Περιβάλλον

Νέα επαναστατική μέθοδος απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Νέα επαναστατική μέθοδος απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ένα νέο τρόπο απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και αποθήκευσής του στη θάλασσα παρουσίασαν επιστήμονες σύμφωνα με το BBC. Όπως υποστηρίζουν αυτή η νέα μέθοδος δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα έως και τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες μεθόδους.

Το βλαβερό για την ατμόσφαιρα αέριο αν θερμανθεί μπορεί να μετατραπεί σε διττανθρακική σόδα (η γνωστή μαγειρική σόδα) και να αποθηκευτεί με ασφάλεια και στο θαλασσινό νερό σε μια διαδικασία που είναι επίσης χαμηλού κόστους. Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα, λένε οι ειδικοί.

Ενώ ο κόσμος αγωνίζεται να περιορίσει και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί αντ' αυτού στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την απομάκρυνση του από την ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα σε ένα εργοστάσιο στην Ισλανδία το διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται βαθιά στο υπέδαφος, όπου μετατρέπεται μόνιμα σε πέτρα. Μάλιστα, η εταιρεία άρχισε πρόσφατα να πωλεί μια πιστοποιημένη υπηρεσία αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες, όπως η Microsoft, η Spotify και η Stripe.

Ωστόσο, ένα μεγάλο πρόβλημα για τις περισσότερες τρέχουσες προσεγγίσεις για την άμεση δέσμευση του αέρα είναι το κόστος.

Το CO2, αν και είναι ένας ισχυρός παράγοντας θέρμανσης, είναι σχετικά αραιωμένο στην ατμόσφαιρα σε περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στον αέρα.

Έτσι, απαιτούνται μεγάλα μηχανήματα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας τόσο για την απορρόφηση όσο και για την απόρριψη του CO2.

Η νέα προσέγγιση βασίζεται σε ρητίνες και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές στο νερό και έκανε τις απαραίτητες εφαρμογές σε αυτά τα υλικά ώστε να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Στις δοκιμές που έγιναν το νέο υβριδικό απορροφητικό υλικό μπόρεσε να απορροφήσει τρεις φορές περισσότερο CO2 από άλλα αντίστοιχα υλικά και συστήματα.

«Αυτό που είναι έξυπνο σε αυτό το σύστημα είναι ότι το σημείο εκκίνησης ήταν μια τεχνολογία που είχε σχεδιαστεί προηγουμένως για εφαρμογές στο νερό. Δημιουργείται μια αέρια εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας κάτι που δημιουργεί μια νέα ιδέα. Η αποδεδειγμένη απόδοση για τη δέσμευση CO2 είναι πολλά υποσχόμενη» αναφέρει ο καθηγητής Αρούπ Σεν Γκούπτα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η εξέλιξη αυτή, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, χαιρετίστηκε από άλλους στον τομέα. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι τι θα γίνει με το παγιδευμένο αέριο.

Η αποθήκευσή του κάτω από το έδαφος ή τη θάλασσα σε πρώην πετρελαιοπηγές είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση. Όμως η νέα εργασία δείχνει ότι με την προσθήκη κάποιων χημικών ουσιών το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μετατραπεί σε διττανθρακική σόδα και να αποθηκευτεί απλά και με ασφάλεια στο θαλασσινό νερό.

Ο Αρούπ Σεν Γκούπτα λέει ότι τώρα θέλει να ιδρύσει μια εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

Πιστεύει ότι η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει άμεσα τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup