Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 18:49

Το λάθος που κάνετε και το πλυντήριο ρούχων σας αρρωσταίνει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα από ένα γερμανικό νοσοκομείο Παίδων, του οποίου το πλυντήριο ήταν εστία παθογόνων μικροβίων

Για πρώτη φορά, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πλυντήριο ρούχων αποτελούσε δεξαμενή παθογόνων μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα. Τα παθογόνα βακτήρια (Klebsiella oxytoca), είχαν μεταδοθεί σε νεογέννητα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο παίδων της Γερμανίας. Η μετάδοση σταμάτησε μόνο όταν το πλυντήριο απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology.

«Αυτή είναι μία πολύ ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, στην οποία εμπλέκεται ένα, οικιακού τύπου, πλυντήριο», δήλωσε η Δρ. Ricarda M. Schmithausen, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Τα νοσοκομεία συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά πλυντήρια και διαδικασία κατά την οποία η πλύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με τη χρήση απολυμαντικών, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γερμανικών υπηρεσιών υγείας.

Η έρευνα αφορά πρωτίστως τα πλυντήρια οικιακής χρήσης, δήλωσε η Δρ. Schmithausen στα οποία η θερμοκρασία του νερού διαρκώς μειώνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αρκετά κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα κατά την πλύση να μην εξουδετερώνονται τα παθογόνα. Σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης συχνά επιβιώνουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ανθετικά παθογόνα μικρόβια εξηγούν οι ερευνητές.

«Αν στο σπίτι ζουν άτομα μεγάλης ηλικίας που απαιτούν φροντίδα επειδή έχουν ανοιχτές πληγές ή νεότερα άτομα με τραυματισμούς ή μολύνσεις, η θερμοκρασία πλύσης των ρούχων πρέπει να είναι υψηλότερη ή να χρησιμοποιούνται απολυμαντικά, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση επικίνδυνων παθογόνων. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για τους φορείς της υγείας, όσο ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φροντίδα υγείας από τα μέλη της οικογένειάς τους, αυξάνεται διαρκώς», δήλωσε ο Martin Exner, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.

Στο νοσοκομείο που λειτουργούσε το πλυντήριο – εστία μετάδοσης του K. oxytoca, οι εξετάσεις ρουτίνας έδειξαν την παρουσία παθογόνων στα βρέφη στη ΜΕΘ. Οι ερευνητές τελικά εντόπισαν ότι τα παθογόνα προέρχονταν από το πλυντήριο.

«Τα νεογέννητα βρίσκονταν στην ΜΕΘ κυρίως λόγω προωρότητας ή άλλη μόλυνσης. Τα ρούχα που τους μετέδωσαν το K. oxytoca ήταν πλεκτά σκουφιά και καλτσάκια που τα βοηθού να κρατηθούν ζεστά στις θερμοκοιτίδες», εξήγησε ο Δρ. Exner.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα παθογόνα «είχαν μεταδοθεί μετά τη διαδικασία της πλύσης, μέσω λιμνάζοντος νερού στο πλυντήριο ή/και από τη διαδικασία του ξεπλύματος το οποίο έγινε με κρύο νερό και χωρίς απορρυπαντικό». Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς και μέσω ποιας οδού τα παθογόνα φτάνουν μέσα στο πλυντήριο.

Πάντως αν και αποικίες K. oxytoca εντοπίστηκαν στα νεογνά εντούτοις δεν είχαν μολυνθεί από τα παθογόνα.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στη σχεδίαση των πλυντηρίων είναι επιβεβλημένες για να αποτρέπουν τη συγκέντρωση νερού όπου τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν στα ρούχα.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 12:20

Σχετικά Άρθρα

  • Το λάθος που κάνουμε όλοι με το πλυντήριο και πληρώνουμε σε ρεύμα
    σε Plus +
    Το λάθος που κάνουμε όλοι με το πλυντήριο και πληρώνουμε σε ρεύμα

    Πώς θα εξοικονομήσετε έως και 30% στο ρεύμα χρησιμοποιώντας σωστά το πλυντήριο ρούχων.

    Μεγάλες ανατροπές αναμένονται στα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και με τον φόβο της νέας αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν αναζητούμε τρόπους για εξοικονόμηση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχρονικά είναι η σωστή χρήση των ηλεκτρικών μας συσκευών.

    Σημειώνεται ότι πλυντήριο ρούχων και πλυντήριο πιάτων κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις πέντε συσκευές που είναι οι πιο κοστοβόρες, σύμφωνα με τον ενεργειακό οργανισμό «Energy Saving Trust».

    Σχεδόν όλοι, γνωρίζουμε πως οι ειδικοί συστήνουν να θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι κατά 80-90% περίπου γεμάτο και να εκμεταλλευόμαστε τις ώρες νυχτερινού ρεύματος.

    Όμως, ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος κάνει η επιλογή του σωστού προγράμματος πλύσης, που μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 30% σε κατανάλωση και χρήματα, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Rotary World Savers».

    Πλυντήριο: Η σωστή θερμοκρασία για οικονομία στο ρεύμα

    Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Consumer Reports», το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν τα πλυντήρια χρησιμοποιείται για να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιηθεί την πλύση, γεγονός που σημαίνει ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι να επιλέγουμε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία κάθε φορά.

    Μάλιστα, η αμερικανική ιστοσελίδα «CNET» υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές τα ρούχα μας μπορούν να πλυθούν εξίσου καλά σε μια χαμηλή θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου, εφόσον στην ετικέτα δεν αναγράφονται διαφορετικές οδηγίες.

    Ειδικότερα, η οικοκυρική ιστοσελίδα «Wash.com», μάς προσφέρει έναν αναλυτικότερο οδηγό για την επιλογή της ιδανικής θερμοκρασίας των ρούχων μας, που θα συνδυάζει την οικονομία με την καθαριότητα:

    • Επιλέξτε τους 40 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε πλεχτά, χειροποίητα υφάσματα, πετσέτες, σεντόνια και τζιν.
    • Επιλέξτε τους 30 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε ευαίσθητα υφάσματα ή υφάσματα με ζωηρά χρώματα που ίσως ξεβάφουν. Σε περίπτωση που τα ρούχα σας είναι ιδιαίτερα λερωμένα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε και την επιλογή της πρόπλυσης, ενώ για επίμονους λεκέδες μπορείτε να τα μουλιάσετε σε μια λεκάνη με χλυαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν εφόσον η ετικέτα δεν αναγράφει διαφορετικές οδηγίες.

    Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το γενικό κανόνα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού, όταν επιλέγετε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40 βαθμών Κελσίου.

    Εάν θέλετε να φροντίσετε πως η κατανάλωση του ρεύματος θα παραμείνει χαμηλή χωρίς να θυσιάσετε σε καθαριότητα, μπορείτε να επιλέξετε και τη λειτουργία «ECO», η οποία ωστόσο απαιτεί το διπλάσιο χρόνο από τα συμβατικά προγράμματα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Με ή χωρίς παπούτσια στο σπίτι; Η βρώμικη… αλήθεια για την εξάπλωση μικροβίων
    σε Plus +
    Με ή χωρίς παπούτσια στο σπίτι; Η βρώμικη… αλήθεια για την εξάπλωση μικροβίων

    Πολλοί οικοδεσπότες έρχονται καθημερινά με ένα σημαντικό δίλημμα όταν υποδέχονται τους καλεσμένους τους: Πρέπει να τους ζητήσουν να βγάλουν τα παπούτσια τους στην πόρτα ή όχι; Οι απαντήσεις μπορούν να είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ και οι περιπτώσεις διαφέρουν σημαντικά.

    Εάν λάβουμε σαν παράδειγμα ένα σπίτι όπου ζει μία οικογένεια με παιδιά το βασικό ερώτημα - και η συζήτηση - γύρω από τα υποδήματα και την υγεία παραμένει: Υπάρχει σημαντική απόδειξη ότι το να μην φοράτε παπούτσια σταματά την εξάπλωση των μικροβίων σε ένα σπίτι.

    Ο καθηγητής του τμήματος γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Indiana-Purdue University Indianapolis και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου της Indiana, Gabriel Filippelli απαντά θετικά στο ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και αν βγάζουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι.

    «Μπορούμε να εντοπίσουμε όλα τα είδη βακτηρίων, αλλά σίγουρα μερικά από αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο είναι τα E. coli που προκαλούν σοβαρές κοιλιακές κράμπες, αιματηρή διάρροια και εμετό», είπε. «Έχουν γίνει μελέτες που έκαναν στυλεό στον πάτο των παπουτσιών και περίπου το 99% των παπουτσιών βρέθηκε θετικό για κοπρανώδες υλικό», σημείωσε στο CNN.

    Βαριά μέταλλα και άλλοι κίνδυνοι

    Ωστόσο, τα βακτήρια δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που συνοδεύει τη σκόνη και τη βρωμιά που περιβάλλει τα αγροτικά και αστικά σπίτια, τους κήπους και τα πάρκα, δήλωσε η Jill Litt, καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, η οποία εργάζεται σήμερα ως ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ή ISGlobal, στην Ισπανία.

    «Μελέτες έχουν δείξει ότι σε αστικές περιοχές όπου υπάρχουν παλαιότερα σπίτια, ο μόλυβδος στη σκόνη μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι στην επιφάνεια των παπουτσιών», δήλωσε η ίδια. «Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να μεταφέρετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τους κήπους μέσω των παπουτσιών».

    Βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός και ο ψευδάργυρος διαπερνούν τα εδάφη των αστικών πάρκων και των δρόμων από τους ρύπους δεκαετιών, ενώ τα επίπεδα φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι υψηλά στις αγροτικές γεωργικές περιοχές, πρόσθεσε ο Litt.

    Τα σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1978 είναι πολύ πιθανό να περιέχουν βαφή με βάση τον μόλυβδο, η οποία μπορεί να σπάσει, να ξεφλουδίσει και να διαλυθεί σε επικίνδυνη σκόνη, λένε οι ειδικοί. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο μολύβδου σε καμία ηλικία, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τοξικές επιδράσεις των βαρέων μετάλλων και των φυτοφαρμάκων λόγω του μικρού τους μεγέθους και της εγγύτητάς τους στους μολυσματικούς παράγοντες καθώς μπουσουλάνε, κυλιούνται και παίζουν στα πατώματα του σπιτιού.

    «Για τα μικρά παιδιά, η επαφή από το χέρι στο στόμα είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και παράγοντες μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο Litt, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Reimagining Environments for Connection and Engagement: Testing Actions for Social Prescribing in Natural Spaces. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς με φυσικούς χώρους.

    Βρέξτε πρώτα τη σφουγγαρίστρα

    Πριν ζητήσετε από τους ανθρώπους να βγάλουν τα παπούτσια τους, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό από σκόνη, λένε οι ειδικοί. Ποτέ μην σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ή σκουπίζετε πρώτα με σκούπα, καθώς αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να αναδεύει όλες τις τοξίνες, στέλνοντάς τες στον αέρα. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε την υγρή σφουγγαρίστρα ή τη σφουγγαρίστρα με σπρέι. Όσο αντιφατικό κι αν είναι να προσθέτετε νερό στη βρωμιά, στην πραγματικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τις τοξίνες, λέει ο Litt.

    Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οριζόντια επιφάνεια, είπε ο Filippelli, αλλά μείνετε μακριά από τα ξεσκονόπανα με πούπουλα. «Κάντε πιο τακτικό καθαρισμό των οριζόντιων επιφανειών με ένα υγρό πανί - αυτό είναι τα περβάζια των παραθύρων, τα τραπέζια, τα τραπεζάκια του καφέ, οι πάτοι των καρεκλών, τα καθίσματα των καρεκλών και άλλα έπιπλα εκτός από το πάτωμα».

    Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο των «τριών κάδων» αν ζείτε σε παλαιότερο σπίτι με μολυβδούχο χρώμα ή σε περιοχή με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο εξωτερικό. Έχετε έτοιμο έναν κουβά με διάλυμα καθαρισμού γενικής χρήσης, έναν άλλο για να ξεπλύνετε και έναν άδειο κουβά.

    «Ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης ένα πολύ ασθενές διάλυμα ξυδιού στο νερό πλύσης, το οποίο λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε ο Filippelli. «Υπάρχουν κάποια σούπερ αποστειρωτικά στην αγορά, αλλά όταν τα καθαριστικά είναι πολύ καλά στο να σκοτώνουν τα βακτήρια, συνήθως δεν είναι πολύ καλά για εμάς τους ανθρώπους. Κάθε φορά που μπορείτε να μυρίσετε μια σούπερ έντονη μυρωδιά από κάτι, πρέπει τουλάχιστον να το σκεφτείτε δύο φορές».

    Βουτήξτε τη σφουγγαρίστρα σας στο διάλυμα καθαρισμού, πιέστε το νερό που περισσεύει στον άδειο κουβά και αρχίστε να σφουγγαρίζετε, ξεκινώντας από το πιο απομακρυσμένο σημείο από την πόρτα. Προχωρήστε προς την πόρτα, χρησιμοποιώντας το καθαρό νερό ως ξέπλυμα καθώς προχωράτε. Πετάξτε το νερό στην τουαλέτα όταν φαίνεται βρώμικο ή με κάθε νέο δωμάτιο - μην το πετάτε έξω.

    «Η υψηλότερη συγκέντρωση μικροβίων βρίσκεται στην εσωτερική είσοδο και τα επίπεδα μειώνονται όσο απομακρύνεστε περισσότερο από αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Litt. «Οι μοκέτες συγκρατούν πολλή σκόνη, οπότε αυτό θα ήταν ένα πράγμα που θα αφαιρούσα αν είχατε ανησυχίες σχετικά με τις σκόνες και τις πιθανές ανησυχίες για την υγεία».

    Οι χώροι με μοκέτα πρέπει να σκουπίζονται με ηλεκτρική σκούπα με συσκευή που διαθέτει φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης ή HEPA, όχι με ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα, και να πετάτε τη σακούλα ή το φίλτρο σε εξωτερικό κάδο απορριμμάτων όταν τελειώσετε.

    Άνεση η περιορισμός μικροβίων

    Το να βγάζετε τα παπούτσια στην πόρτα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τα μικρόβια και τη δυνητικά τοξική σκόνη από το να εισέλθουν στο εσωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτεστε την άνεση των καλεσμένων σας, δήλωσε ο Filippelli. Η παροχή πλέξιμων παντόφλων ή αντιολισθητικών κάλτσες μπορεί να είναι μια ευγενική χειρονομία, σημειώνει ο ίδιος.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by Freepik

  • Τι έχει πάθει το πλυντήριο; Τα συχνότερα προβλήματα και οι λύσεις τους
    σε Plus +
    Τι έχει πάθει το πλυντήριο; Τα συχνότερα προβλήματα και οι λύσεις τους

    Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων σας... ρολόι, δίχως καθυστερήσεις και κολλήματα

    Μία από τις πιο σημαντικές συσκευές του σπιτιού είναι το πλυντήριο ρούχων, που με το πάτημα ενός κουμπιού αφαιρεί τους λεκέδες και ανανεώνει τα ρούχα, τα σεντόνια, τις πετσέτες, ακόμα και τα παπούτσια μας.

    Τι συμβαίνει όμως όταν παρατηρείτε ότι τώρα τελευταία δεν λειτουργεί όπως στις αρχές; Τα λευκά σας μπορεί να μην είναι τόσο… αστραφτερά, μερικές φορές μπορεί να καθυστερεί η έναρξη του προγράμματος που έχετε επιλέξει ενώ άλλες μπορεί να αργεί πολύ να ολοκληρώσει τη πλύση.

    Αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα που παρατηρούνται με τα πλυντήρια ρούχων αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το επαναφέρετε στην εύρυθμη λειτουργία του.

    Ελέγξτε την πρίζα

    Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό για να είναι αληθινό αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε συνδέσει σωστά το πλυντήριο στην πρίζα και για αυτό το πρόγραμμά του να κολλάει. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγξεις και την πρίζα, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην του παρέχει το ρεύμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

    Κοιτάξτε την παροχή του νερού

    Έχει συμβεί σε πολλούς, για αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η παροχή του νερού είναι ανοιχτή για να λειτουργήσει. Εάν είναι κλειστή όσο προσπαθεί να λειτουργήσει, τότε το πλυντήριό σας πιθανότατα θα σταματήσει ή θα κολλήσει.

    Προσοχή στο βάρος του

    Ένας ακόμη λόγος που το πλυντήριό σας μπορεί να κολλάει έχει να κάνει με τα ρούχα που βάζετε στον κάδο του. Εάν τον έχετε υπερφορτώσει, ξεπερνώντας τα κιλά που μπορεί να «σηκώσει» τότε πιθανότατα θα αδυνατεί να περιστραφεί και θα ακινητοποιηθεί.

    Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να έχετε στριμώξει τα ρούχα σας ασύμμετρα, παρεμποδίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του.

    Κάντε επανεκκίνηση στο πλυντήριο

    Ορισμένα προγράμματα, όπως εκείνο που είναι για τα συνθετικά ή τα ευαίσθητα ρούχα, χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί διαφορετικά μπορεί ξαφνικά να «παγώσουν». Μια τέτοια διακοπή μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει νερό στο κάδο του πλυντηρίου.

    Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε επανεκκίνηση στην συσκευή και να ρυθμίσετε και πάλι το πρόγραμμα χειροκίνητα.

    Ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή

    Για να μειώσετε την εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων και να βοηθήσετε την συσκευή σας να αποδίδει τα μέγιστα για όσο το δυνατόν περισσότερο, ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή για να ενημερωθείτε για όσα μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει, τις ειδικές λειτουργίες του ή και τι πρέπει να κάνετε σε διάφορες περιπτώσεις.

    Βάζετε τις σωστές ποσότητες;

    Για να εξασφαλίσετε την μακροζωία του πλυντηρίου σας είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την σωστή ποσότητα απορρυπαντικού και αποσκληρυντικού, όχι μόνο για να έχετε καθαρά και αστραφτερά ρούχα αλλά και για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα από την υπερβολική ή την ελλιπή δόση.

    Απαραίτητη η επίπεδη επιφάνεια για την εγκατάστασή του

    Φυσικά για να αποδίδει σωστά και να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε σε επίπεδη επιφάνεια έτσι ώστε η κάτω όψη του να εφαρμόζει ακριβώς στην επιφάνεια του δαπέδου σας. Μην ξεχνάτε να αφήνετε λίγο χώρο στο πίσω μέρος του για την ομαλή κυκλοφορία του αέρα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Νερό: Το βράσιμο σκοτώνει τελικά τα μικρόβια; Τι ισχύει
    Νερό: Το βράσιμο σκοτώνει τελικά τα μικρόβια; Τι ισχύει

    Οι ειδικοί συνιστούν εμφιαλωμένο νερό και για το μαγείρεμα. Υπαρκτός ο κίνδυνος για διασπορά μολύνσεων μέσω της τροφής.

    Το καμπανάκι για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύει το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας έκρουσε το πρωί της Πέμπτης (14/9) το μέλος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

    «Θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα» ξεκαθάρισε ο Παρασκευής στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι από την Τετάρτη (13/9) ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού.

    «Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» είπε ο κ. Παρασκευής.

    Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Οι κίνδυνοι για την υγεία από το μολυσμένο νερό

    Αναφερόμενος στους πλημμυροπαθείς που διαβιούν σε περιοχές όπου τα νερά από την κακοκαιρία Daniel λιμνάζουν, εξήγησε ότι μπορεί να κινδυνεύουν από δερματικές παθήσεις και δερματικά νοσήματα λόγω της έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένα ύδατα ή άλλα πιθανά λοιμώδη νοσήματα.

    «Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αλλά αν τυχόν εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτώματα να απευθυνθεί στους επαγγελματίες υγείας, να αναζητήσει ιατρική συμβουλή» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

    Και όπως τόνισε, λόγω των επιβαρυμένων για τη δημόσια υγεία συνθηκών από τα λασπόνερα και τα κουφάρια ζώων που κείτονται ακόμη σε αυτά, ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για τις γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα.

    Εμφιαλωμένο νερό και για το μαγείρεμα

    «Στο συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία επιτηρούνται πολύ στενά σε καθημερινή βάση τα νοσήματα αυτά. Υπάρχουν συστάσεις για τον πληθυσμό καθώς και οι υπόλοιπες ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος για την κοινότητα» δήλωσε σχετικά.

    Το βράσιμο του νερού σκοτώνει τελικά τα μικρόβια;

    Αναφορικά με το εάν το βράσιμο του νερού διασφαλίζει την εξάλειψη των βακτηρίων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι αν και «δυστυχώς δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είναι οικογένεια, αν κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει δυνατότητα να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό για να μαγειρέψει, είναι μια εναλλακτική λύση η οποία δεν είναι ιδανική». Δεν παρέλειψε να πει ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.

    Υπαρκτός ο κίνδυνος για διασπορά μολύνσεων μέσω της τροφής

    Όσον αφορά στον κίνδυνο να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα, παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.

    «Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας» τόνισε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Που πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο;
    σε Viral
    Που πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο;

    Συμβαίνει κάτι υπερφυσικό ή μήπως όχι;

    Έχει συμβεί σε όλους. Τουλάχιστον σε όσους έχουν βάλει πλυντήριο… έστω και μια φορά στη ζωή τους.

    Φυσικά αναφερόμαστε στις «εξαφανισμένες» κάλτσες, οι οποίες για κάποιο ανεξήγητο (μέχρι τώρα) λόγο χάνονταν κατά τη διάρκεια της πλύσης.

    Άραγε η εξαφάνιση οφείλεται σε κάποια μορφή μαγείας ή άλλων υπερφυσικών φαινομένων ή μήπως η εξήγηση είναι λιγάκι πιο απλή;

    Ας ρίξουμε λίγο φως!

    Που πηγαίνουν οι χαμένες κάλτσες;

    Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση είναι… λιγότερο ενδιαφέρουσα από ό, τι ελπίζαμε.

    Σίγουρα θα προτιμούσατε να παρουσιάζουμε κάποια «επιστημονική» έρευνα που να αποδίδει την παράξενη εξαφάνιση των καλτσών σε ξωτικά, εξωγήινους ή σε κάποια μορφή μαγείας.

    Ωστόσο η εξήγηση είναι απολύτως «γήινη» και μάλιστα δεν είναι μόνο μία. Ας δούμε τις πιο πιθανές.

    Η κάλτσα δεν μπήκε ποτέ στο πλυντήριο

    Όσον κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτή είναι μια από τις πιο πιθανές εξηγήσεις. Στην πραγματικότητα το ζευγάρι δεν μπήκε ποτέ μαζί στο πλυντήριο γιατί πολύ απλά η μία κάλτσα κάπου παράπεσε.

    Για να την βρείτε δεν έχετε παρά να ψάξετε στο καλάθι με τα άπλυτα, γύρω ή κάτω από κάποιο έπιπλο κλπ.

    Η κάλτσα βρίσκεται ακόμη μέσα στο πλυντήριο

    Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η χαμένη κάλτσα να έχει σφηνώσει κάπου στον μικρό χώρο γύρω από τον κάδο του πλυντηρίου, συνήθως κάτω από το λάστιχο.

    Επίσης μπορεί να κρύβεται κάπου ανάμεσα στον κάδο και το τύμπανο του πλυντηρίου ή ακόμη και μέσα στη σωλήνα του νερού.

    Σε αυτή την περίπτωση ίσως βρείτε την κάλτσα στο φίλτρο που διαθέτουν όλα τα πλυντήρια στο μπροστινό μέρος ή ίσως χρειαστείτε υδραυλικό.

    Υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να έχει αποβληθεί μαζί με τα απόνερα του πλυντηρίου στην αποχέτευση, αν και είναι κάπως δύσκολο να περάσει από το φίλτρο.

    Η χαμένη κάλτσα έχει κρυφτεί μέσα σε κάποιο άλλο ρούχο

    Ένα πιθανό σενάριο είναι ένα μικρό ρούχο όπως μια κάλτσα, με ή χωρίς τη βοήθεια του στατικού ηλεκτρισμού, να έχει κρυφτεί μέσα σε κάποιο μεγαλύτερο ρούχο.

    Αγαπημένες κρυψώνες για τις κάλτσες είναι μεταξύ άλλων τα μπατζάκια των παντελονιών, τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες οι παπλωματοθήκες κλπ.

    Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή κατά το άπλωμα των ρούχων για να μην καταλήξει η κάλτσα σας στον δρόμο ή στην πίσω αυλή…

    Πηγή: in.gr - Photo by averie woodard on Unsplash

  • Πολύπλοκα και υπερανθεκτικά μικρόβια εντοπίστηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη
    Πολύπλοκα και υπερανθεκτικά μικρόβια εντοπίστηκαν στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη

    Yπάρχει ζωή στα βαθύτερα στρώματα ενός ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου; Και αν ναι, πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι;

    Ένα ιδανικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ερευνητικών ερωτημάτων αποτελεί το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης-Κολούμπου. Εκεί εντοπίστηκαν μικρόβια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ανοίγοντας προοπτικές ακόμα και στην κατανόηση πιθανών μορφών ζωής σε άλλους πλανήτες.

    Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που χαρακτηρίζονται από την παρουσία υδροθερμικών πεδίων, συγκαταλέγονται στα πιο ενδιαφέροντα για την πραγματοποίηση μελετών σχετικών με τα όρια της ζωής στη Γη. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στα βαθύτερα στρώματα ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με την επιφάνεια αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι εφικτή η ύπαρξη μικροoργανισμών σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

    Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δόθηκε με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Microbiology», παρουσιάζονται για πρώτη φορά στοιχεία για τους μικροοργανισμούς που ζουν στα βαθύτερα στρώματα κάτω από τον πυθμένα του ηφαιστειακού συμπλέγματος Σαντορίνης-Κολούμπου. Ο Κολούμπος είναι ένα υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο σε απόσταση εξίμισι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

    Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο «GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel» της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο της Οτάβας στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

    Στο πλαίσιο της αποστολής POS510 της GEOMAR που πραγματοποιήθηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο το 2017 με το ερευνητικό πλοίο Poseidon, συλλέχθηκε για πρώτη φορά μικροβιακό υλικό σε βάθος μέχρι και τρία μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ηφαιστειακού συμπλέγματος με τη χρήση ειδικών δειγματοληπτών. Τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του ΕΛΚΕΘΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις της ποικιλότητας των μικροοργανισμών με τεχνολογίες αλληλούχησης νέας γενιάς που διαθέτει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών.

    Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 10.000 διαφορετικά μικροβιακά είδη και η ποικιλότητα των μικροοργανισμών παρέμενε υψηλή ακόμα και τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα. Είναι αξιοσημείωτο ότι εντοπίστηκαν γύρω στα 60 διαφορετικά μικροβιακά είδη σε δείγμα βάθους 1,7 μέτρων, όπου η θερμοκρασία προσέγγιζε τους 99oC. Οι ακραιόφιλοι μικροοργανισμοί μπορεί να αγαπούν ή να ανέχονται ακραίες συνθήκες, όπως είναι αυτές που επικρατούν στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος και να αναπτύσσουν μηχανισμούς που τους προσδίδουν ανθεκτικότητα σε ένα μεγάλο εύρος στρεσογόνων παραγόντων.

    «Με την έρευνα που πραγματοποιούμε εντατικά στην περιοχή από το 2011, έχουμε αποκαλύψει μια εντυπωσιακή μικροβιακή ποικιλότητα και έχουμε καταγράψει έναν εντυπωσιακό αριθμό γονιδίων και μικροοργανισμών που συνδέονται με τη γεωλογία του ηφαιστειακού συμπλέγματος. Τα συγκεκριμένα περιβάλλοντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά από μικροβιολογικής άποψης, καθώς ανοίγουν προοπτικές στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αλλά και στην κατανόηση πιθανών μορφών ζωής σε άλλους πλανήτες.

    Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά εξερευνήσαμε και τους μικροοργανισμούς του υποστρώματος, δηλαδή αυτούς που ζουν κάτω από τον πυθμένα. Η ποικιλότητα που αποκαλύφθηκε είναι εντυπωσιακή ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα, κάτι το οποίο δεν περιμέναμε λόγω των ιδιαίτερα ακραίων συνθηκών που επικρατούν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του έργου και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, Παρασκευή Πολυμενάκου.

    Η ερευνητική ομάδα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, καθώς κατάφερε και απομόνωσε μικροοργανισμό από το ηφαίστειο Κολούμπος που ζει και αναπτύσσεται στους 99oC. Ο συγκεκριμένος υπερθερμόφιλος μικροοργανισμός, η ανάλυση του οποίου έδειξε ότι ανήκει στο γένος Bacillus, απομονώθηκε από δείγμα της αποστολής POS510 και αναπτυσσόταν ταχύτατα σε θερμοκρασίες από 45 έως και 99oC.

    Η απομόνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής της Ελευθερίας Ζάκα στο ΕΛΚΕΘΕ. Οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του συγκεκριμένου βακτηρίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν και πειράματα για να εντοπίσουν τις μέγιστες θερμοκρασίες στις οποίες μπορεί να αναπτύσσεται και να επιβιώνει.

    Η υψηλή ποικιλότητα που εντοπίστηκε στα δείγματα της αποστολής καταδεικνύει ότι τα στρώματα κάτω από τον πυθμένα (υποεπιφανειακά) του ηφαιστειακού συμπλέγματος Σαντορίνης-Κολούμπο αποτελούν έναν μικροβιακό παράδεισο. Ένα επιπλέον ερώτημα που προκύπτει είναι τι συμβαίνει στα ακόμα βαθύτερα στρώματα, μέχρι και 700 μέτρα κάτω από τον πυθμένα. Εκεί, στο πλαίσιο πρόσφατης διεθνούς ωκεανογραφικής αποστολής του International Ocean Discovery Programme (IODP), της μεγαλύτερης στον ελλαδικό χώρο που διεξήγε υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις, συλλέχθηκε πολύτιμο υλικό που αναλύεται για την παρουσία μικροοργανισμών αυτή την περίοδο.

    Η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Βασιλική Παπαδημητρίου, έχει απομονώσει μέχρι στιγμής υψηλής ποιότητας γενετικό υλικό από δείγμα βάθους 575 μέτρων κάτω από τον πυθμένα και μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί μεταγονιδιωματική ανάλυση του υλικού αυτού, «ώστε να φέρουμε στο φως τα είδη των μικροοργανισμών που ζούσαν καθώς και τι μηχανισμούς διέθεταν, μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν», όπως επισημαίνει η κ. Πολυμενάκου.

    Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, η οποία ηγείται της ερευνητικής ομάδας του SANTORY που μελετάει το ηφαίστειο εντατικά από το 2006, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα υποθαλάσσια ηφαίστεια μικρού βάθους, όπως ο Κολούμπος, έχουν πολύπλοκη γεωλογία και η έρευνα των υδροθερμικών τους συστημάτων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αυτά τα ρηχά υποθαλάσσια, υψηλής ενέργειας, υδροθερμικά συστήματα συνδέονται με σημαντική και δυνητικά επικίνδυνη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά αποτελούν και μια μικροβιακή όαση φιλοξενώντας υπερανθεκτικούς μικροοργανισμούς υψηλής ποικιλότητας με έντονο βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον».

    Η κ. Νομικού προσθέτει ότι «για πρώτη φορά στη Μεσόγειο δημιουργήθηκε το ρηχό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο SANTORY στον κρατήρα του Κολούμπο με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αλλά και με τη συμβολή και την οικονομική στήριξη του δήμου Θήρας. Ο Κολούμπος αποτελεί ένα πρότυπο εξωγήινου ωκεανού και έχει μελετηθεί και από την NASA το 2019. Είναι ένα φυσικό εργαστήριο με διεπιστημονικό χαρακτήρα, ενώ η παρακολούθησή του είναι αναγκαία για την κατανόηση της επικινδυνότητάς του».

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Πού βρίσκονται τα «καλά» μικρόβια που αδυνατίζουν και ωφελούν την υγεία
    Πού βρίσκονται τα «καλά» μικρόβια που αδυνατίζουν και ωφελούν την υγεία

    Γιαούρτι, κεφίρ και ξινολάχανο θα μπορούσαν να κρύβουν το μυστικό για να είμαστε πάντα υγιείς και να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Ποιoς είναι όμως ο λόγος που τα καθιστά τόσο πολύτιμα;

    Παραδοσιακά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, ή και πιο σύγχρονα, όπως το κίμτσι και το κομπούχα, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εντέρου και την ισορροπία του μικροβιώματος. Μια νεότερη μελέτη, όμως, εμβαθύνει περισσότερο στο πώς η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων με ζωντανούς μικρο-οργανισμούς θα μπορούσε να προάγει τη συνολικότερη υγεία και τον έλεγχο του βάρους.

    Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (ISAPP), ταξινόμησε πάνω από 9.000 μεμονωμένα τρόφιμα που αναφέρονται στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) σε τρεις κατηγορίες με βάση την αφθονία των ζωντανών μικροβίων τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησε στοιχεία από τους συμμετέχοντες στη μελέτη σχετικά με τις τροφές που κατανάλωναν, με στόχο να ποσοτικοποιήσει που περιείχαν μεσαία ή υψηλά επίπεδα μικροβίων.

    Στη συνέχεια, προσδιόρισαν πώς η πρόσληψη των τροφίμων συσχετιζόταν με διάφορους δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και το βάρος.

    Τα αποτελέσματα τους είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς συμπέραναν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωντανών μικρο-οργανισμών συσχετίστηκε με αρκετούς δείκτες καλής υγείας: φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καλύτερες τιμές της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, χαμηλότερη φλεγμονή, καθώς και μικρότερη περιφέρεια μέσης και δείκτη μάζας σώματος.

    Αν και η επιστημονική προσέγγιση δεν επέτρεψε στους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί προσφέρουν άμεσα τα οφέλη αυτά στην υγεία, τα αποτελέσματα συνάδουν με το εύλογο συμπέρασμα ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί θα μπορούσαν σε γενικό πλαίσιο να ωφελήσουν την υγεία, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανοσολογική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει διότι η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    «Παρότι οι συνδέσεις μεταξύ των τροφίμων και των πλεονεκτημάτων τους ήταν σχετικά μέτριες, θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτά τα εκτιμώμενα οφέλη προσέφεραν σημαντική βελτίωση στην υγεία του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα μάλιστα από άλλους παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος» σημειώνει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Dan Tancredi, PhD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Davis.

    Όπως καταλήγει, «οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν και σε άλλους πληθυσμούς, που ενδεχομένως θα αποκαλύψουν ισχυρότερους αιτιώδεις ισχυρισμούς».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by Freepik
  • Το λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο και μας κοστίζει σε ρεύμα
    Το λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο και μας κοστίζει σε ρεύμα

    Πώς πλένουμε τα ρούχα για εξοικονόμηση ρεύματος έως και 30%.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που βλέπουμε τον φετινό χειμώνα στους λογαριασμούς ρεύματος, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε τρόπους για εξοικονόμηση, φροντίζοντας να κάνουμε όσο πιο αποδοτική χρήση των ηλεκτρικών μας συσκευών μπορούμε.

    Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα μιλήσαμε για το κόλπο με τα παγάκια στην κατάψυξη που κάνει οικονομία στο ρεύμα, καθώς και για τον πιο οικονομικό τρόπο μαγειρέματος.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγρές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του πλυντηρίου, κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις 5 συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα, σύμφωνα με τον ενεργειακό οργανισμό «Energy Saving Trust».

    Φυσικά, ξέρουμε τις βασικές συμβουλές των ειδικών για εξοικονόμηση ενέργειας στο πλύσιμο, όπως το να θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι κατά 80-90% περίπου γεμάτο και το να εκμεταλλευόμαστε τις ώρες νυχτερινού ρεύματος του παρόχου μας.

    Όμως, ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος κάνει η επιλογή του σωστού προγράμματος πλύσης, που μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 30% σε κατανάλωση και χρήματα, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Rotary World Savers».

    Πλυντήριο: Η σωστή θερμοκρασία για οικονομία στο ρεύμα

    Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Consumer Reports», το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν τα πλυντήρια χρησιμοποιείται για να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιηθεί την πλύση, γεγονός που σημαίνει ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι να επιλέγουμε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία κάθε φορά.

    Μάλιστα, η αμερικανική ιστοσελίδα «CNET» υπογραμμίζει ότι σε γενικές γραμμές τα ρούχα μας μπορούν να πλυθούν εξίσου καλά σε μια χαμηλή θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου, εφόσον στην ετικέτα δεν αναγράφονται διαφορετικές οδηγίες.

    Ειδικότερα, η οικοκυρική ιστοσελίδα «Wash.com», μάς προσφέρει έναν αναλυτικότερο οδηγό για την επιλογή της ιδανικής θερμοκρασίας των ρούχων μας, που θα συνδυάζει την οικονομία με την καθαριότητα:

    • Επιλέξτε τους 40 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε πλεχτά, χειροποίητα υφάσματα, πετσέτες, σεντόνια και τζιν.
    • Επιλέξτε τους 30 βαθμούς Κελσίου: Εάν έχετε να πλύνετε ευαίσθητα υφάσματα ή υφάσματα με ζωηρά χρώματα που ίσως ξεβάφουν. Σε περίπτωση που τα ρούχα σας είναι ιδιαίτερα λερωμένα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε και την επιλογή της πρόπλυσης, ενώ για επίμονους λεκέδες μπορείτε να τα μουλιάσετε σε μια λεκάνη με χλυαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν εφόσον η ετικέτα δεν αναγράφει διαφορετικές οδηγίες.

    Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το γενικό κανόνα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού, όταν επιλέγετε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40 βαθμών Κελσίου.

    Εάν θέλετε να φροντίσετε πως η κατανάλωση του ρεύματος θα παραμείνει χαμηλή χωρίς να θυσιάσετε σε καθαριότητα, μπορείτε να επιλέξετε και τη λειτουργία «ECO», η οποία ωστόσο απαιτεί το διπλάσιο χρόνο από τα συμβατικά προγράμματα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από RODNAE Productions: https://www.pexels.com/el-gr/photo/5591460/

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch