Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 10:54

Πύργος: Νέο φιλοζωικό σωματείο - “Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών”

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στον ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο των ζώων συντροφιάς στον Πύργο και την Ηλεία, ένα νέο φιλοζωικό σωματείο, δημιουργήθηκε για να προσφέρει και αυτό από την πλευρά του στα αδέσποτα, ώστε να επιβιώσουν σε καλύτερες συνθήκες και να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης.

Στη νέα αυτή προσπάθεια μπαίνει μπροστά η δημοτική σύμβουλος Πύργου και πρώην υπεύθυνη για τον τομέα των αδέσποτων Ασπασία Χριστοπούλου - Πισιμάνη.

Από χθες απέκτησε υπόσταση το Φιλοζωικό Σωματείο «Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών». “Σκοπός μας είναι η παροχή βοήθειας και φροντίδας στα αδέσποτα ζώα καθώς και η διεκπεραίωση κάθε επιθυμητής υιοθεσίας με τις νόμιμες πάντα διαδικασίες” ανέφερε σε ανάρτησή της η κα Χριστοπούλου - Πισιμάνη που ευχαρίστησε δημόσια τη δικηγόρο Μαριάννα Σταθοπούλου που “έτρεξε” τα διαδικαστικά - νομικά ζητήματα, τον φοιτητή γραφιστικής Δημοσθένη Μπεβούδα για τη δημιουργία του λογότυπου, καθώς και όλους όσοι συνέδραμαν με μάθε τρόπο στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Όπως διευκρίνησε η κα Χριστοπούλου - Πισιμάνη προς αποφυγή παρεξηγήσεων “η δράση μας δεν συνεπάγεται τη συλλογή κάθε αδέσποτου ζώου στους ιδιωτικούς μας χώρους”.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 12:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: “Ζητείται ελπίς” για τα αδέσποτα - Καταγγελίες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
    Ηλεία: “Ζητείται ελπίς” για τα αδέσποτα - Καταγγελίες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

    Το θέμα των αδέσποτων αποτελεί μια μάστιγα και στην τοπική κοινωνία της Ηλείας. Η έως τώρα διαχείριση του θέματος παρά τις δυνατότητες που έχει δώσει η πολιτεία, είναι ελλιπής έως κακή σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό γιατί χρειάζονται ουσιαστικές και όχι τυπικές παρεμβάσεις. Δύο καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, έδειξαν για άλλη μια φορά πως ως νομός και κυρίως οι δήμοι βαδίζουν σε λάθος δρόμο. Και αυτό γιατί οι αγκυλώσεις του νομοθετικού πλαισίου αλλά και η έλλειψη αποφασιστικότητας από τους αρμόδιους φορείς. Και δυστυχώς την ώρα που πολύ συχνά καταγράφονται περιστατικά που συνιστούν κακοποίηση ή έστω κακή συμπεριφορά σε βάρος των ζώων, η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να διορθώσει τα λάθη που υπάρχουν.

    Συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών ή τροφής προς τα ζώα με τον τρόπο που συνάπτονται αλλά και με την κάλυψη από την πλευρά των Δήμων. δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Οι φιλοζωικοί σύλλογοι καθημερινά “ξεματώνουν” για να αντιμετωπίσουν σωστά τα αδέσποτα καλύπτοντας το κενό που αφήνει η πολιτεία ή η αυτοδιοίκηση και ίσως είναι ώρα με βάση τους συλλόγους αυτούς να λειτουργήσει Αστυνομία ζώων, ίσως σε παρόμοια λογική με αυτή που λειτουργεί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και υποστηρίζεται από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

    Τα δύο πρόσφατα περιστατικά

    Με αναρτήσεις της η ψυχολόγος και διαχειρίστρια της Φιλοζωικής Ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας” Άρτεμις Δημητρόπουλου, κατήγγειλε ότι ο δήμος Ήλιδας και οι αρμόδιοι του δήμου αδιαφόρησαν και πέθαναν τρία σκυλιά στο καταφύγιο του δήμου και ένα χτυπημένο στο δρόμο, το ίδιο βράδυ. Η κα Δημητρόπουλου κατήγγειλε την έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης, την ύπαρξη σκύλων με τύφο στο καταφύγιο που δύσκολα θα επιβιώσουν κ.α. Μετά από μήνυση που υπέβαλε υπήρξε σύλληψη δύο αρμόδιων για το θέμα, οι οποίοι αφότου σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία βάσει της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς, αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Σε δεύτερη περίπτωση στον Πύργο η υπεύθυνη του Φιλοζωικού συλλόγου “Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών Πύργου” Ασπασία Χριστοπούλου, κατήγγειλε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πύργου πως άφησε αβοήθητο έναν χτυπημένο σκύλο για τον οποίο η αρμόδια υπηρεσία ενημερώθηκε από κατοίκους της Βαρβάσαινας. Εδώ καταγγέλθηκε πως η υπηρεσία του δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πήγαν στο σημείο, ωστόσο δεν παρέλαβαν το ζώο. Αφού υπήρξε εκ νέου ενημέρωση προς τη φιλοζωική ένωση, τον σκύλο παρέλαβε προς περίθαλψη η κα Χριστοπούλου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπηλιωτόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν παρέλαβε ο ίδιος το σκύλο γιατί ήταν σε κακή κατάσταση και ενημέρωσε τον αρμόδιο κτηνίατρο να τον παραλάβει, όμως είχε παρέμβει στο μεταξύ η κα Χριστοπούλου που πήρε το σκύλο.

  • Φωτιά στην Κρέστενα: Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι ζητά βοήθεια για τα πυρόπληκτα ζώα
    Φωτιά στην Κρέστενα: Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι ζητά βοήθεια για τα πυρόπληκτα ζώα

    Έκκληση προς τους φιλόζωους απευθύνει ο "Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι" για να βοηθηθούν τα αδεσποτάκια που βρίσκονταν στο καταφύγιο του συλλόγου και διασώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

    Όμως οι εθελοντές του συλλόγου εντοπίζουν και αρκετά τραυματισμένα ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "... τα ζώα που φιλοξενεί ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι είναι σε ασφαλές μέρος.

    Η ζημιά που προκάλεσε η φωτιά είναι δυστυχώς ανυπολόγιστη. Οι εθελοντές του Συλλόγου μας έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν τις περιοχές που πέρασε η φωτιά. Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα τραυματισμένα ζώα.

    Θα χρειαστούμε τροφές, αποπαρασίτωση, κολύρια Tobrex και Tobradex ή τα γενόσημα τους. Αν κάποιος θέλει να ενισχύσει οικονομικά μπορεί χρησιμοποιώντας τον παρακάτω λογαριασμό.

    Αριθμός Λογαρισμού Τράπεζα Πειραιώς:
    5531-093883-962 EUR
    ΙΒΑΝ GR77 0172 5310 0055 3109 3883 962
    Δικαιούχος: 14845561 Φιλοζωικός Σύλλογος Kρεστένων Νοιάζομαι.

    Ζητάμε την υπομονή σας αν μας παίρνετε τηλέφωνο καθώς οι τελευταίες μέρες ήταν πολύ δύσκολες και είμαστε όλοι εξαντλημένοι.

    Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε περιστατικά.

    Τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι κατά την διάρκεια της μεταφοράς των ζώων που φροντίζει ο Σύλλογός μας σε ασφαλές μέρος. Κανένα από τα ζώα αυτά δεν τραυματίστηκε.

    Δείτε τα βίντεο και στα παρακάτω Link
    https://youtube.com/shorts/iY0VjPH3Fcw?feature=share
    https://youtube.com/shorts/RVxN_9l2wJM?feature=share
    Σας ευχαριστούμε
    Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστένων Νοιάζομαι
    [email protected]
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100024815347723

  • 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το "φιλοζωϊκό" project που αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα
    3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το

    Η έννοια της ουσιαστικής εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά στο 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη της “τρέχει” ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο project που αφορά τον εθελοντισμό. Βασικό “εργαλείο” στα χέρια των εκπαιδευτικών αποτελούν τα ζώα, όπου οι μαθητές βιωματικά και στο βαθμό που ο καθένας το επιθυμεί μαθαίνουν αβίαστα να τα σέβονται.

    Πρόσφατα οι μαθητές μπήκαν στην τάξη για τις εξετάσεις αφού πρώτα είχαν μια ευεργετική επαφή με τον Bobo, το κουτάβι που έσωσαν το προηγούμενο διάστημα

    Η Αλίκη Κολοβού που εργάζεται στο πλαίσιο της εξατομικευμένης υποστήριξης ούσα ακτιβίστρια, ανέλαβε με άλλους τέσσερις καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου, την διεκπεραίωση του συγκεκριμένου project που ως βάση είχε την συμπερίληψη και την ισότητα. Αξίες ιδιαίτερα σημαντικές ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο όπως το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

    Τα ζώα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό, με παρουσία στην τάξη, στο προαύλιο ακόμα και στις εκδρομές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κολοβού πριν την έναρξη του μαθήματος ή των εξετάσεων, τα παιδιά χαϊδεύουν το σκυλάκι και αποστρεσάρονται, ενώ την ίδια στιγμή ωφελούνται και παράλληλα ωφελούν.

    Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοποριακής αυτής δράσης, όπως έκανε γνωστό με δήλωσή της στο ilialive.gr η Αλίκη Κολοβού, έχουν προκύψει αρκετές υιοθεσίες και δυο διασώσεις αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έχει αρχίσει να ανθίζει ο σπόρος του εθελοντισμού και του σεβασμού για όλα τα πλάσματα.

    «…Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναλάβουμε ένα σύνολο δράσεων από τον Σεπτέμβριο και να το διεκπεραιώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, πέρα από το βασικό καθήκον μας. Εγώ ως ακτιβίστρια διάλεξα μαζί με τέσσερις συναδέλφους τον εθελοντισμό, η βάση ήταν η συμπερίληψη και η ισότητα και επειδή στον εθελοντισμό δεν υπάρχει δίνω πολύ ή δίνω λίγο, είναι όλοι καλεσμένοι και όποιος θέλει δίνει. Ήταν ο πιο ασφαλής και ισότιμος τρόπος, να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και να εδραιώσει και το παιδί που συνοδεύω τον κοινωνικό του περίγυρο. Και εγώ δουλεύω σαν γέφυρα γι’ αυτό το παιδί να καλύψει όποιο έλλειμμα του παρουσιάζεται και να μπορέσει στο μέλλον να μην έχει συνοδο.. Τα ζώα πάντα βοηθάνε, ήταν δεκτικός πολύ ο σύλλογος και οι γονείς αλλά και τα παιδιά όλα. Όλη τη χρονιά έγιναν πολλές υιοθεσίες, πολλές μέρες αφιερώσαμε να είναι ένα σκυλάκι στην τάξη, στην εκδρομή ή στο προαύλιο. Διασώσαμε και δύο σκυλιά που ήταν στο σχολείο, επίσημα με την αστυνομία και τον κτηνίατρο, το ένα φιλοξενείται σε έναν μαθητή και τώρα στις ημέρες των εξετάσεων παίρνουμε ένα κουτάβι ήσυχο, το πήρα μαζί και κάθεται στην τάξη με τα παιδιά, που το χαϊδεύουν και αποστρεσάρονται και μαθαίνουν αβίαστα ότι θέλει σεβασμό ένα ζώο. Δηλαδή είναι πιο ήσυχα ακόμα πιο τρυφερά, δεν το τραβάνε» τόνισε η κα Κολοβού, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα επίσημο project το όποιο έχει σταλεί στο υπουργείο, ενώ υλοποιήθηκε αβίαστα, χωρίς κανένα κονδύλιο, χωρίς να χαθεί καμιά διδακτική ώρα και καλύπτοντας το σύνολο των μαθητών. «… ο καθένας με την εμπλοκή που ήθελε και άντεχε. Δηλαδή αν κάποιος ήθελε να κοινοποιήσει μόνο, καλό ήταν κι αυτό, κάποιος μπορεί να ήθελε να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει όλα καλά…».

    «Μόνο έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος με την καθημερινότητα και με το να ζήσει ένα πλάσμα και όχι με την θεωρία, ότι μην χτυπάτε το σκύλο ή την γάτα. Ότι ένα πλάσμα έχει ένα αποτύπωμα, δεν είναι χωρίς μπελά, είναι ένας μεγάλος μπελάς και όταν είσαι έτοιμος είναι βέβαια κι ένα άλλο παράθυρο στην ζωή το να έχεις σεβασμό. Και ο διευθυντής μας είναι το ίδιο φιλόζωος και καλός άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος με σεβασμό που αγαπάει τα παιδιά, έγινε πολύ δουλειά και στο προαύλιο και στο φυσικό στοιχείο των παιδιών. Δηλαδή δεν κάναμε στερεοτυπική διδασκαλία του εθελοντισμού»ανέφερε η Αλίκη Κολοβού.

    Το πρόγραμμα έτυχε της απόλυτης αποδοχή τόσο από τους γονείς όσο και από το σύνολο των καθηγητών αλλά κυρίως από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία ήταν άμαθα και μουδιασμένα λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού που είχαν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, οπότε το μάθημα είχε έναν επιπλέον στόχο. Κυρίως να μην είναι μονότονο αλλά και να καλλιεργήσει την αλληλεπίδραση στα παιδιά, η οποία είχε αδρανήσει. Επίσης το δόσιμο και η πάταξη της διάκρισης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας καθώς πολλοί από τους μαθητές είναι Ρομά.

    Δείτε τις φωτογραφίες από την καθημερινή δραστηριότητα των μαθητών με το κουτάβι Bobo...

    puppy 2

    puppy 3

    puppy 4

    puppy 5

    puppy 6

    puppy 7

    puppy 8

    puppy 9

    puppy 10

    puppy 11

  • Φιλοζωία στην καραντίνα: Έγινε ανάγκη λόγω συνθηκών;
    Φιλοζωία στην καραντίνα: Έγινε ανάγκη λόγω συνθηκών;

    Αυξήθηκαν στους δρόμους οι άνθρωποι εκείνοι που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους και τέθηκε άμεσα ζήτημα “αύξησης της φιλοζωίας. Στα social media με το ξεκίνημα της νέας καραντίνας άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι “αστειάκια” που αφορούν την “χρήση” των κατοικίδιων ως τρόπου εξόδου από το σπίτι… Και μόνο αστείο δεν είναι όμως το να σκέφτεσαι πως θα πάρεις ένα σκύλο για να καταφέρεις να βρεις μια δικαιολογία να “σπάσεις” την καραντίνα, γιατί το πιο πιθανό είναι να καταλήξει αυτό ως ένα ακόμα αδέσποτο στους δρόμους.

    Στο ilialive.gr μίλησαν δύο δυναμικές γυναίκες από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, που η φιλοζωία δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά απόλυτο βίωμα και συνειδητοποιημένη πράξη.

    Συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και όχι ευκαιριακοί

    Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Αδέσποτες Πατούσες Πύργου”, Μυρσίνη Σαλαμανή απαντώντας στο ilialive.gr για το θέμα ανέφερε ότι “… θα θέλαμε να πιστέψουμε, ότι η αύξηση της φιλοζωίας εν μέσω καραντίνας και η αυξημένη ζήτηση κουταβιών, έχει να κάνει με την συνειδητοποιημένη άποψη, ότι τώρα έχω χρόνο. Ότι είμαι όλη μέρα σπίτι, θα μπορώ να το εκπαιδεύσω, να του μάθω κόλπα, να το χαρώ, οπότε όταν αρχίσουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί μου, θα έχω έναν φίλο να με περιμένει όταν γυρνάω από την δουλειά! Αυτό είναι λάθος, δεν είναι έτσι! Γιατί όταν θα γυρνάς από την δουλειά σου κουρασμένος, δεν θα έχεις αντοχές να καθαρίσεις, να συμμαζέψεις ότι τυχόν ζημιές σου έκανε το κουταβάκι, ούτε να το βγάλεις βόλτα το πρωί μες στο κρύο, πριν πας για δουλειά, αφού επιστρέψεις κουρασμένος και άλλη μία το βράδυ, που θα θες να βγεις για ποτό με τους φίλους σου ή με τον/την σύντροφο σου. Επιβεβαίωση των αμφιβολιών μας είναι, ότι τα περισσότερα μηνύματα έρχονται από έφηβους, που προφανώς τρέλαναν τους γονείς με την κλεισούρα, οι οποίοι μόλις αρθούν τα μέτρα θα είναι πάλι όλη μέρα, στον δρόμο και στις πλατείες και στα φροντιστήρια τους. Μας ζητάνε γονείς για τα παιδάκια τους, 3, 6, 7 ετών...

    mursini

    Προφανώς γιατί δεν έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους τόσες ώρες μες στο σπίτι και είπαν ας πάρουμε ένα. Μιλώντας μαζί τους όμως, καταλαβαίνουμε, ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ένα 3χρονο ή 7χρονο, δεν θα έχει την ευθύνη ενός σκύλου, αλλά ότι στην ουσία το βάρος περνάει στον γονέα. Δεν έχουν καταλάβει τα έξοδα ενός σκύλου και σου απαντάνε, “έλα μωρέ, θα τα βρούμε κι αυτα…" Ονειρεύονται μια σκυλίτσα, που θα τους κάνει κουταβάκια. Καμία συναίσθηση, ότι στις φιλοζωικές που απευθύνονται, θα πάρουν ένα αδεσποτάκι. Δηλαδή ένα σκυλάκι, που κάποιος άλλος πέταξε. Κουταβάκια, που κάποιος άλλος πέταξε. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι δεν γίνεσαι φιλόζωος εν μέσω εγκλεισμού. Πιστεύουμε ότι είναι μια ολοκληρωμένη απόφαση, που την παίρνεις εν καιρώ φυσιολογικών καταστάσεων. Και δεν θα σταματήσουμε να λέμε, ότι τα κουταβάκια, δεν είναι παιχνίδι για να ασχολούνται τα παιδάκια. Και μετά στον δρόμο, πεταμένο. Οπότε, σε καιρό παράξενων γεγονότων, καμία υπεύθυνη φιλοζωική δεν μοιράζει κουτάβια. Αντιθέτως, βρίσκουμε πολλά” κατέληξε η κα Σαλαμανή.

    Φιλόζωοι για ψυχολογικούς λόγους

    Από την Αμαλιάδα, η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας" και ψυχολόγος με ειδίκευση στην γνωσιακή/συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, Άρτεμις Δημητροπούλου, μίλησε για τη φιλοζωία, εν μέσω καραντίνας. “Διανύουμε μια πολύ δύσκολη , ασυνήθιστη και πρωτοφανή για τον Άνθρωπο κατάσταση. Ο ανθρώπινος ψυχισμός βρίσκεται σε "σοκ" θα έλεγα, διότι ξαφνικά νιώθει ότι χάνει ή μάλλον του στερούν βιαίως την προσωπική του ελευθερία. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας είναι πολλές και χρήζουν προσοχής. Υπάρχει αύξηση της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής. Επίσης αυξημένη κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, ανησυχία για την υγεία, άγχος και οικονομική ύφεση. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδεινώνουν την ψυχική ευημερία και υγεία. Εξ αιτίας αυτού του περιορισμού λοιπόν ο άνθρωπος ψάχνει καθημερινά να βρει διεξόδους διαφυγής απ' τη μονοτονία και τη μοναξιά του. Ψάχνουν έναν τρόπο να καταπολεμήσουν τη μοναξιά και τη μελαγχολία που τους δημιουργεί αυτός ο πρωτοφανής εγκλεισμός και περιορισμός. Είναι περίεργο να διακόπτεις ξαφνικά τη ροή της ζωής και της καθημερινότητας σου. Δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό...και έχοντας και το φόβο για την ίδια σου τη ζωή και υγεία. Είναι "βαρύ" θα έλεγα για τον ανθρώπινο ψυχισμό όλο αυτό” εξήγησε, αναλύοντας την ψυχολογία των πολιτών αυτή την περίοδο.

    artemis

    “Ένας τρόπος για πολλούς, να διαφύγουν από όλο αυτό είναι η απόφαση να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο για συντροφιά. Οι υιοθεσίες την περίοδο αυτή έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Άλλωστε σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Ένα κατοικίδιο και η σχέση που θα δημιουργήσεις μαζί του είναι ζήτημα ζωής και ψυχής. Το να βάλεις ένα κατοικίδιο στη ζωή σου είναι μεγάλη υπόθεση. Προσθέτεις ένα νέο μέλος στη οικογένεια σου ,στο σπίτι σου. Έχεις ευθύνες, δέσμευση, υποχρεώσεις… στις οποίες καλείσαι να σταθείς αντάξιος, επαρκής και απόλυτα υπεύθυνος. Κατά τη γνώμη μου εκείνος που θέλει στη πραγματικότητα να υιοθετήσει ένα ζωάκι, δεν θα έπρεπε να περιμένει αυτή τη κατάσταση , την καραντίνα, για να το κάνει. Δεν είναι σωστό το κίνητρο του. Το υγιές κίνητρο είναι αφενός να θέλεις να βοηθήσεις και να σώσεις ένα αδέσποτο ζώο και αφετέρου να θέλεις πραγματικά να ζήσεις τη ζωή και καθημερινότητα σου με ένα κατοικίδιο. Και κυρίως να είσαι έτοιμος…” σημείωσε.

    Αναφερόμενη στα δεδομένα της περιοχής της Αμαλιάδας η κα Δημητροπούλου τόνισε ότι η “ζήτηση” σε σκυλάκια, έχει αυξηθεί αυτό το διάστημα. “Καθημερινά δέχομαι τηλέφωνα από ανθρώπους κυρίως από Αθήνα, που ζητούν να υιοθετήσουν σκύλο. Για παράδειγμα μου τηλεφωνούν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάζονται αυτή τη περίοδο λόγω καραντίνας και επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο. Όμως αυτό δεν είναι κριτήριο. Δε μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζώο μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις τι να κάνεις ή το βρίσκεις σαν ευκαιρία για να βγεις μια βόλτα ( μιας και η βόλτα με το κατοικίδιο επιτρέπεται όλο το 24ωρο). Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείς ένα ζώο απλά και μόνο γιατί δε δουλεύεις και έχεις χρόνο στο σπίτι. Αναρωτιέσαι αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που έχει ένα κατοικίδιο και μετά την καραντίνα; Όταν θα γυρίσεις στην εργασία σου και στις καθημερινές ασχολίες σου θα έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με το κατοικίδιο; Θα μπορείς να αφιερώσεις τον ίδιο χρόνο; Ένας σκύλος θέλει τις καθημερινές τακτικές βόλτες του και μετά την καραντίνα. Απαιτεί χρόνο, ευθύνες, δεν είναι έτσι απλό. Έχει υποχρεώσεις. Έπειτα είναι και το άλλο. Στην παρούσα φάση μένουμε πολύ στο σπίτι . Όταν θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, θα μπορείς να διαθέσεις χρόνο στο σκύλο σου; Θα είσαι στο σπίτι ή θα μένει όλη μέρα μόνο του το ζώο; Ή αν χρειαστεί να λείψεις σε ταξίδι και δε μπορείς να τον πάρεις μαζί, θα υπάρχει άνθρωπος εμπιστοσύνης σου για να τον αναλάβει όσο θα λείπεις; Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί κανείς, πριν πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο” τόνισε.

    “Εγώ προσωπικά δεν δίνω εύκολα ζώα για υιοθεσία. Και τι εννοώ… Πάντα κάνω τις κατάλληλες ερωτήσεις στον άνθρωπο που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο. Δίνονται πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας και αριθμό μικροτσίπ. Και πάντα με έλεγχο και επιτήρηση. Υπάρχουν κριτήρια για να δώσεις για υιοθεσία ένα σκύλο, δεν είναι απλό. Οι ανεύθυνες υιοθεσίες έχουν ως αποτέλεσμα και τις τόσο πολλές εγκαταλείψεις ζώων στο δρόμο δυστυχώς. Κι όλα αυτά γιατί πολλοί από αυτούς που υιοθετούν ένα σκύλο που δεν είναι συνειδητοποιημένοι, η απόφαση τους δεν είναι ώριμη, με αποτέλεσμα μετά να μη μπορούν να ανταποκριθούν και να τα εγκαταλείπουν καταδικάζοντας τα σε θάνατο! Αυτό είναι έγκλημα, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα θίξω σε άλλο χρόνο. Η περίοδος αυτή δε θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη για αυτή την απόφαση. Θεωρώ ότι θα είναι βεβιασμένη και με λάθος κριτήρια. Γιατί οι περισσότεροι λόγω όλης αυτής τη ψυχολογικής πίεσης του εγκλεισμού, αλλά και λόγω αύξησης του ελεύθερου χρόνου που έχουν πλέον αποφασίζουν να πάρουν ένα κατοικίδιο. Αλλά δεν είναι αυτό το σωστό κριτήριο, καλώς η κακώς.... Σωστό κριτήριο είναι η αγάπη και όχι η μοναξιά. είναι μεγάλη απόφαση. Είναι απόφαση ζωής και όχι απόφαση καραντίνας, το να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Σκέψου ώριμα και σοβαρά πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο” είπε απευθυνόμενη στους υποψήφιους να πάρουν ένα σκυλάκι, αυτή την περίοδο.

    Από την άλλη η κα Δημητροπούλου, σημείωσε πως είναι πολύ δημιουργικό και ευχάριστο μέσα στην καραντίνα όσοι το επιθυμούν να ταϊζουν ή να παρέχουν βοήθεια σε ένα αδέσποτο που μπορεί να έχει ανάγκη, κάνοντας παράλληλα μια βόλτα έξω…

  • Η καραντίνα έφερε αύξηση της φιλοζωίας
    Η καραντίνα έφερε αύξηση της φιλοζωίας

    Τα καταστήματα με είδη για κατοικίδια ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ στην αύξηση των πωλήσεων,εν μέσω πανδημίας. Από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία αναφέρει ο οικονομικός επόπτης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ, Νίκος Μανεσιώτης.

    «Έχει αυξηθεί η φιλοζωία. Σε όλους τους συναδέλφους που κάνουν χονδρικό εμπόριο στις ζωοτροφές για κατοικίδια υπάρχει μια αύξηση 10 έως 12%. Η αύξηση αφορά και προϊόντα όπως λουράκια, μαξιλάρια, χτενάκια και παιχνίδια για ζώα» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ν. Μανεσιώτης ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς εισαγωγείς στο χώρο.

    Αρκετοί καταναλωτές βλέπουν την επίσκεψη στο pet shop της γειτονιάς σαν βόλτα αναψυχής, λέει στο ΑΠΕ ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής με είδη ζώων στο Παγκράτι, Δημήτρης Πανταζής.

    «Καλύπτουν έτσι ένα μέρος της μελαγχολίας, μονοτονίας και ίσως κατάθλιψης που τους πιάνει με τον εγκλεισμό. Θέλουν να δώσουν κάπου την αγάπη τους και να πάρουν αντίστοιχα αγάπη από το ζώο» υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές σε σχέση με όλη την κατάσταση. Οι παραλαβές αργούν γιατί στα εργοστάσια το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω της πανδημίας.»

    Τα τηλέφωνα σε πολλές φιλοζωϊκές οργανώσεις δεν σταματούν να χτυπούν.

    «Τα κατοικίδια, κυρίως τα σκυλιά, τα χρησιμοποιεί ο κόσμος σαν ψυχοφάρμακο ας πούμε. Και στην προηγούμενη καραντίνα και τώρα έχουμε δώσει πολλά ζωάκια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια της ζωοφιλικής ένωσης Ηλιούπολης, Έμυ Παπαγιανοπούλου.

    Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Λιάνα Αλεξανδρή: «Στην πρώτη καραντίνα δεν παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή υπάρχει καθημερινά ενδιαφέρον για υιοθεσία. Δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να πάρουν από εμάς. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Οι πιο πολλοί ζητάνε μικρόσωμα ζώα για τα διαμερίσματα, εμείς δεν έχουμε πάντα μικρόσωμα».

    Ο μόνος ενδοιασμός στις φιλοζωικές οργανώσεις είναι μην γίνουν τα ζώα συντροφιάς αντικείμενο εκμετάλλευσης λόγω της καραντίνας, αφού η βόλτα με κατοικίδιο είναι μια από τις έξι αιτιολογίες για έξοδο από το σπίτι.

    Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ακολουθεί αυστηρό πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες και αποφεύγει να δίνει τα ζώα σε οικογένειες εκτός Αττικής, ώστε να μπορεί να τα επιτηρεί. Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης περνάει το microchip που έχουν τα ζώα στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, οπότε αν το ζώο εγκαταληφθεί θα γνωρίζουν από ποιον έχει γίνει.

    Ωστόσο, υπάρχουν και σύλλογοι που έχουν σταματήσει να δίνουν ζώα για υιοθεσίες λόγω της κατάστασης.

    «Αυτοί που πραγματικά θέλουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο πρέπει να περιμένουν να βγούμε από όλο αυτό και μετά να τον υιοθετήσουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ταμείας του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας, Μαρία Ζούγκρα και συνεχίζει: «Έχουν κλειστεί μέσα στο σπίτι, χαζεύουν στο ίντερνετ, βλέπουν τις όμορφες φατσούλες λένε: θα βγαίνω και βόλτα με αυτό τον τρόπο. Και μετά όταν επανέλθουν στην κανονικότητά τους, στη δουλειά τους, θα δουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για όλο αυτό. Γιατί όταν έχεις ζώο πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο χρόνο. Το ζώο θέλει τρεις φορές την ημέρα βόλτα, θέλει να ασχολείσαι λίγο μαζί του».

    Αρκετοί είναι και οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων οι οποίοι δεν μπορούν να επωμιστούν πλέον το κόστος συντήρησης ενός ζώου και τα εγκαταλείπουν, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να υιοθετήσουν υπερήλικα ζώα, τρίποδα ή σκύλους με καλαζάρ προκειμένου να τα βοηθήσουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς