Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 11:55

Η πρόσληψη αρκετών τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη συνολική σας υγεία

Γράφτηκε από

Αυτό που θεωρούμε ως “πρωτεΐνη” είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη κατηγορία μορίων. Δίνουν δομή και υποστήριξη στα κύτταρά σας και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την κίνηση, τις χημικές αντιδράσεις, τη σύνθεση ορμονών και πολλά άλλα.

Όλες αποτελούνται από κάποια μικροσκοπικά δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Εννέα από αυτά θεωρούνται απαραίτητα, που σημαίνει ότι το σώμα σας τα χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του, οπότε πρέπει να τα λαμβάνετε με τη διατροφή σας.

Το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • το μέγεθος του σώματος
  • επίπεδα δραστηριότητας
  • ηλικία
  • κατάσταση εγκυμοσύνης

Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από άλλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό όλοι να λαμβάνουν τις βέλτιστες για αυτούς ποσότητες πρωτεΐνης τρώγοντας τακτικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο απαραίτητη για την υγεία σας, αλλά είναι επίσης το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Η κατανάλωσή της μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, γεγονός που υποστηρίζει ένα υγιές σωματικό βάρος.

Το τρέχον συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα (RDA) για την πρωτεΐνη ορίζεται σε 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά λίβρα του σωματικού σας βάρους (0,8 γραμμάρια ανά κιλό). Λάβετε υπόψη ότι αυτό αντικατοπτρίζει την ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του σώματός σας .

Ωστόσο, οι περισσότεροι δραστήριοι άνθρωποι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται πολύ περισσότερο από αυτό. Για παράδειγμα, οι ειδικοί προτείνουν ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι χρειάζονται 0,54-0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (1,2-2 γραμμάρια ανά κιλό) την ημέρα.

Ευτυχώς, η κάλυψη των πρωτεϊνικών σας αναγκών μπορεί να είναι εύκολη, αν συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Ακολουθούν 16 τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.

1. Αυγά

Τα ολόκληρα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που απορροφάται εύκολα και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών.

Για παράδειγμα, τα ολόκληρα αυγά είναι γεμάτα σελήνιο και βιταμίνες Β12 και Α. Είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επειδή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Λάβετε υπόψη ότι το ασπράδι είναι σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη, αλλά τα ολόκληρα αυγά που περιλαμβάνουν τον κρόκο παρέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπαρών. Εάν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη στους κρόκους αυγών, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πολλές έρευνες έχουν καταρρίψει αυτή την ιδέα.

Αντιθέτως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ολόκληρα αυγά είναι απίστευτα υγιεινά για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Ένα μεγάλο αυγό (50 γραμμάρια) παρέχει 6,3 γραμ. πρωτεΐνης.

2. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι και αυτά από τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ένας θρεπτικός ξηρός καρπός είναι επιπλέον πλούσιος πλούσιος σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.

Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά αμύγδαλα σε γεύματα με βάση τα φυτά, όπως μπολ με δημητριακά και σαλάτες, για μια ώθηση χορταστικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, σκεφτείτε επίσης τα φιστίκια και τα κάσιους. Και οι δύο αυτοί υγιεινοί ξηροί καρποί είναι επίσης γεμάτοι πρωτεΐνες.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

28 αμύγδαλα παρέχουν 6 γραμ. πρωτεΐνης.

Άλλοι ξηροί καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν τα φιστίκια, τα οποία παρέχουν 5,73 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και τα κάσιους, τα οποία περιέχουν 4,34 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 28 γραμμάρια.

3. Στήθος κοτόπουλου

Το στήθος κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική επιλογή αν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Εκτός από την πρωτεΐνη, το κοτόπουλο παρέχει μια ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα όπως ψευδάργυρο και σελήνιο.

Το στήθος κοτόπουλου είναι επίσης πολύ ευπροσάρμοστο και εύκολο στο μαγείρεμα. Μπορεί να έχει νόστιμη γεύση σε ένα ευρύ φάσμα πιάτων. Δοκιμάστε να προσθέσετε φέτες στήθους κοτόπουλου σε σαλάτες, τηγανητά και σούπες για να κάνετε αυτά τα πιάτα πιο χορταστικά.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Μισό στήθος κοτόπουλου παρέχει 26,7 γραμ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

4. Τυρί Cottage

Το τυρί cottage είναι ένα είδος τυριού που έχει χαμηλά λιπαρά και θερμίδες, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το τυρί cottage είναι εξίσου χορταστικό με τα αυγά, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για ένα ικανοποιητικό γεύμα ή σνακ. Για παράδειγμα, μπορείτε να το συνδυάσετε με κομμένα φρούτα για ένα πρωινό υψηλής πρωτεϊνικής αξίας εν κινήσει.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι (226 γραμμάρια) τυρί cottage παρέχει 28 γραμ. πρωτεΐνης.

Άλλα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το τυρί τσένταρ, το οποίο παρέχει 3,96 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φέτα 17 γραμμαρίων, και η μοτσαρέλα, η οποία παρέχει 6,29 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1 28,35 γραμμάρια.

5. Ελληνικό γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι, ανοίκει στις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Έχει κρεμώδη υφή και είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, σελήνιο και ψευδάργυρο .

Η ελαφρώς ξινή γεύση του ταιριάζει τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά πιάτα, καθιστώντας το ένα ευέλικτο συστατικό της κουζίνας. Δοκιμάστε να προσθέσετε γιαούρτι σε smoothies, σούπες, σάλτσες σαλάτας και ψητά, ή απλά απολαύστε το με λίγα φρούτα και λίγους θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς για τραγανότητα.

Όταν αγοράζετε γιαούρτι, προτιμήστε προϊόντα που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Ένα δοχείο των 200 γραμμαρίων παρέχει 10,9 γραμ πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια

Άλλα προϊόντα γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη με χαμηλά λιπαρά, το οποίο παρέχει 11,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά δοχείο 8 ουγγιών (227 γραμμαρίων), και το κεφίρ, το οποίο παρέχει 9,21 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1 φλιτζάνι (243 ml).

6. Γάλα

Το γαλακτοκομικό γάλα περιέχει λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).

Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να ανεχθούν το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποφεύγουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά. Ευτυχώς, υπάρχει πλέον στην αγορά μια ποικιλία προϊόντων χωρίς λακτόζη, όπως γάλα χωρίς λακτόζη, τυριά και γιαούρτια.

Τα μη γαλακτοκομικά εναλλακτικά γάλατα, όπως το γάλα κάσιους και το γάλα καρύδας, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό υποκατάστατο του γάλακτος σε πολλές περιπτώσεις, αλλά συνήθως έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και δεν περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Εάν πίνετε γάλα γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος χωρίς λακτόζη, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι (246 mL) γάλακτος παρέχει 8,32 γραμ. πρωτεΐνης.

7. Φακές

Οι φακές είναι από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορείτε να φάτε, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επιπλέον, είναι φορτωμένες και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φακές και άλλα όσπρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και λιπώδης ηπατική νόσος.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Εκατό γραμμάρια (περίπου 1/2 φλιτζάνι) μαγειρεμένες φακές παρέχουν 9,02 γραμ. πρωτεΐνης.

Άλλα όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι τα ρεβίθια, τα οποία παρέχουν 7,05 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένα, και τα μαύρα φασόλια, τα οποία παρέχουν 8,86 γραμμάρια πρωτεΐνης 100 γραμμάρια μαγειρεμένα.

8. Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιοδιαθέσιμο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Β12 και Β6.

Το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι καλύτερο να μετριάσετε την πρόσληψή του. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προσπαθήστε να μειώσετε το κόκκινο κρέας και να τρώτε συχνότερα πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ψάρια και πουλερικά.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Μια μερίδα άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος παρέχει 24,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

9. Ψάρια

Τα ψάρια είναι μια απο τις τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνη και παρέχουν μια σειρά από σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ιώδιο, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12. Οι άνθρωποι που περιλαμβάνουν πολλά ψάρια στη διατροφή τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου.

Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η ρέγγα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν ισχυρά οφέλη για τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Όλα τα είδη ψαριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, μισό φιλέτο σολομού (124 γραμμάρια) παρέχει 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα φιλέτο μπακαλιάρου (180 γραμμάρια) παρέχει 41 γραμ. πρωτεΐνης.

10. Κινόα

Θεωρούμε την κινόα ως δημητριακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σπόρος, γι’ αυτό και κατηγοριοποιείται ως ψευδοδημητριακό. Η κινόα είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο της ευεξίας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από πολλά δημητριακά.

Η κινόα συχνά αναφέρεται ως πλήρης πρωτεΐνη, επειδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα περιέχει ανεπαρκείς ποσότητες ορισμένων αμινοξέων, όπως η λυσίνη.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κινόα πρέπει να θεωρείται “σχεδόν πλήρης” πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Ανεξάρτητα από αυτό, η κινόα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι νόστιμη σε πιάτα όπως μπολ με δημητριακά, σούπες και χυλούς.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένης κινόα παρέχει 8 γραμ. πρωτεΐνης.

11. Σκόνη πρωτεΐνης

proteini-oroy-galaktosΌταν σας πιέζει ο χρόνος και δεν μπορείτε να ετοιμάσετε ένα γεύμα, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης, όπως πρωτεΐνη ορού γάλακτος και πρωτεΐνη μπιζελιού, σε ροφήματα, smoothies, ενεργειακές μπάλες, γιαούρτι και άλλα για να αυξήσετε τον παράγοντα πρωτεΐνης και πληρότητας.

Υπάρχει μια σκόνη πρωτεΐνης για σχεδόν κάθε γευστική προτίμηση και διατροφικό περιορισμό. Η πρωτεΐνη μπιζελιού και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι και οι δύο εξαιρετικές επιλογές για όσους αναζητούν έναν βολικό τρόπο για να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος παρέχει περίπου 16,6 γραμ πρωτεΐνης ανά μεζούρα (28,6 γραμμάρια), ενώ η πρωτεΐνη μπιζελιού παρέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μεζούρα (20 γραμμάρια).

Σημειώστε ότι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ανά μεζούρα διαφέρει μεταξύ των προϊόντων, ακόμη και όταν το μέγεθος της μεζούρας είναι το ίδιο. Ελέγξτε την ετικέτα των προϊόντων που σας ενδιαφέρουν για τη συγκεκριμένη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη.

Διαβάστε Επίσης : Διαλειμματική δίαιτα

12. Ψωμί Ezekiel

Το ψωμί Ezekiel διαφέρει από τα περισσότερα άλλα ψωμιά. Είναι φτιαγμένο από βιολογικά και βλαστημένα δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως κεχρί, κριθάρι, σπέλτα, σιτάρι, σόγια και φακές.

Σε σύγκριση με άλλα ψωμιά, όπως το λευκό ψωμί, το ψωμί Ezekiel είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σάντουιτς πλούσιο σε πρωτεΐνες, βάζοντας στο ψωμί Ezekiel γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και λίγο χούμους.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Μία φέτα (60 γραμμάρια) ψωμιού Ezekiel παρέχει 6 γραμ πρωτεΐνης (36).

13. Σπόροι κολοκύθας

Οι κολοκυθόσποροι είναι απίστευτα νόστιμοι και ιδιαίτερα θρεπτικοί. Για παράδειγμα, αποτελούν εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, είναι γεμάτοι με φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Δοκιμάστε να προσθέσετε κολοκυθόσπορους σε σαλάτες, ψητά, πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι ή αναμείξτε τους με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη και αμύγδαλα για ένα βολικό σνακ.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Ένα 1/4 φλιτζανιού (29,5 γραμμάρια) σπόρων κολοκύθας παρέχει 8,8 γραμ πρωτεΐνης.

Άλλοι σπόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, οι οποίοι παρέχουν 7,25 γραμμάρια ανά μερίδα 1/4 φλιτζανιού (35 γραμμάρια), και λιναρόσπορους, οι οποίοι παρέχουν 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 1/4 φλιτζανιού (42 γραμμάρια).

14. Στήθος γαλοπούλας

Το στήθος γαλοπούλας είναι παρόμοιο με το στήθος κοτόπουλου με πολλούς τρόπους. Αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, με πολύ λίγα λιπαρά και χαμηλό αριθμό θερμίδων. Είναι επίσης πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β12 και Β6.

Το στήθος γαλοπούλας είναι νόστιμο σε σαλάτες και σάντουιτς και μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε σούπες και πιάτα με δημητριακά για να αυξήσετε την περιεκτικότητα των γευμάτων σας σε πρωτεΐνες.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Μια μερίδα γαλοπούλας 85 γραμμαρίων παρέχει 25,6 γραμ πρωτεΐνης.

15. Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες, τα στρείδια, τα μύδια και τα χτένια, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα οστρακοειδή περιέχουν υγιεινά λίπη και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο.

Όλα τα είδη οστρακοειδών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε συνταγές όπως σαλάτες, ζυμαρικά και τηγανητά.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Μια μερίδα μαγειρεμένων αχιβάδων 85 γραμμαρίων παρέχει 21,8 γραμ πρωτεΐνης, ενώ η ίδια μερίδα γαρίδας παρέχει 20,4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

16. Φυστίκια και φυστικοβούτυρο

Αν και οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν τα φιστίκια ως ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Η κατανάλωση φιστικιών και φυστικοβούτυρου μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη φυστικοβούτυρου σε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση φυστικοβούτυρου σε μια φέτα ψωμί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι και μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας πιο σταθερό μετά το φαγητό.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Μια μερίδα φιστικιών 28 γραμμάρια παρέχει 7,31 γραμ πρωτεΐνης, ενώ μια μερίδα λείου φυστικοβούτυρου 2 κουταλιών της σούπας (32 γραμμάρια) παρέχει 7,2 γραμ πρωτεΐνης.

Συνοψίζοντας..

Η πρόσληψη αρκετών πρωτεϊνών σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για την υγεία. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε πρωτεΐνες ποικίλλουν. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν στους πιο δραστήριους ανθρώπους να καταναλώνουν 0,54-0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων ζωικών και φυτικών πηγών.

Δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας μερικές από τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Πηγή: Menshealth.gr - Image by Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Επτά τροφές που κρατούν την ημικρανία μακριά
    Επτά τροφές που κρατούν την ημικρανία μακριά

    Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ημικρανία;

    Μια ημικρανία είναι πολλά παραπάνω από έναν απλό πονοκέφαλο, και αν παθαίνεις και εσύ το γνωρίζεις καλά αυτό. Είναι ένας έντονος πόνος στο κεφάλι που μπορεί να προκαλέσει παλλόμενο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού και ενώ μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες, κάποιες φορές κρατάει ολόκληρες μέρες.

    Διάφοροι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν τις ημικρανίες, όπως το στρες, οι ορμόνες, ο ύπνος, ο καιρός και η διατροφή του ατόμου. Όπως όμως η διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανία, έτσι μπορεί και να μειώσει τα συμπτώματα. Έτσι λοιπόν αν υποφέρεις από ημικρανία ή θέλεις να την “προλάβεις” δοκίμασε να εντάξεις στη διατροφή σου τα παρακάτω τρόφιμα.

    Τρόφιμα που καταπολεμούν την ημικρανία

    Βρώμη

    Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης, η οποία, σύμφωνα με έρευνες έχει εξαιρετική ικανότητα στο να προλαμβάνει μια ημικρανία. Η ριβοφλαβίνη, είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2 και αν θέλεις να λάβεις περισσότερα από τα οφέλη της μπορείς να συνδυάσεις τη βρώμη με γάλα ή γιαούρτι που επίσης περιέχουν το θρεπτικό αυτό συστατικό.

    Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

    Ενσωματώνοντας στη διατροφή σου λαχανικά όπως το kale ή το σπανάκι, μπορείς να προλάβεις μια ημικρανία, καθώς περιέχουν φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη Β που μπορεί να μειώσει ένα αμινοξύ που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με ημικρανίες και οι έρευνες διαπιστώνουν ότι η επαρκής κατανάλωση φυλλικού οξέος συνδέεται με μειωμένη εμφάνιση ημικρανίας.

    Λιπαρά ψάρια

    Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με μια έρευνα, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέαν είναι συνδεδεμένη με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης έντονου πονοκεφάλου και ημικρανίας.

    Μούρα

    Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες. Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ημικρανία, η ενσωμάτωση τροφίμων που το καταπολεμούν, όπως τα μούρα, μπορεί να είναι πράγματι σωτήρια!

    Κουρκουμάς

    Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί ανά τα χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών πόνου και φλεγμονής. Πρόσφατες πολλά υποσχόμενες έρευνες συνδέουν την διαχείριση των ημικρανιών με την κουρκουμίνη, την δραστική ένωση του κουρκουμά.

    Κολοκυθόσποροι

    Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε λιπαρά που λειτουργούν προς όφελος του εγκεφάλου, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο όπου κρατάνε τις ημικρανίες μακριά, όπως διαπιστώνουν και διάφορες έρευνες.

    Καρύδια

    Τα καρύδια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι περιέχουν μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμιση της φλεγμονής. Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες οι οποίες επίσης λειτουργούν κατά της ημικρανίας.

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ
    Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ

    Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ένα σνακ αργά τη νύχτα και να μην μπορείτε να σταματήσετε, είστε ένας από τους πολλούς.

    Το μη ελεγχόμενο (και ανεπιθύμητο) τσιμπολόγημα ενός σνακ είναι «πολύ συνηθισμένο», λέει στην Telegraph η Uxshely Carcamo, εγγεγραμμένη διατροφολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της The Food Therapy Clinic στο Λονδίνο.

    Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων τείνει να εμφανίζεται με δύο τρόπους. «Μερικοί άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να τσιμπολογούν όλη την ημέρα, ενώ άλλοι είναι πολύ πειθαρχημένοι τη μέρα, αλλά εκτός ελέγχου το βράδυ», αναφέρει η ειδικός.

    Ευτυχώς, οι ρίζες και των δύο είναι συνήθως οι ίδιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερικές γρήγορες και εύκολες τροποποιήσεις.

    Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε τα σνακ και τι να κάνετε:

    Δεν τρώτε αρκετά

    Μπορεί να πιστεύετε το αντίθετο αντίθετο, αλλά αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ανάμεσα στα γεύματα, η λύση μπορεί κάλλιστα να είναι να τρώτε περισσότερο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

    «Πολλοί που έρχονται σε εμένα λένε ότι το πρόβλημά τους είναι ότι τρώνε υπερβολικά», λέει η Carcamo, «αλλά συχνά συμβαίνει το αντίστροφο - υποκαταναλώνουν κατά τη διάρκεια των γευμάτων, κάτι που τους κάνει να τρώνε υπερβολικά μεταξύ των γευμάτων».

    «Η κουλτούρα της διατροφής είναι πολύ διάχυτη και κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν ένα μικρό πρωινό με 300 θερμίδες και το ίδιο για μεσημεριανό», λέει η Carcamo. «Αλλά αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων όταν τρώτε τόσο λίγο, είναι φυσικό και πιθανό ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται».

    Έτσι, για να τσιμπολογάτε λιγότερο, απλώς τρώτε περισσότερο την ώρα των γευμάτων. «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγη περισσότερη πρωτεΐνη και μερικά περισσότερα υγιή λιπαρά στα γεύματά σας, τα οποία θα σας χορτάσουν και θα σας κρατήσουν για περισσότερη ώρα», εξηγεί.

    Φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε ολικής, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: «Άφθονα φρούτα και λαχανικά, με άφθονες φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο», λέει η Carcamo. Οι γλυκοπατάτες και η βρώμη, ως «υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης», είναι ιδιαίτερα χορταστικές και δυναμωτικές.

    Πάτε για ύπνο πολύ αργά ή σε λάθος ώρα

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, οδηγώντας σας να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Μια νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης έως και 22%, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί ακόμα και μετά τα γεύματα, οδηγώντας σε αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε μόνο με το σνακ.

    Ακόμη, υπάρχει το γεγονός ότι οι νυχτερινές δραστηριότητες μπορούν να σαν κάνουν ακόμα πιο επιρρεπείς στο σνακ: το να μένετε ξύπνιοι βλέποντας τηλεόραση, ιδιαίτερα αν αγαπάτε τις εκπομπές μαγειρικής, μπορεί να προκαλέσει αλόγιστη κατανάλωση σνακ, με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν επιπλέον 150 θερμίδες βλέποντας τηλεόραση.

    Το να κοιμάστε νωρίτερα θα μπορούσε να αποτρέψει το τσιμπολόγημα, εάν ο χρόνος στον καναπέ σας παρακινεί για κακές συνήθειες, λέει η Carcamo, αλλά πολύ πιο σημαντικό από την ακριβή ώρα που πηγαίνετε για ύπνο είναι «η ποιότητα του ύπνου σας».

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια «καλή ρουτίνα υγιεινής ύπνου»: «Κλείστε το τηλέφωνό σας εξήντα με ενενήντα λεπτά πριν τον ύπνο και αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι», συμβουλεύει η Carcamo.

    Ανάλογα με το τρέχον πρόγραμμα ύπνου και τις συνήθειές σας, «μπορώ να προτείνω να συντομεύσετε το παράθυρο ύπνου σας για να συμπυκνώσετε τον χρόνο που περνάτε κοιμισμένοι, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας» και να κρατήσει μακριά την γκρελίνη, λέει ο Carcamo.

    Βαριέστε

    Η βαρεμάρα είναι ένας κλασικός οδηγός του τσιμπολογήματος, όχι μόνο όταν δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, αλλά και όταν κάτι συγκεκριμένο μας κάνει να βαριόμαστε. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τρώμε ακόμη περισσότερο όταν βλέπουμε «βαρετή» αντί «συναρπαστική» τηλεόραση.

    Συχνά τα σνακ μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι «θέλουμε απλώς κάτι να κάνουμε, με το μυαλό μας αλλά και τα χέρια μας», λέει η Carcamo. «Μερικοί από τους πελάτες μου μπόρεσαν να μεταπηδήσουν σε κάτι όπως το πλέξιμο όταν τους πιάνει η ώθηση να τσιμπολογήσουν, για να τους απομακρύνω από το φαγητό».

    Εάν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές: «Άκου ένα audiobook, τηλεφώνησε σε έναν φίλο, γράψε σε ημερολόγιο, ζωγράφισε, οτιδήποτε ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σου», λέει η Carcamo.

    Είναι επίσης χρήσιμο να «ρυθμίσετε το περιβάλλον σας για επιτυχία», προσθέτει. «Μην κρατάτε ορατό το πακέτο των μπισκότων και αλλάξτε τη θέση του με ένα καλάθι φρούτα».

    Και αν εξακολουθείτε να έχετε επιθυμία για σνακ, τότε «ένα τεράστιο πιάτο με σταφύλια, καρότα ή σέλινο δεν θα σας κάνει κακό».

    Είστε αγχωμένοι

    Όπως πιάνουμε ένα σνακ όταν είμαστε κουρασμένοι, «το στρες, το άγχος και η χαμηλή διάθεση μπορούν να μας οδηγήσουν να τρώμε περισσότερο για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να νιώθουν καλύτερα», εξηγεί η Carcamo.

    «Είναι φυσικό να ψάχνουμε για κάτι εκείνες τις στιγμές που θα μας δώσει μια γρήγορη ανύψωση. Ωστόσο, αυτό δεν θα προέλθει από κάτι υγιεινό όπως τα σπαράγγια. Θα προέρχεται από τη ζάχαρη σε μπισκότο ή σοκολάτα».

    Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, μια ορμόνη για την καλή αίσθηση στον εγκέφαλο, ενισχύοντας προσωρινά τη διάθεση. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες, παρέχοντας μια παροδική ανακούφιση από το άγχος, μειώνοντας την απελευθέρωση κορτιζόλης.

    Για να αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό στη συνέχεια, λέει η Carcamo, «αναπτύξτε μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης».

    «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας ή να δείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή. Αλλά ακόμη και το να λες δυνατά αυτό που νιώθεις, είτε είναι θλίψη είτε άγχος, μπορεί να είναι καθαρτικό και να σε βοηθήσει να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να πάει αμέσως για κάτι ζαχαρούχο».

    Άλλες τεχνικές όπως «χρησιμοποιώντας την αναπνοή ή διαλογισμό» μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας ευτυχία και να σας βοηθήσουν να εγκαταλείψετε τους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

    Έχει γίνει συνήθεια που δεν μπορείτε να κόψετε

    Μερικές φορές, ο μόνος πραγματικός λόγος που τρώμε σνακ είναι επειδή απλώς έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε. Το να μη φάμε αυτό το απογευματινό κέικ ή τη σακούλα με τα πατατάκια μετά τη δουλειά μπορεί να προκαλέσει «πόνους» πείνας ή να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε καθόλου καλά.

    Για να απομακρυνθείτε από αυτή την καθημερινή συνήθεια, ξεκινήστε αντικαθιστώντας την με κάτι πιο θρεπτικό, που θα μπορούσε τελικά να σας βοηθήσει να κόψετε εντελώς τα σνακ.

    «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες, όπως να φάτε ένα μήλο και να πιείτε λίγο τσάι από βότανα, αντί για ένα μπισκότο και λίγο τσάι, ή μερικούς χουρμάδες. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η παρόρμηση θα εξαφανιστεί εάν αρχίσετε να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα», λέει ο Carcamo.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες
    Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες

    Μπορεί να μοιάζει περίεργο, ωστόσο η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες.

    Το στρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εποχή μας. Οι απαιτήσεις της ζωής είναι πολλές και οι ταχύτητες που πρέπει να ανταποκριθούμε, επίσης, γρήγορες. Πολύ συχνά, λοιπόν, μπορεί να σας κατακλύζει το άγχος, το οποίο μπορεί να «χτυπήσει», μεταξύ άλλων και στο στομάχι.

    Αν, μάλιστα, το περιστασιακό άγχος μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα θα έχετε άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας και πιθανά προβλήματα υγείας.

    Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχύετε τον οργανισμό σας διατροφικά, εστιάζοντας στην υγεία του εντέρου και στις τροφές που μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην μείωση του στρες.

    Άλλωστε, ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το έντερο, το οποίο και δεν πρέπει να παραμελείτε. Το μικροβίωμα του εντέρου θέλει φροντίδα, ώστε να αποφύγετε τη φλεγμονή, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άγχους και στρες.

    Τι περιλαμβάνει η διατροφή κατά του στρες;

    Γι’ αυτόν το λόγο είναι καιρός να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη διατροφή. Να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας «στρεσογόνες» τροφές, όπως ροφήματα με ζάχαρη και επεξεργασμένα σνακ.

    Δείτε, από την άλλη, ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα σας χαρίσουν εντερική υγεία και άρα θα επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό σας.

    1. Τροφές γεμάτες πρεβιοτικά

    Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά είναι τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη χόρτα, τις αγκινάρες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα μήλα. Καλό είναι να τα εντάξετε όλα στη διατροφή σας.

    2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

    Δεν υφίσταται υγιές έντερο χωρίς την παρουσία καλών βακτηρίων. Για να αναπληρώσετε, λοιπόν, τα καλά βακτήρια του εντέρου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτές ανήκουν το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το miso και το απλό γιαούρτι.

    3. Μούρα

    Τα μούρα είναι ένα πολύτιμο φρούτο, καθώς προσφέρουν πλήθος από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα βατόμουρα περιέχουν συγκεκριμένα μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης, μία φυτοχημική ουσία που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έτσι δημιουργείτε μια ισχυρή ασπίδα για τον εγκέφαλό σας, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Επιλέξτε μούρα, σμέουρα, βατόμουρα και φράουλες.

    4. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και τον εγκέφαλο. Θα τα βρείτε σε άγρια ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia. Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη διάθεση, καθώς και τη συγκέντρωσή σας.

    Στόχος σας θα πρέπει να είναι να εντάσσετε τρόφιμα από τις παραπάνω ομάδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για οποιαδήποτε δυσανεξία, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να αντικαταστήσετε κάποια από τις συγκεκριμένες τροφές.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε
    Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε

    Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν κατακτήσει κάθε ψυγείο και ράφι του εμπορίου, η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποκαλύπτει νεότερη αμερικανική έρευνα

    Η κατανάλωση σακχάρων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψή τους – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές συχνά παραμένουν γεμάτες με σάκχαρα. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Talker Research αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ετησίως, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης στην υγεία και στην ενυδάτωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 36 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο, γεγονός που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτής της υπερβολικής κατανάλωσης στη συνολική υγεία και την ενυδάτωση.

    Η ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή

    Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες κατανάλωσης σακχάρων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 99 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε 36.000 γραμμάρια ζάχαρης ετησίως, δηλαδή 36 κιλά.

    Οι συνήθειες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση

    Παρά το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Ένα σημαντικό ποσοστό των σακχάρων καταναλώνεται μέσω ροφημάτων: το 34% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι η πρωινή τους συνήθεια να πίνουν καφέ συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 28% ανέφεραν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι 51% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι έντονες λιγούρες ενδεχομένως να οφείλονται στην αφυδάτωση. Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για γλυκό και αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως κατανάλωναν μόλις 1,4 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα αρκετά χαμηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα που ορίζει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

    Η έρευνα διερεύνησε επίσης τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επιθυμία για σάκχαρα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι κυριότεροι λόγοι που τους ωθούν στην κατανάλωση γλυκών είναι το άγχος (39%), η ανία (36%), η κόπωση (24%) και η μοναξιά (17%). Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις λιγούρες είναι συνήθως αρνητικά, με τους ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι (23%), ευερέθιστοι (22%), ανυπόμονοι (20%) και μη παραγωγικοί (20%).

    Πότε όμως ήταν πιο έντονη η επιθυμία για κάτι γλυκό; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο συνήθεις συνθήκες ήταν η προβολή μιας ταινίας (31%), μετά το φαγητό (31%), για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια στη μέση της ημέρας (30%) ή μετά από μια κακή ημέρα στη δουλειά (19%). Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή ώρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν ζάχαρη ήταν στις 3 το μεσημέρι.

    Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μπορούσε να αντισταθεί στην επιθυμία για γλυκό για μόλις 13 λεπτά, προτού υποκύψει. Επιπλέον, η «κατάρρευση» από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, όταν δηλαδή πέφτει κατακόρυφα η ενέργεια, συνέβαινε περίπου 33 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, με τις κυριότερες επιπτώσεις να είναι η κόπωση (42%), οι τύψεις (25%) και η έλλειψη συγκέντρωσης (21%).

    Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενυδάτωση. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) δήλωσαν πως προσπαθούν να πίνουν περισσότερο νερό, με στόχο να μειώσουν την επιθυμία για σάκχαρα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ