Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 17:56

Φορέας διαχείρισης Στροφυλιάς: Ολοκληρώθηκαν σημαντικές δράσεις διαχείρισης ειδών και οικοτόπων

Γράφτηκε από

Από το Φορέα Διαχείρησης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΦΔ) ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ & ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, αφού ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», την Πράξη «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», ολοκλήρωσε τη δράση Π.3.10: «Προστασία και ενίσχυση παρόχθιων και αλλουβιακών συστάδων του νερόφραξου (Fraxinus angustifolia ssp oxycarpa) και του σκλήθρου (Alnus glutinosa)».

Ανάδοχος του έργου ήταν το Εργαστήριο Βοτανικής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Την Ομάδα έργου αποτελούσαν ο Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος, Βιολόγος -Συντονιστής και ο Δρ. Ιωάννης Κόκκορης, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ειδικός συνεργάτης σε θέματα βλάστησης, τύπων οικοτόπων και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών. Στη δράση συνέδραμαν οι υπάλληλοι του ΦΔ και ο Δασοφύλακας του Δασαρχείου Αμαλιάδας κ. Γιάννη Κεφάλας.

oikotopoi3

Αντικείμενο του έργου ήταν η διερεύνηση, καταγραφή και αξιολόγηση των συστάδων του νερόφραξου και σκλήθρου εντός της προστατευόμενης περιοχής και της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ο προσδιορισμός των τύπων οικοτόπων που συνιστούν, μέσω φυτοκοινωνιολογικής ανάλυσης. Το έργο περιλάμβανε επίσης την καταγραφή πιέσεων και απειλών, την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης, καθώς τον προσδιορισμό των κατάλληλων ατόμων για την λήψη πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόρων) που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των οικοτόπων και τη συλλογή του υλικού αυτού.

Παράλληλα, για την υλοποίηση των δράσεων παρακολούθησης ορνιθοπανίδας, θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και κιρκινεζιού (Falcon naumanni) ολοκληρώθηκε η προμήθεια ενός οχήματος 4x4 διπλής καμπίνας με 4 πόρτες, με ανάδοχο τον κ. Κωνσταντίνο Μαυρίδη, ατομική επιχείρηση με έδρα την Θεσσαλονίκη.

oikotopoi1

Τέλος, στα πλαίσια του Πακέτου Εργασίας ΠΕ4: Διαχειριστικές δράσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, ολοκληρώθηκε η δράση Π.4.14: «Λήψη μέτρων για την προστασία των αλίπεδων από τις ανθρωπογενείς πιέσεις (παράνομη στάση και στάθμευση)» με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε επιλεγμένες θέσεις του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.

oikotopoi2

Τους θερμούς μήνες τα λιβάδια είναι στεγνά και αποτελούν ενδιαίτημα φωλιάσματος για σπάνια είδη πουλιών όπως το νεροχελίδονο (Glareola pratincola) και το νανογλάρονο (Sterna albifrons). Το χειμώνα όμως, τα περισσότερα λιβάδια πλημυρίζουν είτε σε όλη τους την έκταση είτε σε τμήματα της, για αυτό και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι των υγροτόπων. Τα συγκεκριμένα αλίπεδα δέχονται μεγάλες πιέσεις ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες γιατί χρησιμοποιούνται ως χώροι παράνομης στάθμευσης από τους λουόμενους, μια και η περιοχή φαίνεται να δέχεται τουρισμό πολύ πιο πάνω απ τη φέρουσα ικανότητα της. Ο Ανάδοχος της δράσης ήταν ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Σωκράτης Τσάκος.

Οι δράσεις της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020, χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 18:54

Σχετικά Άρθρα

  • Κοτύχι – Στροφυλιά: Καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης και μένει μόνο ως Παράρτημα
    Κοτύχι – Στροφυλιά: Καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης και μένει μόνο ως Παράρτημα

    Οι Τοπικές Κοινωνίες και κυρίως οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αποκόβονται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τον νέο Φορέα.

    Καταργείται και επίσημα ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, αλλά δεν κλείνει! Απορροφάται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ένα μοντέλο για όλη την Ελλάδα και τις Προστατευόμενες Περιοχές της, με σαφώς πιο αθηνοκεντρικό και τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Αλλά, ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα βελτιώσει ή θα χειροτερέψει την κατάσταση.

    Με 16 αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, καταργούνται ισάριθμοι φορείς ανά την επικράτεια κι έτσι ο Φορέας Στροφυλιάς θα μετατραπεί επισήμως σε Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου. Ομως, δεν θα έχει τις αρμοδιότητες που είχε ο Φορέα, αφού τα πάντα θ’ αποφασίζονται από τα κεντρικά του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο αφορά στο προσωπικό: Στον Φορέα απασχολούνταν 5 άτομα (επιστημονικό) και 5 φύλακες. Θα μείνουν ή θα φύγουν; Παίζεται… Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προσλάβει νέο, αλλά κυκλοφορεί ότι το μέχρι τώρα στους Φορείς, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και συνεχείς ανανεώσεις, θα μοριοδοτηθεί και θα έχει έξτρα πιθανότητες πρόσληψης στο νέο Οργανισμό

    Στα πλεονεκτήματα της νέας τάξης πραγμάτων: ο ΟΦΥΠΕΚΑ θ’ αποκτήσει πλέον μόνιμο δυναμικό, που δεν συνέβαινε ως τώρα, ενώ θα ‘χει δικό το προϋπολογισμό. Ακούγεται δε, ότι θα ανατεθεί στις Περιφέρειες η υλοποίηση έργων προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στα μειονεκτήματα: Θα είναι πολύ δύσκολη, έως ανέφικτη, η δυνατότητα ουσιαστικής τοπικής παρέμβασης σε καίρια θέματα. Μέχρι τώρα στον τοπικό Φορέα Διαχείρισης εκπροσωπούνταν, η επιστημονική κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ είχε την αρμοδιότητα γνωμοδότησης σε περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, σχεδίων και δραστηριοτήτων. Οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποκόβονται, κατά μεγάλο ποσοστό, από τον νέο Φορέα. Τα ΔΣ θα διορίζονται απευθείας από τον υπουργό και θα λειτουργούν πολύ πιο κεντρικά και τεχνοκρατικά…

    Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις διαρρέουν πάντως, πως πρόκειται για σχεδιασμένη απορρύθμιση, στα …εμπόδια της επιχειρηματικής ανάπτυξης!

    Πηγή: Pelop.gr

  • Δακτυλιώθηκαν Κιρκινέζια - Falco naumanni στα Λεχαινά
    Δακτυλιώθηκαν Κιρκινέζια - Falco naumanni στα Λεχαινά

    Το 2021, για πρώτη φορά δακτυλιώθηκαν νεοσσοί Κιρκινεζιών - Falco naumanni στα Λεχαινά Ηλείας! Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας Π.4.4 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, της Πράξης «Επιχορήγηση του για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

    Η εταιρεία «ECO STUDIES P.C.» ως ανάδοχος της δράσης, με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έργου της, δακτυλίωσαν συνολικά πενήντα (50) νεοσσούς κιρκινεζιών, από 12 τεχνητές φωλιές. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν δύο δαχτυλίδια στο κάθε πουλί, ένα σε κάθε πόδι: Α) Στο δεξί πόδι τοποθετήθηκε μεταλλικό δαχτυλίδι του ΕΚΔΠ και Β) Στο αριστερό πόδι τοποθετήθηκε χρωματιστό δαχτυλίδι, χρώματος βυσσινί, με 3 χαρακτήρες (αποτελούμενο ένα (1) γράμμα και δυο (2) αριθμούς). Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη του ΕΚΔΠ κα. Μαρία Δημάκη και κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

    Για την αξιολόγηση της επιτυχίας της δράσης είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εντοπίσουμε κάποια από αυτά τα Κιρκινέζια! Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου καλεί όποιον πολίτη εντοπίσει δακτυλιωμένο Κιρκινέζι, να το δηλώσει στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) Δήλωση επανεύρεσης – ΕΚΔΠ (wordpress.com) ή να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, στον Φορέα Διαχείρισης ([email protected]) είτε στην Επιστημονική υπεύθυνη του έργου κα. Μαρία Δημάκη ([email protected]). Αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας, ακόμα καλύτερα!

    Η παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή θα πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά (2022) με τη τοποθέτηση περισσότερων τεχνητών φωλιών και τη δακτυλίωση των φετινών νεοσσών η οποία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Η χρονική περίοδος ολοκλήρωσης της δράσης είναι τέλος του 2023.

    lexena poulia dakt 2

    Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού F.naumanni στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.

    Πληροφορίες:

    Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου,

    Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

    Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Η Ομάδα του TEDxPatras στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς
    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Η Ομάδα του TEDxPatras στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

    Μια ειδική ξενάγηση από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου

    Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ομάδα του TEDxPatras βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς παρακολουθώντας μια ειδική ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στόχος ήταν η πληροφόρηση σχετικά με τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου και η ενημέρωση για τις απειλές που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανθρωπογενούς παρέμβασης - με επικρατέστερες την ρίψη απορριμμάτων, το παράνομο κυνήγι, η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και σε οικότοπους προτεραιότητας.

    Θεσπισμένη από το 1972, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021, “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση” (Reimagine, Recreate, Restore), που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μοιάζει επίκαιρο παρά ποτέ. Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί την αρχή μιας διεθνούς δεκαετούς δράσης των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αποκατάσταση και την αναβίωση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Η δράση θα ολοκληρωθεί το 2030.

    tedex 3kotyxi

    Για την ομάδα του TEDxPatras, ο εορτασμός της 5ης Ιουνίου ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, το οποίο βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας. Μετά την αρχική ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα των ενδιαιτημάτων και των είδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην περιοχή, ακολούθησε προγραμματισμένη πεζοπορία στο Δάσος της Στροφυλιάς. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, η φυσιολατρική διαδρομή και η φωτογράφιση του μοναδικού τοπίου συνοδεύτηκαν από παράλληλο καθαρισμό της περιοχής. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, παρακολουθώντας και απολαμβάνοντας τους φτερωτούς κατοίκους του υγρότοπου με κιάλια και τηλεσκόπιο.

    Ο πλούτος των βιοτόπων που απαντώνται στην περιοχή την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να αναρωτηθούμε σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των οικολογικών θησαυρών και τη δική μας ευθύνη απέναντι τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη να τους διασώσουμε. Επείγει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Επείγει να αρχίσουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας απέναντι στο περιβάλλον.

    tedex 2kotyxi

    Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου:

    Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Προστατεύεται από Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία. Σκοπός της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, είναι η προστασία των ενδιαιτημάτων της προστατευόμενης περιοχής και συγκεκριμένα των υγροτόπων, των αμμολόφων και του δάσους κουκουναριάς (Pinus pinea) της Στροφυλιάς – του πιο εκτεταμένου δάσους κουκουναριάς στην Ελλάδα. Παράλληλα με την προστασία, στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι και η παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης για την οικολογική σημασία της περιοχής, η προώθηση της ευαισθητοποίησης στους πολίτες καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξενάγησης και οικοτουρισμού. Περισσότερες πληροφορίες: https://strofylianationalpark.gr/.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για το 2021 για την Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
    Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας για το 2021 για την Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Τι πρέπει να θυμόμαστε

    Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιοτόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στην περιοχή με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα μέσα Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Μετά από 50 με 60 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι.

    Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με όρους που περιγράφονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ΄ 391/2018) και εντάσσεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε προχθές 24/5 στην περιοχή Βουνάκι από την ομάδα ερευνητών/ εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εθελοντές περπατούν καθημερινά σε όλη την παραλία, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές. Παράλληλα, γίνεται απομάκρυνση σκουπιδιών από την παραλία. Ήδη στις πρώτες 10 μέρες έχουν απομακρυνθεί 36 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια και η δράση συνεχίζεται.

    Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta συνεχίζεται για 38η χρονιά και είναι ένα από τα παλαιότερα προγράμματα του είδους του, παγκοσμίως και βέβαια στη Μεσόγειο. Παρά τα προβλήματα της πανδημίας, εθελοντές από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συμμετέχουν και φέτος στις δράσεις.

    Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και την προστασία της, σε όλη την περιοχή.

    Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:
    1) Όχι τροχοφόρα στην παραλία. Η κίνηση των οχημάτων πάνω στις παραλίες, εκτός από του ότι απαγορεύεται από το νόμο, προκαλεί δονήσεις στο έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ανάπτυξη του εμβρύου ή να ωθήσει τους νεοσσούς να βγουν νωρίτερα από τη φωλιά τους.
    2) Όχι σκουπίδια στην παραλία. Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις χελώνες είτε μέσω της κατάποσης πλαστικής σακούλας ή άλλων πλαστικών αντικειμένων, είτε με τη τυχαία εμπλοκή των νεοσσών σε αυτά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους.
    3) Όχι φωτιές στην παραλία. Το φως από τις φωτιές και η παρουσία ανθρώπων τρομάζουν τις ενήλικες θηλυκές και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των νεοσσών.
    4) Όχι φώτα που έχουν κατεύθυνση την παραλία ωοτοκίας. Ο τεχνητός φωτισμός αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν τη σωστή κατεύθυνση προς την θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση.
    5) Όχι βόλτες στην παραλία τις βραδινές ώρες. Την περίοδο ωοτοκίας είναι πιθανό να ενοχλήσουμε μια χελώνα που προσπαθεί να γεννήσει, ενώ την περίοδο εκκόλαψης πιθανότατα να πατήσουμε κατά λάθος τους μικρούς νεοσσούς.

    Με αυτές τι μικρές κινήσεις θα μπορέσουν όλοι να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία αυτού του πανάρχαιου είδους που ζει στις ελληνικές θάλασσες

    Πληροφορίες:
    Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
    ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου, τηλ:6932285817

  • Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς: Ξεκίνησε η δράση για τα Κιρκινέζια - Falco naumanni
    Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς: Ξεκίνησε η δράση για τα Κιρκινέζια - Falco naumanni

    Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΦΔ) ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ & ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου 1 της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», την υλοποίηση του Πακέτου Εργασίας Π.4.4 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ».

    Ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών «Παρακολούθηση (Monitoring) του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή» μέχρι και το 2023 είναι η εταιρεία «ECO STUDIES P.C.», με Επιστημονική υπεύθυνη τη Δρ. Μαρία Δημάκη, Επικεφαλή των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Αντικείμενο της δράσης είναι η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού και την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του φωλιάσματος των Κιρκινεζιών στη πόλη των Λεχαινών. Η δράση υλοποιείται με τη τοποθέτηση νέων φωλιών στην πόλη των Λεχαινών αλλά και σε οικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους. Στην ανωτέρω δράση περιλαμβάνεται και η δακτυλίωση των νεοσσών κιρκινεζιού που θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική υπεύθυνη του έργου. Με τη δακτυλίωση μπορούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τη μεταναστευτική πορεία που ακολουθούν τα πτηνά, για τους τόπους διαχείμασης, για τις θέσεις ανάπαυσης καθώς & τις σωματομετρικές μετρήσεις. Παράλληλα, συλλέγονται πληροφορίες για την ηλικία του πτηνού, τις περιοχές φωλεοποίησης και διατροφής του, παρακολουθείται η συμπεριφορά του ως προς τις ημερήσιες μετακινήσεις και εκτιμάται, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, ο πληθυσμός και οι πληθυσμιακές μεταβολές αυτού.

    kirkizenia2

    Στα πλαίσια αυτά, ο Φορέας Διαχείρισης μετά από διαγωνιστική διαδικασία προμηθεύτηκε 100 νέες ξύλινες τεχνητές φωλιές, από τις οποίες ήδη έχει τοποθετήσει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα (50) φωλιές. Συγκεκριμένα στην πόλη των Λεχαινών αντικαταστάθηκαν παλιές φωλιές που είχε τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης κατά τα έτη 2016 και 2017, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα 14 νέες φωλιές κοντά σε παλιές φωλιές αλλά και σε νέες θέσεις. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν περισσότερες από είκοσι (20) φωλιές σε σχολεία, εκκλησίες, υδατόπυργους και σε άλλες θέσεις, στους οικισμούς Αρετή, Στρούσι, Μυρσίνη, Τραγανό και Ανδραβίδα της Π.Ε. Ηλείας. Ακόμα τοποθετήθηκαν δυο (2) φωλιές στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσος Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Λάππα Αχαΐας, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση αυτή με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και σε άλλους οικισμούς εντός της Π.Ε. Αχαΐας. Η τοποθέτηση των φωλιών έγινε με την ενοικίαση ανυψωτικού μηχανήματος με καλάθι και χειριστή, μέσω απευθείας ανάθεσης από τον Φορέα Διαχείρισης.

    kirkizenia3

    Η δράση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη των κατοίκων και των Προέδρων των οικισμών αυτών. Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους Λεχαινών κ. Διονύση Κράγκαρη, κα. Μαρία Πανουτσοπούλου, κ. Νεόφυτο Παπαδόπουλο και τον κ. Καρδιανό. Τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων κ. Περικλή Δρακιά, της Τ.Κ. Αρετής, τον κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο της Τ.Κ. Μυρσίνης, τον κ. Νικόλαο Τσάκωνα Τ.Κ. Τραγανού και τον κ. Κωνσταντίνο Χατζή της Τ.Κ. Ανδραβίδας που μεσολάβησαν και εξασφάλισαν τις νέες θέσεις τοποθέτησης των φωλιών στις κοινότητές τους. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον πατήρ Σπύρο Λάττα στο Στρούσι, την Υποδιευθύντρια του δημοτικού Ανδραβίδας κα. Μπίκου και τον Διευθυντή του Γυμνασίου Ανδραβίδας κ. Λαμπρόπουλο.

    kirkizenia4

    Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού F.naumanni στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.

    Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φορέας Διαχείρισης Στροφυλιάς: Δράσεις προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας
    Φορέας Διαχείρισης Στροφυλιάς: Δράσεις προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας

    Έργα συνολικού προϋπολογισμού 452.500,00€ ενέταξε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας 2014 - 2020», σύμφωνα με την αριθ. οικ. 732/12-02-2021 Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας.

    Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με τον νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4519/2018). Οι δράσεις θα αναπτυχθούν σε τρεις βασικούς άξονες που είναι:

    1. Η προβολή των δράσεων στα πλαίσια της συγχρηματοδοτούμενης πράξης.

    2. Δράσεις ενημέρωσης - πληροφόρησης.

    3. Η παρακολούθηση ειδών των οδηγιών.

    Ένα από τα σημαντικά έργα που εντάχθηκε είναι η «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ». Το Κέντρο Πληροφόρησης Κοτυχίου Στροφυλιάς στεγάζεται σε οίκημα των αρχών του 20ου αιώνα, στο Λάππα Αχαΐας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Έργο Τέχνης» με Υπουργική Απόφαση του 1982. Σήμερα, η υποδομή, οργανωμένη με κεντρικό εκθεσιακό χώρο και δύο χώρους γραφείων, αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης και σηματοδοτεί τη μοναδική υποδομή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς.

    fds2

    Η υφιστάμενη οργάνωση του εκθεσιακού χώρου δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τόσο στη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος το οποίο πραγματεύεται, όσο και στις ανάγκες του υφιστάμενου αλλά και του δυνητικού κοινού της. Διατυπώνεται σαφώς η ανάγκη ανανέωσης των μέσων και του τρόπου έκθεσης, αλλά και ο εμπλουτισμός του περιεχομένου με νέα στοιχεία, προκειμένου για την ανάδειξη του Κέντρου Πληροφόρησης σε μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη υποδομή, οργανωμένη βάσει των σύγχρονων εκθεσιακών πρακτικών.

    fds3

    Εντάχθηκαν, επίσης, έργα σήμανσης στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς αλλά και στις νέες περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης δηλ. στον Πηνειό, στο Δάσος Φολόης, στην Αρχαία Ολυμπία, στη λίμνη Καϊάφα καθώς και σε όλο το παραλιακό δυτικό μέτωπο του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Εθνικού Πάρκου σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες και για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, ο Φ.Δ. θα εκπονήσει ειδική έκθεση που θα αναλύονται προτάσεις αξιοποίησης τμήματος/των του Εθνικού Πάρκου για το σκοπό αυτό.

    fds4

    Τέλος, μια σημαντική μελέτη είναι η «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ (MONITORING) ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ – ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ» το οποίο είναι διεθνώς σημαντικό για την ορνιθοπανίδα του. Αποτελεί δε, το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύμπλεγμα, καθώς και τον μοναδικό Υγρότοπο Ramsar στην Πελοπόννησο.

    Ο ΦΔ σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης και μέχρι την ολοκλήρωσή της που θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 θα ενημερώνει αναλυτικά το κοινό μέσω συναντήσεων και ημερίδων που θα πραγματοποιεί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών σε Κοτύχι – Στροφυλιά και λίμνη Καϊάφα
    Πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών σε Κοτύχι – Στροφυλιά και λίμνη Καϊάφα

    Πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό ΠάρκοΥγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & στη λίμνη Καϊάφα

    Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς και στη λίμνη Καϊάφα.

    Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του COVID-19, οι φετινές καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από ολιγομελείς ομάδες, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης.

    Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης μαζί με τους εθελοντές κ.κ. Δ.Μαμάση και Χρ.Χατζέλα, πραγματοποίησαν το Σάββατο 16/01/2021 την καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών στις τρεις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος και Άραξος ή Πάπα καθώς και σε άλλα σημαντικά υγροτοπικά συστήματα του Εθνικού Πάρκου όπως το έλος της Λάμιας, τα υγρά λιβάδια, κ.α. Το επόμενο Σάββατο 23/01/2021 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ολοκλήρωσε τις καταγραφές στις νέες περιοχές ευθύνης του δηλαδή στη λίμνη Καϊάφα και στην ευρύτερη περιοχή της.

    metriseis poulia

    Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου καθώς και στη λίμνη Καϊάφα οι καταγραφές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Παρατηρήθηκαν αρκετά και σημαντικά είδη και μεγάλος αριθμός πουλιών. Σημαντικές καταγραφές ήταν η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια (Aythia nyroca), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και άλλες διάφορες πάπιες. Ακόμα, καταγράφηκαν Φοινικόπτερα, Κορμοράνοι, Φαλαρίδες, ερωδιοί, γλάροι και βουτηχτάρια κάποια από αυτά σε μεγάλους αριθμούς. Αξιοσημείωτη παρουσία είχαν και τα αρπακτικά όπως ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), η Γερακίνα (Buteo buteo), το Βραχοκιρκίνεζο (Falco naumanni) αλλά και ένας χειμερινός επισκέπτης ο Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus).

    metriseis flamingo

    Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν, ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα, κάθε έτος, σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο. Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), ενώ συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή με την συμμετοχή του προσωπικού και την παροχή εξοπλισμού.

    Οι καταγραφές καλύπτουν κάθε χρόνο περισσότερους από 200 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας μας, περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ., από τους πλέον σημαντικούς υγροτόπους, όπως τα δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, τους υγροτόπους του Νέστου, τη λίμνη Κερκίνη, την Πρέσπα, τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι και το Κοτύχι, έως μικρούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ορεινές λίμνες, ακόμη και τεχνητούς ταμιευτήρες. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

    metriseis kaiafa

    Τα πουλιά είναι από τα πολυτιμότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελούν δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων αλλά και της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων όπου ενδιαιτούν. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι σημαντικό σε διεθνές επίπεδο για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί, καθώς περιλαμβάνει μία από τις περιοχές Ramsar. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό υγρότοπο Ramsar στην Πελοπόννησο, γεγονός που καθιστά το πάρκο πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Όχι τροχοφόρα στους αμμόλοφους της Στροφυλιάς
    Όχι τροχοφόρα στους αμμόλοφους της Στροφυλιάς

    Έκκληση του φορέα διαχείρισης σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής

    Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχει γίνει δέκτης δημοσιευμάτων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν δημόσια, ότι οδηγοί δίκυκλων μηχανών τύπου cross, να κινούνται επανειλημμένα στην αμμώδη παραλιακή ζώνη και στις αμμοθίνες της παραλίας «Καλόγρια», εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, προκαλώντας έντονη διάβρωση στο ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα.

    Ο Φορέας Διαχείρισης κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων για τον σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία (Νόμος 3937/2011 «για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας»). Υπογραμμίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί ήδη σε αναφορές στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή ζητώντας την τιμωρία των παραβατών, και ενημερώνει πως τέτοιου είδους παραβατικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο μέλλον, θα αντιμετωπίζονται κατά παρόμοιο τρόπο.

    Οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το Δάσος της Στροφυλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος και επιπλέον φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί. Ιδιαίτερα, ο Τύπος Οικοτόπου 2250* «Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.», ο οποίος βρίσκεται στην αμμώδη πλαγιά των Μαύρων βουνών στην παραλία της Καλόγριας (περιοχή όπου έλαβαν χώρα η αυθαίρετη κίνηση των δίκυκλων μηχανών) αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς είναι σπάνιος και η έκτασή του έχει μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Για το σκοπό αυτό ο ΦΔΥΚΣ έχει τοποθετήσει πινακίδες στις παραλίες αλλά και σε σημεία εντός του δάσους στις οποίες αναγράφονται πληροφορίες για την οικολογική αξία της περιοχής αλλά και για τις δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται, προς ενημέρωσή τους.

    Η συμβολή λοιπόν των ενεργών πολιτών στην προστασία της περιοχής θεωρείται αυτονόητη. Καλούνται αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή να συνδράμουν στο έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

    Παρακαλούνται οι πολίτες όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231), την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ