Σκέψεις για υποχρεωτική μείωση ενοικίων και στις περιοχές με βαθμό επικινδυνότητας 3 -Σχέδιο για «μόνιμο» μηχανισμό στήριξης της οικονομίας
Με φόντο το γενικό Lockdown στη Γαλλία αλλά και τα απανωτά ρεκόρ των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να “αποθαρρύνεται” από το πλαίσιο της εθελοντικής μείωσης των ενοικίων και εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης πραγματικής οικονομίας.
Αυτό που συζητιέται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να επιβάλλεται υποχρεωτική μείωση ενοικίων και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 αν και για την ώρα δεν έχουνε ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών που λενε χαρακτηριστικά “ακόμα δεν πήραμε τις αποζημιώσεις για τα τα παλιές μειώσεις και θα κάνουμε καινούργιες;
Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι ιδιοκτήτες χάνουν περισσότερα από μία μείωση μισθώματος σε σχέση με τα όσα κερδίζουν αν δεν προχωρήσουν σε καμία αλλαγή.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.