Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 18:46

Σύντομο οδοιπορικό στην Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή 2021

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Αγαπητοί μας Χριστιανοί, η Αγία και Ευλογημένη του Χριστού Εκκλησία και τα πιστά μέλη αυτής αξιώνονται για μία ακόμη χρονιά, μάλιστα κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του κορονοϊού, από την προσεχή Καθαρή Δευτέρα, να υποδεχθούν την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με κατάνυξη και ιεροπρέπεια. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι ο ευπρόσδεκτος καιρός, ο καιρός της μετανοίας, που για μια ακόμη φορά μας χαρίζει η αγάπη του Θεού!
Η Σαρακοστή του Πάσχα ή αλλιώς η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προ του Πάσχα είναι μια περίοδος που έχει καθοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας για πνευματική άσκηση. Είναι η περίοδος που εντατικοποιούμε όλα τα πνευματικά γυμνάσματα, (νηστεία, προσευχή, μετάνοια, αγρυπνία κ.λ.π.), για να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας. Όπως ακριβώς πηγαίνει ο άνθρωπος στο γυμναστήριο για άσκηση και να ενδυναμώσει διάφορα μέρη του σώματος, (τρικέφαλους, δικέφαλους, μηρούς, χέρια και πόδια, αντοχή στο τρέξιμο κ.α.), έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να γυμνάσει την ψυχή του, με σκοπό να μπορέσει να ενωθεί με τον Θεό!
Η διαφορά της γύμνασης του σώματος και της γύμνασης της ψυχής είναι στο αποτέλεσμα. Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος γυμνάζει το σώμα του από ίδιον θέλημα, για να αρέσει και να αρέσκεται.
Να δείχνει ότι έχει καλό και όμορφο σώμα, να δείχνει την μυϊκή του δύναμη, μόνο και μόνο για επίδειξη, υποκινούμενος από την υπερηφάνεια, την εγωπάθεια, την φιλαυτία. Και το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο, όσο κρατάει η περίοδος της γυμναστικής. Η γύμναση της ψυχής έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία που κρατά αιώνια. Διότι αυτός που θα επιτύχει τον στόχο του μέσα στην Σαρακοστή και το βράδυ της Ανάστασης ενωθεί με το Φως που είναι ο Χριστός, τότε θα έχει χαρά, ευτυχία, γαλήνη, ηρεμία, αγάπη, ζωή που κρατά αιώνια. «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».
sarakosti1
Η ζωή του κάθε πιστού λοιπόν, είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας, μια διαρκής προσπάθεια καθάρσεως και αγιασμού, την οποία μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας να εντείνουμε σε ορισμένες περιόδους του χρόνου, στις περιόδους τις οποίες έχει ορίσει ως περιόδους προετοιμασίας, ώστε να ζήσουμε με ψυχική ωφέλεια τις μεγάλες εορτές της Χριστιανικής πίστεώς μας. Έτσι και εμείς, αγαπητοί αδελφοί, συν Θεώ θα εισέλθουμε από την προσεχή Καθαρή Δευτέρα στο στάδιο των αρετών, την Μεγάλη Τεσσαρακοστή (δηλαδή το στάδιο της προετοιμασίας μας), για την μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας!
Μεγάλη Σαρακοστή, ονομάζεται η ιερή περίοδος εκείνη που προηγείται του Πάσχα. Την λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίζουμε από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται «Μικρή» επειδή είναι ελαφρότερη. Ονομάζεται Σαρακοστή επειδή γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη και τελικά διαρκεί 48 ημέρες. Έτσι στην εποχή μας η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου (έξι εβδομάδες) και στην συνέχεια έχουμε την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα.
Ο Ιερός Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας λέει ότι, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή νηστεύουμε όχι για το Πάσχα, όχι για το Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας, επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση νηστείας και πένθους, αλλά χαράς και ευφροσύνης. Την Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε επίσης και συμπενθούμε και συμμετέχουμε στο εκούσιο Πάθος του Σωτήρος Χριστού μας με μία νηστεία πένθους και μετανοίας.
Σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται η Προηγιασμένη Λειτουργία. Σε αυτήν οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία όμως έχει προαγιασθεί από την προηγουμένη Κυριακή. Για αυτό τον λόγο ονομάζεται η Ακολουθία αυτή Προηγιασμένη. Επίσης κάθε Κυριακή απόγευμα, τελούνται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, ενώ από Δευτέρα έως Πέμπτη απόγευμα, ψάλλεται το Μέγα Απόδειπνον στους Ιερούς Ναούς. Την Παρασκευή το βράδυ ψάλλεται η ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου!
sarakosti2
Κάποιες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, έχουν όμως ξεχωριστή σημασία και δική τους σημειολογία την οποία αξίζει και πρέπει να γνωρίζουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της νηστείας είναι αφιερωμένο στο θαύμα των κόλλυβων του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Θαύμα που βοήθησε τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης, να τηρήσουν την νηστεία, που προσπάθησε με δόλια μέσα να μολύνει ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Η A’ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζουμε την αναστύλωση των αγίων και σεπτών εικόνων από την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα το 843 μ.Χ.
Η B’ Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας). Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε κορυφαίος διδάσκαλος των Ορθοδόξων δογμάτων και πολέμιος των αιρέσεων.
Η Γ ‘ Κυριακή των νηστειών,είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας. Ημέρα που οι πιστοί παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους, την νηστεία, που θα τους οδηγήσει στην Ανάσταση του Κυρίου.
Η Δ’ Κυριακή των νηστειών, είναι ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακας. Η κλίμακα είναι ένα βιβλίο με ομιλίες του Αγίου Ιωάννη. Αντικείμενο των ομιλιών αυτών είναι τα σκαλοπάτια της πνευματικής ανάβασης των Μοναχών, μέσα από την προσωπική τους άσκηση.
sarakosti3
Η ημέρα Τετάρτη της Ε' εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος. Συγγραφέας και συνθέτης του Μεγάλου Κανόνα είναι ο Άγιος Πατέρας μας Ανδρέας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Μέσα στα 250 τροπάρια που τον απαρτίζουν, έχει συγκεντρώσει τις ιστορίες από τον Αδάμ έως και την Ανάληψη του Κυρίου. Καλεί δε κάθε έναν από εμάς, να παραδειγματιζόμαστε από αυτές, να μιμούμαστε τα καλά και να αποφεύγουμε τα άσχημα που έπραξαν οι πρόγονοι μας.
Την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία που στέκει πάντα βοηθός των Χριστιανών σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου. Εορτάζουμε τα θαύματα που έκανε η Παναγία προστατεύοντας την Βασιλεύουσα από λαούς που ήθελαν να την κυριεύσουν. Μετά από μια τέτοια νίκη ο λαός της Κωνσταντινούπολης, όρθιος (ακάθιστος) ευχαρίστησε την Θεομήτορα ψάλλοντας. Θυμούμενοι αυτό το γεγονός, ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας την Παναγία ψάλλοντας όρθιοι.
Η Ε’ Κυριακή των νηστειών, είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία, από ηλικία 12 ετών ακολουθούσε έναν ιδιαίτερα έκλυτο βίο. Σε ηλικία 30 ετών, ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό, μετανόησε και προσκύνησε. Την υπόλοιπη ζωή της, 47 έτη, ασκήτεψε στην έρημο. Την ημέρα αυτή καλούνται όλοι να μιμηθούν το παράδειγμα της και να έρθουν πιο κοντά στον Χριστό μετανοώντας για τις αμαρτίες τους.
sarakosti4
Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Ημέρα αφιερωμένη στο θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό. Τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων. Είναι ημέρα αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα από την Βηθανία. Τότε ο λαός υποδέχθηκε το Χριστό με επευφημίες και με «Βάϊα φοινίκων», από τα οποία πήρε και το όνομα της, αυτή η ημέρα.
Εν κατακλείδι αγαπητοί μας, η Μεγάλη Σαρακοστή δεν είναι, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, περίοδος απαγορεύσεων και στερήσεων. Αντιθέτως είναι «καιρός» ελευθερίας, ευκαιρία εσωτερικής μεταμόρφωσης του ανθρώπου, πνευματικής αναγέννησης,· συμφιλίωσης, εσωτερικής εργασίας αλλά και μετανοίας,·με την εμπειρία της χαράς, του ενθουσιασμού και της προσδοκίας της Θεϊκής παραμυθίας. Ας εμπιστευτούμε εν Χριστώ αδελφοί και φίλοι, όλοι μαζί την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή 2021. Την «πολυκλινική της Εκκλησίας μας», (σύμφωνα με τον π. Ι. Ρωμανίδη), αποβάλλοντας κάθε είδους άγχους, φόβου, αμφισβήτησης και απελπισίας. Είθε να γίνει η όμορφη αυτή και ευλογημένη περίοδος ένα πνευματικό ταξίδι και μία ωραία ευκαιρία, ώστε πλέον να οδηγηθούμε από την αυτογνωσία στην Θεογνωσία. ΑΜΗΝ!
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 18:41

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή για… γερά πορτοφόλια: «Φωτιά» η τιμή της λαγάνας και του χαλβά
    Σαρακοστή για… γερά πορτοφόλια: «Φωτιά» η τιμή της λαγάνας και του χαλβά

    «Μάχη» στα νοικοκυριά για το τι θα μπει τελικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

    Οι καταναλωτές κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για να είναι έτοιμοι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο, οι τιμές στην αγορά εξακολουθούν να προκαλούν δυσφορία.

    Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να μην επιλέξουν συγκεκριμένα είδη σαρακοστιανών και να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Η «μάχη» του χαλβά

    Πάντως, από χθες σχηματίζεται ουρά στη Δραπετσώνα για τον παραδοσιακό χαλβά με τον χρόνο αναμονής για τους πελάτες να φτάνει ακόμα και τη μισή ώρα.

    Η τιμή του φέτος έχει αυξηθεί στα συνοικιακά εργαστήρια κατά 5%. Συγκεκριμένα ο απλός χαλβάς έχει 8,45 το κιλό, με σοκολάτα κοστίζει 8,55 και με αμύγδαλο φτάνει τα 9,15 ευρώ το κιλό.

    Η τιμή της λαγάνας

    Υπάρχουν καταναλωτές που φέτος δεν θα αγοράσουν λαγάνα και κάποιοι άλλοι που περιμένουν πώς και πώς για να την βάλουν μαζί με τα υπόλοιπα εδέσματα στο τραπέζι.

    «Οι τιμές θα είναι οι ίδιες, φέτος δεν υπάρχουν αυξήσεις ούτε στα άλευρα ούτε πουθενά. Από 3,30 μέχρι 3,50 ευρώ θα την αγοράσει, πιστεύουμε, σε όλα τα αρτοποιεία η οποία είναι 800 γραμμάρια. Δεν είναι δηλαδή μισό κιλό είναι μεγάλη η λαγάνα. Η τιμή θα είναι οι ίδιες φέτος, δεν υπάρχουν αυξήσεις ούτε στα άλευρα ούτε πουθενά», ανέφερε ο αρτοποιός Θύμιος Βασιλείου στο MEGA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πύργος: Προσιτές τιμές στην αγορά των Σαρακοστιανών
    Πύργος: Προσιτές τιμές στην αγορά των Σαρακοστιανών

    Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά των Σαρακοστιανών ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και την περιόδου νηστείας που ακολουθεί. Οι καταναλωτές, σε ένα γενικότερο κύμα ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα, έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι καλών τιμών, και η τοπική αγορά της Ηλείας στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιώνει τις προσδοκίες τους.

    Όπως λένε και οι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων που θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος αυτές τις ημέρες, όπως ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία και καταστήματα νωπών και κατεψυγμένων, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, καλές τιμές και η κίνηση μεγαλώνει.

    sarakost 2

    “Από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει η κίνηση όσον αφορά την προμήθεια των σαρακοστιανών εδεσμάτων, ειδικά όμως αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται με μέρες κορύφωσης έως το Σάββατο” είπε ο Γιάννης Τοπιντζής ιδιοκτήτης καταστήματος νωπών και πακτευγμένων. “Εμείς θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Αυτό που θέλω να τονίσω επειδή υπάρχει μία τρομοκρατία σχετικά με τις τιμές, είναι ότι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι ίδιες με τις περσινές και σε κάποια προϊόντα είναι ακόμα χαμηλότερες. Αυτό συμβαίνει σε αρκετά προϊόντα και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατείται γιατί μπορεί να ψωνίσει ποιοτικά και οικονομικά. Υπάρχουν πολλά είδη προϊόντων και ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του μπορεί να τα επιλέξει” ανέφερε.

    sarakost 4

    Ο πρόεδρος των οπωροπωλών Πύργου, Μιχάλης Αποστολόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι “… τα μαγαζιά είναι προετοιμασμένα για την καθαρά Δευτέρα και για την περίοδο της νηστείας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό διότι όλοι ασχολούνται με τα καρναβάλια στις πόλεις τους και με τις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Και επειδή είναι μέσα του μήνα και το χρήμα δεν ρέει άφθονο στην Ηλεία αφού τα λεφτά δε φτάνουν για όλο το μήνα, υπάρχει μία στενότητα οικονομική και οι επαγγελματίες ευελπιστούμε ότι έως την Καθαρά Δευτέρα θα αυξηθεί η κίνηση. Οι τιμές στα οπωρολαχανικά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι αυξήσεις αφορούν ελάχιστα προϊόντα λόγω έλλειψης μερικών ειδών. Η ποιότητα πάντοτε στα τοπικά μαγαζιά είναι άριστη και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να στηρίξουν τα μικρομάγαζα, διότι οι πολυεθνικές δεν έχουν ανάγκη”.

    sarakost 3

    Ο Σωτήρης Τζέμος από το “Ιχθυοπωλείο Τζέμος” δήλωσε πως “… η κίνηση είναι ικανοποιητική οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, διότι εμείς έχουμε το δικό μας καΐκι και τις ελέγχουμε. Έχουμε θράψαλά με 7,80, τα χταπόδια είναι γύρω στα 15 € , γενικότερα οι τιμές είναι καλές. Τα καλαμάρια 15 €, ο γόνος στα 8 €, οι σουπιές είναι στα 11 €. Θα είμαστε ανοιχτά και την καθαρά Δευτέρα.

    sarakost 6

    Ο Βασίλης Πολύδωρος από το “Ιχθυοπωλείο Δ Φιντριλής” σημείωσε πως “… ο κόσμος έχει αρχίσει και ψωνίζει νηστίσιμα, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες. Οι τιμές είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια, είναι όσο οι περσινές ίσως και πιο χαμηλές. Η ποιότητα είναι άριστη. Φυσικά θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά όλα τα ιχθυοπωλεία του Πύργου με όστρακα, μύδια και ό,τι επιθυμεί ο καταναλωτής”.

    sarakost 5

    Τέλος η Κωνσταντίνα Κλάδη από το οπωροπωλείο ΑΦΟΙ Στασινόπουλοι, δήλωσε ότι “… είναι λίγο πεσμένα τα πράγματα στην αγορά περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες να κινηθεί λίγο. Από προϊόντα έχουμε τα πάντα σε αφθονία εμείς δουλεύουμε πολύ με τους χυμούς και τις σαλάτες που φτιάχνουμε και εδώ στο μαγαζί αλλά περιμένουμε γενικότερα να κινηθούν όλα τα προϊόντα”.

    sarakost 7

    sarakost 8

    sarakost 9

  • Σαρακοστή: Πανάκριβο το φετινό τραπέζει - Οι τιμές σε λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά
    Σαρακοστή: Πανάκριβο το φετινό τραπέζει - Οι τιμές σε λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

    Αυξήσεις σχεδόν σε όλα σχεδόν τα νηστίσιμα της Σαρακοστής.

    Ακριβότερο από πέρυσι θα είναι το εφετινό τραπέζι της Σαρακοστής αφού όλα τα παραδοσιακά εδέσματα είναι στα ύψη.

    Η λαγάνα θα πωλείται φέτος ακριβότερα όπως μεταδίδει το Mega.

    Ειδικότερα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

    • 2022: 4€/ κιλό (2.30€ – 3€/ 750γρ.)
    • 2023: 5.40€/ κιλό (3.50€ – 4€/ 750γρ.)
    • 2024: 6€/ κιλό (4€-4,50€/750γρ.)

    Πανάκριβη είναι και η… απαραίτητη ταραμοσαλάτα. Στο ταμείο ο καταναλωτής σε συσκευασμένες ταραμοσαλάτες θα σχεδόν διπλάσια τιμή.

    Οι τιμές της ταραμοσαλάτας:

    • 2023: 1.74€/ 450 γρ.
    • 2024: 3.44€/ 450 γρ.
    • Αύξηση: 97%

    Όμως, και η μελιτζανοσαλάτα φέτος πωλείται ακριβότερα και συγκεκριμένα κατά 122,6%.
    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές και σε κάτι ακόμα. Οι τιμές που έχουν ανέβει δεν είναι το μόνο που αδειάζει την τσέπη τους.

    Μαζί πάει και η μειωμένη ποσότητα σε πολλά είδη, δηλαδή η ακρίβεια είναι ακόμα μεγαλύτερη.

    Πώς διαμορφώνεται η τιμή στο χαλβά:

    • Χαλβάς κακάο 400γρ. 2023: 3,58€, 2024: 5,77€ (+ 61,17%) *Προσφορά: 4,62€
    • Χαλβάς βανίλια 400γρ. 2023: 2,36€, 2024: 3,45€ (+46,19%) *Μειώθηκε σε 350γρ.

    Τσουχτερές είναι οι τιμές στα σαρακοστιανά ακόμα και όταν αυτά είναι κατεψυγμένα.

    Ενδεικτικές είναι οι τιμές που καταγράφονται:

    • Γαρίδες κατεψυγμένες 400γρ. 2023: 4,79€, 2024: 7,18€ (+49,9%) *Προσφορά: 5,18€
    • Καλαμάρια συσκευασμένα 850γρ. 2023: 4,45€, 2024: 5,14€ (+15,51%) *Προσφορά: 4,64€
    • Θράψαλα κατεψυγμένα Ειρηνικού 850γρ. 2023: 7,35€, 2024: 9,18€ (+24,9%)
    • Κοκκινόψαρο κατεψυγμένο/κιλό 2023: 5,95€, 2024: 9,95€ (+67,23%) κιλό *Προσφορά: 6,45€

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ EUROKINISSI

  • Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι – Αντίστροφη μέτρηση για το «Καλάθι της Σαρακοστής»
    Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι – Αντίστροφη μέτρηση για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

    Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «τρέχει» με 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές ετοιμάζονται την προσεχή εβδομάδα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενώ την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή το «Καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ.

    Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, οι τιμές στα θαλασσινά καθώς και στη λαγάνα, αντίστοιχα, παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα.

    Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων ακόμη μία φορά αναδεικνύεται το ελαιόλαδο με αύξηση της τάξεως του 63,7% σε ετήσια βάση και ακολουθούν η κατηγορία «μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμοί φρούτων) με 13,8% και τα φρούτα με 12,3%. Στα ψάρια επίσης καταγράφεται αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση και στα αλκοολούχα ποτά άνοδος 5,5%. Τα στοιχεία αυτά «προμηνύουν» πως το συνολικό κόστος για τους καταναλωτές που θα στρώσουν το τραπέζι της Σαρακοστής θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις επιλογές των προϊόντων που θα κάνουν οι ίδιοι αλλά και πού θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

    Οι τιμές στα θαλασσινά της Βαρβακείου

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Βασίλης Σίμος, επισημαίνει πως θαλασσινά στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ενδεικτικά ο κ. Σίμος αναφέρει τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.

    Η τιμή της λαγάνας

    Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται να πωλούν φέτος την κλασική λαγάνα οι φούρνοι της χώρας, όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Έτσι η τιμή του παραδοσιακού εδέσματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.

    Από την Τετάρτη το «Καλάθι της Σαρακοστής»

    Όσον αφορά στις αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής». Αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» καθώς προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση κατά την περίοδο της Σαρακοστής και συγκεκριμένα: ο χαλβάς, οι νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Πύργος: Ανοιχτή η αγορά για τα Σαρακοστιανά
    Πύργος: Ανοιχτή η αγορά για τα Σαρακοστιανά

    Για όσους δεν προνόησαν για την προμήθεια των Σαρακοστιανών, αρκετά καταστήματα τροφίμων στον Πύργο είναι ανοιχτά για τις αγορές της τελευταίας στιγμής.

    Από την άλλη οι πλανόδιοι έχουν πιάσει τα πόστα τους στην πόλη για την πώληση χαρταετών για τα μικρά και μεγάλη παιδιά.

    Ο καταστηματάρχης Σπύρος Ζεπάτος που διατηρεί παντοπωλείο στον Πύργο, μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι "... είμαι από το 1966 στο επάγγελμα, το μαγαζί ανοιχτό, τηρούμε το έθιμο σήμερα, ο καιρός μας βοηθάει, δεν είναι ο καλύτερος αλλά ευτυχώς δεν βρέχει. Ευελπιστούμε ο κόσμος να περάσει καλά και να φάει καλά. Οι γεύσεις είναι πολλές…".

    "Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, τηρούμε το έθιμο, συνεχίζουμε παραδοσιακά την ημέρα με όλα τα καλά που απαιτούνται για σήμερα" είπε ο ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων Γιάννης Μαλλιόπουλος. "Χταπόδια, καλαμαράκια, γίγαντες, ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβάδες και όλα όσα συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι. Οι τιμές μπορώ να πω ότι είναι καλές, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές από πέρυσι γιατί όλα τα προϊόντα όπως ξέρουμε έχουν αυξηθεί. Φυσικά υπάρχουν κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά όμως κάποια άλλα πράγματα ίσως είναι και πιο φθηνά από πέρυσι. Αυτή τη μέρα τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά, οπότε ο κόσμος προτιμά τα παντοπωλεία ή τα μίνι μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά"...

    sarakost 2

    sarakost 3

    sarakost 4

    sarakost 5

    sarakost 6

  • Καθαρά Δευτέρα 2023: Πώς θα αναγνωρίσετε τα κακής ποιότητας Σαρακοστιανά - Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ
    Καθαρά Δευτέρα 2023: Πώς θα αναγνωρίσετε τα κακής ποιότητας Σαρακοστιανά - Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

    Τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων ενισχύει κατά την περίοδο της Σαρακοστής ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με σταθερό προσανατολισμό την εκπαίδευση των καταναλωτών, την προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές αλλά και τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων.

    Παράλληλα, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, έχει συνδεθεί με την κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση.

    Αναλυτικές οδηγίες

    Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

    Στην αγορά τα συναντάμε είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

    Στα νωπά προσέχουμε:

  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
  • Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
  • Για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση, δεδομένου ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα.

    Υπάρχει μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα: στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

    Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

    Τα αποψυγμένα αλιεύματα κατά την πώλησή τους, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους.

    Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

    • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
    • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
    • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

    Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

    Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

    Τα νωπά πρέπει:

    • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
    • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
    • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
    • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
    • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

    Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

    Αχινοί

    Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

    Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

    Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Άλλα δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα είναι ο χαλβάς (ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα), το τουρσί και ο ταραμάς.

    Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση , την πικρή ή ξινή γεύση.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  • Καθαρά Δευτέρα: Συμβουλές για τη σωστή επιλογή των τροφίμων
    σε Plus +
    Καθαρά Δευτέρα: Συμβουλές για τη σωστή επιλογή των τροφίμων

    Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, τρώμε συγκεκριμένα νηστίσιμα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα

    Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

    – Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

    Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

    Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

    Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

    – Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

    Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

    – Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

    Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας), τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

    – Αχινοί

    Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Οι καταναλωτές όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

    – Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

    Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

    Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

    Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  • Καθαρά Δευτέρα 2023: Η ακρίβεια «χτυπά» το σαρακοστιανό τραπέζι - Στα ύψη λαγάνα και θαλασσινά
    Καθαρά Δευτέρα 2023: Η ακρίβεια «χτυπά» το σαρακοστιανό τραπέζι - Στα ύψη λαγάνα και θαλασσινά

    διαίτερα προβληματισμένα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ακρίβεια. Ο καλός καιρός έφερε αφθονία και συγκράτηση τιμών στα ψαρικά, όμως η λαγάνα και άλλα είδη όπως ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα και τα κατεψυγμένα ψαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις από 10 έως 20%.

    Δυσφορία από τις αυξήσεις στις τιμές

    Το καλάθι της ψαραγοράς που θα διαρκέσει για όλη τη σαρακοστή περιλαμβάνει γαρίδα κόκκινη, γαρίδα γάμπαρη μικρή, καλαμάρι μικρό, θράψαλο μικρό, σουπιά και τσιπούρα έως μισό κιλό.

    «Φτιάξαμε το καλάθι της ιχθυαγοράς το οποίο εμπεριέχει 6 κωδικούς για τη σαρακοστή, οι οποίοι θα αλλάζουν εβδομαδιαίως, θα είναι ένα ευέλικτο καλάθι θα λέγαμε διότι πάντα παίζει και ο παράγοντας καιρός και ο παράγοντας πληθώρας των ψαριών και των θαλασσινών», δήλωσε στο Open ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος.

    Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της κεντρικής ιχθυαγοράς να συγκρατήσουν τις τιμές, αρκετά είναι τα παράπονα από καταναλωτές που θα κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι με τα βασικά.

    Την ίδια ώρα, η τιμή της λαγάνας κινείται κατά μέσο όρο στα 3,5 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εκτίναξης των πρώτων υλών αλλά και υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τους αρτοποιούς η απλή λαγάνα θα κυμανθεί γύρω στα 3,40 και η σύνθετη γύρω στα 4,50 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές από το market pass.

    Αναλυτικά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

    Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Φτιάξαμε μία κάρτα όπου έχουμε συνολικά συγκεντρώσει όλες τις τιμές των Σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες. Έτσι θα δείτε που σας συμφέρει να πάτε αλλά και θα παρακολουθούμε τις τιμές τους ανά εβδομάδα. Χθες σε ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν εξωπραγματικές τιμές που δεν ισχύουν».

    τιμες σουπερ μαρκετ
    τιμες σουπερ μαρκετ

    Μόλις για 18 μέρες φτάνει ο μισθός

    Με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ να καλπάζει ασταμάτητη, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 18 ημέρες για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις στην προσπάθειά τους να «βγάλουν» το μήνα.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι τιμές τροφίμων και βασικών ειδών φουσκώνουν καθημερινά. Ενδεικτικά, μανούρι ΠΟΠ στις 18 Φεβρουαρίου κόστιζε 10,20 ευρώ το κιλό και δύο μέρες αργότερα 11,5 ευρώ, ενώ ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας από 10,1 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε στα 11,6 ευρώ στις 20 του μήνα.

    «Οι καταναλωτές βλέπουν σε πολλές αλυσίδες τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων να αλλάζουν ακόμα καθημερινά, προς τα επάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση για το market Pass εκτινάχθηκε, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί αν σβήσει τη φωτιά στο ράφι και με τη διεύρυνση του καλαθιού του νοικοκυριού, και την ενεργοποίηση του καλαθιού της Σαρακοστής, με προϊόντα όπως ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και τα όσπρια.

    Καλάθι θα τρέξει πιλοτικά και στη βαρβάκειο για όλη την περίοδο της Σαρακοστής, στο οποίο μπαίνουν Γαρίδα κόκκινη και γάμπαρη, καλαμάρι, θράψαλο, σουπιά και τσιπούρα, ωστόσο εκτός καλαθιού μένουν οι λαγάνες καθώς τα αρτοποιία δεν συμμετέχουν στο καλάθι.

    Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, οι τσουχτερές τιμές στη λαγάνα φέτος αλλά και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα τους οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

    Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα θαλασσινά

    Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN ο αντιπρόεδρος της Βαρβάκειου Ιχθυαγοράς ανέφερε πως «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές ενώ πως έχουμε βάλει σε κάποιες τιμές πλαφόν, για να αποφύγουμε την αισχροκέρδεια».



    Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα καλάθι για να σαρακοστιανά, μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και πιστεύουμε πως πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε φτάσει σε μια απόφαση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο».

    Όπως σημείωσε ο ίδιος, «από πέρυσι δεν υπάρχουν αυξήσεις ενώ σε κάποια προϊόντα είμαστε πιο οικονομικά από πέρυσι»,

    Συγκεκριμένα, τα πιο αγαπημένα θαλασσινά έχουν τις εξής τιμές:

    • Οι γαρίδες θα κυμανθούν από 10 έως 16 ευρώ το κιλό, αναλόγως το είδος.
    • Χταπόδια, αναλόγως το μέγεθος 10 με 17 ευρώ το κιλό.
    • Τα καλαμάρια μέχρι 17 ευρώ το κιλό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

  • Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Τσουκαλάς