Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 19:47

O Π. Λάττας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και Διεθνή Ημέρα Δασών

Γράφτηκε από
Ad Slot

Μήνυμα του Δασάρχη Πύργου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας & Διεθνή Ημέρα Δασών

21η Μαρτίου : Πρώτη ημέρα της Άνοιξης σήμερα και έναρξη της εαρινής ισημερίας που ως γνωστόν έχει ανακηρυχτεί από το 1971 και το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας». Επιπλέον από το 2012 ο εορτασμός αυτός τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και εορτάζεται ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και των πολιτών, για την προστασία των δασών καθώς τα δάση μας καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης.

Επιπλέον, περά από το σημειολογικό της χαρακτήρα, είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στο σύγχρονο άνθρωπο και στην κοινωνία ολόκληρη, την ανάγκη να δράσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της καταστροφής των δασών, οι οποίες εκφράζονται απειλητικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη μείωση της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης είναι και μια προτροπή για να αυξήσουμε την ευαισθησία μας και την προσοχή μας στη αειφορική διαχείριση και ανόρθωση των διαφόρων φυσικών οικοσυστημάτων για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ευημερία τους.

Τέλος επειδή έχουμε την ευλογία να ζούμε σε έναν ιδιαίτερο τόπο που ο Θεό έχει προικίσει με αξιόλογα φυσικά δασικά οικοσυστήματα που εκτείνονται από το ύψος της θάλασσας με τα δάση της Χαλεπίου Πεύκης και των αείφυλλων πλατύφυλλων, επεκτείνεται στο οροπέδιο της Φολόης με το μοναδικό σπερμοφυές δρυοδάσος της πλατύφυλλης δρυς και τις ενρητινώσεις με Μαύρη Πεύκη και καταλήγουν στο ελατοδάσος που βρίσκεται στα Λάμπεια Όρη, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, με ιδιαίτερη οικολογική και περιβαλλοντική αξία, οφείλουμε με τις ενέργειες και τις δράσεις μας να συμβάλουμε στην προστασία, ανάδειξη και διαιώνιση τους, διότι όπως μας αναφέρει και ο Samuel Danas ότι «ο σημερινός τεχνητός πολιτισμός θα μπορούσε πιθανόν να αναπτυχθεί παραπέρα και χωρίς ξύλο, χωρίς δάσος όμως δεν μπορεί να επιβιώσει».

Τέλος η υπηρεσία μας, πιστή όπως κάθε χρόνο την ημέρα αυτή ώστε να της προσδώσει τη δέουσα σημασία αλλά και να εμφυτεύσει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης στους συμπολίτης μας απέναντι τουλάχιστον στην προστασία και ανάδειξη των δασικών φυσικών οικοσυστημάτων που τόσο δοκιμάζονται κάθε χρόνο κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές και την ανεξέλικτη απόρριψη των απορριμμάτων, είχε προγραμματίσει δράσεις που λόγο των μέτρων περιορισμού και εξάλειψης της νόσος του Vovid-19 που προκαλεί ο κοροναϊό SARS-CoV-2, αναβάλλει προς το παρόν. Δράσεις όμως, όπως η τοποθέτηση νέων τραπεζόπαγκων και παγκακιών, επισκευή των υπαρχόντων καθώς και εργασίες δεντροφύτευσης στο Βουνό του Κατακόλου και σε άλλους χώρους δασικής αναψυχής καθώς επίσης και η τοποθέτηση ενός οικίσκου με σκοπό την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας στο Βουνό Κατακόλου και στην ευρύτερη περιοχή, θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα με το προσωπικό της υπηρεσίας μας.

Παναγιώτης Λάττας

MSc Δασολόγος - Υπ. Διδάκτορας Α.Π.Θ.

Δασάρχης Πύργου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 19:02

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών
    Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών

    Θα δοθεί ξυλεία και για ατομικές ανάγκες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην κοπή των δέντρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε δασικές περιοχές του Δήμου Πύργου στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, θα προχωρήσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πύργου, μετά και απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

    Τα επικίνδυνα δέντρα, καλύπτουν εμβαδόν δημοσίου δάσους 126 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις: Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων και Τούρκου Σκάλα, στις δημοτικές κοινότητες Αλποχωρίου και Μυρτιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου και Πύργου.

    Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανάθεση του έργου, το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Πίνακα υλοτομίας , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την προστασία των δασικών εδαφών, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ξύλου». Επιπλέον ο Δρ. Λάττας σημειώνει ότι ξυλεία θα δοθεί και για ατομική χρήση, μετά από την απαραίτητη αίτηση του ιδιώτη στην Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, ο όγκος που θα απομακρυνθεί εκτιμάται σε 275 κυβικά μέτρα με καυσόξυλα διαφόρων ειδών όπως κυπαρίσσι, πεύκο, πουρνάρι, δρυς κ.α.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, προκειμένου να προστατευτεί και να μπορέσει κάποια στιγμή να αναβλαστήσει και να έχει φυσική αναγέννηση. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε τεχνική αναδάσωση.

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία
    Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία

    Το παρόν και το μέλλον των δασών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την εγκατάσταση των μελετητών ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες ημέρες η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης δασών από το Δασαρχείο Πύργου για την ολοκληρωμένη καταγραφή της υπάρχουσας καταγραφής αυτών καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελλοντικής τους εικόνας σε βάθος δεκαετίας. Οι διαχειριστικές μελέτες πραγματοποιούνται στο σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας συνολικής επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων και Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων.

    Την περασμένη Τετάρτη οι μελετητές εγκαταστάθηκαν στο δάσος της Φολόης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο δάσος της Λαμπείας. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τις δέκα συνολικά μελέτες διαχείρισης δασών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκπονούνται στην περιοχή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Στόχος είναι να συνταχθεί μια καινούργια διαχειριστική μελέτη που θα παρουσιάζει την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που έχει το δάσος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον να προσδιοριστούν όλες οι δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διανοίξεις δρόμων αφού θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχόντων, βελτιώσεις , είδη δασικής αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν και έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη μελισσοκομίας, δασικού τουρισμού, κ.α. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Στη μελέτη θα παρουσιαστεί όλο το πλάνο της παρούσας και της μελλοντικής εικόνας των δασών».

    Μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία

    Μέρος της μελέτης θα γίνει με τη λήψη 100 δοκιμαστικών επιφανειών, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος. Από τις επιφάνειες αυτές θα μετρηθεί το ύψος, το πάχος, οι προσαυξήσεις… Στοιχεία που θα καταγράψουν την αύξηση του δάσους, τον ξυλώδη όγκο του και πόσος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, αν είναι σε φυσιολογικά όρια ή θα υπάρξει πλεόνασμα. «Γίνεται μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία» σχολιάζει ο κ. Λάττας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Το είχαμε προτείνει και θέλαμε πάρα πολύ να γίνει διότι αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δύο δασών και μια πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία».

    Η διαχειριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις παρεμβάσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων αυτής.

    meleti dasi 2

    meleti dasi 3

    meleti dasi 4

    meleti dasi 5

  • Δασαρχείο Πύργου: Επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές
    Δασαρχείο Πύργου: Επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι στις πυρόπληκτες περιοχές

    Στο 100% η φυσική αναδάσωση του εδάφους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το «πράσινο φως» δίνει το Δασαρχείο Πύργου για κυνηγητική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές των διοικητικών του ορίων, καθώς με αιτιολογημένη απόφαση του Δασάρχη, Παναγιώτη Λάττα, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ίσχυαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

    Η φύση έχει κάνει τη δική της «δουλειά», με την βλάστηση να έχει καλύψει το 100% του εδάφους σύμφωνα με μελέτη του Δασαρχείου και οι επιπλέον αναδασώσεις δεν κρίνονται απαραίτητες. Όπως εξηγεί ο κ. Λάττας «οι απαγορευτικές διατάξεις θήρας λόγω πυρκαγιάς ανακαλούνται έπειτα από αίτημα των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής και αφού κρίθηκε ότι έχει αποκατασταθεί η βλάστηση σε μεγάλο βαθμό μετά την παρέλευση τριετίας από τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διαβίωση και κάλυψη των θηραμάτων στις εν λόγω εκτάσεις και να αυξηθεί ξανά ο θηραματικός πλούτος».

    Οι κυνηγετικοί σύλλογοι είχαν αιτηθεί την άρση των απαγορεύσεων, καθώς τα τελευταία χρόνια στις προστατευόμενες περιοχές, λόγω των απαγορευτικών μέτρων, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αγριόχοιρων και προκαλούσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

    Το ζητούσαν και οι κάτοικοι

    Θετική εξέλιξη, την οποία περίμεναν όλοι οι κυνηγοί, χαρακτηρίζει την απόφαση του Δασαρχείου Πύργου ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς. Υπογραμμίζει την φυσική αναδάσωση που έχει γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην άρση των απαγορεύσεων αλλά και στο αίτημα των κατοίκων στις ορεινές περιοχές, καθώς ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

    «Περιμέναμε την άρση των απαγορεύσεων, αφού στις καμένες εκτάσεις υπάρχει πλέον βλάστηση σε όλες τις περιοχές. Επιπλέον πολλοί κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών μας είχαν κάνει αίτημα, γιατί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να κάνουν μεγάλες ζημιές στα χωράφια τους. Μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100 υπογραφές με το αίτημα να ξεκινήσει πάλι το κυνήγι και μας είχαν καλέσει να δούμε από κοντά τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους».

    Φωτογραφία αρχείου: antonmaster

  • Πληθώρα χώρων δασικής αναψυχής από το Δασαρχείο Πύργου - Με σεβασμό στη φύση και τον επισκέπτη
    Πληθώρα χώρων δασικής αναψυχής από το Δασαρχείο Πύργου - Με σεβασμό στη φύση και τον επισκέπτη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αξιοσημείωτη η φετινή προσπάθεια του Δασαρχείου Πύργου με δημιουργία δεκάδων χώρων δασικής αναψυχής σε επιλεγμένες θέσεις των διοικητικών του ορίων. Μετά τις απαραίτητες δασοτεχνικές εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της ξερής βλάστησης, έχουν τοποθετηθεί κιόσκια, παγκάκια, τραπεζώματα, καλάθια απορριμμάτων αλλά και ενημερωτικές πινακίδες με στόχο με στόχο την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η επαφή με την φύση στον επισκέπτη. Το μόνο «μελανό» σημείο, μεμονωμένα περιστατικά κλοπής και βανδαλισμού του εξοπλισμού που αμαυρώνουν την προσπάθεια. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η υπηρεσία θα συνεχίσει κανονικά την προσπάθειά της και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερους χώρους δασικής αναψυχής.

    Με δεκάδες νέα σημεία, αλλά και διατήρηση των παλαιοτέρων, σε δασικές εκτάσεις και περιαστικά δάση, δημιουργήθηκαν επιπλέον χώροι δασικής αναψυχής από το Δασαρχείο Πύργου. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 28 τραπεζόπαγκοι και 22 παγκάκια, σε διάφορα σημεία, μεταξύ των οποίων: το βουνό του Κατακόλου, στην Ανάληψη (Πούσι), στο δάσος Φολόης κατά μήκος του εθνικού δρόμου, στα «Φονικά», στη Σκαφιδιά (τοποθετήθηκε κιόσκι, τραπέζι, παγκάκια), στο χειμαδιό και το Σόπι, στα Φοναίτικα , στο Κολίρι ( δίπλα σε μια βρύση 700 ετών!), στον Ολυμπιακό κήπο, στην περιοχή Άμπουλα στο Βασιλάκι (προηγήθηκε καθαρισμός με την απομάκρυνση όλης της ξερής βλάστησης), ενώ εργασίες και τοποθέτηση εξοπλισμού αναψυχής θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στο αλσύλλιο της Σπιάντζας, κατά μήκος των διαδρομών του.

    anapsixi 7

    «Έχουμε, σε επιλεγμένες θέσεις, στα διοικητικά όρια του Δασαρχείου Πύργου χώρους δασικής αναψυχής όπου έχουν γίνει διάφορες εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης εξοπλισμού με κιόσκια, παγκάκια, τραπεζόπαγκους, καλάθια απορριμμάτων, ενημερωτικές πινακίδες, με σκοπό την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος, την ξεκούραση, την επαφή με τη φύση και προσφορά καθαρών χώρων με βασικές υποδομές για τους επισκέπτες προκειμένου κάποιος να απολαύσει το τοπίο. Είναι σημεία που έχουν μεγάλη προσέλευση, και οι επισκέπτες τα απολαμβάνουν» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. «Η δασική αναψυχή είναι μια ιδιαίτερη μορφή υπαίθριας αναψυχής και αντίστοιχες πρέπει να είναι οι δραστηριότητες και οι ευκολίες που παρέχονται στα δάση για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους».

    Κάποιοι δεν σέβονται….

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες και η τοποθέτηση έχει γίνει από υπαλλήλους του Δασαρχείου Πύργου. Στην συνολική προσπάθεια που γίνεται, δυστυχώς υπάρχουν-έστω και μεμονωμένα-περιστατικά βανδαλισμού που απογοητεύουν και εξοργίζουν.

    «Δυστυχώς έχουμε κάποιες μικρές μειονότητες συμπολιτών μας που δεν σέβονται την προσπάθεια που γίνεται και είτε καταστρέφουν είτε κλέβουν τον εξοπλισμό. Συγκεκριμένα έχουν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά στην Αγία Παρασκευή, στην έξοδο του Πύργου όπου άγνωστοι έκλεψαν τους πάγκους, και στο ελατοδάσος Λοζίσσος. Έναν υπέροχο χώρο με υπαίθριο θεατράκι. Έσπασαν τα φώτα, την περίφραξη…έγιναν σημαντικές ζημιές. Αυτό είναι πολύ στενάχωρο. Κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις ώστε να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση χώρων δασικής αναψυχής, αλλά δυστυχώς κάποιοι, ελάχιστοι θέλω να πιστεύω, καταστρέφουν και δεν σέβονται τίποτα. Εμείς όμως δεν πρόκειται να πτοηθούμε. Θα συνεχίσουμε με καινούργια μελέτη για καινούργιους χώρους δασικής αναψυχής γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε με την πλειονότητα, και να πείσουμε αυτούς τους λίγους ότι αυτοί οι χώροι προάγουν την αναψυχή, και την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Λάττας.

    anapsixi 2

    anapsixi 3

    anapsixi 4

    anapsixi 5

    anapsixi 6

    anapsixi 8

    anapsixi 9

  • Ηλεία: SOS εκπέμπουν τα πλατάνια από καταστροφικό μύκητα - Πάνω του 50% του πληθυσμού πλατάνων έχει νεκρωθεί
    Ηλεία: SOS εκπέμπουν τα πλατάνια από καταστροφικό μύκητα - Πάνω του 50% του πληθυσμού πλατάνων έχει νεκρωθεί

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε απόλυτο κίνδυνο βρίσκεται ο ελληνικός πλάτανος σε όλη τη συνοριακή γραμμή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ μόνο στην Ηλεία έχει νεκρωθεί πάνω από το 50% του πληθυσμού του εξ’ αιτίας ενός παθογόνου, μεταδοτικού καταστροφικού μύκητα που καταστρέφει το δέντρο σε λίγα χρόνια.

    Πρόκειται για τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp platani, που προκαλεί μαζική νέκρωση των δέντρων. Τα ελληνικά πλατάνια που φύονται δίπλα σε ρέματα είναι πιο ευάλωτα στο να προσβληθούν από τον συγκεκριμένο μύκητα ενώ τα πλατάνια που έχουν φυτευτεί σε πλατείες-καναδικής προέλευσης, έχουν υποδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.

    «Δυστυχώς σε όλη η Δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο μέχρι τη Μεσσηνία, έχουν προσβληθεί τα πλατάνια από τον συγκεκριμένο μύκητα. Τα πιο νεαρά και μικρότερα δέντρα ξεραίνονται μέσα σε τρία χρόνια το πολύ, τα μεγαλύτερα μπορεί να αντέξουν πέντε-έξι χρόνια» δηλώνει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

    Lattas

    «Σε όλη την επικράτεια, έχουμε χάσει πλατάνια, διατηρητέα μνημεία της φύσεως, άνω των 500 ετών. Στην Ηλεία έχουμε χάσει πλατάνια από μερικών δεκάδων χρόνων έως και άνω του ενός αιώνα. Κυρίως έχουμε συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις κατά μήκος των ρεμάτων, των ποταμών, όπου υπάρχει τρεχούμενο νερό, καθώς τα πλατάνια είναι ενδημικό είδος και έχουν το μοναδικό χαρακτηριστικό σαν δέντρα να φύονται από το ύψος της θάλασσας μέχρι τη ζώνη των ψυχροβίων κωνοφόρων. Έχουν προσβληθεί πολλά πλατάνια δίπλα στα ρέματα του Ενιπέα, της Αύρας, στο Βασιλάκι, στη Νεμούτα…»

    Όπως εξηγεί ο κ. Λάττας πρόκειται για τραυματιομύκητας, που σημαίνει ότι ο μύκητας εισχωρεί στην τομή που θα δημιουργηθεί στο δέντρο από διάφορες αιτίες τραυματισμού. «Και δεν περιορίζεται μόνο στο δέντρο που θα προβάλλει αλλά εξαπλώνεται και στα γύρω δέντρα μέσω του ριζικού συστήματος.

    Μόνη θεραπεία η πρόληψη

    Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι το δέντρο που θα προβληθεί από τον μύκητα δεν μπορεί να θεραπευτεί και στο σημείο που θα νεκρωθεί ένα πλατάνι δεν μπορεί να φυτευτεί άλλο. «Η μόνη θεραπεία είναι η πρόληψη, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» τονίζει ο Δασάρχης Πύργου. «Η ασθένεια προκαλείται κυρίως από κλαδέματα με μολυσμένα εργαλεία. Όταν εκτελούνται εργασίες, θα πρέπει να εργαλεία να έχουν απολυμανθεί πάρα πολύ καλά. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα».

    Το ιστορικό της ασθένειας

    Η ασθένεια εντοπίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2003 στην περιοχή μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και εικάζεται ότι εισήχθη από την Ιταλία. Ο παθογόνος μύκητα, όπως εξιστορεί ο κ. Λάττας, ήρθε στην Ευρώπη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά πάσα πιθανότητα μέσω ξύλινων κιβωτίων μεταφοράς πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

    Όσο για την εξέλιξή του, και αν τελικά η συγκεκριμένη ασθένεια καταστήσει τα πλατάνια είδος προς εξαφάνιση, ο κ. Λάττας καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη, υπογραμμίζει την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού ώστε να βρεθεί κάποιος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του.

  • Εγκρίθηκαν μελέτες του Δασαρχείου Πύργου για βελτίωση αντιπυρικού δικτύου
    Εγκρίθηκαν μελέτες του Δασαρχείου Πύργου για βελτίωση αντιπυρικού δικτύου

    Εκπονούνται και μελέτες για τη διαχείριση των δασών Φολόης και Λαμπείας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ακόμη δύο μελέτες που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Πύργου για τη βελτίωση του αντιπυρικού δικτύου των ορίων του, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 567.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αφορούν στη «Βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων-Δασικών Δρόμων», αφενός των Δημοτικών Ενοτήτων Πύργου, Ιάρδανου και Ωλένης του Δήμου Πύργου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αφετέρου των Δ.Ε. Αρχ. Ολυμπίας, Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, προϋπολογισμού 267.500 ευρώ.

    Με την έγκριση των μελετών, απομένει η εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, ώστε το Δασαρχείο Πύργου να υλοποιήσει το έργο με αυτεπιστασία ή εργολαβικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Οι εργασίες θα αρχίσουν κατά προτεραιότητα από τα τμήματα εκείνα του δικτύου που βρίσκονται στη δυσμενέστερη κατάσταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η βατότητα τους
    Φολόη και Λαμπεία σε διαχειριστική μελέτη

    Lattas

    Ακόμη μια καινοτομία μετρά το Δασαρχείο Πύργου, καθώς το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ και ήδη εκπονούνται μελέτες για τη διαχείριση δύο δασών, του δρυοδάσους της Φολόης και ελατοδάσους της Λαμπείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαχειριστικές μελέτες αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, με τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, να εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκπονείται τέτοια μελέτη για τα δύο αυτά δάση, τα οφέλη της οποίας είναι πολλά και μακροπρόθεσμα. «Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο που θα υπάρχει διαχειριστική μελέτη για τα δύο αυτά συμπλέγματα δασών καθώς η περιβαλλοντικής τους αξία είναι μεγάλη. Η διαχειριστική μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει για τα δάση, γιατί καταγράφει όλη την παρούσα κατάσταση και προτείνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως τα μέτρα προστασίας, τις υλοτομίες, αναδασώσεις, τις διανοίξεις δρόμων, τη δασική αναψυχή. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους.» καταλήγει ο κ. Λάττας.

  • Δασαρχείο Πύργου: Καθαρισμοί δασών σε οικισμούς για την προστασία των πολιτών
    Δασαρχείο Πύργου: Καθαρισμοί δασών σε οικισμούς για την προστασία των πολιτών

    Ξεκίνησε η δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών μέσω του προγράμματος ANTINERO III

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού που υλοποιεί το Δασαρχείο Πύργου, στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNero ΙΙΙ. Συγκεκριμένα πρόκειται για δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση, και οι καθαρισμοί ήδη ξεκίνησαν σε Σκαφιδιά, Χειμαδιό και Λάνθι. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 ε. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Οι εργασίες επεκτείνονται σε έκταση 2.300 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου τα μισά βρίσκονται στον Πύργου και τα υπόλοιπα στην Αρχαία Ολυμπία. Μεταξύ άλλων, το έργο αφορά καθαρισμούς στις περιοχές: Σκαφιδιά, Χειμαδιό, Παλαιοβαρβάσαινα, Λάνθι, Άγιος Ηλίας, Αλσύλλιο Σπιάντζας, καθώς και περιμετρικά των Δ.Κ. Άσπρα Σπίτια, Χελιδόνι, Κούμανι και Βασιλάκι, κ.α.

    Lattas 1

    «Έχουν μπει τα τρία πρώτα συνεργεία και καθαρίζουν από την αρχή της εβδομάδας, κοντά σε οικισμούς. Πρόκειται για συνέχεια του προγράμματος AntiNero που αυτή τη φορά επεκτείνεται σε οικισμούς με τη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών προστασίας για να αυξηθεί η ασφάλεια των κατοίκων» δηλώνει στο ilialive.gr ο δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εκπόνηση του προγράμματος Antinero που ήδη «τρέχει» από την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί και συντηρήθηκε μια πολύ μεγάλη έκταση στρεμμάτων και οδικού δικτύου. Το προηγούμενο έτος ολοκληρώθηκαν τέσσερα υποέργα που αφορούσαν στη συντήρηση και βελτίωση της δασικής βλάστησης, για τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στον Δήμο Πύργου, μεταξύ άλλων καθαρίστηκε το δάσος της Σκαφιδιάς , το βουνό του Κατακόλου και η Σαλμώνη.

    Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα AntiNero

    Τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία για την πρόληψη και την προστασία των δασών της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών. Υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημιουργούνται μικτές αντιπυρικές ζώνες, με πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως: μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών, μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης και έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια και της μετακίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων. Επίσης, δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές. Ακόμη, πραγματοποιούνται εργασίες όπως: καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

    dasarxeio 2

    dasarxeio 3

    dasarxeio 4

    dasarxeio 5

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο