδων, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να τις εφαρμόσει. Ιδίως η περιβαλλοντική πτέρυγα της Επιτροπής είχε ασκήσει κριτική ότι ο νόμος δεν τις λαμβάνει υπόψη. Συνεπώς, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Ο νόμος για τη σταδιακή εγκατάλειψη παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αποτελεί μέρος της κυβερνητικής δέσμης μέτρων για το κλίμα, η οποία θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί πλήρως το 2019. Ο νόμος προβλέπει αναθεώρησή του το 2026 για να διαπιστωθεί αν η εγκατάλειψη του άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί πριν το 2035. Στόχος του σχεδίου είναι να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η Γερμανία για το 2030. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποζημίωση, το πότε, το αν και ποιοι κλίβανοι με καύση άνθρακα θα έπρεπε να τεθούν εκτός λειτουργίας είχαν καθυστερήσει. Ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) στη Γερμανία.

Οι όμιλοι λιγνίτη θα λάβουν συνολικά 4,35 δισ. ευρώ ως αποζημίωση. Οι πριμοδοτήσεις παροπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε έως και δύο δις. ευρώ. Για να μετριάσει τις κοινωνικές δυσκολίες για τους εργαζόμενους και τη μετάβασή τους στη συνταξιοδότηση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε να διαθέσει γι αυτούς μέχρι και πέντε δις. ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, θα διατεθούν στις περιφέρειες 40 δις. ευρώ για διαρθρωτικές αλλαγές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέους βιομηχανικούς οικισμούς ή δρόμους και σιδηροδρόμους.


Πηγή: De. reuters - Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup