Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και γεωργία
Τέλη κυκλοφορίας: Τι ισχύει στην υποχρεωτική ασφάλιση και στα κλιμακωτά πρόστιμα
Αργίες 2025: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Όλοι έχουμε μια φάλαινα στην ζωή μας - Μικρότερος είχα καβαλήσει το καλάμι» ...
Halloween 2024: Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη διάσημη γιορτή
Βελουτέ σούπα γλυκοκολοκύθας
Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζονται τα ζευγάρια μέσα στις δεκαετίες; ...
Μαρσιάλ: «Καταπληκτική η ατμόσφαιρα, τρομερό να σκοράρεις σε αυτό το γήπεδο»
Αντίο (;) στο Google Translator
Ιδού η βασική έκδοση της νέας Porsche 911
«Μάχη» στα νοικοκυριά για το τι θα μπει τελικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Οι καταναλωτές κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για να είναι έτοιμοι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο, οι τιμές στην αγορά εξακολουθούν να προκαλούν δυσφορία.
Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να μην επιλέξουν συγκεκριμένα είδη σαρακοστιανών και να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η «μάχη» του χαλβά
Πάντως, από χθες σχηματίζεται ουρά στη Δραπετσώνα για τον παραδοσιακό χαλβά με τον χρόνο αναμονής για τους πελάτες να φτάνει ακόμα και τη μισή ώρα.
Η τιμή του φέτος έχει αυξηθεί στα συνοικιακά εργαστήρια κατά 5%. Συγκεκριμένα ο απλός χαλβάς έχει 8,45 το κιλό, με σοκολάτα κοστίζει 8,55 και με αμύγδαλο φτάνει τα 9,15 ευρώ το κιλό.
Η τιμή της λαγάνας
Υπάρχουν καταναλωτές που φέτος δεν θα αγοράσουν λαγάνα και κάποιοι άλλοι που περιμένουν πώς και πώς για να την βάλουν μαζί με τα υπόλοιπα εδέσματα στο τραπέζι.
«Οι τιμές θα είναι οι ίδιες, φέτος δεν υπάρχουν αυξήσεις ούτε στα άλευρα ούτε πουθενά. Από 3,30 μέχρι 3,50 ευρώ θα την αγοράσει, πιστεύουμε, σε όλα τα αρτοποιεία η οποία είναι 800 γραμμάρια. Δεν είναι δηλαδή μισό κιλό είναι μεγάλη η λαγάνα. Η τιμή θα είναι οι ίδιες φέτος, δεν υπάρχουν αυξήσεις ούτε στα άλευρα ούτε πουθενά», ανέφερε ο αρτοποιός Θύμιος Βασιλείου στο MEGA.
Πηγή: ethnos.gr
Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά των Σαρακοστιανών ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και την περιόδου νηστείας που ακολουθεί. Οι καταναλωτές, σε ένα γενικότερο κύμα ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα, έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι καλών τιμών, και η τοπική αγορά της Ηλείας στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιώνει τις προσδοκίες τους.
Όπως λένε και οι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων που θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος αυτές τις ημέρες, όπως ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία και καταστήματα νωπών και κατεψυγμένων, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, καλές τιμές και η κίνηση μεγαλώνει.
“Από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει η κίνηση όσον αφορά την προμήθεια των σαρακοστιανών εδεσμάτων, ειδικά όμως αυτή την εβδομάδα κορυφώνεται με μέρες κορύφωσης έως το Σάββατο” είπε ο Γιάννης Τοπιντζής ιδιοκτήτης καταστήματος νωπών και πακτευγμένων. “Εμείς θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Αυτό που θέλω να τονίσω επειδή υπάρχει μία τρομοκρατία σχετικά με τις τιμές, είναι ότι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι ίδιες με τις περσινές και σε κάποια προϊόντα είναι ακόμα χαμηλότερες. Αυτό συμβαίνει σε αρκετά προϊόντα και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατείται γιατί μπορεί να ψωνίσει ποιοτικά και οικονομικά. Υπάρχουν πολλά είδη προϊόντων και ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του μπορεί να τα επιλέξει” ανέφερε.
Ο πρόεδρος των οπωροπωλών Πύργου, Μιχάλης Αποστολόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι “… τα μαγαζιά είναι προετοιμασμένα για την καθαρά Δευτέρα και για την περίοδο της νηστείας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό διότι όλοι ασχολούνται με τα καρναβάλια στις πόλεις τους και με τις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Και επειδή είναι μέσα του μήνα και το χρήμα δεν ρέει άφθονο στην Ηλεία αφού τα λεφτά δε φτάνουν για όλο το μήνα, υπάρχει μία στενότητα οικονομική και οι επαγγελματίες ευελπιστούμε ότι έως την Καθαρά Δευτέρα θα αυξηθεί η κίνηση. Οι τιμές στα οπωρολαχανικά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι αυξήσεις αφορούν ελάχιστα προϊόντα λόγω έλλειψης μερικών ειδών. Η ποιότητα πάντοτε στα τοπικά μαγαζιά είναι άριστη και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να στηρίξουν τα μικρομάγαζα, διότι οι πολυεθνικές δεν έχουν ανάγκη”.
Ο Σωτήρης Τζέμος από το “Ιχθυοπωλείο Τζέμος” δήλωσε πως “… η κίνηση είναι ικανοποιητική οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, διότι εμείς έχουμε το δικό μας καΐκι και τις ελέγχουμε. Έχουμε θράψαλά με 7,80, τα χταπόδια είναι γύρω στα 15 € , γενικότερα οι τιμές είναι καλές. Τα καλαμάρια 15 €, ο γόνος στα 8 €, οι σουπιές είναι στα 11 €. Θα είμαστε ανοιχτά και την καθαρά Δευτέρα.
Ο Βασίλης Πολύδωρος από το “Ιχθυοπωλείο Δ Φιντριλής” σημείωσε πως “… ο κόσμος έχει αρχίσει και ψωνίζει νηστίσιμα, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες. Οι τιμές είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια, είναι όσο οι περσινές ίσως και πιο χαμηλές. Η ποιότητα είναι άριστη. Φυσικά θα είμαστε και την καθαρά Δευτέρα ανοιχτά όλα τα ιχθυοπωλεία του Πύργου με όστρακα, μύδια και ό,τι επιθυμεί ο καταναλωτής”.
Τέλος η Κωνσταντίνα Κλάδη από το οπωροπωλείο ΑΦΟΙ Στασινόπουλοι, δήλωσε ότι “… είναι λίγο πεσμένα τα πράγματα στην αγορά περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες να κινηθεί λίγο. Από προϊόντα έχουμε τα πάντα σε αφθονία εμείς δουλεύουμε πολύ με τους χυμούς και τις σαλάτες που φτιάχνουμε και εδώ στο μαγαζί αλλά περιμένουμε γενικότερα να κινηθούν όλα τα προϊόντα”.
Ακριβότερο από πέρυσι θα είναι το εφετινό τραπέζι της Σαρακοστής αφού όλα τα παραδοσιακά εδέσματα είναι στα ύψη.
Η λαγάνα θα πωλείται φέτος ακριβότερα όπως μεταδίδει το Mega.
Ειδικότερα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
Πανάκριβη είναι και η… απαραίτητη ταραμοσαλάτα. Στο ταμείο ο καταναλωτής σε συσκευασμένες ταραμοσαλάτες θα σχεδόν διπλάσια τιμή.
Οι τιμές της ταραμοσαλάτας:
Όμως, και η μελιτζανοσαλάτα φέτος πωλείται ακριβότερα και συγκεκριμένα κατά 122,6%.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές και σε κάτι ακόμα. Οι τιμές που έχουν ανέβει δεν είναι το μόνο που αδειάζει την τσέπη τους.
Μαζί πάει και η μειωμένη ποσότητα σε πολλά είδη, δηλαδή η ακρίβεια είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Πώς διαμορφώνεται η τιμή στο χαλβά:
Τσουχτερές είναι οι τιμές στα σαρακοστιανά ακόμα και όταν αυτά είναι κατεψυγμένα.
Ενδεικτικές είναι οι τιμές που καταγράφονται:
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ EUROKINISSI
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «τρέχει» με 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές ετοιμάζονται την προσεχή εβδομάδα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενώ την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή το «Καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, οι τιμές στα θαλασσινά καθώς και στη λαγάνα, αντίστοιχα, παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων ακόμη μία φορά αναδεικνύεται το ελαιόλαδο με αύξηση της τάξεως του 63,7% σε ετήσια βάση και ακολουθούν η κατηγορία «μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμοί φρούτων) με 13,8% και τα φρούτα με 12,3%. Στα ψάρια επίσης καταγράφεται αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση και στα αλκοολούχα ποτά άνοδος 5,5%. Τα στοιχεία αυτά «προμηνύουν» πως το συνολικό κόστος για τους καταναλωτές που θα στρώσουν το τραπέζι της Σαρακοστής θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις επιλογές των προϊόντων που θα κάνουν οι ίδιοι αλλά και πού θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Οι τιμές στα θαλασσινά της Βαρβακείου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Βασίλης Σίμος, επισημαίνει πως θαλασσινά στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ενδεικτικά ο κ. Σίμος αναφέρει τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.
Η τιμή της λαγάνας
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται να πωλούν φέτος την κλασική λαγάνα οι φούρνοι της χώρας, όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Έτσι η τιμή του παραδοσιακού εδέσματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.
Από την Τετάρτη το «Καλάθι της Σαρακοστής»
Όσον αφορά στις αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και φέτος το «Καλάθι της Σαρακοστής». Αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» καθώς προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση κατά την περίοδο της Σαρακοστής και συγκεκριμένα: ο χαλβάς, οι νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
Για όσους δεν προνόησαν για την προμήθεια των Σαρακοστιανών, αρκετά καταστήματα τροφίμων στον Πύργο είναι ανοιχτά για τις αγορές της τελευταίας στιγμής.
Από την άλλη οι πλανόδιοι έχουν πιάσει τα πόστα τους στην πόλη για την πώληση χαρταετών για τα μικρά και μεγάλη παιδιά.
Ο καταστηματάρχης Σπύρος Ζεπάτος που διατηρεί παντοπωλείο στον Πύργο, μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι "... είμαι από το 1966 στο επάγγελμα, το μαγαζί ανοιχτό, τηρούμε το έθιμο σήμερα, ο καιρός μας βοηθάει, δεν είναι ο καλύτερος αλλά ευτυχώς δεν βρέχει. Ευελπιστούμε ο κόσμος να περάσει καλά και να φάει καλά. Οι γεύσεις είναι πολλές…".
"Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, τηρούμε το έθιμο, συνεχίζουμε παραδοσιακά την ημέρα με όλα τα καλά που απαιτούνται για σήμερα" είπε ο ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων Γιάννης Μαλλιόπουλος. "Χταπόδια, καλαμαράκια, γίγαντες, ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβάδες και όλα όσα συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι. Οι τιμές μπορώ να πω ότι είναι καλές, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές από πέρυσι γιατί όλα τα προϊόντα όπως ξέρουμε έχουν αυξηθεί. Φυσικά υπάρχουν κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά όμως κάποια άλλα πράγματα ίσως είναι και πιο φθηνά από πέρυσι. Αυτή τη μέρα τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά, οπότε ο κόσμος προτιμά τα παντοπωλεία ή τα μίνι μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά"...
Τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων ενισχύει κατά την περίοδο της Σαρακοστής ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με σταθερό προσανατολισμό την εκπαίδευση των καταναλωτών, την προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές αλλά και τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων.
Παράλληλα, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, έχει συνδεθεί με την κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση.
Αναλυτικές οδηγίες
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Στην αγορά τα συναντάμε είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Στα νωπά προσέχουμε:
Για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση, δεδομένου ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα.
Υπάρχει μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα: στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.
Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
Τα αποψυγμένα αλιεύματα κατά την πώλησή τους, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους.
Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Τα νωπά πρέπει:
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Άλλα δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα είναι ο χαλβάς (ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα), το τουρσί και ο ταραμάς.
Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση , την πικρή ή ξινή γεύση.
Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:
– Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
– Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
– Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας), τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
– Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Οι καταναλωτές όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
– Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
διαίτερα προβληματισμένα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ακρίβεια. Ο καλός καιρός έφερε αφθονία και συγκράτηση τιμών στα ψαρικά, όμως η λαγάνα και άλλα είδη όπως ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα και τα κατεψυγμένα ψαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις από 10 έως 20%.
Δυσφορία από τις αυξήσεις στις τιμές
Το καλάθι της ψαραγοράς που θα διαρκέσει για όλη τη σαρακοστή περιλαμβάνει γαρίδα κόκκινη, γαρίδα γάμπαρη μικρή, καλαμάρι μικρό, θράψαλο μικρό, σουπιά και τσιπούρα έως μισό κιλό.
«Φτιάξαμε το καλάθι της ιχθυαγοράς το οποίο εμπεριέχει 6 κωδικούς για τη σαρακοστή, οι οποίοι θα αλλάζουν εβδομαδιαίως, θα είναι ένα ευέλικτο καλάθι θα λέγαμε διότι πάντα παίζει και ο παράγοντας καιρός και ο παράγοντας πληθώρας των ψαριών και των θαλασσινών», δήλωσε στο Open ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ψαραγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος.
Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της κεντρικής ιχθυαγοράς να συγκρατήσουν τις τιμές, αρκετά είναι τα παράπονα από καταναλωτές που θα κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι με τα βασικά.
Την ίδια ώρα, η τιμή της λαγάνας κινείται κατά μέσο όρο στα 3,5 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της εκτίναξης των πρώτων υλών αλλά και υψηλού ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τους αρτοποιούς η απλή λαγάνα θα κυμανθεί γύρω στα 3,40 και η σύνθετη γύρω στα 4,50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές από το market pass.
Αναλυτικά οι τιμές στα σούπερ μάρκετ
Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Φτιάξαμε μία κάρτα όπου έχουμε συνολικά συγκεντρώσει όλες τις τιμές των Σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες. Έτσι θα δείτε που σας συμφέρει να πάτε αλλά και θα παρακολουθούμε τις τιμές τους ανά εβδομάδα. Χθες σε ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν εξωπραγματικές τιμές που δεν ισχύουν».
Μόλις για 18 μέρες φτάνει ο μισθός
Με την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ να καλπάζει ασταμάτητη, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για μόλις 18 ημέρες για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τα οποία δέχονται ισχυρές πιέσεις στην προσπάθειά τους να «βγάλουν» το μήνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι τιμές τροφίμων και βασικών ειδών φουσκώνουν καθημερινά. Ενδεικτικά, μανούρι ΠΟΠ στις 18 Φεβρουαρίου κόστιζε 10,20 ευρώ το κιλό και δύο μέρες αργότερα 11,5 ευρώ, ενώ ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας από 10,1 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε στα 11,6 ευρώ στις 20 του μήνα.
«Οι καταναλωτές βλέπουν σε πολλές αλυσίδες τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων να αλλάζουν ακόμα καθημερινά, προς τα επάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση για το market Pass εκτινάχθηκε, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί αν σβήσει τη φωτιά στο ράφι και με τη διεύρυνση του καλαθιού του νοικοκυριού, και την ενεργοποίηση του καλαθιού της Σαρακοστής, με προϊόντα όπως ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και τα όσπρια.
Καλάθι θα τρέξει πιλοτικά και στη βαρβάκειο για όλη την περίοδο της Σαρακοστής, στο οποίο μπαίνουν Γαρίδα κόκκινη και γάμπαρη, καλαμάρι, θράψαλο, σουπιά και τσιπούρα, ωστόσο εκτός καλαθιού μένουν οι λαγάνες καθώς τα αρτοποιία δεν συμμετέχουν στο καλάθι.
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, οι τσουχτερές τιμές στη λαγάνα φέτος αλλά και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα τους οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα θαλασσινά
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN ο αντιπρόεδρος της Βαρβάκειου Ιχθυαγοράς ανέφερε πως «δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές ενώ πως έχουμε βάλει σε κάποιες τιμές πλαφόν, για να αποφύγουμε την αισχροκέρδεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πρόθεση να γίνει ένα καλάθι για να σαρακοστιανά, μετά από πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και πιστεύουμε πως πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε φτάσει σε μια απόφαση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «από πέρυσι δεν υπάρχουν αυξήσεις ενώ σε κάποια προϊόντα είμαστε πιο οικονομικά από πέρυσι»,
Συγκεκριμένα, τα πιο αγαπημένα θαλασσινά έχουν τις εξής τιμές:
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.