Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 11:03

Ηλεία: Μνήμες από τη Γερμανική Κατοχή ζωντάνεψαν στην Αγία Τριάδα - Η αναζήτηση του εκτελεσμένου θείου 79χρονια μετά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μνήμες από τη Γερμανική Κατοχή ξύπνησαν πρόσφατα στην Αγία Τριάδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Αφορμή, μία ακόμα ιστορία που έγινε γνωστή και προστέθηκε σε τόσες άλλες. Μία ιστορία που έφερε στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, την αγριότητα των Γερμανών κατακτητών, τη βαρβαρότητα και τη φρίκη του πολέμου.

Είναι πλέον γνωστό ότι η χώρα μας υπέστη αναλογικά τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές από κάθε άλλη μη σλαβική χώρα στην κατεχόμενη Ευρώπη. Μαρτυρίες επιζώντων που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αντιποίνων και μαζικών σφαγών καταγράφουν ακόμα και σήμερα το μέγεθος της καταστροφής και τις επιπτώσεις της Κατοχής στη χώρα μας.

Συγγενείς θυμάτων αναζητούν τον τόπο εκτέλεσης των συγγενών τους για να τελέσουν έστω ένα τρισάγιο ώστε να αναπαυθούν οι ψυχές τους. Κι όσο κι αν μας φαίνεται παράδοξο που ρίχνονται σ έναν τέτοιο αγώνα, τόσα χρόνια μετά, δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανάγκη τους να αναλάβουν την υποχρέωση αυτή που διέπεται από συγγενική αγάπη αλλά και από ένα ιερό καθήκον απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους.

Από μια τέτοια ανάγκη, από την αίσθηση του χρέους και του ιερού καθήκοντος παρακινήθηκε κι ο Ιωάννης Πορετσάνος, συνταξιούχος δικηγόρος, κάτοικος Πατρών, όταν πρόσφατα έφτασε στο χωριό μας, στην Αγία Τριάδα, κατόπιν έρευνας ετών και εκπληρώνοντας την τελευταία επιθυμία του πατέρα του να βρει στοιχεία για τον αδερφό του που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, αλλά δε βρέθηκε το πτώμα του ώστε να ταφεί.

Η έρευνα αυτή έφερε στο φως ότι τον Ιούνιο του 1944, στις 23,ο νεαρός 23χρονος τότε Ιωάννης Πορετσάνος του Κωνσταντίνου και της Ελένης, κάτοικος Λεχουρίου Καλαβρύτων που διέμενε στην Πάτρα και στην Τριταία Αχαΐας, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Αγία Τριάδα Ηλείας (τότε Μπουκοβίνα). Τη μέρα εκείνη ο εκτελεσθείς και τρεις φίλοι του βρίσκονταν στην περιοχή Καγιαφαίϊκα κοντά στο Διάσελο Τριταίας. Εκεί συνάντησαν μια ομάδα Γερμανών που κατευθυνόταν στην Τρίπολη. Οι φίλοι του πρόλαβαν και κρύφτηκαν. Ο ίδιος επειδή θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να κρυφτεί παρέμεινε και τους έδωσε νερό από το πηγάδι. Όταν έφευγαν, ο διερμηνέας - συνεργάτης τους, του ζήτησε τα χαρτιά του. Οι τρεις φίλοι παρακολουθούσαν από απόσταση και είδαν ότι με την επίδειξη των εγγράφων συνελήφθη αμέσως και όπως συμπέραναν αυτό συνέβη διότι μέσα στα χαρτιά του είχε και το αντάρτικο πάσο για την ακώλυτη διακίνησή του, αφού ήταν βαφέας ενδυμάτων και πήγαινε από χωριό σε χωριό.

Οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν με μαρτυρικό τρόπο(τον έδεσαν στο κορμό μιας απιδιάς και τον πυροβολούσαν από απόσταση επιδεικνύοντας την ευστοχία τους με αλαζονική συμπεριφορά) και απείλησαν τους κατοίκους ότι, αν θάψουν το νεκρό, θα γυρίσουν και θα κάψουν το χωριό. Έτσι παρέμεινε ο νεκρός άταφος και το πτώμα του φαγώθηκε από τα αγρίμια, πράγμα που έμεινε στη μνήμη όλων στο χωριό ως φρικιαστικό γεγονός.

Οι συγγενείς του, η χαροκαμένη μάνα και τα αδέρφια του ζητούσαν να βρεθεί το σώμα του νεκρού τους ή έστω το σημείο θανάτου του για να ταφεί ή να γίνει ένα τρισάγιο στη μνήμη του. Ο μικρότερος γιος της οικογένειας έδωσε το όνομα του αδικοχαμένου αδερφού του στο γιο του και φεύγοντας από τη ζωή είχε αυτό ως τελευταία επιθυμία, να βρεθούν στοιχεία για τον αδερφό του ώστε να ηρεμήσει η ψυχή του..

katoxi agiatriada2

Ο γιος αυτός, ο Ιωάννης Πορετσάνος, συνταξιούχος δικηγόρος, κάτοικος Πατρών, 79 χρόνια μετά το θάνατο του θείου του και συνονόματου του, αναζητεί αγωνιωδώς, μαζί με την αδελφή του Ελένη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, να βρει την άκρη του νήματος, να αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές στο νεκρό συγγενή του, να εκπληρώσει το ηθικό του χρέος...

Μέσα στα πλαίσια αυτής της αγωνιώδους αναζήτησης λοιπόν, βρέθηκε στην Αγία Τριάδα, ρώτησε κι έμαθε αυτό που ζητούσε καθώς οι υπερήλικες κάτοικοι , ο Μιχάλης Δάρμας και ο Αρτέμης Σταθόπουλος, θυμούνταν το περιστατικό που είχαν ζήσει ως παιδιά κι έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες.

Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρέας Μπενέτσης, "... με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των χωριανών που συμμερίστηκαν τον πόνο και το βάρος που κουβαλάει αυτός ο άνθρωπος από γενιά σε γενιά, του υπεδείχθη και το συγκεκριμένο σημείο εκτέλεσης του νεκρού, στιγμή που προκάλεσε απερίγραπτα συναισθήματα, δέος, ρίγη και δάκρυα συγκίνησης σε όλους μας.

Θέλω λοιπόν σαν εκπρόσωπος του χωριού μου να εκφράσω τη συγκίνησή μου, τη θλίψη για τον τρόπο φυγής από τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, τον αποτροπιασμό μου για τη βαρβαρότητα των Γερμανών σε άμαχο πληθυσμό, το σεβασμό για τους συγγενείς που δεν έπαψαν στιγμή να αναζητούν το νεκρό τους.

Και θέλω να καταλήξω... Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι ηθικοί άγραφοι νόμοι θα είναι πάντα ανώτεροι από τους ανθρώπινους και η δικαιοσύνη θα ζητά πάντα την απονομή της είτε με τον ανθρώπινο είτε με το θεϊκό τρόπο... Ας κρατήσουμε λοιπόν ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος ως παράδειγμα προς αποφυγή αλλά και με σεβασμό στους παθόντες, στους ανθρώπους που βασανίστηκαν κι υπέφεραν τα δεινά του πολέμου. Ας μη ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες φρικτές στιγμές..." ανέφερε ο κ. Μπενέτσης...

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Μαϊος 2023 13:58

Σχετικά Άρθρα

  • 28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…
    28η Οκτωβρίου 1940: Μνήμες και ιστορίες του Κατοχικού Πύργου μέσα από τα βιβλία του αείμνηστου Βάσου Μικελόπουλου -Ογδόντα τέσσερα χρόνια πριν…

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας…»

    Γράφει ο Χάρης Β. Μικελόπουλος*

    Ο αείμνηστος Βάσος Μικελόπουλος,μας άφησε μια παρακαταθήκη με τα βιβλία του.Με γλαφυρό τρόπο,αφηγείται ιστορίες του Πύργου, τις προσωπικές του αναμνήσεις, γεγονότα και περιστατικά που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά μέσα από τις αφηγήσεις του,τα χρόνια εκείνα που σημάδεψαν όλη την Ελλάδα. Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, η Κατοχή κι ο Εμφύλιος. Όπως τα έζησε κι όπως τα είδε ο ίδιος. Ήταν δέκα ετών παιδί το 1940. Και μέχρι να τελειώσουν όλα είχε φτάσει τα δεκαεννιά.Πως να μην τα θυμόταν, πως να μην τα αναφέρει. Παρακάτω,ενδεικτικά αποσπάσματα από τα βιβλία του,μας μεταφέρουν σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια και την ζωή στην πόλη.

    Vasos 2

    «Ο πόλεμος του ’40 ανέτρεψε τα σχέδια και διέλυσε τα όνειρα όλων μας. Δεν υπήρχε περιθώριο για «λιποταξία».Γιατί ένας πόλεμος φέρνει τα πάνω-κάτω. Τα χρόνια που ακολούθησαν,ήταν χρόνια ανασυγκροτήσεως. Χρόνια δύσκολα.Σαν να άρχιζαν όλα από την αρχή.»

    28 Οκτωβρίου 1940

    «Πήγαινα τότε στο δημοτικό.Ήταν ένα πρωινό σαν όλα τ’άλλα.Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Μόνο που αντί να με ξυπνήσει η ήρεμη γλυκειά φωνή της μητέρας μου και το χέρι της να μου χαϊδέψει ελαφρά το μέτωπο όπως συνήθιζε, με ξύπνησε ο θόρυβος του δρόμου. Μια ασυνήθιστη κίνηση, φασαρία κι έντονες φωνές έφταναν στα αυτιά μου. Ήταν εκείνη η σημαδιακή μέρα του Οκτωβρίου του ’40. Από τα χαράματα είχε κυκλοφορήσει το φοβερό μαντάτο: «ΠΟΛΕΜΟΣ».Οι άντρες σε επιστράτευση ετοιμάζονταν για τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα θα έφευγαν γεμάτα για το μέτωπο. Πίσω γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς αποχαιρετούσαν τους νέους δίχως να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν.»

    Vasos 4

    Τα καταφύγια της πλατείας

    «Στην Κεντρική Πλατεία, τότε, είχαν δημιουργηθεί τρία καταφύγια. Τα δύο ήταν χωμάτινα, σκεπασμένα με αρκετό χώμα, σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ που χωρούσαν το καθένα εκατό περίπου άτομα. Το τρίτο καταφύγιο ήταν τσιμεντένιο με δυο εισόδους πάνω στην πλατεία, σε τετράγωνο σχήμα και κατάτι μικρότερο σε φάρδος από την πρόσοψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν όμως άχρηστο γιατί από το τσιμεντένιο δάπεδο ανέβλυζε νερό. Έμπαινες στεγνός κι έβγαινες βρεγμένος. Όταν χτυπούσαν οι σειρήνες, υπήρχαν τρεις, του Αγίου Νικολάου, του παλαιού εργοστασίου «Δήμητρα» και της Δεξαμενής, ο κόσμος έτρεχε προς τα καταφύγια με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα. Τα καταστήματα κατέβαζαν τα ρολά κι όσοι δεν χωρούσαν στα καταφύγια ,κατέβαιναν στα υπόγεια των σπιτιών τους ή των μαγαζιών. Για να ακούει ο κόσμος τα νέα από το μέτωπο, είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία μεγάφωνα. Κάθε λίγο ακουγόντουσαν εμβατήρια και ο βασιλιάς να αναγγέλει: “Nυν υπέρ πάντων ο αγών» και «Το Έθνος θα αγωνιστεί υπέρ βωμών κι εστιών» και φιλούσε ο ένας τον άλλον λέγοντας: «Θα τους φάμε τους μακαρονάδες».

    Vasos 7

    Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στον Πύργο

    Aφού το μέτωπο είχε πια πέσει, οι δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν. Ιταλοί και Γερμανοί κατέλαβαν διάφορα κτίρια για τον στρατό τους και την διοίκηση. Ένα από αυτά ήταν και το καφενείο μας, το «Ερμείον» στην Κεντρική Πλατεία, ο μετέπειτα κινηματογράφος Rex. Οι Ιταλοί επίταξαν τον χώρο, μας τον πήραν μέσα από τα χέρια μας ουσιαστικά, μας άφησαν χωρίς δουλειά, μετατρέποντάς το σε «Σπίτι του Στρατιώτη –La Casa di Soldato». Εκεί περνούσαν τις ώρες τους οι αξιωματικοί κι οι στρατιώτες, έπιναν τους καφέδες και τα ποτά τους, όσο ο κόσμος άρχιζε να δυστυχεί. Κι οι Γερμανοί... Μπήκαν στον Πύργο την Άνοιξη του ’41,πάνω σε τρίκυκλες μοτοσικλέτες. Πνιγμένοι στην σκόνη,στην κυριολεξία πατόκορφα. Ένα ατελείωτο κομβόϊ από επίλεκτους “SS”. Για τον Πύργο όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, από εκείνη την στιγμή άλλαζαν τα πάντα. Το νήμα της ζωής του καθενός βρισκόταν στα χέρια τους. Εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα,ο δρόμος του γνωστού στους Πυργιώτες «νυφοπάζαρου» η τότε οδός Κατακόλου,έμοιαζε εφιαλτικός. Ένα πλήθος περίεργων παρακολουθούσε τους οπλισμένους σαν αστακούς στρατιώτες .Όσοι από αυτούς βρέθηκαν δίπλα στις νεραντζιές που είχε τότε η Κεντρική Πλατεία και που ήταν γεμάτες καρπούς, κυριολεκτικά τις ρήμαξαν. Διψασμένοι από την πολύωρη διαδρομή από Αθήνα,δάγκωναν με βουλιμία τα πικρά νεράντζια νομίζοντας πως είναι πορτοκάλια. Λίγα λεπτα μεσολάβησαν,όταν τους είδαμε να ορμούν στα ζαχαροπλαστεία «Παλλάδιο» και «Αίγλη» για να μπορέσουν με ένα γλυκό να διώξουν το φαρμάκι από το στόμα τους. Παρά εκείνη την φαιδρή εικόνα της στιγμής,ο Ναζιστικός εφιάλτης μόλις άρχιζε.»

    Vasos 6

    Η ζωή άλλαξε.

    «Η ήρεμη και αμέριμνη ζωή των Πυργιωτών άλλαξε από την μια στιγμή στην άλλη. Σταμάτησαν οι καντάδες και τα γλέντια, σταμάτησαν οι παρέες των ξενύχτηδων, τα ραντεβουδάκια και οι ρομαντικές βόλτες των ερωτευμένων. Βουβάθηκαν τα γραμμόφωνα και κατόπιν αυστηροτάτης διαταγής εντός 48 ωρών παραδόθηκαν όλα τα ραδιόφωνα για να μην ακούμε ειδήσει από ξένους σταθμούς. Οι κινηματογράφοι Πάνθεον και Τιτάνια και μετά από ένα χρόνο το 1943, το Rex, έπαιζαν μέχρι της 7ης ή 8ης εσπερινής, ανάλογα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Ό,τι κινιόταν μέσα στη νύχτα και δεν σταματούσε στο πρόσταγμα «αλτ» Ιταλού ή Γερμανού στρατιώτη, την έτρωγε στο ψαχνό. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, στους δρόμους του Πύργου συναντούσες κοκορόφτερους «φρατέλλους» και «καμαράτς» που οι βαριές τους μπότες αντηχούσαν από μακριά. Φάτσες βλοσυρές κι αγέλαστες, με αυτόματα στους ώμους και χειροβομβίδες στην μέση έριχναν βαριά την σκιά τους πάνω στα νεοκλασικά κτίρια της ήρεμης πόλης. Φορτηγά πηγαινοερχόντουσαν με στρατιώτες, κι άλλα γεμάτα με εφόδια και προϊόντα της ελληνικής γης που με κόπο έβγαζαν οι αγρότες, για να τραφούν Ιταλοί και Γερμανοί. Οικοσκευές, καζάνια, αντίσκηνα, ασύρματοι με ραδιογωνιόμετρα για τον εντοπισμό παράνομων πομπών και ασυρμάτων, ως και κάτι μουλάρια, ήταν τα συνηθισμένα φορτία των στρατιωτικών οχημάτων που διέσχιζαν κάθε μέρα τους δρόμους του Πύργου. Και όπως ήταν φυσικό, σαν στρατός είχαν φέρει μαζί τους αρκετά άλογα και μουλάρια, εκτός από αυτά που άρχισαν να επιτάσσουν. Επειδή όμως τα χάνια της εποχής έπεφταν σε κάποια απόσταση από την Κομαντατούρ, την γερμανική διοίκηση και την Καραμπινιερία, την αντίστοιχη ιταλική, επέλεξαν ελαφρά τη καρδία για τα άλογα των αξιωματικών ως χάνι, το νεοκλασικό αριστούργημα, το θέατρο Απόλλων. Αυτό τους βόλευε. Ποιός τολμούσε να αντιδράσει; H αφόρητη δυσοσμία που απλωνόταν σε όλη την γύρω περιοχή από τις ακαθαρσίες ήταν τόσο έντονη που οι περίοικοι έπαυσαν πλέον να ανοίγουν τα παράθυρά τους, ενώ οι περαστικοί άλλαζαν δρόμο.»

    Vasos 8

    Η Μαύρη Αγορά κι ο φρενήρης πληθωρισμός.

    Σε όλη την διάρκεια της Κατοχής το πρόχειρο υπαίθριο εμπόριο οργίαζε. Η μαύρη αγορά έδινε κι έπαιρνε,ενώ η δραχμή κατρακυλούσε συνεχώς. Η αξία και η αγοραστική ικανότητα της Κατοχικής δραχμής βασιζόταν στην τιμή της χρυσής λίρας και στην κρίση των μαυραγοριτών. Αυτοί διαμόρφωναν τις τιμές που ανέβαιναν από την μια μέρα στην άλλη κυρίως στα δυσεύρετα είδη διατροφής που αγόραζαν από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τα πουλούσαν όσο ήθελαν. Ένας πονηρός μαυραγορίτης πουλώντας είκοσι ντενεκέδες λάδι αγόραζε ένα σπίτι! Πως; Aπλούστατα. Κάθε ντενεκές περιείχε μια οκά λάδι που επέπλεε πάνω πάνω και από κάτω δεκατέσσερις οκάδες νερό αμφιβόλου ποιότητας. «Κρύψτο στο σπίτι γρήγορα μην το αρπάξουν οι Γερμανοί» έλεγε ο μαυραγορίτης κι ο αγοραστής που να προλάβει να το ελέγξει. Για να καταλάβει ο αναγνώστης την πλήρη ασυδοσία, τις απάτες και την άγρια εκμετάλλευση που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια μπορώ να αραδιάσω πληθώρα περιστατικών.Θα περιοριστώ μόνο ενδεικτικά στις τιμές των προϊόντων για να καταλάβουν οι νεότεροι τι γινόταν. Μια οκά ψωμί τον Οκτώβριο του 1940 κόστιζε 10 δραχμές. Τον Ιούλιο του 1944 πήγε στα 5.600.000 δραχμές και τον Νοέμβριο του 1944 έφτασε να πουλιέται 1,6 τρισεκατομμύρια! Το κρέας από 50 δραχμές η οκά έφτασε τα 3,2 τρισεκατομμύρια. Θυμάμαι που το 1943 πήγαμε με την μητέρα μου στον γνωστό έμπορο-σαράφη της Ερμού που μάζευε όλα τα τιμαλφή εκείνη την ζοφερή περίοδο, του έδωσε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, μας έδωσε 120.000 δραχμές, με τις οποίες αγοράσαμε 3 οκάδες πατάτες από το κτήμα άλλου γνωστού Πυργιώτη ο οποίος τις ζύγισε μαζί με το χώμα κι έτσι έφτιαξε πουρέ για τον εγχειρισμένο πατέρα μου. Πολλοί που δεν γνωρίσατε την Κατοχή, θα αναρωτιέστε, ποιοί αγόραζαν τότε αυτά τα πανάκριβα είδη για να τα φάνε και που τα έβρισκαν τόσα χρήματα. Όλα αυτά, είχαν καταντήσει είδη πολυτελείας και τελείως απρόσιτα. Αυτά τα έτρωγαν, ο στρατός Κατοχής, οι δοσίλογοι,οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι κι όσοι είχαν «στενές» σχέσεις με τα στρατεύματα Κατοχής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορούσαν να τα πλησιάσουν. Το ψωμί μας στο σπίτι ήταν η μπομπότα, το κυρίως φαγητό μας επί καθημερινής βάσεως η σταφίδα και ό,τι έβραζε στην κατσαρόλα ήταν χωρίς λάδι ή έστω μια κουταλιά αν βρισκόταν κάποιες φορές. Αυτοσχέδια επαγγέλματα κάθε είδους εμφανίστηκαν ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μικροπωλητές που πουλούσαν ότι έβρισκαν αδειάζοντας τις προθήκες των καταστημάτων. Τα ζαχαροπλαστεία της Κεντρικής Πλατείας μετατράπηκαν σε μανάβικα, ενώ κουρεία και δικηγορικά γραφεία αποκτούσαν άλλες ιδιότητες. Μπορούσε να βρει κανείς εκεί ένα ντενεκέ λάδι, ίσως κάποιο κεφάλι τυρί ή ακόμη ένα σακί αλεύρι. Ήταν η μεγάλη τραγωδία της πείνας. Ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος.»

    Vasos 3

    Οι αναφορές του Βάσου Μικελόπουλου είναι πάρα πολλές και δεν χωρούν σε ένα άρθρο και μόνον. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου. Και φυσικά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, δεν λείπουν οι ηρωίδες και οι ήρωες εκείνης της εποχής. Οι ερυθροσταυρίτισες που έδωσαν ως και την ζωή τους στο Μέτωπο, ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος με τον πύρινο λόγο του και την δράση του στην Εθνική Αντίσταση, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που πολέμησαν στην Αλβανία και στην Ήπειρο, ο δήμαρχος Τάσης Καζάζης και η σωτήρια παρέμβασή του που κράτησε ζωντανούς από σίγουρη εκτέλεση εκατοντάδες Πυργιώτες. Κι ύστερα ο τραγικός Εμφύλιος. Στους δικούς του ανθρώπους έλεγε πάντα : «Να μην ζήσετε ποτέ όσα ζήσαμε εμείς ως παιδιά κι έφηβοι,όσα πέρασαν οι γονείς μας,όσα έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο. Και ποτέ να μην ξανασυμβεί πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον άνθρωπο.»

    Όπως δεν ξέχασε ποτέ μέχρι να φύγει από την ζωή το 2020 στα ενενήντα του, την παγωμένη κάνη στον κρόταφό του από το περίστροφο του Γερμανού αξιωματικού ενώ ήταν μόλις δώδεκα ετών παιδί...

    * Ο Χάρης Β. Μικελόπουλος είναι διακοσμητής και πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου

    Vasos 5

  • Το ερχόμενο Σάββατο τα αποκαλυπτήρια της ειδικής μνημειακής πλάκας για τους 8 εκτελεσθέντες Γερμανούς αντιφασίστες, στην Αμαλιάδα το 1944
    Το ερχόμενο Σάββατο τα αποκαλυπτήρια της ειδικής μνημειακής πλάκας για τους 8 εκτελεσθέντες Γερμανούς αντιφασίστες, στην Αμαλιάδα το 1944

    Για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 12:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί, στην πλατεία Καζαντζάκη της Αμαλιάδας, η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ειδικής μνημειακής πλάκας που φιλοτέχνησε η εικαστικός Εύα Μελά, προς τιμήν των Εκτελεσμένων Γερμανών αντιφασιστών του Τάγματος «999» της Βέρμαχτ.

    Η μνημειακή πλάκα για τους Γερμανούς αντιφασίστες στρατιώτες, που ήταν μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» και εκτελέστηκαν από τη φασιστική Γερμανική κατοχή στην Αμαλιάδα το 1944, θα σταθεί με αφορμή και ως αναπόσπαστο μέρος του ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία 999 – Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 - 1945» σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου και σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της «Kfilm».

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν δύο σύντομες παρεμβάσεις από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ κ. Κώστα Σταματόπουλο και από εκπρόσωπο του παραρτήματος της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ Αμαλιάδας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ερμηνεύτρια την Σύλβια Καπερνάρου, ενώ σε αυτή θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν η εγγονή και η δισέγγονη του Hermann Bode, ενός από τους 8 εκτελεσμένους.

    Τα ονόματα των εκτελεσμένων αντιφασιστών Γερμανών στρατιωτών είναι: Werner Illmer, Hermann Bode, Willi Dehmel, Hans Juchelka, Rudolf Kalb, Franz Scheider, Heinz Steyer και Heinrich Warnken. Ογδόντα χρόνια μετά την εκτέλεση τους, θα τιμηθεί η πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν στο ΕΑΜικό αντιστασιακό κίνημα της περιοχής, αλλά και η θυσία τους, αφού θα γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία των αντιφασιστών που βρέθηκαν στην Αμαλιάδα στη διάρκεια της Κατοχής και πλήρωσαν με τη ζωή τους, τη δράση που είχαν ενάντια στην ναζιστική Γερμανία.

    Τα μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» αποτελούνταν από Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στα πειθαρχικά τάγματα 999, τα οποία συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν». Από την άνοιξη του 1943 άρχισαν να σταθμεύουν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ακτών, ενώ τοποθετούνταν ανάμεσα σε κανονικές μονάδες του στρατού και των SS. Στην Αμαλιάδα μετά από προηγούμενες υπόγειες δραστηριότητες εντός της Βέρμαχτ, δημιουργήθηκε μια αντιφασιστική αντιστασιακή οργάνωση με πρόταση του Βερολινέζου Werner Illmer, που ήταν ο σύνδεσμος των Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο με την 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.

    Ο Werner Illmer, παλιός Βερολινέζος κομμουνιστής, λίγο πριν εκτελεστεί έγραψε στη γυναίκα του: «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα, δεν θα βρίσκομαι πλέον στη ζωή. Θα έχω εκτελεστεί, γιατί έμεινα πιστός στις ιδέες μου. Χαιρέτισέ μου τα παιδιά. Ζήσε καλά! Με αγάπη, Βέρνερ». Ανάλογη στάση κράτησε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και ο Χάιντς Στάγιερ, λέγοντας: «Κανένας δεν μπορεί να μου αφαιρέσει την τιμή. Σε κανέναν δεν αρέσει να πεθαίνει, αλλά πρέπει να πεθάνω για την ελευθερία της Γερμανίας και της Ελλάδας. Αυτή είναι η τιμή μου!».

    Υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας εγκρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου και πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Ήλιδας.

    amaliada Plaka germ ektel 2

    amaliada Plaka germ ektel 9

    amaliada Plaka germ ektel 3

    amaliada Plaka germ ektel 4

    amaliada Plaka germ ektel 5

    amaliada Plaka germ ektel 6

    amaliada Plaka germ ektel 7

    amaliada Plaka germ ektel 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φονικό στην Αγ. Τριάδα Ολυμπίας: Ένοχος ο 83χρονος δολοφόνος - Κατ’ οίκον θα εκτίσει την ποινή - Οργή για τους συγγενείς του Π. Μενούνου
    Φονικό στην Αγ. Τριάδα Ολυμπίας: Ένοχος ο 84χρονος δολοφόνος - Κατ’ οίκον θα εκτίσει την ποινή - Οργή για τους συγγενείς του Π. Μενούνου

    Την οργή και την αγανάκτηση της οικογένειας και των συγγενών του δολοφονημένου Παναγιώτη Μενούνου, προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, για τον 83χρονο δολοφόνο του.

    Πριν από ένα χρόνο, στις 20 Ιουνίου, ο 83χρονος είχε πυροβολήσει πισώπλατα και είχε σκοτώσει τον 52χρονο κτηνοτρόφο και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

    Το Δικαστήριο αναγνώρισε την ενοχή του, αλλά αποφάσισε να εκτίσει την ποινή καθείρξεως 11 ετών και τριών μηνών που του επέβαλε, σε κατ’ οίκον περιορισμό…

    Δηλαδή σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι της οικογένειας του θύματος… Σε απόσταση 50 μέτρων από εκεί που βρίσκεται η γυναίκα του Παναγιώτη Μενούνου, που έμεινε χήρα και τα παιδιά του που έμειναν ορφανά.

    Μια απόφαση που μάλλον τιμωρεί την οικογένεια του θύματος, να αντικρίζει τον δολοφόνο του ανθρώπου τους, κάθε μέρα…

    Μια απόφαση που μόνο δικαίωση δεν δίνει στην οικογένεια του Παναγιώτη Μενούνου…

    Να σημειώσουμε πως έως τώρα η Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει την προφυλάκιση του δολοφόνου στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

    Ο 83χρονος είχε πυροβολήσει πισώπλατα από κοντινή απόσταση - με ότι αυτό σημαίνει για την πράξη του - τον 52χρονο Παναγιώτη Μενούνο, μετά από διαπληκτισμό που είχαν, γιατί τα γίδια πέρασαν μέσα από το χωράφι του… Μέσα από ένα ξερότοπο που καμία ζημιά δεν μπορούσε να υποστεί από αυτό το γεγονός, αλλά και που ακόμα και να είχε προκαλέσει, δεν άξιζε να “πληρωθεί” με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

    Ο Εισαγγελέας στην πρότασή του ανέφερε πως ο δράστης ήθελε να σκοτώσει και όχι να τραυματίσει το θύμα, ενώ την ενοχή του 83χρονο πρότεινε και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αδελφού του θύματος, που ήταν παρών. Παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς που τέθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου περί άμυνας και φόβου, εν βρασμώ ψυχικής ορμής και μειωμένου καταλογισμού.

    Να σημειώσουμε ότι κατά την αποχώρηση του δολοφόνου συνοδεία αστυνομικών απειλήθηκε επεισόδιο με τους συγγενείς του θύματος.

  • Αμφίδρομα τα οφέλη της συνεργασίας Γερμανών και Ελλήνων πυροσβεστών στο Π.Κ Ολυμπίας
    Αμφίδρομα τα οφέλη της συνεργασίας Γερμανών και Ελλήνων πυροσβεστών στο Π.Κ Ολυμπίας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ύστερα από σχεδόν μία εβδομάδα συνύπαρξης των Γερμανών και των Ελλήνων πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Ολυμπίας, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης 2023 , οι εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές αφού στο διάστημα αυτό είχαν την δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους αλλά και να ανταλλάξουν γνώσεις, πρακτικές και εμπειρίες σε σχέση με τις επιχειρήσεις στις δασικές πυρκαγιές.

    Χθες το πρωί στο χώρο του πυροσβεστικού κλιμακίου Ολυμπίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με αυτοδιοικητικούς φορείς τόσο η γερμανική αποστολή όσο και οι Έλληνες πυροσβέστες της Ολυμπίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από αυτή τη συνεργασία τονίζοντας ιδιαίτερα τα θετικά αποτελέσματα που αφήνει όλο αυτό και στις δύο πλευρές.

    Οι Γερμανοί Πυροσβέστες αναμένεται να παραμείνουν στο νομό μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ενώ στην συνέχεια θα τους διαδεχθούν 20 πυροσβέστες από τη Μάλτα, οι οποίοι θα καλύψουν το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και το τέλος του μήνα ενώ στις αρχές Αυγούστου αναμένεται η άφιξη 20 Σλοβάκων.

    Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την γερμανική αποστολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ολυμπία έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την γερμανική δημοκρατία καθώς το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο εδώ και 150 περίπου χρόνια διεξάγει ανασκαφές στην περιοχή.

    «Είναι εδώ και φιλοξενείται αρκετές ημέρες ένα κλιμάκιο πυροσβεστών από την Γερμανία. Θα ακολουθήσουν κι άλλα από άλλες χώρες μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των μεγάλων φυσικών καταστροφών. Είναι προφανές γιατί έχει επιλεγεί η Ολυμπία. Είναι ένας από τους τρεις τόπους τους οποίους θα έπρεπε να προσθέσουν τις δικές τους εμπειρίες και να λάβουν τις δικές μας εμπειρίες. Εμείς στο επόμενο διάστημα και ως Πολιτική Προστασία θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

    Ταυτόχρονα θα τους παραθέσουμε στο πλαίσιο της φιλοξενίας ένα δείπνο. Οι Γερμανοί είναι ένας φιλελληνικός λαός, περισσότερο από ότι το αντιλαμβανόμαστε και αυτοί οι δεσμοί νομίζω μέσα και από αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Τους ευχαριστούμε, τους φιλοξενούμε με τον καλύτερο τρόπο, η πυροσβεστική και οι διοικητές είναι παρόντες κάθε στιγμή και νομίζω ότι είναι μία πολύ χρήσιμη εμπειρία και μία χρήσιμη προσπάθεια. Ελπίζω να μην χρειαστεί να παρέμβουν οι άνθρωποι και να συμβεί κάποιο περιστατικό, όλα όμως είναι μέσα στη ζωή. Είναι εξαιρετικό ότι έχουν να μας αφήσουν ένα αποτύπωμα από την δική τους εμπειρία».

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι: «Είμαστε εδώ στον πυροσβεστικό κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με την ομάδα των Γερμανών πυροσβεστών που βρίσκονται εδώ για 6η συνεχή ημέρα. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δράση, η οποία καταδεικνύει την σημασία που αποδίδει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, μία περιοχή η οποία έχει δώσει στο παρελθόν πολύ μεγάλες συμβάντα, μεγάλες πυρκαγιές και μάλιστα πρόσφατα το 2021 αλλά και το 2007. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας είναι απόλυτα χρήσιμη, καθώς μέσα από αυτή δημιουργούνται καλές πρακτικές και ανταλλάσσεται τεχνογνωσία ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις των δύο χωρών».

    Ακολούθως, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος επεσήμανε πως:
    «Στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης 2023 ευρωπαίων πυροσβεστών έχουμε την τιμή να έχουμε εδώ στο Π.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας για 6η ημέρα τους Γερμανούς συναδέλφους μας. Ήδη τους έχουμε φέρει σε επαφή με τους συναδέλφους Έλληνες, ξεκινώντας από την ΠΥ Πύργου, όπου εκεί κάναμε μία εικονική άσκηση για να δούμε και την επαφή τους στο πεδίο. Μετέπειτα είχαμε πάει στο αεροδρόμιο στην Ανδραβίδα όπου εκεί στεγάζονται τα αεροσκάφη μας και ήρθαν σε επαφή με τους πιλότους. Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκονται εδώ, θα είναι στο πλευρό του Έλληνα πυροσβέστη που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των μαχών για να μπορέσουμε έτσι να ανταλλάξουμε εμπειρίες και πρακτικές σε ό,τι αφορά τα δασικά συμβάντα και να δείξουμε έμπρακτα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

    Τον ίδιο ενθουσιασμό για αυτήν την συνεργασία εξέφρασαν όμως και οι εκπρόσωποι της γερμανικής αποστολής, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι Έλληνες πυροσβέστες σημειώνοντας ότι είναι ευγνώμονες για την φιλοξενία αλλά και για τις χρήσιμες εμπειρίες που αποκόμισαν στο έως τώρα διάστημα της παραμονής τους στην περιοχή.

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε αυτήν την συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις και ο Πυραγός - σύνδεσμος αξιωματικός, επικεφαλής της γερμανικής αποστολής, Παναγιώτης Γκουγκουτούδης, ο οποίος επισήμανε ότι: «Βρισκόμαστε ήδη στην 6η ημέρα επιχειρησιακής εμπλοκής των γερμανικών πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες ήδη έχουν εγκατασταθεί από την πρώτη του μηνός σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή της Ηλείας. Τις προηγούμενες ημέρες η εμπλοκή με τις ελληνικές δυνάμεις ήταν εποικοδομητική, ήδη έχουμε εντοπίσει επιχειρησιακά προβλήματα τα οποία έχουν λυθεί και είναι έτοιμοι να συνδράμουν παράλληλα με τις ελληνικές οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτω από τις οδηγίες και τις διαταγές των επικεφαλής των δικών μας δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συνολικά τις πυρκαγιές που ενδεχομένως να μας απασχολήσουν στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

    olympia german2 2

    olympia german2 3

    olympia german2 4

    olympia german2 5

    olympia german2 6

  • Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Προφυλακιστέος ο 82χρονος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Μενούνου
    Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Προφυλακιστέος ο 82χρονος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Μενούνου

    Το δρόμο για τη φυλακή θα πάρει ο 82χρονος που πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον 52χρονο πατέρα τεσσάρων παίδων Παναγιώτη Μενούνο στην Αγ .Τριάδα Λασιώνος, το πρωί της Τρίτης.

    Ο 82χρονος οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την ανθρωποκτονία του 52χρονου και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αδερφού του θύματος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Απολογήθηκε σήμερα στον Ανακριτή Αμαλιάδας και κρίθηκε προφυλακιστέος.

    Δείτε τι ανέφερε η δικηγόρος του δράστη Κλεονίκη Γκουβίτσα:

  • Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Συγγενής της γυναίκας του θύματος ο 82χρονος - Δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα και δηλώνει μετανιωμένος
    Αγ. Τριάδα Λασιώνος: Συγγενής της γυναίκας του θύματος ο 82χρονος - Δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα και δηλώνει μετανιωμένος

    Και συγγενική σχέση με το θύμα είχε ο δράστης του φονικού στην Αγία Τριάδα Λασιώνος με το θύμα Παναγιώτη Μενούνο - πατέρα τεσσάρων παιδιών - και συγκεκριμένα συγγένεια εξ αίματος με τη σύζυγό του θύματος.

    Από την άλλη κάνει λόγο για μια άτυχη στιγμή και για περιστατικό που ο ίδιος ένιωσε πως απειλήθηκε η ζωή του, φοβούμενος από προγενέστερες πράξεις του θύματος. Ο 82χρονος οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Αμαλιάδας και θα απολογηθεί το μεσημέρι στον Ανακριτή. Η δικηγόρος του, Κλεονίκη Γκουβίτσα μίλησε, λίγο πριν την ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση.

    Σημείωσε ακόμα πως ο δράστης αρνείται πως πυροβόλησε πισώπλατα το θύμα του και περιμένει τα ευρήματα της νεκροψίας, όπως επίσης ότι κινήθηκε για να σκοτώσει και τον αδερφό του θύματος, Ανδρέα Μενούνο.

    Η κα Γκουβίτσα ανέφερε τα εξής για την υπόθεση: “Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από το περιστατικό το οποίο συνέβη, ο κατηγορούμενος είναι μετανιωμένος, πραγματικά ήταν μία άτυχη στιγμή. Αυτό είναι το οποίο λέει από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησα και του μίλησα. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε πάει στην εισαγγελέα η οποία μας έχει απαγγείλει τις κατηγορίες, μιλάμε για ανθρωποκτονία, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για το νόμο περί όπλων.

    Αναμένουμε να περάσουμε από τον ανακριτή και θα δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει.

    Δεν είναι ώρα να σας πω και να σας αναλύσω τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, έχουμε δρόμο μπροστά μας, είναι αρκετά τα στοιχεία της δικογραφίας που περιμένουμε, περιμένουμε την ιατροδικαστική για να δούμε που ακριβώς χτυπήθηκε το θύμα και από εκεί και πέρα σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και όλα τα ελαφρυντικά που δικαιούται το οποίο όμως δεν είναι της στιγμής γιατί θα εξεταστούν μόλις γίνει το δικαστήριο” σημείωσε.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι “… η θέση του κατηγορουμένου ως προς την απόπειρα δολοφονίας είναι ότι δεν έγινε ποτέ η συγκεκριμένη πράξη. Το λέει μόνο ο αδερφός, δεν υπάρχουν στοιχεία, τα στοιχεία της δικογραφίας δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του αδερφού του θύματος. Έλεγε ότι αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν θα γινόταν. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι γείτονες, που είναι συγγενείς, έχει συγγένεια εξ αίματος με την σύζυγό του κατηγορουμένου και αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω δεν θα γινόταν ποτέ η συγκεκριμένη πράξη”.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πως έφτασε στο να πυροβολήσει ο 82χρονος τον 52χρονο η κα Γκουβίτσα δήλωσε ότι ο δράστης “… λέει ότι φοβήθηκε και απειλήθηκε η ζωή του, διότι το θύμα είχε και κάποιες προγενέστερες πράξεις που δικαιολογούν τον φόβο και την ανησυχία του δράστη. Περιμένω την ιατροδικαστική για να δούμε που ακριβώς είναι το χτύπημα γιατί ο ισχυρισμός είναι ότι δεν είναι στην πλάτη” κατέληξε η συνήγορος του 82χρονου.

    Δείτε video:

  • Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης του φονικού της Αγίας Τριάδας (video)
    Αμαλιάδα: Στον εισαγγελέα ο δράστης του φονικού της Αγίας Τριάδας (video)
    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι ο δράστης της δολοφονίας του 52χρονου Παναγιώτη Μενούνου στην Αγία Τριάδα Λασιώνος.
    Ο δράστης είναι πολύ πιθανό να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
    Περισσότερα σε λίγο...

  • Αγ. Τριάδα Λασιώνος: 82χρονος εκτέλεσε εν ψυχρώ πισώπλατα 52χρονο, για ασήμαντη αφορμή, τα παραστρατημένα γίδια
    Αγ. Τριάδα Λασιώνος: 82χρονος εκτέλεσε εν ψυχρώ πισώπλατα 52χρονο, για ασήμαντη αφορμή, τα παραστρατημένα γίδια

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Είναι δυνατόν εν έτη 2023 να χάνονται ζωές, σε ένα έγκλημα μεταξύ συγχωριανών για ασήμαντη αφορμή; Για προβλήματα που καθημερινά μπορεί κάποιος να συναντήσει στην ενασχόληση του με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα;

    Ο 52χρονος Παναγιώτης Μενούνος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε νεκρός λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης, σε ένα ύψωμα στη θέση “Λούτσες” του οικισμού Ράχη της Τ.Κ. Αγίας Τριάδας Λασιώνος, στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας.

    Πυροβολήθηκε… εκτελέστηκε πισώπλατα από τον 82χρονο Θ.Κ., συγχωριανό, που σύμφωνα με τον αδερφό του θύματος, υπήρχαν προηγούμενα. “Παλιά τον είχε βγάλει κλέφτη, τον είχε συκοφαντήσει τον αδερφό μου…”.

    “Τον εκτέλεσε από τα δύο μέτρα, σχεδόν εξ επαφής… Μετά στράφηκε σε εμένα, αλλά δεν πρόλαβε και πήρα την καραμπίνα” είπε ο Ανδρέας Μενούνος αδερφός του θύματος.

    Τα παραστρατημένα γίδια η αφορμή

    Μια φτηνή δικαιολογία φέρεται να βρήκε ο 82χρονος Θ.Κ. για να αναγκάσει το θύμα να έρθει στο χωράφι του, εκεί που νωρίτερα είχε περάσει το κοπάδι με τα γίδια της οικογένειας του Παναγιώτη και του Ανδρέα Μενούνου.

    Όπως λέει ο αδερφός του θύματος, ο ίδιος βρισκόταν εκεί νωρίτερα, όταν πέρασαν από εκεί τα γίδια και ο 82χρονος, τα έβαλε με τον 52χρονο, τον οποίο και φέρεται να εξύβρισε για το θέμα αυτό.

    Μετά από λίγο η διαμάχη συνεχίστηκε στο χωράφι με τα δύο αδέρφια να είναι αντιμέτωπα με τον δράστη είχε έντονο διάλογο με το μετέπειτα θύμα.

    “Ποια ζημιά σου έκαναν τα γίδια; Να στην πληρώσω” φέρεται να είπε το θύμα. “Έχεις πει πολλά για μένα, με έχεις πει κλέφτη, μου έχεις κάνει πολλά. Τι να σου πω. Άμα είναι να με σκοτώσεις, σκότωσε με”. Αυτά φέρονται να ήταν τα τελευταία λόγια του Παναγιώτη Μενούνου.

    Γύρισε την πλάτη του να φύγει και τότε ο 82χρονος τον πυροβόλησε εν ψυχρώ δύο φορές… Τα σκάγια τον πέτυχαν στη μέση και στη δεξιά πλευρά. Σωριάστηκε στο έδαφος και ξεψύχησε αμέσως…

    Στη συνέχεια προσπάθησε να πετύχει και τον αδερφό του θύματος με το όπλο, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς ο Ανδρέας Μενούνος κατάφερε να τον αφοπλίσει.

    Ο ηλικιωμένος κινήθηκε προς το σπίτι του. Στη διαδρομή σύμφωνα με τον αδερφό του θύματος, φέρεται να αντιλήφθηκε τι είχε κάνει…

    Ο Ανδρέας Μενούνος προσπάθησε να βοηθήσει τον αδερφό του, πιστεύοντας πως μπορεί να γλιτώσει. Τα ματωμένα ρούχα του, μαρτυρούν την αγκαλιά που τον πήρε, την ώρα που άφηνε την τελευταία του πνοή.

    Έπειτα κάλεσε την Αστυνομία, που έφτασε στο σημείο με δυνάμεις από το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και την Ασφάλεια Αμαλιάδας, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Γιώργου Σωτηρόπουλου.

    Η σύλληψη του δράστη δεν άργησε να ακολουθήσει. Οι Αρχές από εκεί και ύστερα αναζήτησαν τις λεπτομέρειες του εγκλήματος αλλά και τα βαθύτερα αίτια.

    Λίγο αργότερα έφτανε στο σημείο ο αδερφός του δράστη που φάνηκε συντετριμμένος μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί. Το σπίτι του ήταν μόλις λίγα μέτρα από στο σημείο του φονικού…

    Στην πλαγιά του λόφου που έγινε το φονικό, άρχισαν να καταφτάνουν συγγενείς του θύματος και συγχωριανοί. Κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως έφυγε ο άνθρωπος τους, τόσο άδικα για μια ασήμαντη αφορμή…

    Για κάτι που λίγο ή πολύ όλοι οι κτηνοτρόφοι και αγρότες έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή, κάτι που ουσιαστικά δεν φαίνεται να προκάλεσε καμία ζημιά στο δράστη…

    Δείτε video:

    egklima new 1

    egklima new 2

    egklima new 4

    egklima new 6

    egklima new 7

    egklima new 8

    egklima new 9

    egklima new 10

    egklima new 11

    egklima new 12

    egklima new 13

    egklima new 14

    egklima new 17 2

    egklima new 15

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο