Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 14:25

«Ένα άδειο πιάτο στο Μπιστρό το Μεγάλο Βόδι» από τη Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος 14, 15, 16 και 17 Ιουνίου, στις 21:30μ.μ., επέλεξε η Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου να παρουσιάσει τη νέα της εναλλακτική θεατρική παράσταση, με τίτλο «Ένα άδειο πιάτο στο Μπιστρό το Μεγάλο Βόδι». Πρόκειται για μια ευφάνταστη κωμωδία του Αμερικανού συγγραφέα Michael Hollinger σε σκηνοθεσία Ρούλας Ξαρχάκου που πραγματεύεται, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, την άρρηκτη σχέση του διπόλου έρωτας – θάνατος.

Ο πραγματικός αντίπαλος του θανάτου είναι ο έρωτας που δεν αναγνωρίζει συμβάσεις, που υπερβαίνει τα όρια της ζωής, που ανατρέπει και δημιουργεί το πλαίσιο των αξιών της ζωής. Έτσι αν αναρωτηθούμε για το τι πραγματικά λείπει από τη ζωή μας ή τι πραγματικά ολοκληρώνει τη ζωή μας θα απαντήσουμε: Ο Έρωτας, η Αγάπη.

Ο άνθρωπος φύσει ανικανοποίητο ον, δε «βρίσκει» την πληρότητα όσα αποκτήματα κι αν έχει. Όταν ζητά κάτι και το αποκτήσει, θα βρεθεί κάτι καινούριο που δεν το έχει και εκείνο θα επιθυμήσει. Όμως, η αγάπη πληρώνει κάθε κενό σε σώμα, νου και ψυχή. Θιασώτης του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway, ο Hollinger, κάνει συχνά μνεία σε αυτόν, υπεραμυνόμενος τόσο της γοητευτικής δημιουργικής φιγούρας του όσο και της γεμάτης παθών, ζωής του. Η παράσταση συστάθηκε με απώτερο στόχο την τέρψη, τον προβληματισμό και την κριτική νουθεσία του φιλοθεάμονος κοινού.

Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Καλλικώμου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Καλλικώμου «Αριστοτέλης» και η θεατρική ομάδα, σας προσκαλούν να γευτείτε μαζί τους, μια σειρά από ΑΔΕΙΑ, αλλά ΓΚΟΥΡΜΕ πιάτα, στο Γαλλικό Μπιστρό «Le Grand Boeuf».

Η υπόθεση του έργου

Ένας σπουδαίος και επιτυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Βίκτωρ, γόνος πλούσιας οικογένειας, έχει κληρονομήσει το εξαιρετικό Μπιστρό στο Παρίσι με την επωνυμία «Το Μεγάλο Βόδι», του οποίου όμως είναι και ο μοναδικός πελάτης. Παρά την εντυπωσιακή επαγγελματική του σταδιοδρομία και την οικονομική του ευμάρεια, ο ίδιος είναι δυστυχισμένος. Αιτία της δυστυχίας του αποτελεί η σεξουαλική του ανικανότητα, η οποία προκλήθηκε όταν, ως ενήλικας προσβλήθηκε από μια παιδική ασθένεια. Η μοναδική γυναίκα που εκείνος ερωτεύτηκε, η Λουίζ, αρνείται την πρόταση γάμου του, σε ένα ταξίδι που οι δυο τους, πραγματοποίησαν στην Ισπανία. Ο Βίκτωρ, πιστεύει πως αιτία της άρνησής της είναι η ανικανότητά του.

Η αλήθεια όμως, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό. Έτσι αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του με έναν περίεργο τρόπο. Ο ευτραφής Βίκτωρ και λάτρης των γαστρονομικών απολαύσεων αποφασίζει να πεθάνει της πείνας, έχοντας να φάει μόλις μιάμιση μέρα. Όταν πληροφορείται, την πρόθεσή του αυτή το προσωπικό του Μπιστρό, κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τον μεταπείσει. Η άρνησή του να φάει αποσυντονίζει και αναστατώνει τόσο την σεφ Γκαστόν όσο και όλους τους σερβιτόρους. Ως έσχατη λύση, οι αρχισερβιτόροι Κλωντιάν και Κατρίν, οδηγούνται στο να σερβίρουν μια σειρά από άδειες πιατέλες, προτρέποντάς τον να τις δοκιμάσει, έστω και με τη φαντασία του. Συνεπικουρικά στο όλο εγχείρημα λειτουργούν, οι PR του μπιστρό, Μιμή και Ζυλιέτ καθώς και η νεοπροσληφθείσα Αντονέλ.

Μια σειρά από αποκαλύψεις της προσωπικής ζωής του καθενός σοκάρουν τα πλήθη αλλά όχι τον Βίκτορα. Άγρυπνος παρατηρητής και πνεύμα της λογικής του Βίκτωρα, η μεταφυσική παρουσία της Μπαργούμαν. Η ανατροπή έρχεται στο τέλος, όταν η αγαπημένη του Λουίζ, του ανακοινώνει πως αιτία της άρνησής της να γίνει γυναίκα του, δεν είναι ο ίδιος αλλά ο επικείμενος θάνατός της, λόγω χρόνιας και ανίατης ασθένειάς της. Οι δυο τους αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, έως το θάνατο αλλά και πέρα από αυτόν.

Συντελεστές Παράστασης

Προλογίζει: η Διονυσία Ζωγόγιαννη Πρωταγωνιστούν: Βίκτωρ: Νίκος Πανταζής, Λουίζ: Καλλιόπη Μιχαλοπούλου, Συνείδηση Βίκτορα – Μπάργουμαν: Εύη Ασημακοπούλου, Γκαστόν: Φρόσω Μπινιώρη, Κλωντιάν: Τούλα Νικολακοπούλου, Κατρίν: Θεανώ Μπινιώρη, Αντονέλ: Άντζελα Σταματελοπούλου, Μιμή: Χριστίνα Νιάρχου, Ζυλιέτ: Δώρα Κίζυλη. Σκηνοθεσία: Ρούλα Ξαρχάκου, Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας, Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Βγενόπουλος, Μουσική επιμέλεια: Ρούλα Ξαρχάκου – Θεανώ Μπινιώρη, Κοστούμια – Σκηνικά: Η ομάδα, Κομμώσεις: Γιώτα Σπυροπούλου, Αφίσα: Γιώργος Σπήλιος

Ευχαριστίες και Αφιέρωση

Η Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου θέλει να ευχαριστήσει θερμά την πληθώρα των χορηγών της, των οποίων η έμπρακτη συμπαράσταση καθιστά πραγματοποιήσιμη, την παράσταση αυτή. Η παράσταση «Ένα Άδειο Πιάτο στο Μπιστρό το Μεγάλο Βόδι», είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ενεργού, μέχρι πρότινος, μέλους της ομάδας, Άννας Εσενόκουα – Καψιμάλη, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, έπειτα από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 19:49

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννης Γαλανόπουλος: «Το θέατρο είναι μια μεγάλη γιορτή»
    Γιάννης Γαλανόπουλος: «Το θέατρο είναι μια μεγάλη γιορτή»

    Η Ηλείος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης μιλά για το νέο του έργο «Αλυσίδα» - Απόψε (Σάββατο 20/7) στις 21.30 στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ στο Σταφιδόκαμπο

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Οι μνήμες των παιδικών του χρόνων είναι γεμάτες θέατρο. Πιτσιρικάς ακόμη, δεν έχανε καμία παράσταση στα καλοκαιρινά φεστιβάλ-κυρίως της Αρχαίας Ήλιδας- που ήταν το πιο κοντινό στον τόπο διαμονής του, τον Σταφιδόκαμπο.

    Στο τέλος κάθε παράστασης, «χωνόταν» πίσω από τη σκηνή, να αγγίξει τα σκηνικά και τα κοστούμια, να δει κλεφτά τους ηθοποιούς… Ίσως τότε δεν είχε καταλάβει τον δεσμό που δημιουργούσε με την τέχνη του θεάτρου.

    Ένας δεσμός, που σήμερα έχει «προικίσει» τον Γιάννη Γαλανόπουλο, με επαίνους, τέσσερα βραβεία θεατρικής συγγραφής, βραβεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ατελείωτες ώρες πάνω στο σανίδι αλλά και πίσω από τη σκηνή ανεβάζοντας δικά του έργα αλλά και μεγάλες θεατρικές επιτυχίες άλλων δημιουργών, μια βραβευμένη θεατρική ομάδα, τους «Υπερφωτισμένους», αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε δημοφιλείς σειρές και σύντομα στη μεγάλη οθόνη στην πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Υπάρχω», αφιερωμένη στη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη.

    Ο Ηλείος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, κάθε χρόνο επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα, στον Σταφιδόκαμπο. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία το Ηλειακό κοινό να απολαύσει το νέο του έργο με τίτλο «Αλυσίδα», απόψε (Σάββατο 20 Ιουλίου) στις 21:30 στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Φυλής και δωρεάν είσοδο για το κοινό.

    Ο Γιάννης Γαλανόπουλος μιλάει στο ilialive.gr για το νέο του θεατρικό έργο και μας προσκαλεί να απολαύσουμε μια ιστορία που ακροβατεί με μαεστρία ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Όπως είναι η ζωή στην πραγματική της διάσταση…

    Galanopoulos2

    «Κάποιοι φίλοι που είδαν την «Αλυσίδα», μου είπαν «νομίζεις ότι είναι κωμωδία… Είναι πολύ τραγικά τα στοιχεία». Το κωμικό με το δραματικό ορισμένες φορές έχουν μια πολύ λεπτή γραμμή που τα χωρίζει. Θυμάμαι τον Σωτήρη Χατζάκη (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας) σε κάποια σεμινάρια που κάναμε, είχε διαβάσει το έργο μου, «Φίδι στον κόρφο μου» και μου είχε πει ότι «διάβαζα το έργο σου και όση ώρα το μελετούσα, ένιωθα ότι συγγραφικά βρίσκεσαι πάνω σε ένα τεντωμένο ξυράφι με μια ομπρέλα και προσπαθείς να ακροβατήσεις. Αν πέσεις από τη μια πλευρά είναι το κωμικό αν πέσεις από την άλλη είναι το τραγικό..»

    Τι ακριβώς λοιπόν είναι η «Αλυσίδα» και τι πραγματεύεται; «Η «Αλυσίδα» είναι μια μαύρη κωμωδία. Είναι η ιστορία μας οικογένειας που δεν τα έχει πάει καλά οικονομικά. Παρ’ ότι το έχει παλέψει, τα επιχειρηματικά σχέδια των γονιών δεν πέτυχαν. Οι δύο κόρες, πολύ έξυπνες και ταλαντούχες αρχίζουν να συσχετίζονται με μια πλούσια οικογένεια την οποία, με μια «αλυσίδα» καταστάσεων, θα αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά…

    »Είναι μια καταγραφή σημερινών καταστάσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανοίγουν το κλιματιστικό τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και από την άλλη, μια μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κρίση. Το χιούμορ στο συγκεκριμένο έργο βγαίνει μέσα από τα δεδομένα για το πώς βλέπουν οι μεν τους δε. Μερίδα ανθρώπων χωρίς οικονομικά προβλήματα μπορεί να μην βλέπουν καν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στην άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, όταν η πλούσια κυρία του έργου ασχολείται με το πώς θα πάει τα σκυλάκια της στον οδοντίατρο, στον θεατή φαίνεται αστείο μεν αλλά είναι τόσο αληθινές τέτοιες καταστάσεις….

    Το τηλεφώνημα στον Δημήτρη Ποταμίτη

    Τα σκηνικά, τα κοστούμια, οι διάλογοι που κατάφερνε να κρυφακούσει στα παρασκήνια του θεάτρου, θεατρικά προγράμματα… ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής του ζωής. Δεν έχανε καμία παράσταση θιάσου που ερχόταν στην περιοχή, κυρίως τα καλοκαίρια. «Σε κάθε παράσταση ήμουν εκεί και μετά «χωνόμουν» να μελετήσω τα σκηνικά, τα κοστούμια… Το θέατρο υπήρχε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία…. Θυμάμαι, πρέπει να ήμουν 12-13 ετών όταν έψαξα και βρήκα το τηλέφωνο του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη. Του τηλεφώνησα και του ζήτησα να μου στείλει τη διασκευή που είχε κάνει για την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη για να την ανεβάσω με παιδιά δημοτικού στον Σταφιδόκαμπο. Εκείνος εξεπλάγην όταν κατάλαβε ότι μιλούσε με ένα παιδί. Αυτό που μου είπε και θυμάμαι έντονα ήταν «Λυπάμαι που δεν θα ζω να δω τι θα κάνεις…»

    Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης… Τι περισσότερο νιώθει ο ίδιος; «Για να είμαι ειλικρινής σκηνοθετώ αναγκαστικά γιατί στο ερασιτεχνικό θέατρο, όπως είναι γνωστό, δεν έχουμε πάντα την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουμε έναν σκηνοθέτη. Όταν γράφω ένα έργο, πάντα ένας χαρακτήρας είμαι εγώ. Μπορεί λόγω ηλικίας ή λόγω καταστάσεων να βλέπω τον εαυτό μου σε έναν ήρωα. Όταν όμως έχω το κατάλληλο έμψυχο υλικό, όπως στην συγκεκριμένη παράσταση, προτιμώ να είμαι πίσω από τη σκηνή ώστε να έχω μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του έργου χωρίς το άγχος του ηθοποιού».

    Θέατρο - τηλεόραση - κινηματογράφος

    »Το θέατρο είναι μια δουλειά λεπτεπίλεπτη. Απαιτεί πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια, επεξεργασία και πολλή δουλειά. Είναι σαν να ετοιμάζεις μια μεγάλη γιορτή και πρέπει όλα να είναι σωστά προετοιμασμένα. Θέλει μεγάλη οργάνωση, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η τηλεόραση για μένα, είναι απλά η καταγραφή της στιγμής….

    Galanopoulos3

    »Όταν μου προτάθηκε να παίξω στην ταινία «Υπάρχω», δεν το σκέφτηκα καθόλου. Όχι από ματαιοδοξία ή φιλοδοξία, όσο ότι θα έκανα έναν ρόλο που μου ξυπνάει μνήμες του πατέρα μου. Υποδύομαι έναν φανατικό Αεκτζή, όπως είναι και ο πατέρας μου. Επίσης μεγάλωσα με τα τραγούδια του Καζαντζίδη γιατί οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Και φυσικά, το να δουλεύεις με τον Χρήστο Τσεμπερόπουλο, που οι ταινίες του είναι όλοι «σταθμοί» στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι μια τεράστια εμπειρία.

    Η «ΑΛΥΣΙΔΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ

    Η οικογένεια «Επιστήμων», αντιμετωπίζοντας πολλές οικονομικές δυσκολίες, ζει σε ένα υπόγειο και τα μέλη της κάνουν δουλειές του ποδαριού, ελπίζοντας να βγουν από το τέλμα. Η ζωή τους αλλάζει όταν η μικρή κόρη της οικογένειας προσλαμβάνεται ως καθηγήτρια μαθηματικών στην εύπορη οικογένεια «Παλαιολόγου». Μέσω μιας «αλυσίδας συστάσεων», η οικογένεια των απόκληρων «Επιστημόνων» εισβάλλει στην πλούσια οικογένεια με σκοπό να επωφεληθεί, προκαλώντας απροσδόκητες εξελίξεις.
    Διανομή
    – Σοφία Γκαραβέλα (Σταυρούλα)
    – Βίκυ Δημητρακοπούλου (Μαρίνα)
    – Εύα Καρονίδου (Σωτηρία)
    – Μάριαν Κατσίγιαννη (Ελισάβετ)
    – Σπύρος Μαυρής (Φρέντυ)
    – Νίκη Πλαβούκου (Μαρία)
    – Αριάδνη Τσικαλάκη (Βαγγελιώ)

    Μέσω φωνών
    – Οδυσσέας Χριστοδουλάκης (Αχιλλέας)
    – Κωνσταντίνος Κοσμάς (Έντρι)
    – Γιάννης Γαλανόπουλος (Θοδωρής)

  • Ο «Οιδίποδας» διεκδικεί βραβείο στην Καρδίτσα - Ν. Λαϊνόπουλος: «Ξεκινάμε με κέφι και αισιοδοξία»
    Ο «Οιδίποδας» διεκδικεί βραβείο στην Καρδίτσα - Ν. Λαϊνόπουλος: «Ξεκινάμε με κέφι και αισιοδοξία»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με τους καλύτερους οιωνούς ταξίδεψε η Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» για την Καρδίτσα όπου θα λάβει μέρος στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Η διαγωνιστική εμφάνιση της ομάδας με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 16 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης και όλη η ομάδα πήρε στις «αποσκευές» της, τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε από το θεατρόφιλο κοινό του Πύργου αλλά και δεκάδων επισκεπτών που παρακολούθησαν την παράσταση στο θέατρο Φλόκα και στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση προκρίθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ μετά την αξιολόγησή της από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Έργων, η οποία και κατέληξε στους οχτώ διαγωνιζόμενους θιάσους. Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση της ομάδας σε κοινό και κριτική επιτροπή, ο πρωταγωνιστής Νίκος Λαϊνόπουλος μιλάει στο ilialive για την σημαντική πρόκριση που δίνει στο «Προσκήνιο» την ευκαιρία να παρουσιαστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και να διαφημίσει το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

    Αναμέτρηση σε πανελλήνιο επίπεδο

    «Σε μια εποχή που έχουμε αναγάγει το τίποτα σε σπουδαίο, θεατές ή και συνεργοί κάποιων που προσπαθούν να αναδειχθούν και να καθιερωθούν ως περσόνες ή ειδήμονες επί παντός επιστητού, διεκδικητές τίτλων, θριάμβου και εφήμερης δόξας, εμείς, συνεχίζουμε τη δική μας πορεία και αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία και να αναμετρηθούμε σε πανελλήνιο επίπεδο» δηλώνει ο Νίκος Λαϊνόπουλος.

    «Μας ενδιαφέρει, καταρχάς, η σωστή παρουσίαση της παράστασης και ευελπιστούμε στη διάκρισή της, σε κάποια από τις κατηγορίες των βραβείων που θα απονεμηθούν στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Μια διάκριση που εάν έρθει θα είναι και μια σπουδαία διάκριση και προβολή του τόπου μας και της ντόπιας ερασιτεχνικής δημιουργίας. Είμαστε σε τέλεια φόρμα και ξεκινάμε για την Καρδίτσα με κέφι και αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι έχουμε συμπαραστάτες σε αυτή την αναμέτρηση τον κόσμο και τους φίλους που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτούς άλλωστε οφείλουμε την ύπαρξη της ομάδας μας και την συνεχή παρουσία της εδώ και 24 ολόκληρα χρόνια»

    Ενωμένοι στο καλό

    Όπως εξηγεί ο Νίκος Λαϊνόπουλος, η συγκεκριμένη παράσταση αποτέλεσε μια παραγωγή του Δήμου Πύργου κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή, την οποία συνεχίζει να στηρίζει και η νυν «γεγονός που καταδεικνύει ότι στο καλό μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, να εξελισσόμαστε και να προοδεύουμε» και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους φορείς που στήριξαν τη συμμετοχή της ομάδας στο Φεστιβάλ.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Μπράμο καθώς και την “Ιατρική Μέριμνα Δυτικής Ελλάδας” που λειτουργεί στον Πύργο υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Σπίνου, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην κάλυψη μέρους της δαπάνης που απαιτούσε η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον τοπικό Τύπο και όλα τα ειδησεογραφικά sites, όχι μόνο για την προβολή της συμμετοχής μας στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ αλλά και για τη γενικότερη συμβολή τους στην προβολή όλων των προηγούμενων προσπάθειών μας και τη φιλοξενία που αδιαλείπτως μας παρέχουν».

    • Η συντακτική ομάδα του ilialive εύχεται κάθε επιτυχία στην ομάδα θεάτρου «Προσκήνιο». Για μας είστε ήδη νικητές!

    Συντελεστές της παράστασης

    Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Αλέξανδρο Κοέν, ενώ η μουσική σύνθεση και η μελοποίηση των χορικών του έργου έγιναν από το μεγάλο μας συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο. Στην παράσταση εμφανίζονται οι: Νίκος Λαϊνόπουλος (Οιδίπους), Γιώτα Τόκα (Ιοκάστη), Ευάγγελος Κωνσταντίνου (Κρέων), Μαρία Μαντά (Τειρεσίας), Κώστας Μπιλάλης (Εξάγγελος), Σοφιανός Δημόπουλος (Θεράπων), Φανή Ζάγκλη (Άγγελος), Δώρα Λοίζου, Γεωργία Κράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου (Κορυφαίες του Χορού), Άγγελος Γκοτσίνας - Κώστας Ντεβενάζος (Ιερέας), Ραφαέλα Βουργουτζή (Αντιγόνη), Ανδριάνα Γιατρά (Ισμήνη).

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • Νίκος Λαϊνόπουλος : «Η πόλη πρέπει να αποκτήσει πολιτιστικό χαρακτήρα και ταυτότητα»
    Νίκος Λαϊνόπουλος : «Η πόλη πρέπει να αποκτήσει πολιτιστικό χαρακτήρα και ταυτότητα»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τι συμβαίνει όταν παντρεμένα ζευγάρια είναι έτοιμα να υποκύψουν στον πειρασμό της… απιστίας; Όταν τα κουτσομπολιά και οι παρεξηγήσεις εναλλάσσονται με τέτοιο ρυθμό που δύσκολα ξεχωρίζει ο «θύτης» από το «θύμα»; Οι απαντήσεις θα δοθούν από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Δημοτικού Θέατρο «Απόλλων» με την σπαρταριστή κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά» από τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» και τον Νίκο Λαϊνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Για άλλη μια χρονιά ο Νίκος Λαϊνόπουλος, μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές του. Από το δράμα στην κωμωδία υπηρετεί το ερασιτεχνικό θέατρο με ευδιάκριτη αφοσίωση και στρατιωτική πειθαρχία. Δεν εφησυχάζει, ούτε βαδίζει σε γνώριμα μονοπάτια. Εξελίσσει το ρεπερτόριό του και μαζί του εξελίσσεται και ο ίδιος. Το περσινό καλοκαίρι ανέβασε τον «Οιδίποδα τύραννο» στο θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία και έκανε τους πιο αυστηρούς ή ακόμη και δύσπιστους κριτές του να υποκλιθούν στο άρτιο αποτέλεσμα. Από το αρχαίο δράμα μας ταξιδεύει σε πιο… σουρεαλιστικά θεατρικά μονοπάτια, με ένα έργο παρεξηγήσεων και ανατροπών σε φρενήρεις ρυθμούς! Και έναν συγγραφέα να καυτηριάζει κυρίως την μετριότητα της αστικής τάξης μέσα από το πρίσμα των ερωτικών… ατασθαλιών.

    Συναντήσαμε τον Νίκο Λαϊνόπουλο στο θέατρο «Απόλλων» σε ένα διάλλειμα από τις εντατικές πρόβες. Μας μίλησε για το έργο, τη σύγχρονη ματιά του συγγραφέα-παρά το γεγονός ότι γράφτηκε το 1907- την πορεία της θεατρικής ομάδας «Προσκήνιο» και τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κοέν, αλλά και το πώς κρίνει την πολιτιστική εικόνα του Πύργου.

    Lainopoulos 2

    «Η επιλογή του έργου είναι μια δύσκολη υπόθεση, και ειδικά της κωμωδίας γιατί είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό είδος. Και ειδικά το συγκεκριμένο που είναι μια πολύ ωραία φάρσα. Δεν πήγαμε σε μια εύκολη επιλογή. Είναι πολύ γρήγορο στους ρυθμούς του, απαιτεί ενέργεια, συγχρονισμό απ’ όλους μας… Ήταν πολύ δύσκολες οι πρόβες αλλά και εμένα δεν μου αρέσουν οι ευκολίες. Στόχος μου είναι να κάνουμε έργα-που ακόμη και αν δεν έχουν μεγάλα μηνύματα-να μείνουν στη μνήμη του κόσμου σαν μια ωραία παράσταση και πετυχημένη απ’ όλες τις απόψεις» μας λέει ο Νίκος Λαϊνόπουλος για την επιλογή του έργου.

    Ο Ζωρζ Φεντώ κριτικάρει την κοινωνία της εποχής του 1907. Κριτικάρει όμως και τη σύγχρονη εποχή…

    Μα τίποτα δεν έχει αλλάξει, ειδικά στα θέματα του έρωτα, της συζυγικής απιστίας, τα «πιπεράτα» θέματα των συντρόφων… Όλα είναι σύγχρονα. Ο άνθρωπος εξελίσσεται μεν αλλά κάποια πράγματα παραμένουν ίδια (γέλια).

    Εκτιμώ ότι δεν αναλύει μόνο την απιστία αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να διαδοθεί κάτι και να πάρει μεγάλες διαστάσεις ακόμη και χωρίς υπόσταση.

    Ασφαλώς, αλλά κυρίως και πώς μπορεί να μπερδευτεί μια κατάσταση, πόσες παρεξηγήσεις μπορεί να γίνουν, πόσα πρόσωπα να εμπλακούν… Πιστεύω ότι είναι το κορυφαίο έργο των παρεξηγήσεων, του μπερδέματος και των ανατροπών.

    Lainopoulos 4

    Έχεις καταφέρει τόσα χρόνια τεχνηέντως να ισορροπείς ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Ποιος ο στόχος της εναλλαγής του ρεπερτορίου;

    Η ομάδα μας έχει κάνει δραματικά έργα και πολλές κωμωδίες. Ο μεγάλος στόχος είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο μια διαφορετική εικόνα. Δεν αντέχω την επανάληψη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια θεατρική ομάδα που έχει μπει στον 24ο χρόνο της, να μην βαριέται ο κόσμος. Δεν αντέχει το κοινό να βλέπει την ίδια εικόνα. Όλα τα έργα είναι μια πρόκληση. Και πάντα η επιλογή γίνεται σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δεν κρύβω ότι έχω μια προτίμηση σε πιο δραματικά έργα. Μ’ αρέσει όμως και η κωμωδία και είναι ευχαρίστηση να ακούς τον κόσμο να γελάει.

    Όσοι θα έρθουν να δούνε την παράσταση, στο φουαγιέ του «Απόλλωνα» θα δούνε να δεσπόζει η Σφίγγα από την καλοκαιρινή παράσταση «Οιδίπους τύραννος». Κουβαλάς ακόμη τον Οιδίποδα μαζί σου;

    Νομίζω ότι θα τον «κουβαλάω» για πολύ καιρό ακόμη. Μ’ έχει σημαδέψει ο ρόλος αυτός όπως και την πορεία της θεατρικής ομάδας. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, ένα τεράστιο ρίσκο. Πολλοί που άκουσαν ότι θα ανεβάσουμε αρχαίο δράμα ήταν επιφυλακτικοί. Και πραγματικά χαίρομαι που ακόμη κι’ αυτοί, οι πιο δύσκολοι, πείστηκαν και το εκδήλωσαν ένθερμα και με απόλυτη ειλικρίνεια. Εισπράξαμε τα συγχαρητήρια του θεατρόφιλου κοινού της πόλης. Ανθρώπων που έχουν γνώση του θεάτρου και είναι απαιτητικοί ως θεατές.

    Lainopoulos 3

    Αισθάνθηκες δικαιωμένος με την κριτική που εισέπραξες για όσους σε αμφισβήτησαν τα προηγούμενα χρόνια;

    Ναι, και κυρίως σ’ αυτούς αναφέρομαι. Η αμφισβήτηση υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει. Το θέατρο, ακόμη και το ερασιτεχνικό είναι μια πολύ δύσκολη αρένα. Δυστυχώς υπάρχει όχι μόνο αμφισβήτηση αλλά και κακοήθεια πολλές φορές. Έχω απαντήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά και τις επιλογές μας. Η θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» πάντα παρουσιάζει, και ας κατηγορηθώ από κάποιους, μια άρτια καλλιτεχνικά και τεχνικά παράσταση. Γίνεται πάρα πολλή δουλειά και γι’ αυτό έχουμε επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, τον Αλέξανδρο Κοέν. Είναι δάσκαλος υποκριτικής, σκηνοθέτης, έχει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, έχουν περάσει από τα «χέρια» του ηθοποιοί με καριέρα στο θέατρο και μας διδάσκει διαρκώς. Είναι πάντα σύμφωνος με τις επιλογές μας και δεν επαναπαύεται ποτέ. Δεν έρχεται στον Πύργο να κάνει μια… παραστασούλα, μια αρπαχτή και να φύγει.

    Lainopoulos 5

    Πώς κρίνεις το πολιτιστικό γίγνεσθαι στην πόλη μας; Σε ικανοποιεί η εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια;

    Δυστυχώς εδώ και 21 χρόνια, που ασχολούμαι με το θέατρο, δεν αλλάζει κάτι. Μπορεί να μην γνωρίζω εγώ τί είναι και τι σημαίνει πολιτισμός. Από το δικό μου μετερίζι όμως, βλέπω κάποια πράγματα, ή έχω αντίληψη κάποιων πραγμάτων και κάποιες σκέψεις για το τί μπορεί να γίνει και να αλλάξει η πόλη σ’ αυτό το κομμάτι τουλάχιστον.

    Δεν νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτι θεαματικό ώστε η πόλη αυτή να αποκτήσει μια πολιτιστική ταυτότητα ή μια κουλτούρα που να εμπεριέχει τα στοιχεία της φυσιογνωμίας, της παιδείας μιας τοπικής κοινωνίας. Δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμοι θεσμοί και δομές στην πόλη που να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και μέσα απ’ αυτούς η πόλη να παρουσιάζει την πολιτιστική της ταυτότητα. Και να αναδεικνύεται και η τοπική πολιτιστική δημιουργία. Οι θεατρικές ομάδες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να προσδώσει πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη. Τι έχουμε; Μόνο τις θεατρικές ομάδες και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές, να τεθούν στόχοι ώστε η πόλη να αποκτήσει έναν συγκεκριμένο πολιτιστικό χαρακτήρα, να αναδείξει τα πολιτιστικά της στοιχεία, τους ανθρώπους της. Και φυσικά απαιτείται ενεργοποίηση και συνεργασίες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε πολιτισμό μετακαλώντας τους καλλιτέχνες, τραγουδιστές κ.α. για να κάνουμε τα περιβόητα πολιτιστικά καλοκαίρια. Χρειάζεται κι αυτό, αλλά δεν μπορεί να γίνεται μόνο αυτό. Δεν είναι αυτό η πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης. Και εγώ το έκανα ως Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ το 2018 και το 19, και φέραμε δημοφιλείς τραγουδιστές για να περάσει ο κόσμος όμορφα. Αλλά δεν διαμορφώνεις πολιτιστική ταυτότητα μ’ αυτό. Δεν διαμορφώνεις πολιτιστική ταυτότητα μιλώντας και κλείνοντας συνεργασίες με τα γραφεία των μάνατζερ στην Αθήνα για να διαπραγματεύεσαι την αμοιβή του καλλιτέχνη και την ημερομηνία που θα εμφανιστεί στον Πύργο. Δεν αρκεί αυτό, και δεν βλέπω δυστυχώς να υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός τα τελευταία χρόνια. Και καμία απολύτως πρόοδο.

    Lainopoulos 7

    Τα πάντα είναι θέμα ανθρώπων. Να αγαπήσουν και να δουλέψουν για τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν χρειάζεται ανθρώπους που αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος ή τον αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματική δράση. Δεν χρειάζεται ανθρώπους με έπαρση που δεν έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό έργο σε πολιτιστικούς τομείς.

    Για να «τρέξει» ο Πολιτισμός σε μια πόλη, θα πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι να αγαπήσουν τον συγκεκριμένο τομέα, να έχουν όραμα και στόχους. Να κουραστούν με τη σκέψη αν χρειαστεί, να αναζητήσουν συμβουλές, να επιδιώξουν συνεργασίες….

    Μιας και μιλάμε για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, θέλω να αναφερθούμε και στην μοναδική στέγη του πολιτισμού που δεν είναι άλλη από το θέατρο Απόλλων που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα….

    Αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Δυστυχώς κανείς δεν έχει σκύψει με ευλάβεια και αφοσίωση πάνω σ’ αυτό το κτήριο για να το φροντίσει και να το κρατήσει ζωντανό. Κατά τη διάρκεια της μικρής θητείας μου στον ΔΟΠΠ, ο «Απόλλωνας», πέρα από τα κτηριακά προβλήματα που επιδεινώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, δεν είχε και άλλα πράγματα για την ασφάλεια των θεατών και του χώρου. Εκδώσαμε το πρώτο πιστοποιητικό πυρασφάλειας, θέσπισα τον κανονισμό λειτουργίας και ελπίζω να επικαιροποιηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή. Προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε κάποιες κτηριακές ανάγκες αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες και ζημιές που έχουν γίνει.

    Lainopoulos 6

  • ΔΥΠΑ: Προσωρινοί πίνακες ωφελουμένων και αποκλειομένων για τα voucher πολιτισμού και θεάματος
    ΔΥΠΑ: Προσωρινοί πίνακες ωφελουμένων και αποκλειομένων για τα voucher πολιτισμού και θεάματος

    Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 20.12.2023, οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων και το μητρώο παρόχων του προγράμματος επιταγών πολιτισμού και θεάματος της ΔΥΠΑ 2023-2024 στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

    Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση από σήμερα Τετάρτη, 20.12.2023 και ώρα 17:00, έως την Πέμπτη 21.12.2023 και ώρα 17:00. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

    https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-theamatos

    Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές θεάματος

    Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ένσταση οφείλουν να αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης (π.χ. πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.λπ.) και να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση σχετικά δικαιολογητικά-αποδεικτικά. Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση (Παράρτημα 2ου Μέρους), το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.

    Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την επόμενη της ημερομηνίας έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων και έως τις 30.09.2024. Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο:

    -για τις κεντρικές θεατρικές σκηνές στα 15 Euro και στα 12 Euro για τις παιδικές θεατρικές σκηνές

    - για κινηματογραφικές προβολές, στα 6 Euro για γενική είσοδο και στα 5 Euro για παιδικές ταινίες και

    - για κινηματογραφικές προβολές 3D, στα 10 Euro για γενική είσοδο και στα 9 Euro για παιδικές ταινίες.

    Με την επιταγή (voucher) οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση ή την ταινία της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, η τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η στήριξη των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα συμμετέχουν και κινηματογραφικές επιχειρήσεις, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων και ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/deltia-theamatos

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πώς θα κάνετε e-αίτηση για τα Voucher θεάματος για θέατρα και σινεμά
    Πώς θα κάνετε e-αίτηση για τα Voucher θεάματος για θέατρα και σινεμά

    Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων θεατρικών επιχειρήσεων και κινηματογράφων για τα voucher του προγράμματος πολιτισμού και θεάματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την περίοδο 2023-2024. Οι αιτήσεις των δικαιούχων υποβάλλονται έως τις 10/12/2023 αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, η τόνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η στήριξη των επιχειρήσεων.

    Για πρώτη φορά εφέτος στο πρόγραμμα συμμετέχουν και κινηματογραφικές επιχειρήσεις, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων και ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

    Συνολικά θα εκδοθούν έως 150.000 επιταγές, συνολικού προϋπολογισμού 2.250.000 ευρώ.

    Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο:

    • για τις κεντρικές θεατρικές σκηνές στα 15 ευρώ και στα 12 ευρώ για τις παιδικές θεατρικές σκηνές,
    • για κινηματογραφικές προβολές στα 6 ευρώ για γενική είσοδο και στα 5 ευρώ για παιδικές ταινίες και
    • για κινηματογραφικές προβολές 3D στα 10 ευρώ για γενική είσοδο και στα 9 ευρώ για παιδικές ταινίες.

    Με την επιταγή, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση ή την ταινία της επιλογής τους από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό.

    Οι δικαιούχοι

    Οι αιτήσεις των δικαιούχων υποβάλλονται έως τις 10/12/2023 αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

    Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 και 2 - Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 07 και 08/12/2023

    Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1 και 0 - Ημερομηνία υποβολής αίτησης: 09 και 10/12/2023 με ένα κλικ εδώ.Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική/Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Επιταγές θεάματος.

    Δικαιούχοι είναι:

    • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
    • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

    Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονογονείς, έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο και, επιπλέον, δεν πρέπει να έχουν ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από 80.000 ευρώ.

    Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών και εισόδημα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

    Στις περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

    Οι πάροχοι

    Πάροχοι του προγράμματος είναι οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που λειτουργούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    Οι αιτήσεις των παρόχων υποβάλλονται έως τις 15/12/2023 αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με ένα κλικ εδώ.Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική/Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Πάροχοι επιταγών θεάματος.

    Οι πάροχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας συγκεκριμένο αριθμό θέσεων πλατείας για την παρακολούθηση παραστάσεων και ταινιών κατά την περίοδο 2023-2024.

    ημειώνεται ότι οι πάροχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για πολλά θέατρα ή κινηματογράφους πρέπει να έχουν κωδικούς ΔΥΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δωρεάν εισιτήρια για θέατρο και κινηματογράφο: Ποιοί δικαιούνται και μέχρι πότε
    Δωρεάν εισιτήρια για θέατρο και κινηματογράφο: Ποιοί δικαιούνται και μέχρι πότε

    Δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο και τον κινηματογράφο παρέχει στους δικαιούχους το πρόγραμμα Πολιτισμού και Θεάματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την περίοδο 2023-2024. Η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

    Με την επιταγή του προγράμματος, δικαιούχοι και ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση και την κινηματογραφική ταινία της αρεσκείας τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την επομένη της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων του άρθρου 8 της παρούσας και έως την 30.09.2024.

    Δικαιούχοι του Προγράμματος Πολιτισμού και Θεάματος της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2023-2024 ορίζονται:

    • Εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
    • Ασφαλισμένοι λόγω σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-ΕΦΚΑ, με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. από 01.01.2022 μέχρι την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
    • Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. με συνεχόμενη ανεργία τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

    Για τις κατηγορίες (i) και (ii) και για τους άνεργους μέχρι 12 μήνες, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για το 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00 €. Για τους άνεργους πάνω από 12 μήνες, το εισοδηματικό όριο καθορίζεται από την υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

    Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος της παρούσας ορίζονται:

    • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας πέντε ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023.
    • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος εξαρτάται από τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων ανά πάροχο (κινηματογραφική και θεατρική επιχείρηση) μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και με βάση υπολογισμού ανά άτομο τη μέγιστη τιμή οικονομικής αξίας της επιταγής της παρ. 2 του άρθρου 4.

    Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και εντός της χρονικής προθεσμίας που θα οριστεί. Στην αίτηση συμμετοχής συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που απαιτούνται.

    Επιταγή Θεάματος – Οικονομική Αξία της Επιταγής

    Τα εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις που θα χορηγηθούν αφορούν επιδότηση της τάξης των 15 ευρώ για τις κεντρικές σκηνές και σε 12 ευρώ για τις παιδικές σκηνές.

    Η επιδότηση για κινηματογραφικές ταινίες είναι 6 ευρώ για γενική είσοδο και 5 ευρώ για τις παιδικές ταινίες.

    Για κινηματογραφικές προβολές τρισδιάστατων ταινιών η επιδότηση ανέρχεται σε 10 ευρώ για γενική είσοδο και σε 9 ευρώ για τις παιδικές ταινίες.

    Η επιταγή θεάματος έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο και ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι τη λήξη αυτού.

    Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΚΕΠ Δήμου Πύργου: Προγράμματα κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2023 – Παιδικό κατασκηνωτικό, εκδρομικό – Παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου
    ΚΕΠ Δήμου Πύργου: Προγράμματα κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2023 – Παιδικό κατασκηνωτικό, εκδρομικό – Παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου

    1. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 6ήμερων διακοπών (5 διανυκτερεύσεις)

    2. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού μόνο για συνταξιούχους, οι οποίοι ταυτόχρονα με τις μέχρι έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 5 απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας.

    Οι δικαιούχοι των περ. 1. και 2. του προγράμματος κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2023 , από όλες τις περιοχές της χώρας, που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, δικαιούνται μέχρι έντεκα (11) ημέρες (10 διανυκτερεύσεις ).

    3. Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, δικαιούχους του ΛΑΕ, τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις μέχρι και δεκαέξι (16) ημέρες (15 διανυκτερεύσεις).

    4. Εκδρομικό πρόγραμμα με τετραήμερες εκδρομές (3 διανυκτερεύσεις)

    5. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

    6. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου

    ✓ Για τα προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού, εκδρομικό πρόγραμμα, δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ όλης της χώρας από 6-6-2023 έως και 26/6/2023.

    ✓ Για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γίνεται απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ από 6-6-2023 έως και 12/6/2023.

    Απαιτείται:

    1. (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευομένων μελών του (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ασφαλισμένου ή συνταξιούχου .

    2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

    3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), που πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον αντίγραφο της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής, το οποίο παραδίδεται στο ΚΕΠ και εν συνεχεία διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Εστίας.

    Η προσκόμιση της βεβαίωσης πιστοποίησης αναπηρίας δεν απαιτείται στις περιπτώσεις των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας.

    Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, πρέπει απαραίτητα να προσκομιστεί εξουσιοδότηση, η οποία φέρει το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου θεωρημένη από οποιαδήποτε δημόσια αρχή και συνοδευόμενη από το αντίστοιχο δικαιολογητικό από τα προαναφερόμενα.

    Δικαιούχοι των προγραμμάτων:

    1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α’), όπως ισχύει.

    2. Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις παροχές του ΛΑΕ.

    3. Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων.

    4. Οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ.

    5. Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και παραμένουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ.

    6. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους και εφόσον δεν υπάρχει οικογένεια από τρίτο πρόσωπο. Στους συνοδούς χορηγείται σχετικό δελτίο του ΛΑΕ, χωρίς κλήρωση, με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής ως συνοδός.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Voucher θεάτρου: Μέχρι την Τετάρτη 31/5 η ενεργοποίηση των επιταγών της ΔΥΠΑ
    Voucher θεάτρου: Μέχρι την Τετάρτη 31/5 η ενεργοποίηση των επιταγών της ΔΥΠΑ

    Λήγει η προθεσμία για τα voucher θεάτρου της ΔΥΠΑ. Τι να κάνουν οι δικαιούχοι.

    Στις 31 Μαΐου 2023, λήγει το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών θεάματος 2022-2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και οι δικαιούχοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους έως την καταληκτική αυτή ημερομηνία.

    Η επιλογή της παράστασης γίνεται από τους δικαιούχους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων ανά παράσταση.

    Οι πάροχοι, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν προσφέρει πάνω από 90 παραστάσεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι σε θέσεις πλατείας, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των θεατρικών επιχειρήσεων.

    Με την επιταγή, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους από το μητρώο παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό.

    Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος συγκέντρωσαν 50 ημέρες:

    • Εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) ή
    • Ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
    • Επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή
    • Συνδυασμό των παραπάνω
    • Δικαιούχοι είναι επίσης άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α., που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
    Ωφελούμενα μέλη

    Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:

    • α. τα φυσικά, νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια ηλικίας τριών ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων,
    • β. οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο