Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 09:23

Συλλυπητήρια Πατσούρη για το θάνατο του Σπύρου Θανόπουλου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αγαπημένε μας Σπύρο,

Υπήρξες εκλεκτός φίλος και ανεκτίμητος συνεργάτης. Με πόνο και θλίψη σου λέμε το τελευταίο αντίο.

Φεύγεις έχοντας προσφέρει πολλά στην κοινωνία, στην οικογένεια σου, στους φίλους. Ήσουν αγαπητός από όλους χωρίς εξαίρεση. Είχες μόνο φίλους που σε εκτιμούσαν βαθύτατα. Ήσουν από τους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμο και οδηγούν μπροστά, που ήξεραν να διακρίνουν το ουσιώδες ανάμεσα στα ανούσια. Ήσουν άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό, από αυτούς που βλέπουν μακριά. Όλα αυτά τα είχες Σπύρο και μαζί και πάνω από αυτά είχες απέραντη καλοσύνη, τρυφερότητα και σπάνια ευγένεια, μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους.

Αγωνιστήκαμε μαζί για μια καλύτερη αγροτιά. Πετύχαμε μαζί νίκες και θεωρώ πως αφήσαμε πίσω μας μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό άφησες όλους εμάς που είχαμε τη τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά πολύ πιο φτωχούς και απαρηγόρητους.

Δούλευες πάντα αθόρυβα και σεμνά προσφέροντας ό,τι περισσότερο μπορούσες με ειλικρίνεια και συνέπεια. Ήσουν άριστος επαγγελματίας, γιατί ήσουν πάντα πολύ ενημερωμένος και συστηματικός. Ήσουν πάντα υπεύθυνος, δεν ακολούθησες ποτέ υπόγεια διαδρομή. Ήσουν για μένα ο πολύτιμος, ο ανεκτίμητος φίλος. Λογάριαζες τη γνώμη του άλλου, σεβόσουν την παρουσία του.

Έκανες μια καλή οικογένεια, στην οποία εύχομαι συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Σπύρο, θα ζεις για πάντα στην καρδιά μου.

Διονύσιος Πατσούρης

Πρώην Πρόεδρος ΕΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 11:53

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Κατασβήστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής
    Πύργος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορυφή

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην τοπική κοινόνητα Κορυφής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Η φωτιά καίει πλησιόν παλιότερα καμένης έκτασης και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να απειλήσει την ευρύτερη περιοχή.

    pyrkagia koryfi 1

    pyrkagia koryfi 2

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Κορυφή: “Έφυγε” πλήρης ημερών και έργων ο “Μπαλής” - Θλίψη για τον πρώην πρόεδρο του χωριού Θανάση Σακελλαρίου
    Κορυφή: “Έφυγε” πλήρης ημερών και έργων ο “Μπαλής” - Θλίψη για τον πρώην πρόεδρο του χωριού Θανάση Σακελλαρίου

    “Έφυγε” χθες από τη ζωή ο Θανάσης Σακελλαρίου, σε ηλικία 90 ετών, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του χωριού επί τρεις τετραετίες. Πατέρας του αγρότη και αυτοδιοικητικού Δημήτρη Σακελλαρίου και παππούς δύο εγγονών.

    Βαθιά δημοκρατικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθαιρέθηκε την εποχή της Χούντας από το καθεστώς για να αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο.

    Στο χωριό έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο “Μπαλής” λόγω ενός αλόγου που είχε από τον πατέρα του.

    Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε ως ελαιοτριβέας έως το 2012.

    Η κηδεία του θα τελεστεί στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Κορυφής.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  • Πύργος: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Δύο εστίες πυρκαγιάς στην Κορυφή (photos)
    Πύργος: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Δύο εστίες πυρκαγιάς στην Κορυφή

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με κινητοποίηση μεγάλου αριθμού δυνάμεων για πυρκαγιά με δύο εστίες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κορυφής στο δήμο Πύργου.

    Νεότερη ενημέρωση

    Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κορυφή όπου επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την βοήθεια και την Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου.

    fotia korufi 2

    fotia korufi 3

    fotia korufi 4

    fotia korufi 5

    fotia korufi 6

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη του τελευταίου δολωματικού ψεκασμού στις ΤΚ Κορυφή και Νέα Φιγαλεία, στις 17/10
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη του τελευταίου δολωματικού ψεκασμού στις ΤΚ Κορυφή και Νέα Φιγαλεία, στις 17/10

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2022, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για την έναρξη του τελευταίου δολωματικού ψεκασμού, στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022

    Ομάδα 2η:

    Κορυφή

    Ομάδα 8η:

    Νέα Φιγαλεία

    Τα εντομοκτόνα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι:

    • για την Τ.Κ. Κορυφής, το FORZA 10 CS with Zeon Technology (δραστική ουσία: lambda-cyhalothrin) σε συνδυασμό με την ελκυστική ουσία ENTOMELA 50 SL & το SUCCEES 0,24 CB (δραστική ουσία: spinosad),
    • για την Τ.Κ. Νέας Φιγαλείας, το FORZA 10 CS with Zeon Technology (δραστική ουσία: lambda-cyhalothrin) σε συνδυασμό με την ελκυστική ουσία ENTOMELA 50 SL.

    Ο χρόνος αναμονής πριν τη συγκομιδή είναι:

    • 7 μέρες, για το FORZA 10 CS &
    • 14 μέρες, για το SUCCEES 0,24 CB.

    Με το πέρας των δολωματικών ψεκασμών στις παραπάνω Τ.Κ., ολοκληρώνονται και οι δολωματικοί ψεκασμοί του Προγράμματος Δακοκτονίας 2022.

    Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή όπως αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος γεωργικού φαρμάκου.

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το πρόγραμμα ψεκασμών με τις ημερομηνίες ψεκασμών, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
    3. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    4. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    5. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    6. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται.
    7. Κατά τον ψεκασμό διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης, στα μισά δέντρα του λιοστασίου κανονικής πυκνότητας.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Το δίκτυο των δακοπαγίδων της Υπηρεσίας μας θα είναι αναρτημένο μέχρι και στις 27 Οκτωβρίου 2022, και στην περίπτωση υψηλών δακοπληθυσμών θα εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις.

    Συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή, διότι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την δραστηριότητα του εντόμου.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

    Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

    Σπυροπούλου Παναγιώτα

    Κτηνίατρος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αστυνομικές πηγές: “Δεν πέταξε ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, στην Κορυφή”
    Αστυνομικές πηγές: “Δεν πέταξε ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, στην Κορυφή”

    Πληροφορίες που αποδίδουν τις φωτιές στην Κορυφή σε “διαμάχη καλλιεργητών χασίς” έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, διαψεύδονται είτε από πηγές στην Ελληνική Αστυνομία είτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η πτήση ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα δεν υπήρξε με βεβαιότητα τον τελευταίο μήνα. Άλλωστε στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά στην Κορυφή, ο οπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα από τα γύρω υψώματα είτε πάλι με τη χρήση drone. Μιλώντας στο ilialive.gr στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διέψευσαν κατηγορηματικά το ότι πέταξε ελικόπτερο στην περιοχή. Επίσης ανέφεραν πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υπάρχει ενδείξεις για ύπαρξη καλλιέργεια χασίς στην περιοχή.

    Το ότι δεν πέταξε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κορυφή, επιβεβαιώνεται και κεντρικά, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα. Τώρα αν πέταξε άλλο ελικόπτερο, για παράδειγμα στρατιωτικό λόγω ασκήσεων που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση.

    Σε ότι αφορά τα δεδομένα της φωτιάς, εκεί που ξέσπασε η πυρκαγιά - χωρίς να επικρατούν ακραίες συνθήκες που να ευνοούν την άμεση εξάπλωσή της - πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν στο ilialive.gr ότι το σημείο έναρξης ήταν σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη κάποιας καλλιέργειας.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κορυφής και ευρύτερα, φαίνεται πως έχουν στόχο την εκχέρσωση εκτάσεων για άλλους λόγους και αυτό φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκάθαρα. Και η ίδια αιτία εκτιμούν πως κρύβεται και πίσω από τον πρόσφατο εμπρησμό στην περιοχή πριν λίγες ημέρες.

    Επίσης πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να δικαιολογούν τα περί καλλιέργειας χασίς.

    Από την άλλη υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας στο χωριό Κορυφή που αναφέρουν πως το να αναφέρεται πως οι φωτιές είναι αποτέλεσμα "πολέμου χασισοκαλλιεργητών" δεν είναι καθόλου τιμητικό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως "εδώ δεν είναι Κολομβία"...

  • Κορυφή Πύργου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες
    Κορυφή Πύργου: Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Τοπική Κοινότητα Κορυφής του δήμου Πύργου με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή.

    Η κατάσταση έκτακτη ανάγκης έχει διάρκεια έξι μηνών έως τις 5 Ιανουαρίου 2023.

    Ωστόσο οι κάτοικοι στην περιοχή είναι σε επαγρύπνηση για πιθανό νέο εμπρησμό. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Κορυφής και της Τριανταφυλλιάς έχουν μπει στο στόχαστρο εμπρηστών, για τους οποίους όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό τους.

    Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι φωτιές στην Κορυφή σε πολλές περιπτώσεις όπως στην πιο πρόσφατη γίνονται άμεσα αντιληπτές - γεγονός που βοηθά στην άμεση κινητοποίηση των αρχών, αλλά καταδεικνύουν και το θράσος των εμπρηστών που δρουν στην περιοχή.

    Η απόφαση

    Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

    Έχοντας υπόψη:

    1) Τα άρθρα 25 και 30 παρ.2β του Ν.4662/20 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 27/Α ́/2020)
    2) Το άρθρο 4 του Ν.4555/2018 «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας-Ενίσχυση της Συμμετοχής-Βελτίωση της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Λειτουργίας των ΟΤΑ-Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ 133/Α ́/2018)

    3) Την Υ.Α.1299/7-4-2003 Έγκριση του από 7.4.2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (ΦΕΚ 423/Β ́/2003).

    4) Το Π.Δ. 151/2004 «Οργανισμός Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» (ΦΕΚ 107/Α ́/2004)

    5) Το Π.Δ. 70/2021 «Σύσταση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (ΦΕΚ 161/Α ́/2021)

    6) Την ΓΔΟΥΕΣ/1/4/945 Απόφαση «Διορισμός Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (ΦΕΚ 183/Υ.Ο.Δ.Δ./2020)

    7) Το υπ. αρ. ΠΔΕ/ΔΠΠ/208442/2578/11-07-2022 έγγραφο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    8) Το υπ. αρ. 18992/07-07-2022 έγγραφο του Δήμου Πύργου

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

    την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κορυφής της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά
    που εκδηλώθηκε στις 05-07-2022 στην παραπάνω περιοχή.

    Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 05 Ιανουαρίου 2023. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


  • Κορυφή Πύργου: Αναζωπύρωση τρόμαξε τους Πυροσβέστες
    Κορυφή Πύργου: Αναζωπύρωση ή νέα πυρκαγιά - Συναγερμός την Πυροσβεστική

    Συναγερμός έχει σημάνει στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου που βρίσκονται στην περιοχή της κορυφής, καθώς έγινε αντιληπτο νέο μέτωπο πυρκαγιάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αναζωπύρωση που παρουσίασε έντονη φλογα και άμεσα περιορίστηκε από τις δυνάμεις...

    Περισσότερα σε νεότερη ενημέρωση...

  • Ανοιχτή πληγή η Κορυφή - Σε ύφεση η πυρκαγιά αλλά παραμένει ο φόβος
    Ανοιχτή πληγή η Κορυφή - Σε ύφεση η πυρκαγιά αλλά παραμένει ο φόβος

    Για τρίτη ημέρα επιχειρούν σήμερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή της Κορυφής για την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ο αριθμός των επίγειων δυνάμεων είναι ενισχυμένος, όπως χθες το απόγευμα ενισχυμένος ήταν και ο αριθμός των εναέριων μέσων στα 13.

    Η μεγάλη κινητοποίηση είχε ως στόχο να σβηστεί η πυρκαγιά χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για το χωριό. Και από τη στιγμή που δεν υπήρχαν άλλα ανοιχτά και “απαιτητικά” μέτωπα, αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχείρησαν έως τη δύση του ηλίου. Συνολικά 2 αεροσκάφη Canadair CL-215, δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τέσσερα αεροσκάφη Air Tractor, δύο ελικόπτερα Erickson, δύο ελικόπτερα Agusta Bell και ένα ακόμα ελικόπτερο με κάδο.

    Η φωτιά από το μεσημέρι της Τετάρτης χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, ανατολικά και δυτικά με αποτέλεσμα να αποκόψει τις δυνάμεις και να “ανοίξει” η φωτιά κινούμενη απειλητικά προς το χωριό λόγω των ανέμων, αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Όσο όμως η απόσταση αυτή μειωνόταν τόσο κορυφωνόταν η αγωνία των κατοίκων και των Αρχών. Έτσι κάποια στιγμή στην κορύφωση της πυρκαγιάς αποφασίστηκε να δοθεί εντολή για προληπτικά απομάκρυνση των κατοίκων. Από νωρίς άλλωστε η Αστυνομία βρισκόταν στο χωριό για να δράσει όποτε χρειαστεί.

    Τελικά οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με την δουλειά που έγινε από τις επίγειες δυνάμεις περιόρισε σημαντικά το μέτωπο και μόνο “καντηλάκια” φαίνονταν στην περιοχή μόλις έπεσε το σκοτάδι.

    Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης επιχειρούν δύο ελικόπτερα για να σβήσουν μικροεστίες σε χαραδρώσεις όπου οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα.

    Στην Κορυφή ο Νεκτάριος Φαρμάκης

    Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, έφτασαν στην Κορυφή νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να συνδράμουν με μέσα της Περιφέρειας στο έργο της Πυροσβεστικής.

    diloseis 1

    “Δεύτερη μέρα σήμερα εδώ στην περιοχή, κοντά στο χωριό Κορυφή του Δήμου Πύργου, είμαστε εδώ μαζί με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας Α και Β βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία δίνει μια πραγματικά μεγάλη μάχη. 13 νομίζω εναέρια μέσα επιχείρησαν αυτή την περίοδο, είναι οι τελευταίες ρίψεις αυτή τη στιγμή, γιατί όπως βλέπουμε όλοι, πέφτει και το σκοτάδι. 35 οχήματα και περίπου 43 πεζοπόρα τμήματα επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν και θα επιχειρούν όλο το βράδυ, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και σε κάθε περίπτωση οριοθέτησής της σε τέτοιο βαθμό, που να μην καταστεί μέσα στη νύχτα επικίνδυνη για τον παρακείμενο οικισμό. Νομίζω αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, σε κάθε περίπτωση αν κριθεί σκόπιμο από την πυροσβεστική υπηρεσία και μετά από εισήγησή της θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε προληπτικά τον οικισμό για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ελπίζω αυτό να μη χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ηλεία έχουμε και προηγούμενο αναφορικά με τις φωτιές, η Ηλεία βρίσκεται στο στόχαστρο του φαινομένου των πυρκαγιών, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμα φορά, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτήν την πυρκαγιά να απειλήσει ανθρώπινες ζωές και νομίζω ότι αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε καταφέρει” είπε αργά το βράδυ ο κ. Φαρμάκης και ενώ η πυρκαγιά έδειχνε να είναι υπό έλεγχο.

    diloseis 3

    Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι “… η κατάσταση επιδεινώθηκε και δημιούργησε μεγάλο κίνδυνο το απόγευμα, σε επικοινωνία που είχα με τον κ. Πετρούτσο, τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος του τόνισα την ανάγκη γύρω στις 4 το μεσημέρι και ήταν πολύ σωστή η ενέργεια να έρθει από αέρος δεύτερος κύκλος βοήθειας. Νομίζω τα ιπτάμενα μέσα έδωσαν τη λύση. Το χωριό κινδύνεψε, διότι εκείνη την ώρα και αέρας υπήρχε και η φωτιά προχωρούσε γρήγορα σε δύσβατα και απρόσιτα μέρη, που δεν μπορούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν κάτι σημαντικό. Τώρα η φωτιά σχεδόν έχει σβήσει, υπάρχουν τα λεγόμενα καντηλάκια και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα. Ήδη καταφθάνουν αυτή την ώρα 11 πυροσβέστες από την Δυτική Μακεδονία και 21 από τα Μέγαρα. Όλοι αυτοί θα δουλέψουν νύχτα, θα πάνε κατευθείαν στο καμένο δάσος, προκειμένου να σβήσουν αυτά τα υπολείμματα της φωτιάς, τα οποία με τον αέρα που είχαμε πριν λίγο μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο. Τώρα βέβαια έχει πέσει ο αέρας αλλά παρόλα αυτά παραμένει ένας κίνδυνος μικρός μεν αλλά υπαρκτός” σημείωσε ο δήμαρχος Πύργου.

    diloseis 2

    Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος που βρέθηκε και αυτός στην Κορυφή από την πλευρά του τόνισε ότι “… δυστυχώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εδώ στην κορυφή. Μία πυρκαγιά που είχε τρεις διαδοχικές εστίες μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Βρισκόμαστε εδώ, ο Δήμος Πύργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, εγώ είμαι από χθες το βράδυ με εντολή του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες, δίνουν έναν τιτάνειο αγώνα για να ελέγξουν την φωτιά και με πεζοπόρα τμήματα αλλά και με εναέρια μέσα. Πρώτη φορά έχουμε δει τόσα πολλά εναέρια μέσα να δραστηριοποιούνται και να επιχειρούν εδώ στην περιοχή.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο, δεν κινδυνεύει το χωριό και οι όποιες εστίες υπάρχουν, θα καταπολεμηθούν κατά τις βραδινές ώρες. Βεβαίως αυτό που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή, είναι ότι βλέπουμε να δυναμώνει ο άνεμος και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ και ότι μέσα στο βράδυ θα ελεγχθεί απόλυτα η φωτιά”…

    Τι είπαν κάτοικοι της Κορυφής

    diloseis 5

    Ο κ. Θεοδωρακόπουλος κάτοικος Κορυφής σημείωσε ότι “… στην ουσία η φωτιά ξεκίνησε από τις βραδινές ώρες, είχε πέσει το σκοτάδι, δύο εστίες απέναντι εδώ στο βουνό. Δεν φάνηκε να απειλείται το χωριό, θεωρήσαμε το περιστατικό λήξαν το πρωί, όπως φάνηκαν τα πράγματα ήταν απολύτως ελεγχόμενα, δεν φάνηκε να υπάρχει ενεργό μέτωπο πουθενά. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι όλα έληξαν καλώς και πέρασε ο κίνδυνος. Ξαφνικά το μεσημέρι, με μία πάρα πολύ μικρή αύξηση του ανέμου, έγινε τεράστια αναζωπύρωση, η φωτιά άρχισε να σκορπίζει σε μέτωπα και ο άνεμος την έφερνε προς το χωριό, με όποια συνέπεια μπορούσε να έχει. Κινητοποίηση μεγάλη εννοείται, γιατί είχαν αποσυρθεί τα εναέρια μέσα, τα επίγεια ήταν εδώ, αλλά η φωτιά αυτή δεν κόβεται μόνο με τα επίγεια. Οι δρόμοι εδώ είναι δύσβατοι, δεν υπάρχει βατότητα, μόνο μικρά οχήματα μπορούν να κινηθούν σε αυτούς τους δρόμους οπότε και αυτό ήταν ένα μείον, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Με τις συνθήκες που επικρατούν τώρα πλέον δε φοβόμαστε. Στο βασικό μέτωπο και στον κύριο κίνδυνο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής σε επίγεια. Θεωρούμε ότι αν κρατηθούν έτσι συνθήκες δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”…

    diloseis 4

    Η κα Θεοδωρακοπούλου από την πλευρά της σημείωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι στο ίδιο έργο θεατές αφού και πέρυσι έζησαν κάτι ανάλογο. “Πάλι τα ίδια, πάλι φόβος, πάλι αγωνία στο κατακόρυφο, να σώσουμε περιουσίες, να μην πλησιάσει η φωτιά στο χωριό. Το διακύβευμα είναι ακριβώς να σώσουμε τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων. Χάνονται περιουσίες κάθε χρόνο και κάθε χρόνο την επόμενη μέρα, μετράμε τις πληγές μας. Το ίδιο και το ίδιο πράγμα! Η νύχτα είναι πάντα απρόβλεπτη και επειδή το σκοτάδι εύκολα δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, σίγουρα υπάρχει φόβος και είναι μεγαλύτερος. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε τι άνεμος θα υπάρχει από δω και πέρα αλλά όλο το χωριό είμαστε στο πόδι για να προλάβουμε αυτό που μπορεί να συμβεί. Είμαστε δηλαδή ετοιμοπόλεμοι, στις αυλές μας υπάρχουν νερά, τα τρακτέρ όλα είναι φορτωμένα με νερό και όλοι οι κάτοικοι όπως και το 2007 είχαν σώσει το χωριό, το ίδιο είναι έτοιμοι να κάνουν και τώρα. Μαζί με την πυροσβεστική φυσικά και τις επίγειες δυνάμεις” τόνισε.

    korufi 06 1

    korufi 06 2

    korufi 06 3

    korufi 06 4

    korufi 06 6

    korufi 06 7

    korufi 06 8

    korufi 06 9

    korufi 06 10

    korufi 06 11

    korufi 06 12

    korufi 06 13

    korufi 06 14

    korufi 06 15

    korufi 06 16

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο