Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:33

Ο δήμαρχος Πύργου στα εγκαίνια στο Βάραγκα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τη λάμψη του παρελθόντος έχει στόχο να προσδώσει η δημοτική αρχή του Πύργου, στο πανηγύρι του Βάραγκα, “ζωντανεύοντας” ξανά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει βαλτώσει. Το Σάββατο τελέστηκαν τα εγκαίνια παρουσία του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, όπου μίλησε για τις όμορφες στιγμές του θεσμού, που τα τελευταία χρόνια κινείται υποτονικά.

“Είμαστε από αυτούς που έχουμε ζήσει αυτό το πανηγύρι, αυτή εδώ τη συνάντηση των ανθρώπων από μικρά παιδιά” σχολίασε ο κ. Αντωνακόπουλος. “Ο θεός μας αξίωσε να έρθουμε υπό άλλες ιδιότητες, για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό, να το ενισχύσουμε. Η παράδοση ξέρετε, ότι είναι ένα σύνολο αξιών και νοοτροπιών που έρχεται από το χθες και τροφοδοτεί το σήμερα και το αύριο. Πρέπει όμως και το σήμερα να προσθέσεις στην παράδοση. Εδώ λοιπόν πρέπει να παραλάβουμε από τις προηγούμενες γενιές, ότι αυτές μας άφησαν και να το φέρουμε στο σήμερα. Να ενισχύσουμε την ταυτότητα αυτών των εκδηλώσεων, με σύγχρονες εκδηλώσεις που πατάνε στο σήμερα, που φέρνουν τον κόσμο στην επικαιρότητα” συνέχισε λέγοντας ο δήμαρχος.

“Κρατάμε τις ρίζες της παράδοσης, αλλά η ανθοφορία, όπως και ένα δέντρο που έχει σταθερές ρίζες κάθε χρόνο δίνει νέους καρπούς έτσι κι εδώ λοιπόν, πρέπει να συνδέσουμε αυτό το γεγονός με το σήμερα και δεσμευόμαστε από δω ότι άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες και όλοι εμπλεκόμενοι θα διαμορφώσουν όχι μόνο τις μελέτες αλλά και την διασφάλιση των χρημάτων έτσι ώστε του χρόνου να έχουμε πολύ καλύτερες υποδομές. Δεν είμαι ο ειδικός εγώ που θα το πω, όμως υπάρχουν κάποια λίγα χρήματα, υπάρχουν για όλα, το ενδιαφέρον λείπει. Υπήρξε αδιαφορία γι’ αυτό που είναι το μοναδικό γεγονός στον Δήμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και ξέρετε οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο τρώγοντας και μαζεύοντας λεφτά” είπε ο κ. Αντωνακόπουλος και συμπλήρωσε "Η ζωή που δεν έχει γιορτή είναι σαν ένα δρόμο που δε βγάζει πουθενά και αυτή εδώ η συνάντηση είναι ένα γεγονός όχι εμπορικό, αλλά είναι κοινωνικό, πολιτισμικό, είναι ένα γεγονός που φέρνει κόσμο από όλα τα σημεία του Δήμου αλλά και έξω από το Δήμο και συναντιούνται οι άνθρωποι, ανταλλάσσουν απόψεις, γίνεται το εμπόριο που πρέπει να γίνει πλέον με άλλους όρους, να υπάρχουν σκέπαστρα, να μην υπάρχει χώμα. Εμείς σαν δήμος δεν θα κοιτάξουμε να βγάλουμε έσοδα από αυτή την υπόθεση. Δεν είναι ευκαιρία για κέρδη. Είναι ευκαιρία για κέρδη ψυχής του κόσμου”.

Ο δήμαρχος Πύργου κατέληξε λέγοντας ότι “… εχουμε την αντίληψη ότι δεν πάμε να πάρουμε από την κοινωνία χρήματα αλλά πάμε να της δώσουμε χαρά και να την βοηθήσουμε να βγάλει χρήματα, ο κάθε επαγγελματίας, ο κάθε αγρότης, μέσα από εκθετήρια που μπορεί να γίνουν εδώ, μέσα από προβολή των προϊόντων. Θέλουμε τις τοπικές κοινότητες, τους πολιτιστικούς συλλόγους να κάνουμε μία ομάδα δουλειάς, τους ετεροδημότες για να συμφωνήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε εδώ. Έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τους τεχνικούς, υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν χρήματα, όχι πολλά αλλά για αυτά που πρέπει να γίνουν υπάρχουν. Φέτος προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την υπόθεση. Δεν θέλαμε να υπάρχει σκοτάδι εδώ στις φετινές ημερομηνίες εορτασμού γιατί είναι συμβολικό. Να μη σκοτεινιάζει. Κρατήσαμε τα φώτα ανοιχτά και του χρόνου θα υπάρχει πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα”…σημείωσε.

Ο π. Γεώργιος Αθανασόπουλος από το Γούμερο που τέλεσε τα εγκαίνια απευθυνόμενος στον δήμαρχο Πύργου, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε το Δήμο κύριε δήμαρχε πολύ καλά, ξέρετε τα προβλήματα που έχει, εμείς πιστεύουμε ότι με την καλή διάθεση που έχετε κι εσείς και οι αντιδήμαρχοι όπως έχετε δείξει μέχρι στιγμής, ότι του χρόνου το πανηγύρι του Βάραγκα θα είναι καλύτερο, θα πάρει τη θέση που του αξίζει και αυτό που του πρέπει. Να ευχηθώ και στους μικροπωλητές και όσους έχουν παράγκες όπως λέμε, καλά έσοδα, υγεία και του χρόνου πιστεύουμε με τη βοήθεια όλων μας και τη δική σας συμβολή φυσικά να είμαστε καλύτεροι”…

Varagkas 2

Varagkas 3

Varagkas 4

Varagkas 5

Varagkas 6

Varagkas 7

Varagkas 8

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 02:04

Σχετικά Άρθρα

  • Από 10 έως 17 Νοεμβρίου η 37η εμποροπανήγυρη Στρεφίου
    Από 10 έως 17 Νοεμβρίου η 37η εμποροπανήγυρη Στρεφίου

    Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η καθιερωμένη Εμποροπανήγυρη Στρεφίου, στον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο στην Κοινότητα Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εμπόρων και κατοίκων, όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και από άλλους Νομούς. Έχει γίνει πλέον θεσμός, τον οποίο οφείλουμε όλοι μας να στηρίζουμε και να τον διατηρήσουμε, καθώς περιλαμβάνει στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού και ταυτόχρονα ενισχύει τόσο τις κοινωνικές όσο και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.

    Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να βρουν πολλά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού και λευκά είδη, τρόφιμα, βιβλία, κ.α., ενώ θα περιλαμβάνεται και πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι η Εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου, τονώνοντας για 37η χρονιά την οικονομία και την κοινωνική ζωή και δράση της περιοχής.

    Μπορείτε να διαβάσετε, σε pdf, την απόφαση για τον κανονισμό οργάνωσης, διεξαγωγής και λειτουργίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης Στρεφίου εδώ: https://arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2024/10/apofasi-kanonismos_leitourgias_emporopanhgyrhs_strefiou.pdf

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσήνη: Άγριο ξύλο σε πανηγύρι για τις θέσεις μικροπωλητών (video)
    Μεσσήνη: Άγριο ξύλο σε πανηγύρι για τις θέσεις μικροπωλητών (video)

    Η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης μετατράπηκε σε... ρινγκ.

    Σε ρινγκ μετατράπηκε η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα πανηγύρι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το MEGA, δύο ομάδες Ρομά πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στον χώρο μικροπωλητών.

    Η συμπλοκή ήταν ιδιαίτερα άγρια και μάλιστα μπροστά στα έντρομα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί.

    Όπως θα δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό, η μουσική έχει σταματήσει και κάποιοι σπεύδουν να απομακρύνουν τα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με τους θαμώνες, ομάδες μικροπωλητών Ρομά διεκδικούσαν τον ίδιο χώρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι
    Επεισόδια και «καρεκλοπόλεμος» σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό - Τραυματίστηκαν αντιδήμαρχοι

    Συμπλοκή ατόμων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (22/9) σε πανηγύρι στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο αντιδήμαρχοι.

    Το επεισόδιο ξέσπασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και σε αυτό ενεπλάκησαν δέκα άτομα.

    Από αυτό τραυματίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι, ο ένας στο κεφάλι από αντικείμενο που δέχτηκε και ο άλλος στο χέρι, καθώς και ένας 16χρονος από γροθιά στο πρόσωπο. Από την ένταση μια 40χρονη γυναίκα λιποθύμησε.

    Ο 41χρονος αντιδήμαρχος και η γυναίκα που λιποθύμησε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικό», ενώ επί τόπου έσπευσε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον 40χρονο αντιδήμαρχο και τον ανήλικο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Βάραγκας 2024: Εκεί που η παράδοση παραμένει ζωντανή
    Βάραγκας 2024: Εκεί που η παράδοση παραμένει ζωντανή

    Με τριήμερες εκδηλώσεις

    Ο Δήμος Πύργου και η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, αναβιώνουν και φέτος τις τριήμερες πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Βάραγκα από το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 23/9, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Το πρόγραμμα

    Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
    19.00 Εγκαίνια
    - Ομιλία Λαογράφου Ηλία Τουτούνη
    - Λαϊκοί παραδοσιακοί χοροί
    - Μουσικό συγκρότημα ΑΧΙΟΝ

    Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
    11.00 Παρουσίαση αλόγων από Ιππικούς Ομίλους
    - Χορευτικές επιδείξεις
    - Μουσικό συγκρότημα «Μουσική παρέα Πύργου»

    Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
    Εκκλησιασμός

    - Το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής οι μικροί φίλοι θα διασκεδάσουν με την ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ

  • Τηρήθηκε το μακραίωνο έθιμο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παραδοσιακό ξεφάντωμα σε ειδυλλιακό περιβάλλον
    Τηρήθηκε το μακραίωνο έθιμο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Παραδοσιακό ξεφάντωμα σε ειδυλλιακό περιβάλλον

    Πλήθος κόσμου από Ηλεία και γειτονικές περιοχές στην εορτή της γέννησης της Θεοτόκου

    Παρουσία πλήθους κόσμου τηρήθηκε και φέτος στις 8 Σεπτεμβρίου το έθιμο του εορτασμού της γέννησης της Θεοτόκου, στον ειδυλλιακό καταπράσινο χώρο στο Λογγό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν, το οποίο ωστόσο και σήμερα λαμβάνει διαστάσεις λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού κατοίκων αλλά και επισκεπτών, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, καθώς γειτονικών Νομών.

    Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρεστού κ. Νικ. Κλωνάρης καθώς και τα στελέχη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου με επικεφαλής τον κ. Αναστ. Χριστακόπουλο, είχαν την επιμέλεια για την άψογη προετοιμασία της εκδήλωσης, η οποία εκτός από τα νόστιμα εδέσματα και ποτά περιλάμβανε και παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Γιώτα Κόκκορη και Νικ. Ζάρρα.

    Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ.κ. Μιλτ. Γεωργακόπουλος και Δημ. Μικέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Δρακόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, ενώ εκ μέρους του προέδρου του χωριού εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τον αντιδήμαρχο κ. Αν. Καρνάρο, για την προσφορά του στο ψήσιμο της γουρνοπούλας.

    Το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα.

    logos andr theot 2

    logos andr theot 3

    logos andr theot 6

    logos andr theot 4

    logos andr theot 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πήγατε φέτος πανηγύρι; Τα 5 οφέλη που κερδίσατε
    Πήγατε φέτος πανηγύρι; Τα 5 οφέλη που κερδίσατε

    Στα πανηγύρια, την ψυχή του ελληνικού καλοκαιριού, κρύβεται ένα μυστικό για σωματική και ψυχική ευεξία, καλύτερο γήρας και προστασία από κινδύνους όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια

    Για ένα ακόμα καλοκαίρι, νέοι και νέες τίμησαν -και με το παραπάνω- τα πανηγύρια σε νησιά και ηπειρωτικά μέρη, κάνοντας από κοινού με τους μεγαλύτερους ηλικιακά θαμώνες των πανηγυριών την κίνηση-ματ για καλή υγεία και ευεξία, μέσα από το τρίπτυχο συγκέντρωση πολλών ανθρώπων, φαγητό και ποτό, γιορτή με συγκεκριμένη αφορμή, όπως ο εορτασμός του πολιούχου αγίου και η διατήρηση της παράδοσης. Αυτή είναι η «μαγική συνταγή», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Journal of Public Policy & Marketing.

    Αυτό που η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα δεν ανέδειξε -και πώς θα μπορούσε άλλωστε- είναι τα οφέλη που χαρίζουν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, το αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών που φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους, συνεισφέροντας στην ψυχική και σωματική υγεία, προάγοντας την ατομική και συνολική ευεξία. Αυτή είναι, συνεπώς, η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά αν πήγατε σε πανηγύρι. Αν πιαστήκατε στον κύκλο και χορέψατε με την ψυχή σας συρτάκι, συρτό, καλαματιανό και τσάμικο, προσφέρατε στην υγεία σας τα παρακάτω σημαντικά δώρα.

    1. Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

    Οι ρυθμικές κινήσεις των παραδοσιακών χορών, που μπορεί να ποικίλουν από αργές έως γρήγορες και δυναμικές, αποτελούν μια μορφή μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, τη βελτίωση της ευλυγισίας και την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, εφόδια απαραίτητα για ποιοτική ζωή και αυτονομία στην τρίτη ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι ο χορός μέτριας έντασης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από το περπάτημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση πιθανώς εξηγείται από τις στιγμές αυξημένης έντασης κατά τη διάρκεια του χορού, τη ζωντανή επαφή ή τα επαγόμενα ψυχοκοινωνικά οφέλη.

    2. Μεγαλύτερη κινητικότητα και αυτονομία

    Το 2016, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μελέτη ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τους καθηγητές Αστέριο Δεληγιάννη και Ζαχαρία Βορδό, τα ευρήματα της οποία έδειξαν ότι ένα τρίμηνο πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών επέτρεψε στους συμμετέχοντες με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια να πηδούν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα, και αύξησε τη δύναμη των ποδιών τους κατά 10%, σε σχέση με όσους διατήρησαν το συνηθισμένο μοτίβο καθιστικής ζωής.

    Ο κ. Βορδός είχε επισημάνει ότι «τα σωματικά οφέλη του ελληνικού χορού μπορούν να χαρίσουν στους ασθενείς μεγαλύτερη αυτονομία στην καθημερινή ζωή, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον συντονισμό [των κινήσεών] τους και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού. Είναι πιθανό επίσης ο ελληνικός χορός να προσφέρει και καρδιακά οφέλη, όπως έχει αποδειχθεί για τα προγράμματα γυμναστικής Zumba με μουσική latin».

    Σε αντίστοιχα ευρήματα κατέληξε και άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε Frontiers in Aging Neuroscience, που διαπίστωσε επιπλέον σημαντική αύξηση στην αερόβια αντοχή, η οποία συνδέεται με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, και βελτίωση 20% στη στατική ισορροπία, απαραίτητη για την πρόληψη των πτώσεων.

    3. Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

    Μια ακόμα μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για την επίδραση ενός προγράμματος ελληνικών παραδοσιακών χορών στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα ατόμων τρίτης ηλικίας τη φορά αυτή, συμπέρανε ότι η αερόβια ικανότητα, όπως υπολογίζεται από τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), αυξήθηκε κατά 8,23%, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα ερευνών για άλλες σωματικές δραστηριότητες συνυφασμένες με την παράδοση, όπως το Tai Chi και οι χοροί της Σαρδηνίας, οι οποίοι επίσης ενισχύουν την καρδιαγγειακή ικανότητα.

    4. Θωράκιση της ψυχικής υγείας

    Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί θωρακίζουν και την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες, το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο ομαδικός τους χαρακτήρας και τα κοινά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται υπό τον ίδιο ρυθμό, προάγουν το αίσθημα του ανήκειν και της κοινωνικής σύνδεσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία. Ο χορός θεωρείται εν γένει μια δραστηριότητα με ψυχοθεραπευτικά αποτελέσματα, που βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων και στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.

    5. Πρoστασία από τη γνωστική φθορά

    Τέλος, δημοσιεύεται έρευνα που επιβεβαιώνει τα οφέλη για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία των ηλικιωμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Ιδίως στην ομάδα αυτή, η συμμετοχή σε παραδοσιακούς χορούς βελτιώνει την επιλεκτική και παρατεταμένη προσοχή και την οπτικοακουστική αντίληψη, ενώ μειώνει τα επίπεδα άγχους. Για τους υγιείς ηλικιωμένους συμμετέχοντες, ο χορός ενισχύει τη μνήμη, την ευλυγισία και την ισορροπία, απαραίτητα για την πρόληψη των πτώσεων και τη διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας.

    Επιπλέον, ο χορός προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και μειώνει τη μοναξιά, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη και άνοια.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Αιτωλοακαρνανία: Άνδρας κατέρρευσε και πέθανε ενώ χόρευε σε πανηγύρι στο Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας
    Αιτωλοακαρνανία: Άνδρας κατέρρευσε και πέθανε ενώ χόρευε σε πανηγύρι στο Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας

    Ένα βράδυ που ξεκίνησε με γιορτινή διάθεση και χαρά, κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία στο χωριό Ανοιξιάτικο της Αμφιλοχίας.

    Στο 2ο Αντάμωμα που διοργάνωσε με μεράκι ο Σύλλογος Εθελοντισμού και Πολιτισμού ΤΚ Ανοιξιάτικου “Η Άνοιξη”, τα πάντα άλλαξαν δραματικά μέσα σε λίγα λεπτά, αφήνοντας την κοινωνία βυθισμένη σε θλίψη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του e-maistros.gr ήταν γύρω στις 1:30 τα ξημερώματα, όταν το γλέντι βρισκόταν στο απόγειο του. Η πλατεία του χωριού αντηχούσε από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και οι παρευρισκόμενοι χόρευαν ξέγνοιαστα.

    Ανάμεσα στους χορευτές, ένας άνδρας περίπου 75 ετών.

    Ξαφνικά, όμως, η χαρά μετατράπηκε σε αγωνία. Ο άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και πριν καν προλάβει να αντιδράσει κανείς, κατέρρευσε στο έδαφος. Οι παρευρισκόμενοι πάγωσαν, ενώ η μουσική σταμάτησε απότομα, και οι ματιές όλων στράφηκαν στο κέντρο του χορευτικού κύκλου. Κάποιοι έτρεξαν αμέσως κοντά του, προσπαθώντας να τον βοηθήσουν, ενώ άλλοι καλούσαν το ΕΚΑΒ.

    Μέσα σε λίγα λεπτά, οι διασώστες του ΕΚΑΒ έφθασαν στο σημείο, και η ένταση στην ατμόσφαιρα κορυφώθηκε. Οι προσπάθειές τους ήταν άμεσες και συντονισμένες, καθώς ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ στον άτυχο άνδρα, και για μια στιγμή φάνηκε να υπάρχει ελπίδα. Η καρδιά του άρχισε ξανά να χτυπά, και το πλήθος ανάσανε με ανακούφιση.
    Καθώς το ασθενοφόρο κατευθυνόταν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, η κατάσταση του άνδρα επιδεινώθηκε.

    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διασωστών, ο 75χρονος από τον Αητό Ξηρομέρου, κατέληξε λίγο πριν φτάσει στο Κέντρο Υγείας. Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε γρήγορα, και το πανηγύρι, που μέχρι πριν λίγα λεπτά έσφυζε από ζωή, μετατράπηκε σε σκηνή θλίψης. Οι κάτοικοι του Ανοιξιάτικου και οι επισκέπτες που είχαν συρρεύσει για τη γιορτή, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως η χαρά μετατράπηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε πένθος.

    Πηγή: Agriniopress.gr - TheBest.gr

  • Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά
    Τα 6 καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά

    Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες των νησιών που κατακλύζονται από νεαρόκοσμο έτοιμο για γλέντι μέχρι πρωίας.

    Τα πανηγύρια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια αποτελούν σύγχρονη εφεύρεση και κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο. Ακόμα και στην «βασίλισσα» των πανηγυριών Ικαρία, οι θρησκευτικές γιορτές περιλάμβαναν λειτουργία, λιτάνευση της εικόνας, υπαίθριο παζάρι και μουσική και χορό. Το τελευταίο μέρος, το ψυχαγωγικό ας το πούμε, αποσκοπούσε κυρίως στο να έχουν την ευκαιρία οι ανύπαντροι άνδρες να δουν από κοντά τις «διαθέσιμες» νύφες.

    Τα σημερινά πανηγύρια, τα οποία οργανώνονται συνήθως από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους έναντι αμοιβής, έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στη δεκαετία του ’70, όταν τα χωριά είχαν σε μεγάλο βαθμό ερημώσει και ο Δεκαπενταύγουστος ήταν η αφορμή για να ανταμώσουν οι «ξενιτεμένοι», να ανοίξουν τα σπίτια και να ζωντανέψουν οι πλατείες.

    Όπως και να ‘χει, τα πανηγύρια στη σημερινή τους μορφή έχουν πλέον θεσμοθετηθεί και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να γλεντήσουν μέχρι τελικής πτώσεως, με φαγητό, ποτό που ρέει σε αφθονία, μουσική και χορό.

    Πανηγύρια τον Δεκαπεναύγουστο γίνονται πολλά σε όλη την Ελλάδα. Όμως εμείς θα επικεντρώσουμε στα πιο δημοφιλή πανηγύρια στα νησιά, αυτά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των πιστών, αλλά και εκείνων που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

    Τα 6 νησιωτικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου που έχουν φανατικούς πιστούς

    Στην Ικαρία

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Λαγκαδά της Ικαρίας είναι ίσως το πιο διάσημο πανηγύρι σε όλο το Αιγαίο. Η φήμη του έχει φτάσει παντού, σε σημείο ανάμεσα στους επισκέπτες να είναι πολλοί ξένοι.

    Για να ανταποκριθούν στη «ζήτηση» οι διοργανωτές εργάζονται νυχθημερόν τις προηγούμενες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα στην πλατεία του χωριού, όπου στήνονται τα τραπέζια περιμετρικά, όπως και το πάλκο όπου θα πάρουν τις θέσεις τους οι μουσικοί.

    Το κέφι δεν αργεί να ανάψει. Με την συνδρομή ικανής ποσότητας από φωκιανό, η τοπική ποικιλία κόκκινων κρασοστάφυλων, ή μπεγλέρι, το ντόπιο λευκό κρασί, τα μέλη λύνονται και οι χορευτές ξεχύνονται στην αυτοσχέδια «πίστα».

    Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, οι πανηγυριώτες ανανεώνουν τις δυνάμεις τους με ντόπιο κατσίκι σερβιρισμένο με πιλάφι από τα καζάνια που έχουν στηθεί από νωρίς.

    Στη Νίσυρο

    Η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής είναι ένα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου. Ο μύθος την θέλει να έχει θαυματουργές ικανότητες γι’ αυτό και πλήθος κόσμου, κυρίως Ορθόδοξοι, επισκέπτονται το νησί ολόκληρο τον χρόνο.

    Η εκκλησία που τη στεγάζει βρίσκεται χωμένη σε σπηλιά στο κάστρο του Μανδρακίου και για να φτάσει εκεί κάποιος πρέπει να ανέβει 130 σκαλιά.

    Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Παναγία Σπηλιανή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών στους χώρους του μοναστηριού που περιβάλλει το εκκλησάκι.

    Εννέα ημέρες διαρκούν οι ετοιμασίες για τη γιορτή από τις «εννιαμερίτισσες», γυναίκες που έχουν τάμα να περάσουν εννέα μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, από τις 6 Αυγούστου.

    Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μετά τη λειτουργία, γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας μέχρι την αυλή του Ζωσιμοπούλειου Θέατρου, όπου στήνεται το πανηγύρι, με κρασί, με φαγητό, χορό και τραγούδι.

    Όμως, αυτό που αξίζει να ξέρει ο επισκέπτης είναι ότι το πανηγύρι δεν περιορίζεται στο Μανδράκι. Ολόκληρο το νησί γιορτάζει και σε πολλά χωριά στήνονται αυτοσχέδια πανηγύρια στα οποία συμμετέχουν ξένοι και ντόπιοι με αμείωτο ενθουσιασμό.

    Στην Αγιάσο της Λέσβου

    Η Παναγία της Αγιάσου είναι ένα ακόμα από τα ιερά προσκυνήματα του Αιγαίου, με ιδιαίτερη βαρύτητα, που συγκεντρώνουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.

    Η αίγλη της οφείλεται στην αρχαία εικόνα της Παναγίας της Bρεφοκρατούσας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά που έφερε στη Λέσβο από τα Ιεροσόλυμα τον 9ο αιώνα ο ιερέας Αγάθωνας για να τη σώσει από τις εικονομαχίες.

    Η προετοιμασία για την μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίσει την 1η Αυγούστου και στα χρόνια πριν από τον πόλεμο οι πιστοί από όλο το νησί ταξίδευαν με κάθε μέσο για να προσκυνήσουν και διανυκτέρευαν στον περίβολο τον ναού.

    Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστου στο πανέμορφο κεφαλοχώρι της Λέσβου είναι αφορμή για να πλημμυρίσει η πλατεία και τα σοκάκια του χωριού με κόσμο, ο οποίος περιμένει να ολοκληρωθεί η περιφορά της ιερής εικόνας για να το ρίξουν στο γλέντι με πολύ φαγητό και ποτό που ρέει μέχρι τελικής πτώσεως.

    Στην Αστυπάλαια

    Τρεις μέρες (14, 15 και 16 Αυγούστου) διαρκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που δεν είναι άλλο από εκείνο για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πανηγύρι γίνεται στο προαύλιο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα που με το καμπαναριό της δεσπόζει πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Querini, ψηλά στη χώρα.

    Αφιερωμένη στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, που φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος, αντίγραφο της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια, η εκκλησία συγκεντρώνει προσκυνητές αλλά και τουρίστες που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους την «πεταλούδα» του Αιγαίου.

    Το γλέντι αρχίζει αμέσως μετά από την απογευματινή λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, όταν σερβίρεται το λαμπριανό, αρνάκι γεμιστό από τα χέρια των γυναικών του νησιού και ακολουθεί χορός με λαούτα και βιολιά και τη συμμετοχή όλων όσοι βρίσκονται στο νησί.

    Στις 16 Αυγούστου, την επομένη της γιορτής, γίνονται τα «κουκάνια», παραδοσιακά αγωνίσματα που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, γιαουρτοφαγία, αυγοδρομίες και το «πιάσιμο του κόκκορα».

    Στην Αμοργό

    Στην Αμοργό, η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής δεσπόζει πάνω από τη Λαγκάδα, στο ψηλότερο σημείο του νησιού.

    Το πανηγύρι που γίνεται εκεί το Δεκαπενταύγουστο είναι ξακουστό, αφού μαζεύει κόσμο από όλα τα κοντινά νησιά, και μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι τρικούβερτο, το οποίο έχει και ιδιαίτερο γστριμαργικό ενδιαφέρον.

    Η διαδικασία της παρασκευής του φαγητού που σερβίρεται στους πιστούς διαρκεί ημέρες και κάθε χρόνο διανέμονται εκατοντάδες μερίδες από πεντανόστομο πατατάτο (κοκκινιστό με πατάτες που παρασκευάζεται με την ειδική συνταγή της περιοχής) και ξιδάτο, μια σού σούπα από κρέας που προσφέρουν οι βοσκοί της περιοχής που θωρακίζει το στομάχι για το γλέντι και το ποτό που ακολουθούν.

    Μετά τη λειτουργία το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, όπου η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στην Πάρο

    Το πανηγύρι στην Παροικιά της Πάρου, όπου οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσκυνήσουν την Παναγία Εκατονταπυλιανή είναι από τα πιο φημισμένα στην Ελλάδα, με έντονο «τουριστικό» χαρακτήρα.
    Μετά τη λειτουργία ακολουθεί μεγάλη παρέλαση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια και τους δρόμους της Παροικιάς, η οποία καταλήγει στην παραλία όπου στήνεται το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

    Η φωταγώγηση των σκαφών και τα βεγγαλικά που κάνουν τη νύχτα μέρα συμβάλλουν στο γιορταστικό κλίμα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch