Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 21:29

Γκάγκα για Προσωπικό Γιατρό: «Κάθε αρχή και δύσκολη» - Τι είπε για τη διάρκεια των ραντεβού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για τον «Προσωπικό Γιατρό» και την έλλειψη γιατρών στην πλατφόρμα που εγγράφονται οι πολίτες μίλησε η Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως «είναι αρχή και κάθε αρχή είναι δύσκολη».

Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε πως «γενικούς ιατρούς δεν έχουμε πολλούς στην Ελλάδα, όπως σε καμία χώρα δεν είναι πολλοί. Άρχισαν να μπαίνουν στο σύστημα και οι ειδικότητες, όπως οι καρδιολόγοι που παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα» και έτσι περιορίζεται το πρόβλημα.

«Είναι αρχή και κάθε αρχή είναι δύσκολη, πρέπει όμως να υπάρχει ο Προσωπικός Γιατρός. Ο καρδιολόγος μπορεί να γράψει όλες τις εξετάσεις, ακόμη και το καρδιογράφημα και το υπερηχογράφημα που θα κάνει εκείνος. Οι άρρωστοι που μου ζητούν παραπεμπτικό για εξετάσεις και τους ξέρω, γράφω από το γραφείο μου την εξέταση και ηλεκτρονικά πηγαίνει στο κινητό τους», σημείωσε η κ. Γκάγκα, λέγοντας πως μπορούν να υπάρξουν λύσεις προς εξομάλυνση του προβλήματος που έχει ανακύψει, λόγω της έλλειψης γιατρών που συμμετέχουν στον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού» και της ανάλογης έλλειψης για ραντεβού.

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα για τον χρόνο των ραντεβού

Σχετικά με τον χρόνο για κάθε ραντεβού, καθώς η πλατφόρμα κλείνει ραντεβού ανά 15 λεπτά με κάθε γιατρό, η Μίνα Γκάγκα απάντησε ότι «στα νοσοκομεία που λειτουργούν τα ραντεβού εδώ και χρόνια, κλείνονται ανά 15 λεπτά. Κάποιος άρρωστος θα κάνει 3 λεπτά γιατί θέλει μια συνταγογράφηση, κάποιος θα κάνει πάνω από 15 λεπτά, αλλά κατά μέσο όρο τα 15 λεπτά επαρκούν».

Για την αναβολή χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων

Για το μείζον ζήτημα της αναβολής επεμβάσεων και εξετάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για το οποίο υπήρξε ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Υγείας, μετά την συσσώρευση πολλών περιστατικών και την μεγέθυνση του χρόνου αναμονής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι «από την προηγούμενη ηγεσία, τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη, οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων που υπήρχαν είχαν καλυφθεί. Δώσαμε περισσότερα χρήματα στους ειδικευμένους. Υπάρχουν πάλι κενά και θα προκηρύξουμε νέες θέσεις για αναισθησιολόγους».

«Στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” οι αναισθησιολόγοι ήταν 10. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αναρρωτική άδεια που αναστάτωσε το πρόγραμμα. Μίλησα εδώ και καιρό μαζί τους και αναφέρθηκαν και σε έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ανοίξαμε την πλατφόρμα για μετακίνηση 40 νοσηλευτριών. Αναζητούμε αναισθησιολόγο σε άλλα νοσοκομεία, με εμπειρία στα παιδιά, για να μετακινηθεί», είπε η Μίνα Γκάγκα.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και άμεσα

«Πάντα για την γρίπη η σύσταση είναι τα παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών να εμβολιάζονται και μάλιστα νωρίς, γιατί η γρίπη είναι ένα σοβαρό νόσημα για τα παιδιά», είπε η κ. Γκάγκα, επισημαίνοντας πως «είναι επικαιροποιημένο κάθε χρόνο το εμβόλιο για την γρίπη» και ότι η επιδημία γρίπης έχει έρθει νωρίτερα φέτος.

Για τα κενά ιατρών στο ΕΣΥ

Για τις ελλείψεις ιατρών στο ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Πύργου, λέγοντας πως «προκηρύξαμε 4 θέσεις ιατρών και δεν πήγε κανένας. Υπάρχει θέμα εκεί. Δεν είχαμε κανέναν γιατρό που θέλει να πάει εκεί», προσθέτοντας πως είναι πολύ καλό το περιβάλλον εργασίας στο νοσοκομείο του Πύργου και ότι ο Πύργος είναι μια μεγάλη πόλη και δεν είναι κάποιο νησί που υπάρχει και πρόβλημα με την στέγαση και το ύψος των ενοικίων.

«Το σύστημα φυλλοροεί εδώ και 10 χρόνια. Ενισχύθηκε με προσωπικό το σύστημα εν μέσω πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό σε κάποιες ειδικότητες. Στην Θεσσαλονίκη προκηρύξαμε 27 θέσεις αναισθησιολόγων και δεν υπήρξε ανταπόκριση», είπε η κ. Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με τις καθυστερήσεις στα ραντεβού, τόνισε πως «όταν χρειάζεται κάτι να γίνει πιέζουμε τα πράγματα και σε προσωπικό επίπεδο, καλούμε σε άλλο νοσοκομείο, καλούμε έναν διευθυντή που ξέρουμε».

Στη συνέχεια, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι «προφανώς και δεν πρέπει να γίνονται έτσι τα πράγματα» και προσέθεσε ότι «καθυστερήσεις είχαμε πάντα στα νοσοκομεία. Τώρα έχουμε αρχίσει και καταγράφουμε τα προβλήματα για να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύπτει».

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:24

Σχετικά Άρθρα

  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αγαπηδάκη: Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
    Αγαπηδάκη: Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

    Στη σημασία του προγράμματος δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    «Είναι πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Αποτελεί όραμα του πρωθυπουργού και δική μου προσωπική δέσμευση και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό. Το έχουμε πλέον πράξη. Δεν είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε ότι είναι καλό. Είναι μία απτή πραγματικότητα για κάθε πολίτη», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

    Πρόσθεσε ότι πάνω από 430.000 γυναίκες έχουν κάνει τη μαστογραφία και σε περίπου 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα. Ακολούθησε το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή sms προς τους δικαιούχους ηλικίας 50-69 ετών για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Έχουν αποσταλεί 1,5 εκατομμύριο ηλεκτρονικά παραπεμπτικά. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχουν φύγει τα υπόλοιπα, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

    Ανακοίνωσε ότι σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά, το οποίο αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 ως 70 ετών.

    Η διαδικασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο πρόγραμμα για τον κακρίνο του παχέος εντέρου. Όσοι έχουν άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν sms, αυτοί που δεν έχουν είναι τυπωμένο το παραπεμπτικό στο σύστημα, ή ζητούν από το γιατρό τους να τους το τυπώσει.

    Στη συνέχεια, μπαίνουν στο site που αναγράφεται στο μήνυμα www.col.gov.gr, βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία. Είναι πάνω από 6.500 σε όλη τη χώρα τα φαρμακεία που συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Μόνο από αυτά τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οι πολίτες το self-test.

    Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο self-test χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και είναι αυτά που έχει συστήσει η Επιτροπή των Ειδικών Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο. Αν το self-test είναι θετικό, ο πολίτης επισκέπτεται γαστρεντερολόγο, γίνεται μία διεξοδική διερεύνηση και μετά ακολουθεί κολονοσκόπηση.

    «Όλα αυτά, self-test, γιατρός και η κολονοσκόπηση είναι δωρεάν για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δωρεάν εξετάσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι μεν αλλά… για το νέο νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι μεν αλλά… για το νέο νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού

    Χρ. Γιαννικούλης «Προβληματισμός για την ένταξη αγροτικών ιατρών στο θεσμό»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το προβληματισμό του ως προς τις διατάξεις του νέου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας. Ενώ, επί της αρχής του νόμου και του θεσμού, δηλώνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζεται η αντίθεση στην ένταξη αγροτικών ιατρών με την ελάχιστη εξειδίκευση και εμπειρία.

    «Ως Ιατρικός Σύλλογος, επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, όπως δεν είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και θεωρούμε αρνητικό στοιχείο στο τελευταίο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση είναι η υποχρεωτικότητα συμμετοχής στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, την οποία επιβάλλει και στους μόλις αποφοιτήσαντες από την ιατρική σχολή, στους αγροτικούς ιατρούς» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλη.

    «Ενσωματώνει στο θεσμό συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν ούτε την εξειδικευμένη γνώση ακόμη ούτε την εμπειρία για να αναλάβουν αυτό το έργο. Εκτός αν τους θέλουν μόνο για να γράφουν φάρμακα αλλά αυτό στην ουσία δεν συνιστά το έργο του θεσμού. Αν θέλουμε ιατρούς για να εκτελούν ουσιαστικό έργο, αυτό δεν μπορεί να γίνεται από συναδέλφους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, όση προθυμία και να έχουν και γενική κατάρτιση πάνω στην ιατρική. Αυτό είναι ένα σημείο, που μας προβληματίζει πολύ στο νομοσχέδιο» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

    Το νομοσχέδιο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση έως και τις 8 Οκτωβρίου και μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς του, στο συγκεκριμένο άρθρο.

  • Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει
    Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει

    Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει σειρά αλλαγών για τον θεσμό.

    Ο προσωπικός γιατρός ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας.

    Αποτέλεσμα είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες σήμερα να μην διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην πλατφόρμα opengov.gr, προβλέπει εκτός των άλλων ότι:

    -Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Όπως αναφέρεται: ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

    Επίσης δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας με μπόνους τελικά 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί.

    Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

    -Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    -Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    Προσωπικός γιατρός με παραπομπές σε νοσοκομεία

    Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

    Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

    Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.

    Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

    Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.

    https://www.ethnos.gr/health/article/334350/prosopikosgiatroskatatethhketonomosxediogiathnprotobathmiafrontidaygeiastiallazei

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Προσωπικός γιατρός: Απλήρωτοι από τις αρχές του έτους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας
    Προσωπικός γιατρός: Απλήρωτοι από τις αρχές του έτους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας

    Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) για τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» στον οποίο εργάζονται υποχρεωτικά.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, ενώ οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Πειραιά και στα νησιά και ως «προσωπικοί γιατροί», θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί 3 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

    Με βάση την πληροφόρηση που έλαβαν πολλοί γιατροί από την 2η ΥΠΕ – όπως μεταφέρουν στο ethnos.gr – τα απαραίτητα κονδύλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

    Να σημειωθεί ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εργάζονται υποχρεωτικά και ως «προσωπικοί γιατροί» έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν είχε βρεθεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

    Αντίθετα, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν πληρωθεί κανονικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται η εκκαθάριση και για τον Απρίλιο ώστε έως τις 27 Μαΐου να έχουν αποπληρωθεί για τον «προσωπικό γιατρό», όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

    Να υπενθυμιστεί ότι το ιατρικό προσωπικό του δημοσίου (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ) λαμβάνει ως πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για πληθυσμό εγγεγραμμένων από 1501 έως 2000 άτομα, περίπου στα 700 ευρώ καθαρά.

    «Παγωμένος» ακόμη ο προσωπικός γιατρός

    Ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του προσωπικού γιατρού παραμένει μέχρι και σήμερα στάσιμος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

    Μέχρι σήμερα το 43,5% του πληθυσμού παραμένει χωρίς προσωπικό γιατρό, καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

    Στον θεσμό εγγεγραμμένοι γιατροί ως Προσωπικοί είναι συνολικά 3.502 οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν περίπου 8 εκατ. δικαιούχους. Από αυτούς οι 2.208 είναι γιατροί των δημοσίων δομών που υποχρεωτικά ανέλαβαν επιπλέον καθήκοντα, ενώ 1.294 είναι ιδιώτες γιατροί.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ οι γιατροί των δημοσίων δομών της 2ης ΥΠΕ παραμένουν απλήρωτοι, οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί πληρώνονται κανονικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γεφύρι της Άρτας ο προσωπικός γιατρός - Τα νέα σχέδια του υπουργείου Υγείας
    Γεφύρι της Άρτας ο προσωπικός γιατρός - Τα νέα σχέδια του υπουργείου Υγείας

    Σχεδόν 2 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο προσωπικός γιατρός παραμένει «παγωμένος».

    Μπορεί να θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 ο «γιατρός για όλους», όπως ήταν το σύνθημα της κυβέρνησης, όμως παρότι φθάνουμε στα μέσα του 2024, ο θεσμός ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

    Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα επανασχεδιάσει τον προσωπικό γιατρό, και μάλιστα θα καταθέσει νομοσχέδιο εντός του Μαΐου, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να βρίσκουν γιατρό στη γειτονιά τους.

    Προσωπικός γιατρός αλλά μόνο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι των πολιτών, είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Κάτι βέβαια που είχε επιδιωχθεί και από την ίδια κυβέρνηση και στην προηγούμενη νομοθέτηση του προσωπικού γιατρού, αλλά δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας του περιορισμένου ιατρικού προσωπικού.

    Αποτέλεσμα όμως ήταν πολίτες να έχουν εγγραφεί σε γιατρούς που ήταν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους μόνο και μόνο για να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονταν με το προηγούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Στη νέα εκδοχή του προσωπικού γιατρού δεν θα υπάρχουν πρόστιμα αλλά θα υφίσταται η υποχρεωτική εγγραφή. Εάν ένας πολίτης δεν θα έχει επιλέξει, θα υπάρχει αυτόματη αντιστοίχιση με βάση τον τόπο κατοικίας.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, οι αλλαγές αυτές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προωθηθούν με νέο νομοσχέδιο εντός του Μαΐου.

    Υπό το πρίσμα αυτό, το δεύτερο εξάμηνο του έτους (2024) – εκτιμά το υπουργείο Υγείας - θα ανοίξουν οι νέες θέσεις για τους γιατρούς σε επίπεδο Δήμου, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει αυξηθεί η δεξαμενή για να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στον προσωπικό γιατρό.

    Παιδιά χωρίς δωρεάν προσωπικό γιατρό

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει όμως να αντιμετωπίσει και ένα άλλο δύσκολο εγχείρημα που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός για παιδιά».

    Αν και η κυβέρνηση από το 2023 δήλωνε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί ο προσωπικός γιατρός για παιδιά, σήμερα δεν υπάρχουν καν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παιδιάτρων.

    Ο κλάδος έχει θέσει από την αρχή τις απαιτήσεις του στο υπουργείο Υγείας, αφού σημειώνει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν κυρίως τα οικονομικά κριτήρια, οι γιατροί δεν θα συμμετάσχουν. Άποψη που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού.

    Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 3500 Παιδίατροι οι οποίοι είναι ιδιώτες και δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν για όλες τις επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις
    Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις

    Πέντε νέες επιβαρύνσεις είναι πιθανό να συναντήσουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα οι ασθενείς, αφού οι ρυθμίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, φέρνουν νέες χρεώσεις για τους πολίτες. Τα απογευματινά χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός της επιλογής, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του Δημοσίου φέρνουν νέες χρεώσεις για τους ασθενείς οι οποίοι μέχρι σήμερα τις απολάμβαναν δωρεάν.

    Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία

    Η αρχή γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που ξεκινούν την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Τα απογευματινά χειρουργεία θα επιβαρύνουν τους ασθενείς που θα επιδιώξουν να χειρουργηθούν νωρίτερα στο ΕΣΥ και να μην περιμένουν για μήνες προκειμένου να δουν την χειρουργική αίθουσα. Μέλημα που θα έπρεπε να είναι του υπουργείου Υγείας και όχι των ίδιων των ασθενών. Το κόστος θα ξεκινάει από τα 300 € για τις πολύ μικρές επεμβάσεις και θα φτάνει έως και τα 2000 €. Άγνωστο παραμένει πως θα ελέγχεται εάν ένας χειρουργός ζητά επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς παρανόμως προκειμένου να τους χειρουργήσει.

    Όπως έγραψε το ethnos.gr, μόνο 7-8 μικρά νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

    Ο ακριβός προσωπικός γιατρός

    Επιπλέον, αύξηση στο κόστος για τους πολίτες αναμένεται να προκύψει και από τον νέο προσωπικό γιατρό ο οποίος στήνεται από την αρχή και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Μάιο. Επειδή δεν έχουν ανευρεθεί ακόμα οι γιατροί που απαιτούνται και να εξυπηρετηθεί όλος ο πληθυσμός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προωθούν μία ρύθμιση που θα αναγκάσει πολλούς συμπολίτες μας να πληρώνουν τελικά τον προσωπικό γιατρό. Θα μπορούν να επιλέξουν εάν δεν βρίσκουν γιατρό ή αν επιθυμούν να διατηρήσουν τον ίδιο που έχουν σήμερα, να τον πληρώνουν κανονικά με χρήματα από την τσέπη τους. Εκείνος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η επίσκεψη όσο κι αν αυτήν κοστίζει θα καταβάλλεται κανονικά από τον ίδιο τον ασθενή.

    Διαγνωστικές εξετάσεις με χαράτσι

    Από την άλλη και οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν γλίτωσαν από ένα νέο χαράτσι. Και αυτό διότι με βάση ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 1 € για τις αιματολογικές τους εξετάσεις ανά παραπεμπτικό, αλλά και 3 € για κάθε παραπεμπτικό για απεικονιστικές εξετάσεις. Το ποσό αυτό προκύπτει όπως εξηγείται στη διάταξη του υπουργείου υγείας προκειμένου να μειωθεί το clawback στα διαγνωστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς που σήμερα υποχρεώνονται να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη.

    Πρόκειται για μια λύση που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην καταβάλει η πολιτεία επιπλέον κονδύλια στο «πακέτο» για τις διαγνωστικές εξετάσεις των περίπου 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι το χαράτσι στις εξετάσεις θα προστίθεται στη συμμετοχή που σήμερα πληρώνει ασθενείς.

    Εμβόλια covid με χρέωση

    Μπορεί μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας οι πολίτες να ήταν συνηθισμένοι να κάνουν δωρεάν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Όσοι θέλουν σήμερα να κάνουν το εμβόλιο κατά της covid σε φαρμακείο και να μην μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή νοσοκομείο τα οποία άλλωστε είναι πλέον περιορισμένα, θα έχουν χρεώσεις. Με βάση διατάξεις του υπουργείου υγείας ο εμβολιασμός θα κοστίζει 5 € + ΦΠΑ εάν θα γίνεται μέσα στα φαρμακεία αφού δίνεται πλέον το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.

    Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

    Όμως κρυφές επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν από τους επόμενους μήνες και μέσω των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ στους γιατρούς του δημοσίου να εκτελούν και ιδιωτικό έργο- δηλαδή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική ή και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες - ανοίγει έναν άλλον δρόμο μυστικών χρεώσεων για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα.

    Οι φόβοι των συνδικαλιστών είναι πως όσοι επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο θα προωθούν τους ασθενείς του ΕΣΥ εντέχνως στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή και σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αποκομίσουν όφελος. Ένα φαινόμενο που ήταν ευρέως διαδεδομένο την περίοδο που υπήρχαν τα υποκαταστήματα και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Οι γιατροί εξέταζαν για ελάχιστα λεπτά τους ασφαλισμένους και τους παρέπεμπαν στη συνέχεια στο ιδιωτικό τους ιατρείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Ένα σύστημα που ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήργησε το 2014 θέτοντας το επαγγελματικό δίλημμα στους τότε γιατρούς του Ι.Κ.Α. να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα και την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Προσωπικός γιατρός: Δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς, μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ
    Προσωπικός γιατρός: Δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς, μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

    H μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το θεσμό του προσωπικού γιατρού, προχωρά με νέες δυνατότητες για τους ασφαλισμένους.

    Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ξεκινάει με την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, με τη δημιουργία μιας δεξαμενής γιατρών που αποτελείται από τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών, τους νέους γιατρούς κατά το ένα έτος του «αγροτικού» τους και -το νέο στοιχείο- ιδιώτες γενικούς γιατρούς και παθολόγους για τους πολίτες που επιθυμούν να μείνουν στο δικό τους γιατρό, τον οποίο θα συνεχίσουν να πληρώνoυν ιδιωτικά.

    Ο ιδιώτης γιατρός θα έχει πρόσβαση στον Ατομικό Φάκελο Υγείας ώστε να τον συμπληρώνει. Το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις άλλες ενώσεις γιατρών για το συγκεκριμένο θέμα.

    Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα φροντίσει ώστε να υπάρξει κάλυψη για δωρεάν προσωπικό γιατρό και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

    Από τις νέες θέσεις που θα ανοίξουν ανά Δήμο, το 60% χρειάζεται να είναι στην Αττική και μετά στην Κεντρική Μακεδονία.

    Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσωπικών γιατρών, ώστε να ανταποκριθούν στους δείκτες απόδοσης που τίθενται, ενώ θα γίνεται και αξιολόγηση με βάση τη γνώμη του ασθενούς.

    Τέλος, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπ. Υγείας, ιδρύονται 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας τα οποία θα στελεχωθούν με 4 ή 5 μέλη ΔΕΠ σε ειδικότητες στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Επίσης, θα εγκατασταθούν εκεί οι σταθμοί τηλεϊατρικής.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch