Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 09:59

Μπέλτσος: Τρίτη ηλικία σε… πρώτη προτεραιότητα!!!

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σεβασμός – Αγάπη – Σημασία και Αναγνώριση της Εμπειρίας και της Προσφοράς τους στον τόπο μας!

« Αγγίζουμε» με ενδιαφέρουν την ιστορία του καθενός και προσπαθούμε για τις καλύτερες συνθήκες της καθημερινής ζωής τους…

Υποκλινόμαστε με σεβασμό σε όλους τους συμπατριώτες μας που η εμπειρία της ζωής τους, μας εμπνέει, μας διορθώνει ενίοτε και μας διδάσκει…

Άνθρωποι που πέρασαν πολλά, είδαν ακόμη περισσότερα, βίωσαν καταστάσεις και στιγμές που είναι χαραγμένες στην μνήμη τους και διαγράφουν την προσωπική τους ιστορία στο πέρασμα του χρόνου…

Ανοίγουμε την αγκαλιά μας τους βάζουμε στην καρδιά μας, και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και το δικαίωμα να διεκδικούν και να απαιτούν αυτό που δεν μπόρεσαν να έχουν μέχρι σήμερα και στέλνουμε το μήνυμά μας ότι τους θέλουμε πάντα κοντά μας.

Με τις συμβουλές, τις υποδείξεις τους, τις επιθυμίες και την σοφία τους που θα καθοδηγούν και θα συμβάλλουν θετικά στα επόμενα βήματά μας.

Ο Δήμος Πύργου οφείλει να είναι δυναμικά παρόν για την τρίτη ηλικία. Με τους ανθρώπους του, με τις δομές του, με την κοινωνική ευαισθησία των αντιλήψεων και των πράξεών του. Με την «ταυτότητα» ενός φιλικού και σύγχρονο οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι σε οποιαδήποτε κατηγορία και γενιά πολιτών του!

Για εμάς την παράταξή μας, είναι αυτονόητη συνθήκη συνύπαρξης κάθε πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουμε για τον τόπο.

Φροντίζουμε άμεσα για:

• Δημιουργία και λειτουργία λεσχών φιλίας ηλικιωμένων
• Μαθήματα για την εξοικείωση των ηλικιωμένων με τις ψηφιακές υπηρεσίες
• Ψυχαγωγικές και ενημερωτικές δράσεις
• Συνεργασία με φορείς για την διοργάνωση επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους
• Διοργάνωση ημερήσιων εκδρομών και περιπάτων

Νοιαζόμαστε για την παρουσία και συμμετοχή τους σε:

• Ενημερωτικές ημερίδες για την πρόληψη υγείας και για τα υπόλοιπα ιατροκοινωνικά θέματα
• Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
• Προσπάθειες ψυχολογικής στήριξης σε κρίσιμες περιόδους.
• Πρωτοβουλίες ανάδειξης δεξιοτήτων και πλεονεκτημάτων τους που θα βοηθήσουν και τους νέους μας

ilikiomenoi mpeltsos

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 11:52

Σχετικά Άρθρα

  • Μπέλτσος: “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…”
    Μπέλτσος: “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…”

    Για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε περίτρανα μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, ότι όσα καταγγέλλουμε για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου Πύργου, ισχύουν στο έπακρο.
Ένας Δήμος που το 2019 είχε χρηματικά διαθέσιμα 10.262.026,50 ευρώ και οφειλές 1.254.446,68 ευρώ και παρά το γεγονός των χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν σε όλους τους δήμους από το κράτος για το COVID-19 ( O Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσό κοντά στο 1.200.000 ευρώ), έφτασε στο απροχώρητο και μεταφέρει χρήματα από την ΣΑΤΑ και την ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών (πρώην ΣΑΤΑ), στους ιδίους πόρους του Δήμου (δεν υπάρχουν χρήματα), προκειμένου να ολοκληρωθούν έργα, εντός της πόλης.(εκτός αν θεωρείτε έργο στα δημοτικά διαμερίσματα την συντήρηση-επισκευή δημοτικών κτιρίων ποσού 35.000 ευρώ, περίπου).

    

Χρήματα που λάμβανε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να γίνουν έργα στις τοπικές κοινότητες , οι οποίες είναι πλήρως εγκατελειμένες και δεν διαθέτουν τις στοιχειώδης
υποδομές,με αποτέλεσμα, οι πολίτες να μην μπορούν να πηγαίνουν στις περιουσίες τους για να εργασθούν, καθώς επίσης και στερούνται βασικών εγκαταστάσεων. Αυτό δείχνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού κατά την μελέτη και υλοποίηση των έργων καθώς επίσης και πλήρης αδιαφορία για τους πολίτες των τοπικών κοινότητων του Δήμου μας.


    
Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να υφίσταται (έχουμε μια ένσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα και την διατυπώσαμε, αλλά δεχόμαστε την σιγουριά των αυτοδιοικητικών για την νομιμότητα της διαδικασίας καθώς οφείλουν να γνωρίζουν), αλλά δεν είναι ηθικό να μεταφέρεις χρήματα που προορίζονταν για έργα στα χωριά και να τα χρησιμοποιείς για ολοκλήρωση έργων εντός της πόλης, το οποίο δεν θα απαιτείτο αν υπήρχε ορθή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών, όπως επίσης δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείς τα χρήματα αυτά για μίσθωση μηχανημάτων και καθαρισμούς (υπηρεσίες).

    

Τεράστια λοιπόν η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, που δεν προβαίνει σε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ των οικονομικών του Δήμου μας όπως για παράδειγμα αυτό που καταγγέλλει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ότι αναλήφθηκαν υποχρεώσεις, χωρίς αντίκρυσμα σε χρηματικά διαθέσιμα και επομένως δημιουργήθηκε διαχειριστικό έλλειμμα εσόδων-εξόδων από τακτικά και ιδίους πόρους.
Έχουμε δε την απορία, αν οι ίδιοι οι αιρετοί που διοικούν τώρα, ήταν μέτοχοι του Δήμου, θα έμεναν μόνο στις παραδοχές ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή θα έκαναν έλεγχο για να εντοπίσουν όχι μόνο τον λόγο που δεν υπάρχουν χρήματα αλλά και αν οι διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν σύμφωνες με την κείμενη Νομοθεσία. Και αυτό τους εκθέτει απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας.



    Είναι επίσης λυπηρό, οι διοικούντες που έχουν άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, να ζητούν από την αντιπολίτευση να κάνει καταγγελία, για να κάνουν αυτά που οφείλουν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς επίσης ότι κρύβονται πίσω από το δαχτυλό τους. Οι διοικούντες πρέπει και οφείλουν να εχουν το θάρρος και την πυγμή να προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου και τα χρήματα των δημοτών.

Τονίζουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι διοικεί με γνώμονα την διαφάνεια και το σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα, αυτοδιαψεύστηκε πρίν 30 ημέρες περίπου, όταν έδωσε απευθείας ανάθεση το ποσό των 55.000,00 περίπου για το κτηματολόγιο, ενώ αυτό θα μπορούσε να γίνει εκ των έσω, μέσω των υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων /συνεργατών του Δήμου. Και αναρωτιόμαστε αν τελικά πρόλαβαν οι αρμόδιοι να ολοκληρώσουν την ανωτέρω διαδικασία στο κτηματολόγιο και αν θα πληρώσουμε πρόστιμα λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος που απαιτούνταν για την κατάθεση.



    Και στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε καταγγελία δημότη στο επίσημο προφίλ του Δήμου Πύργου κατα την οποία τον κάλεσε σύζυγος αντιδημάρχου, να περάσει απο γραφεία εταιρείας που με βάση τα φυσικά πρόσωπα των αναθέσεων , δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, για να δώσει πληροφορίες για το κτηματολόγιο. Άρα οποιαδήποτε ηθικό πλεονέκτημα νομίζει ότι έχει η Δημοτική Αρχή, δεν ισχύει...

Ο Δήμαρχος Πύργου , που στα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια, για να τονίσει την διαφορά του και τον νέο τρόπο διοίκησης στον Δήμο μας, είχε τονίσει, ότι απευθείας ανάθεση θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και θα γίνεται προσπάθεια στον Δήμο, ώστε να υλοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες για να πραγματοποιούνται διαγωνισμοί, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη έκπτωση και διαφάνεια επί των διαδικασιών, από ότι διαφαίνεται και μπορεί εύκολα κάθε πολίτης να το δεί στο διαύγεια από το σύνολο των απευθείας αναθέσεων και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δοθεί, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, και υπάρχει ανακολουθία λόγων και πράξεων.

    

Υ.Γ.1: Το γεγονός ότι ένας επαγγελματίας εσωτερικός ελεγκτής , του οποίου του είχε ανατεθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, είτε προσωπικά του ιδίου είτε μέσω διαφόρων εταιρειών που όμως χρησιμοποιούσαν τον ανωτέρω ελεγκτή..., ο εσωτερικός έλεγχος του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, (όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών) , μέσω απευθείας αναθέσεων και κόστισε στον Δήμο μας ποσό άνω των 200.000,00 ευρώ , προσπάθησε (αποτυχημένα) να υποτιμήσει την νοημοσύνη μας, θέλοντας να βαπτίσει το μαύρο-άσπρο, δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου μας, την παντελή έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα καθώς επίσης και όλα τα τραγικά που έχουν συμβεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αποτυπώνουν ξεκάθαρα γιατί είμαστε σε αυτήν την κατάσταση.

    

Υ.Γ.2: Κύριοι καθώς εσείς κάνετε σύγκριση με τον πρώην δήμαρχο για το ποιος δίνει τα λιγότερα χρήματα σε απευθείας αναθέσεις, αναφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκαλείτε τους δημότες που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ένα Δήμο που απουσιάζει παντελώς η ανάπτυξη, είναι πενιχρή η έλευση 'ξένου' χρήματος και δουλεύουν όλη την ημέρα για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 
Σας προτρέπουμε να αφήσετε τις συγκρίσεις και να επικεντρωθείτε στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και στην σύνταξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας. Τονίζουμε ότι αν τα χρήματα που έχουν δοθεί αριστερά-δεξιά , είχαν μετουσιωθεί σε έργα υποδομών και ανάπτυξης , ο Δήμος μας θα ήταν ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το τέλμα που έχουμε βρεθεί.



    Υ.Γ3: Τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποτελεί το ανώτατο Δημοκρατικό όργανο του Δήμου μας και το οποίο αποτελεί καθρέφτη της κοινωνία μας, δεν τιμούν κανέναν και σαν Παράταξη δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες, καθώς είμαστε πλήρως αντίθετοι με τέτοιου είδους πρακτικές.



    Ο επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη
    Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

  • Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου : Ο εσωτερικός έλεγχος του 2023 έφερε εντάσεις
    Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου : Ο εσωτερικός έλεγχος του 2023 έφερε εντάσεις

    Αντωνακόπουλος προς Κυριαζή «Είσαι ψεύτης»

    Στ. Καννής : Απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν πρώην δήμαρχο

    Διαξιφισμούς, αλληλοκατηγορίες και εντάσεις καθώς και πολλά ερωτηματικά για την παρελθοντική οικονομική διαχείριση του Δήμου Πύργου προκάλεσε η ενημέρωση για τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε για το έτος 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, παρά διευκρινήσεις για την συνολική κατάσταση.

    Οι τόνοι ανέβηκαν για άλλη μια φορά, τα ερωτήματα προς τον ορκωτό λογιστή Νίκο Κουτουβίνη, που ήταν παρών για να ενημερώσει το σώμα, έπεφταν «βροχή» από τους δημοτικούς συμβούλους, για να καταλήξει ένα δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Αντωνακόπουλο να αποκαλεί «ψεύτη» τον κ. Κυριαζή, την αποχώρησή του από την αίθουσα, και αιχμές για έναν «χρεωμένο δήμο» και υπεροστολογημένες αναθέσεις.

    «Καταλαβαίνω την ενόχληση του κ. Αντωνακόπουλου, δεν αντέχει και δε θέλει να ακούει τις αλήθειες γιατί είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον κ. Κουτουβίνη» είπε ο Νίκος Θεοδώρου και συνέχισε «με διάφορα ΑΦΜ, είτε προσωπικά στον ίδιο, είτε με διάφορες εταιρίες που τον χρησιμοποιούσαν έδινε αδιαπραγμάτευτα απευθείας αναθέσεις σε εσωτερικούς και ενδογενείς ελέγχους με πολλά 37χίλιαρα». Τόνισε ότι ο έλεγχος που θα κάνει η νυν Δημοτική Αρχή θα είναι πιο οικονομική και υπογράμμισε ότι ο έλεγχος ήταν ελλιπής, αφού δεν υπήρχε το σκέλος που εντοπίζει τους οικονομικούς χειρισμούς αιρετών. Ο κ. Θεοδώρου κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν διοικούσε με σώφρονα τρόπο τον Δήμο και πως υπήρξε κακοδιαχείριση των οικονομικών.

    dim sim2

    Στ. Καννής: Απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν πρώην δήμαρχο

    «Ο κ. Αντωνακόπουλος έχει επιλέξει έναν τρόπο αντίδρασης θεωρώντας ότι μπορεί πλέον να διακόπτει το λόγο αν διαπιστώνει σύμφωνα με το μέτρο δικό του ότι ο συνομιλητής του λέει…ψέματα. Όπως αποκάλεσε, τερατώδη, τον κ. Κυριακή ψεύτη. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα για έναν άνθρωπο που διετέλεσε δήμαρχος για 4 χρόνια» είπε ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, και συνέχισε «Μάλλον είναι στεναχωρημένος γιατί θυμάται την αρχή της πτώσης του. Τέτοια μέρα πέρυσι υποδομήθηκε ο μύθος του και μια βδομάδα μετά απώλεσε το δημαρχιακό αξίωμα. Αυτό πλέον δεν μπορεί να το αποδεχτεί ο κ. Αντωνακόπουλος και η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη για πρώην δήμαρχο. Ας πάει να γράψει φιλοσοφικά πράγματα στο facebook, εκεί όπου έχει μια πλήρη δραστηριότητα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τις αντοχές του διαλόγου και της αντιπαράθεσης».

    Γιατί τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές;

    Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Διονύσης Μπέλτσος σημείωσε ότι ο περσινός εσωτερικός έλεγχος δεν είναι ολοκληρωμένος καθώς δεν περιλαμβάνει τον μήνα Δεκέμβριο θέτοντας το ερώτημα προς τον ορκωτό λογιστή, ότι ενώ έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι το 21 και το 22 γιατί δεν επετράπη η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 3,5 εκ ευρώ. «Για ποια συμμόρφωση διοίκησης μιλάμε βάσει διαχειριστικών ελέγχων; Εμείς θα συνεχίσουμε τα ερωτήματα προς την οικονομική υπηρεσία με κοινοποίηση προς κάθε αρμόδια θεσμική Αρχή Οικονομικού ενδιαφέροντος» κατέληξε.

    Χρεωμένος δήμος

    «Στις 31/12/ 2023 ο Δήμος Πύργου ήταν χρεωμένος» είπε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Νώντας Κυριαζής, εξηγώντας πως «λογιστικά μπορεί να φαίνονταν ότι ο δήμος ήταν εντάξει, όμως αυτό προέκυπτε, γιατί συμπεριλάμβανε στην θετική θέση του προϋπολογισμού το ποσό των 4.321.000 ευρώ, των ανείσπρακτων βεβαιωμένων εσόδων. Αυτά τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν και δεν ήταν ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 23». Αποτέλεσμα αυτών, όπως εξήγησε ο κ. Κυριαζής είναι η μεταφορά χρημάτων από τη ΣΑΤΑ για πληρωμές χρεών και έργων.

    Χρ. Αθανάσουλας : Δεν γίνεται πολιτική συζήτηση

    Για συγκρούσεις διαχειριστών και όχι παρατάξεων με διαφορετικές πολιτικές, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αθανάσουλας. Τόνισε δε ότι τους τελευταίους 10 μήνες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά έχουν ειπωθεί συκοφαντίες ή όντως κάποια στοιχεία δεν έχουν ελεγχθεί. «Εκείνο που ξέρω σίγουρα ότι δεν γίνεται, είναι μια πολιτική κουβέντα για μια άλλη πολιτική στον Δήμο. Ο πόλεμος μεταξύ σας είναι ποιος θα πείσει ότι είναι ο καλύτερος διαχειριστής μιας αδιέξοδης και αντιλαϊκής πολιτικής» τόνισε.

  • Μπέλτσος: Κατάσταση Σχολικών Συγκροτημάτων - Έλλειψη Ειδών Καθαριότητας και Πρώτης Ανάγκης
    Μπέλτσος: Κατάσταση Σχολικών Συγκροτημάτων - Έλλειψη Ειδών Καθαριότητας και Πρώτης Ανάγκης

    Για το θέμα της κατάστασης των κτιρίων των σχολείων του Δήμου μας, για το οποίο λόγω της σοβαρότητας του, δεν πρόκειται να κάνουμε μικροπολιτική, αλλά κοιτάμε την λύση του προβλήματος, οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Και ουσιαστικά αναφερόμαστε σε παθογένειες της σωστής λειτουργίας των Δήμων και όχι μόνο, πανελλαδικά.

    Έχουμε τονίσει ότι για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει και ο Δήμος μας να ανέβει επίπεδο και να γίνει ανταγωνιστικός, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να έχει σωστό σχεδιασμό, οργάνωση με βασικό προαπαιτούμενο την ύπαρξη ικανών ατόμων σε θέσεις κλειδιά. Όσον αφορά το θέμα των σχολείων και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις,είναι γεγονός ότι σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μπαλώσουν κάποιες 'τρύπες', με το αποτέλεσμα όμως να είναι μηδαμινό και να μην έχει αντίκρισμα στους μαθητές και τους δασκάλους/καθηγητές των σχολείων μας.

    Μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων , τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για την επισκευή των σχολείων, χρησιμοποιήθηκαν χωρις ουσιαστικό αντίκρισμα απο την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, , χωρίς να λαμβάνεται υπόψην το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και τα αποτελέσματα είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Για αυτό και ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο από την Δημοτική Αρχή στις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών.

    Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι η καταγραφή όχι μόνο των προβλημάτων που αφορούν το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων, αλλά επίσης και των νομιμοποιητικών εγγράφων που διαθέτει το εκάστοτε σχολικό συγκρότημα.

    Με βάση τα νομιμοποιητικά έγγραφα ο Δήμος οφείλει στα σχολεία που έχουν αυθαιρεσίες ή δεν διαθέτουν καθόλου οικοδομική άδεια, να προβεί (στα κτίρια που μπορεί να γίνει αυτό) σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, με την γνωστή διαδικασία που ακολουθείται από τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών ( Αποτύπωση, Τοπογραφικό Διάγραμμα, Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου (στα κτίρια πρό του 83)-Μελέτη στατικής επάρκειας στα κτίρια μετά του 83, Τεχνική Έκθεση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, Ενεργειακό Πιστοποιητικό, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου).

    Σε όσα σχολικά κτίρια (κατηγορίας 5) που δεν μπορεί να γίνει η ανωτέρω διαδικασία, γιατί έχει κλείσει η συγκεκριμένη κατηγορία του νόμου περί τακτοποίησης, να γίνει πολιτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση, ώστε να ανοίξει η κατηγορία 5, και να δηλωθούν όλα τα ανωτέρω, αφού μιλάμε για δημόσια κτίρια με την παρουσία παιδιών.

    Άρα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τον Δήμο, για τα 78 σχολεία, είναι γνωστή. Και πρέπει οι δημοτικοί άρχοντες με σωστό σχεδιασμό να αρχίσουν να προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση όλων των ανωτέρω τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασιών αποκατάστασης/συντήρησης, τόσο για την συμμετοχή των σχολείων μας στα ενεργά χρηματοδοτικά προγράμματα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, σε βάθος τριετίας, αφού υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

    Στο σημείο αυτό μπορούν οι πολίτες να καταλάβουν, πως αν ένα μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν μέχρι τώρα δαπανηθεί, είχαν χρησιμοποιηθεί για όλα τα προαναφερόμενα, η κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων μας, θα ήταν πολύ καλύτερη και θα είχε μπεί μια σειρά.

    Επίσης επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη μελετών ενεργητικής πυρασφάλειας για τα κτίρια των σχολείων, ώστε να τοποθετηθούν με βάση αυτές, τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας που προβλέπονται από την κείμενη Νομοθεσία. Είναι αδιανόητο εν έτη 2024, τα σχολεία μας στα οποία βρίσκονται παιδιά, να μην υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης καθώς και μέσα ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιάς (όπου απαιτείται), με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο.

    Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία κατά την άποψη μας ήταν απούσα σχεδόν σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, με όποιες συνέπειες έχει αυτό και παρά το γεγονός ότι το κράτος χρηματοδοτούσε τους Δήμους για την σύνταξη μελετών πυρασφάλειας για τα σχολικά συγκροτήματα, δεν έκανε αυτά που όφειλε να κάνει, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία σύνταξης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας, χωρίς οικονομικό κόστος για τον Δήμο.

    Επιπλέον σε αντίθεση με άλλους Δήμους, οι οποίοι έκαναν τις προβλεπόμενες διαδικασίες/μελέτες και ένταξαν σχολικά συγκροτήματα,στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης 'ΗΛΕΚΤΡΑ' , ο Δήμος μας ήταν για ακόμα μια φορά απών, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεων και τα περισσότερα σχολεία να είναι ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημίωση του Δήμου και όχι μόνο.

    Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν είχε προβεί ως όφειλε στην υλοποίηση Σχεδίου Σ.Ε.Α.Κ (Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και του προγράμματος ΔΗ.Σ.Μ.Ε (Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών). Τα ανωτέρω σχέδια που κακώς δεν είχαν υλοποιηθεί παρά τα εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεων, είναι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ για να μπορεί ο Δήμος μας να συμμετάσχει στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και γενικά σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής..

    Όλα τα προαναφερόμενα είναι χαμένες ευκαιρίες για τον Δήμο μας! Και τονίζουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ ο Δήμος μας,να συμμετέχει σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας.

    Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε χθές, ότι αν και έχουν περάσει σχεδόν 9 μήνες που ανέλαβε η Νέα Δημοτική Αρχή, το σχέδιο Σ.Ε.Α.Κ δεν έχει υλοποιηθεί και παρά το γεγονός ότι η Παράταξη μας από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και με ανακοίνωση της , ως όφειλε εκ του ρόλου της, είχε ενημερώσει την Δημοτική Αρχή. Μεγάλη καθυστέρηση για κάτι που όπως προαναφέραμε είναι σημαντικό και προαπαιτούμενο για την ένταξη και την χρηματοδότηση των δημοτικών μας κτιρίων. Το παρήγορο είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε παράταση για την σύνταξη των ανωτέρω σχεδίων.

    Πρέπει άμεσα λοιπόν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω, για να μπορέσουμε να εντάξουμε τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία σε ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να τα αναβαθμίσουμε ενεργειακά, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας τους, να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές και επίσης με τα χρήματα χρηματοδότησης, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

    Η Παράταξη μας, με γνώμονα το καλό του Δήμου μας, πρότεινε χθές στο Δημοτικό συμβούλιο, εφόσον η Δημοτική Αρχή υλοποιήσει αυτά που προβλέπονται απο τον Νόμο , ώστε το Δεύτερο Λύκειο/Γυμνάσιο να διαθέτει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, να αναλάβει και να βρει μέσω δημόσιου φορέα Αναπτυξιακών προγραμμάτων, την σύνταξη των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών μελετών που απαιτούνται, τα τεύχη δημοπράτησης και ότι προβλέπεται απο την κείμενη Νομοθεσία και να το εντάξει σε ενεργειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, να πάρει την μορφή που του αξίζει καθώς επίσης και να διασφαλίσουμε για τους μελλοντικούς μαθητές και καθηγητές ένα άριστο περιβάλλον εκπαίδευσης. Όλο αυτό χωρίς ο Δήμος μας να ζημιωθεί οικονομικά, δηλαδή με μηδενικό κόστος.

    Βασική προϋπόθεση όμως η Δημοτική Αρχή, να κάνει αυτά που οφείλει.

    Τέλος τονίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, η νέα Δημοτική Αρχή να προβεί στον σχεδιασμό και όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την κατασκευή δύο καινούριων σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας.

    Οι εποχές και ο τρόπος διοίκησης στην αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει και χρειάζονται άμεσες ενέργειες, να παρακολουθείς τις εξελίξεις και να έχεις άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χρειάζονται τεχνοκράτες που να γνωρίζουν και να προλαβαίνουν τις καταστάσεις. Εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει στην εποχή των πανηγυριών και προσπαθούμε να κρύψουμε τα προβλήματα του τόπου μας, κάτω απο το χαλί διοργανώνοντας εκδηλώσεις που ναι μεν καλώς γίνονται αλλά δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό μιας δημοτικής αρχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί φωτογραφίζονται για αυτονόητα πράγματα, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών.

    Υ.Γ.: Προφανώς όλοι συμφωνούμε ότι το κράτος δεν διαθέτει τον απαιτούμενο προυπολογισμό για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Και οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια για την εκπαίδευση και να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους καθηγητές/δασκάλους και στους μαθητές.

    Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία λόγω λανθασμένων ενεργειών, καθυστερημένων αποφάσεων και έλλειψη οργάνωσης (το έχουμε τονίσει πάρα πολλες φορές), άφησε τα σχολεία χωρίς βασικά είδη καθαρισμού και γενικά με υλικά αγαθά που όφειλαν να το είχαν κάνει. Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό. Η ευθύνη βαραίνει την Δημοτική Αρχή και οφείλει να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες.

    Το γεγονός ότι πήραν τα υλικά καθαριότητας του Δήμου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων και τα μετέφεραν στα σχολικά συγκροτήματα, δείχνει την παντελώς έλλειψη σχεδιασμού καθώς επίσης και την εν γένη λειτουργία του Δήμου.

    Ο επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη

    Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπέλτσος: Σύγκριση δήμου Πύργου με δήμο Ήλιδας για το Κτηματολόγιο
    Μπέλτσος: Σύγκριση δήμου Πύργου με δήμο Ήλιδας για το Κτηματολόγιο

    Αναφέρουμε ένα παράδειγμα όμορου Δήμου (υπάρχουν και άλλοι δεκάδες Δήμοι στην Ελλάδα) που προχώρησε για την καταγραφή ακινήτων του στο κτηματολόγιο, με ιδία μέσα, για να αναδείξουμε και να κατανοήσουν οι πολίτες τι ακριβώς έχει συμβεί στον Δήμο μας τόσο απο τους πρώην όσο και τους νυν διοικούντες.

    ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ:

    Πρώην Δημοτική Αρχή:

    Απευθείας Ανάθεση Δημοτικής Ενότητας Πύργου: 37.000,00 ευρώ.

    Και ορισμοί σε πληρεξούσιους δικηγόρους.

    Νυν Δημοτική Αρχή:

    Απευθείας Ανάθεση Δημοτικών Ενοτήτων Βώλακος-Ιάρδανου-Ωλένης: 54.560,00 ευρώ.

    Σύνολο Απευθείας Αναθέσεων για το Κτηματολόγιο τόσο της πρώην και της νυν Δημοτικής Αρχής:
    91.560,00 ευρώ.

    Κόστος Κτηματολογίου για τους δημότες του Δήμου Πύργου: 91.560,00 ευρώ.

    Η θέση της Παράταξης μας είναι ότι υπήρχε η δυνατότητα η διαδικασία του κτηματολογίου να γίνει από τους υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους/συνεργάτες του Δήμου,όπως συμβαίνει σε πολλούς Δήμους πανελληνίως, ώστε να μπορούσαν να αποφευχθούν τα ανωτέρω και να χρησιμοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες πάντα προς όφελος των δημοτών.

    ΔHMΟΣ ΗΛΙΔΑΣ:

    Η νυν Δημοτική Αρχή για το κτηματολόγιο, όσον αφορά τις διαδικασίες και τις εργασίες που απαιτούνται,πραγματοποιήθηκαν από τους υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους του Δήμου.

    Κόστος Κτηματολογίου για τους δημότες του Δήμου Ήλιδας: 0 ευρώ.

    Συμπέρασματα:

    1) Και η πρώην και η νυν Δημοτική Αρχή ενήργησαν το ίδιο. Δεν απορούμε πλέον γιατί δεν γίνεται στοχευμένος διαχειριστικός έλεγχος παρά τα όσα κατήγγειλαν ο Δήμαρχος και τα στελέχη του, τόσο πρίν όσο και μετά τις εκλογές, για οικονομικά σκάνδαλα και κακοδιαχείρηση της πρώην Δημοτικής Αρχής.

    2) Στον Δήμο Ήλιδας η νυν Δημτοική Αρχή στην συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζουμε, τηρήθηκε πιστά η έννοια της αρχής της οικονομικότητας, αφού εργασίες που μπορούσαν να γίνουν απο τον Δήμο (υπαλλήλους-συμβούλους), υλοποιήθηκαν στο ακέραιο, χωρίς να προβούν σε αναθέσεις, σπαταλώντας τα χρήματα των δημοτών.

    Το ανωτέρω ποσό που δόθηκε για το κτηματολόγιο του Δήμου , θα μπορούσε να είχε διατεθεί για άλλους σκοπούς (κατασκευή παιδικών χαρών ή εργασίες συντήρηση οδοποιίας,ή μελέτες ανάδειξης νεοκλασσικών κτιρίων,κ.λ.π), τα οποία θα ήταν προς όφελος των δημοτών.

    Για αυτό τονίζουμε την ανάγκη χρηστής και σωστής διαχείρησης των οικονομικών του Δήμου μας.

    Υ.Γ.1: Ο Δήμος Πύργου δεν πρέπει να αποτελεί κέντρο εξυπηρετήσεων ή κέντρο υλοποίησης προεκλογικών συμφωνιών. Οι διοικούντες οφείλουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα του Δήμου προς όφελος των δημοτών.

    Υ.Γ.2: Η πρώην Δημοτική Αρχή που έσπασε τα κοντέρ των απευθείας αναθέσεων και μετέτρεψε τον Δήμο σε πολιτικό Λούνα Παρκ, καλό είναι να σιωπά σε τέτοιου είδους θέματα, γιατί είναι οι πρώτοι διδάξαντες κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες.

    Υ.Γ.3: Οποιαδήποτε κριτική γίνεται στα πλαίσια της αντιπολίτευσης, όσο δυσάρεστη και αν είναι για κάποιους, πραγματοποιείται με γνώμονα την ενημέρωση των δημοτών για θέματα του Δήμου και με γνώμονα η Δημοτική Αρχή να μην υποπέσει στα ίδια λάθη και να λειτουργεί προς όφελος των δημοτών.


    Ο Επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Αεροναυπηγός

  • Απούσα η αντιπολίτευση από την εκδήλωση του Δήμου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του Πύργου
    Απούσα η αντιπολίτευση από την εκδήλωση του Δήμου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του Πύργου

    Στον τοπικό τύπο την 13-9-2024 φιλοξενήθηκε άρθρο του επικεφαλής της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α με τίτλο «Δήμος με μηδενικό σχεδιασμό και οργάνωση». Ένας προσεκτικός, όμως, αναγνώστης θα παρατηρούσε ότι ακριβώς στις προηγούμενες σελίδες των εφημερίδων της ίδιας ημέρας γίνεται λόγος για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου με αντικείμενο το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) των ΔΕ Πύργου, Βώλακος, Ωλένης και Ιάρδανου, όπου παρουσιάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης του Δήμου μας. Επρόκειτο δηλαδή για μία κορυφαία συζήτηση για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και το μέλλον του Δήμου Πύργου. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ο επικεφαλής της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α, που μας κατηγορεί για μηδενικό σχεδιασμό, απουσίαζε από αυτή τη συζήτηση!!!. Το ίδιο απούσα ήταν και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, από την οποία δεν παρέστη ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος. Σημειώνουμε δε ότι είχαν σταλεί προσκλήσεις σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

    Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα ενημερωθούν έστω και τώρα και αναμένουμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ήδη ξεκίνησε. Γιατί στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε δεν περιλαμβάνεται ούτε ίχνος τέτοιας πρότασης.

    ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

    Αντιθέτως, αναλώνεται στις συμβάσεις για την υποβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των ΔΕ Βώλακος, Ωλένης και Ιάρδανου στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηλείας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ανατέθηκε σε δικηγόρους, όπως έχει γίνει και στους περισσότερους δήμους της χώρας μας. Ουδεμία υποχρέωση είχαμε να την αναθέσουμε σε εταιρεία, όπως είχε κάνει ο κ. Αντωνακόπουλος. Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται ο κ. Μπέλτσος ήθελε να συνεχίσουμε την ίδια τακτική. Η επιλογή μας αυτή είχε και ως αποτέλεσμα τη μείωση της τελικής δαπάνης, αναλογικά με τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για τη ΔΕ Πύργου. Τέλος, είχαμε λάβει ρητές διαβεβαιώσεις για την παράταση της προθεσμίας, γεγονός που επαληθεύτηκε απόλυτα.

    ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

    Σε σχέση με την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων είναι γνωστά και χρόνια τα προβλήματα. Τα συγκεκριμένα θέματα που ανέκυψαν στο 2ο Λύκειο Πύργου σχετίζονται με το ότι κληθήκαμε να κινηθούμε δεσμευτικά από τη σύμβαση επισκευής – συντήρησης που είναι ακόμα ενεργή και δρομολογήθηκε αποκλειστικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ως συμβατική προθεσμία περαίωσης των εργασιών είχε τεθεί η 12-10-2024, δηλαδή ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς!!! Παρόλα, αυτά ο Δήμαρχος αναδέχτηκε δημοσίως πλήρως την ευθύνη και προσπαθούμε να επιλύσουμε τις δυσλειτουργίες. Παραλάβαμε σχολεία χωρίς οικοδομικές άδειες, χωρίς προσεισμικό έλεγχο, χωρίς τις στοιχειώδεις πρόνοιες ασφάλειας. Κατά τη προηγούμενη θητεία έληξε η προθεσμία νομιμοποίησης των κτιρίων χωρίς άδεια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εντάξουμε τα εν λόγω σχολεία σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο Δήμος Πύργου δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ούτε ένα σχολείο δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι πολύ βασικό και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης φροντίδας και από την κεντρική εξουσία με την διοχέτευση ουσιαστικών πόρων για την αναβάθμισή της.

    ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ

    Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αλγεινή εντύπωση που μας προκάλεσε η απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγικής απώλειας των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου, κατηγορώντας μας για αδιαφορία.

    Πριν ακόμα αναλάβουμε, ο Δήμαρχος Πύργου συνοδευόμενος από τέσσερις Δημοτικούς Συμβούλους παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ενός πιλότου στην Τρίπολη και ως νέα Δημοτική Αρχή τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση τον Ιανουάριο του 2024, στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακόλου, όπου ο Δήμαρχος εκφώνησε επικήδειο λόγο.

    Παρουσία της μητέρας του άτυχου πιλότου Μάριου Τουρούτσικα, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την τοποθέτηση μνημείου τιμής στους δύο αδικοχαμένους ήρωές μας, ώστε στο σημείο αυτό να αποδοθούν οι δέουσες τιμές με το κλείσιμο των δύο χρόνων από την ημέρα του χαμού τους. Δέσμευση της οποίας έχουμε ήδη δρομολογήσει την υλοποίησή της.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπέλτσος: Δήμος με μηδενικό σχεδιασμό και οργάνωση – Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος λόγω λάθος χειρισμών (;;)
    Μπέλτσος: Δήμος με μηδενικό σχεδιασμό και οργάνωση – Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος λόγω λάθος χειρισμών (;;)

    Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, επιβεβαιωθήκαμε ότι η Δημοτική Αρχή ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ', ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

    Μια Δημοτική Αρχή που κατάφερε μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας της να δείξει σε όλους μας, ότι δεν έχει την ικανότητα και τις δυνατότητες να οδηγήσει τον Δήμο μας σε αναπτυξιακή πορεία , και να διαχειριστεί πλέον τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Έχει δε και την ικανότητα να ΝΟΜΙΖΕΙ ότι μπορεί να υποτιμάει την νοημοσύνη των Δημοτικών Συμβούλων και των Δημοτών (Κτηματολόγιο), για πράγματα τα οποία είναι οφθαλμοφανέστατα και σε όλους μας γνωστά.

    Αναλυτικά:

    Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι μέχρι τις 13/09/2024, οφείλουν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τις ιδιοκτησίες τους, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Από ότι φαίνεται το γνώριζαν όλοι, εκτός από τους διοικούντες της Δημοτικής Αρχής.

    Πέρασαν σχεδόν οκτώμιση μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους και διαπίστωσαν μόλις στις 05/09/2024(!!!) ύστερα από υπηρεσιακό σημείωμα υπαλλήλου ότι λήγει η προθεσμία κατάθεσης στο Κτηματολόγιο στις 13/09/2024 (!!!) (ανεξαρτήτως αν πάρει παράταση ) και ανέθεσαν τις υπηρεσίες κτηματολογίου σε τρείς δικηγόρους. Πρέπει να είμαστε ο μοναδικός Δήμος πανελλαδικά, που ξεκίνησε τις διαδικασίες για το κτηματολόγιο, μια εβδομάδα πριν την καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης.

    Οι διοικούντες είτε λοιπόν δεν γνώριζαν αυτά που ξέρει όλος ο κόσμος για το κτηματολόγιο, γεγονός που τους καθιστά «πολιτικά επικίνδυνους» για την λειτουργία του Δήμου και για τα συμφέροντα των Δημοτών, είτε για κάποιο ανεξήγητο λόγο άφησαν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχει άλλη επιλογή (όπως παραδέχτηκε εχθές δημόσια ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών) και να δοθεί η εργασία σε δικηγόρους παραβλέποντας τα αναγραφόμενα στο υπηρεσιακό σημείωμα του υπαλλήλου -αν και το έλαβαν υπόψη τους για την ανάθεση- που τους ανέφερε για ανάθεση «σε εξωτερικό οικονομικό φορέα (μηχανικό – δικηγόρο)» Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μία εβδομάδα πριν τις 5/9/2024, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής είχαν αποδεχτεί εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών για ανάθεση σε εξωτερικό οικονομικό φορέα (όχι μόνο σε δικηγόρους) για το οποίο μάλιστα όπως αναφέρει ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών είχαν λάβει εντολή από το Γραφείο Δημάρχου!!!!!

    Πράγματα ακατανόητα και προσπαθούμε να καταλάβουμε, ποιός κοροιδεύει ποιόν, σε αυτόν τον Δήμο..

    Το συνολικό ποσό των απευθείας αναθέσεων μαζί με το Φ.Π.Α ανέρχεται στις 54.560,00 ευρώ.

    Δηλαδή οι τρείς δικηγόροι και οι συνεργάτες τους, θα προλάβουν μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν την εργασία που πρέπει και εισηγείται ο υπάλληλος στο υπηρεσιακό του σημείωμα και για τις τρείς δημοτικές κοινότητες του Δήμου; (Ακόμα και αν δοθεί παράταση κάποιων ημερών). Για πόσα δικαιώματα μιλάμε κύριοι της Δημοτικής Αρχής; Και πόσα χρήματα αντιστοιχούν για κάθε δικαίωμα με βάση το ποσό που διαθέσατε; Ακόμα και αν κλείσουν ραντεβού και κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση, εξαιτίας της αδράνειας σας, τα πρόστιμα ποιός θα τα πληρώσει;

    Επιμένουμε ότι η ανωτέρω διαδικασία ,όπως γίνεται σε πολλούς Δήμους στην Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει από τους υπαλλήλους του Δήμου (τεχνικούς – οικονομολόγους κ.λ.π) και ειδικούς συμβούλους/συνεργάτες του Δήμου, οι οποίοι πληρώνονται από τα χρήματα των Δημοτών για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο. Έτσι θα είχαμε εξοικονόμηση του ποσού των 54.560,00 ευρώ, τα οποία θα μπορούσατε να τα διαθέσετε προς όφελος των δημοτών. Εκτός αν έπρεπε για κάποιο ανεξήγητο για εμάς λόγο, η διαδικασία για το κτηματολόγιο να δοθεί με απευθείας ανάθεση.

    Πάντως σε τέτοιου είδους ζητήματα καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσετε τον προηγούμενο Δήμαρχο που οι ίδιοι κατηγορούσατε για μη σεβασμό του δημοσίου χρήματος και έχετε ξεχάσει την έννοια της αρχής της οικονομικότητας.

    Υ.Γ.1: Όσον αφορά για την συμπεριφορά και τις υποσχέσεις/υποχρεώσεις τόσο του πρώην όσο και του νυν Δημάρχου απέναντι στην οικογένεια του πιλότου που έχασε την ζωή του στον τόπο μας, εν ώρα υπηρεσίας, καθώς επίσης και όσα έγιναν στα Δημοτικό συμβούλιο, ο κόσμος κρίνει. Δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτική βασιζόμενη στον πόνο μιας οικογένειας.

    Η Παράταξη μας, προτείνει να γίνουν ΑΜΕΣΑ, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να δημιουργηθεί στο Κατάκολο η απαιτούμενη και προβλεπόμενη κατασκευή μέσω της οποίας θα τιμούμε τους ΗΡΩΕΣ που έχασαν την ζωή τους, εν ώρα Υπηρεσίας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προς τιμήν τους!

    Υ.Γ.2: Πρέπει να αισθανόσασταν περήφανοι, όσοι παρευρέθηκαν στα σχολεία για τον αγιασμό, αφού είχατε φροντίσει τα σχολεία του Δήμου μας να είναι ασφαλή για τα παιδιά και τους καθηγητές μας. Η εικόνα του Δευτέρου Λυκείου Πύργου, αποτελεί τον καθρέφτη του τρόπου λειτουργίας σας. Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση των σχολείων έχει βέβαια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά εσείς ακολουθείτε πιστά την ίδια διαδρομή. Επιπλέον το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν είδη καθαρισμού και ζητάνε από τους γονείς, σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Ούτε τα αυτονόητα δεν μπορείτε να διασφαλίσετε.

    Υ.Γ.3: Έχετε κάνει μέσα σε οχτώ μήνες, δεκαπέντε αναμορφώσεις οικονομικού προϋπολογισμού, όταν οι ίδιοι κατηγορούσατε ορθά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το ίδιο γεγονός.

    Χθές επίσης , σε μια παρέμβαση του, προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί για το θέμα του κτηματολογίου, μάθαμε από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο, ότι οι δικηγόροι είναι οι πλέον αρμόδιοι για να προχωρήσουν την καταγραφή των ακινήτων. Και όχι οι άλλες ειδικότητες. Προφανώς πλέον μπορούν να κάνουν και Τοπογραφικά, όταν απαιτούνται κατά περίπτωση. Οι μηχανικοί έχουν διακοσμητικό ρόλο προφανώς και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην καταγραφή (αφού οι δικηγόροι είναι οι πλεον αρμόδιοι). Η ανωτέρω δήλωση προσβάλλει τον κλάδο των μηχανικών και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, καθώς επίσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που αφορά την πλήρη διαδικασία που απαιτείται για την εγγραφή ακινήτων στο κτηματολόγιο. Δεν γνωρίζουμε άν έχει την ίδια άποψη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου που είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

    Υ.Γ.4: Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κατ' εξαίρεση όλων των άλλων σοβαρών θεμάτων του Δήμου μας, που πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας και πολλές φορές πρός τα πίσω, για το θέμα της αλλαγής του δικηγόρου όμως, είσασταν άμεσοι και αποτελεσματικοί.

    Ο Επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη

    Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπέλτσος: Στο ίδιο έργο θεατές - Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας κατά το δοκούν
    Μπέλτσος: Στο ίδιο έργο θεατές - Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας κατά το δοκούν

    Σε ένα Δήμο στον οποίο έχουμε δεκάδες προβλήματα τα οποία πρέπει άμεσα να συζητηθούν και να λυθούν, σε ένα Δήμο στον οποίο συνεχίζεται η κατηφόρα και ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σε ένα Δήμο που με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Δημάρχου, ο κανονισμός λειτουργίας εφαρμόζεται όποτε και όπως τους εξυπηρετεί ,το Δημοτικό Συμβούλιο μετατρέπεται σε 'λούνα παρκ'.Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έγιναν τα παρακάτω:

    Α) Συζητήθηκε επί σαραπέντε λεπτά τουλάχιστον, το τεράστιο θέμα της άδειας λειτουργίας του Λούνα Παρκ (το οποίο έχει ήδη φύγει), κατά παρέκκλιση του κανονισμού λειτουργίας , επειδή εξυπηρετούσε την Δημοτική Αρχή, αφού για πολλοστή φορά ο πρώην Δήμαρχος εκτέθηκε και αποδείχθηκε για ποιό λόγο είμαστε σαν Δήμος σε αυτήν την κατάσταση. Το ξανατονίζουμε ότι το δυνατό χαρτί της νυν Δημοτικής Αρχής είναι ο πρώην Δήμαρχος, ο οποίος δεν προφυλάσσει ούτε τον εαυτό του πλέον.

    Β) Δεν απαντήθηκε επί της ουσίας καμία ερώτηση των δημοτικών συμβούλων της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ. Γενικές απαντήσεις περί ανέμων και υδάτων. Και αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία θα επανέλθουμε, ώστε να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει. Ορισμένοι χθές εκτέθηκαν, με την ανοχή του Δημάρχου.

    Γ) Επί οκτώ μήνες (!!!) συντάσσεται μελέτη πυρασφάλειας για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ 'Γεώργιος Βασιλακόπουλος' , με αποτέλεσμα εκατοντάδες αθλούμενοι που παρευρίσκονται σε αυτό, να είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τουλάχιστον γνωρίζετε τι ευθύνες έχετε αν συμβεί κάτι.

    Δ) Ζήσαμε την αξιοπρέπεια. Εκφράσεις όπως παράσιτα, καθώς επίσης και ειρωνείες και αιχμές για τον πρώην Δήμαρχο για θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, προφανώς ανήκουν στην εποχή της επιστροφής στην αξιοπρέπεια.Εμείς σε αυτήν την διαδικασία δεν πρόκειται να συμμετέχουμε.

    Εν κατακλείδι, στον Δήμο Πύργου, στον οποίο δεν έχουμε Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν έχουμε τις απαραίτητες βιομηχανικές και τουριστικές υποδομές που μπορούν να αποφέρουν ανάπτυξη , που δεν έχουμε οργανωμένο στρατόπεδο, που δεν έχουμε βασικές υποδομές που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (παρκινγκ,κ.λ.π), σε ένα Δήμο στον οποίο μας έχει γίνει συνήθεια η συνύπαρξή μας με παραβατικές ομάδες , που χάνουμε το ένα μετά το άλλο τα χρηματοδοτούμενα Προγράμματα, που το λιμάνι του Κατακόλου, ενώ έπρεπε να είναι στολίδι και πυλώνας ανάπτυξης,αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, που τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν άδεια με ότι αυτό συνεπάγεται, σε ένα Δήμο που η καθαριότητα πλέον αποτελεί ζητούμενο, σε ένα Δήμο που οι εκβολές του Αλφειού θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί στο έπακρο, που το Νοσοκομείο δεν διαθέτει το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό και σε μία πόλη που είναι και πρωτεύουσα του Νομού, που έχουμε μόνο μία Παιδική Χαρά ( η παιδική χαρά στο Ξυστρή δεν λειτουργεί γιατί επί εννιά μήνες δεν μπορούν να την συντηρήσουν) , που οι υπάρχον υποδομές σε αρκετά σημεία είναι σε τραγική κατάσταση, που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι νέοι φεύγουν για να βρούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής καθώς και άλλα πολλά που όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε, δυστυχώς οι διοικούντες ασχολούνται με το θέμα του Λούνα Παρκ, με ευθύνη όχι μόνο δικιά τους.

    Είτε λοιπόν αυτοί που διοικούν τα βλέπουν όλα καλά και ασχολούμαστε με το Λούνα Παρκ, είτε εμείς ζούμε σε άλλον Δήμο.

    Υ.Γ.1: Η έπαρση και η αλαζονεία, τιμωρούνται..Θα πρέπει ορισμένοι να το γνωρίζουν, γιατί επωφελήθηκαν απο αυτά.

    Ο επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη

    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Αεροναυπηγός

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μπέλτσος: Ακατανόητη και άδικη απόφαση εις βάρος του νομού μας
    Μπέλτσος: Ακατανόητη και άδικη απόφαση εις βάρος του νομού μας

    Με θλίψη παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά ότι λαμβάνονται αποφάσεις εναντίον του Νομού μας, και πιο συγκεκριμένα εναντίον της Αρχαίας Ολυμπίας μας, προς όφελος άλλων.

    Είναι γνωστό ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είμαστε ο αδύναμος κρίκος, όπως επίσης είναι γεγονός οτι δεν μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους.

    Επιβεβαιωνόμαστε όταν μιλάμε ότι το υπάρχον αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε ποτέ να καταστήσει τον Νομό μας , δυνατό είς την κεντρική εξουσία με αποτέλεσμα να είμαστε απο τους τελευταίους Νομούς πανελλαδικά και να συμβιμβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας δίνουν.
    Και εμείς αντί να διεκδικούμε, πανηγυρίζουμε και κάνουμε το μαύρο-άσπρο.

    Έτσι ύστερα από την υφαρπαγή των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εγκατάλειψη του στρατοπέδου, τον μηδενικό σχεδιασμό ανάπτυξης,την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, την τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίηση του οδικού άξονα Πατρα-Πύργος,την υποβάθμιση των υποδομών Υγείας, την παντελή εγκατάλειψη του λιμένα Κατακόλου, την μη αξιοποίηση του αεροδρομίου του Επιταλίου και λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι ο Νομός Ηλείας είναι ο πιο αδικημένος διαχρονικά σε υλοποίηση έργων σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με τους όμορρους Νομούς, έρχεται μια ανεξήγητη απόφαση, με την οποία η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η τελετή έναρξης της Συνόδου, αντί να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία μας, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και στο μέρος που δικαιωματικά οφείλει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψην τόσο το ιστορικό όσο και το πολιτισμικό υπόβαθρο, θα πραγματοποιηθεί σε μια ξενοδοχειακή μονάδα στον Νομό Μεσσηνίας!!!

    Για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές και για ακόμα μια φορά ενεργούμε όλοι κατόπιν εορτής.

    Η Δημοτική Παράταξη Δ.Ε.ΚΑ, επειδή δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους αποφάσεις που συντελούν στην υτοβάθμιση του Νομού μας και ασχέτως εαν αυτή η απόφαση , δεν αφορά άμεσα τον Δήμο μας (τον αφορά έμμεσα), προτείνει:

    A) Να ορισθούν άμεσα συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων στους Δήμους όλου του Νομού, στις οποίες να εκδηλώνεται η πλήρης αντίθεση των μελών των συμβουλίων καθώς επίσης και να δίνεται εξουσιοδότηση πρός τους δημάρχους για να προχωρήσουν στις απαραίτητες συναντήσεις σε κεντρικό επίπεδο , ώστε να αλλάξει η απόφαση.

    Β) Οι βουλευτές του Νομού Ηλείας, ανεξαρτήτως που ανήκουν, να ενωθούν για μία φορά και να ζητήσουν απο την κεντρική εξουσία, που οι ίδιοι αποτελούν μέρος αυτής, να διορθωθεί άμεσα αυτή η αδικία, προβαίνοντας στα απολύτως απαραίτητα.

    Γ) Προτείνουμε στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος έχει το κύρος και είναι παγκοσμίως γνωστός για την ιστορία του, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση, να πάρει δραστικά μέτρα, να προβεί σε αυστηρές προειδοποιήσεις στους υπευθύνους σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα δε και να σκεφτεί την υλοποίηση οποιαδήποτε τελετής πραγματοποιείται στον χώρο της, που αφορούν τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι, ότι ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας έχει σημειολογική και ιστορική σημασία και η απόφαση να γίνει η σύνοδος όχι στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά σε ένα ξενοδοχείο εκτός Νομού, μειώνει την σημασία και την αξία της έννοιας των Ολυμπιακών αγώνων.

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις 31 Ιουλίου του1976, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, διατύπωσε για πρώτη φορά την πρότασή του για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, τόπο γένεσης και φιλοξενίας των Αγώνων. Κάτι το οποίο εμείς θα πρέπει να το είχαμε κάνει σημαία και έπρεπε διαχρονικά να απαιτούσαμε την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την υλοποίηση του ανωτέρω!!
    Και εμείς αντί να διεκδικούμε και να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ για τα αυτονόητα, καθόμαστε και ανεχόμαστε παράλογες αποφάσεις.

    Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι καλό είναι να προλαβαίνουμε τέτοιες καταστάσεις. Όμως ακόμα υπάρχει χρόνος και αρκεί θέληση, αποφασιστικότητα και συστράτευση για να διακδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    Ο επικεφαλής της Παραταξης Δ.Ε.ΚΑ

    Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο