Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 15:17

Πύργος: Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια βιωματική ιστορία

«Είμαι παιδί της καρδιάς» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Πυργιώτισσας παιδαγωγού, Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου που θα παρουσιάσει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις 18.30.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ, είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ασχολείται με το θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και την καρδιά των μεγάλων. Μια βιωματική εμπειρία της συγγραφέας που αποτύπωσε σε χαρτί, με εμπνευσμένες εικονογραφήσεις της Δήμητρας Παπαδημητρίου μας μαθαίνει τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρτσελλιάννα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλη έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και σε ότι αφορά την εκπαίδευση ατόμων με Αναπηρία, είναι πιστοποιημένη στη χορήγηση του Αθήνα τεστ (διάγνωσης δυσκολιών μάθησης), του Α-test (τεστ σχολικής ετοιμότητας), του Ravenseducationaltest, καθώς και του ΔΑΔΑ-τεστ (δοκιμασία αξιολόγησης δεξιοτήτων ανάγνωσης). Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο “Η Μελίνα εκπαιδεύεται” και “Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2”, δυο βιβλίων οδηγών που περιέχουν δραστηριότητες δομημένης διδασκαλίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα TEACCH για παιδιά κυρίως με αυτισμό προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και του βιβλίου «ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ καρδιάς» από τις εκδόσεις Δερέ στο οποίο καταγράφει την δική της αληθινή ιστορία αναδοχής και υιοθεσίας. Επίσης είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 10:50

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»
    Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»

    Η αυτοδικία από την αρχαιότητα έως σήμερα

    Το Βιβλιοπωλείο Κορκολής και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες. Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
    Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας. Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Ηλείας, Ζαχαρίας Μαντάς, δημοσιογράφος Χαράλαμπος Πατσούρης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς

  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
    Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ «ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ…ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»

    Η εκδοτική εταιρεία WELCOME σας προσκαλεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο – λεύκωμα του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ, «Μυστικά και…άλλες αποκαλύψεις» με πολλά άγνωστα γεγονότα της εποχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία 20’ από τη ζωή του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ.

    domazos vivl par 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»
    Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου άνοιξε τον ορίζοντα της αναδοχής και της υιοθεσίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    «Κάποια στιγμή κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Πύργο και πήγα να ζήσω στην Αθήνα. Γιατί εκεί, με περίμενε ο γιος μου…». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου να διηγείται την προσωπική της ιστορία. Τη στιγμή που ο Στέφανος, μωρό ακόμη στην κούνια ενός ιδρύματος, μπήκε στην ζωή της και έγινε το παιδί της καρδιάς της….Σε μια πραγματικά συγκλονιστική παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»(εκδ. Δερέ) στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων». Εκεί, όπου ήταν δύσκολο για τη συγγραφέα και το κοινό να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης με τόση αγάπη γύρω….

    Η Πυργιώτισσα ειδική παιδαγωγός και συγγραφέας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη με το νέο, και τρίτο κατά σειρά, βιβλίο της. Με πυξίδα την προσωπική της ιστορία, οδήγησε το κοινό σε νέους ορίζοντες, αυτούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. «Με τον Στέφανο γίναμε οικογένεια. Αρχικά οι δυο μας. Μετά ήρθε ο Γιώργος και ήμασταν οι τρεις μας. Και μετά οι δίδυμες κόρες μας, η Εύα και η Ειρήνη…

    Δεν είναι ο βιολογικός δεσμός που μετράει τελικά. Αλλά ο δεσμός καρδιάς. Είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει. Αν απόψε καταφέρουμε και περάσει έστω από το μυαλό σας, ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας τότε νομίζω ότι ο σκοπός του βιβλίου θα έχει επιτελεστεί» είπε εμφανώς συγκινημένη η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζοντας το βιβλίο της. Και το αφιέρωσε στους γονείς της, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή αλλά σίγουρα την καμαρώνουν από ψηλά…

    Η συγγραφέας αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά των ιδρυμάτων, στη λαχτάρα τους να αποκτήσουν και να γίνουν μέλη μιας οικογένειας. Στον θεσμό της αναδοχής που αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη. Σύστησε τον Στέφανο στο κοινό και το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο της αγάπης. Και όλα αυτά «ντυμένα» με υπέροχες μουσικές που χάρισε στο πιάνο η Κωστούλα Σακκά.

    Mars Xristopoulou 2

    Mars Xristopoulou 3

    Mars Xristopoulou 4

  • Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου
    Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου

    «Είμαι παιδί της Καρδιάς»

    Το Σάββατο 12/10/24 και στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου με τίτλο «Είμαι παιδί της Καρδιάς» στο θέατρο «Απόλλων». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

    «Το βιβλίο αναφέρεται σε μία ιστορία που μας θυμίζει ότι εμείς οι ενήλικες μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε αυτόν τον κόσμο! Πρόκειται για μια υιοθεσία, που γίνεται Παραμύθι και η οποία μας διδάσκει συμβολικά, ότι δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής και ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Υπάρχει πάντα χρόνος για επανόρθωση , να μπορεί να δει κανείς τον εαυτό του στην ασφάλεια μια νέας συνεύρεσης , ενός νέου δεσμού, μιας νέας δημιουργικής σχέσης με τη ζωή», όπως αναφέρουν οι κύριοι Γιάννος Λιβανός (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής) και Γιώργος Γκριτζέλας (Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης»

    «Η αναδοχή ως θεσμός παιδικής προστασίας, είναι παράλληλα μια υπέρτατη, υπερβατική πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας, καθώς σημαίνει ότι μπορείς να φροντίσεις, να αγαπήσεις και να δεθείς με το παιδί κάποιου άλλου, χωρίς οπωσδήποτε να θες να το κάνεις δικό σου», επισημαίνει η Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΚΑ, Eπίτιμος Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Πρόεδρος ΕΠΚΟΔΙ.

    Βιογραφικό

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου γεννήθηκε το 1979 στο Τρίερ Γερμανίας. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο μέχρι τη Β’ δημοτικού και τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στον Πύργο Ηλείας, απ’ όπου και κατάγεται. Σπούδασε στο Βόλο και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Προσφέρει υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία στα πλαίσια διάγνωσης κυρίως της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στην αποκατάσταση με παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης.

    Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» (2011) «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 1» (ανανεωμένη έκδοση 2022) και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» (2017) των εκδόσεων Ροτόντα .

    Από το 2020 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγύης, Φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα της Μονάδας Προστασίας Παιδιών Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»
    Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»

    Οι μνήμες βγαίνουν στην επιφάνεια

    Το πρώτο της συγγραφικό έργο με τίτλο «Ο Μονόλογος του Δρίνου», θα παρουσιάσει η Αρτέμιδα Βαμβουρέλη (Τέτη Μιχαλοπούλου) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα και ώρα 18.30.

    Η Άρτεμις Βαμβουρέλη γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Χρόνια ανταριασμένα σαν το Γιαννιώτικο τοπίο. Γεγονότα καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου που αμπάρωναν από φόβο τις παιδικές ψυχές. Παιδιά που ξεβλάστωσαν στα απόνερα του μίσους και τα αποκαΐδια της φωτιάς.

    Πνιγμένη από ερωτηματικά η παιδική ψυχή τους για ανθρώπους που έχαναν έτσι στα ξαφνικά, για τους ανταρτόπληκτους που κατέλαβαν τη γειτονιά τους, για το μωρό με το άσπρο φακιόλι στο κεφάλι που το έφεραν για υιοθεσία στην αρχόντισσα Ασήμω.

    Άπειρα τα γεγονότα και πολλές οι εικόνες και τα μισόλογα από τις γειτόνισσες που μαζεύονταν τα καλοκαιρινά βράδια με τα σκαμνάκια τους στα σκαλιά του πατρικού σπιτιού της και έλεγαν ιστορίες με χειρονομίες κωδικοποιημένες από εκείνα τα χρόνια, τα δύσκολα...

    Όταν μεγάλωσε, η Άρτεμις Βαμβουρέλη αποφάσισε να ξεθολώσει από την μνήμη της το μυστήριο των παιδικών βιωμάτων της και να σπάσει τους κωδικούς της σιωπής τους. Με μόνη πληροφορία το άσπρο κεφαλομάντιλο του υιοθετημένου μωρού της αρχόντισσας Ασήμως, που έμελλε να γίνει η συντροφιά των παιδικών χρόνων, βρέθηκε ψάχνοντας τις παραδοσιακές φορεσιές στην εσχατιά της Ελληνικής επικράτειας, στο πολύπαθο Πωγώνι, βόρεια των Ιωαννίνων, με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση που ελάχιστα γνώριζε. Αυτό το φακιόλι με το ιδιαίτερο δέσιμο δέθηκε με τις παιδικές μνήμες της και έλυσε το μυστήριο που πάντα την κυνηγούσε.

    Κάπως έτσι γεννήθηκε «Ο Μονόλογος του Δρίνου» που είναι το πρώτο συγγραφικό έργο της. Κεντρικός χαρακτήρας ο Δρίνος, το δικό τους ποτάμι, που με την θεϊκή ικανότητά του, από τη μια να βλέπει τα μελλούμενα και από την άλλη να είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής πορείας τους ακόμη και από τις προϊστορικές εποχές, του έδειξε εμπιστοσύνη για να κάνει αυτό τον Μονόλογο.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Ευφημία Τάφα-Γόντικα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αποσπάσματα θα σχολιάσει η Δρ.. Ζωή Βουρλούμη-Γεωργακοπούλου, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικόυ σχολείου Αμαλιάδας

  • Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωρ. Σγούρου «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» το Σάββατο 17/08 στο ΚΠΕ Κρεστένων
    Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωρ. Σγούρου «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» το Σάββατο 17/08 στο ΚΠΕ Κρεστένων

    Από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο

    Ανοιχτή πρόσκληση για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Σγούρου με τίτλο «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι», που θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 και ώρα 19:30 στο χώρο του ΚΠΕ Κρεστένων, απευθύνει ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος.

    Το βιβλίο του πρ. προέδρου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας προλογίζει η φιλόλογος κ. Σοφία Πανταζοπούλου, ενώ αφηγούνται οι κ.κ. Μαίρη Μορώνη, Αλέξης Παπανικολάου (ηθοποιός), Κατερίνα Σωτήρχου, Χρ. Τσιγουρής (δημοσιογράφος) και Αγγελική Τσουτσάνη.

    Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει η κ. Γιούλη Ηλιοπούλου (δημοσιογράφος).

    Οι θεατρικοί μυθικοί διάλογοι «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» γράφτηκαν σαν συνέχεια της επιστροφής της Ιφιγένειας στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Βραυρώνα κατά τον Ευριπίδη μετά την Αυλίδα και την Ταυρίδα (σημερινή Κριμαία) και τις αντίστοιχες τραγωδίες του Ευριπίδη το 406 π.Χ και 414 π.Χ.

    Βιβλιογραφικές πηγές ήταν οι 27.000 στοίχοι Ιλιάδας και Οδύσσειας, τα «Κύκλια Έπη» των Κυκλικών ποιητών που έγραψαν τα πριν και μετά την Ιλιάδα και Οδύσσεια συμβάντα, και οι 16 αρχαίες τραγωδίες που αναφέρονται σε πρόσωπα του Τρωικού πολέμου.

    Οι διάλογοι και οι πράξεις εκτυλίσσονται στον ναό της «Βραυρωνίας» Αρτέμιδας όπου η Ιφιγένεια ήταν «κλειδούχος Ιέρεια», και επίσης στο Μαντείο των Δελφών, στο παλάτι της Φθίας και στον Άδη.

    Δρώντα πρόσωπα: Ιφιγένεια, Ορέστης, Ερμιόνη, Ελένη, Μενέλαος, Οδυσσέας, Νέστωρ, Νεοπτόλεμος, Θέτις, Απόλλων, Πηλέας, Ανδρομάχη, Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Έκτωρ, Περσεφόνη, Αίας, Πρίαμος, Πάρις, Μεγαπένθης, Ερινύες και Αρπύιες.

    Πολλοί ξένοι συγγραφείς έγραψαν τραγωδίες με άλλα πρόσωπα της Ελληνικής θεματολογίας πέραν ης Ιφιγένειας.

    Στο έργο υπάρχουν και διάλογοι μεταξύ θεών και μεταξύ ανθρώπων και θεών, καθώς και η «κάθαρσις» για πέντε (5) πρόσωπα.

    sgouros ifig parousiasi 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Ν. Σγούρου με τίτλο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» το Σάββατο 17/08
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Ν. Σγούρου με τίτλο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» το Σάββατο 17/08

    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

    Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Ν. Σγούρου με τίτλο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ» που θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 και ώρα 19:30 στο χώρο του Κ.Π.Ε. Κρεστένων (πρώην Μαθητική Εστία).

    Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

    Ο Δήμαρχος

    Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

    Διονύσιος Μπαλιούκος

    sgouros ifig parousiasi 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» στο ΚΠΕ Κρεστένων: Παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωρ. Σγούρου το Σάββατο 17 Αυγούστου
    «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» στο ΚΠΕ Κρεστένων: Παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωρ. Σγούρου το Σάββατο 17 Αυγούστου

    Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. στην πρ. Μαθητική Εστία Κρεστένων (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Σγούρου με τίτλο «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι», που διοργανώνει ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Σύμφωνα με προλογικό σημείωμα του συγγραφέα και πρ. Δημάρχου Ανδρίτσαινας, οι θεατρικοί μυθικοί διάλογοι «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» γράφτηκαν σαν συνέχεια της επιστροφής της Ιφιγένειας στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Βραυρώνα κατά τον Ευριπίδη μετά την Αυλίδα και την Ταυρίδα (σημερινή Κριμαία) και τις αντίστοιχες τραγωδίες του Ευριπίδη το 406 π.Χ και 414 π.Χ.

    Βιβλιογραφικές πηγές ήταν οι 27.000 στοίχοι Ιλιάδας και Οδύσσειας, τα «Κύκλια Έπη» των Κυκλικών ποιητών που έγραψαν τα πριν και μετά την Ιλιάδα και Οδύσσεια συμβάντα, και οι 16 αρχαίες τραγωδίες που αναφέρονται σε πρόσωπα του Τρωικού πολέμου.

    Οι διάλογοι και οι πράξεις εκτυλίσσονται στον ναό της «Βραυρωνίας» Αρτέμιδας όπου η Ιφιγένεια ήταν «κλειδούχος Ιέρεια», και επίσης στο Μαντείο των Δελφών, στο παλάτι της Φθίας και στον Άδη.

    Δρώντα πρόσωπα: Ιφιγένεια, Ορέστης, Ερμιόνη, Ελένη, Μενέλαος, Οδυσσέας, Νέστωρ, Νεοπτόλεμος, Θέτις, Απόλλων, Πηλέας, Ανδρομάχη, Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Έκτωρ, Περσεφόνη, Αίας, Πρίαμος, Πάρις, Μεγαπένθης, Ερινύες και Αρπύιες.

    Σχετικά με την Ιφιγένεια έγραψαν οι Γκαίτε (εν Ταύροις), Ρακίνας, Γκλούκ, Ροτρού, Γκίμοντ (εν Αυλίδι), Χάλμ (εν Δελφοίς), Κατσαΐτης (εν Ληξουρίω) και Εννιος.

    Έως το 2024, οπότε ελήφθη από την Εθνική Βιβλιοθήκη ο επίσημος αριθμός ISBN του θεατρικού «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι», δεν υπάρχει άλλος παρόμοιος τίτλος στην διεθνή βιβλιογραφία.

    Πολλοί ξένοι συγγραφείς έγραψαν τραγωδίες με άλλα πρόσωπα της Ελληνικής θεματολογίας πέραν ης Ιφιγένειας.

    Στο έργο υπάρχουν και διάλογοι μεταξύ θεών και μεταξύ ανθρώπων και θεών, καθώς και η «κάθαρσις» για πέντε (5) πρόσωπα.

    Το βιβλίο προλογίζει η φιλόλογος κ. Σοφία Πανταζοπούλου, αφηγούνται οι κ.κ. Μαίρη Μορώνη, Αλέξης Παπανικολάου (ηθοποιός), Κατερίνα Σωτήρχου, Χρ. Τσιγουρής (δημοσιογράφος) και Αγγελική Τσουτσάνη, ενώ την επιμέλεια συνέντευξης έχει η κ. Γιούλη Ηλιοπούλου (δημοσιογράφος).

    sgouros ifig parousiasi 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο