Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 16:32

Βρέθηκαν απολιθώματα γιγάντιων σαρκοφάγων σκουληκιών – Τα αρχαία «θηρία του τρόμου»

Γράφτηκε από

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στη Βόρεια Γροιλανδία και οι επιστήμονες τα ονόμασαν «Timorebestia» που μεταφράζεται στα λατινικά ως «θηρίο του τρόμου».

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες, καθώς εντόπισαν τα απολιθώματα γιγάντιων σκουληκιών, τα οποία φέρεται να ήταν τα «θηρία του τρόμου» της αρχαιότητας.

«Ήταν γίγαντες της εποχής τους και θα πρέπει να βρίσκονταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας»

Τα νεοανακαλυφθέντα ζώα, εντοπίστηκαν στη Βόρεια Γροιλανδία και οι επιστήμονες τα ονόμασαν «Timorebestia» που μεταφράζεται στα λατινικά ως «θηρίο του τρόμου». Μάλιστα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι από τα πρώτα σαρκοφάγα ζώα που αποίκισαν στο νερό πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι τα σκουλήκια είχαν πτερύγια στα πλάγια του σώματός τους, κεφάλι με μακριά κεραία και τεράστιες δομές σαγονιών στο εσωτερικό του στόματός τους. Μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος σχεδόν τα 30 εκατοστά.

«Τα Timorebestia ήταν γίγαντες της εποχής τους και θα πρέπει να βρίσκονταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε ο Τζέικομπ Βίντερ, καθηγητής μακροεξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας. «Αυτό τα καθιστά ισοδύναμα σε σημασία με ορισμένα από τα κορυφαία σαρκοφάγα στους σύγχρονους ωκεανούς, όπως οι καρχαρίες και οι φώκιες κατά την Κάμβρια περίοδο», προσέθεσε σύμφωνα με το Newsweek.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Sirius Passet, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που χρονολογείται πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια και βρίσκεται στη Γη Πίρι, στη Βόρεια Γροιλανδία. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τυχαία το 1984 και προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα αρχαία οικοσυστήματα και για το πώς αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι εξελίχθηκαν στα ζωντανά ζώα που βλέπουμε σήμερα.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς αποστολών στο πολύ απομακρυσμένο Sirius Passet στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Γροιλανδίας πάνω από 82,5 μοίρες βόρεια, συλλέξαμε μια μεγάλη ποικιλία συναρπαστικών νέων οργανισμών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Τάε-Γουν Παρκ, του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών της Κορέας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα.

«Χάρη στο γεγονός ότι έχουν διατηρηθεί με αξιοσημείωτο και εξαιρετικό τρόπο στο Sirius Passet μπορούμε επίσης να αποκαλύψουμε συναρπαστικές ανατομικές λεπτομέρειες, όπως το πεπτικό τους σύστημα, την ανατομία των μυών και το νευρικό τους σύστημα», ανέφερε ακόμα ο Τάε Γουν.

Κυρίαρχοι θηρευτές στην Κάμβρια περίοδο

Τα πρώιμα αρθρόποδα ήταν γνωστό ότι ήταν τα κυρίαρχα θηρευτές κατά την Κάμβρια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων «παράξενων γαρίδων από τον Καναδά» που ονομάζονται anomalocaridids.

Τα Timorebestia είναι επίσης ένας μακρινός αλλά στενός συγγενής των ζωντανών σκουληκιών με βέλη που ονομάζονται chaetognaths. Μάλιστα παρόλο που οι σύγχρονοι συγγενείς αυτών των γιγάντιων σκουληκιών υπάρχουν κοντά στον πυθμένα της τροφικής αλυσίδας, τρέφονται με ζωοπλαγκτόν και μικρά ψάρια, αυτά τα «θηρία του τρόμου» έπαιζαν σημαντικά πιο κυρίαρχο ρόλο στο οικοσύστημα που τους περιέβαλλε. Δείχνουν τα υπολείμματα μεγαλύτερων, κολυμβητικών αρθροπόδων -μια ομάδα ζώων που περιλαμβάνει τα σύγχρονα έντομα και τις γαρίδες- στο πεπτικό τους σύστημα.

Τα απολιθώματα των γιγάντιων σκουληκιών«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα αρχαία ωκεάνια οικοσυστήματα ήταν αρκετά πολύπλοκα με μια τροφική αλυσίδα που επέτρεπε πολλές βαθμίδες θηρευτών», δήλωσε ακόμα ο Βίντερ.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και παρέχει μια συναρπαστική εικόνα της δυναμικής των οικοσυστημάτων της πρώιμης Κάμβριας περιόδου, πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

«Έχουμε πολλά ακόμη συναρπαστικά ευρήματα να μοιραστούμε τα επόμενα χρόνια που θα βοηθήσουν να δείξουμε πώς έμοιαζαν και πώς εξελίχθηκαν τα πρώτα ζωικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο Τάε Γουν.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 11:03

Σχετικά Άρθρα

  • Πολική αρκούδα εμφανίστηκε στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια και τη σκότωσαν αστυνομικοί
    Πολική αρκούδα εμφανίστηκε στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια και τη σκότωσαν αστυνομικοί

    Η πολική αρκούδα εικάζεται ότι έφτασε στη χώρα από την Γροιλανδία πάνω σε παγόβουνο

    Αστυνομικοί στην Ισλανδία σκότωσαν πολική αρκούδα, που περιπλανιόταν στα Δυτικά Φιόδρ, η οποία εικάζεται ότι έφτασε στη χώρα από την Γροιλανδία πάνω σε παγόβουνο, διανύοντας απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    Είχε να εμφανιστεί πολική αρκούδα στην Ισλανδία από το 2016

    Η τελευταία φορά που εθεάθη πολική αρκούδα στην Ισλανδία ήταν το 2016. Η αστυνομία αποφάσισε να την εξοντώσει, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Επίσης, υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να μεταφέρει κάποια ασθένεια.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας των Westfjords, Helgi Jensson δήλωσε ότι πριν εξοντώσουν το ζώο, που είναι μάλιστα και απειλούμενο με εξαφάνιση, συμβουλεύτηκαν την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία αρνήθηκε να το μεταφέρει. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Ρέικιαβικ για νεκροψία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023
    Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

    Κατολίσθηση και μέγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία προκάλεσε πρωτοφανές σεισμικό γεγονός που δείχνει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, λένε οι επιστήμονες

    Μια κατολίσθηση και ένα μεγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, που προκλήθηκε από την κλιματική κρίση, προκάλεσε δόνηση ολόκληρης της Γης για εννέα ημέρες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
    Το σεισμικό γεγονός εντοπίστηκε από αισθητήρες σεισμών σε όλο τον κόσμο, αλλά ήταν τόσο εντελώς πρωτοφανές που οι ερευνητές αρχικά δεν είχαν ιδέα τι το είχε προκαλέσει. Έχοντας πλέον λύσει το μυστήριο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό έδειξε πώς η παγκόσμια θέρμανση είχε ήδη επιπτώσεις σε πλανητική κλίμακα και ότι μεγάλες κατολισθήσεις ήταν δυνατές σε μέρη που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερά, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ραγδαία.
    Η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1.200 μέτρων στο απομακρυσμένο φιόρδ Dickson συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, αφού ο παγετώνας που έλιωνε από κάτω δεν ήταν πλέον σε θέση να συγκρατήσει το βράχο. Προκάλεσε ένα αρχικό κύμα ύψους 200 μέτρων και η επακόλουθη εκτόξευση του νερού μπρος-πίσω στο στριφογυριστό φιόρδ έστειλε σεισμικά κύματα στον πλανήτη για περισσότερο από μια εβδομάδα, αναφέρει ο Guardian.

    Η κατολίσθηση και το μεγα-τσουνάμι ήταν τα πρώτα που καταγράφηκαν στην ανατολική Γροιλανδία.
    Οι περιοχές της Αρκτικής επηρεάζονται από την ταχύτερη παγκόσμια θέρμανση και παρόμοια, αν και μικρότερα σεισμικά γεγονότα έχουν παρατηρηθεί στη δυτική Γροιλανδία, την Αλάσκα, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Χιλή.

    Ο Δρ Kristian Svennevig από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε:

    «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την επιστημονική περιπέτεια, όλοι ήταν προβληματισμένοι και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι προκάλεσε αυτό το σήμα. Ήταν πολύ μακρύτερο και απλούστερο από τα σήματα σεισμών, τα οποία συνήθως διαρκούν λεπτά ή ώρες, και χαρακτηρίστηκε ως USO - άγνωστο σεισμικό αντικείμενο».

    «Ήταν επίσης ένα εξαιρετικό γεγονός επειδή είναι η πρώτη γιγαντιαία κατολίσθηση και τσουνάμι που έχουμε καταγράψει στην ανατολική Γροιλανδία. Σίγουρα δείχνει ότι η ανατολική Γροιλανδία αρχίζει να ενεργοποιείται όσον αφορά τις κατολισθήσεις. Τα κύματα κατέστρεψαν μια ακατοίκητη τοποθεσία των Ινουίτ στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία ήταν τουλάχιστον 200 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο για τουλάχιστον δύο αιώνες».

    «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

    Ένας μεγάλος αριθμός από καλύβες καταστράφηκε σε έναν ερευνητικό σταθμό στο νησί Έλα, 70 χιλιόμετρα από την κατολίσθηση. Ο χώρος ιδρύθηκε από κυνηγούς γουναρικών και εξερευνητές πριν από δύο αιώνες και χρησιμοποιείται από επιστήμονες και τον δανικό στρατό, αλλά ήταν άδειος τη στιγμή του τσουνάμι.

    «Ήταν καθαρή τύχη που δεν συνέβη τίποτα σε κανέναν άνθρωπο εδώ», δήλωσε ο Svennevig.

    «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά από επιστημονικής άποψης» είπε.

    Ο Δρ Stephen Hicks από το University College του Λονδίνου, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε:

    «Όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, ήμουν εντελώς μπερδεμένος. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί ένα τόσο μακράς διάρκειας παγκοσμίως μετακινούμενο σεισμικό κύμα, που περιέχει μόνο μία συχνότητα ταλάντωσης».

    Χρειάστηκαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες για να λύσουν το μυστήριο, συνδυάζοντας σεισμικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, επίγειες και δορυφορικές εικόνες και προσομοιώσεις τσουνάμι σε υπολογιστή υψηλής ανάλυσης.

    Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, υπολόγισε ότι 25 εκατ. κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιόρδ και ταξίδεψαν τουλάχιστον 2.200 μέτρα κατά μήκος του. Η κατεύθυνση της κατολίσθησης, μαζί με τα απότομα παράλληλα τοιχώματα του κόλπου, συνέβαλαν στο να παραμείνει μεγάλο μέρος της ενέργειας της κατολίσθησης εντός του φιόρδ και να αντηχήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Το κύμα τσουνάμι μειώθηκε στα επτά μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, και σε μερικά εκατοστά τις επόμενες ημέρες, όταν ο δανικός στρατός επισκέφθηκε και φωτογράφισε το φιόρδ.

    Αλλά αυτή η εκτίναξη ενός τεράστιου υδάτινου όγκου συνέχισε να στέλνει σεισμικά κύματα σε όλο τον κόσμο.
  • Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο
    Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα για καταστροφικές επιπτώσεις

    Οι γεωεπιστήμονες που μελετούν το κύμα ύψους 200 μέτρων που έπληξε πέρυσι τις ακτές της Γροιλανδίας προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις.

    Αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων οδηγεί σε κατολισθήσεις, είναι ένα μέγα τσουνάμι, σύμφωνα με τον Guardian.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας χτυπήθηκε από ένα μέγα τσουνάμι. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που εισήλθε στο ακατοίκητο φιόρδ Ντίκσον, είχε ύψος 200 μέτρα – ισοδύναμο με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία.

    Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε. Τώρα η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το γεγονός αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες.

    Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα, που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων (3.000 μιλίων) και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός στάσιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο διήρκεσε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων όπως το μέγα τσουνάμι.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η χιονοστιβάδα βράχων στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

    Πηγή: In.gr
  • Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!
    Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!

    Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες καθώς βρήκαν μια νέα πρωτόγονη μικροήπειρο, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά που ρίχνει φως στην πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της περιοχής της Αρκτικής, και θα τους βοηθήσει στην κατανόηση των ηπειρωτικών σχηματισμών και διαχωρισμών.

    Πώς σχηματίστηκε η μικροήπειρος πριν από περίπου 61 εκατ. χρόνια

    Καθώς οι τεκτονικές πλάκες μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας μετατοπίστηκαν για να σχηματίσουν το Στενό Ντέιβις, το οποίο συνδέει τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, ο φλοιός της Γης αναδιαμορφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παχύς φλοιός στον ωκεανό, δηλαδή μια μικροήπειρος.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gondwana Research, μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε τις τεκτονικές κινήσεις των πλακών της περιοχής γύρω από τον Πορθμό Ντέιβις που έγιναν πριν από 33 έως 61 εκατομμύρια χρόνια.

    Η μελέτη της μικροηπείρου και οι θεωρίες γύρω από τον σχηματισμό του ανοίγουν όντως τον δρόμο για την κατανόηση παρόμοιων γεωγραφικών δομών.

    «Ο μηχανισμός σχηματισμού της μικροηπείρου που εντοπίσαμε μπορεί να είναι ευρέως εφαρμόσιμος σε άλλες μικροηπείρους σε όλο τον πλανήτη και αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω για να κατανοηθεί ο ρόλος των αλλαγών της κίνησης των πλακών και της μετατόπισης στη σύγκλιση των μικροηπείρων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης
    Γιγάντιοι ιοί βρέθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας - Γιατί θεωρούνται «μυστικό όπλο» της φύσης

    «Οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης για τα παθογόνα που εντοπίστηκαν στον πάγο της Γροιλανδίας.

    Μέσα στο χιόνι και στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ανακαλύφθηκε ένας μυστηριώδης γιγαντιαίος ιός. Εκεί έχουν εντοπιστεί και φύκια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι ιοί - για τους οποίους γνωρίζουμε σχετικά λίγα - έχουν βρεθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Μάλιστα θεωρείται ότι, μολύνοντας τα μικροφύκη, οι γιγάντιοι ιοί μπορεί να λειτουργούν ως ένα είδος «μυστικού όπλου» για την ελαχιστοποίηση του λιωσίματος των πάγων.

    Οι ιοί δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του IFL Science, αλλά δίπλα στους συνηθισμένους ιούς σας, που έχουν μέγεθος 20-200 νανόμετρα, είναι συγκριτικά τεράστιοι. Οι γιγάντιοι ιοί μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 2,5 μικρόμετρα, δηλαδή 2.500 νανόμετρα, καθιστώντας τους έτσι έως και 125 φορές μεγαλύτερους από τους κανονικούς ιούς και μεγαλύτερους από τα περισσότερα βακτήρια. Έχουν, επίσης, τεράστια γονιδιώματα, που περιέχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

    Προηγουμένως, γιγάντιοι ιοί έχουν βρεθεί σε όλα τα είδη των περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας, του εδάφους, ακόμη και στον άνθρωπο. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που βρέθηκαν σε πάγο και χιόνι που βρίθει φυκιών. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη, πιστεύει ότι αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ανάπτυξης των φυκιών και, κατά συνέπεια, στη διαφύλαξη του πάγου.

    Ποιος ο ρόλος των ιών στη διατήρηση του πάγου

    Όταν τα φυκιά της Αρκτικής αναπτύσσονται κατά την άνοιξη, σκουραίνουν μεγάλες εκτάσεις του στρώματος πάγου, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά του να αντανακλά το ηλιακό φως, επομένως επιταχύνεται το λιώσιμο του. Αυτό είναι άσχημο για το περιβάλλον, γι' αυτό και οι γιγάντιοι ιοί που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στη Γροιλανδία, θα ήταν μια τέτοια ευλογία για την προστασία των πάγων, αν μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικός έλεγχος της φυκιών, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές.

    «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι ως ένας τρόπος ανακούφισης από το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την ανάπτυξη των φυκιών», δήλωσε η Λάουρα Περίνι από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άαρχους, προσθέτοντας: «Πόσο συγκεκριμένοι είναι και πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν, δεν γνωρίζουμε ακόμη αλλά, με την περαιτέρω διερεύνησή τους, ελπίζουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα».

    Τι έδειξε η έρευνα για τους ιούς στη Γροιλανδία

    Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από μια ποικιλία ενδιαιτημάτων χιονιού και πάγου στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας πριν τα αναλύσει για DNA και αναζητήσει συγκεκριμένα γονίδια-δείκτες γιγαντιαίων ιών. Σχεδόν σε όλα τα δείγματα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiome, βρήκαν αλληλουχίες που ταιριάζουν με γνωστούς γιγαντιαίους ιούς.

    Για να βεβαιωθούν ότι τα ευρήματά τους προέρχονταν από ενεργούς ιούς και όχι από προ πολλού πεθαμένα μικρόβια, οι ερευνητές εξήγαγαν επίσης αγγελιοφόρο RNA ή mRNA - ένα μονόκλωνο μόριο που περιέχει τις οδηγίες από το DNA που κατευθύνουν τα κύτταρα να φτιάξουν μια πρωτεΐνη - από τα δείγματα. «Στο ολικό mRNA που αλληλουχήθηκε από τα δείγματα, βρήκαμε τους ίδιους δείκτες όπως και στο ολικό DNA, οπότε ξέρουμε ότι έχουν μεταγραφεί», εξήγησε η Λάουρα Περίνι, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί είναι ζωντανοί και ενεργοί στον πάγο».

    Οι συνηθισμένοι ιοί δεν είναι ικανοί να μεταγράφουν δίκλωνο DNA σε μονόκλωνο mRNA. Αντ' αυτού, έχουν ελεύθερα αιωρούμενα σκέλη RNA στα κύτταρά τους, τα οποία ενεργοποιούνται όταν ο ιός μολύνει τον ξενιστή του και κάνει χρήση του μηχανισμού του. Εντούτοις, οι γιγαντιαίοι ιοί είναι διαφορετικοί, καθώς είναι σε θέση να επιδιορθώνουν, να αντιγράφουν, να μεταγράφουν και να μεταφράζουν το DNA χωρίς τη βοήθεια ενός ξενιστή - αν και δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

    Πάντως, όσον αφορά στους γιγαντιαίους ιούς, υπάρχουν πολλά άλλα άγνωστα στοιχεία. Τι μολύνουν αυτά τα μυστηριώδη μικρόβια, για παράδειγμα; «Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μολύνουν πρωτόζωα, ενώ άλλοι επιτίθενται στα φύκη του χιονιού, απλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα», σημείωσε η Λάουρα Περίνι. Με περαιτέρω έρευνα, ωστόσο, η ίδια ελπίζει πως μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα παθογόνα και τον πιθανό ρόλο τους στην προστασία του πάγου από το επιταχυνόμενο λιώσιμό του.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τσέρνομπιλ: Η «υπερδύναμη» που έχουν αποκτήσει σκουλήκια εκπλήσσει τους επιστήμονες
    Τσέρνομπιλ: Η «υπερδύναμη» που έχουν αποκτήσει σκουλήκια εκπλήσσει τους επιστήμονες

    Σκουλήκια τα οποία ζουν στην γνωστότερη ζώνη πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο το Τσέρνομπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει νέες δυνάμεις, ανοσία στην ακτινοβολία.

    Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης οι επιστήμονες επισκέφθηκαν το Τσερνομπίλ για να ερευνήσουν τα νηματώδη. Πρόκειται για μικροσκοπικά σκουλήκια με απλή γενετική σύνθεση, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα σκουλήκια από δείγματα χώματος, σάπια φρούτα και άλλα υλικά και εξέτασαν τα τοπικά επίπεδα ακτινοβολίας.

    Τα επίπεδα της ακτινοβολίας κυμαίνονταν από χαμηλά επίπεδα που θα καταγράφονταν σε μεγάλες πόλεις, μέχρι υψηλά επίπεδα που βρίσκονται στο διάστημα.

    Στη συνέχεια οι επιστήμονες μετέφεραν τα σκουλήκια πίσω στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να τα καταψύξουν και να τα μελετήσουν.

    Η Δρ Σοφία Τίντορ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δηλώνει: «Το Τσέρνομπιλ ήταν μια τραγωδία ασύλληπτης κλίμακας, αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της καταστροφής στους τοπικούς πληθυσμούς.

    Μήπως η ξαφνική περιβαλλοντική αλλαγή επέλεξε είδη, ή ακόμη και άτομα μέσα σε ένα είδος, που είναι από τη φύση τους πιο ανθεκτικά στην ιονίζουσα ακτινοβολία;»

    Μετά την καταστροφή του 1986, τα ζώα συνέχισαν να ζουν στην περιοχή της Ουκρανίας παρά την επίμονη ραδιενέργεια σχεδόν 40 χρόνια μετά.

    Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα ζώα που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι γενετικά διαφορετικά από τα ίδια είδη που βρίσκονται αλλού.

    Ο Μάθιου Ρόκμαν, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε: «Αυτά τα σκουλήκια ζουν παντού, και ζουν γρήγορα, οπότε περνούν από δεκάδες γενιές εξέλιξης, ενώ ένα τυπικό σπονδυλωτό ακόμα φοράει τα παπούτσια του».

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την υψηλή ακτινοβολία, τα γονιδιώματα των σκουληκιών δεν υπέστησαν βλάβες.

    Η συναρπαστική ανακάλυψη δεν σημαίνει ότι το Τσέρνομπιλ είναι ασφαλές, αλλά υποδηλώνει ότι τα σκουλήκια είναι ανθεκτικά ζώα που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες λένε οι ειδικοί.

    Είκοσι γενετικά διαφορετικά σκουλήκια εξετάστηκαν ως προς τη βλάβη του DNA τους για να διαπιστωθεί αν είχαν μια ασυνήθιστη ικανότητα να προστατεύουν και να επιδιορθώνουν το γενετικό τους υλικό.

    Τα ευρήματα για τους ειδικούς υποδηλώνουν ότι τα ζώα στο Τσερνομπίλ δεν ήταν απαραίτητα πιο ανεκτικά ή είχαν εξελιχθεί, αλλά ότι οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της φυσικής ποικιλίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση
    Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση

    Από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο

    Εκτιμάται ότι περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δίνοντας τη θέση τους σε βράχους, υγροτόπους και θάμνους, όπως προκύπτει από μια μεγάλη ανάλυση ιστορικών δορυφορικών αρχείων.

    Η Γροιλανδία, μέρος της Αρκτικής, είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, με έκταση περίπου 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πάγο και παγετώνες και φιλοξενεί σχεδόν 57.000 ανθρώπους. Από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, που παρακολούθησε τις αλλαγές σε ολόκληρη τη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1980 ως τη δεκαετία του 2010, διαπίστωσε ότι η απώλεια πάγου επικεντρώνεται γύρω από τις άκρες των σημερινών παγετώνων, αλλά και στα βόρεια και νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας.

    Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα απώλειας πάγου σε τοπικές περιοχές στα δυτικά, στα μέσα της βορειοδυτικής και στη νοτιοανατολική πλευρά.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα προκαλούν την υποχώρηση του πάγου, που με τη σειρά της προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και έχει αντίκτυπο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στη σταθερότητα του τοπίου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr - Φωτογραφία από Mario Hagen από το Pixabay

  • Κλιματική κρίση: Η Γροιλανδία χάνει 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα, αποκαλύπτει μελέτη
    Κλιματική κρίση: Η Γροιλανδία χάνει 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα, αποκαλύπτει μελέτη

    Οι ερευνητές προειδοποιούν για τυχόν επιπτώσεις στην κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων του Βόρειου Ατλαντικού

    Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα ερευνητών για τους πάγους στη Γροιλανδία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων στον βόρειο Ατλαντικό, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας χάνει κατά μέσο όρο 30 εκατ. τόνους πάγου την ώρα, λόγω της κλιματικής κρίσης, δηλαδή 20% περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσει

    Η απώλεια του πάγου αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως η μέτρηση του ύψους του στρώματος πάγου ή του βάρους του, μέσω δεδομένων βαρύτητας, συμβάλλουν στον προσδιορισμό των απωλειών που καταλήγουν στον ωκεανό και ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας. Όμως, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την υποχώρηση των παγετώνων που βρίσκονταν κυρίως κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα στενά φιορδ γύρω από το νησί. Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες, για να προσδιορίσουν την τελική θέση των παγετώνων της Γροιλανδίας κάθε μήνα από το 1985 έως το 2022. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικώς χάθηκαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο τόνοι

    Τι έδειξε η μελέτη

    «Οι αλλαγές γύρω από τη Γροιλανδία είναι τεράστιες και συμβαίνουν παντού» δήλωσε ο Δρ. Τσαντ Γκριν του Εργαστηρίιου Αεριοπροώθησης της NASA στις ΗΠΑ, που ηγήθηκε της έρευνας.

    Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να χαρτογραφηθούν πάνω από 235.000 θέσεις άκρων παγετώνων κατά τη διάρκεια 38 ετών, με ανάλυση 120 μέτρων.

    Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από ένα πρόγραμμα που συγκεντρώνει τις άλλες μετρήσεις πάγων της Γροιλανδίας, 221 δισ. τόνοι πάγου χάνονται κάθε χρόνο από το 2003. Η νέα μελέτη προσθέτει άλλους 43 δισ. τόνους ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά χάνονται περίπου 30 εκατ. τόνοι την ώρα κατά μέσο όρο.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ