Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 07:50

Η ώρα της ανάδειξης για το ναό Επικούριου Απόλλωνα

Γράφτηκε από τον

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας μέσα από χρηματοδοτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη - Ίριδα Κόλλια, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Άμεσα ξεκινά η αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών του ναού, ενώ πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί και η τέντα που προστατεύει το ναό από τις καιρικές συνθήκες.

Σχολιάζοντας την πολύ σημαντική είδηση της επανέναρξης των εργασιών, η κα Κόλλια τόνισε πως «... ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής που μάλιστα διασώζει ένα μεγάλο μέρος του δομικού υλικού του. Σε αναγνώριση της μοναδικότητας του και των αξιών που αντιπροσωπεύει ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που εντάχθηκε το 1986 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξη του έργου ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΒΑΣΣΩΝ-Γ΄ΦΑΣΗ, στο Ε.Π. « Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία» με την υπ αρ. 8980/2984/A3/27-12-2018 Απόφαση της ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και με συνολικό προϋπολογισμό 2.891.211,78 ευρώ αποτελεί εξέλιξη που μας γεμίζει ικανοποίηση, δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας είχε την ευθύνη της σύνταξης του φακέλου που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης του ναού, εγχείρημα με σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγχρόνως επίπονο, πολυσύνθετο και χρονοβόρο επιστημονικό έργο. Στην αίσια αυτή έκβαση, στην οποία συνέβαλαν πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες, αναγνωρίζουμε βεβαίως την ξεκάθαρη βούληση και τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και σε ένα βαθμό οφείλεται και στο ενδιαφέρον και την αρωγή προσώπων από τον πολιτικό κόσμο» .

Άμεσα ξεκινά το υποέργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΩΝ ΠΤΕΡΩΝ ΝΑΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΒΑΣΣΩΝ» που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αναστήλωσης και αποσκοπεί αφενός μεν στην αποκατάσταση των τμημάτων των δύο μακρών πλευρών της περίστασης που εφάπτονται στο ήδη αποκατεστημένο βόρειο πτερό του ναού και αφετέρου την αναστήλωση τμήματος του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση από το μνημείο κιόνων στην ανατολική πλευρά και στη δυτική μακρά πλευρά, την αποσυναρμολόγηση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών μελών, των γειτονικών πλακών δαπέδου και των κρατευτών, συνολικά 68 λίθων της ευθυντηρίας και της κρηπίδας, προκειμένου να γίνει η δομική τους αποκατάσταση, συντήρηση, ανάταξη και επανασύνδεση και εν τέλει η επανατοποθέτησή τους και η αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση τριών λίθων του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού.

Στο υποέργο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΩΝ ΒΑΣΣΩΝ προβλέπεται η αναβάθμιση της κατάστασης διατήρησης του στεγάστρου προστασίας του ναού, μιας περίκλειστης εφελκυόμενης κατασκευής, που λόγω παλαιότητας χρήζει συντήρησης. Στο πλαίσιο του υποέργου αυτού θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας ≈4.500 τ.μ. και βάρους ≈6 τόνων, με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.

Επιπροσθέτως, η Εφορεία μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι στην τελική φάση έγκρισης βρίσκεται και δεύτερο έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό») με τίτλο ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αντικείμενο της παραπάνω πρότασης είναι η εγκαθίδρυση στο ναό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το ΕΜΠ -υπεύθυνη από την πλευρά του ΕΜΠ είναι η καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου- μέσω κοινής ερευνητικής διαδικασίας εργαστηρίου παρακολούθησης και ελέγχου της κατάστασης διατήρησης του μνημείου και συγκεκριμένα διερεύνησης της διαδικασίας φθοράς του λίθου, από τον οποίο αποτελείται το δομικό υλικό του, που θα είναι ανοικτό και στους επισκέπτες του ναού.

Επίσης, υλοποιείται το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ – ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO» (ΕΣΠΑ, Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα») από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ηλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τους δύο εγγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών τεκμηρίωσης και η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με την είδηση που αφορά στο έργο «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας» θα επανέλθουμε με νέο Δελτίο Τύπου, μόλις μας ανακοινωθεί επίσημα η αναμενόμενη ένταξη του έργου στο Leader, πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι όλες οι ιστορικές και λοιπές πληροφορίες που αναφέρονται στον διαδικτυακό κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του ΥΠ.ΠΟ.Α. για όλα τα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, ανεξαρτήτως του συντάκτη – αρχαιολόγου του λήμματος, τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΥΠΠΟΑ – Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας η οποία διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα και πρέπει να μνημονεύεται στις πηγές όταν γίνεται χρήση υλικού προερχομένου από τον ανωτέρω κόμβο".

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 10:59

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας
    ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας

    Μια ακόμα φάση του μακρόπνοου και σύνθετου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγάλειας, ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό, ο χαρακτήρας του έργου είναι κυρίως στερεωτικός και αποσκοπεί στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτηρίου και στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνάς του έναντι των φυσικών δράσεων.

    Οι προσφάτως εκτελεσθείσες εργασίες στο μνημείο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο Υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της Πράξης «Αποκατάσταση - Ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών - Γ΄ φάση» ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

    Το εν λόγω Υποέργο που πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, διήρκησε από τον Φεβρουάριο 2019 έως και τον Νοέμβριο 2023 και η δαπάνη υλοποίησής του ανήλθε στο ποσό των 1.276.443,84 €. Οι δύο κύριοι στόχοι του αφορούσαν:

    (α) τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου, ένα στην ανατολική πλευρά του που περιλαμβάνει δύο κίονες (τους 3ο και 4ο από Β.) και ένα στη δυτική πλευρά του μνημείου που περιλαμβάνει ένα κίονα (τον 3ο από Β.), και

    (β) την αποκατάσταση και αναστήλωση στη βόρεια όψη του μνημείου τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου, για τους οποίους σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη είναι γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού από κοινού με ολίγους άλλους, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, στις περιοχές επέμβασης στο μνημείο, μεταξύ άλλων: (i) έλαβαν χώρα εργασίες καταβίβασης λίθων επιστυλίων, απομακρύνσεις από το μνημείο κιόνων ολόσωμων (Εικ. 1), και αποσυναρμολογήσεις λίθων κρηπίδας και ευθυντηρίας, (ii) πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης, με την κατασκευή τοιχαρίων υποστήριξης και αντιστήριξης στο δυτικό θεμέλιο, και τη διαμόρφωση στρώσης από σταθεροποιημένη άργιλο μεταξύ του βραχώδους υποβάθρου και των λίθων ευθυντηρίας, (iii) αποκαταστάθηκε η ακεραιότητα των αποσυναρμολογημένων λίθων (με συγκολλήσεις των θραυσμάτων τους καθώς και συμπληρωματικών τεμαχίων τους, Εικ. 2), (iv) αναστηλώθηκαν οι τρεις λίθοι του βόρειου επιστυλίου (Εικ. 3, 4), ανατάχθηκαν οι αποκαταστημένοι λίθοι στις μακρές πλευρές και επανήλθαν στο μνημείο οι τρεις κίονες (Εικ. 5, 6), και τέλος (v) πραγματοποιήθηκε η επανασύνδεση, με νέα στοιχεία από τιτάνιο, όσων λίθων είχαν εκ της κατασκευής τους μεταξύ των συνδέσεις.

    Με τις πρόσφατες εργασίες, οι οποίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια του εκτελεσμένου από το 2001 έως το 2015 έργου αποκατάστασης του βόρειου πτερού του μνημείου των Βασσών, που είχε εκτελεστεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικούριου Απόλλωνα, αφενός υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αποκατάστασης των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του, και αφετέρου επανατοποθετήθηκαν στη πρόσοψη του αρχαίου ναού τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του (μετά περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο) αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου του για πρώτη φορά μετά το 1812.

    Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το εν λόγω πολύπλευρο έργο όχι μόνο στοχεύει στη συντήρηση και την επαρκή ενίσχυση ενός αρχαίου κτηρίου, αλλά έχει ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση για τις μελλοντικές γενιές ενός μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας (όπως είναι γνωστό, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Τέλος, το έργο συνεισφέρει και στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, που είναι όμως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και διάσπαρτη με πολλούς άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαίας Φιγάλειας, Ιερού Λυκαίου Δία, Αρχαίας Αλίφειρας κ.α.)

    Epikour 2

    Epikour 3

    Epikour 4

    Epikour 5

  • Οι Σύλλογοι Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας ζητούν από την ΕΟΕ να συμπεριληφθεί ο Επικούριος Απόλλωνας στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας
    Οι Σύλλογοι Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας ζητούν από την ΕΟΕ να συμπεριληφθεί ο Επικούριος Απόλλωνας στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας
    Κοινή επιστολή των Συλλόγων Νέων της Επαρχίας Ολυμπίας εστάλη πριν λίγες μέρες στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να επανεξετάσει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ηλεία και να εντάξει σε αυτή το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα το πρώτο αναγνωρισμένο ελληνικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας που ανεγράφη στο κατάλογο της UNESCO. Την επιστολή υπογράφουν:
    • Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Καλλιθέας ''Ο ΖΑΧΑΣ''
    • Σύλλογος Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας ''ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ''
    • Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ''ΟΙ ΠΑΡΑΣΣΙΟΙ''
    Η Επιστολή αναφέρει:
    Αξιότιμα μέλη της ΕΟΕ, Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή προκειμένου να σας εκφράσουμε το αίτημά μας ώστε να συμπεριληφθεί ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας του 2024. Το αίτημά μας στηρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μνημείο με οικουμενική απήχηση, μιας και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, έναν χρόνο πριν την Ακρόπολη των Αθηνών.
    Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη προβολή και των δύο αυτών οικουμενικών συμβόλων, αφού η Ολυμπιακή Φλόγα θα μπορέσει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο από την αίγλη ενός μνημείου που συνδέεται με την λατρεία του θεού Απόλλωνα, τον οποίο επικαλείται η πρωθιέρεια κατά την αφή της Φλόγας, και συνάμα ο ναός να λάμψει από το φως του οικουμενικού αυτού συμβόλου.
    Μάλιστα, ενδεχόμενοι ενδοιασμοί της Επιτροπής θα μπορούσαν να παραμεριστούν, αφού η επιτυχημένη πρώτη διανυκτέρευση της Φλόγας στην Ανδρίτσαινα το 2004 σε συνδυασμό με την εμπειρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
    Ως εκ τούτου, με κάθε σεβασμό σας προτρέπουμε να αναδιαμορφώσετε τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, αλλά και να μεριμνήσετε ώστε να συμπεριληφθεί ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα σε κάθε Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Ναός Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας: Σπάνιο video πριν καλυφθεί το μνημείο
    Ναός Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας: Σπάνιο video πριν καλυφθεί το μνημείο

    Είναι το πρώτο φιλμ για το ναό του επικούρειου Απόλλωνα που έχτισε ο Ικτίνος στην κορυφή ενός βουνού. Ο σκηνοθέτης (Jean-Daniel Pollet) μαγεύτηκε και είπε ότι αυτός ο ναός υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον. Έτσι λοιπόν τον κινηματογράφησε με ρυθμό ιερής τελετουργίας και το αποτέλεσμα αντάμειψε τις προσπάθειες του.

    Ο ναός είναι κτισμένος κυρίως με ασβεστολιθική πέτρα και είναι χωρίς το άγαλμα του θεού Απόλλωνα.

    «Εδώ μπορείς να υπάρξεις»

    Εντυπωσιασμένος από τη γοητεία του αρχαιολογικού χώρου των Βασσών ο εξαιρετικός σκηνοθέτης Jean-Daniel Pollet, μόλις τον ανακάλυψε βρήκε ένα υπαρξιακό καταφύγιο λέγοντας «Εδώ μπορείς να υπάρξεις».

    Χαρακτήρισε τον τόπο ως άκρον άωτον της μαγείας και για μια δεκαετία τον θεωρούσε το κέντρο του κόσμου. Τον επισκέφθηκε πολλές φορές και τρεις ταινίες του έχουν αναφορές στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Η μία από αυτές «Βάσσες» είναι αφιερωμένη στο ναό. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό ποίημα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει περιγράψει ως εξής τη σχέση του με τις Βάσσες:

    «Πρωτοείδα το ναό των Βασσών κάνοντας το γύρο της Μεσογείου. Πρέπει λοιπόν να πω γιατί έφυγα, γιατί έκανα αυτόν το γύρο. Είχα επισημάνει το ναό σε μια λιθογραφία (όχι φωτογραφία) κάποιου βιβλίου, γιατί έγραφε ότι ήταν ο μόνος κτισμένος στα υψώματα της Πελοποννήσου και χωρίς θέα στη θάλασσα.

    Έγραφε, επίσης, ότι αυτός ο ναός ήταν το τελευταίο έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Αυτό το έργο, μέσα στις μικροσκοπικές του διαστάσεις σε σύγκριση με τον Παρθενώνα, δίνει την εντύπωση κάποιου που γέρασε, που δεν έχει πια αλαζονεία, που σχεδόν δεν είναι πια Έλληνας, αλλά ξέρει μόνο να κτίζει σαν Έλληνας.

    Άλλωστε, οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστεί αυτός ο ναός, εξορύχθηκαν απ” αυτήν εδώ την ίδια περιοχή· βλέπει κανείς καλά ότι είναι γκρίζες σαν τις άλλες που είναι τριγύρω. Σε άλλους ελληνικούς ναούς χρησιμοποιήθηκε ένα συγκεκριμένο μάρμαρο, από ένα συγκεκριμένο λατομείο, αλλά πιστεύω ότι όλα είχαν πάνω-κάτω την ίδια προέλευση, το ίδιο χρώμα, την ίδια πυκνότητα και την ίδια αντοχή.

    Για τις Βάσσες, σίγουρα υπάρχουν στοιχεία – θα μπορούσα να γνωρίζω περισσότερα αν είχα μελετήσει την ιστορία του ναού πιο εμπεριστατωμένα. Οπωσδήποτε, κάπου θα είναι γραμμένα. Αυτό που συγκράτησα, είναι ότι κτίστηκε για να ξορκίσει ένα λιμό, μιαν αρρώστια (ίσως πανούκλα) που, εκείνη την εποχή, είχε ρημάξει την περιοχή. Είναι πολλές οι ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την εικασία, αλλά δεν τις θυμάμαι πια.

    Θυμάμαι, όμως, άλλη μια ιδιαιτερότητα: συνήθως, στο κέντρο κάθε ναού υπάρχει μια θέση όπου μπαίνει ένα άγαλμα: το άγαλμα κάποιου θεού στον οποίο υποτίθεται ότι είναι αφιερωμένος ο ναός (Απόλλων κ.λπ.). Ε, λοιπόν, στις Βάσσες δεν υπήρχε τέτοιο βάθρο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο είδος αθεϊστικού ναού, αλλά μάλλον αεροβατούσα.

    Μου είπαν ότι όλοι οι ελληνικοί ναοί είχαν τον ίδιο προσανατολισμό – αυτός εδώ, όμως αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στα οποία ξαναγύρισα (τουλάχιστον επτά φορές· τις πέντε, μάλιστα, χωρίς μηχανή). Είναι ένας τόπος που σου μιλάει, που ο Sollers λέει ότι είναι γεμάτος απ” τα λόγια των νεκρών, κι οι νεκροί τού μιλάνε, του λένε δίχως άλλο τα ίδια πράγματα – σαν ηχώ.

    Κινηματογράφησα αυτόν το ναό μια φορά, στα γρήγορα, δύο ή τρία πλάνα για τη Μεσόγειο, και μετά από δύο χρόνια ξαναγύρισα στις Βάσσες για μια ταινία μικρού μήκους. Είχε συννεφιά -πράγμα σπάνιο. Το γύρισμα κράτησε δύο μέρες».

    Αυτή η ταινία που γυρίστηκε το 1964 και το 1965 βραβεύτηκε στη Μπιενάλε Παρισίων, δεν προβλήθηκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η προβολή της στην εκδήλωση «Επικούριος Απόλλωνας υπό το σεληνόφως» ήταν μια από τις σπάνιες και σε συνδυασμό με τον τόπο όπου γυρίστηκε και είναι αφιερωμένη, αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για τους θεατές…

    Πηγή: dinfo.gr

  • Ηλεία: Σε Επικούρειο Απόλλωνα και Αρχ. Ολυμπία, κλιμάκιο για την πυροπροστασία αρχαιολογικών χώρων
    Ηλεία: Σε Επικούρειο Απόλλωνα και Αρχ. Ολυμπία, κλιμάκιο για την πυροπροστασία αρχαιολογικών χώρων

    Μεικτό κλιμάκιο με στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, επισκέφθηκε χθες και προχθές δύο από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ηλεία προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

    Οι φωτιές του Αυγούστου του 2021, ανέδειξαν όπως και το 2007, προβλήματα και κινδύνους και ήταν θέμα συγκυριών που δεν απειλήθηκε άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για ένα παγκόσμιο μνημείο της αρχαιότητας, όπως είναι η Ιερή Άλτη, εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

    Χθες στην Αρχ. Ολυμπία το κλιμάκιο συνόδευσε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Κόλλια, ενώ παρόντες ήταν ο Δασάρχης Πύργου κ. Λάττας και ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Κωνσταντακόπουλος. Εξετάστηκε μεταξύ άλλων τα μέσα πυρόσβεσης που υπάρχουν, οι τρόποι διαφυγής των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία με ασφάλεια και άλλα θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας αλλά και της διαφύλαξης του μνημείου από τις πυρκαγιές.

    Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας εξετάστηκε και ο χώρος των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ που το 2007 υπέστη καταστροφές από τις πυκραγιές, ενώ το 2021 απειλήθηκε άμεσα.

    Προχθές έγινε αυτοψία και στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας.

  • Ηλεία: Χιόνια για βόλτα σε Λαμπεία - Επικούρειο
    Ηλεία: Χιόνια για βόλτα σε Λαμπεία - Επικούρειο

    Πρόταση για κοντινή απόδραση στα χιόνια είναι η Κυριακή στην Ηλεία. Όπως αναφέρει και ο προγνώστης και MSc Φυσ.Καταστροφών & Κρίσεων Θοδωρής Κονδύλης, χιόνια έχουν πέσει σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τα 900μ. και η περιοχή της Λαμπείας μαζί με αυτή του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ανδρίτσαινα, αποτελούν ευκαιρίες για μια ασφαλή και όχι τόσο κουραστική απόδραση στα χιόνια.

    Εμείς να συμπληρώσουμε πως η περιοχή της Δίβρης πάνω από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής προς την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου ξεκινά και το ελατοδάσος δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες περιοχές και ο κόσμος μπορεί να ευχαριστηθεί τη φύση και το χιόνι.

  • Επικούρειος Απόλλωνας: Σοβαρό τροχαίο - Γυναίκα έπεσε από την νύχτα σε γκρεμό με το αυτοκίνητό της
    Επικούρειος Απόλλωνας: Σοβαρό τροχαίο - Γυναίκα έπεσε από την νύχτα σε γκρεμό με το αυτοκίνητό της

    Άγιο είχε μια γυναίκα οδηγός όταν το αυτοκίνητό της εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή του Επικουρείου Απόλλωνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τραυματίστηκε και αστυνομικοί που έφτασαν πρώτοι στο σημείο κατάφεραν να ανασύρουν στο δρόμο τη γυναίκα με ασφάλεια.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η γυναίκα είχε πέσει από την νύχτα στο γκρεμό αλλά δεν μπορούσε να καλέσει σε βοήθεια, καθώς ήταν σοκαρισμένη και δεν μπορούσε να βρει το κινητό της τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο.

    Από την κούραση και την ταλαιπωρία την πήρε ο ύπνος και το πρωί κατάφερε να βρει το κινητό τηλέφωνο και να καλέσει σε βοήθεια.

    Περισσότερα σε λίγο...

    epikoureios troxaio 2

    epikoureios troxaio 3

    epikoureios troxaio 4

    epikoureios troxaio 5

  • ΕΦΑ Ηλείας: Επικαιροποίηση Πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων λόγω Covid19
    ΕΦΑ Ηλείας: Επικαιροποίηση Πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων λόγω Covid19

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, μνημείου και μουσείου αρμοδιότητός της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εξέδωσε την 5/07/2021 επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ασφαλούς Λειτουργίας τους, σύμφωνα με το επίπεδο προληπτικών μέτρων όπως ορίζονται στην υπ’αρίθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 41332 Κ.Υ.Α. “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00” (ΦΕΚ 2879/τ.Β/02-07-2021).

    Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και το κοινό να ενημερωθούν και εφαρμόσουν τα ισχύοντα μέτρα κατά την επίσκεψή τους σε κάποιο από τους χώρους ευθύνης της Εφ. Α. Ηλείας, συμμορφούμενοι και με τις τυχόν περαιτέρω υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού της Υπηρεσίας μας.

    COVID 19 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΦ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

    Χώρος/Μουσείο Μέτρα προστασίας
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως διακόσια (200) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επισκέψεις ομάδων α) έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως σαράντα (40) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως εκατό είκοσι (120) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων α) έως δέκα (10) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως είκοσι (20) ατόμων εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Έως πενήντα (50) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων α) έως δέκα (10) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως είκοσι (20) ατόμων εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ Έως τριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας μη ιατρικής μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επισκέψεις ομάδων α) έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως τριάντα (30) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έως τριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας μη ιατρικής μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επισκέψεις ομάδων α) έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως τριάντα (30) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έως δέκα (10) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. [Επτά (7) σε αίθ.Α5, δύο (2) σε αίθ.Α1Ι1, ένα (1) σε αίθ.Ν)Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δέκα (10) ατόμων(στην αίθουσα Α5), εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ Έως εξήντα (60) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων α) έως δέκα (10) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως είκοσι (20) ατόμων εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ Έως τριάντα (30) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων α) έως δέκα (10) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως είκοσι (20) ατόμων εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Έωςσαράντα (40) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Επισκέψεις ομάδων α) έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες ή β) έως σαράντα (40) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού ή [β] βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για covid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο [72] ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου covid-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή [γ] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Η ανωτέρω υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

    Στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.).

    Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες των άρθρων 1 και 2 της εν λόγω Κ.Υ.Α., επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 του αρ.4 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο
    τριακοσίων (300) ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι όλες οι οδηγίες τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

    Για πληροφορίες σχετικά με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και το εκάστοτε επιδημιολογικό επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέχουν στην επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης https://covid19.gov.gr/covid-map/.

  • ΕΦΑ Ηλείας: Πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού
    ΕΦΑ Ηλείας: Πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, μνημείου και μουσείου αρμοδιότητός της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εξέδωσε την 14/05/2021 επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ασφαλούς Λειτουργίας τους, σύμφωνα με το επίπεδο προληπτικών μέτρων όπως ορίζονται στην υπ’αρίθμ.Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 Κ.Υ.Α. "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας ” (ΦΕΚ 1944/τ.Β/13-05-2021).

    Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και το κοινό να ενημερωθεί και εφαρμόσει τα ισχύοντα μέτρα κατά την επίσκεψή του σε κάποιο από τους χώρους ευθύνης της Εφ. Α. Ηλείας, συμμορφούμενοι και με τις τυχόν περαιτέρω υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού της Υπηρεσίας μας.

    COVID 19 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΦ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

    Χώρος/Μουσείο Μέτρα προστασίας
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως διακόσια (200) άτομα συγχρόνως στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας.Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως εκατό είκοσι (120) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Έως πενήντα (50) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ Έωςτριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έωςτριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έως δέκα (10) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. [Επτά (7) σε αίθ.Α5, δύο (2) σε αίθ.Α1Ι1, ένα (1) σε αίθ.Ν)Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως επτά (7) ατόμων(στην αίθουσα Α5), εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ Έως εξήντα (60) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ Έως τριάντα (30) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Έωςσαράντα (40) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο