Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στη Βόρεια Γροιλανδία και οι επιστήμονες τα ονόμασαν «Timorebestia» που μεταφράζεται στα λατινικά ως «θηρίο του τρόμου».
Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες, καθώς εντόπισαν τα απολιθώματα γιγάντιων σκουληκιών, τα οποία φέρεται να ήταν τα «θηρία του τρόμου» της αρχαιότητας.
«Ήταν γίγαντες της εποχής τους και θα πρέπει να βρίσκονταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας»
Τα νεοανακαλυφθέντα ζώα, εντοπίστηκαν στη Βόρεια Γροιλανδία και οι επιστήμονες τα ονόμασαν «Timorebestia» που μεταφράζεται στα λατινικά ως «θηρίο του τρόμου». Μάλιστα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι από τα πρώτα σαρκοφάγα ζώα που αποίκισαν στο νερό πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.
Τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι τα σκουλήκια είχαν πτερύγια στα πλάγια του σώματός τους, κεφάλι με μακριά κεραία και τεράστιες δομές σαγονιών στο εσωτερικό του στόματός τους. Μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος σχεδόν τα 30 εκατοστά.
«Τα Timorebestia ήταν γίγαντες της εποχής τους και θα πρέπει να βρίσκονταν κοντά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε ο Τζέικομπ Βίντερ, καθηγητής μακροεξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας. «Αυτό τα καθιστά ισοδύναμα σε σημασία με ορισμένα από τα κορυφαία σαρκοφάγα στους σύγχρονους ωκεανούς, όπως οι καρχαρίες και οι φώκιες κατά την Κάμβρια περίοδο», προσέθεσε σύμφωνα με το Newsweek.
Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Sirius Passet, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που χρονολογείται πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια και βρίσκεται στη Γη Πίρι, στη Βόρεια Γροιλανδία. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τυχαία το 1984 και προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα αρχαία οικοσυστήματα και για το πώς αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι εξελίχθηκαν στα ζωντανά ζώα που βλέπουμε σήμερα.
«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς αποστολών στο πολύ απομακρυσμένο Sirius Passet στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Γροιλανδίας πάνω από 82,5 μοίρες βόρεια, συλλέξαμε μια μεγάλη ποικιλία συναρπαστικών νέων οργανισμών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Τάε-Γουν Παρκ, του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών της Κορέας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα.
«Χάρη στο γεγονός ότι έχουν διατηρηθεί με αξιοσημείωτο και εξαιρετικό τρόπο στο Sirius Passet μπορούμε επίσης να αποκαλύψουμε συναρπαστικές ανατομικές λεπτομέρειες, όπως το πεπτικό τους σύστημα, την ανατομία των μυών και το νευρικό τους σύστημα», ανέφερε ακόμα ο Τάε Γουν.
Κυρίαρχοι θηρευτές στην Κάμβρια περίοδο
Τα πρώιμα αρθρόποδα ήταν γνωστό ότι ήταν τα κυρίαρχα θηρευτές κατά την Κάμβρια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων «παράξενων γαρίδων από τον Καναδά» που ονομάζονται anomalocaridids.
Τα Timorebestia είναι επίσης ένας μακρινός αλλά στενός συγγενής των ζωντανών σκουληκιών με βέλη που ονομάζονται chaetognaths. Μάλιστα παρόλο που οι σύγχρονοι συγγενείς αυτών των γιγάντιων σκουληκιών υπάρχουν κοντά στον πυθμένα της τροφικής αλυσίδας, τρέφονται με ζωοπλαγκτόν και μικρά ψάρια, αυτά τα «θηρία του τρόμου» έπαιζαν σημαντικά πιο κυρίαρχο ρόλο στο οικοσύστημα που τους περιέβαλλε. Δείχνουν τα υπολείμματα μεγαλύτερων, κολυμβητικών αρθροπόδων -μια ομάδα ζώων που περιλαμβάνει τα σύγχρονα έντομα και τις γαρίδες- στο πεπτικό τους σύστημα.
Τα απολιθώματα των γιγάντιων σκουληκιών«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα αρχαία ωκεάνια οικοσυστήματα ήταν αρκετά πολύπλοκα με μια τροφική αλυσίδα που επέτρεπε πολλές βαθμίδες θηρευτών», δήλωσε ακόμα ο Βίντερ.
Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και παρέχει μια συναρπαστική εικόνα της δυναμικής των οικοσυστημάτων της πρώιμης Κάμβριας περιόδου, πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.
«Έχουμε πολλά ακόμη συναρπαστικά ευρήματα να μοιραστούμε τα επόμενα χρόνια που θα βοηθήσουν να δείξουμε πώς έμοιαζαν και πώς εξελίχθηκαν τα πρώτα ζωικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο Τάε Γουν.
Πηγή: In.gr