Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 17:40

Credit Suisse: Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση της τράπεζας - Απορρίπτει ως «χαμηλή» την προσφορά 1 δισ. της UBS

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διάσωση της ελβετικής Credit Suisse, καθώς η UBS προσφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, μια συμφωνία στην οποία η προβληματική ελβετική εταιρεία αντιδρά έχοντας την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της.

Όπως αναφέρει το BLoomberg, η Credit Suisse η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή (17 Μαρτίου) με χρηματιστηριακή αξία περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων S$), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αγοράσει τις μετοχές.

Η προσφορά της UBS έγινε γνωστή την Κυριακή με τιμή 0,25 φράγκα ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια ουσιώδη δυσμενή αλλαγή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times. Η Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή.

Προσπαθούν να την σώσουν οι ελβετικές Αρχές

Οι ελβετικές αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει την πτώση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές πέταξαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε για λίγο τις πτώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν πελάτες ή αντισυμβαλλόμενοι, με πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο.

Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με αυτό που θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών από την οικονομική κρίση έχουν δει τις ελβετικές και αμερικανικές αρχές να ζυγίζουν, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που θα μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες να αποσύρουν χρήματα και τους αντισυμβαλλομένους να κάνουν πίσω από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse.

Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 16:05

Σχετικά Άρθρα

  • Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
    Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

    Οι κυβερνήσεις βάζουν «πλάτη» με το φόνο νέας κρίσης τύπου 2009 - Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκαν

    Με μία μακροσκελή ανάλυσή του το editorial team του Bloomberg επιχειρεί να παραθέσει τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

    Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα για τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο.

    Τα καλά νέα

    Οι αρθρογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ξεκάθαροι ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. «Μην κάνετε λάθος: Αυτή ήταν μια διάσωση», αναφέρουν και συνεχίζουν, «η ελβετική κυβέρνηση, εκ μέρους των φορολογουμένων, συμφώνησε να παράσχει στην UBS ασφάλιση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να καλύψει τυχόν ζημίες σε πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας».

    Τα κακά νέα

    Το Bloomberg σημειώνει πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

    Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση των τραπεζών, οι τυχόν αποτυχίες πάντα θα φέρνουν την κρατική παρέμβαση στο προσκήνιο, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

    Γράφει σχετικά το Bloomberg: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία περίπου προετοιμασμένες να ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξυγίανσης μεγάλων τραπεζών που επιτρέπει στους κρατικούς αξιωματούχους να αντικαταστήσουν τη διοίκηση και να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε πτώση χωρίς να διακόπτουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του. Το σχέδιο απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν ένα επιπλέον στρώμα χρέους που απορροφά τις ζημιές που θα μπορούσε να διαγραφεί ή να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών. Η ΕΕ χρησιμοποίησε με επιτυχία τον μηχανισμό της το 2017, για να σώσει και να πουλήσει την αφερέγγυα ισπανική Banco Popular».

    Στην παρούσα φάση, η Credit Suisse ήταν καλή υποψήφια για διάσωση χωρίς οι αναμενόμενες επιπτώσεις να είναι τόσο μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, με λιγότερα από 600 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 (η Deutsche Bank AG είχε περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια). Παράλληλα είχε πολλά ίδια κεφάλαια και χρέη που θα μπορούσαν να διαγραφούν για την προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών - μια πιθανότητα που, κρίνοντας από τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, οι αγορές έρχονταν να αποδεχτούν γρήγορα.

    Ωστόσο, όταν η Credit Suisse έφτασε στον γκρεμό, οι αξιωματούχοι έδειξαν μικρή πίστη στην ικανότητά τους να το επιλύσουν με ασφάλεια. Αντ 'αυτού, επέλεξαν μια νομοθετημένη λύση. Έγραψαν περίπου 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα bail-in, αλλά επέτρεψαν επίσης στους μετόχους να λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της UBS, ανατρέποντας την παραδοσιακή αρχαιότητα των επενδυτών. Έτσι έθεσαν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους: «Ίσως θεώρησαν ότι το περιβάλλον της αγοράς ήταν πολύ εύθραυστο, ότι η εμπιστοσύνη είχε πέσει για να αποκατασταθεί μια νέα διαδικασία. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να πατήσουν τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

    Αυτό το επεισόδιο, γράφει κλείνοντας την ανάλυσή του το Bloomberg, θα πρέπει να εμπνεύσει μία σοβαρή ρυθμιστική ενδοσκόπηση. Τουλάχιστον, εάν ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαιτήσουν πολύ περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καταστήσουν εξαρχής λιγότερο πιθανά τέτοια γεγονότα. Αλλά ακόμη και τα άφθονα ίδια κεφάλαια δεν θα σταματήσουν απαραιτήτως τις διαδικασίες του είδους που γνώρισαν η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank. Η αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας θα απαιτήσει μια πολύ βαθύτερη επανεξέταση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που μοιάζουν με χρήματα που δημιουργούν.

    Μέχρι να συμβεί αυτό, το μάθημα για τις τράπεζες από τη διάσωση της Credit Suisse είναι επικίνδυνο: Εάν είστε αρκετά μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί, η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη.

    Πηγή: protothema.gr - AΠΕ-EPA / MICHAEL BUHOLZER

  • Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα
    Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

    Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές ο «τυφώνας» της Deutsche Bank που «χτύπησε χθες», Παρασκευή, τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας έκλεισε με απώλειες πάνω από 14% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης συμπαρασύροντας τις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο. Τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο «κόκκινο», καθώς ο πανικός της τραπεζικής κρίσης που δεν έχει καταλαγιάσει φαίνεται να ψάχνει το επόμενο θύμα μετά την Credit Suisse.

    Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.



    «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Είναι μία πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται από την νευρικότητα που κυριαρχεί στις αγορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές δήλωσε μέσω twitter και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε: «Διαθέτουμε τα αποθέματα και την αντοχή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έχουν αποτέλεσμα. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να εφησυχάζουμε. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ρυθμιστικές μας αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα».

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα

    Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης χθες στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

    Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53%, στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

    Με απώλειες σχεδόν 3% έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.

    Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

    Αν και το παρελθόν της Deutsche Bank δεν είναι αθώο καθώς ο γερμανικός κολοσσός έχει μπει στο κάδρο ερευνών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, απάτη σε βάρος του δημοσίου, χειραγώγηση των αγορών και εξαπάτηση επενδυτών, τα τελευταία χρόνια θεωρείτο πως η τράπεζα έχει ανακάμψει και επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από μια σειρά κρίσεων και ζημιών. Οι αναλυτές μιλάνε για μια παράλογη επίθεση των αγορών χωρίς προφανή λόγο και την αποδίδουν στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    «Αυτό που βλέπουμε δεν προέρχεται επειδή η ίδια η Deutsche Bank έχει πρόβλημα, αλλά πολύ περισσότερο η νευρικότητα των αγορών που μεταφράζουν μια πολύ σημαντική επανατοποθέτηση του αφηγήματος της οικονομίας προς την ύφεση» δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Πάτρικ Μπαρνέτ.

    Γερμανοί αναλυτές: Κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης και στην Ευρωζώνη

    Οι αναλυτές στη Γερμανία - σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο στο OPEN - αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Ανησυχούν πως αν διαχυθεί αυτός ο πανικός μέσα στην Ευρωζώνη τότε μας αφορά όλους. Όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο θύμα, αλλά το 2023 δεν είναι το 2008 υπάρχουν μηχανισμοί και κεφάλαια ενώ την ίδια ώρα η γερμανική τράπεζα έχει κόψει τα ρίσκα. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία στη συνέχεια με τις κρίσεις στις τράπεζες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα
    Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα

    Έρχονται χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας - Καθώς υπάρχουν υποκαταστήματα Credit Suisse και UBS σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελβετίας, μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά, δεν θα έχει νόημα η UBS να τα κρατήσει όλα ανοιχτά

    Η Credit Suisse, ιδρύθηκε το 1856 και από τότε, αποτελούσε πυλώνα σταθερότητας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως, η οικονομική κρίση του 2008 δεν άφησε ανεπηρέαστη την Credit Suisse. Παρόλα αυτά, η ελβετική τράπεζα κατάφερε να ανταπεξέλθει χωρίς κρατική διάσωση, σε αντίθεση με τον κύριο ανταγωνιστή της, τη UBS.
    Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το πρόσωπο – σύμβολο της Credit Suisse, ήταν ο κορυφαίος Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, συνώνυμο της δύναμης, της αριστείας αλλά και της αξιοπιστίας.
    Όμως, πίσω από αυτή την καλοστημένη και εντυπωσιακή βιτρίνα που είχε δημιουργήσει η Credit Suisse, κρύβονταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Διχαστική διαχείριση, δαπανηρή έκθεση στη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital, η οποία κατέρρευσε το 2021, μια τρομακτική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και μείωση της εμπιστοσύνης των πελατών τους τελευταίους μήνες, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν την Credit Suisse κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.
    Οι μετοχές της διάσημης ελβετικής τράπεζας κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του BBC, ακόμη και η δήλωση εμπιστοσύνης από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας και μια προσφορά 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική στήριξη, δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές και να επαναφέρουν τις ισορροπίες στις αγορές.
    Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER
  • Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα
    Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα

    Ύστερα από διαβουλεύσεις διαρκείας η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS «κλείδωσε» την Κυριακή (19/3), σε μία προσπάθεια να σωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

    Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα, προς ανακούφιση των αγορών. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, είπε «ναι» στο να αγοράσει την αντίπαλό της, Credit Suisse, σε μία έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα τον Μάρτιο.

    «Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», γνωστοποιούσε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. «Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας», συμπληρωνόταν.

    Αγορά κατά 60% πεσμένη από ό,τι άξιζε η τράπεζα

    Η UBS πληρώνει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse, δηλαδή περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

    Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα -ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

    «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

    Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ.

    Η συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων, καθώς η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γινόταν γρήγορα και πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

    Η UBS θα καταβάλει 0,76 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

    Την ίδια ώρα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

    Οι πιέσεις

    Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, τόνισε στους Financial Times πως η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Νωρίτερα το Bloomberg News είχε γράψει ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και πως θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, δέχτηκε πίεση από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times έγραφαν για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως είπαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

    Η Λαγκάρντ χαιρετίζει την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

    Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ -τονίζοντας πως «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς