Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 11:25

Ηarcombe: Δίαιτα τριών φάσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η δίαιτα Harcombe ενθαρρύνει την απώλεια βάρους αποφεύγοντας την καταμέτρηση θερμίδων και αποδεικνύοντας ότι μπορείτε στην πραγματικότητα να χάσετε βάρος τρώγοντας όσο θέλετε. Ακούγεται καλό; Διαβάστε παρακάτω…

Η δίαιτα Harcombe είναι μια διατροφή που ξεκίνησε για να απαντήσει στο διαχρονικό αίνιγμα του γιατί υπάρχει τέτοιο πρόβλημα παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πολλοί Άγγλοι θέλουν να χάσουν βάρος.

Το βιβλίο "Η δίαιτα διατροφή και νέα ζωή" είναι γραμμένη απο την Αγγλίδα διατροφολόγο Ζόε Χάρκομπ που πάλευε να βρει μια δίαιτα που να λειτουργεί ενώ συγχρόνως προσπαθούσε να μετριάσει την επιθυμία της για γλυκά (10 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις ζάχαρο). Σε όλα της τα βιβλία λέει ότι η καταμέτρηση θερμίδων είναι μια μίζερη διαδικασία, αλλά και ότι ο μόνος τρόπος για να χάσετε επιτυχώς βάρος είναι να δουλέψετε με το σώμα σας και όχι εναντίον του (νέα ζωή δίαιτα).

Τι είναι λοιπόν η δίαιτα Harcombe;

Το πραγματικό πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι ότι ξεκινάει σαν μια κανονική διατροφή, αλλά τελικά γίνεται μια επιλογή τρόπου ζωής, που σημαίνει ότι μπορείτε να διατηρήσετε το βάρος των ονείρων σας για όλη σας τη ζωή.

Ενώ υπάρχουν πράγματα που μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορείτε να φάτε και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει.

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, η Harcombe δεν βασίζεται στην ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε. Αντίθετα, έχει να κάνει με το τι ομάδες τροφίμων καταναλώνετε.

Το πλάνο διατροφής είναι ότι όσο περισσότερο περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα μας θα αντιδράσει επιβραδύνοντας το μεταβολισμό μας και προσπαθώντας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, έτσι ώστε τελικά να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να ζήσετε.

Η δίαιτα Harcombe υπόσχεται να δουλέψει με το σώμα σας, όχι εναντίον του, παρέχοντάς του καλό φαγητό (και άφθονο), αλλά μόνο από ποιοτικά υλικά

Δίαιτα τριών φάσεων

Η δίαιτα 3 φάσεων χωρίζεται, στην αρχική δίαιτα που είναι η πιο σκληρή , στη συνέχεια μια δεύτερη ομάδα ελαφρώς πιο χαλαρή και τέλος η τρίτη φάση, η οποία αφορά την τήρηση μερικών απλών κανόνων που θα κάνουν τη διατροφή να λειτουργήσει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ίδια θέληση να απαλλαγούμε μια και καλή απο τα περιττό βάρος που μας δημιουργεί προβλήματα.

1η φάση απώλεια βάρους:

Αυτό είναι το έντονο κομμάτι. Για πέντε ημέρες πρέπει να τηρήσετε μια αρκετά βασική δίαιτα, σχεδιασμένη να δώσει στην απώλεια βάρους σας ένα “λάκτισμα”. Αν και μπορεί να βρείτε αυτή την πρώτη φάση δύσκολη, είναι σκόπιμα ορισμένη για την αρχή της δίαιτάς σας, όταν το κίνητρο και η θέλησή σας είναι στο υψηλότερο σημείο.

2η φάση απώλεια βάρους :

Είναι γενικά μια λιγότερο έντονη εκδοχή της φάσης 1. Στόχος της είναι να συνεχίσετε ό,τι ξεκινήσατε στην πρώτη φάση, αλλά με μια πιο ποικίλη διατροφή, και είναι επίσης πιο διασκεδαστική και νόστιμη.

3η φάση απώλεια βάρους :

Προορίζεται για όσο διάστημα θέλετε να διατηρήσετε το βάρος που έχετε επιτύχει, (ιδανικά, για πάντα!).

Λοιπόν, τι μπορούμε να φάμε;
Το τι μπορείτε να φάτε ποικίλλει από φάση σε φάση.

Φάση 1

Επιστρέφετε στα βασικά. Μπορείτε να τρώτε όσο ψάρι και κρέας θέλετε, αρκεί να είναι φρέσκα, δεν μπορείτε να φάτε επεξεργασμένες τροφές και καπνιστά κρέατα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, όπως :

  • κοτόπουλο
  • χοιρινό
  • μοσχάρι
  • πάπια
  • αρνί
  • μπέικον
  • ζαμπόν
  • σολομό
  • τόνο
  • γαρίδες
  • οστρακοειδή

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα κονσερβοποιημένα ψάρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετα συστατικά εκτός από λάδι ή αλάτι.

Ο τηγανητός σολομός (ελαφρά τηγανισμένος σε ελαιόλαδο ή βούτυρο) με σαλάτα φασολιών και σάλτσα ελαιολάδου, είναι το τέλειο γεύμα της δίαιτας Harcombe για τη φάση 1 και 2.

Μπορείτε να φάτε όσα αυγά θέλετε και σχεδόν όλα τα λαχανικά εκτός από μανιτάρια και πατάτες.

Μπορείτε να τρώτε όσο γιαούρτι θέλετε χωρίς ζάχαρη ή μέλι, όσο νερό θέλετε, τσάγια από αποξηραμένα βότανα χωρίς ζάχαρη ή μέλι και πράσινο τσάι και καφέ χωρίς καφεΐνη θέλετε (χωρίς γάλα) και μέχρι 50 γραμμάρια καστανό ρύζι ή βρώμη την ημέρα (150 γραμμάρια για χορτοφάγους).

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης πενθήμερης φάσης δεν μπορείτε να φάτε:

  • μανιτάρια
  • πατάτες
  • φρούτα
  • κέικ
  • μπισκότα
  • γλυκά
  • τυρί
  • γάλα
  • αλκοόλ
  • χυμούς φρούτων
  • τουρσί
  • επεξεργασμένες τροφές
  • λευκό αλεύρι

Ιδέες και σχεδιασμός γευμάτων για τη Φάση 1

  • Αυγά ποσέ και μπέικον
  • Λευκό ψάρι στον ατμό με σαλάτα και σάλτσα από λεμόνι και ελαιόλαδο
  • Ψητό κοτόπουλο με σκόρδο και λαχανικά

Στη φάση 2

Υπάρχουν λίγο πολύ τρεις κανόνες: αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μην τρώτε λίπη και υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα και μην τρώτε παρέα με την ίδια συντροφιά που τρώγατε όταν είχατε παχύνει.

Ο απλός τρόπος για να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι να τρώτε μόνο πράγματα που είναι “φυσικά” , αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε τίποτα που δεν είναι στη φυσική του μορφή. Για παράδειγμα, τρώτε πάντα καστανό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, αντί για τα λευκά εναλλακτικά προϊόντα.

Μην τρώτε ζάχαρη, να πίνετε αρκετό νερό και προσπαθείστε να αντικαταστήστε κάποια φλυτζάνια καφέ με τσάγια από αποξηραμένα βότανα

  • Τρώτε πατάτες, όχι πατατάκια.
  • Φάτε ψάρι, όχι ψαροκροκέτες.
  • Μην πίνετε χυμούς φρούτων, φάτε φρούτα.
  • Να τρώτε μόνο φρέσκα, μη επεξεργασμένα κρέατα που δεν έχουν πρόσθετα συστατικά.

Ιδέες και σχεδιασμός γευμάτων για τη φάση 2

  • Ομελέτα με ζαμπόν
  • Τόνος με σαλάτα και σάλτσα βαλσάμικου
  • Φράουλες και γιαούρτι

Στη 3η φάση διατροφή ολόκληρης ζωής

Είναι η φάση της διασκέδασης! Και ελπίζω ότι μπορείτε να την ακολουθήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Θα πρέπει να μπείτε σε αυτή τη φάση όταν θα έχετε χάσει το περιττό βάρος και έχετε φθάσει στα κανονικά σας κιλά στη Φάση 2.

Μόνο που σε αυτή τη φάση, επιτρέπονται σχεδόν να τρώτε ό,τι θέλετε σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το να τρώτε τα πάντα και χωρίς όριο είναι λίγο σαν να κάνετε ζαβολιές.

Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσετε τους κανόνες ότι δεν πρέπει να κλέβετε πολύ συχνά, και να προσπαθείτε να έχετε τον έλεγχο. Δεν χρειάζεται να είμαστε διαιτολόγοι για να μπορούμε να συγκρατηθούμε όταν έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε.

Βασικά, ο στόχος σας θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι να μην τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά μπορείτε να φάτε, λιπαρά, υδατάνθρακες, σοκολάτα, ένα επιδόρπιο με πολλές θερμίδες σε μια ειδική περίσταση ή να επιδοθείτε σε κάτι που πραγματικά σας αρέσει, απλά μην το παρακάνετε.

Η ιδέα είναι ότι έχετε πλέον μάθει από τις 3 φάσεις αρκετά για το καλό φαγητό και έχετε νικήσει τις λιγούρες, ώστε να μην θέλετε αμέσως να καταβροχθίσετε ένα ολόκληρο δοχείο παγωτού!

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το γιατί ακριβώς λειτουργεί η δίαιτα Harcombe, λεπτομερή σχέδια γευμάτων και πώς να διαχωρίζετε τα λίπη και τους υδατάνθρακες για τα διάφορα γεύματά σας στη φάση 2, μπορείτε να αγοράσετε το The Harcombe Diet: Stop Counting Calories and Start Losing Weight, της Zoë Harcombe.

Επιβεβαίωση από το harvard

Την ιδέα να σταματήσουμε να μετράμε θερμίδες τρώγοντας ποιοτικά και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα, φαίνεται πως επικροτεί και το health harvard edu με ειδικό άρθρο το οποίο αναφέρει :

Σταματήστε να μετράτε θερμίδες, δώστε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και στις πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής για να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διδαχθεί όλοι μαζί ότι η απώλεια βάρους είναι θέμα απλών μαθηματικών. Κόψτε τις θερμίδες συγκεκριμένα 3.500 θερμίδες και θα χάσετε ένα κιλό. Αλλά όπως αποδεικνύεται, οι ειδικοί μαθαίνουν ότι αυτή η στρατηγική δεκαετιών είναι στην πραγματικότητα αρκετά λανθασμένη.

«Αυτή η ιδέα «εισαγωγής και εξαγωγής θερμίδων» όταν πρόκειται για απώλεια βάρους όχι μόνο είναι απαρχαιωμένη, αλλά είναι εντελώς λάθος», λέει η Δρ Φάτιμα Κόντι Στάνφορντ, ειδικός στην παχυσαρκία και επίκουρος καθηγητής ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πηγή: Misswebbie.gr

Image by freepick

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 11:30

Σχετικά Άρθρα

  • Έχασε 23 κιλά και διατήρησε σταθερό το βάρος της για 7 χρόνια – Γυναίκα μοιράζεται τα 3 «κλειδιά» της επιτυχίας της
    Έχασε 23 κιλά και διατήρησε σταθερό το βάρος της για 7 χρόνια – Γυναίκα μοιράζεται τα 3 «κλειδιά» της επιτυχίας της

    Η Gen Cohen έχασε 23 κιλά πριν από 7 χρόνια και τα διατηρεί σταθερό το βάρος της μέχρι σήμερα. Προηγουμένως, είχε δοκιμάσει πολλές διάσημες δίαιτες, αλλά πάντα ξαναέπαιρνε μετά τα περιττά κιλά. Η Cohen μοιράστηκε τα μυστικά της επιτυχίας της, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής νοοτροπίας της.

    Πριν από 7 χρόνια, η Gen Cohen αποφάσισε να ξεκινήσει μία προσπάθεια για να αποκτήσει καλύτερη φυσική κατάσταση. Δοκίμασε διάφορες διάσημες δίαιτες για σχεδόν μια δεκαετία με αποτέλεσμα να πάρει περισσότερα κιλά από όσα έχασε. Έτσι κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει μια αλλαγή εάν ήθελε να χάσει κιλά και να διατηρήσει σταθερό το βάρος της.

    Διαβάστε περισσότερα στο enikos.gr

    Photo by Diana Polekhina on Unsplash

  • Τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν είστε σε δίαιτα
    Τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν είστε σε δίαιτα

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η πλειοψηφία των διαιτολόγων θα σας αποτρέψει από μια περιοριστική δίαιτα.

    Οι περιοριστικές δίαιτες είναι ένας τρόπος διατροφής που μειώνει τις θερμίδες κάτω από τις ενεργειακές ανάγκες κάποιου και/ή περιορίζει τα μακροθρεπτικά συστατικά ή τις ομάδες τροφίμων που τρώει ένα άτομο, εξηγεί στο CNNi η Jennifer Rollin, ιδρύτρια του Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ.

    Τέτοιες δίαιτες δεν είναι βιώσιμες, λέει η Rollin. Μπορεί να μην καλύπτουν τις ανάγκες σας σε θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά ή μπορεί να ενθαρρύνουν συμπεριφορές αδηφαγίας και να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό και το σώμα σας.

    Αλλά πώς ξέρετε πότε μια δίαιτα είναι περιοριστική ή πότε απλώς κάνετε επιλογές με γνώμονα την υγεία ή τη μακροζωία; Αν διαπιστώσετε ότι βασίζετε τις επιλογές σας στην ελπίδα να χάσετε βάρος ή αν η διατροφή σας αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, είναι πιθανό να ακολουθείτε μια περιοριστική δίαιτα, λέει η Natalie Mokari, διαιτολόγος με έδρα τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

    Και για αυτές τις περιπτώσεις που δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, ακολουθούν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας σχετικά με τη διατροφή σας.

    1. Πόσο συχνά σκέφτεστε το φαγητό;

    Ένας τρόπος για να αξιολογήσετε τη διατροφή σας είναι να εξετάσετε πόσο συχνά σκέφτεστε το φαγητό.

    Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να είστε σε θέση να τρώτε ό,τι χρειάζεται το σώμα σας και να προχωράτε μπροστά. Αλλά όταν βρίσκονται σε περιοριστική δίαιτα, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν εμμονή με το τι έφαγαν, τι θα φάνε και την ντροπή που νιώθουν αφού έχουν φάει, λέει η Mokari.

    Ο περιορισμός μπορεί να κάνει τις κοινωνικές συναθροίσεις λιγότερο διασκεδαστικές και τα γεύματα λιγότερο ικανοποιητικά, ενώ το να καταλάβετε πώς να τρώτε μπορεί να γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης.

    «Αρχίζει να εμποδίζει την απόλαυση στην καθημερινή ζωή», συμπληρώνει. «Μπορεί να δημιουργήσει πολλές εμμονικές συμπεριφορές. ... Το φαγητό δεν είναι για να το σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο».

    2. Πόσο άκαμπτοι είστε;

    Ένας άλλος καλός δείκτης είναι η ευελιξία σας γύρω από το στυλ διατροφής που ακολουθείτε, λέει η Rollin. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας προτίμησης στο φαγητό ή ενός τρόπου διατροφής που κάνει κάποιον να αισθάνεται καλά σε σχέση με ένα σύνολο άκαμπτων κανόνων που πρέπει να ακολουθηθούν», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτές οι εντολές συχνά συνοδεύονται από ενοχές και ντροπή.

    Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας στις οποίες ένα τρόφιμο πρέπει να αποκοπεί εντελώς, αλλά κατά τα άλλα μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να προσεγγίσει το συγκεκριμένο τρόφιμο με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι προσπαθείτε να περιορίσετε το τυρί. Λέτε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ τυρί ή μπορείτε να είστε πιο άνετοι, προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς στο πλατό μαζί με το τυρί, ώστε να τρώτε λιγότερο από αυτό; «Αντί να κοιτάτε τι μπορείτε να κόψετε», λέει η Rollin, «δείτε τι μπορείτε να προσθέσετε».

    3. Μπορείτε να φάτε μόνο ένα μικρό κομμάτι;

    Με τους πελάτες της, η Mokari αρέσκεται να χρησιμοποιεί τον κανόνα 80/20. Το 80% του χρόνου εστιάζουν στο να καταναλώνουν αυστηρά τρόφιμα που ορίζει μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, και το 20% του χρόνου υπάρχει μεγαλύτερη επιείκεια, είπε.

    Και αυτό δεν γίνεται μόνο ώστε να μείνει χώρος για διασκέδαση. Αυτή η προσέγγιση βοηθά επίσης στην απομάκρυνση από μια περιοριστική νοοτροπία. «Αν βάζετε όλους αυτούς τους κανόνες γύρω από ορισμένα τρόφιμα, θα νιώσετε ότι χάνετε το μέτρο», λέει η Mokari.

    Το να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας γύρω από συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε πολύ περιοριστικοί στη διατροφή σας, συμφωνεί η Rollin. Και αυτό μπορεί να είναι σωματικά περιοριστικό με το να μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει το φαγητό ή διανοητικά περιοριστικό με το να ντρέπεστε τη στιγμή που το τρώτε και μετά, λέει.

    Πηγή: cnn.gr- Photo by Diana Polekhina on Unsplash

  • Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε
    Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Στην σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» οι ειδικοί εξήγησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ασφαλής απώλεια βάρους.

    Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, δ/ντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την δίαιτα.

    Οι μύθοι γύρω από το «αδυνάτισμα» και οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί είναι τελικά επιτυχημένο το πλάνο διατροφής που είναι απλό;

    Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται μαζί πώς έχασε 30 κιλά σε περίπου έναν χρόνο.

    «Περιόρισα πάρα πολύ τις ποσότητες και με βοήθησε ένα ενέσιμο φάρμακο που πήρα ως διαβητικός. Το φάρμακο δεν θα βοηθήσει, εάν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι θέλεις να κάνεις», είπε ο Ηλίας Αλεξίου.

    Γιατί η δίαιτα γίνεται δυσκολότερη όσο περνούν τα χρόνια;

    Καθώς μεγαλώνουμε η πρώτη συνθήκη που αλλάζει είναι η ενεργειακή δαπάνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός φθίνει. Αυτό είναι συνάρτηση και της απώλεια και του σκελετικού μυός και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε πολλές νοσηρότητες.

    Μία εύκολη δίαιτα είναι μια καλή δίαιτα

    Όταν δημιουργείται ένα πλάνο διατροφής θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στα οικονομικά του άλλου. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει πράγματα που σε δύο μέρες ή σε δύο εβδομάδες θα τα παρατήσει, επεσήμανε η ειδικός.

    Μπορούν τα φάρμακα να συμβάλλουν απώλεια βάρους;

    Δεδομένου ότι ο Ηλίας Αλεξίου είναι διαβητικός, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό του τού συνταγογραφήθηκε για χορήγηση ένα ενέσιμο φάρμακα που έκρινε ο ειδικός που τον παρακολουθεί ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει.

    Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί με σκοπό την απώλεια βάρους. Μάλιστα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έγινε τόσο διαδεδομένη που εντέλει δημιούργησε ζήτημα έλλειψης προς τους ανθρώπους που για ιατρικός λόγους έπρεπε αν το λάβουν κι όχι για λόγους καλλωπισμού.

    Πάνω σε αυτό η κα. Αργυρακοπούλου ανέφερε: «Αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη το φάρμακο αυτό είναι λαμπρό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα φάρμακα για τη παχυσαρκία που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση. Πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που έχουν δείκτη μάζας σώματος κι άνω».

    Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λειτουργούν επικουρικά με την διατροφή και με την άσκηση που δεν πρέπει να την αμελούμε, είπε η κα. Αργυρακοπούλου.

    Πηγή: in.gr - Image by freepick

  • Χάστε 5 κιλά σε 3 ημέρες με τη στρατιωτική δίαιτα
    σε Plus +
    Χάστε 5 κιλά σε 3 ημέρες με τη στρατιωτική δίαιτα

    Το να χάσω 5 κιλά σε 3 ημέρες ακούγεται σαν κάποια σούπερ μυστική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια σκληρή και εξαντλητική δίαιτα 3 ημερών. Η ιδέα της στρατιωτικής δίαιτας είναι ένα απλό 3ήμερο διατροφικό πρόγραμμα, όπου θα πρέπει να περιορίσεις σημαντικά και αυστηρά την πρόσληψη θερμίδων για 72 ώρες και να τρως κανονικά και υγιεινά για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Δεν μπορείς να φας κανένα σνακ! Την δίαιτα αυτή μπορείτε επίσης να την βρείτε με αυτή την ονομασία “δίαιτα εξπρές 5 κιλά σε μια εβδομάδα”

    Αλλά, πριν μπούμε στο πραγματικό πρόγραμμα γευμάτων και στη λίστα αγορών της στρατιωτικής δίαιτας, ας δούμε μερικές ερωτήσεις.

    Θέλω να χάσω 5 κιλά σε 3 ημέρες, θα τα καταφέρω;

    Ναι. Η ιδέα πίσω από τις περισσότερες δίαιτες είναι η δημιουργία ενός θερμιδικού ελλείμματος. Αν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα σας, θα πάρετε βάρος. Αν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας, θα έχετε απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, η ακραία μέθοδος του τεράστιου περιορισμού των συνολικών θερμίδων με αυτό το 3 ήμερο πρόγραμμα δίαιτας, θα έχει σίγουρα σημαντική επίδραση στον οργανισμό και στον μεταβολισμό σου και θα σε βοηθήσει να την απώλεια βάρους που επιθυμείς.

    Το αν θα χάσετε πέντε κιλά σε μια εβδομάδα θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του οργανισμού σας πριν από την δίαιτα. Αν δεν είστε πολύ υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, θα χάσετε πιθανώς λιγότερα από τα 5 κιλά σε διάστημα 7 ημερών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο αδύνατοι είστε, τόσο πιο δύσκολα καίγονται οι παραπανίσιες θερμίδες.

    Αυτή η δίαιτα έχει να κάνει με τον στρατό;

    Όχι. Καθόλου. Η ιστορία που συνδέεται με αυτή τη δίαιτα είναι ότι ο στρατός έβαζε τους νεοσύλλεκτους σε αυτή, ώστε να χάσουν γρήγορα κιλά για να φτάσουν σε ένα βάρος στόχο. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει ότι μια τέτοια διατροφή εφαρμόστηκε ποτέ από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Θα χάσω πέντε κιλά μόνιμα με αυτή τη Στρατιωτική δίαιτα

    Όχι. Το βάρος που χάνετε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δίαιτας είναι κυρίως νερό. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η διαιτολόγος μας, έχει να πει τα εξής σχετικά με όλα αυτά:

    “Με αυτού του είδους την δίαιτα χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων, χάνετε κυρίως νερό και ενδεχομένως λίγους μυς. Το βάρος του νερού μπορεί να μειώνεται γρήγορα καθώς μειώνονται τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος, κάτι που συμβαίνει όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες. Το βάρος θα επανέλθει όταν αρχίσετε να τρώτε ξανά κανονικά”.

    Αυτό σημαίνει ότι όταν φτάσετε στο βάρος στόχο σας σε μια εβδομάδα και αρχίσετε να τρώτε ξανά κανονικά, ο μεταβολισμός σας θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση και θα ξαναπάρετε πίσω το βάρος που χάσατε.

    Η στρατιωτική δίαιτα είναι περισσότερο μια δίαιτα, γρήγορης απώλειας κιλών. Δεν μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε τη συνήθεια της σωστής υγιεινής διατροφής και να ενεργοποιήσει φυσικά τον μεταβολισμό.

    Αν δεν γνωρίζετε από υγιεινή διατροφή και υγιεινού τρόπου ζωής, οι πιθανότητες είναι ότι οι θερμίδες που θα χάσετε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δίαιτας, θα τις ξαναπάρετε πολύ εύκολα.

    Είναι η στρατιωτική δίαιτα υγιεινή;

    Μακροπρόθεσμα, δεν είναι. Ενώ ενθαρρύνεστε να τρώτε υγιεινά τις 4 ημέρες της εβδομάδας, η διατροφή για τις υπόλοιπες 3 ημέρες δεν είναι καθόλου ωφέλιμο από διατροφική άποψη. Τα γεύματά σας θα αποτελούνται από επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα), τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (παγωτό) και αλάτι (κράκερ), και χαμηλή ποικιλία και ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες ή ζωτικές βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.

    Υπάρχουν ορισμένοι ισχυρισμοί ότι αυτή η δίαιτα ενισχύει την απώλεια βάρους, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη γι’ αυτό.

    Είναι πιθανό ότι η στρατιωτική δίαιτα για μικρό χρονικό διάστημα ενέχει πολύ μικρότερους κινδύνους για την υγεία από ό,τι η τήρηση της για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    Ωστόσο, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ επίσημη επιστημονική ή ειδική μελέτη για τη διατροφή αυτή, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι. Εξαρτάται από εσάς αν αυτό είναι ένα ρίσκο που μπορείς να το πάρεις.

    Θα πρέπει να γυμνάζομαι κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Δίαιτας;

    Όχι κατά τη διάρκεια των 3 ημερών που ακολουθείτε το πρόγραμμα περιορισμένων θερμίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε ήδη σε ένα τεράστιο έλλειμμα θερμίδων. Αν πραγματοποιήσετε κάποια αθλητική δραστηριότητα, θα κάψετε πολλές από τις πολύ λίγες θερμίδες που ήδη τρώτε. Αυτό θα σας κάνει πολύ κουρασμένους και πεινασμένους.

    Μπορώ να τρώω με διαφορετικό πρόγραμμα γευμάτων;

    Ουσιαστικά, ναι. Η μόνη βασική προϋπόθεση για να χάσετε τα 5 κιλά σε 7 ημέρες είναι να τηρείτε την καθορισμένη πρόσληψη θερμίδων για κάθε μέρα:

    1. 1.400 θερμίδες την 1η ημέρα
    2. 1.200 θερμίδες την ημέρα 2
    3. 1.100 θερμίδες την τρίτη ημέρα

    Εάν ανησυχείς για το αν τα γεύματα που περιλαμβάνεται στο αρχικό πρόγραμμα δεν είναι τόσο υγιεινά, μπορείς να φας κάποια ενναλακτικά γεύματα, αρκεί να παραμείνεις εντός των καθορισμένων θερμιδικών ορίων. Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο νερό. Μπορείς να πίνεις όσο νερό θέλεις τις 3 ημέρες που ακολουθείς τη διατροφή.

    Πίνετε συχνά πράσινο τσάι για να αποτοξινώνετε το σώμα σας, να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά και να διεγείρετε το βασικό μεταβολικό σας ρυθμό. Αν δεν σας αρέσει το πράσινο τσάι, δοκιμάστε κάποιο από αυτά τα άλλα τσάγια βοτάνων: φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα ή δίκταμο.

    Θα συνιστούσατε αυτή τη δίαιτα;

    Αυτό εξαρτάται από τους προσωπικούς σας στόχους. Αν θέλετε γρήγορη βραχυπρόθεσμη απώλεια κιλών, τότε αυτή θα λειτουργήσει. Στην ουσία, πρόκειται για μια πολύ απλή, εύκολη στην τήρηση δίαιτα που δεν απαιτεί ειδικά συμπληρώματα ή ακριβά και δύσκολα προμηθευόμενα τρόφιμα.

    Εάν έχετε προβλήματα υγείας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Αν και, θα συνιστούσαμε πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα.

    Διαβάστε περισσότερα: misswebbie πως να χάσω 5 κιλά σε 3 μερες

    Image by Freepik

  • Χαμός με την δίαιτα «30-30-30» που σαρώνει στο tik-tok (vid)
    Χαμός με την δίαιτα «30-30-30» που σαρώνει στο tik-tok (vid)

    Αυτή η δίαιτα θεωρείται πως στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου ζωής,

    Μια νέα δίαιτα έχει γίνει viral στο TikTok. Συγκεκριμένα πρόκειται για την διατροφή «30-30-30», την οποία όσοι χρήστες την έχουν κάνει ισχυρίζονται πως τους έχει βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά και στην διάρκεια διατήρησής του.

    @coachdhealth #303030rule #303030 #30gofprotein #garybrecka #timothyferris #steadystatecardio #cardio #slowcarbdiet #weightloss #metabolichealth #viseralfat #fatloss ♬ original sound - CoachDhealth

    Γιατί λέγεται «30-30-30»

    Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα και στη συνέχεια30 λεπτά άσκησης χαμηλής έντασης.

    Την μέθοδο αυτή την έκανε γνωστή ο διατροφολόγος Gary Brecka, ο οποίος υποστηρίζει πως η δίαιτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 30-30-30

    Στο πρωινό, το πιάτο είναι απαραίτητο να περιέχει απαραίτητα 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα αυγό ή κοτόπουλο, ακόμα και αν περιλαμβάνει υδατάνθρακες.

    Στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει 30λεπτη άσκηση σε σταθερό, χαμηλό ρυθμό. Δηλαδή ασκήσεις χαμηλής έντασης που δεν ανεβάζουν πολύ τον καρδιακό ρυθμό.

    Η πρωτεΐνη δίνει ένα αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει την ποσότητα των σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    @fyrehealth DISCOVER the Famous 30/30/30 RULE! #garybrecka#fyp#fyphealth#Health#mindfulness#openyoureyes#FYP#healthyhabits ♬ original sound - FyreHealth

    Η τάση

    Αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη, όπως φαίνεται όμως μάλλον έχει γίνει τάση. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τους έχει βοηθήσει, το καλύτερο για όποιον θέλει να χάσει κάποια κιλά, πολλά ή λίγα, είναι να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

    Πηγή: gazzetta.gr - Φωτογραφία: unsplash

  • 30χρονη TikToker : Πώς έχασε 45 κιλά σε λιγότερο από 3 χρόνια
    σε Viral
    30χρονη TikToker : Πώς έχασε 45 κιλά σε λιγότερο από 3 χρόνια

    Μία από τις αγαπημένες της συνταγές αρωματισμένα, ψητά μπούτια κοτόπουλου

    Η ιστορία της 30χρονης Λίσα Μαρέσκα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους χρήστες του TikToker. Tην μοιράστηκε μαζί τους και ίσως είναι ένα καλό παράδειγμα.

    «Δεν ήμουν υγιής σωματικά ούτε ψυχικά»

    «Ήθελα να ξεκινήσω το ταξίδι μου για την απώλεια βάρους για πολλούς λόγους. Πάντοτε πάλευα με το βάρος μου και αυτό έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Έχασα πολλά κιλά στα τέλη του 2015 με έναν πολύ ανθυγιεινό τρόπο. Στερούμουν το φαγητό και το αλκοόλ και έτρωγα πολύ λίγο», λέει η νεαρή TikToker.

    «Δεν ήταν βιώσιμο, και μόλις σταμάτησα, πήρα όλο το βάρος πίσω και επιπλέον», εκμυστηρεύτηκε η ίδια, αποκαλύπτοντας ότι τον Ιούλιο του 2020 ήταν πιο βαριά απ’ ότι είχε υπάρξει ποτέ. «Δεν ήμουν υγιής σωματικά ούτε ψυχικά».

    «Εκείνο το μήνα, πήγα στο λούνα παρκ με μερικούς φίλους και ήμουν πολύ μεγάλη για να χωρέσω στα βαγόνια από τα τρενάκια. Το επίπεδο της ντροπής και του μίσους που ένιωσα για τον εαυτό μου όταν ο υπάλληλος μου είπε ότι δεν μπορούσα να ανέβω με ασφάλεια σε αυτή τη βόλτα, με κινητοποίησε να κάνω μία ριζική αλλαγή».

    Πώς ξεκίνησε η διαδρομή για την απώλεια των 45 κιλών

    Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι για την απώλεια βάρους της τον Ιούλιο του 2020, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 45 κιλά μέσα σε δυόμισι χρόνια. «Δεν έδωσα στον εαυτό μου ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου και νομίζω ότι αυτό βοήθησε πραγματικά στο να αφαιρέσω κάθε περιττή πίεση στον εαυτό μου», αποκαλύπτει η ίδια.

    @lisa.maresca I lost 20 pounds over 8 weeks....ps my closet door is broken #weightloss #transformation #orangetheory #otf #orangetheoryfitness ♬ Celebrate the Good Times - Mason

    Με την υποστήριξη των δικών της

    Η Μαρέσκα τονίζει επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να αναρωτιέσαι: «Τι μπορώ να ελέγξω;» και να επιδιώκεις να εστιάσεις σ’ αυτό. Για την ίδια, η απάντηση ήταν «η νοοτροπία και η σωματική δραστηριότητα. Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι μόνο η γυμναστική και το να προσέχεις τι τρως, αλλά ένα τεράστιο κομμάτι αυτού έχει να κάνει με το mentality σου» τονίζει η ίδια.

    Ούσα απολύτως ειλικρινής, η Μαρέσκα δεν διστάζει να παραδεχτεί πως υπήρχαν και μέρες που ήταν πολύ δύσκολο να βρει το κίνητρο να πάει στο γυμναστήριο νωρίς το πρωί, ή άλλες μέρες που η δυσμορφία που ένιωθε για το σώμα της ήταν πολύ έντονη. «Αλλά έχω μάθει να αναγνωρίζω αυτές τις στιγμές και να κάνω αυτό που χρειάζεται για να «επαναφέρω» τον εαυτό μου και να αναθεωρήσω τη νοοτροπία μου. Έχω ένα σπουδαίο σύστημα υποστήριξης από φίλους και οικογένεια που είναι πάντα δίπλα μου», λέει.

    @lisa.maresca Feeling extra proud of myself today 😊 #weightloss #orangtheoryfitness ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) [2018 Remaster] - Kate Bush

    Δεν ήθελα να νιώθω ότι στερούμαι

    Η 30χρονη tiktoker επισημαίνει πως η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι επίσης απαραίτητη. Έχοντας παλέψει με διατροφικές διαταραχές στο παρελθόν και έχοντας δοκιμάσει αμέτρητες «δίαιτες» που δεν ήταν εύκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, η Μαρέσκα αναγνώρισε τη σημασία του να βρει ένα πλάνο που να λειτουργεί καλύτερα για το σώμα της.

    «Δεν ήθελα να νιώθω ότι στερούμαι», λέει. «Προσπαθούσα να τρώω υγιεινά τις περισσότερες φορές μαγειρεύοντας όταν είμαι στο σπίτι, αλλά όταν [πήγαινα] έξω για φαγητό, παρέγγελνα ό,τι ήθελα χωρίς να αισθάνομαι ενοχές».

    Η Μαρέσκα δηλώνει επίσης πως η ίδια δεν είναι μεγάλη φαν της πολύπλοκης μαγειρικής ή της προετοιμασίας γευμάτων, γι’ αυτό προτιμά συνταγές που είναι αρκετά απλές για να τις φτιάξεις.

    Πηγή: in.gr

  • Υγιής καρδιά: Αυτές είναι οι 3 καλύτερες και οι 3 χειρότερες δίαιτες
    Υγιής καρδιά: Αυτές είναι οι 3 καλύτερες και οι 3 χειρότερες δίαιτες

    Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά της σωστής διατροφής για μια υγιή καρδιά.

    Εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία μας είναι η υγεία της καρδιάς μας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει πως οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παγκοσμίως, για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο και να προστατέψετε την καρδιά σας, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Healthstat.gr.

    Μαζί με την τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή είναι ένας βασικός τρόπος για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις. Ποια δίαιτα όμως πληροί καλύτερα τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας;

    Η δίαιτα DASH βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Είναι 100% ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της AHA διασφαλίζοντας την υγεία της καρδιάς. DASH σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει σημαντικά στην καρδιακή νόσο και τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, η πεσκαταριανή δίαιτα, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίστηκε κατά 92% με τις οδηγίες της AHA. Η γαλακτο-ωο-χορτοφαγική διατροφή, η οποία επιτρέπει τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και παραλλαγές που περιλαμβάνουν το ένα ή το άλλο, ευθυγραμμίστηκε κατά 86%.

    Η δημοφιλής μεσογειακή διατροφή

    Η βραβευμένη μεσογειακή διατροφή είναι κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA. Η δημοφιλής δίαιτα ήρθε στην τρίτη θέση κυρίως επειδή συνιστά ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher Gardner, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Stanford Prevention Research Center στην Καλιφόρνια.

    Δίαιτες Atkins και Κέτο

    Οι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, όπως η Atkins, και διάφορες Κετογονικές δίαιτες ήταν στο κατώτερο επίπεδο των υγιεινών διατροφικών προτύπων για την καρδιά, λόγω της έμφασης στο κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και κορεσμένα λίπη, καθώς και την περιορισμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

    Μια vegan δίαιτα που περιλάμβανε περισσότερο από 10% λιπαρά όπως και δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική, ήταν στη δεύτερη κατώτερη βαθμίδα - και οι δύο πληρούσαν το 78% των διατροφικών οδηγιών της AHA.

    Οι πολύ χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες (λιγότερο από 10% λιπαρά), και οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως οι South Beach, Zone και εκείνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν επίσης χαμηλά στη λίστα.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου
    Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

    Η διατροφή με το ρολόι φαίνεται να είναι η απάντηση στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

    Μια διατροφική επιλογή φαίνεται ικανή να μειώσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής πάθησης, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, ένα διατροφικό πρότυπο που εστιάζει στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, η οποία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που μπορεί να αποτραπεί με υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.

    «Μια διατροφή που καταναλώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο -και ειδικότερα νωρίς- μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», υποστήριξε η Leonie Heilbronn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

    Επιλογές όπως η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) θέλησαν να διαπιστώσουν ποιο διατροφικό μοτίβο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου. Για το σκοπό αυτό, στρατολόγησαν περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια μελέτη διάρκειας 18 μηνών. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διαλειμματική δίαιτα, ενώ άλλοι μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

    «Οι άνθρωποι που έκαναν διαλείπουσα νηστεία 3 φορές την εβδομάδα, τρώγοντας μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 12 μ.μ., έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη μετά από 6 μήνες συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν καθημερινά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων», αποκάλυψε η δρ. Heilbronn. «Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία ήταν πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των λιπιδίων του αίματος».

    Η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες

    «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο μέχρι σήμερα και την πρώτη που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη μετά την κατανάλωση ενός γεύματος», σχολίασε η πρώτη συντάκτρια της μελέτης και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Xiao Tong Teong. «Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων, που δείχνουν ότι ένα διατροφικό μοτίβο όπως η διαλειμματική νηστεία επεκτείνει τα οφέλη για την υγεία, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους», προσθέτει ο ερευνητής.

    Η νέα έρευνα δίνει πολλά υποσχόμενα στοιχεία, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Οι ερευνητές σημειώνουν, επιπλέον, ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο διατροφικό μοτίβο και είναι επομένως πιο αποτελεσματική εάν χρησιμοποιείται για περιορισμένες περιόδους. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε επίσης να εστιάσει στα αποτελέσματα που θα έδινε ένα μεγαλύτερης διάρκειας χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης τροφών, που θα έκανε αυτό το διατροφικό μοτίβο πιο βιώσιμο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο