Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική είναι η χαμηλότερη από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές.
Η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραία φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, ενώ είναι υπεύθυνη για ένα νέο ρεκόρ στην έκταση του θαλάσσιου πάγου παγκοσμίως στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2023.
Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί για την Ευρώπη και κάθε καλοκαιρινός μήνας ήταν τουλάχιστον ο τρίτος θερμότερος παγκοσμίως. Συνολικά, το 2022 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για την Ευρώπη, ενώ παγκοσμίως βρέθηκε στην 5η θέση.
Σύμφωνα με δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (NSIDC), που αναμετέδωσε σε ανάρτησή του το Climatebook, η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου παγκοσμίως σε Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο από τα τέλη Ιανουαρίου, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 1978 που υπάρχουν καταγραφές.
Η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγoυ παγκοσμίως στις 1 Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε στα 15.93 εκ km², η χαμηλότερη τιμή από το 1978.
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική για το 2023 μέχρι στιγμής είναι η χαμηλότερη από το 1978, ενώ στην Αρκτική καταγράφεται η 2η χαμηλότερη από το 1978.