Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 07:51

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδικό παράθυρο στο Mytaxis όπου θα ενημερώνει για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται όσοι είχαν απώλειες λόγω της έκπτωσης ενοικίων. Πως θα γίνονται οι συμψηφισμοί

Το ύψος αποζημίωσης που δώσει το δημόσιο λόγω της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40% θα μπορούν να δουν σε λίγες μέρες οι ιδιοκτήτες ακίνητων. Στο Mytaxis έχει ανοίξει ένα ειδικό «παράθυρο» που ενημερώνει τους φορολογούμενους για το ύψος της αποζημίωσης που διακινούνται, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα, θα προστεθεί και ένα νέο παράθυρο που θα δείχνει το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται (λόγω της έκπτωσης ενοικίου) η οποία και θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι εκμισθωτές που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών. Για παράδειγμά ένας εκμισθωτής έλαβε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020 μειωμένο κατά 40% μίσθωμα: Το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ και το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα που εισέπραξε ανήλθε τελικά στα 600 ευρώ μηνιαίως (για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο).
Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω εκμισθωτής δικαιούται έκπτωση ποσού ύψους 240 ευρώ (600 Χ 2 = 1.200. 1.200 Χ 20% = 240). Το ποσό αυτό δικαιούται να το εκπέσει από μελλοντικές οφειλές.

Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.
Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.

Το ποσό της έκπτωσης που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης προσδιορίζεται, στη συνέχεια, με την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του μειωμένου κατά 40% ποσού εισπραχθέντων ενοικίων. Επίσης το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% δεν περιορίστηκαν μόνο στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αλλά συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 09:18

Σχετικά Άρθρα

  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου
    Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου

    Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών, αποτελεί το πρόγραμμα «Κάλυψη» με το οποίο περίπου 2.500 θα μπορέσουν να βρουν σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια.

    Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο δημογραφικό και στεγαστικό πρόβλημα και λειτουργεί με την μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών από το κράτος και την διάθεσή τους σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να τα εκμισθώνουν για τρία έτη, ενώ η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται με κρατικά κονδύλια, τα οποία καλύπτουν επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

    Υπενθυμίζεται πως οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

    Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
    Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

    Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα είναι ανοιχτή για την Λάρισσα και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

    Μέσα από αυτό, οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο θα είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022, θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η υποβολή της αίτησης θα μπορεί να οριστικοποιηθεί έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και πρέπει να συνοδεύεται από:

    1. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
    2. Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

    Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

    Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων (Ίωνος Δραγούμη 3, Λάρισα) ή η ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mail: [email protected] ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

    Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση της αίτησης και την τήρηση των όρων της παρούσας.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Τα ακίνητα του προγράμματος «Κάλυψη» διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:

    • πολύτεκνες οικογένειες,

    • τρίτεκνες οικογένειες,

    • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • μονογονεϊκές οικογένειες,

    • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,

    • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,

    • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

    Δείτε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ εδώ:

    ΚΑΛΥΨΗ

    Πώς γίνεται η επιλογή

    Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

    Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

    Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

    Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος.

    Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου.

    Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο
    Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 26,1% δεν καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιο με τα χρήματα που βγάζει, και πρέπει να ζητήσει δανεικά.

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.

    Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.

    Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

    Δυσκολίες στέγασης

    Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία. Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι (είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.

    Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άτομα που είναι ήδη άστεγα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ.

    Αποκούμπι η οικογένεια

    Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9% να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.

    Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

    Χώρες με επίπεδα φτώχειας πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλά ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης (1,5% και 2,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης καταγράφονται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία (10,8%, 9,4% και 9,1%). Πρωταθλήτρια στις δυσκολίες στέγασης είναι η Κύπρος, με το 11,2% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχουν βρεθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς σταθερή κατοικία. Το ποσοστό δυσκολίας στέγασης ανεβαίνει στο 14,7% για τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας.

    Ενοίκια στα ύψη, ενοικιαστές στα πατώματα

    Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ενοικίασης. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά, με το 26,1% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής ενοικίου. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13%). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, με το 44,6% να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23,3%.

    Δυσκολίες ενοικίασης, σύμφωνα με τον ορισμό της Εurostat υπάρχουν όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγασής του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με δικούς του πόρους, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, να αιτηθεί τραπεζικό δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα.

    Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις ενοικιαστές και ο ένας στους δύο φτωχούς ενοικιαστές, έχει αναγακαστεί να ζητήσει από γονείς, φίλους ή συγγενείς να «τσοντάρουν» για να βγει το μηνιαίο μίσθωμα. Για να μη μιλήσουμε για την ακραία περίπτωση να πρέπει να ζητήσει «ενοικιο-δάνειο» για να μην του κάνουν έξωση. Πρόκειται για κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει σε μαζική κλίμακα, αλλά υπό μία έννοια εφαρμόζεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που χάνουν το σπίτι τους και μετατρέπονται σε ενοικιαστές, με νοικάρη την τράπεζα.

    Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στην ενοικίαση παρατηρούνται στη Γαλλία (24,1%) και την Ισπανία (17,2%). Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).

    Το 26,3% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενοικίασης

    Δυσκολίες ενοικίασης και οικογένειες με παιδιά

    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δυσκολίες ενοικίασης είναι μεγαλύτερες σε οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.

    Στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το 18,1% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο με δικά τους χρήματα.
    Το 2023, το 13,0% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφερε δυσκολίες.

    Για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, η Γαλλία (33,2%), η Ελλάδα (26,3%) και η Ισπανία (20,8%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (0,4% η Σλοβακία (1,2%) και η Βουλγαρία (3,7%) είχαν τα χαμηλότερα.

    Μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, η Ελλάδα (25,9%), η Γαλλία (18,0%) και η Σλοβενία (15,3%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Ρουμανία (0,4%), τη Σλοβακία (1,1%) και την Κύπρο (2,5%).

    Πηγή: in.gr

  • Μείωση διοδίων: Σε ποιους σταθμούς και από πότε θα ισχύσουν οι εκπτώσεις
    Μείωση διοδίων: Σε ποιους σταθμούς και από πότε θα ισχύσουν οι εκπτώσεις

    Μειώσεις στο αντίτιμο των διοδίων που φτάνουν, συνολικά, έως και τα 3 ευρώ για τους χρήστες ΙΧ, προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης του ποσού των 15,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο όφελος του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός – Κλειδί, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2024. Έργο που εντάσσεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο και παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας (2/9) από το Κιλελέρ ο πρωθυπουργός.

    «Όπως είχαμε δεσμευτεί δημόσια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, το όφελος που εξασφαλίσαμε για το Δημόσιο εγκρίνοντας την αναχρηματοδότηση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία μέσω σημαντικής και οριζόντιας μείωσης του κόστους διοδίων στους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου, τόσο για τους χρήστες ΙΧ όσο και για τους επαγγελματίες», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά όλες τις κατηγορίες οχημάτων με διαφοροποίηση μεταξύ ελαφρών (ΕΟ) και βαρέων οχημάτων (ΒΟ) και συγκεκριμένα:

    • Έκπτωση ύψους 17% για τα ελαφρά οχήματα σε όλες τις διελεύσεις, είτε με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης), είτε με πληρωμή σε λωρίδες με εισπράκτορα (ή αυτόματα μηχανήματα πληρωμής).
    • Έκπτωση ύψους 5% για τα βαρέα οχήματα, αποκλειστικά για τις διελεύσεις με χρήση πομποδέκτη (οποιασδήποτε Παραχώρησης).

    Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος είναι από 1 Οκτωβρίου 2024 έως και 31 Δεκεμβρίου 2025 (περίοδος 15 μηνών) και αφορά στους σταθμούς διοδίων:

    • Πελασγίας
    • Μοσχοχωρίου
    • Μακρυχωρίου
    • Λεπτοκαρυάς
    • Κλειδιού
    • καθώς και τα 17 πλευρικά διόδια της περιοχής

    Οι αλλαγές έγιναν με βάση τις εκτιμήσεις των διελεύσεων από τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, όπου έχει συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο αποκλίσεων.

    Συγκεκριμένα, το όφελος για τους χρήστες ΙΧ από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

    • 2,8 ευρώ για το 2024, καθώς η επιβάρυνση της διέλευσης από τους πέντε σταθμούς μειώνεται από 16,5 (σήμερα) σε 13,7 ευρώ, και
    • 3 ευρώ για το 2025, από 17,4 σε 14,4 ευρώ.

    Όσον αφορά στα βαρέα οχήματα, σημειώνεται πως η έκπτωση ύψους 5% στους χρήστες που διαθέτουν πομποδέκτη προστίθεται στην έκπτωση ύψους 7%, η οποία υφίσταται ήδη από τον παραχωρησιούχο.

    Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στον παραχωρησιούχο, η ωφέλεια επιστρέφει με άμεσο τρόπο στην ελληνική κοινωνία, με μείωση του κόστους των μετακινήσεων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

    1725299105475-467281289-Capture.jpg

    Πηγή: Cnn.grCnn.gr

  • Η μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με έρευνα
    Η μείωση της γεννητικότητας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με έρευνα

    Τα ποσοστά γεννητικότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν θα επαρκούν για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τους ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και προειδοποιεί για τις ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών.

    «Η γεννητικότητα μειώνεται σε όλο τον κόσμο», τονίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet η οποία σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές χώρες έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας για να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο του πληθυσμού τους.

    Και «στο μέλλον τα ποσοστά γεννητικότητας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο».

    Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Global Burden of Disease, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, και έχει στόχο να συγκεντρώσει τα στοιχεία για την υγεία των περισσότερων χωρών.

    Οι ερευνητές εκτίμησαν όχι μόνο τα τρέχοντα ποσοστά γεννητικότητας στις χώρες, αλλά προσπάθησαν επίσης να υπολογίσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη με βάση πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης και παιδικής θνησιμότητας.

    Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε 155 χώρες και εδάφη από τις 204 το ποσοστό γεννητικότητας ως το 2050 δεν θα επαρκεί για να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους σταθερός. Ως το 2100 ο αριθμός των χωρών αυτών αναμένεται να φτάσει τις 198, δηλαδή το 97% του συνόλου.

    Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο πληθυσμός στις φτωχές χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται για καιρό, ενώ θα μειώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα ως το τέλος του αιώνα οι περισσότερες γέννες θα καταγράφονται στις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μεσαίο εισόδημα, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

    Η ανισορροπία αυτή κινδυνεύει να έχει «σημαντικές επιπτώσεις» τόσο στις κοινωνίες όσο και στις οικονομίες.

    Ως το 2021, 110 χώρες κατέγραφαν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα που είναι απαραίτητο για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός τους.

    Η έκθεση υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γεννητικότητας είναι κάτω από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

    Την ώρα που τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας στις πιο πλούσιες χώρες συνδέονται με τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και εκπαίδευσης σε άλλες πιο φτωχές περιοχές.

    Πολλές από τις πιο φτωχές χώρες «θα δυσκολευτούν να υποστηρίξουν τον πιο νέο και γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη σε κάποια από τα πιο ασταθή οικονομικά και πολιτικά» μέρη, τα συστήματα υγείας των οποίων βρίσκονται υπό πίεση, ενώ επηρεάζονται και από επεισόδια ακραίας ζέστης, επεσήμανε ο Στάιν Εμίλ Φόλστετ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

    Ωστόσο οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις προβλέψεις αυτές.

    Επέκριναν πολλές επιλογές μεθοδολογίας των ερευνητών, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή επαρκή στοιχεία, ενώ υπογράμμισαν ότι η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα (στο περιβάλλον, τη διατροφή…) πέρα από τα μειονεκτήματα (στα συστήματα συνταξιοδότησης ή την εργασία).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Γιατί μειώθηκε φέτος η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα
    Γιατί μειώθηκε φέτος η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα

    Έως και 70% μειωμένη είναι η παραγωγή του μελιού φέτος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Τους λόγους για τους οποίους είναι φέτος μειωμένη η παραγωγή μελιού εξηγούν μελισσοκόμοι και δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις φωτιές και τις πλημμύρες που οδήγησαν με τη σειρά τους στη μείωση των μελισσών.

    Όπως λένε οι παραγωγοί, φέτος, η παραγωγή μελιού είναι μειωμένη κατά 70%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ και η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 23:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.

    Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα από 2,80€ – 4€/ κιλό εξαιτίας και των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί.

    Έτσι, προτιμούν να κρατήσουν το μέλι στις αποθήκες τους, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.

    Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί οι μελισσοκόμοι ζητούν μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματά τους.

    Συγκεκριμένα ζητούν:

    • Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού
    • Άρση πυροσβεστικών διατάξεων
    • Άρση των περιορισμών από τοπικούς δασάρχες
    • Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο
    • Ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς

    «Ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος.

    «Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού».

    «Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά», λέει, σημειώνοντας για τις ελληνοποιήσεις:

    «Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού (…) και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».

    Όπως λέει ο ίδιος:

    «Θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής (…) είναι απλά θέμα βούλησης. (…) Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι».

    «Στη Θεσσαλία χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες μελισσοσμήνη, δεν έχουν λάβει στο 100% την αποζημίωση. Ζημιά από τις πλημμύρες στην Φθιώτιδα, που την έχουμε ξεχάσει εντελώς, και οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή», καταλήγει.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε κατά 12%
    Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε κατά 12%

    Η μείωση των θερμίδων μπορεί επίσης να δώσει ενέργεια και ταχύτερο μεταβολισμό.

    Το να μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες σας κατά μόλις 12% μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με μια μελέτη.

    Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, μια διαδικασία που συνδέεται με τη γήρανση.

    Το να καταναλώνετε λιγότερο φαγητό μπορεί επίσης να σας αφήσει με περισσότερη ενέργεια και ταχύτερο μεταβολισμό.

    Επιστήμονες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης 12 τοις εκατό λιγότερων θερμίδων στους ανθρώπους για δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με τη Sun όσοι μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων βίωσαν μια αναζωογόνηση των γονιδίων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα έβαλαν φρένο στις φλεγμονές, διαπίστωσαν.

    Ο συγγραφέας της μελέτης, Luigi Ferrucci αναφέρει «Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων αποτελεί μια ισχυρή προσέγγιση για την πρόληψη της προφλεγμονώδους κατάστασης που αναπτύσσουν πολλοί ηλικιωμένοι».

    «Αυτού του είδους η μικρή μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι εφικτή και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σας», σημειώνει.

    Οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 9 κιλά βάρους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, δεν είδαν μείωση της μυϊκής δύναμης.

    Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Aging Cell, οι επιστήμονες εξέτασαν βιοψίες μυών των μηρών 90 συμμετεχόντων πριν και μετά την έναρξη διετούς δίαιτας.

    Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που μείωσαν τις θερμίδες είχαν ενεργοποιήσει γονίδια που προωθούσαν τη μακροζωία.

    Προστίθεται σε έναν μεγάλο όγκο αποδείξεων ότι μια δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

    Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερκατανάλωση τροφής υπερλειτουργεί τα κύτταρα του σώματος και τα κάνει να υφίστανται περισσότερες βλάβες και να γερνούν γρηγορότερα.

    Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να παχύνουμε και να πάθουμε διαβήτη, καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

    Τα δύο τρίτα των Βρετανών είναι υπέρβαροι και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία τους τρώγοντας λιγότερο.

    Το NHS προσφέρει ήδη δίαιτες χαμηλών θερμίδων για άτομα με διαβήτη τύπου 2, περιορίζοντάς τα σε 900kcal την ημέρα για 12 εβδομάδες, ενώ οι δίαιτες νηστείας αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Αεροδρομίου Καλαμάτας - Μείωση 16,25% διεθνών αφίξεων και Σεπτέμβριο 
    Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Αεροδρομίου Καλαμάτας - Μείωση 16,25% διεθνών αφίξεων και Σεπτέμβριο 

    Μείωση 16,25% το Σεπτέμβριο και 15,9% το πρώτο ενιάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σημείωσαν οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Σε απόλυτους αριθμούς και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοικήτρια του στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» Ακριβή Βλάχου, το φετινό Σεπτέμβριο αφίχθηκαν 4.512 λιγότεροι επιβάτες διεθνών πτήσεων από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά το φετινό πρώτο ενιάμηνο αφίχθηκαν 23.130 λιγότεροι επιβάτες από το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    Το φετινό πρώτο ενιάμηνο αφίχθηκαν 122.298 επιβάτες διεθνών πτήσεων ενώ πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αφιχθεί με διεθνείς πτήσεις 145.428 ταξιδιώτες.

    Συνολικά το Σεπτέμβριο με 520 εγχώριες, διεθνείς πτήσεις και αεροταξί τον Αύγουστο ταξίδεψαν από και προς Καλαμάτα 50.621 επιβάτες.

    Με 41 πτήσεις από Καλαμάτα προς Αθήνα ταξίδεψαν 604 επιβάτες και από Αθήνα προς Καλαμάτα 571 επιβάτες. Η μέση εγχώρια πτήση το Σεπτέμβριο είχε 28,6 επιβάτες.

    Από το εξωτερικό αφίχθηκαν 23.259 επιβάτες ενώ προς τους διεθνείς προορισμούς ταξίδεψαν 26.187 επιβάτες. Συνολικά με 360 πτήσεις ταξίδεψαν από και προς το εξωτερικό 49.446 επιβάτες. Η μέση διεθνής πτήση τον Αύγουστο είχε 137,35 επιβάτες

    Τέλος με 119 πτήσεις αεροταξί ταξίδεψαν από και προς την Καλαμάτα 520 επιβάτες.

    Αναλυτικά τα στοιχεία των αφίξεων επιβατών του πρώτου ενιάμηνου από το 2009 μέχρι φέτος παρουσιάζονται στον πίνακα.

    2009

    2010

    2011

    2012

    2013

    2014

    2015

    2016

    2017

    2018

    2019

    2020

    2021

    2022

    2023

    % μεταβολή 2022/2023

    Ιανουάριος

    0

    10

    0

    0

    0

    4

    0

    8

    8

    6

    2

    2

    0

    0

    Φεβρουάριος

    2

    0

    0

    0

    2

    237

    38

    225

    392

    244

    262

    327

    0

    511

    279

    -45,40%

    Μάρτιος

    0

    0

    0

    53

    880

    1.344

    1.482

    1.414

    1.381

    2.018

    1.688

    748

    0

    2.189

    1.494

    -31,75%

    Απρίλιος

    515

    199

    1.609

    231

    1.934

    2.641

    3.088

    3.926

    4.616

    4.716

    5.640

    0

    0

    7.223

    6.230

    -13,75%

    Μάιος

    4.633

    5.646

    5.005

    3.905

    5.351

    8.320

    10.248

    11.932

    12.584

    15.048

    16.579

    0

    1.233

    15.321

    14.079

    -8,11%

    Ιούνιος

    5.559

    5.586

    6.759

    9.043

    10.859

    17.440

    15.681

    17.479

    21.222

    23.364

    27.544

    0

    6.557

    26.124

    25.368

    -2,89%

    Ιούλιος

    5.667

    6.789

    7.485

    8.473

    11.986

    20.522

    18.003

    23.899

    25.224

    26.283

    29.452

    9.008

    17.964

    35.184

    26.200

    -25,53%

    Αύγουστος

    6.955

    7.253

    7.182

    7.954

    11.616

    20.668

    18.982

    21.300

    23.581

    24.594

    32.412

    13.642

    21.302

    31.105

    25.389

    -18,38%

    Σεπτέμβριος

    4.706

    6.020

    6.667

    5.926

    10.549

    14.813

    12.951

    17.849

    22.697

    20.351

    27.873

    9.784

    17.383

    27.771

    23.259

    -16,25%

    Σύνολο

    28.037

    31.503

    34.707

    35.585

    53.177

    85.989

    80.473

    98.032

    111.705

    ######

    141.452

    33.511

    64.439

    145.428

    122.298

    -15,90%

  • Επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές - Πώς θα κάνετε αίτηση
    Επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές - Πώς θα κάνετε αίτηση

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

    Ειδικότερα, οι πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, των μηνών Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους εδώ.

    Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους

    Να σημειωθεί πως, για τους πυρόπληκτους του Ιουλίου και του Αυγούστου 2023, η επιδότηση αφορά στις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους χαρακτηρίστηκε:

    • προσωρινά ακατάλληλη
    • επικίνδυνη για χρήση
    • επικινδύνως ετοιμόρροπη
    • ολοσχερώς κατεστραμμένη
    • δομημένη από ευτελή υλικά

    Χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές.

    Τι ισχύει για τους πλημμυροπαθείς

    Για τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου 2023 η επιδότηση αφορά τις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους:

    • ·χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη ή δομημένη από ευτελή υλικά και χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές, ή
    • έχει ενταχθεί στην «Κατηγορία Γ» για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη για χρήση, επικίνδυνη για χρήση, δομημένη από ευτελή υλικά, επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη και χορηγείται για τρεις μήνες για τους ιδιοκτήτες, τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και τους ενοικιαστές.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις αιτήσεις είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.
    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η διαδικασία που ακολουθούν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

    1. Συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους στο TAXIsnet.
    2. Καταχωρούν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο για την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης και την υποβάλλουν.
    3. Με την υποβολή αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες και έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία με την έκδοση απόφασης καθορισμού δικαιούχου επιχορήγησης προσωρινής στέγασης.
    4. Οι αιτήσεις αποθηκεύονται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr και φέρουν τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή το μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
    5. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι έχουν ισχύ όταν διακινούνται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο ή ως έντυπο έγγραφο.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch